Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
Преди 1 час, AlexandraKo каза:

В лекарския форум, колегите коментираха, че в Германия и Испания, се обсъжда бустерна доза, на 8-ми месец, от първата игла. Но нищо ясно, няма още, така че, твоите хора, да си резервират, пък, ако не им важи ваксината, ще пътуват с тест.

До тогава могат да се случат, един куп неща.

Хехе, колкото до държавите с Уелкъм ваксинирани - Малдивите, дето уж, бяха уелкъм, сега, вече не  са- от 5 май, ПСР тест, за всички, над 1 годинка:))

Не признават ваксинирани, заради драстично увеличение на заразените.

Тайланд също беше намалил карантината за ваксинирани на 7 дни(за близо 3 седмици),от 1 май пак я върнаха на 14 дни,че този път нямаш право да напускаш стаята тези 14 дни(преди след 5 ден са можели в общите части на хотела да излизат ).Така,че колко,ще са welcome ваксинираните не се знае....🙂

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 3 часа, Coo каза:

Та... Някъде някой чел ли е инфо за държавите, които развяват Welcome знамената за ваксинираните, пишат ли някъде със ситен текст и колко време след ваксинацията според сертификата приемат хора (както с PCR+ за прекаралите вируса има 60-120 и т.н. дни от положителния тест)?

Аз доколкото съм чел няма никъде ограничения за колко отдавна да е сложена ваксината. Така че ако само това е проблема, не бих се замислял изобщо. Евентуално е възможно да добавят такъв срок впоследствие, разбира се.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 8 минути , neuromancer каза:

А нещо за наличие на ваксината на Янсен в България чува ли се?

Чу се преди време,  щели да я слагат на малцинствата,  че трудно щели да ги хванат за втора доза. Имаше внесени,  чакаха решение дали да се използват.  Решиха да ги използват,  и повече нищо не се чу.

• Харесвам 5
  • Смея се 4
Публикувано:

С ниските нива на ваксинация в приемащите страни (нива изобщо, а не само дали и какъв процент от заетите в туризма, общественто хранене и транспорта са ваксинирани), изглежда и неправилно да пускат ваксинирани БЕЗ pcr тест или карантина. Чак аз зная, че и ваксиниран може да е преносител, но никой не говори и за неясното "нисък" за вирусния товар, който носи.
Който е гладен и зависи от туризма разбираемо сваля гарда и пуска само със сертификат. Който е гладен, пуска и само с pcr тест без карантина. Вероятно срокът на валидност на сертификата за ваксинация е темата, която точно в началото на активния тур.сезон в Северното полукълбо никой не вижда смисъл да се обсъжда сега - повечето ваксинирани са от макс 6 месеца.

@neuromancer Сега на т.нар. Зелени коридори питах на две места и нямаха, нито знаеха кога ще има. В същия ден половинката ми показа снимка на една "БГ звезда инфлуенсърка и т.н.", че се ваксинирала с Джонсън. Пак за едни може, за други не 😉 🙂 🙂 🙂 Генерално от нея малко дози бяха пристигнали и даже май когато дойдоха, вече ЕС я "преразглеждаше". Имаше анализи, че понеже е еднодозова, ще се предлага предимно на хората в специално положение: напр. цигански гета, където който хванеш днес-хванеш го, за втора доза е трудно да го гониш, също за заетите в туризма, където две седмици след ваксинация е реалистично да изчакваш - реално активния сезон в България е месец и половина-два (21 дни+14дни за Пфайзер или 28+14 дни за Модерна ги правят неконкурентни).

• Харесвам 6
Публикувано:

Докато не излязат категорични данни от производителите за сроковете или примерно се появи нова вълна в Израел или нещо подобно всякакви решения в тази посока ще са плюнчене на пръсти и сметки "колко загуба на туристи или на жители можем да си позволим". 

А и след като излязат данни повечето държави пак ще разчитат на такива сметки. Така че въобще не бих се тревожил по въпроса, така или иначе не мога да го предвидя.

На мен тия срокове 21+14 са ми прекалено дълги за пътуване(като сложим още 10 дена карантина), затова искам Янсен, ама ще видим...

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 29 минути , Coo каза:

също за заетите в туризма, където две седмици след ваксинация е реалистично да изчакваш - реално активния сезон в България е месец и половина-два

Те ако се помотаят още малко и с Янсен няма да успеят да ваксинират преди да свърши сезона

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 36 минути , neuromancer каза:

Те ако се помотаят още малко и с Янсен няма да успеят да ваксинират преди да свърши сезона

Нали жена ти работи в Ковид отделение, няма ли някакви привилегии за семейството и за ваксиниране? Да идваш до България на Ваксинационен туризъм , малко сложно ми изглежда....А и толкова ли няма някакви други начини да се ваксинираш в Бразилия?

Публикувано:

Тя е ваксинирана, за мен няма. Някъде най-рано към края на годината го виждам, както ги гледам с каква скорост вървят нещата...

• Харесвам 1
  • Шок 4
Дани Магелани
Публикувано:
преди 7 минути , neuromancer каза:

Тя е ваксинирана, за мен няма. Някъде най-рано към края на годината го виждам, както ги гледам с каква скорост вървят нещата...

Искрено съжалявам!

Тук сме претенциозни - избираме си марка ваксина, чакаме да ни поканят, да ни молят. Лигавим се! 

А има хора, които не могат да се доберат до каквато и да е ваксина и поемат сериозни рискове за здравето си. 

• Харесвам 7
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 1 час, neuromancer каза:

На мен тия срокове 21+14 са ми прекалено дълги за пътуване(като сложим още 10 дена карантина), затова искам Янсен, ама ще видим...

Ако няма Джонсън ти си на схемата Пфайзер с 10 карантина + 21 за втора доза. И излитане по възможност същия ден с торба притеснения дали като/ако направиш странична реакция като температура по време на полета няма да те оставят на някой терминал. 😅

14те дни са само за т.нар ваксинационен сертификат, че като отидеш някъде няма да има карантина... и може би в Бразилия влизането ти като местен не те бъркат.

Извън темата когато дойдеш каква марка ще има налична - мои много близки възрастни роднини се ваксинираха при личен лекар с Пфайзер, втората им доза се падаше на Великден, 2ри май, но личната им казала, че са много празници и ще им я сложи по-късно - на 11ти май... като се надявала, че ще има Пфайзер. Яз бях супер изненадана, че не пазят автоматично бройка втора доза за получилите първа, но дори това да не са доразбрали, разминаването в точността на датите по преценка на лекар си остава казус при твоя сгъстен график, ако го прелетиш половината свят да го правиш в България. 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 6 часа, neuromancer каза:

Винаги я има оптимистичната страна на нещата - приеми го като хедж фонд. В най-лошият случай, поне единият ще остане да се грижи за децата. Така разпределяте риска. 

• Харесвам 1
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 11 часа, neuromancer каза:

Ти па, при вас няма ли, наши и ваши, връзчици, рушветченца?:girl_crazy:

• Смея се 7
Публикувано:
преди 15 часа, Дани Магелани каза:

Искрено съжалявам!

Тук сме претенциозни - избираме си марка ваксина, чакаме да ни поканят, да ни молят. Лигавим се! 

А има хора, които не могат да се доберат до каквато и да е ваксина и поемат сериозни рискове за здравето си. 

Ох, представа нямаш, колко си права!

Аз съм в същото положение като @neuromancer и се чудя какво да правя - дали да си чакам до края на годината да ме поканят за ваксина тук, или да пътувам до Бг и да се опитвам да спасявам лято балансирайки измежду карантини, първи-втори игли и прочее...

А не се чудете на Малдиви, Тайланд и други в региона. В Азия пандемията тепърва започва, макар и от тук да тръгна. Първоначалната вълна мина и замина някак неусетно и се насочи към Европа и Америките. Но сега и ние си имаме кофти мутант и се разпространява адски бързо - Непал е пламнал, Филипини, Шриланка, Малдивите също. Дори в Япония се усеща. Ние още си караме на "извънредно положение" - демек кръчмите затварят в 8, затворени са в Осака, но са отворени в Нара и от сорта "мерки". Но се вижда , че няма да стане с методите, с които се минаваше до сега. Дори има петиция за отлагане на Олимпиадата - за два дена над 250 000 подписа...В Азия живеят милиарди. Ваксинираните са нищожно малко, преболедуалите - също. С една дума - мъка.

• Харесвам 10
Дани Магелани
Публикувано:
преди 4 минути , samuraika каза:

Ох, представа нямаш, колко си права!

Аз съм в същото положение като @neuromancer и се чудя какво да правя - дали да си чакам до края на годината да ме поканят за ваксина тук, или да пътувам до Бг и да се опитвам да спасявам лято балансирайки измежду карантини, първи-втори игли и прочее...

А не се чудете на Малдиви, Тайланд и други в региона. В Азия пандемията тепърва започва, макар и от тук да тръгна. Първоначалната вълна мина и замина някак неусетно и се насочи към Европа и Америките. Но сега и ние си имаме кофти мутант и се разпространява адски бързо - Непал е пламнал, Филипини, Шриланка, Малдивите също. Дори в Япония се усеща. Ние още си караме на "извънредно положение" - демек кръчмите затварят в 8, затворени са в Осака, но са отворени в Нара и от сорта "мерки". Но се вижда , че няма да стане с методите, с които се минаваше до сега. Дори има петиция за отлагане на Олимпиадата - за два дена над 250 000 подписа...В Азия живеят милиарди. Ваксинираните са нищожно малко, преболедуалите - също. С една дума - мъка.

Идвайте си в България поне за 22 дни и ще се ваксинирате  с Файзер! В момента внасят големи количества и всеки може да се ваксинира. А ако пуснат в употреба Джонсън, ще стане още по-бързо.

А и на мен ще ми е приятно да се видим!

• Харесвам 7
Публикувано:

Ние със съпружеството сме ваксинирано- сертифицирани. В Св Анна няма никой. АЗ има останали 5 дози за днес, а Пфайзер има доволно. (ако някой се интересува)

• Харесвам 7
Публикувано:
На 7.05.2021 г. в 19:42, neuromancer каза:

А нещо за наличие на ваксината на Янсен в България чува ли се?

Балтов е споменал нещо тук, ама колко ще има и докога, дали ще може свободно да се избира ... не е много ясно

image.png.f68fdcdd67437c1cf8c38370ca627930.png

• Харесвам 1
Публикувано:

Edit: В Св.Анна едни хора питаха за  Модерна. Отговориха им, че може би вторник/сряда. (това според мен значи, че ще удължат и коридорите)

• Харесвам 1
Публикувано:

*Еврокомисарът Тиери Бретон заяви, че евросъюзът се отказва да използва ваксината на Астра зенека  след юни 2021 г.* От сега.бг

• Харесвам 3
  • Шок 2
Публикувано:
преди 44 минути , bad kid каза:

*Еврокомисарът Тиери Бретон заяви, че евросъюзът се отказва да използва ваксината на Астра зенека  след юни 2021 г.* От сега.бг

Всъщност текста е този:

Европейската комисия е взела решение да не подновява договора за доставка на ваксина от компания AstraZeneca, съобщи БНР. Изявлението е на еврокомисаря по вътрешен пазар Тиери Бретон, цитиран от агенция Ройтерс.

Поръчката на ваксини срещу коронавирус от шведско-британската компания е до юни 2021 г. БГНЕС припомня, че през април ЕС намекна, че може да не поръча отново AstraZeneca след забавянето с доставките на първите партиди. „Ние сме прагматични. Моят приоритет, що се отнася до ваксините, е да гарантирам, че фирмите, с които имаме договори, ги доставят навреме “, заяви тогава Тиери Бретон.

Нито е нещо ново, нито неочаквано. Астра Зенека реши да изнася за къде ли не, вместо да изпълни договорните отношения с ЕС. Наред с медийния шум около тромбозите, това помогна на ЕС да вземе подобно решение. Не значи, че наличните количества нямат да бъдат използвани. Напротив, някои страни, като Германия махнаха възрастовите ограничения.

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 46 минути , Мари Николова каза:

Всъщност текста е този:

Европейската комисия е взела решение да не подновява договора за доставка на ваксина от компания AstraZeneca, съобщи БНР. Изявлението е на еврокомисаря по вътрешен пазар Тиери Бретон, цитиран от агенция Ройтерс.

Поръчката на ваксини срещу коронавирус от шведско-британската компания е до юни 2021 г. БГНЕС припомня, че през април ЕС намекна, че може да не поръча отново AstraZeneca след забавянето с доставките на първите партиди. „Ние сме прагматични. Моят приоритет, що се отнася до ваксините, е да гарантирам, че фирмите, с които имаме договори, ги доставят навреме “, заяви тогава Тиери Бретон.

Нито е нещо ново, нито неочаквано. Астра Зенека реши да изнася за къде ли не, вместо да изпълни договорните отношения с ЕС. Наред с медийния шум около тромбозите, това помогна на ЕС да вземе подобно решение. Не значи, че наличните количества нямат да бъдат използвани. Напротив, някои страни, като Германия махнаха възрастовите ограничения.

Германия пък откога е махнала възрастовите ограничения? В петък си ги имаше още май, а пък в събота и неделя се съмнявам да са ги махнали.

• Харесвам 1
Публикувано:

Знам, че деца над 2 г подлежат на задължително тестване при влизане в България, но каква е реалността? какво става с децата, които нямат тест? В карантина ли са, някой проверява ли ги?

Публикувано:
преди 38 минути , ivailo_radev каза:

Германия пък откога е махнала възрастовите ограничения? В петък си ги имаше още май, а пък в събота и неделя се съмнявам да са ги махнали.

Май точно в петък са го взели това решение. При нас новината е от тогава. https://bnr.bg/shumen/post/101463952/germania-razreshi-astra-zeneka

• Харесвам 2
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.