Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Едно много хубаво видео, за лекарствената лудост, свързана с вируса,сътворено от  млад колега:;

https://www.youtube.com/watch?v=tHjVmAjHlB0&feature=youtu.be&fbclid=IwAR3dURAozCNUW6ueloONjbl4OyilXjFEAU4j4s2wHlpGLakBtDLByEoCDz4

• Харесвам 2
  • Браво 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, AlexandraKo каза:

Едно много хубаво видео, за лекарствената лудост, свързана с вируса,сътворено от  млад колега:;

https://www.youtube.com/watch?v=tHjVmAjHlB0&feature=youtu.be&fbclid=IwAR3dURAozCNUW6ueloONjbl4OyilXjFEAU4j4s2wHlpGLakBtDLByEoCDz4

Хубаво видео, ама това с антибиотиците си е проблем в България от години. Антибиотик се взима ей така, все едно не е лекарство, ами тик-так.

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Това с "Имунните паспорти", удостоверения за ваксинации, кодове за здравно състояние и прочие не го ли обявиха за недемократично и недопустимо? 😜

Връзка към коментар
преди 29 минути , stacyik каза:

Това с "Имунните паспорти", удостоверения за ваксинации, кодове за здравно състояние и прочие не го ли обявиха за недемократично и недопустимо? 😜

И дискриминиращо 🤪

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Искам да коментирам последните данни:

„Потвърдените у нас случаи на новия коронавирус към момента са общо 151 913. От тях 92 360 са активни. 55 206 са излекуваните лица, от които 2 206 са регистрирани през последното денонощие.

За да има 92 360 активни случая, те трябва да са заразени последните 21 дни, (въпреки, е се смята, че това е доста дълъг период на боледуване).  Ако разделим 92 360 на 21 се получава близо 4400 души заразени на ден и нито един от тях да не е излекуван. А това само по себе си не е вярно.  Единственото което бих казала или не могат да смятат или нещо бъркат, но сметките им не излизат…

• Харесвам 8
  • Браво 2
Връзка към коментар

По принцип общия брой случаи се дели на активни (болни в момента), излекувани и починали. Нямам представа дали числата излизат обаче...

Относно паспортите, някои хора като англичаните нямат задължителни документи за самоличност, примерно лични карти. Ако не искаш да излизаш в чужбина нямаш паспорт, ако не шофираш нямаш шофьорска книжка. Те са друга бира, за нас обаче вече е свирено...

Връзка към коментар

Тък като не могат да задължат да се ваксинират гражданите на ЕС задължително и/или да ги ограничат да пътуват из континента (най-малкото защото подкопава част от идеите на съюза), най-удобния начин да накарат хората да се ваксинират е именно този, чрез най-различни инструменти /приложения. По този начин придават така да се каже плътност и съдържание на ваксинациите.

И най-вероятно ще въведат иснтрументи като този или подобни на него:  https://www.iata.org/en/iata-repository/pressroom/presentations/travel-pass/

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 7 часа, spear каза:

И Имунен паспорт май ще трябва да имаме за да пътуваме: 

Тази девойка първо и вижте и другите клипове. В този така ги омешва нещата, че да се чудиш от коя страна да почнеш. Първо обещава, че ще пусне линк после към този COVI-PASS, ама нищо не пуска. За което си има обяснение. Най-близкото подобно нещо е V-Health Passport на британската VST Enterprises Ltd., ама техният продукт е по-скоро като електронната здравна карта в Германия, която я има години преди в Китай да изядат прословутия прилеп. После си ги насосва, че щели да събират номера на коли, снимки и не знам си какво още. Естествено това само тя го знае, понеже от компанията не са и чували за такова нещо. След това идва вече технологичната новост - цялата тази информация (очевидно доста гигабайти), ще бъде събрана в RFID таг. Тази новина ме зарадва поне - край на всичките SSD, флашки, DVD и т.н. От днес вече всичко на RFID и най-хубавото е, че както каза мадамата - ще се чете от 100 метра разстояние. Което мен ме устройва много, понеже едната ми стена е малко кофти екранирана и сигнала от рутера не ми достига до спалнята. Ама с COVI PASS и тоя проблем ми се реши. Естествено в RFID има наночастици и там каквато беше другата дума, която използва. Абе не е веган общо взето. Стигнах до СЗО-то, ама от толкова нови открития фабричния ми RFID таг почна да загрява и спрях видеото. Това са несериозни неща. По-добре да си пусна другия клип от този канал с готиното название "Вест на предупреждение за Божия народ в навечерието на голямата скръб"

• Харесвам 9
  • Браво 1
  • Смея се 6
Връзка към коментар
преди 1 час, Diana Doncheva каза:

Искам да коментирам последните данни:

„Потвърдените у нас случаи на новия коронавирус към момента са общо 151 913. От тях 92 360 са активни. 55 206 са излекуваните лица, от които 2 206 са регистрирани през последното денонощие.

За да има 92 360 активни случая, те трябва да са заразени последните 21 дни, (въпреки, е се смята, че това е доста дълъг период на боледуване).  Ако разделим 92 360 на 21 се получава близо 4400 души заразени на ден и нито един от тях да не е излекуван. А това само по себе си не е вярно.  Единственото което бих казала или не могат да смятат или нещо бъркат, но сметките им не излизат…

За излекувани се броят само такива с два отрицателни PCR теста. Поне за тези, които са били в болница. Аз например трябва да си спазвам 14-дневна карантина, въпреки че бях отрицателен на 20-тия ден от началото на симптомите. Това беше основание да ме изпишат от болницата, но не и да ми отменят карантината. И, честно казано, не знам дали има смисъл да ходя да си правя нов тест. Доста хора мислят като мене. Така че няма да се водим излекувани. Така че затова е цялото това недомислие и объркване с бройките. 

Но, честно казано, в много други държави е още по-объркано. А и няма особен смисъл от тази цифра... Някои държави не дават такава информация. И по-добре. Единственото, което е от значение, е, колко хора са на болнично лечение и колко в реанимация.

• Харесвам 20
  • Браво 1
Връзка към коментар

А моите колеги, половината не си направиха PCR, минаха само с антигенен. Този, дето го изкара най,-тежко, си направи PCR на 10-я ден, беше отрицателен и отказаха хоспитализация, нищо че имаше данни за пневмония. Сатурацията му обаче беше в норма. Та него от кои да го броим 😉

• Харесвам 3
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 11 часа, ivailo_radev каза:

Хубаво видео, ама това с антибиотиците си е проблем в България от години. Антибиотик се взима ей така, все едно не е лекарство, ами тик-так.

То не е и без помощта на лекарите. Майка ми я зяведох на специалист, пулмолог, 10 дни след като вече беше пила антибиотик, и без да я прегледат, да й премерят сатурацията,да й погледнат снимката на бял дроб, й изписаха антибиотик и още 10 неща за още 10 дни. От които за мен просто няма нужда. Ама смее ли човек да не вземе... А и по-възрастните хора са така, хапче да има, за да са спокойни. Изобщо... Пълна анархия. И после... @master_of_germs ще се хваща за главата, като се изолират бактерии, дето няма какво да ги трепе... 

• Харесвам 8
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, luba_rizova каза:

То не е и без помощта на лекарите. Майка ми я зяведох на специалист, пулмолог, 10 дни след като вече беше пила антибиотик, и без да я прегледат, да й премерят сатурацията,да й погледнат снимката на бял дроб, й изписаха антибиотик и още 10 неща за още 10 дни. От които за мен просто няма нужда. Ама смее ли човек да не вземе... А и по-възрастните хора са така, хапче да има, за да са спокойни. Изобщо... Пълна анархия. И после... @master_of_germs ще се хваща за главата, като се изолират бактерии, дето няма какво да ги трепе... 

Аз точно днес гледах неангажиращо видео на човек, сравняващ здравната система в САЩ и Швейцария, спрямо личния си опит.  Очевидно общопрактикуващите лекари в Швейцария не ти изписват антибиотик без кръвен тест, показваш бактериална или вирусна инфекция имаш.  В Щатите такава рецепта се получава и по телефона. Но така де, исках да споделя, че отдолу коментираха медицински лица и от двете държави. И амариканските колеги признаваха, че ако изпратят някой вкъщи без антибиотик, с твърдение, че е вирус и не помага, пациентите ги гледат с подозрение и яд, че са си губили времето и по-скоро парите да се консултират с лекар. Наистина, американското здравеопазване е непосилно скъпо за повечето от пациентите и това пречи да е идеално пасващ паралел с родната ситуация, но все пак не мисля, че само лекарите са причина за абсурдното количество антибиотици, които се приемат с повод или без повод. Вероятно на част от медиците тук не е приятно това бързо решение. 

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 4 минути , Lindt каза:

Очевидно общопрактикуващите лекари в Швейцария не ти изписват антибиотик без кръвен тест, показваш бактериална или вирусна инфекция имаш. 

Потвърждавам го от личен опит 🙂

И си признавам, че когато ми се случи за първи път в една поликлиника в Женева, доста се озадачих... дори не разбрах в първия момент защо лекаря ми направи на момента бактериален тест (или както там е правилно да се казва). 

Да чукна на дърво, рядко боледувам, но като дете в България личната ни лекарка изписваше антибиотици като бонбончета, и така се ядосвам като и досега не мога да накарам майка ми да проумее вредата от безразборното пиене на антибиотици (и тя е на принципа "за по-сигурно"). 

За Щатите не знам от първо лице, тъй като (за щастие) докато живях там 4 години не ми се наложи да посетя лекар. Но си спомням веднъж беше тръгнала някаква инфекция из кампуса, и аз я бях прихванала. Като ме видя момичето от съседната стая в общежитието (румънка), съвсем по съседски ми предложи от нейните антибиотици (румънски) - много ефективни били и на нея й било минало за нула време 😄

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 4 минути , MCC каза:

Потвърждавам го от личен опит 🙂

И си признавам, че когато ми се случи за първи път в една поликлиника в Женева, доста се озадачих... дори не разбрах в първия момент защо лекаря ми направи на момента бактериален тест (или както там е правилно да се казва). 

Да чукна на дърво, рядко боледувам, но като дете в България личната ни лекарка изписваше антибиотици като бонбончета, и така се ядосвам като и досега не мога да накарам майка ми да проумее вредата от безразборното пиене на антибиотици (и тя е на принципа "за по-сигурно"). 

За Щатите не знам от първо лице, тъй като (за щастие) докато живях там 4 години не ми се наложи да посетя лекар. Но си спомням веднъж беше тръгнала някаква инфекция из кампуса, и аз я бях прихванала. Като ме видя момичето от съседната стая в общежитието (румънка), съвсем по съседски ми предложи от нейните антибиотици (румънски) - много ефективни били и на нея й било минало за нула време 😄

Да, и аз предполагам, че е вярно 🙂.  А ти имаш ли швейцарско жителство? Питам, защото съм любопитна дали си доброволец-пожарникар, иначе няма нищо общо с темата 🙃 

Връзка към коментар
преди 3 часа, master_of_germs каза:

За излекувани се броят само такива с два отрицателни PCR теста.

Днес приятел доктор, по симптоми положителен, но по тестове не - спомена за пациент в интензивното на неговата болница, вече стигнал до кислород, със забележителната поредица от 7 отрицателни PCR-a :)

• Харесвам 4
  • Шок 4
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 35 минути , Lindt каза:

американското здравеопазване е непосилно скъпо за повечето от пациентите 

Скъпо да, но чак пък да е непосилно за повечето пациенти едва ли. Хората с добра работа си имат осигурителни схеми и семейни планове покриващи скъпото здравеопазване. 

От друга страна медицинските съдебни дела  са индустрия за милиарди,  лекарите плащат наистина много сериозни суми за застраховки и правна помощ , което пък се отразяват на цената на услугите им и т. н...  една огромна хранителна верига. 

Не приемам еднозначно видеото. В една идеална  "стерилна" среда би било вярно, но в медицината  не мисля че такава съществува. Дълбоко се съмнявам и в клиничния му опит без да съм чел биографията му. 

Антибиотиците са за да купират евентуална бактериална пневмония и лекарите отлично знаят това. Вече има натрупан сериозен опит свидетелстващ за доста  атипични пневмонии при този вирус , развиващи се без почти никакви симптоми,  дори без кашлица, почти без  температура и сериозни нарушения в сатурацията. 

Трябва ли да се стигне до болница,  при положение, че това често може да се предотврати? 

Разбира се има и хора,  които ги приемат наистина като бонбонки без да имат най-малки симптоми,без дори да търсят лекар,  наплашени от истерията която се вихри в медиите. 

За тия месеци чухме толкова разнопосочни мнения от водещи специалисти,  толкова медикаменти бяха обявявани за панацея и после развенчавани и т. н. 

Както и да е, мисля че видеото е прекалено идеалистично, не съвсем вярно и далеч от клиничната практика. 

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 27 минути , Мари Николова каза:

Нашата лична лекарка, задължително пуска кръвна картина преди да изпише антибиотик. От лекар до лекар има разлика, дори и в България.

В друга ситуация да, но в момента се съмнявам изобщо да ви приеме, ако съобщите за Covid-19 симптоми. 

Четох инструкции към общопрактикуващите лекари във Великобритания,  и "лечението"  по телефона изглежда не е само родна практика. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 8 минути , stanimir каза:

Скъпо да, но чак пък да е непосилно за повечето пациенти едва ли. Хората с добра работа си имат осигурителни схеми и семейни планове покриващи скъпото здравеопазване. 

От друга страна медицинските съдебни дела  са индустрия за милиарди,  лекарите плащат наистина много сериозни суми за застраховки и правна помощ , което пък се отразяват на цената на услугите им и т. н...  една огромна хранителна верига. 

Отиваме директно в спам формат.. да, има хора, които са с покрити от работодател здравноосигурителни вноски. Наричат тези хора късметлии. Тези с добра работа също. Вероятно защото са по-малко от половината, тоест със сигурност не повечето американци. Е, може би защото, ако нещо не е задължително, хората не искат да го плащат и имат лошо планиране/финансова култура, но резултатът е, че медицинските проблеми са втората най-честа причина за личен фалит в САЩ.

Връзка към коментар
5 hours ago, ivailo_radev said:

Тази девойка първо и вижте и другите клипове. В този така ги омешва нещата, че да се чудиш от коя страна да почнеш. Първо обещава, че ще пусне линк после към този COVI-PASS, ама нищо не пуска. За което си има обяснение. Най-близкото подобно нещо е V-Health Passport на британската VST Enterprises Ltd., ама техният продукт е по-скоро като електронната здравна карта в Германия, която я има години преди в Китай да изядат прословутия прилеп. После си ги насосва, че щели да събират номера на коли, снимки и не знам си какво още. Естествено това само тя го знае, понеже от компанията не са и чували за такова нещо. След това идва вече технологичната новост - цялата тази информация (очевидно доста гигабайти), ще бъде събрана в RFID таг. Тази новина ме зарадва поне - край на всичките SSD, флашки, DVD и т.н. От днес вече всичко на RFID и най-хубавото е, че както каза мадамата - ще се чете от 100 метра разстояние. Което мен ме устройва много, понеже едната ми стена е малко кофти екранирана и сигнала от рутера не ми достига до спалнята. Ама с COVI PASS и тоя проблем ми се реши. Естествено в RFID има наночастици и там каквато беше другата дума, която използва. Абе не е веган общо взето. Стигнах до СЗО-то, ама от толкова нови открития фабричния ми RFID таг почна да загрява и спрях видеото. Това са несериозни неща. По-добре да си пусна другия клип от този канал с готиното название "Вест на предупреждение за Божия народ в навечерието на голямата скръб"

Пуска си тя линковете към всичко, но вероятно не си погледнал че споделения клип е с БГ превод. Ето го нейния канал: https://www.youtube.com/channel/UCTXnw_D6nMlwttP3KGg9kiA/featured

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 10 часа, spear каза:

Пуска си тя линковете към всичко, но вероятно не си погледнал че споделения клип е с БГ превод. Ето го нейния канал: https://www.youtube.com/channel/UCTXnw_D6nMlwttP3KGg9kiA/featured

Благодаря, ама то този канал ми се струва по-конспиративен и от първия (за който се обърках, че е неин). "Бил Гейтс и ваксината, разкрита е тайната на числото 666" и още такива видеа. Аз съм от тези, които хич не им харесва да се панира целия свят заради коронавируса и едва ли не да чакаме да умрем от него. Ама и другата крайност хич не ми харесва. Не е само черно и бяло всичко.

P.S. Сега разгледах и другите и клипове - еми то само чипове и Бил Гейтс са и в главата. Да седне да направи един клип (тя или някой друг), в който да обяснят как ще се използва този чип и какво повече ще даде като информация от това, което и в момента е достъпно и ще го изгледам с интерес.

• Харесвам 6
Връзка към коментар

За всички, които проявяват интерес, на 11 декември Европейската агенция по лекарства организира среща със заинтересованите страни по въпросите на ваксините срещу Covid-19.

Повече информация и възможност за гледане/слушане (он-лайн) тук

Ще бъде публикуван линк за това, на датата на срещата.

Часове 13.00-16.30 централно европейско време.

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Това ми е любимата част 🙂

Фаза II:Потребители и персонал на социални институции, педагогически специалисти и персонал на ферми за отглеждане на норки.

Очакван брой подлежащи:

oПерсонал на ферми за отглеждане на норки80 лица

• Харесвам 1
  • Смея се 5
Връзка към коментар
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.