Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:

@Mary Лаборатория Cibalab прави 

CerTest SARS-CoV-2 CARD TEST CerTest Biotect S.L.

Ние с Иво Правихме там след като се върнахме от Турция. Цена 40 лв.

Това по долу е от самия документ:

Име на тест: CerTest SARS-CoV-2 CARD TEST
Производител: CerTest Biotect S.L.

Може да допълниш списъка. 

• Харесвам 2
Публикувано:
Преди 1 час, ivailo_radev каза:

Имам друг въпрос. Отивам да се ваксинирам по зелените коридори в една болница в София и ми слагат ваксина. Когато поисквам да ми нанесат датата на ваксинацията в имунизационния паспорт обаче, получавам отказ. Издавали после сертификат и той щял да е достатъчен, не можели да я нанесат в имунизационния паспорт. Как може да ми бъде нанесена (освен от мен на ръка, това го мога или в случая човекът, за когото става дума). Личен лекар, да ходи пак да пита ли? Някой има ли идеи?

Не ти ли дават картонче с първата дата на ваксината и номера на партидата?

Публикувано:
Преди 1 час, ivailo_radev каза:

Имам друг въпрос. Отивам да се ваксинирам по зелените коридори в една болница в София и ми слагат ваксина. Когато поисквам да ми нанесат датата на ваксинацията в имунизационния паспорт обаче, получавам отказ. Издавали после сертификат и той щял да е достатъчен, не можели да я нанесат в имунизационния паспорт. Как може да ми бъде нанесена (освен от мен на ръка, това го мога или в случая човекът, за когото става дума). Личен лекар, да ходи пак да пита ли? Някой има ли идеи?

В събота влязох в България със сертификата. Напълно достатъчен ти е.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 2 минути , feel_the_rush каза:

Не ти ли дават картонче с първата дата на ваксината и номера на партидата?

Дават, ама отказват да го нанесат в имунизационния паспорт.

преди 1 минута , vino4erpec каза:

В събота влязох в България със сертификата. Напълно достатъчен ти е.

Мен въпросът ми е по-скоро да бъде нанесен в имунизационния паспорт, в който са всички останали ваксини. 

Публикувано:
преди 12 минути , ivailo_radev каза:

Мен въпросът ми е по-скоро да бъде нанесен в имунизационния паспорт, в който са всички останали ваксини. 

Е как да го нанесат при ваксините, като то ковид ваксините не са ваксини, а чипиране 😜

• Харесвам 1
  • Смея се 7
Дани Магелани
Публикувано:
преди 14 минути , ivailo_radev каза:

При втората игла ще ти издадат сертификат, в който са записани двете дати на ваксиниране и вида ваксина. Мисля, че на база този сертификат, в Германия ще ти впишат данните в имунизационния паспорт.

Не зная за по-младите, но аз нямам такъв паспорт и не съм имала. Може да вписват в електронното досие, но надали.

На 45 годишна възраст трябваше да направя някаква имунизация , но личният лекар реши, че не трябва да ме натоварва. 

• Харесвам 3
Публикувано:
В момента, adreno каза:

Е как да го нанесат при ваксините, като то ковид ваксините не са ваксини, а чипиране 😜

И сега къде да го нанесат тогава -  в конфигурацията на домашния ми компютър ли 😄 😄 😄

Иначе понеже бях придружител на ваксиниращ се човек в понеделник в Св.Анна, да споделя малко челен опит с българската действителност, че бях позабравил малко някои неща:

1.Това е за похвала първото. Отиваме и питаме каква е процедурата. На входа една много възпитана жена обяснява бавно и спокойно на всеки един какво трябва да се направи. А то е попълване на декларацията (информирано съгласие) и получаване на номерче. След 10-15 минути с това номерче влизаш и ти слагат ваксината. Вкарваха на групи от по 5 човека. Изключително стегната и подредена организация. И както казах - всички са мили и учтиви, отговарят на въпроси и обясняват подробно. Понеже не съм закусил и пил кафе и съм сънен, почвам да се чудя даже дали съм в България. Единственото минусче е, че през уикенда от МЗ сменили декларацията и не информирали на сайта си. Но пък на място имаше от новите декларации.

2. В 8:05 се развива следният диалог:

Сърдит мъж на средна възраст: "Е, докога ще чакаме, пише на сайта, че почвате в 8 работа. Нямам цял ден аз"

Възпитана жена, даваща информация: "Господине, след малко ще започнем с ваксинацията. Почваме в 8 работа, но трябва да се темперират малко ваксините и това ни е част от работата"

Сърдит мъж: "Еми елате по-рано да ги темперирате, за мен почване на работа е да почвате да ваксинирате"

... още около минута тя прави отчаяни опити да му обясни, че е почнала даже по-рано от 8 работа...

Мда, почвам да се свестявам и да вярвам, че съм в България

3. 8:25, сърдития мъж от предишния диалог е ваксиниран. С 200 в имунизационния център се опитва да влезе мъж с чантичка тип "паласка", размятащ декларацията (информираното съгласие) пред очите на възпитаната жена.

Възпитана жена: "Господине, това е грешната декларация, ето ви новата, попълнете и ето и номерче"

Човек-паласка: "Аз имам декларация"

Възпитана жена: "Сменили са я през уикенда господине"

Човек-паласка: "Е, защо не сте ми казали, за нищо не ставате тука"

Възпитана жена:"Господине, вината не е моя, че от министерството не са пуснали новата декларация на сайта, но ето Ви една, да я попълните"

Човек-паласка: "Ми на кого е бе, да не е моя. Ти нали си от МЗ, на кого е вината"

Възпитана жена: "Господине, аз не съм МЗ и не е моя вината"

Човек-паласка: "Ми кво си, министерство на земеделието си, не била министерство на здравеопазването. Айде моля т'са"

Човекът-паласка след това обясни на всеки един от околните как жената на входа за нищо не ставала и защо му искала друга декларация сега. Декларацията я видях, има 3 имена и адрес и се попълва за 30-40 секунди, ама той мрънка 10 минути на опашката.

Но тук вече съм сигурен, че съм в България.

Та без значение какво ми е мнението на мен за някоя конкретна ваксина или информацията за нея, бях приятно изненадан от организацията на място и че има наличие на ваксини от всички видове и всеки може да си избере. Една Германия е на светлинни години назад в случая. Осъзнавам, че това най-вероятно се дължи и на факта, че в България малко хора искат да се ваксинират, докато в Германия една голяма част май смята да се ваксинира (попринудиха ги де).

преди 11 минути , Дани Магелани каза:

При втората игла ще ти издадат сертификат, в който са записани двете дати на ваксиниране и вида ваксина. Мисля, че на база този сертификат, в Германия ще ти впишат данните в имунизационния паспорт.

Не зная за по-младите, но аз нямам такъв паспорт и не съм имала. Може да вписват в електронното досие, но надали.

На 45 годишна възраст трябваше да направя някаква имунизация , но личният лекар реши, че не трябва да ме натоварва. 

Няма да ги впишат, от опит знам. Исках да ми впишат едни ваксини, които са ми правили като дете и ми отказаха. Можело да впишат само тези, които им излизат в компютъра, а те им излизат поставените в Германия за последните 10 години.

• Харесвам 13
  • Смея се 3
Публикувано:
преди 14 минути , ivailo_radev каза:

Една Германия е на светлинни години назад в случая.

Така е много са назад милите. Не е като при нас бабите да чакат на една опашка с австралопитеците с чантичка тип "паласка".

И този избор на ваксини е отчасти факт и на ЕС, тъй като ни преостъпиха голям брой ваксини на Пфайзер. Иначе и това нямаше да е факт.

Capture.PNG.b6c8a99d2e9d32dd50a26434d4b0911a.PNG

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 20 минути , ivailo_radev каза:

Единственото минусче е, че през уикенда от МЗ сменили декларацията и не информирали на сайта си. Но пък на място имаше от новите декларации.

Имаш ли някаква идея къде мога да я видя тая нова декларация?

А относно имунизационния паспорт - дори нямам идея какво е това. Но знам, че данните за първата ваксинация влизат в системата и хората с електронен подпис (и вероятно ЛЛ) могат да ги видят на his.bg

Публикувано:

Разликата в новата декларация е, че отгоре има ......... доза ( да напишеш първа или втора) и място за телефонен номер. 

Присъединявам се към похвалите за организацията в Св.Анна.

• Харесвам 5
Публикувано:

Аз мога да похваля Пирогов, на същата тематика. Ваксинирах се в неделя, имаха от всички ваксини. Абсолютно никаква опашка, освен ако не се наредите като мен на тази за ПСР. След 10 мин осъзнах, че съм на грешното място, ама от Пирогов са виновни. Защо няма опашка за ваксините, а само за ПСР? Ааааааа 🙂

• Харесвам 3
  • Смея се 8
Публикувано:

По повод впечатленията на ivailo_radev

У нас все ще има недоволни- ако не беше декларацията, щеше да е опашката, или това че трябва да пътува до болницата ( а не изпратят някой да го ваксинира на дивана, докато си гледа турските сериали). 

Определено се стараят хората, дори и в РЗИ, експедитивни са, обясняват, извиняват се- могат да служат за модел на подражание на някой държавни, та и частни фирми в Република България. 

• Харесвам 12
Публикувано:
преди 1 час, ivailo_radev каза:

Няма да ги впишат, от опит знам. Исках да ми впишат едни ваксини, които са ми правили като дете и ми отказаха. Можело да впишат само тези, които им излизат в компютъра, а те им излизат поставените в Германия за последните 10 години.

Кой си искал да ти впише поставени ваксини? Лекар от България ли? и на кого му излизат на компютъра ваксините, които са ти поставени в Германия? на лекар от България, на компютъра му?

Правилно ли разбирам, или нещо бъркам? 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 24 минути , zon каза:

Кой си искал да ти впише поставени ваксини? Лекар от България ли? и на кого му излизат на компютъра ваксините, които са ти поставени в Германия? на лекар от България, на компютъра му?

Правилно ли разбирам, или нещо бъркам? 

В Германия всеки, който се ваксинира има жълт имунизационен паспорт, който се попълва по време на самото ваксиниране. Той иска българските лекари/медицински персонал да  попълнят Ковид ваксината в този паспорт, но те не искат или не им е позволено, защото все пак е немски документ.

А това, което ти си цитирала е, че немски лекари са отказвали да попълнят ваксинации от детството на Иво и затова той мисли, че ще откажат да въведат и Ковид ваксината.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 32 минути , milen_40 каза:

У нас все ще има недоволни

У нас винаги ще има недоволни( както и навсякъде, предполагам). Въпрос на манталитет, нагласа, начин на мислене..незнам.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 2 часа, tch каза:

Така е много са назад милите. Не е като при нас бабите да чакат на една опашка с австралопитеците с чантичка тип "паласка".

И този избор на ваксини е отчасти факт и на ЕС, тъй като ни преостъпиха голям брой ваксини на Пфайзер. Иначе и това нямаше да е факт.

И да допълня, че можеше и по-бързо от това темпо да ваксинират, стига да имаха повече ваксини - желаещи има премного. В нашия град с население от 110 000 миналата седмица са ваксинарали около 7 000 души, но кметът заяви, че могат да ваксинират двойно повече, ако имаха достатъчно ваксини. В момента са на приоритетна група 3, тя е последната, но е много голяма, и ние, които не сме в нея, ще чакане поне 3-4 седмици.

И друга интересна статистика: до 09.05.2021 са получили 41 352 973 дози, от които 86,4 процента са били използвани до вчера.

Bis zum Ende der Kalenderwoche 18 am 9. Mai 2021 wurden 41.352.973 Dosen Impfstoff geliefert. 86,4 % dieser Dosen wurden bis zum 10. Mai 2021 verimpft.

https://impfdashboard.de/

Интересно би било колко ваксини са получени и вече ваксинирани в България.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 28 минути , Masmiya каза:

В Германия всеки, който се ваксинира има жълт имунизационен паспорт, който се попълва по време на самото ваксиниране. Той иска българските лекари/медицински персонал да  попълнят Ковид ваксината в този паспорт, но те не искат или не им е позволено, защото все пак е немски документ.

А това, което ти си цитирала е, че немски лекари са отказвали да попълнят ваксинации от детството на Иво и затова той мисли, че ще откажат да въведат и Ковид ваксината.

Точно това имах предвид, ама ме нямаше на компютъра 🙂

преди 2 часа, tch каза:

Е аз съм писал какво имам предвид с "назад" и каква е причината. 

• Харесвам 1
Публикувано:

След като пратиш отрицателен резултат от тест на РЗИ, колко време е нормално да се забавят с отговора? Вчера в рамките на деня трябваше да пратя тест, изпратих го към 18:30, веднага след като излезе резултата. Досега нямам отговор от РЗИ, а утре мисля да се ваксинирам. Тревожи ме, че може да излезе в системата, че още съм под карантина.

• Харесвам 1
Публикувано:

Днес сутринта се ваксинирах с Джонсън. В Люксембург нямаш право на избор на ваксина, освен АЗ - за нея можеш да се запишеш в специален списък за хора между 30 и 54 години, наречен "списък на доброволци". Аз се бях записала в него, но си получих поканата по каналния ред (от началото на месеца тук вече е фаза 6, тоест ваксинират хора между 16 и 54 години).  Лекарят ми зададе въпроси за алергии и дали съм боледувала от ковид, но не ме кара да подписвам нищо. Каза ми: "Предлагам Ви Джонсън и Джонсън", аз казах добре, след  манипулацията 15 минути седиш и гледаш клипчета на въздушната спасителна служба (там е ваксинационния център, един от петте за 650 000 население).

Сега имам един хвърчащ лист за сертификат, но каза, че мога да го изтегля и от централния административен сайт "Моето гише". На излизане раздават по един пакет с 50 маски. 

Точно преди да тръгна обаче срещнах съседката, която ми каза, че мъжът й е тежко болен от ковид, бил е в спешното, но засега не е хоспитализиран, а е в къщи. Четиричленното семейство е карантинирано, но тя беше излязла да разходи кучето.

• Харесвам 9
Публикувано:
преди 34 минути , Мари Николова каза:

След като пратиш отрицателен резултат от тест на РЗИ, колко време е нормално да се забавят с отговора? Вчера в рамките на деня трябваше да пратя тест, изпратих го към 18:30, веднага след като излезе резултата. Досега нямам отговор от РЗИ, а утре мисля да се ваксинирам. Тревожи ме, че може да излезе в системата, че още съм под карантина.

Ами те работят до 17,00ч. Зависи и колко са натоварени, обикновено -доста. Щом си изпратила теста, излизай спокойно, дори и да стане някакъв фал-имаш изпратен в срок тест. Карантината се вижда от полицията и ХЕИ, не мисля, че друг я следи или ще ти държи сметка. Обикновено до 24ч след теста отговарят.

• Харесвам 1
Публикувано:
В момента, bobole4e каза:

Ами те работят до 17,00ч. Зависи и колко са натоварени, обикновено -доста. Щом си изпратила теста, излизай спокойно, дори и да стане някакъв фал-имаш изпратен в срок тест. Карантината се вижда от полицията и ХЕИ, не мисля, че друг я следи или ще ти държи сметка. Обикновено до 24ч след теста отговарят.

В Рамус ми казаха, че в РЗИ имало дежурни, пращащи мейли денонощно 🙂

А служителите на РЗИ на летището казаха, че може да се обадят и по телефона. И аз предполагам, че са доста натоварени от завръщащи се, пътували по празниците.

А някой нали писа, че влизали в системата на МВР за сертификата за ваксинация.

Публикувано:
Преди 1 час, Мари Николова каза:

АКО те притеснява, че може да стане някакъв проблем (аз лично не вярвам), бих ти предложила да отложиш втората доза с 1 ден. Дори да си в някаква самоорганизирала се фирма, не мисля, че ще им е чак такъв проблем, че няма да се явиш, а после може да ползваш някой зелен коридор.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 58 минути , Мари Николова каза:

В Рамус ми казаха, че в РЗИ имало дежурни, пращащи мейли денонощно 🙂

А служителите на РЗИ на летището казаха, че може да се обадят и по телефона. И аз предполагам, че са доста натоварени от завръщащи се, пътували по празниците.

А някой нали писа, че влизали в системата на МВР за сертификата за ваксинация.

Едва ли влизат в системата на МВР за всеки човек. Това с изписването на имената на кирилица и латиница по-скоро си го представям като интегриране на тази база данни в програмата за ваксините. Върви се ваксинирай спокойно. Може и да са те забравили и утре също да не ти се обадят, а вече карантината ти да е свалена🙂 Освен това дори и да си болен под карантина, имаш право да отидеш на лекар, а ти точно това ще правиш🙂

• Харесвам 3
Публикувано:

Присъединявам се с отлични впечатления от организацията на ваксинационния процес в Св. Анна - два пъти ходих като придружител. Мислех утре да ида точно там, за да се боцна и аз, но ще ми се размине - днес правих антитела и 6 месеца след преболедуване имам "само" 6550 неутрализиращи АТ, та ще изчакам още.

Обратната страна на монетата може да се види в Александровска - никаква организация, блъсканица и хаос. Избягахме с 200 към Св. Анна.

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 6 часа, Дани Магелани каза:

Може да вписват в електронното досие, но надали.

E що така веднага с лошото...? 🙂 

image.png

• Харесвам 8
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.