Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:

преди 3 часа, Мари Николова каза:

След като пратиш отрицателен резултат от тест на РЗИ, колко време е нормално да се забавят с отговора? Вчера в рамките на деня трябваше да пратя тест, изпратих го към 18:30, веднага след като излезе резултата. Досега нямам отговор от РЗИ, а утре мисля да се ваксинирам. Тревожи ме, че може да излезе в системата, че още съм под карантина.

Единия от мейлите за освобождаване от карантината ми го бяха пратили в 1:04 сутринта. Бях в тотален шок и преливах от въхвала - от РЗИ не очаквах подобно нещо

Прати наново резултата и звъни на телефоните на РЗИ, за да си увериш, че няма проблеми

Също - на много места за ваксинация данните не се вкарват в реално време. Те докато ги обработят, ти ще си минала. 

Зор е да светнеш, че си под карантина само, ако си на границата с раничката пълна с планове за пътуване.

преди 6 часа, ivailo_radev каза:

Няма да ги впишат, от опит знам. Исках да ми впишат едни ваксини, които са ми правили като дете и ми отказаха. Можело да впишат само тези, които им излизат в компютъра, а те им излизат поставените в Германия за последните 10 години.

Понеже България е в ЕС предполагам, че със стартирането на т.нар Зелен сертификат кода на него ще може да се чете от всички заинтересовани страни (или всички изобщо, не знам какво е измислено по темата) - вкл. здравните власти, граничен контрол, т.е. ще им "излезе на компютъра".

Ако те имат съмнения в истинността на сертификата, това вече е друга тема. По принцип може и да имат някакви основания предвид странни слухове, които периодично се завъртат за хора дали ХХ пари, за да не ги ваксинират, така че ако не признават администрирането на ваксината да е заради това.

На теб за какво ти е да имаш вписани тези ваксини в здравния паспорт, ако го имаш на цифров и хартиен носител + го има в база данни, която е достъпна от (почти) всякъде?

• Харесвам 1
Дани Магелани
Публикувано:
Преди 1 час, chandni каза:

E що така веднага с лошото...? 🙂 

image.png

Имах предвид имунизациите през годините, за които не е ясно от кога и къде се събира информацията, при липса на имунизационни паспорти у нас.

За сегашното ваксиниране нямам съмнение,че се вписва.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 5 минути , Дани Магелани каза:

Имах предвид имунизациите през годините

Така е. Други ваксинации няма там.

• Харесвам 1
Публикувано:

Бихте ли ми казали какво пише в антигенните тестове? ПСР сме правили и ми е ясно, но такъв тест Не. В т.5 на заповедта чета трябва да е положителен резултата и нещо се обърках.

Публикувано:

има се предвид стар положителен тест, отпреди поне 15 дена, но не повече от 180

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 8 часа, ivailo_radev каза:

Човек-паласка: "Ми кво си, министерство на земеделието си, не била министерство на здравеопазването. Айде моля т'са"

С говеда работи, естествено че е  министерство на земеделието!😈

Явно, че ще се ходи на ваксинационен туризъм в България, но как мислите, ще се запази ли сегашната ситуация (зелени коридори и наличие на ваксини) до началото на юни? Не мога по-рано...

• Харесвам 4
Публикувано:

@samuraika Ако пътуваш за ваксинация в началото на юни, ваксини вероятно ще има, до края на месеца очакват още дози. С малко повече късмет може и Джонсън дори. https://coronavirus.bg/bg/news/1831

За по-нататък - вероятно също да, защото в момента хора, които са искали ваксина, но са били разколебани от АЗ, се ваксинират на зелен коридор с друга ваксина. Но това ще бъде така още кратко време, после ще има плато. Нещата зависят и от посоката, която ще даде новозначения здравен министър. От днес България е със служебно правителство до 11.7, когато са новите избори. Може да избухне с някаква фантастична кампания За ваксинирането или друго.

Интересен факт: По празниците говорих с моя роднина, която работи в болница във Великобритания. Бяха я ваксинирали с Пфайзер преди няколко месеца, а тази седмица щели й слагат втора игла. Чак я питах дали не е АЗ първата? Пфайзер била и първата, но на много хора им разсрочвали втората доза, за да ваксинират поне с една доза възможно най-много хора. Надявам се тук да не се получи същото. На много от нас плановете за пътуване ще се прекрояват. 😞

• Харесвам 2
Публикувано:

Ахаха, половинката ми тъкмо ми разказва случай - момче от Англия се ваксинирало там с АЗ преди няколко месеца, междувременно се върнало в България, понеже вече нямал работа в Англия. Тук обаче в болниците му казали да си ходи в Англия за втората доза, тук нямало да му бият АЗ. Той нямал работа повече там, че да се връща, имал си тук. И като го отрязали, скатал, че е ваксиниран,  отишъл на зелен коридор да си слага наново - Пфайзер в България, щом не му броят първата доза АЗ. Игли да има. Хаосът е навсякъде. 😷

• Харесвам 1
  • Шок 4
  • Смея се 3
Публикувано:

Аз все си мисля, че някакъв запас ваксини винаги трябва да има, дори да се приеме, че всички желаещи са се ваксинирали. Някой може да си промени мнението, деца порастват, действието отминава... Та по принцип когато и да отидеш трябва да има. Естествено това е България, та не се знае какво ще се получи на практика...

Аз мисля съвсем в началото на юли месец да идвам, децата имат ваканция от 14, тъкмо като изтече карантината да почне ваканцията.

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 2 часа, samuraika каза:

С говеда работи, естествено че е  министерство на земеделието!😈

Явно, че ще се ходи на ваксинационен туризъм в България, но как мислите, ще се запази ли сегашната ситуация (зелени коридори и наличие на ваксини) до началото на юни? Не мога по-рано...

С много голяма вероятност ще останат зелените коридори. Всяко следващото тримесечие би трябвало да получване повече ваксини в сравнение с предишното, а интересът е мнооого рехав.

• Харесвам 6
Публикувано:

Благодаря за мненията. Аз съм писала началото на юни, ама началото на юли имам предвид, като @neuromancer. Ще почакам до края на май и ще купувам билети пък каквото сабя покаже.

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 11 часа, Мари Николова каза:

След като пратиш отрицателен резултат от тест на РЗИ, колко време е нормално да се забавят с отговора? Вчера в рамките на деня трябваше да пратя тест, изпратих го към 18:30, веднага след като излезе резултата. Досега нямам отговор от РЗИ, а утре мисля да се ваксинирам. Тревожи ме, че може да излезе в системата, че още съм под карантина.

Отиваш си за ваксината и си носиш теста. Ако някой те попита, това е достатъчно.

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 9 часа, Coo каза:

Пфайзер била и първата, но на много хора им разсрочвали втората доза, за да ваксинират поне с една доза възможно най-много хора

Не на много, на всички хора ги разсрочват, без значение каква е точно ваксината. Слагат най-рано на 11 седмица втора доза. Една позната всячески се опитва да ги накара да и дадат втората по-рано, защото трябва да се прибира до България за месеци, и не щат по никакъв начин...

• Харесвам 5
Публикувано:

мисля, че в тази тема някой се беше оплакал при ваденето на сертификат за ваксинация. Нашата лична категорично ни отказа, каза "да сме си ходили там, където сме се ваксинирали", в случая ВМА. Звъняхме в РЗИ, там вдигаха ръце, трябвало да ни издаде. Най-накрая се оказа, че ВМА, явно от скоро, дават сертификати на място в зала 7 или като си пратиш данните на мейл. Ние когато се ваксинирахме категорично отказваха сертификати, но явно са променили нещата. Ето това се праща - ЕГН, три имена, телефон и имейл адрес на certificate@vma.bg

• Харесвам 9
Публикувано:

синът ми мина тази сутрин във ВМА за втора АЗ, 25 минути след като излезе от вкъщи ми писа, че е приключил - супер бързо и организирано пак; казали са който иска на място сертификат, че трябва да изчака 1 час и може да го получи в зала 7, той си има ел.подпис и наистина сертификатът излезе точно 1 час след инжекцията

• Харесвам 7
Публикувано:

само че забелязвам нещо странно в неговия сертификат, в моя има текст е ваксиниран (а) срещу SARS Cov-2 has been vaccinated against SARS Cov-2 под датата на раждане, а в неговия го няма този текст

• Харесвам 1
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 2 минути , antea каза:

само че забелязвам нещо странно в неговия сертификат, в моя има текст е ваксиниран (а) срещу SARS Cov-2 has been vaccinated against SARS Cov-2 под датата на раждане, а в неговия го няма този текст

малко по-късно ще погледна и моя 🙂

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 28 минути , mu_ry каза:

мисля, че в тази тема някой се беше оплакал при ваденето на сертификат за ваксинация. Нашата лична категорично ни отказа, каза "да сме си ходили там, където сме се ваксинирали", в случая ВМА. Звъняхме в РЗИ, там вдигаха ръце, трябвало да ни издаде. Най-накрая се оказа, че ВМА, явно от скоро, дават сертификати на място в зала 7 или като си пратиш данните на мейл. Ние когато се ваксинирахме категорично отказваха сертификати, но явно са променили нещата. Ето това се праща - ЕГН, три имена, телефон и имейл адрес на certificate@vma.bg

Да, явно са натиснали ВМА:

Сертификати за ваксинация срещу COVID-19 за граждани, имунизирани във ВМА, можете да получите по електронен път (формуляр можете да изтеглите от тук: https://bit.ly/3uFl6XO) или на място, в зала №7.

Линк от 10.май: https://coronavirus.bg/bg/news/1833

преди 5 минути , antea каза:

Ъ? А какво пише - името на ваксината без обяснения срещу какво е?

Ти не се ли ваксинира  с две дози РНК преди доста време?  Може би са актуализирали бланката с наближаването на пускането на т.нар Зелен сертификат на ЕС.

Ако имаш КЕП може да влезеш да видиш дали там не е променен текста, който гледаш разпечатан или свален пред себе си.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 6 минути , Coo каза:

Ъ? А какво пише - името на ваксината без обяснения срещу какво е?

Ти не се ли ваксинира  с две дози РНК преди доста време?  Може би са актуализирали бланката с наближаването на пускането на т.нар Зелен сертификат на ЕС.

Ако имаш КЕП може да влезеш да видиш дали там не е променен текста, който гледаш разпечатан или свален пред себе си.

да, супер странно, този сертификат удостоверява, че .......... не пише какво удостоверява, на практика няма никъде вписано SARS Cov-2,  отдолу иначе ги има и двете дози с дати и другите данни

погледнах си пак моя с електронен подпис, има си го реда за удостоверяването

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 8 минути , antea каза:

да, супер странно, този сертификат удостоверява, че .......... не пише какво удостоверява, на практика няма никъде вписано SARS Cov-2,  отдолу иначе ги има и двете дози с дати и другите данни

погледнах си пак моя с електронен подпис, има си го реда за удостоверяването

И в нашите сертификати има написано под датата на раждане, че лицето е ваксинирано срещу SARS Cov-2. Но може и нещо да са променили междувременно, кой ги знае. Ако пък сканираш qr кода, ще видиш, че нищо не отваря... Мислих, че поне води до някаква страница на МЗ или подобно, свързано с вируса и ваксините, но не.

• Харесвам 2
Публикувано:

Интересно... 🤔

@antea Да пускат сертификатите на различни бланки според вида ваксина е абсурдно, но... Важното е да минава пред властите, където се налага да го използва.

@DaBo Доколкото знам унифицирана система в ЕС още не е пусната и това ще стане по някое време през юни, което значи, че за момента се минава на доверие със сертификатите 🙂

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 39 минути , antea каза:

И аз прясно ваксинирана с втора доза АЗ в ИСУЛ и в моя сертификат няма този текст.

Ако някой има желание да се ваксинира в ИСУЛ няма никакви хора, Вакс.център работи от 08:00 до 14ч. Има Пфайзер.

• Харесвам 4
Публикувано:

Май този ATC код обозначава, че ваксината е срещу ковид. 🤔

Може би са сменили бланките? Ако има някой с прясна иРНК ваксина + сертификат, би ли споделил как е при него?

Публикувано:

при другите ваксини от последните дни го има текста, проблемът е само при АЗ

писах на министерството, не е редно да е така определено

• Харесвам 5
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.