Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 34 минути , Coo каза:

@DaBo Доколкото знам унифицирана система в ЕС още не е пусната и това ще стане по някое време през юни, което значи, че за момента се минава на доверие със сертификатите 🙂

Точно на доверие си е. Хърватският граничен служител само загледа името и датата на втората ваксина на съпруга ми, че той беше първи на гишето, а моят след него вия едва ли го погледна повече от 2 секунди.

• Харесвам 1
Публикувано:

И в нашите няма, но има ATC код, партиден номер. Много интересно какво ще отговорят от Министерството. 🙂

• Харесвам 3
Публикувано:

аз си мисля, че с такъв сертификат, в който отчетливо не пише, че е срещу SARS-Cov-2 ще ми е тегаво да минавам чужда граница и да се обяснявам какво е Vaxzevria, ако някой се запъне

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 1 час, DaBo каза:

Ако пък сканираш qr кода, ще видиш, че нищо не отваря... Мислих, че поне води до някаква страница на МЗ или подобно, свързано с вируса и ваксините, но не.

Като сканираш QR кода, той показва един буквено-цифров стринг, което е номера на сертификата ти. За да видиш самия сертификат зареждаш https://his.bg/certificate и в полето поставяш кода от QR-a. Излиза сертификат с маскирани по GDPR данни, т.е. само с отделни букви от името, както и името на ваксината (за АЗ е vaxzevria, за Pfizer - Comirnaty)

• Харесвам 8
Публикувано:

АЗ стана печално известна, не мисля, че славата и ще залезе скоро. А и тези сертификати са пилотен вариант на зелените паспорти, които съвсем скоро трябва да са факт. Ковид все още е твърде актуална тема за да се обърка някой. Предвид, че настоящият сертификат се проверява от гранични власти, които трябва да прегледат огромен брой документи свързани с Ковид, едва ли някой да забележи липсата на едно изречение. Така си мисля и се надявам 🙂

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 2 минути , chandni каза:

Като сканираш QR кода, той показва един буквено-цифров стринг, което е номера на сертификата ти. За да видиш самия сертификат зареждаш https://his.bg/certificate и в полето поставяш кода от QR-a. Излиза сертификата с маскирани по GDPR данни, т.е. само с отделни букви от името.

Е, то аз ще го направя, ама едва ли чуждите гранични полицаи имат инструкции как се борави с нашите кодове. Това ми беше мисълта.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 23 минути , Мари Николова каза:

АЗ стана печално известна, не мисля, че славата и ще залезе скоро. А и тези сертификати са пилотен вариант на зелените паспорти, които съвсем скоро трябва да са факт. Ковид все още е твърде актуална тема за да се обърка някой. Предвид, че настоящият сертификат се проверява от гранични власти, които трябва да прегледат огромен брой документи свързани с Ковид, едва ли някой да забележи липсата на едно изречение. Така си мисля и се надявам 🙂

факт, че вече 3-4 седмици /откакто има втори дози АЗ/ никой не беше забелязал липсващия текст 🙂 но също така факт е, че сертификатите, които се издават у нас /без тези за АЗ/ идеално отговарят на заложеното в проекта на ЕС за зелен цифров сертификат; липсващият текст обаче ги прави съвсем несъответстващи

Член 3
Цифрово зелено удостоверение

1.Оперативно съвместимото цифрово зелено удостоверение дава възможност за издаване, трансгранична проверка и приемане на всяко от следните удостоверения:

а)удостоверение, потвърждаващо, че на притежателя е поставена ваксина срещу COVID-19 в държавата членка, която издава удостоверението („удостоверение за ваксинация“);

Член 5
Удостоверение за ваксинация

1.Всяка държава членка издава автоматично или при поискване удостоверение за ваксинация, както е посочено в член 3, параграф 1, буква а), на лице, на което е била поставена ваксина срещу COVID-19.

просто няма как в такъв документ да не фигурира, че ваксина е поставена, и тази ваксина е точно срещу короната

точно пък най-важния ред изпуснали....

• Харесвам 5
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 9 часа, DaBo каза:

Е, то аз ще го направя, ама едва ли чуждите гранични полицаи имат инструкции как се борави с нашите кодове. Това ми беше мисълта.

На самия сертификат си има сайта, на който да провeриш QR кода, а самият сайт е на БГ и EN едновременно.

image.png

преди 8 часа, antea каза:

липсващият текст обаче ги прави съвсем несъответстващи

В сертификата за ваксинация с АЗ, ясно е обозначен ATC кода - J07BX03. На следния линк могат да бъдат проверени тези кодове и там категорично е упоменато, че този код отговаря на COVID-19 vaccines:

image.png

• Харесвам 8
Публикувано:

@chandni на мен това ми е ясно, ама удостоверение без пропуснатия текст е все едно да представиш пълномощно, в което най-важната дума "Упълномощавам" липсва

• Харесвам 1
Дани Магелани
Публикувано:
преди 1 минута , antea каза:

@chandni на мен това ми е ясно, ама удостоверение без пропуснатия текст е все едно да представиш пълномощно, в което най-важната дума "Упълномощавам" липсва

Аз мисля, че напразно се тревожиш. Предполагам, че сертификатът е само основание, за да ни издадат зелените паспорти/удостоверения. А там ще има всички задължителни атрибути. Пътуването със сертификат ще бъде в сила до издаването на зелените паспорти, според мен.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 35 минути , chandni каза:

На самия сертификат си има сайта, на който да провриш QR кода, а самият сайт е на БГ и EN едновременно.

image.png

В сертификата за ваксинация с АЗ, ясно е обозначен ATC кода - J07BX03. На следния линк могат да бъдат проверени тези кодове и там категорично е упоменато, че този код отговаря на COVID-19 vaccines:

image.png

Абсолютно права си! 

“Anatomical Therapeutic Chemical Classification System - Анатомичната терапевтична система за класифициране на химичните вещества, е система за класификация на лекарствата, която класифицира активните съставки на лекарствата, според органа или системата, върху която действат, и техните терапевтични, фармакологични и химични свойства. “

• Харесвам 1
Публикувано:

Мъжът ми е ваксиниран в Швейцария с Модерна и отказаха да впишат ваксината във ваксинационния му паспорт, а му издадоха сертификат. На самият сертификат никъде не пише, че е ваксиниран срещу Ковид, само е написано името на ваксината. Но Швейцария все пк не е ЕС.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 22 минути , Дани Магелани каза:

Аз мисля, че напразно се тревожиш. Предполагам, че сертификатът е само основание, за да ни издадат зелените паспорти/удостоверения. А там ще има всички задължителни атрибути. Пътуването със сертификат ще бъде в сила до издаването на зелените паспорти, според мен.

не е въпросът до тревога, а и очевидно казусът не засяга лично мен, а сигурно 200000 човека с тази ваксина; ако е технически бъг, на какъвто прилича, след като се генерира така само при АстраЗенека, смятам за по-правилно вместо да ги извинявам, да очаквам да бъде отстранен, за което подадох сигнал до министерството и ми пратиха входящ номер някакъв, вероятно скоро ще го оправят, ако е недоглеждане

• Харесвам 4
  • Браво 3
Публикувано:
преди 10 минути , Velyana каза:

Мъжът ми е ваксиниран в Швейцария с Модерна и отказаха да впишат ваксината във ваксинационния му паспорт, а му издадоха сертификат. На самият сертификат никъде не пише, че е ваксиниран срещу Ковид, само е написано името на ваксината. Но Швейцария все пк не е ЕС.

Е чиповете за какво са.

• Харесвам 2
  • Смея се 1
Публикувано:

" България ще се включи в петък в европейското тестване на системата за цифрово зелено удостоверение, което ЕС се готви да въведе от лятото, за да улесни пътуването в Европа. Това съобщи източник от ЕС пред "Дневник".

18 европейски държави и Исландия, която е член на Шенген, ще проведат изпитвания на системата за връзка с общия сървър през следващите две седмици, като "българският ден" е на 14 май.

Изпитванията ще включват обмяна на кодове за удостоверение на автичността на сертификатите, възможност за свързване с общия европейски сървър, както и съвместимост на данните, съобщи говорителят на Европейската комисия Йоханес Барке.

"Не се предвижда работа с реални сертификати, целта е да се тества работата на системата", уточни той.

ЕС се подготвя да въведе система за взаимно признаване на документите за ваксиниране и на резултатите от лабораторни изследвания за COVID-19. Тя трябва да заработи преди началото на активния летен сезон.

Плановете са повечето държави да се свържат с централния сървър и да излязат онлайн от 1 юни, като до 21 юни системата започне да функционира на цялата територия на съюза."

https://m.dnevnik.bg/evropa/2021/05/10/4207821_bulgariia_testva_v_petuk_evropeiskoto_udostovereniia/

• Харесвам 8
Публикувано:

Имам въпрос: вярвате ли, че ще ги има , дълго тези сертификати?Дето още ги няма,де:(
Щото, аз имам съмнения:((

Като стане продажбата на ваксините регулярна и печалбата -сигурна, ще плеснем с ръце, ще се прегърнем, ще обявим края на пандемията и ще забравим...

• Харесвам 11
  • Смея се 2
Публикувано:

Шефът на IATA и други влиятелни личности се обявиха твърдо против постоянния им режим, а като необходимо временно зло, за да стартира по-бързо туризмът. 

• Харесвам 5
Публикувано:

докато ги разглеждах внимателно сертификатите, стигнах до извода, че изключително лесно могат да се фалшифицират

точно с 2 клика мога да издам абсолютно валиден сертификат на някой с моите инициали, случайно роден и на същата дата /но не и месец и година/ - при валидацията това са единствените данни, които се визуализират пред проверяващия валидността, а самият pdf, който се сваля електронно дори не е в secure формат, който да блокира редакцията му

на практика мога да впиша и какъвто си искам текст в сертификата, включително че е срещу бяс примерно

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 1 минута , Фил каза:

С три имена ли са сертификатите? 

Да, на кирилица и латиница. И моето име има специфично спелуване на латиница, нямаше проблем 🙂

• Харесвам 1
Публикувано:
Преди 1 час, AlexandraKo каза:

Имам въпрос: вярвате ли, че ще ги има , дълго тези сертификати?Дето още ги няма,де:(
Щото, аз имам съмнения:((

Като стане продажбата на ваксините регулярна и печалбата -сигурна, ще плеснем с ръце, ще се прегърнем, ще обявим края на пандемията и ще забравим...

А за какво са ти за дълго? Когато отпаднат ще е най-добре.

• Харесвам 7
Публикувано:

@antea, и аз си мислех същото. Сертификатът не е нищо особено, така че много лесно може да се фалшифицира и по принцип. Граничните служители не могат да знаят отличителните атрибути на всеки сертификат по света на изуст и накрая ще ги гледат през просото, както гледат и тестовете. Да има име, дата и да пише отрицателен за тестовете... Ако изобщо ги погледнат. То да са един, два видовете тестове в добавка към хилядите лаборатории, които ги издават.

Петък си правим пср-и в частна клиника в Дубровник. Всичко е както трябва, до вечерта получихме резултатите по ел.пощите. Тестовете бяха на бланка, която може би всеки шестокласник може да направи на компютъра вкъщи. Че и мокър печат нямаха, а подписът беше сложен сканиран отгоре. На летището в Киев проверяващият дори не ми взе телефона да види по-добре. Просто погледна за 2 секунди нещо шаренко на екрана през плексигласовата преграда и това беше. Предполагам, а и се надявам, че с този зелен дигитален паспорт, нещата ще се уеднаквят поне в ЕС, а и ще намалеят евентуално такива флашификации. Едно е да фалшифицираш хартийка, друго да хакнеш апп. Дано, де!

Иначе си мисля, че тези паспорти ще останат още дълги години. Поне докато тази пандемия не премине в сезонен вирус, например. За тях се заговори още преди година, но много хора не вярваха и ето ги сега са почти реалност.

• Харесвам 9
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.