Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

преди 1 минута , zhivko7 каза:

Голям план са изработили, това прилича повече на студентска курсова работа...😀

Ми, не е изключено:girl_cray2:

• Смея се 5
Връзка към коментар
преди 55 минути , AlexandraKo каза:

"Необходимо е проследяване и събиране на допълнителни данни по време на прилагането на ваксините в популацията, с оглед проследяване на ефикасността, безопасността и имуногенността. От основна важност е документиране на търговско име и партидния номер на приложената ваксина." 

Направо си е трета фаза от клиничното изпитване.

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 17 минути , zhivko7 каза:

Голям план са изработили, това прилича повече на студентска курсова работа...😀

А прочетохте ли го ? 

П. П.  Pfizer коригират първоначания си план за  производство на 100 млн.  дози до края на 2020г. на само 50 млн. 

Връзка към коментар
преди 3 минути , stanimir каза:

А прочетохте ли го ? 

Отделих достатъчно време да го прегледам доста добре целия. Общи приказки, без почти никаква конкретика. Няма нищо общо с план, да не говорим за 'национален'.

Връзка към коментар
преди 12 минути , stanimir каза:

А прочетохте ли го ? 

Абе, аз го изчетох внимателно и не мога да се начудя за ей това:

Фаза II:Потребители и персонал на социални институции, педагогически специалисти и персонал на ферми за отглеждане на норки.

Очакван брой подлежащи: 112080 лица

oСоциални институции: 15000 домуващи и 8000 персонал

oПедагогически специалисти –89000 лица

oПерсонал на ферми за отглеждане на норки–80 лица

Ти какво ще речеш, по въпроса?.

• Смея се 1
Връзка към коментар

Ще реча по-бързо да се приключи с ваксината и да се отворят пътуванията, защото нещата и в тоя форум не вървят на добре 

Норките си имат обяснение тук :

https://nova.bg/news/view/2020/11/06/304738/норки-заразили-стотици-хора-с-covid-19-в-дания/

• Харесвам 10
Връзка към коментар

Аз ще кажа, че това явно е една неподозирано силна индустрия, каято е задвижважа сила за икономиката ни и трябва да се спаси на всяка цена 🙂 С приоритет пред всички пенсионери, които само източват хазната с дълолетието си... Аман значи...

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Аз започвам да се питам какво правят тези, които са под 45 години, не са нито медицински лица, нито в рискови групи, налага им се да пътуват в чужбина по работа или за обучение, а АК въведат изискване да си ваксиниран. Да пропуснеш 1 година от развитието си - ок, ама вече отива към втора година. И това в случай, че си съгласен да те ваксинират. Ако не си - вероятно се разделяш с плановете си за дълъг период от време.

Разбира се, че описаните групи са с предимство, но този план не дава дори ориентировъчна информация, как и кога ще се случат нещата и ми изглежда само като начин да се запълни времето на днешният брифинг. Нека първо да бъде одобрена някоя ваксина от ЕЗО, да имат идея кога и колко дози ще ни бъдат доставени и едва тогава да излязат с подробен план.

• Харесвам 8
Връзка към коментар
преди 6 минути , stanimir каза:

Ще реча по-бързо да се приключи с ваксината и да се отворят пътуванията, защото нещата и в тоя форум не вървят на добре 

Норките си имат обяснение тук :

https://nova.bg/news/view/2020/11/06/304738/норки-заразили-стотици-хора-с-covid-19-в-дания/

Не, в грешка си - отговорът е тук.

В Дания ги унищожиха.

преди 2 минути , feel_the_rush каза:

Аз ще кажа, че това явно е една неподозирано силна индустрия, каято е задвижважа сила за икономиката ни и трябва да се спаси на всяка цена 🙂 С приоритет пред всички пенсионери, които само източват хазната с дълолетието си... Аман значи...

Абсолютно точно!

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Е то си пише 80 лица, колко да е силна индустрия

То малко гаргара да си направиш бива, като с кривите краставици, ама това придобива мащаби на пандемия и не върви на добре

преди 5 минути , AlexandraKo каза:

Не, в грешка си - отговорът е тук.

Ами това е положението. Докато не станем всички вегани нещата само ще се влошават

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 21 минути , Мари Николова каза:

Аз започвам да се питам какво правят тези, които са под 45 години, не са нито медицински лица, нито в рискови групи, налага им се да пътуват в чужбина по работа или за обучение, а АК въведат изискване да си ваксиниран. Да пропуснеш 1 година от развитието си - ок, ама вече отива към втора година. И това в случай, че си съгласен да те ваксинират. Ако не си - вероятно се разделяш с плановете си за дълъг период от време.

Аз предполагам, че ще може да се ваксинира който поиска, но платено вече. Като гледам каква еуфория е обзела антиваксърските групи, ще останат доста ваксини в излишък.

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 22 минути , Мари Николова каза:

да имат идея кога и колко дози ще ни бъдат доставени и едва тогава да излязат с подробен план.

"... Зайо, що си със шапка? "

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 12 минути , Мари Николова каза:

Аз започвам да се питам какво правят тези, които са под 45 години, не са нито медицински лица, нито в рискови групи, налага им се да пътуват в чужбина по работа или за обучение, а АК въведат изискване да си ваксиниран. Да пропуснеш 1 година от развитието си - ок, ама вече отива към втора година.

Абсолютно! Само оттук-оттам се подхвърлят новини и интервюта без да има яснота относно пътуванията и реално подметнато от хора, които не решават това.  Зависи от правителствата, АК просто ще следват техните изисквания както е и сега с представяне, където се иска, на тест, формуляри и други. Въпросът е, че до такова решение не се е стигнало. Така или иначе усилията са насочени към уязвимите групи и хората на първа линия, а и към момента поне никоя държава не мисли да прави ваксинациите задължителни за гражданите си. Също така не се знае за бъдещи последици от поставянето на тази ваксина - предполагам, че трябва да мине определен период/години, но не съм компетентна. Така че да го изискват за пътуване от здрав човек, който не е нито в рисковите групи и дори след среща с вируса не се е разболял, си е в повече.

• Харесвам 8
Връзка към коментар

Някъде четах, че производителят на ваксината е зявил, че иска да бъде освободен от отговорност, от  Европейската комисия. Което ме смущава. А иначе, бързат, да я пуснат на  пазара.И като се ваксинира  човек, отговорността при проблеми си е негова.

• Харесвам 8
Връзка към коментар

Сутринта на брифинга казаха, че преди поставянето на ваксината ще подписваме декларация за информираност. Не е трудно да се сети човек какво ще съдържа тя.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Нали се сещате, че което и да е лекарството/ваксина, при условие че е пусната в условията на спешност, няма как всичко по безопасност и ефикасност да е ясно. Тепърва предстои да се изясняват страничните ефекти на тези ваксини. (Ей, да не ме обвините пак, че съм антиваксър, НЕ СЪМ!)

Затова ще се подписва декларация за информирано съгласие вероятно.

Но пък като знам колко декларации подписвам като тръгна по банки ... и колко пъти правят копия на личната ми карта..... :girl_cray2:. Пък вие сега за едно информирано съгласие  :dash1:

А това, че ще се събират данни от хората, на които е поставена ваксината е нормална практика навсякъде (доколкото съм запозната). И не, не е III-та фаза клинично проучване 🙂 

Освен това, едва ли ще бъде принудително ваксинирането.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Че то за една сравнително рутинна операция пак се подписват тонове документи! За гастроскопия подписвах декларация за съгласие преди сума ти години, защото беше под анестезия. Като отвориш листовката на уж простия аспирин, и там написали половин страница  със странични действия...

Мисля, че ЕС говориха за ваксината на Астра Зеника. Нека да видим какво ще решат на 29-ти!   

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 1 час, AlexandraKo каза:

Някъде четах, че производителят на ваксината е зявил, че иска да бъде освободен от отговорност, от  Европейската комисия. Което ме смущава. А иначе, бързат, да я пуснат на  пазара.И като се ваксинира  човек, отговорността при проблеми си е негова.

Ами то тенденцията във всички сфери е отговорността да е на потребителя. Вече всички се пазят от съдебни искове, щото алчни адвокати дебнат зад ъгъла. И това няма начин да няма последици.

Що се отнася до ваксината, аз не бих бил толкова скептичен. Да не забравяме, че цялата фармацевтична индустрия се впрегна да търси лек, това не е като да седнат двама души и да бистрят рецепта за домашна ракия, а са хиляди мозъци. Извънредните ситуации изискват извънредни решения и все някога стигат до изключителни резултати. По-бързото разработване означава по-ранно намиране на пропуските (дано да няма такива) и по-ранно намиране на работещ вариант.

Заразният скептицизъм доведе до това, че хора, които не са прочели пет книги в живота си коментират какво има вътре във ваксината. А когато се събере една тълпа от 20 умни и 20 глупави човека, тя разсъждава като 40 глупака. И един ден, когато се появи правилната ваксина, няма да си я сложи никой, щото половината ще са измрели, а другите половина ще са оглупели.

Отивам да си сипя една кехлибарена ваксина от Ирландия.

• Харесвам 11
  • Браво 5
Връзка към коментар
преди 4 часа, feel_the_rush каза:

Аз предполагам, че ще може да се ваксинира който поиска, но платено вече. Като гледам каква еуфория е обзела антиваксърските групи, ще останат доста ваксини в излишък.

Абсолютно! Аз изобщо се чудя ще има ли българи, които да се ваксинират? 
Това, което мен много ме учудва напоследък, е как огромна част хората са толкова категорични и убедени в това, което говорят, дори и то да звучи налудничаво, и без да разбират нищо по въпроса. Говоря принципно, не конкретно за ваксините.

• Харесвам 5
  • Смея се 1
Връзка към коментар

За това ставаше дума  :

https://www.investor.bg/video/189/a/koi-shte-plashta-obezshteteniia-pri-stranichni-efekti-ot-vaksinata-sreshtu-covid-19-311224/

Ваксинирането ще е доброволно. Дали ще се изисква от АК или държави е само в сферата на догадките, а и никой не е умрял от това, че не пътува известно време.  При всички положения изискването дори да го има няма да е вечно.  Всеки ще има право на избор. 

Информирано съгласие се изисква и в момента за ред манипулации,  а както бе отбелязано  брошурката на почти всяко лекарство може да ви изправи косите, но честно, колко хора я четат?  

преди 9 минути , Травеолани каза:

Теб трябва още повече да те е страх, щото Бил Гейтс ти е на хвърлей място. Бау! 

• Харесвам 10
Връзка към коментар
2 minutes ago, Травеолани said:

Ние, ама сме в най-последната група горе-долу, а и не сме в БГ, та не знам кога ще ни огрее и по кой нац.план за ваксинация се класираме. 
Тук говорят за ваксина най-рано април 2021, като до края на следващата година ще ваксинират армията (нали си воюват хората), лекари и мед.персонал, хора над 65 години, учители, полиция, нац.гвардия и такива с определен вид заболявания. Тези ваксини ще са безплатни, миналата седмица гласуваха бюджета за тях. За другите чак по-следващата година и няма голяма яснота. Също говорят за Астра-Зеника, но много се чува и за Модерна последните дни. Категорично отхвърлят план за руската ваксина Спутник, но поради влошените им политически отношения, не заради друго. Та, неизвестните са много. 

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 4 минути , stanimir каза:

Теб трябва още повече да те е страх, щото Бил Гейтс ти е на хвърлей място. Бау! 

Ха ха, така е! Още повече като знам, какви книги чете 🤣

E854C438-959E-44AF-A72A-95E7998D1C65.jpeg.5b44e9e82830c6a18d017d57a1d5470e.jpeg

• Харесвам 5
  • Смея се 15
Връзка към коментар
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.