Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 1 час, funny каза:

Това отдавна е дефинирано като дискриминация.

Къде ги има тези дефиниции, защото пък в авикомпаниите искат стюардесите да са по-високи от 160см. (или беше 165 :scratch_one-s_head: ) , за различни позиции и постове се изисква определена възраст, шофьорска книжка от определена категория не може да вземеш ако си далтонист ... и т.н.

преди 3 часа, funny каза:

аз смятам, че отговорността за здравето на всеки един индивид е негово лично задължение Аз лично не съм очаквала а и в момента не очаквам околните да ме предпазват от туберколоза, спин, ковид...

Т.е. теб не те бърка, ако в кухнята на ресторанта, където си отишла да вечеряш, например, работи някой със заразна болест като хепатит, например ... Или пък ако готвачите и сервитьорите не си измиват ръцете преди да започнат работа? :scratch_one-s_head:
P.S. Иначе, напълно съгласявайки си с теб, че основната грижа на всеки човек за собственото му здраве  е най-вече лично негова, понеже все пак живеем в някакво общество и сме постоянно в някакъв вид контакт и взаимотношения с останалите хора (освен ако не сме Робинзон Крузо на някакъв остров) , аз, за разлика от теб, очаквам все пак хората да полагат някакви усилия и да спазват някакви правила, като например говачите да си измят ръцете, шофьорите да си поддържат изправни автомобилите и да спазват законите за движение  и т.н.,  така щото да се намалят в някаква степен предпоставките за неприятни неща като това да се заразиш с нещо, или някой без спирачки да те размаже на пътя...  Ясно ми е, че не може да се очаква това винаги и от всички, но ако повече хора се опитват, може би ще е една идея по-добре.

• Харесвам 16
  • Браво 2
Публикувано:
преди 7 минути , Фил каза:

Т.е. теб не те бърка, ако в кухнята на ресторанта, където си отишла да вечеряш, например, работи някой със зарна болест като хепатит, например ... Или пък ако готвачите и сервитьорите не си измиват ръцете преди да започнат работа? :scratch_one-s_head:

То това сравнение не е много точно, понеже аз отивам там и си плащам за услуга/стока и мога да искам да знам за какво плащам. Ама пак не мога да накарам готвача да си мие ръцете. Просто ако знам, че не ги мие, не ходя там (или ходя, ако нямам против). 

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 2 минути , ivailo_radev каза:

То това сравнение не е много точно, понеже аз отивам там и си плащам за услуга/стока и мога да искам да знам за какво плащам. Ама пак не мога да накарам готвача да си мие ръцете. Просто ако знам, че не ги мие, не ходя там (или ходя, ако нямам против). 

Ами то и работодателят плаща на наетия за някаква работа и може да има изискавния, за да знае за какво плаща, а теб ако не те удовлетворят условията, не ходиш да работиш там. 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 4 минути , ivailo_radev каза:

е така де, ама сигурно ако го видиш сервитьора да ти плюе в чинията, ще уведомиш мениджъра на заведението за такава мърлявщина? същото би трябвало да е и с всяко неприемливо поведение, което забележим, а не да му се подхилкваме като много забавно или да го неглижираме

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 4 минути , Фил каза:

Ами то и работодателят плаща на наетия за някаква работа и може да има изискавния, за да знае за какво плаща, а теб ако не те удовлетворят условията, не ходиш да работиш там. 

Естествено, аз мислех, че твоят отговор е във връзка с това, че всеки индивид си носи сам отговорност за здравето. 

Като цяло, тази тема е тема на крайностите. Естествено, че работодателят може да поставя изисквания - ако примерно съм гледач в дом за стари или болни хора, нормално е да искат да съм здрав и да си правя тест или да се ваксинирам, за да не рискувам здравето на хората в дома (само за пример давам дом). Ако съм водещ в телевизията, не виждам обаче причина за такова изискване. И такива изисквания са допустими при подписване на нов договор, ама не знам доколко са допустими при промяна на вече подписан договор. 

преди 3 минути , antea каза:

е така де, ама сигурно ако го видиш сервитьора да ти плюе в чинията, ще уведомиш мениджъра на заведението за такава мърлявщина? същото би трябвало да е и с всяко неприемливо поведение, което забележим, а не да му се подхилкваме като много забавно или да го неглижираме

Даже не знам дали няма да ми е друга реакцията, ако го видя да прави такова нещо. И да, ако Лудия кон подпише договор, в който пише, че трябва да е ваксиниран, а той представи фалшив документ, също трябва да бъде докладван. Ако обаче не е подписал такъв документ, пък работодателя му самосиндикално прави промени, тогава не знам какво е морално да се направи. Аз знам само как е в Германия - ще си работя и няма да може да ме накара да се ваксинирам, както и няма да може да ме уволни.

• Харесвам 9
  • Браво 1
Публикувано:

Гледам темата се отплесна в посока "те ли ще ми кажат на мене" и "щом го няма в трудовия ми договор, могат да ме хванат за опинците". Само че идеята на мерките, а оттам и на правилата за поведение не са индивидуални, а колективни! Непрекъснато се опитвам да накарам спорещите в темата да погледнат на въпроса не от своя (или поне не само от своя), а от гледна точка на обществото в което живеем. Осъзнавам, че границата между личен егоизъм прикрит под маската на защита на собствените ни човешки права и лицемерното отношение на такива като мен, които непрекъснато дуднат за обществено съзнание е твърде тънка и многократно прекрачена в темата, но все пак дайте да не търсим под вола теле, както обича да казва един футболен деятел...

• Харесвам 6
Публикувано:

@Duke, аз просто се опасявам да не би тези така наречени временни ограничения да не станат постоянни. Защото то и след 9/11 всичко беше временно, но Едуард Сноудън други неща говори. А, колкото до заразяването на стотици хора няма как да стане, защото всички събрания са ми онлайн и дори присъствените ми лекции са с 4-5 студенти. Останалите са в Zoom. 

@antea, няма да търпя обиди от сорта дисидент с партийна книжка! Така ще наричаш някой друг и за предпочитане извън този форум. Много ти е остроумно сравнението с Галилей, но неуместно. Той се е отказал от научните си заключения публично и е млъкнал до смъртта си. Ако искаше да отстоява до смърт принципите си щеше да имигрира в Северна Германия или Дания както са му предлагали и да продължи да громи небивалиците на църквата. Ако аз бъда принуден да нося намордник цял живот тук, ще емигрирам и пак ще бъда свободен. И да, колкото и да ти е забавно, ако един ден няма свободно място на Земята, ще предпочета смъртта пред робството. Смей се на воля сега.

• Харесвам 8
  • Браво 2
Публикувано:
преди 2 часа, slujitel каза:

Напротив,  назад в темата бяхме много строго порицавани, че не искаме да се ваксинираме. Имаше дори злобни коментари.  Съфорумец направи забележка за злобата на друг съфорумец, но мнението му беше изтрито.  Други такива мнения,  обаче си стоят. Четеш и запомняш само някои неща. Няма да се връщам да ги търся. 

Относно триенето на мнения ... напълно възможно е някое мнение да е заминало по веригата покрай поредица други за триене, ако ще и самото то да е било уж невинно.

Мисълта ми е, че последното нещо, което трябва да търсим в тази тема е някаква цензура - за дискусиите, които се водят, някои на ръба на правилата (което пък е сравнително разбираемо от гледна точка на изпускането на парата, от които всички имат нужда) модерацията в тази тема дори си е доста лека 🙂

• Харесвам 4
Публикувано:

Оооо, разимсли и страсти на пълни обороти. Толкова глупости изчетох, че ще трябва да отида да прочета малко информация за рептилити, че да ми се прочисти мозъка 🙂 (да се разбира като иронична усмивка с мое позволение).  Не разбирам защо хората толкова много ги интересува какво вършат другите хора и изобщо откъде имат толкова свободно време, за да се занимават с това. Има задължителни ваксини, има и незадължителни ваксини. За момента, Ковид ваксината е от втория тъп и който иска да се ваксинира, нека го направи. Който не иска, пак нека го направи и толкова. Обаче, ако не искаш да бъдеш ваксиниран, нямаш и изисквания към другите хора. Аз, примерно, съм преболедувала и ваксинирана, и ми е все едно дали някой ще преподава без ваксинация или ще се разхожда без маска. Тоест, не очаквам никакви действия от околните за мое лично благо. А ако си решил да не се ваксинираш, ама не по лекарски предписания, а по твоя собствена преценка, не трябва да очакваш другите хора да се съобразяват с решението ти и да те пазят, един вид. То това е проблемът на всички ваксинационни кампании - неваксинираните хора разчитат, че другите са ваксинирани и няма от кой да се разболеят. Проблемът идва, когато броят на тези хора нарасне и се окаже, че не само има от кой да се заразиш, ами почваш да имаш и претенции към него, щото видиш ли, ти друго си очаквал, пък то не отговорило на очакванията ти.

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 4 минути , Crazy Horse каза:

@antea, няма да търпя обиди от сорта дисидент с партийна книжка! Така ще наричаш някой друг и за предпочитане извън този форум. Много ти е остроумно сравнението с Галилей, но неуместно. Той се е отказал от научните си заключения публично и е млъкнал до смъртта си. Ако искаше да отстоява до смърт принципите си щеше да имигрира в Северна Германия или Дания както са му предлагали и да продължи да громи небивалиците на църквата. Ако аз бъда принуден да нося намордник цял живот тук, ще емигрирам и пак ще бъда свободен. И да, колкото и да ти е забавно, ако един ден няма свободно място на Земята, ще предпочета смъртта пред робството. Смей се на воля сега.

направих проста аналогия на база изявленията ти два пъти в рамките на няколко часа как ще се бориш до смърт с робството, като си извадиш фалшив сертификат за нещо, срещу което си върло против; всичко в човешката история се повтаря, и не си открил топлата вода, измисляйки начин хем да си революционер, хем конформист... по-обидно трябва да ти е, че ти го казва неисторик

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 2 минути , Crazy Horse каза:

@Duke, аз просто се опасявам да не би тези така наречени временни ограничения да не станат постоянни. Защото то и след 9/11 всичко беше временно, но Едуард Сноудън други неща говори.

Ами, най-общо това се нарича еволюция. Нали не очакваш сега да те засипя с примери какви са били утвърдените норми на поведение преди векове и колко по-различни са те сега? Да, еволюцията не винаги води след себе си положителни тенденции. Примерът с 9/11 е удачен в този смисъл. Аз също смятам, че настоящата пандемия е само началото и колкото по-бързо свикнем с правилата за поведение, толкова по-лесно ще приемем и следващи подобни събития от извънреден характер. Дали ми харесва това или не е съвсем отделен въпрос, но със сигурност знам, че нямам желание да напускам обществото и да свърша като Chris McCandless. Сигурно в твоите очи това изглежда като проява на слабост, робска психика и т.н. 

Хубаво е, че преподаваш неприсъствено, но отново ми прави впечатление, че всъщност поставяш акцент върху обстоятелствата, а не върху необходимостта да бъдеш социално отговорен:

преди 10 минути , Crazy Horse каза:

А, колкото до заразяването на стотици хора няма как да стане, защото всички събрания са ми онлайн и дори присъствените ми лекции са с 4-5 студенти. Останалите са в Zoom. 

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 6 минути , feel_the_rush каза:

Толкова глупости изчетох, че ще трябва да отида да прочета малко информация за рептилити, че да ми се прочисти мозъка 🙂 (да се разбира като иронична усмивка с мое позволение).

Изобщо не е шега работа това. Веднага мога да говоря с тях да ти уредят отвличане с летяща чиния (стартовия пакет - само кратко отвличане за няколко часа без интервенции и експерименти и връщане на същото място). Дори мога да ти кажа кога имат свободни дни за тая седмица, но ще се загуби част от ефекта!

Публикувано:
преди 3 минути , Брани каза:

(стартовия пакет - само кратко отвличане за няколко часа без интервенции и експерименти и връщане на същото място)

Да бе, кой ще ти повярва, че в стартовия пакет не е включено поне базово чипиране...

• Смея се 2
Публикувано:
преди 4 минути , Брани каза:

Изобщо не е шега работа това. Веднага мога да говоря с тях да ти уредят отвличане с летяща чиния (стартовия пакет - само кратко отвличане за няколко часа без интервенции и експерименти и връщане на същото място). Дори мога да ти кажа кога имат свободни дни за тая седмица, но ще се загуби част от ефекта!

А може ли да ме отвлекат от Малдивите и да ме върнат в България, че да си спестя цялата тая галемация как аджеба да се прибера без карантина? 🙂 Ако трябва, да ме ъпгрейднат на пакет флекс или там дайъмънд медалион.

• Смея се 1
Публикувано:
преди 1 час, Фил каза:

Би ли дала пример къде някой в темата строго е порицавал някого, че не иска да се ваксинира?  Понеже не я следя  внимателно, че много бързо се навъртат мнения  и ми стана интересно, а не си спомням да съм срещал нещо такова ...

Няма как да прочета 320 страници тема,  за да търся определени мнения,  някои дори изтрити.  Това е несериозно. 

• Харесвам 1
Публикувано:

В другата тема се споделя непрекъснато за "отворени" страни признаващи сертификата за ваксинация, но аз поне не успявам да намеря нищо официално за Испания, Португалия, Италия в тази посока. PСR теста става специфично изискване ако се минава от държава от първият тип в държава от втория.

От друга страна - Борис Джонсън е "разрешил" пътуване до Гибралтар и Португалия /цените  на хотелите станаха космически/, но пък не намирам и също информация как ще приема Португалия англичани, почти същия въпрос стои и как ще приема Испания германци.

Ако няма яснота скоро, то ваксинацията става необходимо, но не и достатъчно условия за пътуване в Европа, а преди месеци беше рекламирана както такава.

Споделете моля информация, даже и неофициална.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 4 минути , Duke каза:

Да бе, кой ще ти повярва, че в стартовия пакет не е включено поне базово чипиране...

https://www.capital.bg/biznes/kompanii/2020/12/19/4154221_globalen_nedostig_na_chipove_zaplashva_proizvodstvoto/

"Глобален недостиг на чипове заплашва производството на лаптопи и смартфони"

Нека само да кажа, че глобалният недостиг на чипове заплашва НЕ САМО производството на лаптопи и смартфони ...

• Смея се 5
Публикувано:
преди 2 минути , feel_the_rush каза:

А може ли да ме отвлекат от Малдивите и да ме върнат в България, че да си спестя цялата тая галемация как аджеба да се прибера без карантина? 🙂 Ако трябва, да ме ъпгрейднат на пакет флекс или там дайъмънд медалион.

Хайде @antea,  ето тук се гласи друго незаконно действие. 

• Харесвам 2
  • Смея се 7
Публикувано:
преди 3 минути , feel_the_rush каза:

Може, ама няма!

🙂

Публикувано:
преди 1 час, searus каза:

Леко офф топик, обаче забелязвам в тази тема напоследък зачестила употреба на емотиконката "Смея се" свързана с, да я наречем, неискрена реакция, граничеща с ирония и подигравка с мненията на хора (поради липса на други аргументи). Доколкото си спомням едно от писаните/неписани правила е това да не се допуска, или поне да не се прекалява... Извинявам се, ако съм нагазила в модераторските права 🙂

Че това, поне в тази тема, не се следи от месеци. Иначе една голяма част от хората щяха да окапят.

• Замислям се 1
Публикувано:
преди 9 минути , Таньо каза:

В другата тема се споделя непрекъснато за "отворени" страни признаващи сертификата за ваксинация, но аз поне не успявам да намеря нищо официално за Испания, Португалия, Италия в тази посока. PСR теста става специфично изискване ако се минава от държава от първият тип в държава от втория.

От друга страна - Борис Джонсън е "разрешил" пътуване до Гибралтар и Португалия /цените  на хотелите станаха космически/, но пък не намирам и също информация как ще приема Португалия англичани, почти същия въпрос стои и как ще приема Испания германци.

Ако няма яснота скоро, то ваксинацията става необходимо, но не и достатъчно условия за пътуване в Европа, а преди месеци беше рекламирана както такава.

Споделете моля информация, даже и неофициална.

Хърватия, Румъния и Полша са сред страните, които в момента приемат посетители, отговарящи на едно от трите условия - ваксина, отрицателен тест или доказателство за преболедуване. 

За Испания, Германия, Франция и целия ЕС май ще изчакаме до юни за официална информация. Поне аз се надявам, че ще има такава, а не всяка седмица нова идея....

П.П. Дания

https://reopen.europa.eu/en/map/DNK/7001

Естония: 

https://reopen.europa.eu/en/map/EST/7001

Кипър:

https://reopen.europa.eu/en/map/CYP/7001

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 2 минути , tch каза:

Че това, поне в тази тема, не се следи от месеци. Иначе една голяма част от хората щяха да окапят.

Аз по-скоро напомням на самите хора, не на модераторите 😉

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 7 минути , Таньо каза:

но пък не намирам и също информация как ще приема Португалия англичани,

Точно поради тази причина преместиха изцяло английския финал на ШЛ в Порто, че и фенове на двата отбора ще има!

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 3 минути , Lindt каза:

Хърватия, Румъния и Полша са сред страните, които в момента приемат посетители, отговарящи на едно от трите условия - ваксина, отрицателен тест или доказателство за преболедуване. 

За Испания, Германия, Франция и целия ЕС май ще изчакаме до юни за официална информация. Поне аз се надявам, че ще има такава, а не всяка седмица нова идея....

Германия е към първата група.

преди 2 минути , searus каза:

Аз по-скоро напомням на самите хора, не на модераторите 😉

Силен вятър и луд човек нищо не може да ги спре

• Харесвам 1
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.