Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 9 минути , Lindt каза:

Хърватия, Румъния и Полша са сред страните, които в момента приемат посетители, отговарящи на едно от трите условия - ваксина, отрицателен тест или доказателство за преболедуване. 

За Испания, Германия, Франция и целия ЕС май ще изчакаме до юни за официална информация. Поне аз се надявам, че ще има такава, а не всяка седмица нова идея....

Това е ясно.

Въпросът е, че няма или може би не намирам достъпна официална информация, а сме втората половина на май. Туристическите страни вече официално страдат от липса на туристи и ако днес не се влиза своБодно поради неизяснена ситуация, се опасявам в близко бъдеще да не се влиза заради да локални проблеми и спад на сигурността. /На първо четене се сещам за минибунтовете в Сицилия миналата година пред и в супермакети./ Пиша с няколко хотела, в които имам резервации и локално настроенията не са ОК....

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 5 минути , Lindt каза:

Хърватия, Румъния и Полша са сред страните, които в момента приемат посетители, отговарящи на едно от трите условия - ваксина, отрицателен тест или доказателство за преболедуване. 

За Испания, Германия, Франция и целия ЕС май ще изчакаме до юни за официална информация. Поне аз се надявам, че ще има такава, а не всяка седмица нова идея....

така е, на юнските заседания на Европейския парламент ще се одобри окончателно зеления цифров сертификат като единно средство за преминаване на граници, отделно заедно с него ще гласуват някаква /крупна/ сума, за да стане и тестването /то е  трета опция в сертификата/ безплатно

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 3 минути , Таньо каза:

Това е ясно.

Въпросът е, че няма или може би не намирам достъпна официална информация, а сме втората половина на май. Туристическите страни вече официално страдат от липса на туристи и ако днес не се влиза своБодно поради неизяснена ситуация, се опасявам в близко бъдеще да не се влиза заради да локални проблеми и спад на сигурността. /На първо четене се сещам за минибунтовете в Сицилия миналата година пред и в супермакети./ Пиша с няколко хотела, в които имам резервации и локално настроенията се са ОК....

Ами няма ясна и официална информация, стимулираща туризма и резервациите. Аз очаквам след първоначалната еуфория и желание за почивка, по-консервативните туристи отново да си останат в своята държава. 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 11 минути , antea каза:

така е, на юнските заседания на Европейския парламент ще се одобри окончателно зеления цифров сертификат като единно средство за преминаване на граници, отделно заедно с него ще гласуват някаква /крупна/ сума, за да стане и тестването /то е  трета опция в сертификата/ безплатно

Официалният опреден срок за ползване на "зелен цифров сертификат " беше 15 юни, но не да бъде гласуван, а действащ и ползваем. Вярно, не помня дали беше юни 2021 или друга година, но изисквания към всички и изпълнение на ангажиментите се движат с различна скорост, може би даже в различна посока.

• Харесвам 4
Публикувано:

ами това е съобщението от днес - https://www.europarl.europa.eu/news/bg/press-room/20210518IPR04239/eu-covid-19-certificate-european-solution-for-free-testing-needed

миналата седмица например имаше тестове за свързване на нашия Национален регистър за ваксините с общоевропейския, за да се слеят базите данни, така че явно се работи по техническата страна на нещата

• Харесвам 5
  • Благодаря 1
Публикувано:
13 minutes ago, tch said:

Германия е към първата група.

Добавям и Австрия. 

Независимо дали ще има общо европейско решение все повече държави започват да го прилагат самостоятелно. 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 4 минути , stanimir каза:

Добавям и Австрия. 

Независимо дали ще има общо европейско решение все повече държави започват да го прилагат самостоятелно. 

Да,  ...  очевидно някои не дочакаха общото европейско решение. Това е прецедент и показател /според мене/.

Публикувано:

@antea, въздържай се от подобни обиди, защото ако ще си играем на аналогии и аз мога да започна с тях и едва ли това ще ти хареса, а и не мисля, че трябва да падаме до подобно ниво. Иначе да, нищо ново под слънцето. Дисидентите в Полша и Чехословакия, между другото, са ползвали доста фалшиви документи.

Добрата новина от днес е, че поне при нас няма да има задължителна ваксинация в университета, но неваксинираните ще трябва да си правим тестове, когато ни ги поискат от университета. Да видим сега дали ще намеря вратички и в някоя круизна компания, където да мина метър с тест само. Но, в държавните университети ги задължават да се ваксинират в Мадрид, въпреки че това е незаконно. Но, колегите ги е страх да си търсят правата по съдебен път. Именно затова @feel_the_rush се вбесявам. Защото уж всичко доброволно, а масово хора са притискани да се ваксинират и не само в Испания. Ако беше всичко наистина доброволно, нямаше да има проблем.

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 6 часа, antea каза:

не може да има такъв, никой не може и не бива да те принуди да се ваксинираш против волята си; всеки работодател обаче има право да определя някакви условия, при които да работят желаещите при него, и ако не им допадат, смисленото поведение, според мен, е да си потърсят друго поприще, вместо да се държат социопатски, използвайки фалшиви документи

Антеа, има едно нещо,  наречено длъжностна характеристика,  което се чете и подписва преди подписване на договора,  и в което е много точно посочено какви са ти задълженията. Никой работодател не може да те кара да вършиш работа, която не е законна. Работодателя може да иска да го задоволяваш сексуално всеки следобед,  ще го правиш ли? Или ще си потърсиш друго поприще? Е, аз няма да го направя. 

• Харесвам 7
  • Браво 1
Публикувано:
преди 21 минути , slujitel каза:

Антеа, има едно нещо,  наречено длъжностна характеристика,  което се чете и подписва преди подписване на договора,  и в което е много точно посочено какви са ти задълженията. Никой работодател не може да те кара да вършиш работа, която не е законна. Работодателя може да иска да го задоволяваш сексуално всеки следобед,  ще го правиш ли? Или ще си потърсиш друго поприще? Е, аз няма да го направя. 

Ами ако ти го пише в длъжностната характеристика и си я подписала,ще го задоволяваш,та пушек ще се вдига.Ако пък реши,че трябва да започнеш да го правиш от един определен момент нататък и промени длъжностната характеристика за позицията,която заемаш,като го включи…или започваш да го правиш или си търсиш друга работа(използвам твоя пример със задоволяването).Същото е и с ваксините-въпрос на избор и приоритети.Другата страна на монетата е моралната,но когато става дума за бизнес и пари…

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 12 минути , imarev каза:

Ами ако ти го пише в длъжностната характеристика и си я подписала,ще го задоволяваш,та пушек ще се вдига.Ако пък реши,че трябва да започнеш да го правиш от един определен момент нататък и промени длъжностната характеристика за позицията,която заемаш,като го включи…или започваш да го правиш или си търсиш друга работа(използвам твоя пример със задоволяването).Същото е и с ваксините-въпрос на избор и приоритети.Другата страна на монетата е моралната,но когато става дума за бизнес и пари…

Ами не, няма да подпиша новата длъжностна характеристика и няма да го правя.  Ще се наложи да ме накаже и уволни, а после ще се срещнем в съда и каквото съда реши. 

• Харесвам 6
  • Браво 1
Публикувано:

Аз бих се върнала на думите на @Duke за ограничаване на индивидуалните права в името на общото благо, да питам докъде се смята, че ще може да се разпростре и #кой трябва да направи тази преценка? Нали се осъзнава, че преценката се прави от някакви хора, като нас, които я правят като нас, въз основа на лични, а не обществени ползи и перспективи. Щото всичко е субективно, искаме или не. Поне това, в 21 век, е някак ясно. Може да видите аферата с маските дори в Германия, където баш корупция никой не е предполагал. Нима сте съгласни да ви наложат в името на общото благо носенето на маски на открито от точно определен тип, защото някой, който решава, ги продава и иска да си ги реализира? И каква ви е гаранцията, че всички тези решения се вземат само и единствено във ваша полза, за да наведете глави и кажете ок? Нима няма спорове дори между специалистите за това как трябва да се действа при пандемията? За ползите и вредите и какви мерки следва да има или няма? Защо сте сигурни, че баш този робовладелски подход е правилния? Ми и Хитлер за благото на арийската раса е направил концлагери и поизбил някой и друг евреин, циганин, болен. 

Ето мнение на проф. Чорбанов за 

маските на ваксинирани и други неща, например. https://www.actualno.com/healthy/prof-chorbanov-preboleduvalite-covid-19-ili-vaksiniranite-ne-trjabva-da-hodjat-maskirani-news_1595723.html

В този ред на мисли, кога някой лекар каза, че маски на открито са НУЖНИ и колко предпазват те, за да опашат хората в цяла Испания, Италия, Гърция, цяла година и половина, та не се знае до кога и очевидно абсолютно неефективно?

П. С. Аз лично ще се ваксинирам, но не бих ваксинирала децата си, например. 

• Харесвам 15
  • Браво 1
Публикувано:
преди 33 минути , slujitel каза:

примерът ти е толкова нерелевантен, че чак не знам какво да кажа, но все пак ако държиш на отговор - със сигурност няма да си вадя фалшив документ, за да се натискам да работя там против желанието си

да те предупредя само, че за днес изчерпах квотата си за безсмислени спорове, така че това клонче от дискусията, което пак подхвана, ще остане без мен

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 3 минути , antea каза:

примерът ти е толкова нерелевантен, че чак не знам какво да кажа, но все пак ако държиш на отговор - със сигурност няма да си вадя фалшив документ, за да се натискам да работя там против желанието си

да те предупредя само, че за днес изчерпах квотата си за безсмислени спорове, така че това клонче от дискусията, което пак подхвана, ще остане без мен

Ясно,  няма да пишеш повече,  само да ти кажа, че щом се прави всичко възможно да се остане на това работно място, явно не е защото няма желание. 

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 5 часа, Климент каза:

За мен може ли обратния пакет отвличане от България и оставяне в Бора Бора да речем.

Чудесна идея - няма смисъл летящата чиния да лети празна в едната посока и само да гори антиматерия за трима рептила. Те и без това тая антиматерия да не я друсат от дърветата ...

• Харесвам 1
  • Смея се 1
Публикувано:

Ако човек е уверен в способностите си не би се натискал на всяка цена за място , където  го принуждават да се чуства некомфортно или откровено не го искат. Свят голям, възможности винаги се намират. Ако искаш обжалваш, водиш дела, евентуално печелиш за собствено удоволетворение доказвайки правотата си и се махаш от там. 

• Харесвам 7
Публикувано:

@luba_rizova

За маските на открито принципно съм съгласна, че не са чак толкова необходими (все пак има известна условност), но Чорбанов според мен е крайно време да си затвори устата. 

• Харесвам 9
  • Браво 1
Публикувано:

Защо не казвате, че има рекламна кампания за ваксинирането? Аз вярно в моя си балон живея, но и вие дума не обелвате 🙂  Прясна-прясна - от 10 май до края на юли. Сетили се. Видях вчера билборд между двете метролинии на Сердика "България се ваксинира" - момиченце и дядо се гушкат, текст: "Прегърни живота", от там се разтърсих за кампанията. Разбира се, колкото и билборди да набучат, за мен това, което се случи с АЗ, се отрази на цялостното възприемане на ваксинациите вкл. на "скъпото" РНК. Ако се помотаят и с т.нар зелени паспорти съвсем ще загубят фенове.

Инфо за кампанията: https://ec.europa.eu/bulgaria/events/vaccination-campaign_bg

• Шок 3
Публикувано:
преди 6 минути , stanimir каза:

Ако човек е уверен в способностите си не би се натискал на всяка цена за място , където  го принуждават да се чуства некомфортно или откровено не го искат. Свят голям, възможности винаги се намират. 

Въпроса е принципен,  никой работодател няма право да те принуждава да правиш нещо,  което закона не изисква от теб. Утре като си смениш работата,  след месец, два и новия ти работодател може да реши да те принуждава да се ваксинираш, пак ли ще смениш работата? И до кога така?

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 18 минути , slujitel каза:

Въпроса е принципен,  никой работодател няма право да те принуждава да правиш нещо,  което закона не изисква от теб. Утре като си смениш работата,  след месец, два и новия ти работодател може да реши да те принуждава да се ваксинираш, пак ли ще смениш работата? И до кога така?

Докато вземеш "зелен цифров сертификат" 🙂 Може би трябва да сме щастливи от въвеждането му ?! 

- Но дали е така, кой ще ти каже - се пееше в една песен.

преди 33 минути , Lyubina каза:

но Чорбанов според мен е крайно време да си затвори устата. 

Къде е "сгазил лука" ? не че съм му фен, но ми прозвуча малко крайно. 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 10 часа, antea каза:

съвсем отговорно казвам, че ако разбера, че си търси преподавателско място в България в университета, в който е синът ми, ще направя всичко възможно да информирам академичното тяло за какъв човек става дума, най-вече защото такъв манталитет не бива да се толерира по никакъв начин

и за какъв човек става дума?

много ми е интересно каква точно информация ще подадеш и как ще се аргументираш

• Харесвам 9
Публикувано:

Аз минавам само да попитам:

Всички ли сте подписвали длъжностните си характеристики през последната една година? Така ми звучат някой поне.... Но пък съм сигурен, че има хора (в това число преподаватели от 5-10-20 та и 30 години), които не са преподписвали длъжностната си характеристика и дори не помнят къде е тя и какво пише в нея.

Има няколко варианта да се отървеш от служител и преподписването на длъжностна характеристика мисля не е от тях. В момента се сещам за съкращаване, защото позицията на която работиш се закрива и другият начин е дисциплинарно уволнение...и двата начина са доста трудни за постигане от работодателя, ако изкуствено целят махането на служителя.

Въпрос: Какво бихте направили, ако работите от години в дадена фирма, харесвате работата си, харесвате колегите си, харесвате шефа си, но...идва пандемия и той бива сменен, а новият казва: "От утре, искам всички да се ваксинирате (и освен това да минавате и да лъскате обувките на някой колега, защото така ще мислите за другите, а не за себе си), като ще ви дам да подпишете нова длъжностна характеристика за това.". 

• Харесвам 7
Публикувано:

Във форума има и хора работодатели, нека те  кажат биха ли  освободили с лекота способни служители или биха търсили начин на всяка цена да ги задържат. 

• Харесвам 2
Публикувано:

Далеч съм от идеята да подценява знанията му като биолог. Но, както математици, физици и всякакви подобни не си мешат шапките, така би трябвало да бъде и в тази така чувствителна сфера. 

Да си разработи ваксините, да докаже както трябва че те работят и са безопасни и да ги предложи в ЕМА за регистрация (както направиха дори руснаците и китайците-съобразиха се с правилата). 

И да не коментира кой кога да носи маски. Ако успее да докаже, че преболедувалите не са преносители на вируса, ок, тогава ще си преосмисля мнението и ще се извиня за горното изречение. 

• Харесвам 8
Публикувано:
Преди 1 час, но нейм каза:

и за какъв човек става дума?

много ми е интересно каква точно информация ще подадеш и как ще се аргументираш

"любопитството уби котката"...

ако очакваш да се самоповтарям, ама с различни думи, специално заради теб - няма да го бъде

Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.