Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:

Не знам до колко е вярно и достоверно на база малкото изследвани хора, но както се казва а дано, че да миряса най-накрая  света :

"Американски учени от университета в Сейнт Луис доказаха, че след прекарана лека форма на COVID-19, в организма остават имунни клетки, които могат да изработват антитела срещу коронавируса през целия живот, пише сп. "Нейчър"."

https://dariknews.bg/novini/sviat/ucheni-dokazaha-dylyg-imunitet-sled-prekarana-leka-forma-na-covid-19-2271452?fbclid=IwAR2E--v-dYntT6RfUsJcPhiGlMUfZ0XmH3UFO0ivmYmczY3IGamBz7gh5ow

• Харесвам 10
  • Браво 1
Публикувано:

Аз имам сенна хрема и по никакъв начин маската не повлиява положително ситуацията. Не съм чула някой даже да се похвали с такава полза. През маската си усещам всички миризми също. А намаля броя на другите инфекции, защото вече като кихнеш се смята, че си с ковид. И, то и без това другите инфекции са явно несъществени, от тях не ни е било страх толкова. 

Днес си направих труда да прочета какво пишат за индийския щам, защото, ами не можах да разбера какво му е супер страшното. https://www.bbc.com/news/health-57157496 Както разбирам, по-заразен е, евентуално обаче, но не по-опасен, ваксините помагат ако не за предпазване, то поне за леко изкарване (те никога не са обещавали да не се заразиш така и така) , та не мога да си обясня тази фиксация. А в Индия живеят милиард и половина души. 200 хиляди на ден на този фон са по-малко от 5000 за Белгия, да речем. А знаем как живеят там. 

• Харесвам 7
  • Браво 1
Публикувано:

@luba_rizova, моето наблюдение е от приятели, които са със сенна хрема. 

Но нямам намерението или идеята да настоявам, че мнението ми е меродавно. 

Като не го споделяш, приеми го като шега 🙂 

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 13 минути , Lyubina каза:

Аз пък, да ви кажа, открих множество неподозирани плюсове на тази пандемия и носенето на маски:

1. Хората (или поне по-голямата част от тях) се научиха да си мият ръцете.

2. По обществените тоалетни масово има топла вода и сапун, а понякога дори и дезинфектант.

3. Значително намаля броя на другите респираторни инфекции.

4. Маската често замества шала.

5. Благодарение на маската, хората страдащи от поленози (т.нар. сенна хрема) имат по-малко оплаквания.

6. Маската ме спасява от лошите миризми в обществения транспорт (от разни нечистоплътни, включително и от лоша устна хигиена)

7 . др. 

:curtsey:

Напомни ми за убедеността на Жижо, че хората не искат да си носят маската, защото си усещат собствения отвратителен дъх 🤣

Иначе да, общественият транспорт е много по-поносимо място, ако си с маска. 

• Харесвам 2
  • Смея се 6
Публикувано:
преди 9 минути , Lyubina каза:

@luba_rizova, моето наблюдение е от приятели, които са със сенна хрема. 

Но нямам намерението или идеята да настоявам, че мнението ми е меродавно. 

Като не го споделяш, приеми го като шега 🙂 

Приех го така, всъщност, иначе тази година закъсняват растенията с поне 2 седмици и на това може да се дължи все още по-лекото й проявление. Иначе, би било чудесно, за толкова години, вместо да предписват антихистамини на хората, да бяха давали маски.... 

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 20 минути , Lyubina каза:

Аз пък, да ви кажа, открих множество неподозирани плюсове на тази пандемия и носенето на маски:

В Япония , и въобще в Азия, носенето на маски си е било практика от десетилетия, особенно в сезоните на грип и полен. Съгласна съм, че вече цяла година ги носим навсякъде тия пущини и са дотегнали на всички, но по принцип те са просто хигиенно средство като всяко друго - носни кърпички, левкопласт, дезинфектатнт. Не са нито моден нито политически аксесоар, както много им се иска да го изкарат някои.

@luba_rizova така беше и с британския щам, ако помниш - еми чудо голямо, по-заразен бил, ама не по-опасен, какво толкова...и после март месец дойде и в България и се видя "какво толкова". Сега индийския щам се разпространява с огромна скорост в Англия и изместрва британския щам като на някои места над 70% от всички новозаразени са с инийския щам. А в Индия си живееха по същия начин и миналата, и по-миналата, и по-по-миналата година, не е да речеш,  сега изведнъж да ги е сполетяла крайна мизерия. Но не им се стопяваха крематориумите от непрестанна употреба. Според мен е съвсем нормално да се следи разпространението и да се подготвят болничните заведения. На теб може да ти се вижда паникьорско и фиксационно, според мен е повече от разумно. Нека да е ненужно, дай Боже!

...и маски раздават на хората със сенна хрема в Япония, не само антихистамини...

• Харесвам 13
Публикувано:
преди 1 минута , luba_rizova каза:

Приех го така, всъщност, иначе тази година закъсняват растенията с поне 2 седмици и на това може да се дължи все още по-лекото й проявление. Иначе, би било чудесно, за толкова години, вместо да предписват антихистамини на хората, да бяха давали маски.... 

Пепел ти на устата 🤭. Просто е редовно дъждовно, а не е отложена алергичната драма с две седмици.  

• Смея се 2
Публикувано:
преди 16 минути , luba_rizova каза:

А намаля броя на другите инфекции, защото вече като кихнеш се смята, че си с ковид. И, то и без това другите инфекции са явно несъществени, от тях не ни е било страх толкова. 

Не знам, кой мисли, че като кихнеш и си с Ковид, ама че са намалели другите инфекции мисля, че е видно. Да - не мога да цитирам конкретни данни в момента, ама мога да говоря от собствен опит - нито аз, нито половинката ми сме страдали от нещо скоро , а детето пропусна само няколко дни детска градина от началото на есента (което не гарантира, че няма да се разболеем още утре, но аз гарантирам, че преди това не беше така.) Т.е. бих казал, че това, че хората се пазят повече (и посредством "намордниците" пазят околните) има положителен резултат. 

преди 2 часа, Alexander каза:

Имаше такива идеи, дори се гласува, но важното е, че няма глобен с подобна сума, а още по-важното е, че малко след това е анулиран-спрян този

Обаче месеци наред това с 60-те хиляди евро върви и ще върви, важното е да има какво да си говорят хората.

Почти съм сигурен, че на английски няма информация като тази която пуснах, а дори да има и 1% от говорещите за глобите не я знаят..

Убеден съм, че  в България все още има много хора, които мислят, че ЕС ще им забрани шкембето, защото в "европа карантиите са забранени", а ОК влязоха и излязоха убедени, че имат зададен от Брюксел размер и форма на краставицата

• Харесвам 10
Публикувано:

Ами не знам. Тук не раздават, аз и лекарства не пия, де, инат съм. Но, пък сигурно зависи и от въздуха. 

Разбира се, аз ходя много в природата и там не нося маска, може и да има хора, които за града ги устройва. 

@Lindt, закъсняват, за съжаление, цветята ни цъфнаха с10 дни по-късно от всяка предна година, черешите миналата година вече бяха готови, а сега има нужда поне още от седмица. Факт е, дали заради дъжда, дали заради това, че имахме по-студена пролет...

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 1 минута , luba_rizova каза:

Ами не знам. Тук не раздават, аз и лекарства не пия, де, инат съм. Но, пък сигурно зависи и от въздуха. 

Разбира се, аз ходя много в природата и там не нося маска, може и да има хора, които за града ги устройва. 

@Lindt, закъсняват, за съжаление, цветята ни цъфнаха с10 дни по-късно от всяка предна година, черешите миналата година вече бяха готови, а сега има нужда поне още от седмица. Факт е, дали заради дъжда, дали заради това, че имахме по-студена пролет...

A, това е ясно, че закъснява тази пролет, но има и друго. Миналата година Жижо беше в постоянна алергична криза от началото на април до края на май. Сега са общо 2 дни, в района на Априлци. Предпочитам да мисля, че е компенсация за предходнатагодина, а не, че ще се разпада тепърва през юни. 

• Харесвам 2
Публикувано:

Ми може от маската да е, какво. Той може да е от късметлиите, на които помага. 

О, ама то миналата година пак се носеха маски, даже навън април месец. Пфу. 

• Харесвам 2
Публикувано:

Миналата година със сигурност усетих алергията по-леко заради маските. Но може да е била и по-слаба година, знам ли. Засега и тази е по-добре.

Иначе за мен лично допълнителен плюс на носенето на маска е това, че ме разкрасява ...

• Смея се 11
Публикувано:
преди 4 минути , luba_rizova каза:

Ми може от маската да е, какво. Той може да е от късметлиите, на които помага. 

О, ама то миналата година пак се носеха маски, даже навън април месец. Пфу. 

Не е от маската или поне не виждам колко по-зле можеше да е без нея. 

Сега влязох с търсачката в страница на "в момента съм" от миналия февруари - имаше Колумбия, Западна Сахара, Виетнам, Бруней и към 10 европейски държави... Носталгично ми стана 🥺

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 27 минути , Lindt каза:

Не е от маската или поне не виждам колко по-зле можеше да е без нея. 

Сега влязох с търсачката в страница на "в момента съм" от миналия февруари - имаше Колумбия, Западна Сахара, Виетнам, Бруней и към 10 европейски държави... Носталгично ми стана 🥺

Чувствам се длъжен да кажа "едно време баба ти само в Колумбия, Западна Сахара, Виетнам и Бруней е ходила" и го казвам, за да не се изпусне момента за добра шега, макар и да не заставам изцяло зад тази шега и да не ми е особено смешна, но дългът зове!

• Браво 1
  • Смея се 8
Публикувано:
преди 2 минути , Брани каза:

Чувствам се длъжен да кажа "едно време баба ти само в Колумбия, Западна Сахара, Виетнам и Бруней е ходила" и го казвам, за да не се изпусне момента за добра шега, макар и да не заставам изцяло зад тази шега и да не ми е особено смешна, но дългът зове!

Е,  то като не ходя из тези места, не е като да съм отменила бабата в саденето и ваденето на картофи например... та полза никаква, само претенции 🙂

• Смея се 9
Публикувано:

публикували са доклада за пробивните инфекции в САЩ за периода 1.1.-30.04.2021 - инфекции, възникнали 2 седмици след завършване на курса с ваксинации (сложена втора доза)

от напълно ваксинирани близо 101 млн. американци, са докладвани 10262 пробива, от които 2725 са били асимптоматични, 995 са били хоспитализирани /от тях 29% са били асимптоматични или хоспитализирани по причина, различна от ковид/, и 160 човека са починали

ограничението на доклада е, че доколкото докладването на случаите е доброволно и пасивно, вероятно има повече пробиви, особено ако болестта е преминала безсимптомно или леко

и все пак, процентът е наистина зашеметителен - 0,01%, дано и в бъдеще се задържи така

самият доклад с други подробности - https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/70/wr/mm7021e3.htm?s_cid=mm7021e3_w

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 4 часа, AlexandraKo каза:

Ама ти смяташ, че до сега не е било така ли?Поеми дълбоко въздух и се успокой! Не се надъхвай сам, че като тръгне човек, в тази посока, не се знае, до къде ще стигне. 
И друг път сме го коментирали - знае се всичко и за всеки. Ние тука,  отдавна си го знаем, а ти чак сега си прогледнал. Споко- нищо ново под слънцето. Че чак да психясваш, не си струва. 

Отдавна ги гледам тия изяви в Германия по митингите - ми, бая паплач се събира, говорителите се държат, като членове на Вермахта и все на политика избива работата, както казва @samuraika, “ те искат да ви унищожат, а пък ние- да ви спасим”.

Лошото е друго - че каквото и да се направи, в тази пандемия, все ще има недоволни. Кой от маски, кой от ваксини, кой от друго. Ми, това е положението - трябва да го преживеем.

А на теб, @Mitaka FU, персонално да ти кажа: за една година, март 2020-март 2021,  умряха точно 12 мои пациенти,  само двама , над 60, останалите - под 60. Така че се пази, преди всичко!

И каквото и да говорят, по апокрифните писания, истината е някъде по средата. Конспирация или не - смъртта не подбира.

Може и да се изненадаш, но аз приемам вирОсо сериозно, и внимавам ... Грижа се добре със спорт, витамини, прекалена дезинфекция, за моето здраве...и гледам социалния ми живот да не умре съвсем! Не съм изпаднал в психоза, че като ме хване ,,Коронясалия" и ще се мре...

Имам  много добри приятели лекари ( единият работи даже  в Charite), и знам как ВИЕ гледате на цялата ситуация... Но, него фактите не го интересуват- все залита в емоционалната страна... Нашата съседка е била 15 години медицинска сетра в интензивното отделение, на една от най- големите болници в  Германия, и имах един доста информативен разговор миналият Май с нея... Тя беше се паникьосала, да не хване Короната и да й сложат ,,тръбата" в гърлото, защото шанса да остане инвалид за цял живот след това( нейното професионално наблюдение) е доста голям... Това е масова практика тук, и се критикува от доста колеги от другите страни-ТУК ти слагат ,,тръбата" прекалено бързо, като и последствията от това са показателни...

ФАКТ Е, че немското правителство и здравни институти бяха уличени в десетократни ЛЪЖИ и МАНИПУЛАЦИИ на статистики и факти, повтаряне на полуистини и т.н. Впрягане на медии и институции да ,,възпитават" народа в правилната епидемиологична обстановка и т.н (За последсвията при децата, даже и не ми се споменава, че ....) С цел да бъдат наложени недемократични социални и политически  промени... АЗ , спрях да вярвам на официалните власти, че ми мислят само доброто...

Имам доста познати, които боледуваха от корона-Аз вярвам в Бог, и ако наистина съм съгрешил в моите подоздрения относно цялата тази ,,пандемия" и нечистите подбуди на Политици и  изследователи-Аз ще си получа възмездието за моята неправда! И то под формата на заразяване с Ковид...

Да не забравяме, че все пак, ние живеем в две различни реалности. Аз преминах  в другата, защото си му дойде времето... А виждаме, че повечето от вас нямат тази нужда-- OK!     Но нека не се налагат на другите, тази ваша  реалност, моля! 

Дано не се окажа прав  в предчуствията ми...

Приятен Ви ден и благодаря за вашия труд!

• Харесвам 10
Публикувано:
преди 49 минути , Mitaka FU каза:

Може и да се изненадаш, но аз приемам вирОсо сериозно, и внимавам ... Грижа се добре със спорт, витамини, прекалена дезинфекция, за моето здраве...и гледам социалния ми живот да не умре съвсем! Не съм изпаднал в психоза, че като ме хване ,,Коронясалия" и ще се мре...

Имам  много добри приятели лекари ( единият работи даже  в Charite), и знам как ВИЕ гледате на цялата ситуация... Но, него фактите не го интересуват- все залита в емоционалната страна... Нашата съседка е била 15 години медицинска сетра в интензивното отделение, на една от най- големите болници в  Германия, и имах един доста информативен разговор миналият Май с нея... Тя беше се паникьосала, да не хване Короната и да й сложат ,,тръбата" в гърлото, защото шанса да остане инвалид за цял живот след това( нейното професионално наблюдение) е доста голям... Това е масова практика тук, и се критикува от доста колеги от другите страни-ТУК ти слагат ,,тръбата" прекалено бързо, като и последствията от това са показателни...

Е по - голям виц не бях чела. В Германия слагали рано “тръбата”. 
има си ясни индикации, за да се интубира един пациент, в Германия се спазват т.нар. лайтлиниен или на български май е протоколи. И не смятам, че някой просто бива интубиран ей така за да се презастрахова лекаря. Факт е, че хората стигнали до интензивно отделение без значение от причината са тежко болни хора , риска от смърт е висок , както и риска от инвалидизация. И този риск няма пряка зависимост с интубацията на пациента.

Би ми било интересно да прочета къде пише, че  лекари от другите страни критикуват кога бива един пациент в Германия интубиран и на базата на какво критикуват.

И да не е офтопик: 

При нас вече освен по маските , по нищо друго не личи , че има пандемия. А освен, в Констанц отново изкупиха тоалетната хартия, спагетите и мокрите кърпички 😂😂 

• Харесвам 10
Публикувано:

Непопулярно мнение за пандемичната обстановка: последната година* ми хареса.

Да не си помислите, че се сипят еднорози и цветен прах. Не. Имахме и брутално изнервящи моменти, НО бих преживяла последните 12 месеца отново, дори и с локдауните около Коледа и март.

Не ходихме до местата, които бях планирала. Оказахме се на други, които заради пандемията бяха "подивели" и беше "един шанс в живота" да ги видя така след пролетния локдаун миналата година 😉

Имахме възможност да прекарваме някъде повече време от планираното - няма резервации, които чукат на врата да освободим мястото за настаняване на морето, ходим с половинката ми да караме заедно по пистите зимата докато детето е на градина.

В работен-кариерен аспект нещата не са ми съвсем устойчиви в този формат, но ме устройваше докато сме "принудени от обстоятелствата" 😉

За щастие в България носенето на открито на маски отпадна отдавна, а на закрито за бърза обиколка на супермаркета не ми пречат. Със сигурност щях да ги мразя жестоко, ако трябваше да ходя на жега с маска навън или да седя в офис по цял ден с маска.

Изобщо, голям късмет беше тази година у дома, включително за това, че не се избихме от нерви, че не загубихме много близки хора, че ние не се разболяхме и че на фона на всички лудости, през които мина света, някак успяхме да намерим хубавата страна на пандемията. Засега.

*Точно една година, защото на 26ти май 2020 отвори детската градина на детето. Всеки с кошмарите си. 😉

• Харесвам 15
Публикувано: (редактирано)

@Alexander, благодаря за инфото. Радвам се, че са отменили този безумен закон. Но, аз наистина умишлено не гледам и чета испански новини. А, и самият факт, че подобен закон е приет с мнозинство и нямаше масови протести говори достатъчно и за галисийците и за елита им. 

Намордниците навън трябва да са по желание. Който иска нека цял живот да си ходи с маска и да се пази от вируси, полен, мухи и каквото там е решил. Но, останалите хора, които искаме да дишаме свободно е редно да можем да го правим. Затова след месец сме в България. Да се порадваме на едно нормално лято. Обикновените испански граждани позволиха цялото безумие тук, затова ще бойкотираме испанския туризъм минимум 10 години. 

Редактирано от neuromancer
  • Харесвам 9
  • Браво 3
Публикувано:

В Тази тема последното писане е от преди 5 (пет) години. Наистина не разбирам, като не си ок да си тук, защо се върна от Испания? 

В България може да има и много нередности, политиците да са крадливи, нещата да стават трудно или невъзможно, но въпреки всичко си е чудесно място с прекрасна природа, много история и достатъчно качествени и евтини места, където да си прекарваш времето. И планините и морето и времето са огромен плюс. А в момента е може би в топ 5 за живеене в света. Без вечерен час, без маски, без облъчване, без пълни болници и с отворени граници (щото в Австралия също е супер, ама са заключени все още). 

А и Крейзи не е казал, че ще се мести в България. А че ще почива. 

• Харесвам 20
  • Смея се 2
Публикувано:
На 24.05.2021 г. в 10:13, Брани каза:

Почти винаги става така когато успешно се пусне на пазара някоя нова технология. А ако се абстрахираме от всичките сензации, рнк ваксините са нещо супер-революционно.

Няма съмнение, че нова технология приложена масово носи ползи.

Поста ти ме замисли как се достига до революционно постижение и възможността да бъде приложено и се зачетох в общо достъпната информация за МОДЕРНАhttps://en.wikipedia.org/wiki/Moderna  

Основана през септември 2010 г.

The company's only commercial product is the Moderna COVID-19 vaccine. The company has 24 vaccine candidates, including vaccine candidates for seasonal flu, HIV, the Nipah virus, and a second COVID-19 vaccine that will be easier to store and administer than existing vaccines.

Доколкото разбирам други техни ваксини не са завършили клинични изпитания и не се предлагат на пазара, но подкрепям мнението ти, че тази фирма е извършила революция в биотехнологиите и логично има завиден успех.

Уточнения:

1.       Закачих се за твоето мнение, защото то ме накара да потърся информация за един производител. Нищо лично или конкретно – просто следя темата дотолкова, че „лайквах“ публикации на съфорумци без да съм разбрал, че има категоризиране,  отбори, разделение и т.н.

2.       Не съм антиваксър и мнението ми не е уклон в някаква посока. Преболедувах миналата година, ваксиниран съм с две дози. Наличието на този вирус и всичко свързано с него определи и създаде нова реалност, в която ще живеем.

3.       Чета мненията и приемам всички без да ги оценявам като правилни или не – кой съм аз да го правя. Просто многото различни точки и виждания също създават знание, а то само по себе си е в състояние да формира реалност.  :acute:

• Харесвам 21
Публикувано:

Имам една много любима поредица по "History"   - "Храната която изгради Америка" :

https://m.imdb.com/title/tt10098248/

Последната серия беше за Крафт - човекът създал пастьоризираното сирене преди век  и  още приживе натрупал огромно състояние. Днес Kraft Foods е многомилиардна хранителна империя.

Та накратко - хрумва му идея да създаде  опаковано сирене с дълъг срок на годност. Отнема  години опити да  създаде рецепта за това и влага всичките си средства. Веднъж вече готов зарежда продукта  по магазините , но никой не иска да го купува.

Домакините (и техните съседки) гледали с недоверие на сирене ,което трае с месеци без да плесенясва и без да се разваля.Никога не били  виждали  нещо подобно, нито дори техните майки ,баби ,стринки ( и съседки)

Точно тогава САЩ се включват в ПСВ и армията се нуждае от огромно количество храна за войниците  с висока хранителна стойност и да издържа дълго време без да се разваля.

Крафт се свързва с военните и предлага продукта си, а  до края на войната доставя близо 3  хиляди тона пастьоризирано сирене за фронта.

Всички тези войници завръщащи се в Америка след войната търсят познатия вкус и вече убедени в качествата на продукта започват да го купуват.

За броени години Крафт става мултимилионер, реализирайки идеята си да промени по определен начин  продукт познат от хиляди години. 

За някой може да е смешно , но направих аналогия точно с РНК ваксините.

В поредицата е историята на хората зад Кока Кола , Келог , и други които днес всички познаваме.

Имало е и ще има хора / компании които променят света ,а в някой момент помага и случайността - дали ще е  световна война , пандемия или друго.

РНК ваксините не са измислени миналата година , но сега получиха шанс да докажат качествата си.

• Харесвам 15
  • Браво 2
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.