Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 1 час, slujitel каза:

Тоест, спокойно може и никога да не свърши. 

В последната седмица-две в много от щатите на САЩ и половината провинции в Канада започнаха да отпадат голяма част от рестрикциите. Има план за плавно и постепенно отпадане на още рестрикции.

Доколкото знам САЩ се надяват да могат да празнуват 4.07 нормално и американците са добре дошли и очаквани в Европа за летния сезон.

За Канада казаха, че целта е от 1.09 всички рестрикции да са отпаднали и нещата да са back to normal. Заговори се и за връщане в офисите. 

За България от нашите знам, че от началото на май месец също почти всички рестрикции са отпаднали - гостита, събирания и балове вървят с пълна сила.

За мен всичко това е доста сериозна индикация, че нещата са тръгнали към оправяне и нормализиране на ситуацията.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 19 минути , boogy83 каза:

Защо на никой не му прави впечатление, че се правят нещата в следния ред:

1. Ваксини - явно идеята е да се ваксинират няколко милиарда души на земята, вместо да се излекуват вече болните;

2. Лекарство за леко и средно болни, но с висок риск за тежко преболедуване - (това е втората таргет група...всички с положителен тест, които аз лично не знам, как ще им се обясни, че са/дали са с риск за тежко протичане), към момента това са около 15 милиона активно бони души според сайта https://www.worldometers.info/coronavirus/ а колко ще са през четвъртата вълна септември и октомври? Един господ знае иконспираторите разбира се...;

3. Някога напред във времето, може би ще останат пари да се направи лекарство за тежко болните, които ги очаква фатален край. към момента според същия сайт, това са 3.5 милиона души за година и половина (наистина това няма как да стане приоритетна таргет-група за произвеждащите лекарства и ваксини....а точно тези хора трябва да са приоритет);

ами на учените (също и на мен от каквото съм прочела) този ред им се струва логичен - на първо място изграждане на широк изкуствен имунитет, за да се ограничи максимално разпространението, доколкото е възможно; на второ - стопиране на болестта на начален етап, когато е възможно неутрализиране на вируса - 100% от заразените хора минават през началния етап, нали? на трето място - възможно е да не ти е известно, но ковид отдавна вече не се третира като болест на дихателните пътища, а на съдовата система, тоест уврежда кръвоносните съдове, които се намират из цялото тяло, така че тежките случаи реално могат да са проявления на усложненията във всички жизнени системи на човека - следователно -> таргетирано универсално лекарство, когато положението е стигнало до такъв етап на увреждане, е слабо вероятно да бъде измислено

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 57 минути , Травеолани каза:

В последната седмица-две в много от щатите на САЩ и половината провинции в Канада започнаха да отпадат голяма част от рестрикциите. Има план за плавно и постепенно отпадане на още рестрикции.

Доколкото знам САЩ се надяват да могат да празнуват 4.07 нормално и американците са добре дошли и очаквани в Европа за летния сезон.

За Канада казаха, че целта е от 1.09 всички рестрикции да са отпаднали и нещата да са back to normal. Заговори се и за връщане в офисите. 

За България от нашите знам, че от началото на май месец също почти всички рестрикции са отпаднали - гостита, събирания и балове вървят с пълна сила.

За мен всичко това е доста сериозна индикация, че нещата са тръгнали към оправяне и нормализиране на ситуацията.

Никаква индикация не е, наесен пак ще си говорим.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 44 минути , antea каза:

ами на учените (също и на мен от каквото съм прочела) този ред им се струва логичен - на първо място изграждане на широк изкуствен имунитет, .....

на второ - стопиране на болестта на начален етап...

на трето място - .....

О да, много логично ми изглежда 🙂

Нека първо направим фабрики за каски и да произведем 7 милиарда от тях (да предпазим никой да не си удари главата), пък после ще мислим, как да лекуваме малкото дето карат мотор и работят по строежи. 😉

• Харесвам 6
  • Браво 1
Публикувано:
преди 2 часа, Eva eva каза:

Не те разбрах 🙂 Какво му е на източника?

https://bghelsinki.org/bg/news/20210511-press-annual-report 

Вероятно има предвид това, че БХК  са доста компрометирани, дори, по едно време ги обвиняваха в reverse discrimination  - “ обратна дискриминация”, че защитават само роми, бежанци и престъпници. А за редовия български гражданин, си траеха при разни масови случаи - с цената на тока и масово надписани сметки, разни случки, по времето на Филчев и пр. Ама, темата е много дълга. Не са надежден източник - с една дума.

И аз мисля така.

• Харесвам 8
Публикувано:

Една от основите на медицината е превантивната медицина- т.е.

профилактиката. Към профилактиката се отнасят и ваксините.

Целта на профилактиката е да не се стига изобщо до заболяване. Разработването на лекарство не чак тъй лесна и евтина работа. 

• Харесвам 17
Публикувано:
преди 3 минути , Velyana каза:

Една от основите на медицината е превантивната медицина- т.е.

профилактиката. Към профилактиката се отнасят и ваксините.

Целта на профилактиката е да не се стига изобщо до заболяване. Разработването на лекарство не чак тъй лесна и евтина работа. 

Ако смятате, че да се измисли ваксина и да се набоцка на цялото население на земята е по-евтино, ефикасно, лесно и бързо, отколкото да се измисли лекарство само за болните, то тогава съм напълно съгласен с това изказване.

• Харесвам 3
Публикувано:

Ами точно така се прави , първо се раздават каски на всички на обекта и ако някой си счупи главата започва и лечението. 

Отделно обезопасителни парапети и т.н.

• Харесвам 10
Публикувано:

Пак се въртим в кръг. Според мен, най-важният въпрос не е този, отнемат ли се права от гражданите и докога може да продължава това, а ИМА ЛИ ЕФЕКТ ОТ ОГРАНИЧЕНИЯТА. Всякаква дискусия трябва да се насочва в тази посока. Всичко друго са морални и философски разсъждения, но те няма да променят нищо. 

По време на корона кризата бях продължително в 3 държави- Полша, България и Франция- и видях, че резултатите бяха сходни въпреки различните приложени мерки. Обаче видях и друго- че във Франция, страната с най-строгите мерки от тези три (през октомври), ограниченията се спазват половинчато. Из целия град се разхождаш с маска, но после сядаш в ресторанта и я сваляш. Или пък всички студенти трябва да са с маски, но преподавателите си ги свалят. 
За мен, всички тези ограничения са половинчати и неефективни, защото хем се опитваме да спасим здравната система, хем да спасим икономиката.

И накрая, признавам си, че от 18 месеца вкъщи не сме имали температура, защото и двамата работим онлайн. Обаче ако жена ми ходеше на работа, щеше да донесе нещо (както правеше всяка година) и не знам какво щях да мисля тогава за ограниченията. 

• Харесвам 5
Публикувано:
1 minute ago, boogy83 said:

Ако смятате, че да се измисли ваксина и да се набоцка на цялото население на земята е по-евтино, ефикасно, лесно и бързо, отколкото да се измисли лекарство само за болните, то тогава съм напълно съгласен с това изказване.

По-горе са ти обяснили основен постулат в медицината.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 8 минути , stanimir каза:

По-горе са ти обяснили основен постулат в медицината.

Уважавам медицината и постулатите й, обаче тоя постулат как се прилага в раковите заболявания? Защото знам, че има химио-терапии, лъче-терапии и доста "хапчета", обаче ваксини за повечето разновидности на болестта няма. 

Всяко правило си има изключения и е добре да се мисли понякога, преди да се ходи като "кон с капаци" само направо.

• Харесвам 4
  • Замислям се 2
Публикувано:
преди 17 минути , boogy83 каза:

Да, със сигурност е по евтино, по ефикасно и лесно от колкото лечението на тежко болните. Не знам дали сте запознат какви са рисковете при тежко протичане на едно заболяване и колко струва един ден престой в интензивно отделение. 
На мен лично ми е все тая дали някой иска да се ваксинира или не. Единствено не желая аз да рискувам здравето си заради някой, който е взел решение, че му е по изгодно да си извади фалшив документ, че е ваксиниран. 
За онкологичните заболявания може да няма ваксини, но и там има профилактика , чрез която може да не се стигне до химио-, лъчетарапие и т.н.

• Харесвам 9
  • Браво 1
Публикувано:

Ако беше възможно вече щяха да са разработили ваксини против всички варианти  рак , ако ще си говорим за мислене.

Със сигурност много учени опитват и в момента. Същото и с лекарствата. Нито е лесно да се разработят , а никой не е обещавал и да са евтини.

Дори в България разходите по пациент в интензивно отделение може да достигнат десетки хиляди лева и разбира се някои плаща за това.

• Харесвам 3
Публикувано:

Раковите заболявания изобщо не са предмет на дискусията (първо) и освен това, са толкова разнородни като биология (включително и в една подгрупа), че шансът да се намери ефективна превенция на настоящия етап си е causa perduta. 

Но темата е твърде научна твърде обширна, едва ли е мястото и времето. 

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 7 минути , Velyana каза:

На мен лично ми е все тая дали някой иска да се ваксинира или не. Единствено не желая аз да рискувам здравето си заради някой, който е взел решение, че му е по изгодно да си извади фалшив документ, че е ваксиниран. 

Съвсем искрено питам ( без да намесвам моралната страна на нещата) - как някой неваксиниран застрашава здравето на останалите ?

А и като второстепенен въпрос : има ли разлика (от гледна точка на заплахата за здравето на околните)  дали този неваксиниран има или няма сертификат 🙂

• Харесвам 10
Публикувано:
преди 3 часа, Eva eva каза:

Да, бих могла да приема временно суспендиране на човешките права при ясен, задълбочен и мотивиран анализ на причините, които го налагат и ползите, до които това ще доведе. Лошото е, че това извънредно положение, което не е ясно колко е извънредно и докога ще продължи дава правомощия и власт, които биха могли да са доста изкушаващи 🙂 

Има скорашно решение на Белгийски съд относно това, че трябва да се приеме специален закон относно извънаредна обстановка и там точно да са описани какви действия и ограничения може да налага Правителството и при какви обстоятелства. 

И понеже Белгия е малка, но много сложна държава, за да се приеме такова законодателство ще отнеме много време. Затова и Съдът наложи ежедневна глоба на Правителството за всеки един ден неизпълнение, те обжалват разбира се.

Та наистина е по добре тази материя за извънаредни обстоятелства да бъде уредена в отелни правни норми, за да не се нарушават гарантирани от Конституцията права, човешки права ей така по усмотрение на Правителството, което си е и много изкушаващо за всеки, който е на власт. 

• Харесвам 12
Публикувано:
преди 4 минути , funny каза:

Съвсем искрено питам ( без да намесвам моралната страна на нещата) - как някой неваксиниран застрашава здравето на останалите ?

А и като второстепенен въпрос : има ли разлика (от гледна точка на заплахата за здравето на околните)  дали този неваксиниран има или няма сертификат 🙂

Може би трябваше да поясня какво имам предвид 😬

Нямах предвид здравето на останалите , а собственото ми здраве по-време на работа. Например идва ми пациент в шокова зала, казват ми, че е ваксиниран, налага се по една или друга причина да се направят някой манипулации и аз се заразявам , защото не съм взела съответните мерки, понеже съм се доверила, че пациента е ваксиниран. 
А дали  неваксиниран чичко  застрашава здравето на ваксинираната леля в ресторанта, седейки до нея - не мога да дам отговор.
Иначе ми е все тая, кой какво прави в личното си време и дали иска да се ваксинира. Аз света няма да го оправя. 

• Харесвам 11
Публикувано:
преди 1 минута , Velyana каза:

Може би трябваше да поясня какво имам предвид 😬

Нямах предвид здравето на останалите , а собственото ми здраве по-време на работа. Например идва ми пациент в шокова зала, казват ми, че е ваксиниран, налага се по една или друга причина да се направят някой манипулации и аз се заразявам , защото не съм взела съответните мерки, понеже съм се доверила, че пациента е ваксиниран. 
А дали  неваксиниран чичко  застрашава здравето на ваксинираната леля в ресторанта, седейки до нея - не мога да дам отговор.
Иначе ми е все тая, кой какво прави в личното си време и дали иска да се ваксинира. Аз света няма да го оправя. 

А всъщност освен Pfizer ( май за нея някой беше публикувал проучвания по въпроса) някоя от другите ваксини гарантира ли в голям процент че ваксинирания не предава вируса на околните ( ако самия той е заразен и защото е ваксиниран го кара почти безсимптомно) ?

Защото ако не гарантира ... аз на твое място бих взимала мерки без значение кой има и кой няма ваксина от пациентите ми

• Харесвам 9
Публикувано:
преди 29 минути , funny каза:

Неволно, ако се окаже в интензивното заради ковид, заема екип и лечението на друг пациент е отложено, което има негативни последствия за здравето и/или живота на отложения пациент. 

Броят на интензивните легла е ограничен. 

В момента повечето пациенти в интензивните отделения в Белгия са на 40 и 50 годишни, неваксинирани, защото ваксинационната кампания не е достигнала до тази възрастова група. И мнозинството нямат придружаващи заболявания, даже нямат високо кръвно или пък затлъстяване. 65+ годишните ги ваксинираха и рязко спряха да влизат в болница с ковид. 

• Харесвам 8
Публикувано:

Малко сухи факти от Испания.

Уж ще падат драстично мерките след 10-на дни, ще пускат ваксинирани и т.н. в Испания.

В същото време масово има затворени  хотелите примерно   в Тенерифе, където уж ще ходят туристите. Хотел от веригата Мелия в Тенерифе, в който имам познати, ще отваря септември, седи затворен от миналия април. През 3 месеца удължават датата на отваряне.

Та аз лично съм скептичен, че това лято ще е по-добре от предното.

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 1 минута , zon каза:

В момента повечето пациенти в интензивните отделения в Белгия са на 40 и 50 годишни, неваксинирани, защото ваксинационната кампания не е достигнала до тази възрастова група. И мнозинството нямат придружаващи заболявания, даже нямат високо кръвно или пък затлъстяване.

Тук е същото, не знам дали е заради ваксинацията или просто много се пазят, но тежките пациенти са в 40те години и здрави, без съпътстващи заболявания.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 1 минута , zon каза:

Неволно, ако се окаже в интензивното заради ковид, заема екип и лечението на друг пациент е отложено, което има негативни последствия за здравето и/или живота на отложения пациент. 

Броят на интензивните легла е ограничен. 

В момента повечето пациенти в интензивните отделения в Белгия са на 40 и 50 годишни, неваксинирани, защото ваксинационната кампания не е достигнала до тази възрастова група. И мнозинството нямат придружаващи заболявания, даже нямат високо кръвно или пък затлъстяване. 65+ годишните ги ваксинираха и рязко спряха да влизат в болница с ковид. 

Разбирам какво имаш в предвид, но е някак несериозно. Някой болен заема легло на някой който може да е по-болен ?!??!

Ами да не лекуват или направо да линчуват тези дето са си счупили крайник зимата на поледицата ( не са внимавали), разболяли са се от грип ( не са се ваксинирали) или пък недай боже раждат с усложнения и заемат операционна . 🙈

• Харесвам 6
Публикувано:

Ами тук към април нямаше свободни легла в болниците. Не само за ковид, а въобще никакви. Апандисит, катастрофа ако стане не знам какво ще те правят. Затвориха бизнесите за малко, намаляха болните, отвориха и сега пак върви към същото положение.

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 6 минути , neuromancer каза:

Тук е същото, не знам дали е заради ваксинацията или просто много се пазят, но тежките пациенти са в 40те години и здрави, без съпътстващи заболявания.

От ваксинацията е, виж в таблицата за смъртността по възрастови групи как се изменя с напредването на ваксинацията 

Weekly New Deaths per Age Group

във Валония и Брюксел последните седмици има по висока смъртност на глава ва населението в сравнение с Фландрия, защото населението на 65 години във Фландлия е повече от 95% ваксинирано

Epistat – COVID-19 Belgian Dashboard (wiv-isp.be)

и също възрастта на хоспитализираните в графиката page 2

ваксинации по възрастови групи в регионите, Брюксел, Фландрия, немскоезичната част и Валония 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 12 минути , funny каза:

Разбирам какво имаш в предвид, но е някак несериозно. Някой болен заема легло на някой който може да е по-болен ?!??!

Ами да не лекуват или направо да линчуват тези дето са си счупили крайник зимата на поледицата ( не са внимавали), разболяли са се от грип ( не са се ваксинирали) или пък недай боже раждат с усложнения и заемат операционна . 🙈

Примерът ти е верен в частта на пациенти с вирусни заболявания, стигнали до интензивно отделение. Проблемът е самото обезопасяване на останалите пациенти, докато лекуват пациент с ковид. Вероятно с грип положението би било подобно, но натовареността не достига такива нива. 

Много хора, както приятелката на @Eva eva, не са оперирани навреме, защото няма кой да гарантира тяхната безопасност преди, по време и след операцията. А други, като моя приятелка, са оперирани от рак, но разболели се по време на възстановяване в самата болница. Въпреки че се оперира в Германия, въпреки че вярвам, че са направили всичко възможно да не допуснат това.  

За мен натискът върху заетите в медицинските среди е доста голям във всички държави. Вече повече от година. Лично на мен ми е жал за тях и семействата им. Така де, в една лодка сме, ама част от хората са по-потопени в тази гадост. 

• Харесвам 18
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.