Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 3 минути , neuromancer каза:

Ами тук към април нямаше свободни легла в болниците. Не само за ковид, а въобще никакви. Апандисит, катастрофа ако стане не знам какво ще те правят. Затвориха бизнесите за малко, намаляха болните, отвориха и сега пак върви към същото положение.

Факт. Но зимите тук травматологиите се пълнят със хора изпотрошени докато ходят по тротоари и улици . Но никой до сега не му е хрумвало да ги обвинява в каквото и да било, че са заели цялото отделение и видиш ли няма места за "истински спешните случаи".

Като цяло пандемията освен доволно много безумия ( виж съседната тема за влизане в Германия с влак и автобус без тест , но със самолет - с тест) от към политически решения, роди и нетърпимост и безумно разделение между хората за неща за които до сега не са се и сещали да спорят или да се поляризират... :to_take_umbrage:

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 13 минути , funny каза:

Разбирам какво имаш в предвид, но е някак несериозно. Някой болен заема легло на някой който може да е по-болен ?!??!

Ами да не лекуват или направо да линчуват тези дето са си счупили крайник зимата на поледицата ( не са внимавали), разболяли са се от грип ( не са се ваксинирали) или пък недай боже раждат с усложнения и заемат операционна . 🙈

В нормални условия, без настоящата пандемия е ясно колко биха си счупили карака или катострофирали, има статистики.

При природно бедствие става лошо. С ваксинация бедствието е предотвратимо. 

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 5 минути , funny каза:

Факт. Но зимите тук травматологиите се пълнят със хора изпотрошени докато ходят по тротоари и улици . Но никой до сега не му е хрумвало да ги обвинява в каквото и да било, че са заели цялото отделение и видиш ли няма места за "истински спешните случаи".

В Белгия тези потрошени хора ще съдят или общината или мен, зависи за какъв тротоар и каква част в града става въпрос, защото не съм почистила леда, снега и поставила сол. Така, че нещата са предотратими в доста случаи за да не стига до травми. 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 11 минути , Lindt каза:

Примерът ти е верен в частта на пациенти с вирусни заболявания, стигнали до интензивно отделение. Проблемът е самото обезопасяване на останалите пациенти, докато лекуват пациент с ковид. Вероятно с грип положението би било подобно, но натовареността не достига такива нива. 

Много хора, както приятелката на @Eva eva, не са оперирани навреме, защото няма кой да гарантира тяхната безопасност преди, по време и след операцията. А други, като моя приятелка, са оперирани от рак, но разболели се по време на възстановяване в самата болница. Въпреки че се оперира в Германия, въпреки че вярвам, че са направили всичко възможно да не допуснат това.  

За мен натискът върху заетите в медицинските среди е доста голям във всички държави. Вече повече от година. Лично на мен ми е жал за тях и семействата им. Така де, в една лодка сме, ама част от хората са по-потопени в тази гадост. 

Всъщност много неща за немските здравни проблеми в момента, не са такива, каквито ги описват официалните власти... 😏🙈🤔

Публикувано:

преди 14 минути , zon каза:

С ваксинация бедствието е предотвратимо. 

А дано, бих казала. Ще видим какво ще стане наесен. Надали на статистиката биха повлияли някакви 10-15-20% неваксинирани ( твърдо нежелаещите), така че да не се усети ефекта от ваксината като цяло, ако това ще е "спасението".

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 1 минута , funny каза:

А дано, бих казала. Ще видим какво ще стане наесен. Надали на статистиката биха повлияли някакви 10-15-20% неваксинирани ( твърдо нежелаещите), така че да не се усети ефекта от ваксината като цяло, ако това ще е "спасението".

На есен готвят бустери срещу новите варианти, първо за най възрастните и обслужващият ги персонал, медицински персонал и рискови групи под 65г. Също и тийновете ще ги ваксинират.

И играта с ваксинациите започва на ново. 

• Харесвам 3
  • Шок 2
  • Замислям се 2
Публикувано:
Преди 1 час, zon каза:

Та наистина е по добре тази материя за извънаредни обстоятелства да бъде уредена в отелни правни норми, за да не се нарушават гарантирани от Конституцията права, човешки права ей така по усмотрение на Правителството, което си е и много изкушаващо за всеки, който е на власт. 

И точно така се прави в България, а предполагам и в повечето правови държави, но за жалост според много хора, мерките нямат временен и извънреден характер, а ще останат завинаги...

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 31 минути , funny каза:

Като цяло пандемията освен доволно много безумия ( виж съседната тема за влизане в Германия с влак и автобус без тест , но със самолет - с тест) от към политически решения, роди и нетърпимост и безумно разделение между хората за неща за които до сега не са се и сещали да спорят или да се поляризират... :to_take_umbrage:

Счупените крака и другите неща са общо взето постоянни и предвидими, при ковид болните нарастват експоненциално, там е разликата. Иначе аз никого за нищо не обвинявам

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 48 минути , Lindt каза:

една лодка сме, ама част от хората са по-потопени в тази гадост. 

@Lindt, нали знаеш, "Ситият на гладния не вярва".

Не можеш да убедиш това, което не подлежи на убеждаване. 

• Замислям се 1
Публикувано:
преди 4 минути , Lyubina каза:

@Lindt, нали знаеш, "Ситият на гладния не вярва".

Не можеш да убедиш това, което не подлежи на убеждаване. 

E, не боли да опитам и си е определяща част от характера ми да досаждам  🤣  Както казва другарят @Duke, положението е временно, а извън тази тема, на мен @funny ми харесва 😊

• Харесвам 2
  • Смея се 3
Публикувано:
Преди 1 час, funny каза:

роди и нетърпимост и безумно разделение между хората за неща за които до сега не са се и сещали да спорят или да се поляризират... :to_take_umbrage:

Това с разделението ми е много пресилено. Все едно хората преди пандемията не са се разделяли по партии, футболни отбори, етноси. До човек е - ако постоянно налагаш гледната си точка, без да се опитваш да разбереш тази на другата страна, бучиш крайно за каквото ти падне  и подхождаш агресивно, задължително ще се намери някой, който да подходи по същият начин към теб. Като знам, че приятел или колега е против ваксините не ходя да се заяждам с него и не го ръчкам да се ваксинира. Може и да ми се иска да ошамаросам някой, който в затворено пространство не си е сложил маска и се прави на разсеян, но знам, че в 95% от случаите ще го направи, ако любезно го помоля. Отношенията между хората не са толкова свързани с пандемията, колкото с хората 😉

• Харесвам 12
  • Браво 4
  • Замислям се 2
Публикувано:

Както съм казвала и преди, щом съм тук, значи ми допада атмосферата като цяло и няма хора, които да не харесвам. 

Но не мога, а и нямам желание да опитвам, да променя мненията на останалите, така че да мислят като мен. 

Мнението е като една друга част от тялото, всеки си го има 😉

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 9 часа, antea каза:

ами на учените (също и на мен от каквото съм прочела) този ред им се струва логичен - на първо място изграждане на широк изкуствен имунитет, за да се ограничи максимално разпространението, доколкото е възможно; на второ - стопиране на болестта на начален етап, когато е възможно неутрализиране на вируса - 100% от заразените хора минават през началния етап, нали? на трето място - възможно е да не ти е известно, но ковид отдавна вече не се третира като болест на дихателните пътища, а на съдовата система, тоест уврежда кръвоносните съдове, които се намират из цялото тяло, така че тежките случаи реално могат да са проявления на усложненията във всички жизнени системи на човека - следователно -> таргетирано универсално лекарство, когато положението е стигнало до такъв етап на увреждане, е слабо вероятно да бъде измислено

Откога пък започна да им се струва логично първо да правят ваксина на учените, че нещо ми убягва? И то за заболяване което не особено опасна инфекция.

До момента все с лекарства първо са  действали - дали за излекуване, дали за облекчаване на симптомите.

А и нещо откакто одобриха ваксините и започнаха доставките им съвсем спря да се чува за терапиите с разни медикаменти. Не, че и двете не се правят от едни и същи компании.

Но къде-къде по-добре е да набоцкаш цялото население, че и да го буустваш през 6 месеца...

• Харесвам 7
Публикувано:

Преливаме от пусто в празно ,за радост в съседната тема заваляха положителни новини в последните дни. 

• Харесвам 6
Публикувано:

Минавам да си кажа възмущението пък аз. 🙂 Отвратително е, че за пътуване все повече държави* поставят 6 месеца срок за влизане в страната, ако си ваксиниран. Може да не е вечна тъпата ваксина, но на 6 месеца ваксиниране? Имам две дози Пфайзер и след двете имах много нетипични за мен "женски" реакции на тялото ми, определено няма да си го причинявам на шест месеца, ако ще и да пукна от седене вкъщи.

* Последната новина е от Швейцария, но имаше подобна новина със срок 6 месеца и май Австрия...

Спойлер

• Харесвам 7
Публикувано:

Уф, не ви ли омръзна вече? 

Да обобщя и да почнем, да се готвим  за пътуване, а да не мислим повече, за проклетия вирОс:

1. Ваксината пази от ТЕЖКО протичане на заболяването. 

2. Ваксината НЕ пази от заразяване.

3. Ваксинираният Е носител и заразява, ако самият той е заразен.

4. Това с ваксинацията, ще продължи , неизвестно, колко дълго време. Щом, след преболедуване, броят 180 дни, за изчерпване на защитата, същото ще и с ваксината. Ще има бустери, вероятно, през 6-8 месеца.

5. Ако 80% хипотетично са ваксинираните, останалите, няма как да  повлияят на общата картина. 
6. Как се отнасям , към двете групи пациенти: за мен, няма значение, ваксиниран или не , преболедувал или не - спазвам всички, противоепидемични мерки и за двете групи, без изключения.

Относно ограничаването на правата: при извънредно положение, да припомня, какво означава, самото понятие, цитирам Уикито, че излезе първо:

“Извънредно положение е ситуация, в която правителството на дадена страна има правомощия да извършва действия, които при нормални обстоятелства не биха били позволени. Правителството може да обяви такова положение по време на бедствие, гражданско неподчинение или въоръжен конфликт. Обявяването на такова положение има за цел да предупреди гражданите и да задейства правителствените служби, които да започнат изпълнението на планове за справяне с конкретната ситуация. Древноримският еквивалент се нарича Юстициум, при който сенатът може да издаде указ, който не може да бъде оспорван.

Извънредното положение може също да се използва като претекст за ограничаване на определени права и свободи, които иначе са гарантирани от конституцията на страната. Процедурата и законността на въвеждането му се различава в зависимост от държавата.”

• Харесвам 20
Публикувано:
преди 12 минути , AlexandraKo каза:

Луд умора няма, само се поти :))) - народна поговорка. 

• Харесвам 4
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 50 минути , AlexandraKo каза:

Да обобщя и да почнем, да се готвим  за пътуване, а да не мислим повече, за проклетия вирОс:

1. Ваксината пази от ТЕЖКО протичане на заболяването. 

2. Ваксината НЕ пази от заразяване.

3. Ваксинираният Е носител и заразява, ако самият той е заразен.

4. Това с ваксинацията, ще продължи , неизвестно, колко дълго време. Щом, след преболедуване, броят 180 дни, за изчерпване на защитата, същото ще и с ваксината. Ще има бустери, вероятно, през 6-8 месеца.

5. Ако 80% хипотетично са ваксинираните, останалите, няма как да  повлияят на общата картина. 
6. Как се отнасям , към двете групи пациенти: за мен, няма значение, ваксиниран или не , преболедувал или не - спазвам всички, противоепидемични мерки и за двете групи, без изключения.

Относно ограничаването на правата: при извънредно положение, да припомня, какво означава, самото понятие, цитирам Уикито, че излезе първо:

“Извънредно положение е ситуация, в която правителството на дадена страна има правомощия да извършва действия, които при нормални обстоятелства не биха били позволени. Правителството може да обяви такова положение по време на бедствие, гражданско неподчинение или въоръжен конфликт. Обявяването на такова положение има за цел да предупреди гражданите и да задейства правителствените служби, които да започнат изпълнението на планове за справяне с конкретната ситуация. Древноримският еквивалент се нарича Юстициум, при който сенатът може да издаде указ, който не може да бъде оспорван.

Извънредното положение може също да се използва като претекст за ограничаване на определени права и свободи, които иначе са гарантирани от конституцията на страната. Процедурата и законността на въвеждането му се различава в зависимост от държавата.”

Всичко това е точно така. И сега тук искат да ме убедят, че:

1. Ваксинираните като минават границите без тест няма да пренесат нищо и няма да заразяват, за разлика от неваксинираните.

2. Всичко това е временно,  и няма да се ваксинираме постоянно на всеки 6 или колкото там решат месеца до като не станат 80%. Но да не забравяме новите щамове. 

3. Правителството,  не само нашето,  ще се откаже да има правомощия да извършва действия, които при нормални обстоятелства не биха били позволени.

4. Нямаме никакви отнети права.

• Харесвам 9
  • Браво 2
Публикувано:
преди 13 минути , slujitel каза:

Всичко това е точно така. И сега тук искат да ме убедят, че:

1. Ваксинираните като минават границите без тест няма да пренесат нищо и няма да заразяват, за разлика от неваксинираните.

2. Всичко това е временно,  и няма да се ваксинираме постоянно на всеки 6 или колкото там решат месеца до като не станат 80%. Но да не забравяме новите щамове. 

3. Правителството,  не само нашето,  ще се откаже да има правомощия да извършва действия, които при нормални обстоятелства не биха били позволени.

4. Нямаме никакви отнети права.

Виж - за правата обясних - за това се обявява ИП, тогава не се брои:)))

Всеки си защитава неговата теза, защото вярва в нея.Не се дразнИ, нормално е.

Всяко нещо има начало, има и край. Пандемията - също:))

Има светлина в тунела!

Ей сега, чета в лекарския форум , много хубава новина. Слагам я като снимка, че не мога да копирам оттам:

F11A9A63-BF2A-4567-A841-FFC2000F44CB.jpeg.e241abb75197ec05a38cb4dbc10b2525.jpeg

Ето ги и линковете, който иска, да чете:

Статията за децата:

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.04.12.21255275v1?fbclid=IwAR1nGZq468yM4Jn3HC_qLJrJcUjTi73MeqgHn_bsPURnhdG41qLxQtBK3fk

Другите линкове от снимката:

https://www.nature.com/articles/s41586-021-03647-4?fbclid=IwAR3yR86xd6xDY229n6Ehdw6LCUys_sBkyVkOZcJrAb56SHtZWT8dkzS3lY4

https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.12.08.416636v1?fbclid=IwAR3cSLCGPLkA0IYkx_OI-upSMgRGroOYPwoBRnaDl9ZNgR1n46h8YnHnXnU

https://www.nature.com/articles/s41467-021-22034-1?fbclid=IwAR0h6riM9Hzy7AK30oiXvYNuIgmYHrxWI5K-tA1ygjcOnXV7zXJtboJIaBA

• Харесвам 8
  • Браво 1
Публикувано:
преди 3 минути , AlexandraKo каза:

Виж - за правата обясних - за това се обявява ИП, тогава не се брои:)))

Всеки си защитава неговата теза, защото вярва в нея.Не се дразнИ, нормално е.

Всяко нещо има начало, има и край. Пандемията - също:))

Има светлина в тунела!

Ей сега, чета в лекарския форум , много хубава новина. Слагам я като снимка, че не мога да копирам оттам:

F11A9A63-BF2A-4567-A841-FFC2000F44CB.jpeg.e241abb75197ec05a38cb4dbc10b2525.jpeg

Ето ги и линковете, който иска, да чете:

Статията за децата:

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.04.12.21255275v1?fbclid=IwAR1nGZq468yM4Jn3HC_qLJrJcUjTi73MeqgHn_bsPURnhdG41qLxQtBK3fk

Другите линкове от снимката:

https://www.nature.com/articles/s41586-021-03647-4?fbclid=IwAR3yR86xd6xDY229n6Ehdw6LCUys_sBkyVkOZcJrAb56SHtZWT8dkzS3lY4

https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.12.08.416636v1?fbclid=IwAR3cSLCGPLkA0IYkx_OI-upSMgRGroOYPwoBRnaDl9ZNgR1n46h8YnHnXnU

https://www.nature.com/articles/s41467-021-22034-1?fbclid=IwAR0h6riM9Hzy7AK30oiXvYNuIgmYHrxWI5K-tA1ygjcOnXV7zXJtboJIaBA

Не се сърдя, ако се сърдих, отдавна да бях изчезнала от форума като много други. Ти си непоправим оптимист, това е прекрасно, но аз не съм. 

Информацията от лекарския форум се върти от няколко дни в нета, но ако това е вярно,  какво става с всички тези ваксини,  паспорти и т.н.

То, всеки си има мнение,  времето ще покаже кой е бил прав. 

• Харесвам 7
Публикувано:

В момента повечето пътуващи вадят тестове и по-малка част са ваксинирани. Все повече страни пускат без тестове, само със сертификати за ваксини.

Знаем, че ваксинираните могат да заразяват други.

На мен ми се струва, че когато ваксинираните станат повече от тези с тестове, ще има ново 20-нови правила.

Тогава няма да имат зор да карат хората да се ваксинират и ще има тестове за всички отново.

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 24 минути , Alexander каза:

В момента повечето пътуващи вадят тестове и по-малка част са ваксинирани. Все повече страни пускат без тестове, само със сертификати за ваксини.

Знаем, че ваксинираните могат да заразяват други.

На мен ми се струва, че когато ваксинираните станат повече от тези с тестове, ще има ново 20-нови правила.

Тогава няма да имат зор да карат хората да се ваксинират и ще има тестове за всички отново.

Това за ваксинираните преносители се повтаря много често в тази тема, придружавано с някакви упреци и вопли колко е несправедливо. Но вероятността за подобно нещо не е висока, с 90 % по-малко възможно е да се зарази ваксиниран, отколкото неваксиниран. 

Освен това, аз поне не забелязвам в някоя от държавите, в които приемат туристи без тест, да са махнали маските или намалили изискваната дистанция между хората. Знам само за Португалия, че махнаха маските на открито.     

• Харесвам 12
Публикувано:
преди 9 минути , Lindt каза:

Освен това, аз поне не забелязвам в някоя от държавите, в които приемат туристи без тест, да са махнали маските или намалили изискваната дистанция между хората. Знам само за Португалия, че махнаха маските на открито.     

Искаш да кажеш, че с това си сигурна,  че няма да се заразиш, дори в самолета? Може и така да е, но въпроса е политически,  не здравен. Моя мъж е ваксиниран, аз не съм.  Щом няма да  пренесе вируса, защо трябва да стои под карантина,  ако аз се разболея, но иначе може да пътува на воля?

Между другото, и той прекара трудно ваксинациите и твърди, че трета доза няма да сложи, и хич не го интересува,  дали ще пътува или не. 

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 11 минути , slujitel каза:

Искаш да кажеш, че с това си сигурна,  че няма да се заразиш, дори в самолета? Може и така да е, но въпроса е политически,  не здравен. Моя мъж е ваксиниран, аз не съм.  Щом няма да  пренесе вируса, защо трябва да стои под карантина,  ако аз се разболея, но иначе може да пътува на воля?

Въобще нямам представа от правилата за карантиниране при ваксинираните 🙂 Но допускам, че ако боледува друг член на домакинството, е много по-вероятно да се зарази ваксинираният, отколкото ако се е разминал с болен на улицата или дори е поседял до него в самолета/автобуса. Много повече интервенции, много по-дълъг период от време. Например този съсед в самолета няма да ми бърка в чинията, сяда на тоалетната, ползва кърпата, лежи в леглото....

Всъщност според мен ако и тогава не се разболее, ваксината го е направила робот 😎

А и колко на воля си пътува този твой мъж без теб и защо ще го пускаш негодника? Шегувам се, нямам нищо против човека🙂

• Харесвам 3
Публикувано:

@slujitel, постоянно търсиш някаква сигурност, гаранция, справедливост. Няма как, живеем в несигурни времена. Еднакви са и за ваксинирани и за неваксинирани. 🙂

Може би, след още една година ще има отговор на повечето въпроси. Но дотогава може да ни е бутнал и камион.

Сега да не почнете да изследвате корелацията между ваксината и бутането от камион...😜

• Харесвам 10
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.