Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

преди 50 минути , boogy83 каза:

Много източници смятаха, че Китай крие новозаболелите? Кое е вярно нямам представа. В момента се говори за всички държави където има вирус, но не и за тези където няма и как те се справят

Предполагам,  че и за това се говори и пише, просто трябва да потърсиш.

Мога да ти кажа как е в момента в Австралия.

Във Виктория няма нито един случай пред последните над 35 дни , всеки ден все още се правят по около 10 000 теста. До вчера не беше кацал нито един международен полет от 5 месеца. Сега започват, като право да се приберат обаче имат само австралийски граждани и тяхни роднини от първа линия. Задължително от летището отиват в хотел за14 дни под карантина.

След Нова година вероятно ще влизат и чужди граждани но при нужда и със същите условия- влизаш, 14 дни в хотел под карантина.

За Австралия Оупън всички екипи ще пристигнат по подобен начин.

За 14 дни, докато са под карантина ще им направят по 5 теста и ще ги водят на тренировка по 5 часа на ден само с един постоянен спаринг.

Никакво излизане, хранене само в стаите в хотела.

За останалите щати , които приемат полети се процедира по същия начин. Средно на ден има за страната под 10 заболели, като почти 100% са хванати по време на карантината.

В момента можем да пътуваме навсякъде, всичко вече работи и маските са задължителни само в магазини.

Това е общо взето.

Редактирано от Тони
  • Харесвам 26
  • Браво 1
Връзка към коментар

Трети път гледам горния клип и не спирам да се чудя защо не дезинфекцираха кожата преди поставянето на инжекцията, медицинското лице защо е без ръкавици.

То и други въпроси имам, но тези са конкретно за клипа.

• Харесвам 6
Връзка към коментар
преди 7 минути , Jane* каза:

Трети път гледам горния клип и не спирам да се чудя защо не дезинфекцираха кожата преди поставянето на инжекцията, медицинското лице защо е без ръкавици.

Ръкавът на бабетката, която между другото е на 90, е вдигнат, което предполага, че дезинфекцията е вече извършена. Плюс това, мястото трябва е сухо, а не влажно от дезинфекциращия препарат, така че всичко е точно.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
39 minutes ago, Jane* said:

забелязал съм във Великобритания рядко дезинфекцират кожата преди кръвен тест,само ако слагат венозен път,но е странно че няма ръкавици. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 32 минути , Zaro каза:

Ръкавът на бабетката, която между другото е на 90, е вдигнат, което предполага, че дезинфекцията е вече извършена. Плюс това, мястото трябва е сухо, а не влажно от дезинфекциращия препарат, така че всичко е точно.

Ами не, не е извършена предварителна дезинфекция. Ето тук се вижда как ѝ вдига ръкавчето. Вероятно wasserman е прав и пустите англичани са си по презумция дезинфекцирани 🙂

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Не мога да вдяна защо наричат хората, които се ваксинирират/ ще се ваксинират срещу Ковид-19 "пациенти"? Ваксините не са лекарства и се слагат на здрави хора.

• Харесвам 5
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 11 минути , FlyTraveler каза:

Не мога да вдяна защо наричат хората, които се ваксинирират/ ще се ваксинират срещу Ковид-19 "пациенти"? Ваксините не са лекарства и се слагат на здрави хора.

Ми щото пациент не означава болен човек, а лице, което ползва здравни грижи. В общия случай това е болен, да, но има случаи, когато не е.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 2 часа, Zaro каза:

Ми щото пациент не означава болен човек, а лице, което ползва здравни грижи. В общия случай това е болен, да, но има случаи, когато не е.

Не, не е така.

Patient, patientis е причастие от глагола Pati,  от латински и  означава две неща:

страдащ

търпелив

В случая с ваксините, важи второто значение - търпелив.

Редактирано от AlexandraKo
  • Харесвам 8
Връзка към коментар
преди 1 час, AlexandraKo каза:

Patient, patientis е причастие от глагола Pati,  от латински и  означава две неща:

страдащ

търпелив

И да направи препратка към съвременния английски език 😉 patient - предполагам всички са наясно.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 1 час, AlexandraKo каза:

Не, не е така.

страдащ

търпелив

В случая с ваксините, важи второто значение - търпелив.

Това по принцип е така, да. 

В наши дни пациент е и оня на зъболекарския стол, който може и да не страда, а понася. А търпеливо страдащият ... може да е махмурлия, но не и пациент. Там обаче страданието е майко мила. 

Коренът на думата е ясен, съвременното значение също. Конотацията обаче е много важна.

За словообразуване мога да говоря много. В студентските години даже бях писал за словообразуване на футболната терминология.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Аз също съм се сблъсквал със западното отношение към мускулните инжекции.

Синът ми преди години си скъса менискус и няколко връзки в коляното  в Амстердам (падане с колело). Решихме да се оперира в БГ. Аз летях до там и на връщане, непосредствено преди самия полет, трябваше личния му лекар да му бие противосъсирваща инжекция. Отиваме, чакаме прилежно. При едно излизане/влизане на следващия пациент докторът мерна сина ми в чакалнята. Измърмори нещо от сорта "Един момент". След миг излезе с една спринцовка и директно през тениската на сина ми му ръгна инжекцията някъде под рамото. Готово. Аз, предварително стресиран от сериозния проблем с коляното  на сина ми, бях готов да го убия този лекар. Синът ми едвам ме озапти.

Тук, след операцията, му биеха същите инжекции, но в корема (коремните мускули) и разбира се, след дезинфекциране на мястото.

• Харесвам 2
  • Шок 2
Връзка към коментар
15 minutes ago, ven62 said:

Аз също съм се сблъсквал със западното отношение към мускулните инжекции.

Синът ми преди години си скъса менискус и няколко връзки в коляното  в Амстердам (падане с колело). Решихме да се оперира в БГ. Аз летях до там и на връщане, непосредствено преди самия полет, трябваше личния му лекар да му бие противосъсирваща инжекция. Отиваме, чакаме прилежно. При едно излизане/влизане на следващия пациент докторът мерна сина ми в чакалнята. Измърмори нещо от сорта "Един момент". След миг излезе с една спринцовка и директно през тениската на сина ми му ръгна инжекцията някъде под рамото. Готово. Аз, предварително стресиран от сериозния проблем с коляното  на сина ми, бях готов да го убия този лекар. Синът ми едвам ме озапти.

Тук, след операцията, му биеха същите инжекции, но в корема (коремните мускули) и разбира се, след дезинфекциране на мястото.

Че трябва да се дезинфицира е задължително,  но само за пояснение и за уточнение тези инжекции се бият подкожно и няма значение в коя част на тялото, обикновенно е там където най- лесно се образува кожна гънка, но може да е в коремната област, може и в рамото, има хора които предпочитат в бедрото. 

Връзка към коментар

Някой всъщност разбра ли тези ваксини , имунитета който изграждат за какъв период от време е ?

Това което изчетох за единия вид ваксина е че дава имунитет 3 месеца , което ако е вярно съвсем ми обесмисля ваксинацията.

Също така детайли като - трябва ли прекаралите вируса да се ваксинират или не . Има ли последно изграден  имунитет след прекарване на болеста или не , и ако не - как се очаква ваксината да го създаде ако преболедуването не успява ?

Или , както е написано в Националния план ....е рано още за такива въпроси 🤫

"Необходимо е проследяване и събиране на допълнителни данни по време на прилагането на ваксините в популацията, с оглед проследяване на ефикасността, безопасността и имуногенността. От основна важност е документиране на търговско име и партидния номер на приложената ваксина." 

• Харесвам 6
Връзка към коментар
преди 6 минути , funny каза:

Някой всъщност разбра ли тези ваксини , имунитета който изграждат за какъв период от време е ?

Това което изчетох за единия вид ваксина е че дава имунитет 3 месеца , което ако е вярно съвсем ми обесмисля ваксинацията.

Също така детайли като - трябва ли прекаралите вируса да се ваксинират или не . Има ли последно изграден  имунитет след прекарване на болеста или не , и ако не - как се очаква ваксината да го създаде ако преболедуването не успява ?

Или , както е написано в Националния план ....е рано още за такива въпроси 🤫

"Необходимо е проследяване и събиране на допълнителни данни по време на прилагането на ваксините в популацията, с оглед проследяване на ефикасността, безопасността и имуногенността. От основна важност е документиране на търговско име и партидния номер на приложената ваксина." 

Нашият подход е импиричният, чакаме другите да се ваксинират и след това ще гледаме сеир или те нашият. И на тази база се решава какво да се прави.

• Харесвам 4
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 3 минути , tch каза:

Нашият подход е импиричният, чакаме другите да се ваксинират и след това ще гледаме сеир или те нашият. И на тази база се решава какво да се прави.

То за нашия подход - ясно. При нас и разясненията във връзка с ваксините са " на ниво" и плана ни за ваксинация също.

Аз по-скоро питах дали самите производители са решили да "споделят" тази информация или за сега не.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 15 минути , funny каза:

Как да разбере? Само времето ще покаже. 

Не е машина или детайл да ги подложиш на изкуствено натоварване, и да разбереш дали ще се счупи след N на брой цикли. 

Много гадатели изпълзяха на светло, част от тях образовани хора изживяващи своя миг на слава. 

Каквито сме ние, такива са ни и политиците. Мисля, че това е извън съмнение. 

• Харесвам 8
Връзка към коментар
преди 6 минути , stanimir каза:

Каквито сме ние, такива са ни и политиците. Мисля, че това е извън съмнение. 

Ооо това с политиците ни е една дълга тема, но няма да я разискваме тук.

Важното в случая е , че политиците са отговорни и длъжни да разяснят и да успокоят притесненията на хората за нов продукт, създаден за рекордно кратък срок, без необходимите тестове и без все още налична информация за противопоказания и ефективност .

Още повече в случай ,че препоръчват/ налагат ( евентуално при определени обстоятелства)  прилагането му.

И да , не е важно само медицински лица и фармацефти да го направят а и политиците, защото това състояние на пандемия колкото е със здравни , два пъти повече е със икономически и политически последици.

А хората - те са съвсем в правото си да подлагат на съмнение продукт без солидна обосновка, да задават въпроси и да изискват отговори от същите тези политици. За това са там.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

@stanimir +100 за гадателите и световнонеизвестните “експерти и специалисти” изпълзяли отвсякъде.

Обикновено след  първото изречение ме губят повечето,  Фачито обаче го изслушвам/изчитам до края . Та, доктор A.Fauci говори за protection , а не имунитет , още по-малко за доживотен имунитет като при шарката и др. Човека се надява на защита от година - две в добрият случай, а след това необходимост от допълнителна бууст доза, която да увеличи драстично защитата/имунитета на организма ...

We do not know what the duration is going to be," Fauci confessed. "We have to look at a couple of things. One of those is the "really clear cut indications of re-infections that people get after they recover from the identical virus," he pointed out.

According to Fauci, the COVID-19 vaccine won't be a one-and-done vaccine like the measles or a once-yearly shot like influenza.

"So we can say that the durability of coronavirus immunity as it were, the word that we use protection, is likely not going to be along the magnitude of measles, which as you know, measles is virtually lifelong — if you get a prime and a boost the protection is 97, 98% lifelong," he explained, adding that it's "likely not going to be that."

"We hope it will be at least a year or two, so that we can get through a cycle of a season or two. And then if we need to boost fine, we'll go with a boost. But right now we have to say, we do not know what the durability of the protection will be of the vaccine," he continued.

As for the potential to mutate "along the lines of what you see with influenza, which necessitates an upgrading of the vaccine virtually every year," he says it's probably not there. However, "it certainly is mutating," but not to the extent "that's going to have an impact on the vaccine itself."

He also points out that just because "the level of antibodies diminish, that doesn't mean you lose protection, because you wouldn't want to have a lot of antibody being pumped out indefinitely," he said. "You go down and you have what's called memory cells that are there. And that if you get re-exposed, even if the level of antibody is not that high," you will still have some degree of protection against the virus.

"We're not a hundred percent sure how it lasts, but this is something that's going to be followed very carefully," he added.

• Харесвам 10
Връзка към коментар
преди 10 минути , funny каза:

Ооо това с политиците ни е една дълга тема, но няма да я разискваме тук.

Разбрахме,  че на нашите не вярвате, но сте свободни да си изберете чужди,  чийто обяснения са ви ясни за да им повярвате. 

Връзка към коментар
преди 2 минути , stanimir каза:

Разбрахме,  че на нашите не вярвате, но сте свободни да си изберете чужди чийто обяснения са ясни за да им вярвате. 

Ето това беше и основния ми въпрос - на кого да вярвам като никой не отговаря на въпросите които предполагам всеки човек си задава.

Но решихте че се заяждам с вас и съм против желанието ви да се ваксинирате.

Стана ми ясно че отговори няма и това мен лично ме спира да си помислям за ваксина в скоро време ( не съм антиваксър и има сложени всички задължителни ваксини)

Но това че аз няма да го направя не означава че осъждам хората които са избрали да се ваксинират. Света е хубав и шарен, защото всички сме различни .

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 3 минути , funny каза:

То за нашия подход - ясно. При нас и разясненията във връзка с ваксините са " на ниво" и плана ни за ваксинация също.

Аз по-скоро питах дали самите производители са решили да "споделят" тази информация или за сега не.

В съгласие с ОНЯ план, на нас ни пратиха депеша, до утре, 10 часа, да дадем данните си, който ще се ваксинира. Без обяснения. Ама с какво, как, камо ли, да има листовка, както си е нормално.За състав, ползи, вреди, дозировка и пр. Единственото, което аз, знам със сигурност е, че Пфайзер изискват да бъдат освободени от отговорност и съдебни дела, от ЕК. Нещо, което, вече се случи във Великобритания.

До сега, няма едно официално изявление и описание на въпросната ваксина. Има много въпроси, без отговори. А аз / всеки / , как да реша, искам ли или не искам, да се ваксинирам. Като ЕК още не я е одобрила тази ваксина, а мен, утре ще ме ваксинират, едва ли не. И из нета и лекарските форуми, циркулират, какви ли не примери, мнения, уж, медицински съображения и пр.

Ама то, вече, нищо не ме учудва. По време на тази вирусна криза, кое ли е грамотно свършено, та и това.

За себе си, имам решение. Времето ще покаже.

• Харесвам 14
  • Браво 1
Връзка към коментар

Изобщо не го приемам като лично заяждане, но може би такова обяснение към момента просто не съществува за да бъде изказано от който и да е политик.  Не знам какво по-голямо успокоение очаквате? Утре може да се окаже "измамно". 

Цитираното от Станислав доказва, че и светила в областта си не могат да са напълно сигурни какво ще се случва,  вие търсите политици да са сигурни. 

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 8 минути , master_of_germs каза:

Благодаря много за отделеното време .

Този анализ ми даде отговор на част от въпросите . Аз лично очаквах такъв тип разяснения (поне) да ни бъдат дадени от политиците сключили договори за внос на ваксини.

• Харесвам 9
Връзка към коментар
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.