Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
На 16.06.2021 г. в 9:45, ivailo_radev каза:

P.S. 2 дни по-късно със същия ваксинационен сертификат не ме пуснаха в един квартален арабски ресторант в Дюселдорф, понеже не били минали 14 дни 😄

На ресторант в Германия само с pcr тест ли се ходи или може и антигенен? От лаборатория/тестови център ли издават сертификат и тестовете безплатни ли са? 

Публикувано:
преди 1 час, zon каза:

На ресторант в Германия само с pcr тест ли се ходи или може и антигенен? От лаборатория/тестови център ли издават сертификат и тестовете безплатни ли са? 

На много места в Германия вече не се изисква тест за ресторант, дори и да са повече от две домакинства. Зависи от броя заразени на 100 000 души в последните седем дни, а той е вече почти навсякъде под 35 или 50. Поне за Бавария тест се изисква, когато въпросната бройка е над 50 и на една маса сядат хора от две или повече домакинства, ако са от едно, тест не се изисква независимо от броя новозаразени. Иначе има антигенни тест центрове навсякъде из градовете и резултатите излизат за 30-ина минути. За живеещи в Германия са безплатни, за туристи от чужбина - нямам идея.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 2 часа, zon каза:

С антигенни беше, ама почти във всички провинции са под 35 на 100 000 за седмица вече и пуснаха и без тест. Иначе са безплатни. Ама то какво значи безплатни - аз ходя на ресторант и си правя тест, пък всички ми го плащат 😄

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 31 минути , Masmiya каза:

За живеещи в Германия са безплатни, за туристи от чужбина - нямам идея.

За всички са безплатни. Реално като дадеш чужд документ за самоличност никой не задава допълнителни въпроси дали си чужденец живеещ в Германия или си на разходка.

Публикувано:
преди 3 минути , ivailo_radev каза:

С антигенни беше, ама почти във всички провинции са под 35 на 100 000 за седмица вече и пуснаха и без тест. Иначе са безплатни. Ама то какво значи безплатни - аз ходя на ресторант и си правя тест, пък всички ми го плащат 😄

Този номер с тестовете (безплатни или пък платени) за да отидеш на ресторант няма как да мине тук в Белгия, че ще настане революция. А пък в Нидерландия, съвсем няма да стане. 

• Харесвам 4
Публикувано:

Е не са безплатни, германския данъкоплатец плаща все пак. Не е много етично чужденци да се ползват. Разбира се, не е етично и лабораториите да правят 50 теста, а да пишат, че са направили 500,но това е друго. 

Точно, Зон. 

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 1 минута , luba_rizova каза:

Е не са безплатни, германския данъкоплатец плаща все пак. Не е много етично чужденци да се ползват. Разбира се, не е етично и лабораториите да правят 50 теста, а да пишат, че са направили 500,но това е друго. 

Не съм сигурна дали от Белгия могат в момента да ходят туристи в Германия без карантина и разбира се тестове. 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 8 минути , zon каза:

Не съм сигурна дали от Белгия могат в момента да ходят туристи в Германия без карантина и разбира се тестове. 

Защо? Вие май нямате много случаи и е спокойно? 

Публикувано:

В Баден Вюртемберг антигенните тестове са безплатни за всички, без значение дали са местни или туристи. В началото имаше наплив да си правят тестове, но от 3 -4 седмици не се изисква тест за заведения и магазини.

• Харесвам 2
Публикувано:

Плащат се от данъкоплатеца, но така се осигурява баланс между работещи отрасли на икономиката (чуждите туристи харчат пари в Германия и така подпомагат икономиката ѝ) и контрол на пандемията. Предпочитам данъците ми да се ползват за това, отколкото за къщи за тъщи и подобни.

П. С. С това не казвам, че в Германия няма делавари и опити за прецакване на системата с цел лична облага.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 59 минути , luba_rizova каза:

Защо? Вие май нямате много случаи и е спокойно? 

123/100.000

Оранжева зона се водим. Във френскоговорящата част случаите са повече. Заразените, хоспитаризациите вкл. интензивните много рязко спаднаха, смъртните случаи също, но и се ваксинира с рекордно темпо в момента. 

Epistat – COVID-19 Belgian Dashboard (wiv-isp.be) 

• Харесвам 4
Публикувано:
В момента, zon каза:

123/100.000

Оранжева зона се водим. Във френскоговорящата част случаите са повече. Заразените, хоспитаризациите вкл. интензивните много рязко спаднаха, смъртните случаи също, но и се ваксинира с рекордно темпо в момента. 

Epistat – COVID-19 Belgian Dashboard (wiv-isp.be) 

И в България сме с рекордно темпо! Рекордно ниско ...

• Харесвам 1
  • Браво 1
Публикувано:
преди 12 часа, Брани каза:

И в България сме с рекордно темпо! Рекордно ниско ...

Ама ако се гледат само желаещите да се ваксинират - те в България биват ваксинирани с рекордно високо темпо. В другите държави (понеже има по-висок процент желаещи) не смогват да ваксинират всички желаещи. В България, който иска, отива за 20 минути до Св.Анна (пример само) и е готов.

• Харесвам 4
Публикувано:
На 2.04.2021 г. в 9:54, milen_40 каза:

Накрая правителството ще си прави списъци какви подаръци искаме за да се ваксинираме с още 1 ваксина ( да има) 😉 

Ще се самоцитирам, но май настъпи такова време. 

Много хора се прибират от чужбина да видят близките и да си сложат ваксина, че в Западна Европа няма скор ода им дойде реда. А тук Сутринта може да се ваксинираш с Пфайзер, след обяд с Модерна, а след 2 дни с Джонсън 😉

Надявам се покрай пътуванията за Гърция да има някакво раздвижване. 

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 11 минути , milen_40 каза:

Ще се самоцитирам, но май настъпи такова време. 

Много хора се прибират от чужбина да видят близките и да си сложат ваксина, че в Западна Европа няма скор ода им дойде реда. А тук Сутринта може да се ваксинираш с Пфайзер, след обяд с Модерна, а след 2 дни с Джонсън 😉

Надявам се покрай пътуванията за Гърция да има някакво раздвижване. 

Ми крайно време е държавата да започне бизнес с ваксиниране - хем туристи, хем без чакане може да се ваксинират, пък и пари може да им взимаме за ВИП услуга -         "Ваксина по избор с взимане с лимузина, на средата на парка, с подигурено шампанско.... и снимка за фейсбукА "  :grin:

• Смея се 9
Публикувано:

Факт е, че около мен неваксинираните са доста повече от ваксинираните. Иска ми се да си мисля обаче, че този нисък процент ваксинирани се дължи главно на две неща:

- многото незнайни/необхванати от статистиката преболедували; правилата, въведени още от предходните здравни власти - преболедувалите да чакат 6 месеца, а доколкото разбирам в други държави се практикува обратното - болен-неболен, вълна-невълна - като ти дойде реда, по-добре е да се ваксинираш;

- многобройните българи в чужбина и малкото чужди резиденти в България. В тази връзка се чудя процентът ваксинирани на дадена държава как се изчислява - спрямо броя на гражданите й ли или включва и резиденти? Примерно в Германия/Франция/Италия ... броят чужденци-резиденти е много по-голям, а той влиза ли в броя население, въз основа на което се изчислява процентът ваксинирани?

Публикувано:
преди 9 минути , ДиянаВ каза:

Факт е, че около мен неваксинираните са доста повече от ваксинираните. Иска ми се да си мисля обаче, че този нисък процент ваксинирани се дължи главно на две неща:

- многото незнайни/необхванати от статистиката преболедували; правилата, въведени още от предходните здравни власти - преболедувалите да чакат 6 месеца, а доколкото разбирам в други държави се практикува обратното - болен-неболен, вълна-невълна - като ти дойде реда, по-добре е да се ваксинираш;

- многобройните българи в чужбина и малкото чужди резиденти в България. В тази връзка се чудя процентът ваксинирани на дадена държава как се изчислява - спрямо броя на гражданите й ли или включва и резиденти? Примерно в Германия/Франция/Италия ... броят чужденци-резиденти е много по-голям, а той влиза ли в броя население, въз основа на което се изчислява процентът ваксинирани?

Мисля, че гледат ваксините, поставени в дадената държава, а не дали са резиденти или граждани.

• Харесвам 3
Публикувано:

Проучване имунитета след преболедуване, не е много окуражаващо... В Англия обмислят да правят ваксинирането на персонала в домовете задължително (естествено има много против и не вярвам да стане), също така обмислят премахването на карантината за напълно ваксинирани, за това вече стискам палци, че станахме затворници...

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 28 минути , searus каза:

Проучване имунитета след преболедуване, не е много окуражаващо... 

Аз нямам претенции да се изкажа, по която и да било теза за имунитета. За този въпрос съм абсолютно "пас".

Тук /България, не форума/ битува друго мислене: Те ли ще ми кажат на мен, искат да си пробутат ваксините.

При вас на острова как е? Ваксинират ли се скоро преболедували и какви са съветите на здравните служби?

Публикувано:
преди 5 минути , ДиянаВ каза:

Аз нямам претенции да се изкажа, по която и да било теза за имунитета. За този въпрос съм абсолютно "пас".

Тук /България, не форума/ битува друго мислене: Те ли ще ми кажат на мен, искат да си пробутат ваксините.

При вас на острова как е? Ваксинират ли се скоро преболедували и какви са съветите на здравните служби?

Ваксинират навред. Но като цяло вече чувството на натиск го няма, в смисъл, системата за резервиране на ваксина е отворена за всички и който, когато, и ако иска, се записва, а веднъж записан, може да се откаже по всяко време, особено като разбере коя ваксина ще му слагат, а човекът иска друга. Има места, като аптеки например, които заявяват само определена ваксина (знам за една конкретна с Пфайзър) и като си букваш в системата, намираш мястото в списъка и се пишеш там, т.е. свобода на избор.

За България ми е ясно, но аз просто споделям статия 🙂 И тук мине, не мине време, има някое протестче в центъра на Лондон, но нищо кой-знае какво. Все пак 63% с първа доза и 46% с втора...

• Харесвам 5
Публикувано:

А на какво се дължи покачването на заразяванията на Острова сега? Нали ги давахме за пример тук - как им падат числата и т.н. и сега гледам 85 на 100 000 за седмица.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 12 минути , ivan69 каза:

Честито на всички непреболедували и неваксинирани. България е официално в зелена зона.https://reopen.europa.eu/bg

Сега остава да си опреснят информацията държавите които приемат свободно туристи от зелена зона!

Ако трябва да сме честни, неваксинираните трябва да благодарят на ваксинираните, защото ако не бяха последните, случаите щяха да са повече и ерго щяхме да сме в зона с друг цвят. Ама нали по нашите ширини сме все тарикати, чакаме друг да ни свърши работата, и сме специалисти по всичко и никой не може да ни излъже за нищо, щото сме много отворени.

Понякога човек трябва да замълчи.

• Харесвам 7
  • Браво 8
Публикувано:
преди 2 минути , Zaro каза:

Ако трябва да сме честни, неваксинираните трябва да благодарят на ваксинираните, защото ако не бяха последните, случаите щяха да са повече и ерго щяхме да сме в зона с друг цвят. Ама нали по нашите ширини сме все тарикати, чакаме друг да ни свърши работата, и сме специалисти по всичко и никой не може да ни излъже за нищо, щото сме много отворени.

Еее, чак пък толкоз. 

Не малка част от неваксинираните са преболедували, та надали дължат благодарности на някой тези хора

• Харесвам 7
  • Браво 1
Публикувано:
преди 36 минути , Zaro каза:

Ти предполагам си ваксиниран? Ама в случая за мен е без значение в каква зона сме и дали ще си правя тест или не. Ваксина не искам да си поставям и до сега си плащам за тестове и ми предстоят пътувания за които ако трябва ще си правя тестове. Личен избор. Не се надявам някой да ми помогне в това отношение. Няма как някой да ми ограничи по някакъв начин това, което обичам да правя и да ме застави да направя нещо,което не желая и не съм от хората 'ама аз не искам ваксина ама заради пътуванията', а повечето са на този принцип т.с. заставят срещу себе си. Тук не изказвам мнение отделно за самия вирус и колко е опасен за един неваксиниран и за ползата/вредата от ваксината.

• Харесвам 11
Публикувано:

На това, че 46% изобщо не стигат, поради силната заразност на Делта, има няколко големи огнища, и на многото индийско население, което си щъкаше свободно по трасето ОК-Индия (а също и по-ниското желание за ваксинация на конкретни прослойки). Това, което се забелязва засега е, че хоспитализациите и смъртните случаи не вървят стремглаво нагоре (по-плавно спрямо броя заболели), което си е и главната цел на ваксинирането.

• Харесвам 5
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.