Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

преди 6 минути , stanislavpp каза:

@master_of_germs  всъщност основните типове ваксини за Ковид са четири  , а не три . Не мога точно да кажа коя от тях си изпуснал , може би типа Viral Vector ?

Това е третият тип в моето обяснение. Не знам за друг тип ваксина срещу CoVID-19, която да е в трета фаза от кличнини изпитвания.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 13 минути , AlexandraKo каза:

...Като ЕК още не я е одобрила тази ваксина...

С думи прости може ли някой да обясни на мен невежия. След като човешката популация не е застрашена и ваксината не е одобрена, за чий трала ла... е това бързане?!

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Това явно е излязло днес:

FDA Confirms Pfizer Vaccine 95% Effective, Warns Of 'Severe Adverse Reactions' After Dose 2

The vaccine has been shown to elicit increased local and systemic adverse reactions as compared to those in the placebo arm, usually lasting a few days...

The most common solicited adverse reactions were injection site reactions (84.1%), fatigue (62.9%), headache (55.1%), muscle pain (38.3%), chills (31.9%), joint pain (23.6%), fever (14.2%)

...

Severe adverse reactions occurred in 0.0-4.6% of participants, were more frequent after Dose 2 than after Dose 1 and were generally less frequent in older adults (>55 years of age) (<2.8%) as compared to younger participants (≤4.6%). Among reported unsolicited adverse events, lymphadenopathy occurred much more frequently in the vaccine group than the placebo group and is plausibly related to vaccination.   

https://www.scribd.com/document/487347833/VRBPAC-12-10-20-Meeting-Briefing-Document-FDA#from_embed

Очевидно ще я одобрят в някой от следващите дни.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 13 минути , master_of_germs каза:

Това е третият тип в моето обяснение. Не знам за друг тип ваксина срещу CoVID-19, която да е в трета фаза от кличнини изпитвания.

Вероятно четвъртият тип не е в трета фаза , института Джон Хопкинс определя видовете като:

1)INACTIVATED VIRUS VACCINES

2)PROTEIN-BASED VACCINES

3)VIRAL VECTOR VACCINES

4)GENETIC VACCINES

https://coronavirus.jhu.edu/vaccines/reports/types-of-covid-19-vaccines

Връзка към коментар
преди 9 минути , Радо каза:

Това явно е излязло днес:

FDA Confirms Pfizer Vaccine 95% Effective, Warns Of 'Severe Adverse Reactions' After Dose 2

The vaccine has been shown to elicit increased local and systemic adverse reactions as compared to those in the placebo arm, usually lasting a few days...

The most common solicited adverse reactions were injection site reactions (84.1%), fatigue (62.9%), headache (55.1%), muscle pain (38.3%), chills (31.9%), joint pain (23.6%), fever (14.2%)

...

Severe adverse reactions occurred in 0.0-4.6% of participants, were more frequent after Dose 2 than after Dose 1 and were generally less frequent in older adults (>55 years of age) (<2.8%) as compared to younger participants (≤4.6%). Among reported unsolicited adverse events, lymphadenopathy occurred much more frequently in the vaccine group than the placebo group and is plausibly related to vaccination.   

https://www.scribd.com/document/487347833/VRBPAC-12-10-20-Meeting-Briefing-Document-FDA#from_embed

Очевидно ще я одобрят в някой от следващите дни.

Това имах предвид по-горе за непосрредствените странични реакции от РНК ваксини. Айде, не на нас тия. Такива непосредствени леки странични реакции изобщо не се получават в цитирания брой проценти при никакъв друг тип ваксини, а ако твърдят, че толкова се получавали и при плацебо, почвам да се съмнявам в кадърността на хората, които са извършвали ваксинациите.

преди 3 минути , stanislavpp каза:

Вероятно четвъртият тип не е в трета фаза , института Джон Хопкинс определя видовете като:

1)INACTIVATED VIRUS VACCINES

2)PROTEIN-BASED VACCINES

3)VIRAL VECTOR VACCINES

4)GENETIC VACCINES

https://coronavirus.jhu.edu/vaccines/reports/types-of-covid-19-vaccines

Оооо, ваксини от убити коронавируси изобщо не мисля, че имат какъв да е шанс да се преборят с конкуренцията на останалите. Единствената по-голяма глупост е да се пробва с жив атенюиран коронавирус.

Ама ти живееш в САЩ, така че нищо не ме учудва. Те там още ползват живи и убити противогрипни ваксини, въпреки явно по-високите рискове и липсата на по-добър ефект спрямо субединичните вкасини. Но за ЕС съм убеден, че убита вирусна ваксина против КоВИД няма никакъв шанс да получи лиценз.

• Харесвам 8
Връзка към коментар

Аз преди две седмици получих мейл от работата, че от 15 януари започва ваксинирането в Германия, като приканваха възможно най-много хора да се ваксинират. След което имаше уточнение , че все още не е ясно коя е ваксината която ще се поставя. В нас много се смяхме ние ще ви ваксинираме, ама още не знаем с какво 😂😂😂

• Харесвам 4
  • Смея се 3
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 55 минути , stanimir каза:

Цитираното от Станислав доказва, че и светила в областта си не могат да са напълно сигурни какво ще се случва,  вие търсите политици да са сигурни. 

Така е, но на каква база, вземат решения за съдбата на хората?
Нали, дори  когато има престъпление, винаги се търси мотивацията.

Хората искат ясно и точно, да им бъде обяснено. И като не са наясно, за къде са се разбързали?

Отделно от това - говори се, че ще стане задължителна. Ваксината против хепатит / който, е наистина страшна и тежка болест/ не е задължителна. Това също дава тема за размисъл...

• Харесвам 6
Връзка към коментар
преди 17 минути , master_of_germs каза:

Това имах предвид по-горе за непосрредствените странични реакции от РНК ваксини. Айде, не на нас тия. Такива непосредствени леки странични реакции изобщо не се получават в цитирания брой проценти при никакъв друг тип ваксини, а ако твърдят, че толкова се получавали и при плацебо, почвам да се съмнявам в кадърността на хората, които са извършвали ваксинациите.

Оооо, ваксини от убити коронавируси изобщо не мисля, че имат какъв да е шанс да се преборят с конкуренцията на останалите. Единствената по-голяма глупост е да се пробва с жив атенюиран коронавирус.

Ама ти живееш в САЩ, така че нищо не ме учудва. Те там още ползват живи и убити противогрипни ваксини, въпреки явно по-високите рискове и липсата на по-добър ефект спрямо субединичните вкасини. Но за ЕС съм убеден, че убита вирусна ваксина против КоВИД няма никакъв шанс да получи лиценз.

Аз не съм чел целия документ, най-малкото защото е 50 и няколко страници, прочетох само Known risks и погледнах няколко от таблиците. Това е.

Тъй като материята не ми е ясна, и затова избягвам да я коментирам в дълбочина. 

офтопик:

Аз лично не съм фен на ваксини като цяло, защото не обичам спринцовки, игли, инжекции и подобни. Не бих си сложил ваксина само и единствено, за да мога да пътувам, а по-скоро да предпазя хората около мен. Във всеки случай, личното ми мнение е, че трябва да се изчака и да не се прибързва с тази или онази ваксина. Cheers 🙂

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 4 минути , Радо каза:

Не бих си сложил ваксина само и единствено, за да мога да пътувам, а по-скоро да предпазя хората около мен. Във всеки случай, личното ми мнение е, че трябва да се изчака и да не се прибързва с тази или онази ваксина. Cheers

🙂

Всеки има право на избор, но защо трябва да си добрия самарянин? 

Ако вярват, че може да се предпазят нека хората около теб си сложат. 

преди 8 минути , AlexandraKo каза:

Отделно от това - говори се, че ще стане задължителна. Ваксината против хепатит / който, е наистина страшна и тежка болест/ не е задължителна. Това също дава тема за размисъл...

Много неща се говорят 🙂

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 3 минути , stanimir каза:

Всеки има право на избор, но защо трябва да си добрия самарянин? 

Ако вярват, че може да се предпазят нека хората около теб си сложат. 

Не съм самарянин. Не се сещам за някой около мен, който би си сложил ваксина. Така, че и аз не бързам 🙂

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Аз пък ще кажа, че ваксините от омаломощени вируси не са чак такъв бич. Наистина медицината напредна много и успява да открива и алтернативни способи, но при някои болести това просто все още не работи както трябва. Пример - ваксината за жълта треска. Нещо, измислено набързо и без ни най-малка идея за бесопасност, продължава да се ползва и до днес като единствен способ за превенция. С чести остри реакции, със забрана да се ползва от бебета и възрастни хора, но все пак спасила милиони, ако не и милиарди животи.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 2 часа, master_of_germs каза:

3) На пръв поглед рекомбинантните са перфектните ваксини, пример - ваксината срещу хепатит В.

В случая мене ме притеснява точно ползването на аденовирус. Аденовирусите могат да развият латентни доживотни инфекции , макар и рядко. 

Много ми е любопитно, дали за ваксините срещу хепатит В е ползван аденовирус. Ако да, намерих, може би отговора на един въпрос, който ме мъчи повече от десет години.

Връзка към коментар
преди 1 час, AlexandraKo каза:

Ваксината против хепатит / който, е наистина страшна и тежка болест/ не е задължителна. Това също дава тема за размисъл...

Ваксината сррещу хепатит В е задължителна и е първата ваксина, която се прави на всяко новородено бебе, практически без изключения. Следващите три дози са включени в задължителната шествалентна ваксина. А пък за тебе си е препоръчително да си правиш по една бустерна доза от ваксина против хепатит В допълнително на всеки пет години, понеже стоматолозите са възможно най-рисковият контингент. Тази ваксина е с огромно социално значение, тъй като хепатит В е основната причина за чернодробна цироза и рак на черния дроб, наред с алкохолизма. Така че тази ваксина директно снижава и заболеваемостта от тежко онкологично заболяване

@но нейм, не в тази ваксина генът, който е отговорен за синтезата на повърхностния HBsAg антиген на вируса на хепатит В е клониран в Saccharomyces cerevisae, това са напълно непатогенни дрожди, практически мая за хляб. Всъщност се инжектират безобидни дрожди, които синтезират празни вирусни обвивки на хепатит В

Ваксината срещу хепатит А не е задължителна, понеже хепатит А нито е страшна, нито тежка болест. Освен това в много части на света, включително и на Балканите, вирусът на хепатит А се среща толкова често, че на практика половината от възрастното население у нас има антитела срещу хепатит А поради безсимптомно прекарване. Просто това е заболяване, при което само половин до един процент от заразените развиват симптоми на жълтеница и значимо увреждане на черния дроб. Но това увреждане е преходно, напълно обратимо и това заболяване никога не хронифицира, така че не може да доведе до развитие на цироза или рак на черния дроб.

@feel_the_rushНека не поставяме ваксините под общ знаменател. Това е най-голямата грешка. Няма как да се сравняват ваксина срещу особено опасна инфекция като жълтата треска, където всичко е насочено към масова и ефективна протекция на обширни природноогнищни епидемии с много висока смъртност, и ваксина срещу коронавирус, инфекция, протичаща безсимтномно или много леко в огромния брой случаи. Тук всичко трябва да е насочено на първо място към безопасност. Атенюирането на вирус в повечето случаи не е достатъчно ефективен процес. Опитити са атенюиране на SARS-CoV-2 са безсмислени. Как да омаломощим този вирус, ако той продължава да има своя спайк протеин, за ефектите от който все още не се знае всичко, и така с ваксинирането бихме предизвикали същите симптоми, както и при заболяването CoVID-19. Никой не отрича живите ваксини по принцип, те са най-добрият начин да се изгради имунитет. Но вършат работа при вируси, които са със стабилен геном. Затова такива ваксини могат да ни предпазят от морбили, заушка, рубеола, варицела... С такава ваксина беше изкоренена едрата шарка, с такава ваксина беше изкоренена чумата по едрия рогат добитък, с такава ваксина ще бъде изкоренен и детският паралич.

Но срещу новия коронавирус с такъв тип ваксина просто няма как да стане.

P.S. Аденовирусният вектор се оказа, че е маймунски аденовирус от шимпанзе. Много сходен с човешките, така че да може да проникне в нашите клетки, но не и да предизвика симптоми (уж). Но за всеки случай с допълнителна генна модификация, така че в генома му са вложени допълнителни генни репресори. Тоест, аденовирусната ДНК, като попадне в нашите клетки, да блокира собствената си репликация а да е отблокирана само репликацията на коронавирусната генетична информация и да се синтезират коронавирусни протеини, които да играят ролята на антиген. Хитро, но сложно и поради тая причина засега проучванията показват по-слаб ефект като процент на ваксинирани, развиващи имунен отговор.

Благодаря на @Радо за линка, който ми прати 🙂 

• Харесвам 15
  • Браво 2
Връзка към коментар
преди 4 часа, master_of_germs каза:

2) Протеинови ваксини. Тоест - от отделни вирусни антигени. Пак включени в липозоми. Това е почти като механизна на противогрипните ваксини, които се прилагат в ЕС и на много други места по света. Този тип технология е най-позната и лично аз най-много бих се доверил на такава ваксина като профил на безопасност.

Благодаря за подробното разяснение! Та кои казваш от излизащите сега са протеиновите ваксини?

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 13 минути , neuromancer каза:

Китайските. Между другото се тестват и произвеждат в Бразилия, но май тия най-бавно се произвеждат.

Т. е. в ЕС шанс за протеинова ваксина няма, освен ако човек не си я търси по някакви неведоми пътища?

Връзка към коментар

А, това не мога да кажа. Вероятно в началото няма въобще да има такава на разположение. От четирите дето са в най-напреднал стадий и имаше табличка за сравнение две са с аденовирус и две с рнк.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Някъде мярках, че тези (протеиновите) ще се разпространяват предимно в третия свят, защото са по-евтини, не искат скъпа техника за съхранение и ще са налични чак след другите.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/covid/2020/12/04/4147352_kakvi_vaksini_sreshtu_covid-19_se_razrabotvat_i_kak/?ref=header-theme&fbclid=IwAR2N2BJY5hnwoWWXMNeZUe0aUZMbYM1H_hMGM1ndLpt6PzgCAI4uE4Xkddk

Подсказка от съфорумец, за което благодаря. Но е на достъпен език и почти без фактологични грешки (освен дето ваксината за хепатит В не е на правилното място, но за нея обясних, а и не нея обсъждаме).

Иначе от протеиновите ваксини тази на Санофи всеки момент очаква одобрение за трети етап от проучването. Та няма да е скоро с тях... Но определено има шанс и за ЕС 🙂 Просто малко по-нататък.

• Харесвам 8
Връзка към коментар

В зъболекарския форум, една колега, от Гърция, преди малко каза:

"От 7януари започват тук, в Гърция имунизациите.Но нито излизаш нито влизаш без ваксина или тест".

Връзка към коментар
преди 50 минути , AlexandraKo каза:

В зъболекарския форум, една колега, от Гърция, преди малко каза:

"От 7януари започват тук, в Гърция имунизациите.Но нито излизаш нито влизаш без ваксина или тест".

Поне в бъдеще, ако се обмислят някакви нови регулации за пътуване, дано имаме опцията "ИЛИ". 😛

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Смятам, че PCR тест ще  продължи да е алтернатива,  най-малкото заради хора,  които не подлежат на ваксинация по чисто медицински причини.  

Нито едното, нито другото са 100% гаранция разбира се,  не виждам защо да не може по избор... доколкото това е "избор".  

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Имам следната чуденка, ще съм благодарна, ако някой ми отговори. Търсих информация, но не намирам. 

Казусът е - свекърва ми се разболя от коронавирус, като е усетила първите симптоми на 08.ноември. Доста дълго време имаше кашлица, температура и т.н. Вече е по-добре, но все още не е здрава. Чудя се дали можем да им отидем на гости за Коледа или ще може да се заразим?

Връзка към коментар
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.