Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

преди 23 минути , antea каза:

според тази статия, към 16 април ваксинираният медицински персонал е

дали е вярно, те си знаят, според официалната ни статистика лекарите към 31.12.2020г. са по-малко от ваксинираните лекари към 16.04.2021

Тези данни ги гледах и аз, и съм учудена, че не са верни. Зъболекарите са цитирани, под 8000, а те са вече, далеч, над 10 000.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

"Аз искам да се оплача!" от вас ... на самите вас: защо съм повдигнал темата ме обвинихте едва ли не, а като гледам не можете да се спрете да се изказвате!

🙂

• Харесвам 4
  • Смея се 2
Връзка към коментар
преди 4 минути , Брани каза:

"Аз искам да се оплача!" от вас ... на самите вас: защо съм повдигнал темата ме обвинихте едва ли не, а като гледам не можете да се спрете да се изказвате!

🙂

Оплачи се де, кой те спира:)))

Ето, аз отивам в ъгъла, че ме е срам, така да те развълнуваме:(((:curtsey:

Ми нали сме кротки и не се караме:)))Що се тревожиш?

• Харесвам 7
Връзка към коментар
преди 5 минути , Брани каза:

🙂

Всичко е в кръга на шегата, нали знаеш 🙂 

• Харесвам 3
Връзка към коментар
19 minutes ago, AlexandraKo said:

Тези данни ги гледах и аз и съм учудена, че не са верни. Зъболекарите са цитирани, под 8000, а те са вече, далеч, над 10 000.

Колко да са далеч ?

Според Евростат към 2016-а година общият брой на денталните лекари в България е  8011 души , а гледам актуалните данни на НСИ и някъде пак толкова излизат към 2020- а година.

https://www.nsi.bg/bg/content/3322/население-на-един-лекар-и-на-един-лекар-по-дентална-медицина-по-статистически-зони

• Харесвам 4
  • Замислям се 1
Връзка към коментар

Тази тема са върти в някакъв омагьосан кръг.

Моите познати в България нямат връзки сред дистрибутори на ваксини, но са нямали проблем да намерят грипна ваксина миналата есен. В Германия я също всеки желаещ можеше да се ваксинира.

@Травеолани основна причина за Европа е и свободата на движение между държавите. В Германия, например, едни от проблемните райони бяха граничните с Чехия. в Чехия зимата имаше голяма вълна и колкото и мерки да се налагаха в Германия, докато не се ограничи движението на границата и не са ваксинири приоритетно населението на тези немски гранични райони, бройките там растяха. 

За Израел и Великобритания все още тестват и спазват техни си стратегии, защото не искат да изпуснат питомното. Не чакат ситуацията да излезе извън контрол както става в Москва и Тунис в момента, или беше в България края на ноември месец, че да решат да въвеждат тестове и мерки. 

А нова вълна трудно ще пропусне България с това темпо на ваксинация. Стратегията на Канада ми се струва правилна, Германия също се опитва да увеличи темпото на ваксинация, което и за момента не е бавно (55 процента с първа доза, 40 процента с втора). Вече всеки може да си записва час, намаляват и времето между двете дози, за да има възможно по-бързо повече хора с пълна защита. Аз по план събота ще получа първата доза, три седмици по-късно и втората.

• Харесвам 6
Връзка към коментар
преди 8 минути , stanimir каза:

Колко да са далеч ?

Според Евростат към 2016-а година общият брой на денталните лекари в България е  8011 души , а гледам актуалните данни на НСИ и някъде пак толкова излизат към 2020- а година.

https://www.nsi.bg/bg/content/3322/население-на-един-лекар-и-на-един-лекар-по-дентална-медицина-по-статистически-зони

Според регистъра на Български зъболекарски съюз са 10 155.

https://bzs.bg/register/

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 11 минути , stanimir каза:

Колко да са далеч ?

Според Евростат към 2016-а година са 8011 , а гледам актуалните данни на НСИ и горе-долу пак толкова излизат към 2020- а година.

Според  регистъра на членовете на БЗС, сме 10155:

9FAAEBFD-F921-49ED-9EE2-56D88A4E3370.jpeg.48738bfad4eeb76e24f5d2a13dc422ff.jpeg

А днес в един дентален форум, се цитираше, още по-голяма цифра.

С @funnyсме писали заедно:)))

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Нека има повече информация, и нека не бъдем толкова ожесточени към хората, позволяващи си да изразят съмнения. Ето, и лекари, сериозни имена в Щатите си позволяват това. Ето, цитирам авторите на статията в линка, отнася се за кампанията да се ваксинират и децата. Нормално е да има безпокойство на този етап.

https://www.medpagetoday.com/opinion/second-opinions/93340?fbclid=IwAR3Xm-74UfX9Ii0M86_RsFRFd99rmvjO4P9-_Mx6ruljPWRWih901GVx-jc

Vinay Prasad, MD, MPH, is an associate professor in the Department of Epidemiology & Biostatistics at the University of California San Francisco. Ramin Farzaneh-Far, MD, is a cardiologist and drug-developer based in Boston. Wes Pegden, PhD, is a mathematician at Carnegie Mellon University. Venk Murthy, MD, PhD, is a cardiologist and associate professor of Medicine at the University of Michigan. Amy Beck, MD, MPH,is a pediatrician and associate professor at the University of California San Francisco.

• Харесвам 5
Връзка към коментар
15 minutes ago, AlexandraKo said:

Според  регистъра на членовете на БЗС, сме 10155:

9FAAEBFD-F921-49ED-9EE2-56D88A4E3370.jpeg.48738bfad4eeb76e24f5d2a13dc422ff.jpeg

А днес в един дентален форум, се цитираше, още по-голяма цифра.

С @funnyсме писали заедно:)))

Веднага откривам сред моите познати един починал и двама които не практикуват от поне 2-3 години.Предполагам вторите плащат членски внос за всеки случай.Част от практикуващите в чужбина също поддържат актуално членството си.

По форумите се говори ,че София вече гони 3 млн.

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 1 минута , stanimir каза:

Веднага откривам сред моите познати един починал и двама които не практикуват от поне 2-3 години.Предполагам вторите плащат членски внос за всеки случай.

Добре, сваляме един:))))

Става въпрос за статистиката, на която, както знаем, у нас, много-много, не може да се вярва.

Разминаване с две хиляди и кусур, ми се види множко.

И не се знае, кое е точното. 

А бройката я проверих преди няколко дни, във връзка, с откриването на нов факултет в НБУ, колегите коментираха, че сме много и че, нямало нужда .Та за това се учудих  на разликата:(

• Харесвам 6
Връзка към коментар
преди 3 часа, AlexandraKo каза:

И от къде се знае, че “ …иде тежка, есенно -зимна вълна на Ковид-18…”

Нищо съществено не се е променило сравнение с есенно-зимния сезон на 2020, когато имахме изключително тежка вълна и имахме седмици със смъртност 120 процента над обичайната за сезона.

Та при константни условия и резултатът по-всяка вероятност ще е същият.

• Смея се 1
Връзка към коментар

Напротив, променило се е. Има ваксинирани, има и изкарали вируса в пъти повече от официалните. 

И, аз имам за преден път същия въпрос, за какво изпускане на дивото говорите при достигане на имунитет от 70%+ в някоя страна и продължаване на мерки. Ваксините работят, нали? Над 90% от уязвимите са защитени, защо трябва да има мерки? Защото вируса не е изчезнал? Кой е обещал, че ще се случи след ваксинацията? Проблема с вируса беше, че пълни болниците. С ваксините  не ги пълни. Game over. Ама... Не. Щото ни е страх? Ама нали имаме доверие във ваксините? Ако нямаме, защо изнудвамв хората да се ваксинират? 

Да припомня японския войник, открит в гората 20 години след края WW2. Това ли ни чака? Как може целия Западен сеят за 1 година да се предаде...Да направи всичко, което искат от него, и което трябва и да продължава да смята, че е нужно да бъде заключен. 

• Харесвам 9
Връзка към коментар
преди 14 минути , luba_rizova каза:

Напротив, променило се е. Има ваксинирани, има и изкарали вируса в пъти повече от официалните. 

И, аз имам за преден път същия въпрос, за какво изпускане на дивото говорите при достигане на имунитет от 70%+ в някоя страна и продължаване на мерки. Ваксините работят, нали? Над 90% от уязвимите са защитени, защо трябва да има мерки? Защото вируса не е изчезнал? Кой е обещал, че ще се случи след ваксинацията? Проблема с вируса беше, че пълни болниците. С ваксините  не ги пълни. Game over. Ама... Не. Щото ни е страх? Ама нали имаме доверие във ваксините? Ако нямаме, защо изнудвамв хората да се ваксинират? 

Да припомня японския войник, открит в гората 20 години след края WW2. Това ли ни чака? Как може целия Западен сеят за 1 година да се предаде...Да направи всичко, което искат от него, и което трябва и да продължава да смята, че е нужно да бъде заключен. 

Беше писала за Израел, там напълно ваксинирани са 57 процента от населението. Коя държава има 70 плюс процент имунитет?

https://www.nytimes.com/interactive/2021/world/covid-vaccinations-tracker.html

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 22 минути , luba_rizova каза:

Не мисля, че има държава в света, в която 70 процента от населението да е ваксинирано два пъти.

Както и да ги въртим числата на ваксинирани и прекарали вируса, то хората с имунитет са макс. 25 процента.

Връзка към коментар

Аз лично бях на косъм да се ваксинирам, но вече се отказах по няколко причини.

Говори се едно, става второ и трето, видно правят каквото искат,  примерно може да летя до САЩ през Турция, ама през Франция, не.

Може да ходя в Румъния без нищо, ама в Гърция не и т.н. неща без никаква логика, просто някой е решил така и край.

Отделно познавам вече няколко човека с много тежки проблеми след ваксини, не са карали  ковид, а други неща и на база на всичко това, за сега се отказвах.

• Харесвам 9
Връзка към коментар
преди 17 минути , bad kid каза:

'The United Kingdom recorded a further 26,068 cases of COVID-19 on Wednesday, the highest daily figure since January 29 and sending the seven day-tally up 70% on the week before, official data showed.'

Добре се справят в ОК.

Ще ме заболят пръстите вече да обяснявам за ОК, да, има много случаи (при толкова масово тестване, ще изкопаят не ами...), сред деца и млади хора, т.е. повечето от тях неваксинирани, или само с една доза. Ето една графика (не се вижда добре, червената линия е от 0-19г):

398175974_Screenshotfrom2021-06-3020-26-58.png.17ee1afa5ee33868c8fee2cf37613669.png

За сметка на това тежките случаи, хоспитализирани и на вентилатор засега не са в шашкащи размери, въпреки увеличението днес, а смъртните случаи пък изобщо не мърдат. Ето сравнение с предишната вълна (графиките взех от Гардиън, които пък са взети от data.gov.uk):

1684140245_Screenshotfrom2021-06-2921-09-36.png.5abbab6c1ca7a47a6ecdb68301d303a2.png

380149379_Screenshotfrom2021-06-2921-09-47.png.7041ec761d403181304ea44402b4baca.png

• Харесвам 10
Връзка към коментар

Да оставим темата за всички скептици. Да си пишат и да си вярват в световната конспирация. Всичко останало е само да си хабим клавиатурата. 

Кой се ваксинирал, се е прецакал и всички ние чипираните ще умрем след 6 месеца. Точно ще остане повече жизнено пространство за антиваксърите. 

От сега си подарявам апартамента 🤣🤣🤣 на някой от останалите живи в деня след утре. Да се размножава на спокойствие и без вредни мнения. 

Кой пътувал, пътувал. 

Останалите..... Знаете приказката. 😉

• Харесвам 6
  • Смея се 3
Връзка към коментар
преди 13 минути , searus каза:

За сметка на това тежките случаи, хоспитализирани и на вентилатор засега не са в шашкащи размери, въпреки увеличението днес, а смъртните случаи пък изобщо не мърдат. Ето сравнение с предишната вълна (графиките взех от Гардиън, които пък са взети от data.gov.uk):

Сега ще ти обеснят, че смъртните случаи идват с няколко седмици закъснение. А до 2-3 седмици ще се намери нова дъвка. Я за Берарус, където никъде не са носили маски, я за Сейшелите, където са се ваксинирали с китайско плацебо и пак имало много болни.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 7 часа, Duke каза:

Сега остава да кажеш, че в най-ваксинираните страни се наблюдава увеличение на заболеваемостта и се върви масово към тотално затваряне. И това, което пишеш за UK са абсолютни небивалици. Снощният мач на Уембли, който и ти гледа ако не се лъжа, доказа тези мои думи. UK върви към тотално отваряне и това се дължи на масовата ваксинация...

Снощния мач...а да си спомняш случайно мачовете от груповата фаза? Защото ще ти ги припомня с няколко снимки, но предполагам ще имаш добро обяснение за това? 

Аз пък смятам, че снощният мач на Уембли трябваше да бъде с голяма публика, защото иначе се пораждаха доста въпроси и то не само в Англия....

За справка подбрал съм моменти, които показват играта от дадени мачове и публиката на заден фон. Не знам защо в Англия нещо публиката рехава ми се стори в груповата фаза? Сигурно мача е бил тъп и не е имало желаещи хора да го гледат 😉 

Screenshot_3.png

Screenshot_4.png

Screenshot_5.png

• Харесвам 6
  • Браво 1
Връзка към коментар
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.