Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

преди 5 минути , Eva eva каза:

Казусът е - свекърва ми се разболя от коронавирус, като е усетила първите симптоми на 08.ноември. Доста дълго време имаше кашлица, температура и т.н. Вече е по-добре, но все още не е здрава. Чудя се дали можем да им отидем на гости за Коледа или ще може да се заразим?

От свекърва ти не може да се заразите-дори и да е още позитивна, вирусния товар ще е толкова малък( слаб) че не стига да ви зарази. Това е идеята на 10 и 14 дневната карантина, след 10тия ден се приема че вече не е опасен човека за околните. Но може да се заразите , ако някой друг е болен от по-скоро в това домакинство.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 1 час, Eva eva каза:

Имам следната чуденка, ще съм благодарна, ако някой ми отговори. Търсих информация, но не намирам. 

Казусът е - свекърва ми се разболя от коронавирус, като е усетила първите симптоми на 08.ноември. Доста дълго време имаше кашлица, температура и т.н. Вече е по-добре, но все още не е здрава. Чудя се дали можем да им отидем на гости за Коледа или ще може да се заразим?

Няма проблеми. Аз също имам още кашлица и вероятно до Нова година ще продължа да си кашлям (симптомите ми почнаха на 11 ноември). 10-15 дни след началото на симптомите над 95% от заболелите вече не излъчват вирус, дори и да продължават да са положителни при PCR тестове (моят PCR стана отрицателен чак на двайсетия ден, но може и още по-дълго да се открива вирусна РНК, това не значи, че има жизнеспособни вируси). 

Златният стандарт в изследването на вируси е култивирането им в клетъчни култури. Та доста големи проучвания показаха, че при секрети, които са били положителни на PCR между десетия и петнайстия ден, само в 5% от случаите има жизнеспособен вирус, който може да се развие в клетъчна култура. Майка ми ще ми дойде на гости за Коледа.

• Харесвам 16
Връзка към коментар
преди 2 часа, Eva eva каза:

Имам следната чуденка, ще съм благодарна, ако някой ми отговори. Търсих информация, но не намирам. 

И майка ми се разболя тогава и беше 1 седмица болна в къщи, а после 2 седмици в болница. Междувременно се изпоразболяхме и ние, та днес си пуснахме тестове за антитела - да видим завъдили ли сме някакви. Но и да не бяхме се заразили, нямаше да имам притеснения при период от над 6 седмици, броено до Коледа. Обяснили са ти вече защо. 

За мен въпросът е по-скоро не дали вие може да се заразите, а тя в какво състояние и настроение е, защото тази гад може яко да те омаломощи.

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Благодаря на всички за отговорите 🙂 

@jul, свекърва ми е доста по-добре вече. Да се надяваме, че до Коледа съвсем ще е ок. За тях това е събитието на годината, ако по някаква причина не отидем ще го преживеят доста тежко. Дано всичко да е наред 🙂 

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 1 час, master_of_germs каза:

Няма проблеми. Аз също имам още кашлица и вероятно до Нова година ще продължа да си кашлям (симптомите ми почнаха на 11 ноември). 10-15 дни след началото на симптомите над 95% от заболелите вече не излъчват вирус, дори и да продължават да са положителни при PCR тестове (моят PCR стана отрицателен чак на двайсетия ден, но може и още по-дълго да се открива вирусна РНК, това не значи, че има жизнеспособни вируси). 

Златният стандарт в изследването на вируси е култивирането им в клетъчни култури. Та доста големи проучвания показаха, че при секрети, които са били положителни на PCR между десетия и петнайстия ден, само в 5% от случаите има жизнеспособен вирус, който може да се развие в клетъчна култура. Майка ми ще ми дойде на гости за Коледа.

аз също така разбрах, обаче баба ми сега е в болница, вече седмица и нещо и са ѝ казали, че след изписване ще стои две седмици карантина... И ѝ е много тъжно, че няма да се видим за Коледа...

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Така е, 14 дни карантина от датата на изписването.

Спойлер

Тя не може да излиза, но вие можете да влизате 😉 А вече ще е минало достатъчно време, за да не може да ви зарази.

• Харесвам 6
Връзка към коментар

защо при такива притеснения просто не си правите антигенни тестове, от аптеките? те са доста достоверни относно възможността човекът да е заразен за околните, за разлика от PCR-а, който наистина дълго може да излиза положителен; вече в аптеките има и такива със слюнка - още не съм тествала такъв, но направих поне 6 вече такива аптечни - на мъжа ми му излезе положителен и на 8 ден след симптоми и PCR и отрицателен на 12-13 ден пак спрямо първи симптоми; на себе си правих през 4-5 дни, за да покрия целия период от преди неговите симптоми до + ден след края на карантината; сега синът ни се връща от университета и смятам и на него да направя, още повече че ще се вижда с бабите си

• Харесвам 8
Връзка към коментар

Някой гледал ли е това нещо и какво мислите за него?

Обсъждат се ситауции силно наподобяващи текущите и това става през ноември 2019.

Ако е против правилата на форума изтрийте го моля.

• Шок 1
Връзка към коментар

Един мой приятел и една моя приятелка ми заявиха, че ако бъдат принудени съответно в Канада и в Белгия да си поставят ваксина срещу Ковид-19, ще предпочетат да се приберат в България. Той е готов да остави дългогодишна преподавателска кариера в университета на Британска Колумбия във Ванкувър, а тя е готова да се раздели с добре платена и много сладка "клати-каквото-тя-няма" работа в институциите на ЕС в Брюксел. 

• Харесвам 5
  • Шок 1
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 9 часа, antea каза:

защо при такива притеснения просто не си правите антигенни тестове, от аптеките? те са доста достоверни относно възможността човекът да е заразен за околните, за разлика от PCR-а, който наистина дълго може да излиза положителен; вече в аптеките има и такива със слюнка - още не съм тествала такъв, но направих поне 6 вече такива аптечни - на мъжа ми му излезе положителен и на 8 ден след симптоми и PCR и отрицателен на 12-13 ден пак спрямо първи симптоми; на себе си правих през 4-5 дни, за да покрия целия период от преди неговите симптоми до + ден след края на карантината; сега синът ни се връща от университета и смятам и на него да направя, още повече че ще се вижда с бабите си

Колко струват тия тестове в аптеките?

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Алекс, мисля, че цената им е съпоставима с тези в лабораториите. 

На майка ми й правих в Пълмед, струваше 35 лева. Мисля че беше около 20 плюс този за домашна употреба. Във Велата например като водих детето да преглеждат, също ми предложиха такъв за 20 лева. Което значи, че са го купили за по-малко, но цената е горе - долу това. 

Иначе, на майка ми на 11 ден от началото на симптомите й излезе антигенния положителен, много ми се видя, бях сигурна, че няма да покаже. И пулмоложката й каза, че и тя трябва да е в карантина 14 дни от този тест, макар че е уж неофициален, ама на. Не че е проблем, който е прекарал болестта знае, че поне възрастните хора изпитват голяма слабост и да искат не могат да сноват. Вече месец мина, а тя още дори няма сили да си сготви. А, за възрастта си, го изкара без пневмония, без наложителна хоспитализация, и с температура само 2  дни. Но.... 

• Харесвам 6
  • Браво 1
Връзка към коментар

@luba_rizova, питах, защото исках да сравня "преференциалните цени", дето ни ги предлагат на нас.

Бърз тест за корона вирус /кръвен/ 1 бр. - 22.50  лв

Антигенен бърз тест за коронавирус /PRC/ 1 бр. - 22.50 лв

Комбиниран бърз тест за грип тип А, грип тип Б и SARS-Cov-2 /PRC/ 1 бр.- 25.00 лв

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Имам един въпрос? ??

Кое е толкова притеснително във ваксинацията?

След всичко, което прочетох, оставам с впечатление, че повечето хора изпитват много по-голям страх от това да се ваксинират, отколкото да хванат Covid. 

Единствената правилна логика (според мен) е, че хората, които не искат да се ваксинират, всъщност приемат, че ваксината може да ги увреди повече от Covid🙄

Според мен, през следващата година, а най-вероятно и по-нататък, никой няма да бъде допуснат в чужбина без да бъде ваксиниран. Така, че 98% от хората тук рано или късно ще се ваксинират.

Засега обаче пред всеки стои една типична психологическа бариера кой ще бъде първи, за да видим дали няма да му стане нещо? А аз си мисля, че ако ваксините имат странични ефекти, то това ще се установи най-вероятно след години. 

П. П. Много се размислих, та чак се уморих. 

Чао. 

• Харесвам 21
Връзка към коментар
преди 3 часа, antea каза:

този със слюнката  - 24 лв в аптека, стандартните от носа 20-25 лв, ама ги гледам на едро от китайските доставчици по четири-шест долара

Благодаря ти, така си и мислех:(((

Аз и без това, нищо не купувам, от тукашните дентални търговци, щото нямат срам:(((

И нали ги видиш, по-нагоре “ преференциалните им цени”  - “ само за вас, специални цени”.

Връзка към коментар
преди 14 минути , Radnev каза:

Имам един въпрос? ??

Кое е толкова притеснително във ваксинацията?

След всичко, което прочетох, оставам с впечатление, че повечето хора изпитват много по-голям страх от това да се ваксинират, отколкото да хванат Covid. 

Единствената правилна логика (според мен) е, че хората, които не искат да се ваксинират, всъщност приемат, че ваксината може да ги увреди повече от Covid🙄

Според мен, през следващата година, а най-вероятно и по-нататък, никой няма да бъде допуснат в чужбина без да бъде ваксиниран. Така, че 98% от хората тук рано или късно ще се ваксинират.

Засега обаче пред всеки стои една типична психологическа бариера кой ще бъде първи, за да видим дали няма да му стане нещо? А аз си мисля, че ако ваксините имат странични ефекти, то това ще се установи най-вероятно след години. 

П. П. Много се размислих, та чак се уморих. 

Чао. 

Горе-долу е така:(

Днес четох някъде, че двама души във Великобритания, направили анафилактичен шок. Та по тоя повод, 

са забранили на хората с алергии, да се ваксинират.

Тука пише, ама не е сериозен източник. Давам ти го информативно.

https://www.flashnews.bg/v-angliya-zabraniha-na-horata-s-alergii-da-se-vaksinirat-sreshtu-covid-19/

Аз лично, съм си ваксър и ще си сложа, но на един, по-късен етап, като се понатрупа опит и впечатления. 

А ти, накъде., че викаш чао?

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Аз наивно да попитам по-разбиращите, но всякакви други ваксини не са ли също по-опасни за хората с тежки алергии, които са "склонни" да получават анафилактичен шок? Също така, това достатъчно добра причина ли е хората без тежки алергии да откажат ваксиниране?

Задавам си въпроси, защото предполагам доста хора тук сме се ваксинирали срещу жълта треска и/или сме пили хапчета за профилактика срещу малария и според листовките не е като да няма рискове...

• Харесвам 1
Връзка към коментар
34 minutes ago, Carrie said:

Аз наивно да попитам по-разбиращите, но всякакви други ваксини не са ли също по-опасни за хората с тежки алергии, които са "склонни" да получават анафилактичен шок? Също така, това достатъчно добра причина ли е хората без тежки алергии да откажат ваксиниране?

Задавам си въпроси, защото предполагам доста хора тук сме се ваксинирали срещу жълта треска и/или сме пили хапчета за профилактика срещу малария и според листовките не е като да няма рискове...

Принципно при всяка една ваксина, както и при всеки един медикамент има риск от алергична реакция, като анафилактичен я шок е най тежката форма. И риск има при всеки един човек без значение дали има алергии. Разбира се при някой хора риска е завишен, но зависи и какви алергии имат( алергия към домашен прах и котки, не увеличава риска от алергична реакция при ваксинация )
При ваксината против жълта треска риска по- висок от колкото при ваксината против Хепатит Б. 

В Германия търсят в момента лекари, които да се заемат с поставянето на ваксината срещу Ковид и е описано, че всеки пациент трябва да се наблюдава задължително половин час  след поставяне на ваксината за анафилактичен шок, след което може да се изпрати в къщи. 

Редактирано от Velyana
  • Харесвам 7
Връзка към коментар
Преди 1 час, Radnev каза:

Засега обаче пред всеки стои една типична психологическа бариера кой ще бъде първи, за да видим дали няма да му стане нещо?

Абсолютно нормално е това. Както ни убеждаваха на пролет, че трябва да се пазим от вируса, защото е нов и колкото по-късно го хванем толкова по-голям шанс има да се намери лечение, сега с ваксината е нещо подобно. Колкото по-късно се ваксинираме, толкова по голям е шанса да бъдат хванати и отстранени проблеми с ваксината (ако има такива).

И ако сега вече от лични наблюдения знаем, че вируса е опасен за част от хората и те го боледуват тежко или дори умират, то за ваксината почти нищо не знаем. 

• Харесвам 4
Връзка към коментар
Преди 1 час, Carrie каза:

Ако ваксината срещу Жълта треска имаше същата медийна кампания както настоящата ваксина, със сигурност реакцията щеше да е идентична. Въпросът е в принудата. Познавам лично хора, които отказват да пътуват там, където ваксината за Жълта треска е задължителна (както и където има гадни визи). 

Аз си поставих ваксина за Жълта треска миналата година, без да се замисля и да ровя в екзистенциални въпроси. Единствено ме вълнуваше да не съм болна по време на ваксинацията. Иначе бях чела разни ужасии за нея, но категорично отказах да се зомбирам (тогава защо да се ваксинирам изобщо?).

Единствените въпроси, които си зададох, бяха:

Искам ли да отида в тези държави, които я изискват? Да.

Потенциалното заболяване от Жълта треска смъртоносно ли е? Да (много).

Страхувам ли се наистина от потенциални последици от ваксината? Не. 

И реагирах съобразно отговорите.

Сходни въпроси ще си задам и за тази ваксина, но вероятността да си я сложа в момента, в който имам тази възможност, е над 90% - освен ако медиите окончателно не ме "чипират" (всички се влияем...). И на всеки трябва да бъде предоставен такъв избор, и всеки трябва да го вземе съобразно собственото си здравословно и ментално състояние - което се явява големия проблем - вменяването на вина, диктаторският подход и директните забрани единствено поляризират хората, без да им им носят добро. 

Връзка към коментар

В момента има прекалено поляризиране в медиите, всичко се гледа под лупа, търсят се сензации, защото това продава... Всяка ваксина носи някакви рискове, всяко лекарство също. Често употребявани хапчета без рецепта като аналгин и аспирин и т.н., в големи количества могат да имат сериозни последствия, да не говорим всякакви други лекарства, които поглъщаме и не си правим труда да изчетем листовките. Сега предвид бройката ваксинирани, няма как да няма и съответния процент странични реакции, а разбира се за сериозни последствия не знаем нито за тези ваксини, нито за много други неща какъв ефект биха имали.

преди 35 минути , Rainy каза:

И на всеки трябва да бъде предоставен такъв избор, и всеки трябва да го вземе съобразно собственото си здравословно и ментално състояние - което се явява големия проблем - вменяването на вина, диктаторският подход и директните забрани единствено поляризират хората, без да им им носят добро. 

Напълно съм съгласна, не искам да ми се вменява, че ако реша да се ваксинирам, задължително ще съм опитно зайче (което засега е масовото мнение), или че ако не се ваксинирам съм задължително егоист. Искам да се информирам, доколкото е възможно и оттам да взема своето си решение.

• Харесвам 3
  • Браво 1
Връзка към коментар

Доверието Раднев, доверието... 

Само един детайл. До вчера тръбяха, че вирусът е нещо невиждано и нечувано, ни ваксини, ни лекарства, а днес министърът каза, че бил втора версия на SARS от 2003г и уж оттогава работят по ваксината.  А де... 

Да не говорим за журналисти и медици, жадуващи за 5 минутната си слава и ръсещи какво ли не. 

И за такива като моя милост, които са далеч от медицината (и слава Богу и при поклон доземи на ортопедите, които ме изправиха на крака) не е неочаквано, че ще имат резерви и по-скоро биха изчакали. 

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Не бих се изненадал,  ако в началото на сезона,  още по Великденските празници станем свидетели на нова драма - хиляди  хора на "Кулата", неуспели все още да се ваксинират, и принудени от "диктаторския режим" да  плащат за PCR тестове.  Разбира се медиите охотно ще отразяват всичко. 

Да видим... 

А иначе никой никого, и с нищо не задължава, не разбирам защо е целия този отпор. 

• Харесвам 3
  • Смея се 3
Връзка към коментар
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.