Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

И в България до 1989 хората не си заключваха къщите. 

Свекър ми и свекърва ми, живеят в село на 5 км от Пловдив, дори нямат ключ и никога не са имали. 

Така си живеят, без ключ. Обирани са веднъж, но тогава си бяха вкъщи, в мутренските времена.

А по далечните села бабите ги е страх, но не е заради лошите хора, каквито сме били българите, а заради циганите, които отново властта оставя безконтролно да си мародерстват, както искат години наред. А в големите градове няма как да се оставя отключено, и в Швейцария да живееш. За Берлин да не говорим. 

Пс. Саше, директора на това училище е пословичен с 3 неща - обича светлината на прожекторите, слабата мисъл, и склонността към далавери. Не е учудващо, ама изобщо. 

П. С. П. С. Ама честно, не може да се говори за пазарни принципи, при насилствено изкривяване на пазара от държавата,та да се кълнем в тях. Това ражда (и роди) спекула.

• Харесвам 10
Връзка към коментар

До 1989 хората крадяха основно от държавата.

6 minutes ago, Alexander said:

Чичко Гугъл ше ти каже, ако имаш голямо желание - жокери Испания и Гърция.

И тогава просто липсват на пазара ,нали го гледахме тоя филм  през 80-те с полупразните витрини.

• Харесвам 2
  • Смея се 1
Връзка към коментар

Все пак странно е хора с нескрит интерес към фалшиви сертификати , паспорти и т.н. да   проявят най-голям интерес към самотестване в домашни условия.

3 minutes ago, Георги Матеев said:

Като ми става жега ще влизам в тая тема - започнало е да лъха много приятен хлад от нея.

Ми тя аха да умре и изстине окончателно и все някой вземе че я възкреси.

Известно е , че това е темата на хората които "изобщо не се интересуват от темата"

• Харесвам 7
  • Браво 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, stanimir каза:

Примери ?

Моля те , да не започваме пак едни безконечни спорове, Нали по-нагоре казах, колко струваше една маска в Истанбул - 1 лиричка, докато у нас беше 5 лева.

Не знам, там дали е било въпрос на регулация, но беше толкова.

А ти пък, бидейки в системата, много добре знаеш, фирмите, продаващи медицински/стоматологични материали, на кого са и как прекрасно преживяват на наш гръб толкова години. Както и тези за боклука, за лекарствата и пр.

• Харесвам 9
Връзка към коментар

В Азия ги раздаваха безплатно.

Имаше не един случай и на "контрабанден"  износ от България  ,явно някъде е имало още по-добра пазарна ниша.

Няма как да симпатизирам на въпросните фирми ,на тези за боклука които  получиха златна възможност да се възползват и от пандемията, превръщайки се в гиганти на пазара вероятно за много години напред и.т.н. 

Говоря за обективни дадености ,които трудно можеше да бъдат преодолени в рамките на първите няколко месеца.

Аз почти съм си решил проблема поръчвайки почти изключително отвън.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 11 минути , stanimir каза:

В Азия ги раздаваха безплатно.

Имаше не един случай на "контрабанден"  износ от България  ,явно някъде е имало още по-добра пазарна ниша.

Аз почти съм си решил проблема поръчвайки почти изключително отвън.

То и аз съм си го решила - просто, взех автобуса, отидох в Истанбул и си купих 5000 маски, та ще има за всичките вълни:)))

Но защо да е така? Аз и ти можем да си купим, както винаги сме правили, ама в болниците нямаха. За това става въпрос - НОЩ, МОЩ и пр., а никаква грижа и помощ от държавата - само едните приказки.

• Харесвам 9
Връзка към коментар

Ами хайде да го кажем. Фирмите са червени , сини ,лилави , който е минал през управлението все е зашлевил нещо от системата почти без изключения. Кой болница ,кой лаборатории ,кой частен здравен фонд ...всеки си взима своето. Нямам причини да смятам ,че това ще се промени , или има реално желание за това.

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 10 минути , AlexandraKo каза:

То и аз съм си го решила - просто, взех автобуса, отидох в Истанбул и си купих 5000 маски, та ще има за всичките вълни:)))

Но защо да е така? Аз и ти можем да си купим, както винаги сме правили, ама в болниците нямаха. За това става въпрос - НОЩ, МОЩ и пр., а никаква грижа и помощ от държавата - само едните приказки.

5000?! Дори в Империята нямаме толкова. Но то основно ползвам аз ...

• Харесвам 1
  • Смея се 9
Връзка към коментар
преди 1 минута , Брани каза:

5000?! Дори в Империята нямаме толкова. Но то основно ползвам аз ...

Виж сега, Вие, в Империята, не може да се мерите с български зъболекар!:party::party:

• Харесвам 1
  • Смея се 9
Връзка към коментар
преди 3 часа, AlexandraKo каза:

И добре че беше Стойчо, да рече, че “ царят е гол”, та излезе наяве туй-онуй.

Сега вече си обяснявам много неща. Бях изумен как е възможно, човек от системата да изразява подобни мнения и да иронизира решения и действия на свои колеги. Сега вече съм наясно къде е причината. Единствено здраве и лично щастие ти желая, останалото очевидно притежаваш в изобилие...

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Аз пък се изумявам как сме готови да затворим очите пред всякакви злоупотреби, само да са от наши хора. И да не харесваме някой само щото има/или няма други пристрастия. В съсловието има много хора с различно мнение, но ги игнорираме, щото не ни отърва. Половината не смеят да си го кажат заради подобни безпочвени изводи. Демокрация, какво да я правиш - забрана на словото, забрана изразяване на собственото мнение, лепене на етикети, диктатура на малцинството. 

И понеже темата е ковид, днес любимият ми професОр Витанов прогнозира 1500/3000 заболели в края на Август. Ааа, и 1 торба злато за Кунчев, за да го предотврати. 🤪

• Харесвам 11
Връзка към коментар

Два въпроса относно новите сертификати, които са валидни в ЕС:

1. Има ли начин да го добавя QR кода в някакво приложение като Apple Wallet, вместо да го нося на хартия?

2. Защо QR кода когато се сканира с камера изписва "no usable data found" ? Този QR  код на сертификатите нещо по-специално ли е, което може да се чете само от устройства предназначение за тази цел?

Мерси! 🙂 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Много е тежко положението в тази държава. Взех присърце проблема и с Императора решихме следващото ви марионетно правителство да го инсталираме директно ние, без да се консултираме с илюминатите на планетарно ниво. Има доста свободи, които ще орежем, защото пречат, за да въведем ред. Неприятен страничен ефект е, че ще се наложи да затворя голяма част от хората с мнение тук, а сте симпатяги иначе ... Ама ще измисля някакъв вариант. Може би домашен арест и принудителен труд.

• Харесвам 3
  • Смея се 1
Връзка към коментар

Предвид ситуацията при комшиите не е много сложно да прогнозираш какво ще се случи тук ,  дори да си изкласил с тройка по математика.

За щастие тежките случаи като процент от положителните са в много пъти по-малко спрямо предните вълни ,както ясно се вижда от британската статистика.

• Харесвам 6
  • Браво 1
Връзка към коментар

Именно, в Израел 27 в болница, но връщат повечето мерки. И тук, в България, не се предпоставя затварянето от това колко човека са в болница. И държавите са в зони _червена, оранжева, според броя на заразените, а не според броя на заетите легла. Хипотетично по тази логика, хора с безобидна хрема, ако има 10 000 всеки ден, държавата следва да е затворена перманентно. 

• Харесвам 8
Връзка към коментар
преди 16 минути , П.Кръстев каза:

1. Има ли начин да го добавя QR кода в някакво приложение като Apple Wallet, вместо да го нося на хартия?

2. Защо QR кода когато се сканира с камера изписва "no usable data found" ? Този QR  код на сертификатите нещо по-специално ли е, което може да се чете само от устройства предназначение за тази цел?

Мерси! 🙂 

Има специални приложения, които го четат. Аз ползваме немското Corona Warn App, в темата назад се е обсъждало. Може и с CovPass App.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Според изнасяните данни тежките случаи са почти изключително при неваксинирани пациенти и доколкото ние сме на опашката с 14% може да бъдем много по-сериозно ударени спрямо Израел или Великобритания.

После разбира се виновна ще е само здравната система , айде политиците вече ги сменихме...

• Харесвам 9
  • Браво 1
Връзка към коментар

"Конспиративните" теории ..... се оказват че не са толкоз конспиративни с всеки изминал ден :

и "Гръцкият парламент одобри ваксинация срещу COVID-19 да стане задължителна"

https://novini.bg/sviat/eu/673036

https://www.reuters.com/world/countries-make-covid-19-vaccines-mandatory-2021-07-13/

• Харесвам 7
  • Шок 3
Връзка към коментар
преди 49 минути , П.Кръстев каза:

Мерси! 🙂 

Има доста приложения вече - Green Pass, Corona Warn App и т.н. Проблемът остава, че поне на мен ми показва името само на кирилица, което на места не е готино.

• Харесвам 6
Връзка към коментар
преди 51 минути , stanimir каза:

Според изнасяните данни тежките случаи са почти изключително при неваксинирани пациенти и доколкото ние сме на опашката с 14% може да бъдем много по-сериозно ударени спрямо Израел или Великобритания.

После разбира се виновна ще е само здравната система , айде политиците вече ги сменихме...

Този процент спрямо общото население ли се отчита или хората или за пълнолетните? Ако е за пълнолетните, поне малко да подобрим статистиката.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Само да уточним, че задължителната ваксинация в Гърция, а скоро и в други държави по света и у нас, касае единствено здравни работници, служители от здравната система и персонала на домове за възрастни хора и тези със специални нужди. Предполагам този факт е убегнал от вниманието на драгия читател на сензационната новина, но е добре да се знае в името на обективната истина. За мен е странно, че учителите и хората от сферата на образованието не са включени в тази категория, но може би е въпрос на време и това да се случи...

Реално погледнато при скептицизмът около ваксините подобен ход беше неизбежен. Предполагам сега ще се поставят отново въпроси свързани с изконните права на гражданите, но в крайна сметка е осигурена и алтернатива - нежелаещите да се ваксинират могат да излязат в неплатен отпуск. Честно да си призная, не вярвах, че ще се стигне дотук. Смятах, че разумът ще надделее над конспиративните теории, но очевидно това не се случва в световен мащаб. При това положение принудителните административни мерки остават последна надежда за изход от патовата ситуация... 

• Харесвам 11
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 11 минути , Duke каза:

Реално погледнато при скептицизмът около ваксините подобен ход беше неизбежен. Предполагам сега ще се поставят отново въпроси свързани с изконните права на гражданите, но в крайна сметка е осигурена и алтернатива - нежелаещите да се ваксинират могат да излязат в неплатен отпуск. Честно да си призная, не вярвах, че ще се стигне дотук. Смятах, че разумът ще надделее над конспиративните теории, но очевидно това не се случва в световен мащаб. При това положение принудителните административни мерки остават последна надежда за изход от патовата ситуация... 

Мен ме изумява не толкова нежеланието за ваксиниране (бих могъл да разбера някой, който предпочита да го изкара и така да придобие имунитет), а аргументацията на нежелаещите - инжектиране на вируса, чипове, контрол, биг брадър, и всякакви простотии, чути от на пръв поглед разумни хора. Толкова за "добрата" образователна система преди 1989 г., която научи хората да нямат вяра на никого и  нищо.

• Харесвам 12
  • Браво 5
Връзка към коментар
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.