Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

преди 4 минути , stanimir каза:

Не бих се изненадал,  ако в началото на сезона,  още по Великденските празници станем свидетели на нова драма - хиляди  хора неуспели все още да се ваксинират, и принудени от "диктаторския режим" да  плащат за PCR тестове.  Разбира се медиите охотно ще го отразяват всичко. 

Да видим... 

А иначе никой никого, и с нищо не задължава, не разбирам защо е целия този отпор. 

Абсолютно. Сто пъти се каза, че ваксинирането в България ще е доброволно.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 2 часа, Radnev каза:

А аз си мисля, че ако ваксините имат странични ефекти, то това ще се установи най-вероятно след години. 

П. П. Много се размислих, та чак се уморих. 

Чао. 

Да, точно заради това хората не искат да се ваксинират - защото се притесняват, че страничните ефекти на ваксината ще се появят след години. 

Малко да разсеем обстановката 🙂

https://nenovinite.com/ne/svqt/sumneniyata-se-potvurdiha-purvata-vaksinirana-britanka-nyama-da-mozhe-da-ima-poveche-deca?fbclid=IwAR1c9XTTB16Dngh0Z65L2du7jcZo04ysN8iFUFZuWZxqCNoosqC5RxDHryc

1BA3F44E-C9F6-4C8F-99DC-D48FE4A69085.jpeg.e59bc98c19bc9d0b63b3443c2cbc68d3.jpeg

• Смея се 9
Връзка към коментар
преди 7 минути , Травеолани каза:

Да, точно заради това хората не искат да се ваксинират - защото се притесняват, че страничните ефекти на ваксината ще се появят след години. 

Малко да разсеем обстановката 🙂

https://nenovinite.com/ne/svqt/sumneniyata-se-potvurdiha-purvata-vaksinirana-britanka-nyama-da-mozhe-da-ima-poveche-deca?fbclid=IwAR1c9XTTB16Dngh0Z65L2du7jcZo04ysN8iFUFZuWZxqCNoosqC5RxDHryc

1BA3F44E-C9F6-4C8F-99DC-D48FE4A69085.jpeg.e59bc98c19bc9d0b63b3443c2cbc68d3.jpeg

Друго готино е това, в което попитали първата баба, която ваксинирали как се чувства и тя казала: "Ами изпитвам странно желание да си регистрирам Уиндоуса ..." 🙂

• Харесвам 2
  • Смея се 16
Връзка към коментар

Мен ме напрягат няколко неща: 

- Ходеше ми се на ски ваканция. 😞 Не знам дали сме го карали вируса, мислех дали да си правим антиген, че ако отидем, да не хванем нещо в чайните... И да имам и да нямам, все тая. Детето като се разкашля или вдигне малко температура, ходи се разправяй pcr a ти отрицателен ли е, имаш ли антитела... А децата някак си са много добри в това да се разболяват от каквото и да е в най-неподходящ момент.

- Новини от днес, които чета, Словакия уж се бяха изтествали цялата нация под строй, а пак затварят, какво объркаха да ги...

- Франция, Германия и т.н държави, които затегнаха преди нас, ще си запазят мерките и след предвиденото време

- Някакви твърдения, че като те ваксинират, продължаваш да разпространяваш вируса, трябва да носиш маска и шок, че сега с ваксинациите в ход всъщност бройката ще скочи... И ще си отседим у дома още време... 🙂

Самото ми ваксиниране аз изобщо не го мисля. (Имам ваксини, детето има, не съм антиваксър, но с тази не пипам от нетърпение:) ) Гледам го като на някакво риалити шоу clinical trial live. Нито сме в рисковата група заради работа или възраст, нито в следващите две години ще има достатъчно производство, че да стигне за всички, ние сме на опашката, ще правят още проучване и модификации.

Това, че някакви авиокомпании са сметнали да си вдигнат сега акциите с PR мярка, че ще го искат за пътниците си "като му дойде времето", ми добре, но те производствени мощности за бълвате на ваксини нямат и се съмнявам, че ще се алокират количества за пътуващите ей така, при положение, че не стигат за наистина рисковите групи.

• Харесвам 9
Връзка към коментар

Авиокомпанията не е ли само Qantas, дето са спрели всички полети заради задължителната карантина? Те просто друг ход нямат, освен да лобират пред правителството да махнат карантината... 

Въобще много четете и много се напрягате, просто по-спокойно и като ни се пътува много да се сетим, че има много милиони, които не са ходили по-далече от на пазар в съседния град...

• Харесвам 17
Връзка към коментар
преди 15 часа, AlexandraKo каза:

Аз лично, съм си ваксър и ще си сложа, но на един, по-късен етап, като се понатрупа опит и впечатления

Опитът и впечатленията са, че в България към днешна дата има 5405 души, на които вирусът не е оставил лукса да дочакат по-късния етап.

От другата страна имаме 1 човек получил алергичен шок в Англия и 2 приятели на @FlyTraveler , които не е политически коректно да цитираме в темата за счупения тъпомер.

• Харесвам 13
  • Браво 1
  • Смея се 2
Връзка към коментар
преди 2 минути , домосед каза:

Опитът и впечатленията са, че в България към днешна дата има 5405 души, на които вирусът не е оставил лукса да дочакат по-късния етап.

От другата страна имаме 1 човек получил алергичен шок в Англия и 2 приятели на @FlyTraveler , които не е политически коректно да цитираме в темата за счупения тъпомер.

Да ти кажа, много не те разбрах. Да не кажа хич.

Би ли пояснил позицията си?

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 1 минута , AlexandraKo каза:

Би ли пояснил позицията си?

Че хич не разбирам и двете набиращи популярност мисловни конструкции:

1. Ваксината е по-опасна за мене от самия вирус (предвид статистиката от последните месеци)

2. Колкото по-късно се ваксинирам, толкова по-добре (предвид че самият вирус няма склонност да изчаква)

• Харесвам 8
  • Браво 2
Връзка към коментар
преди 1 минута , домосед каза:

Че хич не разбирам и двете набиращи популярност мисловни конструкции:

1. Ваксината е по-опасна за мене от самия вирус (предвид статистиката от последните месеци)

2. Колкото по-късно се ваксинирам, толкова по-добре (предвид че самият вирус няма склонност да изчаква)

Обяснявам ти:

По т.1 - никой не може да ти даде гаранция, нито в едната, нито - в другата посока.

По т. 2 - това е въпрос на личен избор, зависещ, от много неща. И не бих се наела, да агитирам нито в едната, нито-в другата посока. Отговарям, само за себе си.

• Харесвам 6
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 25 минути , домосед каза:

Коректно е със споменаването на тази цифра да се датат и близо 175 хиляди които официално са се сблъсквали с вируса и поне два пъти повече неофициално ( не са си правили тест, не са имали възможност, не са решили за необходимо, не са и разбрали че са положителни), което прави вероятността да си във фаталния списък много малка. А и отделно че цитираната бройка е ... меко казано недоказуема дали е бройка на починали само и поради коронавирус.

Докато за момента ваксината ( действието и и странични ефекти , ако има такива) е 50 на 50 поради факта че никой още няма и идея действа ли, за колко време и как

• Харесвам 7
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 8 минути , funny каза:

А и отделно че цитираната бройка е ... меко казано недоказуема дали е бройка на починали само и поради коронавирус.

Верен сбор от неверни данни - нали това беше едно от определенията за статистиката 🙂 

• Харесвам 3
  • Браво 1
  • Смея се 1
Връзка към коментар

То и за самия вирус още много неща не се знаят -  има ли по-трайни поражения, какви са те и  т.н. Вече се говори за post Covid syndrome, който продължава месеци след преболедуването и т.н. 

Нека изчакаме какво ще решат на 29.12. от ЕК, защото може да одобрят и ваксината на Модерна. Турция пък купува 50 мил. от китайската ваксина с условие да не плащат, ако няма очаквания ефект. По някое време следващата година и Астра-Зеника ще влязат в играта.

• Харесвам 4
Връзка към коментар
Преди 1 час, домосед каза:

... и 2 приятели на @FlyTraveler , които не е политически коректно да цитираме в темата за счупения тъпомер.

Абе, меко казано изобщо не са глупави, не са и на средно ниво. Тези неща са като политиката и религията - високо интелигентни хора може да са на противоположни мнения. Аз не съм написал нито, че одобрявам тяхната готовност да си приключат трудно достигнати кариери заради отказ от ваксина, нито, че не одобрявам. 🙂  Индивида трябва да има правото на избор, като си носи и последствията - или да се разболее и умре от ковид (или остане с увреждания) или пък нещо да му се случи от ваксината. 

Иначе аз не съм споменавал имена, а мен съвсем спокойно можеш да ме цитираш в темата за счупения тъпомер. Аз ненавиждам политическата коректност (за мен е лицемерна форма на цензура в голяма част от света). 🙂 🙂 

• Харесвам 5
  • Браво 2
Връзка към коментар

Имам повечето ваксини в жълтата си книжка. Единствената, която ми липсва е тази за бяс - причините са по-скоро недобрата протекция и мерките, налагащи се след ухапване. Най-злите кучета на планетата се намират в Тибет, виждал съм от сантиметри зъбите им и пак нямам мотивацията да се ваксинирам. Може би като понапредне науката. Кой ли помни вече, че вирусът на хепатит Б намира най-голямото си разпространение (> 300 000 души) точно с ваксината за жълта треска през 1939 г. Чийто откривател е удостоен с нобелова награда особено подобаващо за труда си, но е имало неща, които не е можел да знае (или въобще да се знаят) по това време. От друга страна и Стамарил-а и тази против хепатит А действат по-добре от колкото се предполагаше само до преди 20 години. Така че - все едно да си даваме съвети кога ни е астралната седмица за пускане на тото. 

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 7 минути , DaBo каза:

То и за самия вирус още много неща не се знаят -  има ли по-трайни поражения, какви са те и  т.н. Вече се говори за post Covid syndrome, който продължава месеци след преболедуването и т.н. 

Нека изчакаме какво ще решат на 29.12. от ЕК, защото може да одобрят и ваксината на Модерна. Турция пък купува 50 мил. от китайската ваксина с условие да не плащат, ако няма очаквания ефект. По някое време следващата година и Астра-Зеника ще влязат в играта.

Турците винаги са били добри търговци, така се прави. Не е като да няма конкуренция за пазари измежду фирмите производителки. Това, че нямало достатъчно бройки е полуизмама, винаги може да се впрегнат допълнителни производителни мощности в трети държави. Руснаците например предложиха на украинците да им дадат технологията те сами да си произвеждат ваксината, че и да я продават в други страни (предложението беше отхвърлено, разбира се).

• Харесвам 1
Връзка към коментар
4 minutes ago, FlyTraveler said:

Руснаците например предложиха на украинците да им дадат технологията те сами да си произвеждат ваксината, че и да я продават в други страни (предложението беше отхвърлено, разбира се).

Тази работа никога няма да стане, поне не в обзоримото бъдеще. Всички про-руско ориентирани олигарси тук всеки ден изкачат с интервюта от рода на “Управляващите искат да затрият народа, защото не вземат от руската ваксина” и т.н. А всички приятели украинци, с които сме говорили по темата, казват че само през трупа им ще дадат да им сложат нещо руско. 😉 

• Харесвам 6
Връзка към коментар
преди 3 минути , DaBo каза:

Тази работа никога няма да стане, поне не в обзоримото бъдеще. Всички про-руско ориентирани олигарси тук всеки ден изкачат с интервюта от рода на “Управляващите искат да затрият народа, защото не вземат от руската ваксина” и т.н. А всички приятели украинци, с които сме говорили по темата, казват че само през трупа им ще дадат да им сложат нещо руско. 😉 

Да де, аз това и написах. 🙂  Но не е като да не стигат ваксините като бройки, нали? 😉  Нямам предвид само за Украйна и само за руската ваксина. Какво се случва ако само се впрегнат фармацевтичните производителни мощности на Индия, например...

Връзка към коментар
преди 40 минути , funny каза:

което прави вероятността да си във фаталния списък много малка.

Вероятността за среща с вируса няма отношение към разсъжението, което коментирам като точка 1.

Аз сравнявам риск за тялото при 100% среща с вируса с риск за тялото при 100% среща с ваксина. 

Играе обаче вероятността за различни развития след самата среща. 

Представи си, че за да продължиш пътя си имаш две врати - зад едната те инжектират с ваксина, а зад другата - с вирус (или ти кашлят в лицето, ама така, че да е сигурно, че ще си поемеш дозата)

И няма трета врата!

Кое ще избереш?

Ако се направи анкета, отговорът надали ще е еднозначен.  

(Да, по точка 2 играят и разни други темпорални вероятности. Също дъждове и качулки 😏)

• Харесвам 7
Връзка към коментар

Обаче някои добри познавачи на народопсихологията вече са открили начин как българите да започнат да се ваксинират масово - достатъчно е в bgmama да се появи фразата "Няма да има за всички!" :grin:

• Харесвам 5
  • Смея се 22
Връзка към коментар

Да отговоря първо на дилемата поставена от домосед, пред среща с ваксина или коронавирус, предпочитам среща с коронавирус. Лично мнение, без да ангажирам никого с него. Не си правя даже труда да се пазя кой знае колко, дори не си дезинфекцирам ръцете с гел, от който ми изсъхва кожата.

@FlyTraveler, имам абсолютно същото мнение за политическата коректност. А, твоите приятели ме учудват. За мен е ненужно човек да изоставя добра кариера, дом и изобщо начинa си на живот заради една глобална манипулация. Аз нито смятам да напускам работата си, нито да спирам да пътувам само защото ме натискат с все повече пропаганда да се вакснирам. Дори вчера излезе статия, че всъщност армията на Наполеон била толкова победоносна, защото била вакснирана. Срещу коронавирус ли, попитах аз.😂 И точно затова няма да се вакснирам, защото мразя подобен натиск и няма да се поддам колкото и да се напъват. Ho, в крайна сметка никой не иска да се ваксинираме публично, ще се изисква сертификат за ваксинация най-вероятно от разни институции, авиокомпании и т.н. Ами щом искат сертификат за ваксинация срещу коронавирус, ще си го получат. Аз лично не смятам да споря с никоя авиокомпания, круизна компания или работодател дали да се ваксинирам.

• Харесвам 8
Връзка към коментар
преди 33 минути , домосед каза:

Представи си, че за да продължиш пътя си имаш две врати - зад едната те инжектират с ваксина, а зад другата - с вирус (или ти кашлят в лицето, ама така, че да е сигурно, че ще си поемеш дозата)

Амии, аз не съм точно критерий, защото аз предпочитам вируса. Не съм се пазила и не съм спряла да се срещам с хора от началото , и няма и да спра.

Понабутах се в де що познати имам каращи или прекарали вируса да се видя с тях и пак не се случи , или ако съм се заразила в някой момент не съм разбрала.

Та аз съм си избрала вратата. Ако ще си живея живота завряна в дупка , криеща се от .. страха ми , ами не мерси.

• Харесвам 11
  • Браво 3
  • Замислям се 3
Връзка към коментар
Преди 1 час, funny каза:

Коректно е със споменаването на тази цифра да се датат и близо 175 хиляди които официално са се сблъсквали с вируса и поне два пъти повече неофициално ( не са си правили тест, не са имали възможност, не са решили за необходимо, не са и разбрали че са положителни), което прави вероятността да си във фаталния списък много малка. А и отделно че цитираната бройка е ... меко казано недоказуема дали е бройка на починали само и поради коронавирус.

Докато за момента ваксината ( действието и и странични ефекти , ако има такива) е 50 на 50 поради факта че никой още няма и идея действа ли, за колко време и как

За цитираната бройка - аз мисля, че почти навсякъде си я казват вече "починал, с доказана инфекция с Covid". Май никъде не казват вече "починал от Covid"

Връзка към коментар
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.