Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

@Zaro, лично за мен липсата на емпатия е водеща и ако не беше усещането за повсеместна липса на емпатия въобще нямаше и да пиша в тази тема, но някак отвътре ме човърка и всячески се опитвам да събудя някакво заспало чувство за споделеност, колкото и идеалистично да звучи това в днешно време...

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 13 минути , Zaro каза:

Мен ме изумява не толкова нежеланието за ваксиниране (бих могъл да разбера някой, който предпочита да го изкара и така да придобие имунитет), а аргументацията на нежелаещите - инжектиране на вируса, чипове, контрол, биг брадър, и всякакви простотии, чути от на пръв поглед разумни хора. Толкова за "добрата" образователна система преди 1989 г., която научи хората да нямат вяра на никого и  нищо.

Една огромна част от хората просто се съмняват в ефективността на ваксините. И определено не са заслужили подигравателни подмятания, че аргументите им са "простотии". 

А дали принудителните административни мерки и тотално лишените от смисъл правила им помагат да се отърсят от подозрителността си и да повярват в светлото и безопасно бъдеще, не мога да кажа. 

• Харесвам 13
  • Браво 2
Връзка към коментар
преди 1 час, ivailo_radev каза:

Има доста приложения вече - Green Pass, Corona Warn App и т.н. Проблемът остава, че поне на мен ми показва името само на кирилица, което на места не е готино.

И при мен е така. Явно само тази информация се съдържа в QR кода, без името на латиница. Не знам дали би било проблем по границите, но ще разберем...

Връзка към коментар

А защо смятате, че всеки нежелаещ да се ваксинира или не вярва, че ваксините действат или смята че ще го чипират или е заклет ативаксър ???

Ами специално аз не съм в нито една от трите категории.

За всичките си 40+ години съм подбирала много внимателно фармацевтичните продукти които са ми предписвали за щяло и нещяло. 

Установила съм за себе си че над 50% от тях мога да ги пропусна без да се отрази на хода на болестта ми. 

Та и в момента нямам необходимост ( моя вътрешна) да се ваксинирам еннайсе пъти за всеки нов щам който идва и ще идва.

Колкото до обществото ... ами очаквам, че както аз нямам претенции дали някой ще се ваксинира, така и този някой не би следвало да има подобни претенции към мен. Още повече той/тя има правото и свободата да си сложи ваксина и да се защити сам себе си и да не разчита на мен.

• Харесвам 10
  • Браво 4
  • Смея се 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, Duke каза:

Само да уточним, че задължителната ваксинация в Гърция, а скоро и в други държави по света и у нас, касае единствено здравни работници, служители от здравната система и персонала на домове за възрастни хора и тези със специални нужди. Предполагам този факт е убегнал от вниманието на драгия читател на сензационната новина, но е добре да се знае в името на обективната истина. За мен е странно, че учителите и хората от сферата на образованието не са включени в тази категория, но може би е въпрос на време и това да се случи...

Реално погледнато при скептицизмът около ваксините подобен ход беше неизбежен. Предполагам сега ще се поставят отново въпроси свързани с изконните права на гражданите, но в крайна сметка е осигурена и алтернатива - нежелаещите да се ваксинират могат да излязат в неплатен отпуск. Честно да си призная, не вярвах, че ще се стигне дотук. Смятах, че разумът ще надделее над конспиративните теории, но очевидно това не се случва в световен мащаб. При това положение принудителните административни мерки остават последна надежда за изход от патовата ситуация... 

Сега в Гърция , после в Унгария , след време в ЕС и така нататък. Сега здравните работници , после Учителите , шофьорите и т.н. Обръчът се затяга , жалко е че Гърция , която е люлката на демокрацията първа въвежда ограничения , които бяха характерни за страните отвъд желязната завеса преди повече от 30 години.......

• Харесвам 9
Връзка към коментар
преди 31 минути , ivan69 каза:

жалко е че Гърция , която е люлката на демокрацията първа въвежда ограничения , които бяха характерни за страните отвъд желязната завеса преди повече от 30 години.......

Жалкото е, че в сферата на здравеопазването и медицината, са заети толкова много хора, които не ѝ вярват. Каква работа имаш да работиш в сферата на медицината, след като подхождаш с недоверие към постиженията на науката? Ами след като смяташ, че всичко е конспирация, че с тия ваксини се опитват да те контролират и че медицината е една голяма лъжа, значи няма какво да правиш в тази сфера. Те те лъжат, а щом оставаш да работиш, ти лъжеш другите, защото и ти си част от същата тази "машина" за пари и подчинение на съзнанието. Ами напускай... 

Все едно поп атеист да ти проповядва вярата в Отца и сина и Светия дух!

• Харесвам 14
  • Браво 6
Връзка към коментар
преди 7 минути , chandni каза:

Жалкото е, че в сферата на здравеопазването и медицината, са заети толкова много хора, които не ѝ вярват. Каква работа имаш да работиш в сферата на медицината, след като подхождаш с недоверие към постиженията на науката? Ами след като смяташ, че всичко е конспирация, че с тия ваксини се опитват да те контролират и че медицината е една голяма лъжа, значи няма какво да правиш в тази сфера. Те те лъжат, а щом оставаш да работиш, ти лъжеш другите, защото и ти си част от същата тази "машина" за пари и подчинение на съзнанието. Ами напускай... 

В историята много често се е подхождало с недоверие към определени стъпки в развитието на науката. Понякога с право, понякога без. Та не виждам нищо странно в това.

Човек примери да иска:

Галилео Галилей - от гледна точка на съвремието си - абсолютен фен на теориите на конспирацията.

Друг интересен пример е хероинът - със сигурност е имал критици по времето на създаването, ама едва ли им се е чувал гласът много.

• Харесвам 9
Връзка към коментар
Преди 1 час, Lindt каза:

Една огромна част от хората просто се съмняват в ефективността на ваксините. И определено не са заслужили подигравателни подмятания, че аргументите им са "простотии". 

А дали принудителните административни мерки и тотално лишените от смисъл правила им помагат да се отърсят от подозрителността си и да повярват в светлото и безопасно бъдеще, не мога да кажа. 

Не съм съгласен. Една огромна част от хората не им дреме дали ваксините са ефективни или не, те просто са против всичко по презумпция. Ако ваксините бяха забранени, щяха сигурно да роптаят, че са. Скептично настроен човек ще се поинтересува, ще направи своя избор - да, защото така и така, не защото така и така. В случая говорим за хора, които в преобладаващата си част не пращят от образование. Те не са скептични, те са анти. Те са против, защото така.

За такива хора няма да пестя подигравателни подмятания, защото не плащам данък обществено мнение и не смятам да се съобразявам с хора, които искат всички да се съобразяват с тях, но те с никого. Те страдат от някаква форма на патологичен егоизъм, при който един изнася тежестта, а друг само ползва облагите.

Едно време и против задължителните колани в колите имаше роптаене.

• Харесвам 8
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 3 минути , Zaro каза:

Не съм съгласен. Една огромна част от хората не им дреме дали ваксините са ефективни или не, те просто са против всичко по презумпция. Ако ваксините бяха забранени, щяха сигурно да роптаят, че са. Скептично настроен човек ще се поинтересува, ще направи своя избор - да, защото така и така, не защото така и така. В случая говорим за хора, които в преобладаващата си част не пращят от образование. Те не са скептични, те са анти. Те са против, защото така.

За такива хора няма да пестя подигравателни подмятания, защото не плащам данък обществено мнение и не смятам да се съобразявам с хора, които искат всички да се съобразяват с тях, но те с никого. Те страдат от някаква форма на патологичен егоизъм, при който един изнася тежестта, а друг само ползва облагите.

Едно време и против задължителните колани в колите имаше роптаене.

Ами аз разбирам смисъла от колана, обаче не разбирам защо трябва да е задължителен. Този без колан на кого ще навреди, освен на себе си? (за обществото няма да е голяма загуба липсата му)

• Харесвам 7
  • Шок 1
  • Браво 1
  • Смея се 1
Връзка към коментар
В момента, ivailo_radev каза:

Ами аз разбирам смисъла от колана, обаче не разбирам защо трябва да е задължителен. Този без колан на кого ще навреди, освен на себе си? (за обществото няма да е голяма загуба липсата му)

Знаеш ли да кого е опасен непоставеният колан на задна седалка?

• Харесвам 3
  • Браво 1
Връзка към коментар

Да подчертая, че съм супер стриктен шофьор и нямам глоба за неправилно паркиране дори.

преди 2 минути , Zaro каза:

Знаеш ли да кого е опасен непоставеният колан на задна седалка?

Различно. В зависимост от това кой се вози на задната седалка и кой се вози пред него. Ама то като е имало роптане против задължителните колани, колите още не са имали сигурно такива отзад.

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 2 минути , ivailo_radev каза:

+1

Абсолютно за всеки да направи избор сам за себе си, с едно изключение - задължително трябва да е поставянето на колани на деца и непълнолетни в колата и за това да е отговорен шофьора. От там нататък, това трябва да е избор на всеки отделен възрастен индивид.

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 3 минути , ivailo_radev каза:

Този без колан на кого ще навреди, освен на себе си? (за обществото няма да е голяма загуба липсата му)

Наистина ли го зададе този въпрос...? Гледай видеото, щом не знаеш. 

• Харесвам 2
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 4 минути , chandni каза:

Наистина ли го зададе този въпрос...? Гледай видеото, щом не знаеш. 

Това го изяснихме вече, след като Zaro добави въпроса за задната седалка. Аз изхождах от това, че става дума за шофьори, които роптаят срещу носенето на колан.

А иначе очевидно съм го задал наистина въпросът - даже го има черно на бяло.

• Харесвам 4
Връзка към коментар
В момента, ivailo_radev каза:

Това го изяснихме вече, след като Zaro добави въпроса за задната седалка. Аз изхождах от това, че става дума за шофьори, които роптаят срещу носенето на колан.

Шофьор, който не носи предпазен колан и излети през предното стъкло при челен сблъсък по-малко опасен ли е? Или ще влизаме сега в най-различни вариации..? 

• Харесвам 4
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 4 минути , chandni каза:

Шофьор, който не носи предпазен колан и излети през предното стъкло при челен сблъсък по-малко опасен ли е? Или ще влизаме сега в най-различни вариации..? 

Няма да влизаме във вариации, спокойно.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 17 минути , funny каза:

+1

Абсолютно за всеки да направи избор сам за себе си... От там нататък, това трябва да е избор на всеки отделен възрастен индивид.

Съгласен съм с една уговорка. После да не им се оказва никаква медицинска помощ. Откъде накъде всички ние индиректно ще плащаме за това, че някой безотговорен човек не иска да се предпази.

• Харесвам 5
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 1 минута , Zaro каза:

Съгласен съм с една уговорка. После да не им се оказва никаква медицинска помощ. Откъде накъде всички ние индиректно ще плащаме за това, че някой безотговорен човек не иска да се предпази.

Абе аз съм напълно съгласен с теб, понеже имам позната алкохоличка и много ме е яд, че с моите здравни осигуровки се плаща за нея. Ама пусто се плаща - нали това е смисълът на такива системи уж. И от моя гледна точка ще е по-добре всеки да си има собствена партида, да се гледа колко му е рисков животът и т.н., ама цък.

Ама ако се върнем на нашия човек с или по-скоро без колана, то на него застраховката, за която плащаме ние, много неща няма да му покрие. Както и ако е пил и т.н.

P.S. Не говоря за здравната!

• Харесвам 4
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 7 минути , Zaro каза:

Нали вече изговорихме този момент с плащането - като трябва да плащам на един куп хора медицинските услуги, без да отиват в моето лично досие - ще ги ползвам по предназначение когато са ми необходими на мен. И ако тук имаш в предвид хора които никога не са били здравно осигурени - аз съм ЗА те да не ползват медицинска помощ на база чужди вноски, не само за конкретния казус който коментираме ами по принцип.

• Харесвам 8
Връзка към коментар

Ако аз пък не съм съгласна с моите здравни вноски да се плащат на хората ваксините? Щото те не са без пари, също. Пък мога и да не съм съгласна да дават по 1000 лева отгоре за първа линия, на всеки, дето се написал, че е 1 линия, а знам за случаи на медицински сестри, наистина на 1 линия,на които им дават 20% от сумата, останалото за болницата. Интересно ми е, при една проверка, дали има намаление на хората на 1 линия сега, като 700 са в болница, и март, като бяха 10 000.... Бих заложила на отговора. Ако се удари чертата, покрай истерията се откраднаха мнооогоо мнооогоо пари, сега пък и отказ от лечение предлагат някои весели хора, но откраднатите пари, за тях няма значение. Има хора, които имат обективна невъзможност да се ваксинират, личните им лекуващи лекари забраняват, тогава? Оо, да, то вие на тези лекуващи лекари не вярвате, всички трябва да вярваме баш на СEО-то на Пфайзер.

• Харесвам 7
Връзка към коментар
Преди 1 час, ivailo_radev каза:

Галилео Галилей - от гледна точка на съвремието си - абсолютен фен на теориите на конспирацията.

Точно обратното - човек, отдаден на науката, в противовес на преобладаващите конспиралщини! :smile3:

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Много съм изненадан от крайните мнения относно здравната система. Съвременните социални държави са основани на солидарността. Да сочиш хората с пръст и да казваш кой заслужава медицинска помощ и кой не и така да налагаш някакво разделение по заслуги, а същевременно да се оплакваш, че някой ти налага здравни правила ми се виждат две изцяло несъвместими тези. Съгласен съм, че не е много приятно едни хора да живеят на гърба на други, ама цивилизацията иска компромиси. Дори и да се чувства човек прецакан, че здравните и социалните му вноски отиват "за хрантутници", в дългосрочен план той помага на себе си.

• Харесвам 9
  • Браво 1
Връзка към коментар

Ерик Клептън няма да изпълнява концерти на места, където се изисква ваксинация

"След изявлението на премиера в понеделник, 19-и юли, се чувствам длъжен да отговоря със свое изявление: Искам да кажа, че няма да изляза на нито една сцена, където се допуска дискриминация. Докато няма гаранция, че всички хора ще могат да присъстват на концерт, си запазвам правото да отменя съответното шоу“, сподели Клептън.

Очевидно прочутият музикант няма да свири скоро във Великобритания, но за сметка на това е планирал турне в САЩ, което започва през септември."

• Харесвам 8
  • Браво 1
  • Смея се 1
Връзка към коментар

Някой по-умен би се усъмнил във връзката на споделеното от мен и темата тук, ама много искам да си кажа, че от вчера насам се дариха последните 1250 лв за Дивата линейка на Зелени Балкани, въпреки че пациентите им са необразовани, неосигурени и доста скептични за добронамереността на хората: 

https://platformata.bg/bg/kauzi/1228:diva-linejka-kampaniata-produlzhava/details/campaign.html?fbclid=IwAR2B3IAQDRQMFP75hVjDeewHtUa6k-O4dkBHYVV_hd0S41IlFgqGxdSRBUA

• Харесвам 7
  • Смея се 1
Връзка към коментар
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.