Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Аз пак малко да троля със статистика 

според https://ourworldindata.org/covid-vaccinations най-напред с ваксинацията са ОАЕ 68,40% напълно ваксинирани и 9,30 с една доза. Ако това е статистика за цялото население , това означава че практическо цялото население над 18 години е ваксинирано ( вероятно делът на населението до 18 години е около 30%) От друга страна там си се заразяват около 1500 човека дневно при около 10 000 000 население. Следват Израел , където 61,4% от населението е напълно ваксинирано( не бяха ли толкова и преди 2 месеца?) 5,45% са с една доза , тук положението е същото 1000-1500 новозаразени дневно , при практически (почти) цялото население над 18.г да е ваксинирано . Хубавото , е че че и в двете държави , смъртността е ниска , вероятно е заради ваксините. За Великобритания , всеки може сам да си направи изводите. Очевидно 70% ваксиниране не предпазва от заразяване . вероятно и 100 % няма да предпазва. Извинявам се още веднъж на ваксинираните за трола.

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 4 минути , ivan69 каза:

според https://ourworldindata.org/covid-vaccinations най-напред с ваксинацията са ОАЕ 68,40% напълно ваксинирани и 9,30 с една доза. Ако това е статистика за цялото население , това означава че практическо цялото население над 18 години е ваксинирано ( вероятно делът на населението до 18 години е около 30%) От друга страна там си се заразяват около 1500 човека дневно при около 10 000 000 население. Следват Израел , където 61,4% от населението е напълно ваксинирано( не бяха ли толкова и преди 2 месеца?) 5,45% са с една доза , тук положението е същото 1000-1500 новозаразени дневно , при практически (почти) цялото население над 18.г да е ваксинирано . Хубавото , е че че и в двете държави , смъртността е ниска , вероятно е заради ваксините. За Великобритания , всеки може сам да си направи изводите. Очевидно 70% ваксиниране не предпазва от заразяване . вероятно и 100 % няма да предпазва. Извинявам се още веднъж на ваксинираните за трола.

Леко уточнение - в ОАЕ е пълно с евтина работна ръка от Индия, Пакистан и други държави, които спят по 65 човека в гарсониера, където хигиената е на сещаш се какво ниво.

преди 20 минути , Фил каза:

Точно обратното - човек, отдаден на науката, в противовес на преобладаващите конспиралщини! :smile3:

Точно! По-скоро другата страна по спора е била фен на конспирациите.

И една загадка: кога църквата помилва Галилео Галилей?

преди 14 минути , AlexandraKo каза:

Ерик Клептън няма да изпълнява концерти на места, където се изисква ваксинация

"След изявлението на премиера в понеделник, 19-и юли, се чувствам длъжен да отговоря със свое изявление: Искам да кажа, че няма да изляза на нито една сцена, където се допуска дискриминация. Докато няма гаранция, че всички хора ще могат да присъстват на концерт, си запазвам правото да отменя съответното шоу“, сподели Клептън.

Очевидно прочутият музикант няма да свири скоро във Великобритания, но за сметка на това е планирал турне в САЩ, което започва през септември."

Подкрепям с две ръце! Подобни разделения са пълна простотия!

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 29 минути , Фил каза:

Точно обратното - човек, отдаден на науката, в противовес на преобладаващите конспиралщини! :smile3:

Ама за съвременниците си е бил точно конспиратор.

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Ама чакайте малко сега. На фона на тогавашната доктрина, на Галилей е било забранено да споделя своите виждания, той години наред се е въздържал от споделянето им. Естествено, че това е било конспирация за тогава, защото е противоречало на спуснатата доктрина. Като сега. Забрана на инакомислещия. Като сега. Бил е дори в домашен арест последните години от живота си. От гледна точка на църквата и държавата, към онзи момент, е бил метежник. Както и сега обществото не дава право на мнение на лекарите, които не са съгласни със спуснатите опорни точки. 

• Харесвам 7
Връзка към коментар
Преди 1 час, ivailo_radev каза:

Абе аз съм напълно съгласен с теб, понеже имам позната алкохоличка

Алкохолиците са по-особен случай, защото и ТЕ плащат, кой за водка, кой за спирт.

• Смея се 3
Връзка към коментар
преди 1 минута , Zaro каза:

Алкохолиците са по-особен случай, защото и ТЕ плащат, кой за водка, кой за спирт.

То е тъжна работа като цяло, понеже хем си казваш, че сами са си виновни, хем си е болест наистина. Ама не е за тук

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 14 минути , ivan69 каза:

Статистиката ти е "при равни други условия", както ни учеха в УНСС. Тоест същата е валидна ако тези проценти са относими най-малкото при използването на една и съща ваксина или ваксини с еднаква ефективност. А случаят не е такъв.

В ОАЕ се прилага основно китайската ваксина Sinopharm, чиято ефективност беше обявена около 50%. Обмисляха да слагат бустерна от Файзер, точно с оглед ниската защита, която прилага китайската ваксина. Както знаем, РНК ваксините защитават около 95%.  

Отделно, ваксиниране 70% няма в изборените от теб страни, та заключението ти просто не е вярно.  А хипотезата ти за 100% е съвсем безпочвена.

В цифри ще ти обърна внимание, че 38,40% неваксинирано израелско население означава около 3,5 млн.човеци, поради което не виждам причина за изненадата ти от това, че има 1000-1500 на ден заразени.

• Харесвам 4
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 54 минути , Брани каза:

Много съм изненадан от крайните мнения относно здравната система. Съвременните социални държави са основани на солидарността. Да сочиш хората с пръст и да казваш кой заслужава медицинска помощ и кой не и така да налагаш някакво разделение по заслуги, а същевременно да се оплакваш, че някой ти налага здравни правила ми се виждат две изцяло несъвместими тези. Съгласен съм, че не е много приятно едни хора да живеят на гърба на други, ама цивилизацията иска компромиси. Дори и да се чувства човек прецакан, че здравните и социалните му вноски отиват "за хрантутници", в дългосрочен план той помага на себе си.

Аз лично не ти схващам логиката.

Значи ние работещите сме длъжни да плащаме и за неработещите ( като тук не включвам трудоустроени, инвалиди, деца, пенсионери ( те са си плащали за тях)) и не можем да сочим с пръст тези дето не желаят, и системата им позволява , да не работят.

В същото време не може и да се оплакваме, че ни налагат правила с които не сме съгласни.

А и отделно разбираме, че има хрантутници, ама като ги хрантутим видиш ли печелим и ние ?!?!?!?

От всичко изброено разбрах единствено че имаме право да сме ..... касички...

Оп... и както се каза назад, освен че имаме право да плащаме( по-скоро сме длъжни ) пък и нямаме право да го ползваме това което плащаме защото видиш ли не сме загрижени за обществото .... на което сме касичка .

• Харесвам 5
  • Браво 2
Връзка към коментар
преди 7 минути , funny каза:

Аз лично не ти схващам логиката.

Значи ние работещите сме длъжни да плащаме и за неработещите ( като тук не включвам трудоустроени, инвалиди, деца, пенсионери ( те са си плащали за тях)) и не можем да сочим с пръст тези дето не желаят, и системата им позволява , да не работят.

В същото време не може и да се оплакваме, че ни налагат правила с които не сме съгласни.

А и отделно разбираме, че има хрантутници, ама като ги хрантутим видиш ли печелим и ние ?!?!?!?

От всичко изброено разбрах единствено че имаме право да сме ..... касички...

Оп... и както се каза назад, освен че имаме право да плащаме, пък и нямаме право да го ползваме това което плащаме защото видиш ли не сме загрижени за обществото .... на което сме касичка .

А не, всеки си има право на мнение и оплакване.

Обществото не е перфектно, ама такива са правилата, защото анархията не се понася добре на всеки.

Иначе в идеалния случай процент от твоята заплата отиват за да подпомагат хора, които иначе биха станали престъпници, така че да си касичка не е много приятно, ама е добре за обществения ред, от който печелиш и ти 🙂

Сега ясно е, че при нас случаят е далеч от идеален, ама не мисля, че тръгваме по много добър път, ако започнем да поставяме под съмнение основополагащи принципи на съвременната държава.

Връзка към коментар
преди 1 час, ivailo_radev каза:

Абе аз съм напълно съгласен с теб, понеже имам позната алкохоличка и много ме е яд, че с моите здравни осигуровки се плаща за нея. Ама пусто се плаща - нали това е смисълът на такива системи уж.

Вредните стоки се облагат с акцизи. Струва ми се, че потребяващите алкохол и цигари са си платили за удоволствието да вредят на здравето си и аз въобще не им се дразня. Иска ми се и захарните изделия да бъдат определени като ужасно вредни и да спрат да са евтини. 

• Харесвам 10
Връзка към коментар

Мисля че най-близо до описвания модел с индивидуални здравни застраховки и  лична  отговорност ( по желание) са САЩ. Те пък си имат други проблеми и явно този модел също не е оптимален ...а и са много напред с ваксинирането ,та и там няма да ви хареса.

6 minutes ago, bad kid said:

Акцизите едва ли отиват за лечение със скъпоструващи лекарства и терапии.

Отиват за всичко в бюджета ,така че със сигурност от тях влизат и средства за здравеопазване.Постъпленията от здравните вноски далеч не могат да покрият разходите.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 19 минути , stanimir каза:

Мисля че най-близо до описвания модел с индивидуални здравни застраховки и  лична  отговорност ( по желание) са САЩ. Те пък си имат други проблеми и явно този модел също не е оптимален ...а и са много напред с ваксинирането ,та и там няма да ви хареса.

Отиват за всичко в бюджета ,така че със сигурност от тях влизат и средства за здравеопазване.Постъпленията от здравните вноски далеч не могат да покрият разходите.

Едва ли има оптимален модел. Само не разбрах защо това, че са напред с ваксинирането трябва да не ни харесва.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Като философ на науката и епистемолог, веднага вземам отношение по абсурдната теза относно Галилей като "конспиратор".  Галилей не е  "конспиратор", а просто се смята за "еретик", защото отрича (и то не много явно) църковната доктрина. Това не е сблъсък даже на светогледи или на "теории"- то е просто конфронтация между научния метод (натрупване на данни чрез емпирични наблюдения) и една църковна доктрина, базирана мъничко на Библията и повече на църковни авторитети. 
Добре е да се добави, че освен изгореният Бруно (който просто смятал, че вселената е безкрайна), в науката съществува и една личност, наречена на полски Миколай Коперник (макар че не е бил етнически поляк, но това е друга тема). Тази личност не е била преследвана от Църквата въпреки възгледите си, които на практика Галилей повтаря. Което значи, че не винаги Църквата е преследвала инакомислещите- понякога тя просто се е нагаждала към техните теории. Тук даже няма смисъл да говорим за Византия, където изобщо не съществува понятие за "плоска земя".

Това, което днес наричаме "конспиратор", е човек, който твърди, че зад фактите и всичко, което е очевидно, стои нещо друго, което не можем да видим, но всъщност то е причината на явленията в нашия свят. С една дума, конспираторът смята, че не бива да вярваме на това, което виждаме или знаем. След което самият той започва да твърди, че всъщност САМО ТОЙ знае истината. 

• Харесвам 10
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 7 часа, Duke каза:

Честно да си призная, не вярвах, че ще се стигне дотук. Смятах, че разумът ще надделее над конспиративните теории, но очевидно това не се случва в световен мащаб.

Абсолютно съм съгласна с твоето изказване! За мен това е много интересна тема и миналата година като започнаха да се появяват тези теории на конспирации, просто не можех да повярвам какво се случва с хората и защо изведнъж започнаха да вярват в тях. 

Почнах да се ровя, да чета, да търся информация, която да обясни научно този феномен и мисля, че за себе си успях да открия отговора. 

След години, като се върнем назад, този период ще го помним с “теориите на конспирациите” както примерно през 70-те години на миналия век е било времето на сектите, и както някои други тъмни декади сега ги свързваме с други неща. И както сега ние се чудим защо са разсъждавали така хората тогава, така и следващите поколения ще се чудят как хората през 2020 са вярвали в чипове и че знаменитости ядат бебета и други подобни.

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 4 часа, Zaro каза:

Съгласен съм с една уговорка. После да не им се оказва никаква медицинска помощ. Откъде накъде всички ние индиректно ще плащаме за това, че някой безотговорен човек не иска да се предпази.

Да добавим и обезщетенията изплащани под различна форма от застрахователните компании, които в крайна сметка покачват и цената на застрахователните продукти...

Връзка към коментар

От време на време влизам да видя накъде върви разговорът. Май още не е стигнал дъното, давайте, още можете 🙂 Направо на стадиона ги подреждайте всички гадове 🙂 

• Харесвам 13
  • Смея се 1
Връзка към коментар

Днес гледах откриването на Олимпиадата, и си мисля : Какво е, когато хиляда човека, събрани накуп гъз до гъз, неваксинирани и нетествани, протестират срещу провеждането на Олимпиада, при която спортистите дори нямат право да се доближават на повече от 2 метра, ядат, без да говорят, ходят и до тоалетната с маска, и биват тествани по 2 пъти на ден, а ааа и половината са ваксинирани? Та какво е? Японска логика, вероятно. Да ме извинява самурайка, но твърдо НЕ. 

• Харесвам 8
Връзка към коментар

Май някой хора забравят че отдолу се вижда кой чете темата. Айде стига приказки под шипковия храст ,  постоянно висите тук дето "влизате отвреме -навреме"... или пък към да кажем 18 часа в денонощието.

• Харесвам 3
  • Браво 1
  • Смея се 5
Връзка към коментар
преди 6 минути , stanimir каза:

Май някой хора забравят че отдолу се вижда кой чете темата. Айде стига приказки под шипковия храст ,  постоянно висите тук дето "влизате отвреме -навреме"... или пък към да кажем 18 часа в денонощието.

Ти следиш ли ме или така - нещо да кажеш 😄  Не ми отговаряй, няма нужда. 

• Харесвам 7
Връзка към коментар
Преди 1 час, Eva eva каза:

От време на време влизам да видя накъде върви разговорът. Май още не е стигнал дъното, давайте, още можете 🙂 Направо на стадиона ги подреждайте всички гадове 🙂 

Еее, недей така , с лошо:)))

Нали сме възпитани и интелигентни хора, просто си говорим:))

И не се обиждаме. Е, с някои изключения:)))):drinks:

преди 28 минути , luba_rizova каза:

Днес гледах откриването на Олимпиадата, и си мисля : Какво е, когато хиляда човека, събрани накуп гъз до гъз, неваксинирани и нетествани, протестират срещу провеждането на Олимпиада, при която спортистите дори нямат право да се доближават на повече от 2 метра, ядат, без да говорят, ходят и до тоалетната с маска, и биват тествани по 2 пъти на ден, а ааа и половината са ваксинирани? Та какво е? Японска логика, вероятно. Да ме извинява самурайка, но твърдо НЕ. 

Люба, с всичко  се свиква. А пък спортистите се пазят, че ако има някой положителен, сигурно, ще отпаднат всички около него. И край с участието:( Но иначе, сигурно е депресиращо за тях, да се състезават, с мисълта , какъв ще им е следващият тест. Това сигурно, ще е най- напрегната олимпиада:(((

• Харесвам 11
Връзка към коментар

Да, за спортистите е ясно, за организаторите също не е лесно заради натиска на обществото,  самото общество наистина като иска, да протестира, ама беше смешно - самите протестиращи бяха с по-голям риск от зараза от спортистите. Аз се надявах Олимпиадата да стане празник като Европейското, но... грешната държава се падна. А за тях е още по-тежко и с огромни загуби. Между другото, Таджикистан вървяха без маски, явно протест. Дано всичко мине добре. 

• Харесвам 6
Връзка към коментар
преди 1 минута , AlexandraKo каза:

Еее, недей така , с лошо:)))

Нали сме възпитани и интелигентни хора, просто си говорим:))

🙂 Аз никого не съм обиждала, нито в тази тема, нито където и да е във форума. Факт е, обаче, че "ваксърите" започнаха да се държат прекалено грубо в темата -  пращаха ни на психиатри, от права ни лишаваха, подиграваха ни се, обиждаха ни директно и т.н. Разговорът отдавна стигна дъното именно поради тези причини 🙂 Затова и иронично написах - да ни пращат на стадиона, друго не остана 🙂 Приказваме си ние.

Най-добрата ми приятелка си сложи еднократната ваксина преди седмица и днес е в болница. Проблеми със сърцето.  Реве ми се просто.

• Харесвам 6
  • Шок 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 7 минути , Eva eva каза:

🙂 Аз никого не съм обиждала, нито в тази тема, нито където и да е във форума. Факт е, обаче, че "ваксърите" започнаха да се държат прекалено грубо в темата -  пращаха ни на психиатри, от права ни лишаваха, подиграваха ни се, обиждаха ни директно и т.н. Разговорът отдавна стигна дъното именно поради тези причини 🙂 Затова и иронично написах - да ни пращат на стадиона, друго не остана 🙂 Приказваме си ние.

Най-добрата ми приятелка си сложи еднократната ваксина преди седмица и днес е в болница. Проблеми със сърцето.  Реве ми се просто.

@Eva eva, не се впечатлявай, ще си позволя, да ти цитирам една мъдрост:

” Слабият удря с ръце, умният с думи, а мъдрият - с мълчание…”

За приятелката ти - около мен, има няколко такива случая, възстановиха се, но след няколко месеца, ходене по кардиолози, невролози и психиатри. Дано да се оправи бързо. 

Най- добрата ми приятелка, дето я познавам, все едно съм аз , след първата игла на АЗ , отключи сърдечни проблеми, оттам - ПА, все едно, не беше тя, а друг човек, но мина, вече е добре.

Редки са такива случаи, човек разбира, като се случат на него или на близките му.

• Харесвам 9
  • Шок 1
Връзка към коментар
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.