Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

преди 28 минути , Eva eva каза:

🙂 Аз никого не съм обиждала, нито в тази тема, нито където и да е във форума. Факт е, обаче, че "ваксърите" започнаха да се държат прекалено грубо в темата -  пращаха ни на психиатри, от права ни лишаваха, подиграваха ни се, обиждаха ни директно и т.н. Разговорът отдавна стигна дъното именно поради тези причини 🙂 Затова и иронично написах - да ни пращат на стадиона, друго не остана 🙂 Приказваме си ние.

Най-добрата ми приятелка си сложи еднократната ваксина преди седмица и днес е в болница. Проблеми със сърцето.  Реве ми се просто.

Нивото на тревожност сериозно се вдигна в световен мащаб и това чудничко пролича и тук. Предполагам на доста хора не им допадаше проявата на тази тревожност в тази тема под формата на паника и вайкане, че: 1. ще ни затворят вовеки веков, 2. ще ни поробят, 3. никога повече няма да се пътува, 4. светът няма да е същият, 5. светът за по-лесно на кукловодите направо ще свърши.

Виждате, че нищо такова не стана, някои от хората тук дори навъртяха сериозен километраж в пътувания тази година.

И аз продължавам да не виждам нищо лошо в това да посъветваш да отиде на психолог някой, на който му личи тази тревожност. Аз самият се самодиагностицирах, че не би било лошо да отида и аз. Но реших засега да изчакам! Нека първо другите!

🙂

• Харесвам 7
Връзка към коментар
преди 2 часа, Eva eva каза:

От време на време влизам да видя накъде върви разговорът. Май още не е стигнал дъното, давайте, още можете 🙂 Направо на стадиона ги подреждайте всички гадове 🙂 

Всъщност това мнение изразява великолепно неразбирането на антиваксърите на процеса доброволна ваксинация. Досега не съм видял някой чипиран да е сеел клетви и подреждал до стената гадовете. Нещо от което непрекъснато се оплакват античипърите. Не се дръжте като вегани на система.

Моля да ми отговарят само хора с чувство на хумор.

😉. Другите ги подреждам до стената. Един зад друг.

• Харесвам 6
  • Браво 2
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 11 минути , Брани каза:

Но реших засега да изчакам! Нека първо другите!

Мъдро решение, което ми напомни за великия Седларов: "Няма само аз да страдам, я!"  😀

преди 2 минути , Zaro каза:

Всъщност това мнение изразява великолепно неразбирането на антиваксърите на процеса ваксинация по желание. Досега не съм видял някой чипиран да е сеел клетви и подреждал до стената гадовете. Нещо от което непрекъснато се оплакват античипърите. Не се дръжте като вегани на система.

Да не забравяме и безспорния факт, че чипираните бият негрите... 😛

• Смея се 1
Връзка към коментар

Съжалявам за Ева Ева, но аз например съм обкръжен от ваксинирани, които не са имали проблеми. Не знам какво да си мисля. Работата тук стана дума срещу дума... 

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Така и не схванахте разликата между психолог и психиатър , а тя е да кажем в няколко хиляди учебни страници  и няколко години повече в университета.Едните имат право да изписват хапчета със зелена рецепта ,другите не.

Чак толкова ли е сложно ? 

• Харесвам 7
Връзка към коментар
преди 7 часа, stanimir каза:

Така и не схванахте разликата между психолог и психиатър , а тя е да кажем в няколко хиляди учебни страници  и няколко години повече в университета.Едните имат право да изписват хапчета със зелена рецепта ,другите не.

Чак толкова ли е сложно ? 

Не беше ли точно на психиатър пратена? Иначе за психолог и аз съм за и даже съм ползвал услугите.

преди 12 часа, Nikolay Ivanov каза:

Това, което днес наричаме "конспиратор", е човек, който твърди, че зад фактите и всичко, което е очевидно, стои нещо друго, което не можем да видим, но всъщност то е причината на явленията в нашия свят. С една дума, конспираторът смята, че не бива да вярваме на това, което виждаме или знаем. След което самият той започва да твърди, че всъщност САМО ТОЙ знае истината. 

Много хубаво обяснено, ама във форума "конспиратор" се ползваше в един момент за всеки, който просто за момента не иска да си сложи ваксина. Затова и казах, че от такава гледна точка Галилей е бил конспиратор за голяма част от съвремениците си. В значението, което си описал в коментара си (правилното значение), Галилей естествено НЕ е конспиратор.

• Харесвам 11
Връзка към коментар

Разликата между психолог и психотерапевт е още по-важна всъщност, защото у нас професия 'психолог' взимат и завършилите бакалавър без специализация. А един психолог може да работи доста неща освен да консултира хора с клинични проблеми.

• Харесвам 6
Връзка към коментар
преди 8 часа, Nikolay Ivanov каза:

Съжалявам за Ева Ева, но аз например съм обкръжен от ваксинирани, които не са имали проблеми. Не знам какво да си мисля. Работата тук стана дума срещу дума... 

Това с ваксинираните е така и около нас за щастие.

Но проблеми не са изключени, особено при нивата на стрес последната година и тъжното здравословно състояние на голяма част от живеещите в страната. Не е много възпитано да се подхожда с недоверие към споделени чужди нещастия, но аз винаги се питам колко по-зле щяха да бъдат същите тези хора при сблъсък с ковид. 

• Харесвам 8
Връзка към коментар
преди 9 часа, Брани каза:

Нивото на тревожност сериозно се вдигна в световен мащаб и това чудничко пролича и тук. Предполагам на доста хора не им допадаше проявата на тази тревожност в тази тема под формата на паника и вайкане, че: 1. ще ни затворят вовеки веков, 2. ще ни поробят, 3. никога повече няма да се пътува, 4. светът няма да е същият, 5. светът за по-лесно на кукловодите направо ще свърши.

Виждате, че нищо такова не стана, някои от хората тук дори навъртяха сериозен километраж в пътувания тази година.

И аз продължавам да не виждам нищо лошо в това да посъветваш да отиде на психолог някой, на който му личи тази тревожност. Аз самият се самодиагностицирах, че не би било лошо да отида и аз. Но реших засега да изчакам! Нека първо другите!

🙂

@Брани, Брееей, Вие в таз Империя, много ученииии!
Много , ама много си прав за нивото на тревожност. В началото, наистина беше много високо. То е обяснимо - човек подсъзнателно, винаги се бои първо за себе си, после за другите. Сега вече, моите наблюдения са, че не е така. Част  от хората се ваксинираха и се успокоиха, друга, не малка част, минаха през вируса / или той през тях/. Някои  като нас, дори не разбраха. В един момент, се  оказахме, с голямо количество АТ, без изобщо, да сме имали никакъв , ама, хич никакъв симптом,:). Аз имах един период, със силно главоболие, / понеже за мен е непривично, си мисля, че тогава е било/,  за няколко дни, а пък Сърът - съвсем нищо. Може би, има значение и това, че непрекъснато вземаме К2, Д3,С и В12, поради други здравословни причини, от години  употребяваме количества пресен джинджифил, от когато има ваксини против грип, всяка година си слагаме. Слагаме и следим и Хепатит АиВ и си мисля, че по този начин държим имунитетите си “ напрегнати”и готови, да атакуват:))))Много се надявам, да си имаме антитела, поне до есента, пък до тогава,   да измислят комбинирана ваксина за Ковид+Грип:)))Но лично аз, не съм се страхувала. Каквото и да се случи - ще се справяме някак:))) При положение, че сме минали през епидемии на Спин, Хепатит, Туберкулоза и пр. си имаме ясни и утвърдени  протоколи на дезинфекция, стерилизация, та нищо ново, като необходимо действие. И понеже, професионалната деформация си я имам, в къщи също, цял живот, всичко се минава с кислородна вода или хипохлорид:)))

Луда работа, ама навик:)).

Така че, хората се поуспокоиха, свикнаха да се пазят, не е каквото беше, преди година.

И това ще мине, както казал мъдрецът. Търпение и правилно поведение са необходими.

• Харесвам 17
Връзка към коментар

Аз също сред вече доста ваксинирани колеги и познати  досега не съм чул за нито един със сериозно оплакване. Хора които познавам.

Това разбира се не означава че не може да  се появят при друг ,но ме навява на мисълта ,че случаите са наистина достатъчно редки за да определят общата картина. Все пак в света вече са приложени над 3 милиарда дози ваксина и още не е настъпил масов мор.

• Харесвам 13
Връзка към коментар
преди 21 часа, Nikolay Ivanov каза:

С цел запазване на добрия тон във форума ще се направя, че това не съм го прочела. Споделих личен житейски факт, нямам желание да убеждавам който и да е в каквото и да е. Точка. 

@AlexandraKo, много хубава мъдрост, но дали е приложима във всички ситуации?! Разбрах те, че имаш предвид конкретната тема тук, но нека погледнем по-глобално на въпроса.

Колко време стана вече, трета година ще започне от началото този кошмар. Хората се криха по къщите с месеци, не се виждаха с близки и приятели, чакаха, търпяха мерки, ограничения... част от тях направо смешни и безумни. Друга част вече обявени за противоконституционни. И не спряха, ей за ден не ни оставиха на мира - то не бяха през ден новини за страхотии, нови, още по-опасни щамове, мутации и т.н... Ето и от днес стряскаща новина "Опасна находка: открит е нов вид коронавирус у прилепи във Великобритания". А, да и министърчето на образованието ни заплашва, че учебната година ще започне дистанционно. Няма да коментирам бисерите на математика и подобните на него изявяващи се ежедневно, как смеят да ходят по улицата тези хора, не ми е ясно. 

Хората вече не вярват, нямат и сила за продължаване на мерките, нито за насилствено ваксиниране. Колко ни убеждаваха, че ваксинирането няма да е задължително?! И то не само в България, но и по света. И какво стана - лъгаха ни най-нагло. Затова започват и протести, не може да се търпи и мълчи до безкрай. Само от вчера и днес има протести в Лондон, Италия, Словакия, Франция, Австралия. 

Според мен е крайно време всичко това да спре. Задължително ваксиниране и продължаване с безумни мерки само ще доведе до още по-голяма съпротива и недоверие у хората. Който иска - да се ваксинира, който иска и може да си го позволи - да си стои в къщи и да си ограничи контактите. Който не иска - да си се пази както си знае или да не се пази. 

• Харесвам 15
  • Браво 2
Връзка към коментар

Ами, май не му се види краят..

“Препоръчват трета доза ваксина срещу коронавирус в Испания”

https://nova.bg/news/view/2021/07/24/334613/препоръчват-трета-доза-ваксина-срещу-коронавирус-в-испания/

То и мерките вече се изчерпаха.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 25 минути , Eva eva каза:

С цел запазване на добрия тон във форума ще се направя, че това не съм го прочела. Споделих личен житейски факт, нямам желание да убеждавам който и да е в каквото и да е. Точка. 

@AlexandraKo, много хубава мъдрост, но дали е приложима във всички ситуации?! Разбрах те, че имаш предвид конкретната тема тук, но нека погледнем по-глобално на въпроса.

Колко време стана вече, трета година ще започне от началото този кошмар. Хората се криха по къщите с месеци, не се виждаха с близки и приятели, чакаха, търпяха мерки, ограничения... част от тях направо смешни и безумни. Друга част вече обявени за противоконституционни. И не спряха, ей за ден не ни оставиха на мира - то не бяха през ден новини за страхотии, нови, още по-опасни щамове, мутации и т.н... Ето и от днес стряскаща новина "Опасна находка: открит е нов вид коронавирус у прилепи във Великобритания". А, да и министърчето на образованието ни заплашва, че учебната година ще започне дистанционно. Няма да коментирам бисерите на математика и подобните на него изявяващи се ежедневно, как смеят да ходят по улицата тези хора, не ми е ясно. 

Хората вече не вярват, нямат и сила за продължаване на мерките, нито за насилствено ваксиниране. Колко ни убеждаваха, че ваксинирането няма да е задължително?! И то не само в България, но и по света. И какво стана - лъгаха ни най-нагло. Затова започват и протести, не може да се търпи и мълчи до безкрай. Само от вчера и днес има протести в Лондон, Италия, Словакия, Франция, Австралия. 

Според мен е крайно време всичко това да спре. Задължително ваксиниране и продължаване с безумни мерки само ще доведе до още по-голяма съпротива и недоверие у хората. Който иска - да се ваксинира, който иска и може да си го позволи - да си стои в къщи и да си ограничи контактите. Който не иска - да си се пази както си знае или да не се пази. 

Аз не виждам какво ни остава освен да помолим вируса да спре да се разпространява 🙂

Но ако трябва да съм сериозен, гледай по-ведро на нещата, няма нужда човек да се напряга повече след последната година и нещо. А и не виждам всъщност какъв точно е проблемът в момента: Както вече написах, доста хора във форума показаха, че пътуванията пак са възможни, макар и не толкова гладки и лесни като преди. Никой никого не задължава да се ваксинира, поне у нас. Магазините и заведенияте си работят нормално ...

• Харесвам 7
Връзка към коментар
преди 41 минути , Брани каза:

Аз не виждам какво ни остава освен да помолим вируса да спре да се разпространява 🙂

Но ако трябва да съм сериозен, гледай по-ведро на нещата, няма нужда човек да се напряга повече след последната година и нещо. А и не виждам всъщност какъв точно е проблемът в момента: Както вече написах, доста хора във форума показаха, че пътуванията пак са възможни, макар и не толкова гладки и лесни като преди. Никой никого не задължава да се ваксинира, поне у нас. Магазините и заведенияте си работят нормално ...

Е, освен, че приятелката ми е в болница след ваксина, по-ведро няма накъде 🙂  Напрегната ли звуча? 🙂  Такива планове съм заформила, само ги дебна къде какви мерки ще сътворят, да се отвори малко прозорец, да се оправи другарката и паля с 200 🙂 

Сега сериозно. Проблеми няма, коментираме си просто. За мен най-тревожните неща са:

- първо - започва да се говори за ново затваряне есента - дали ще е точно затваряне, дали и мерките ще са толкова хард, колкото предни години или по-леки предстои да видим. Последиците и резултатите ги видяхме. Хората наистина не издържат вече, за децата ми е най-тъжно. Кой знае и какви новости ще измислят нашите звезди, чак изтръпвам от сега;

- второ - няма как половин Европа да наложи задължителна ваксинация на част от населението и нас някак това да ни подмине. Тепърва ще включват нови и нови групи, ще се въвежда и в нови държави.  Дано не съм права, разбира се. Лошото е, че има групи хора, за които ваксините са доста рискови или поне със сигурност не биха се ваксинирали, имам такива приятели - например онкоболни в ремисия, със сърдечни заболявания, бременни и други. Чудя се дали има изключения от задължителното ваксиниране или не? Дано все пак е помислено. Разбира се, моето мнение е, че изискването за задължително ваксиниране е противоконституционно 🙂 ;

- продължава и тоталния хаос и безумията с пътуванията - от днес за утре промени, прие се ЕU сертификата уж за по-лесно пътуване и какво от това, Щатите не ни допускат през Шенген ако ще и с 10 ваксини да си и 8 теста да представиш. Пък сега смятах, че ако отидем с дребното до Тунис трябва да дам 400 лв. само за ПСР тестове, дори и да сме ваксинирани 🙂 

И такива неща 🙂 

• Харесвам 12
Връзка към коментар

Извинете, но т.нар. задължително ваксиниране, което се споменава в последните постове, някаква новина ли е? Т.е. има ли задължително ваксиниране в България или някъде другаде по света? 

Съвсем сериозно питам, тъй като не следя дискусията отблизо. 

Връзка към коментар
преди 5 часа, MCC каза:

Извинете, но т.нар. задължително ваксиниране, което се споменава в последните постове, някаква новина ли е? Т.е. има ли задължително ваксиниране в България или някъде другаде по света? 

Да, за определени сектори, най-често здравеопазване, във Франция и Гърция, ваксинацията става задължителна.

При французите са включени и пожарникари, работещи с възрастни хора също. Но не полицаи или поне бяха изпуснати в статията за протестите спрямо новите правила в euronews. Пишеше, че това среща одобрение от 76 % от хората, но не е налице референдум, подкрепящ това твърдение.

Отделно от август е задължително да предоставиш сертификат за пътуване с влак, посещение на заведение и други сходни по редовност занимания, а тестовете спират да са им безплатни в края на август. 

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 5 часа, MCC каза:

Ето примери:

“Президентът на Франция Еманюел Макрон обяви, че заради борбата срещу разрастването на коронавирусната епидемия в страната ваксинацията срещу Covid-19 ще бъде задължителна за всички здравни работници и за всички други работници, които са в контакт с уязвими хора, предават световните агенции.

"Тези хора ще имат възможност до 15 септември да се ваксинират и след това ще се прилагат санкции", каза Макрон в обръщение към сънародниците си, предава БТА.”

https://www.investor.bg/evropa/334/a/vaksinata-sreshtu-koronavirus-shte-e-zadyljitelna-za-zdravnite-rabotnici-vyv-franciia-331548/

Задължителна ваксинация срещу коронавирус в Гърция - ако не искаш, неплатен отпуск

https://www.actualno.com/balkani/zadyljitelna-vaksinacija-sreshtu-koronavirus-v-gyrcija-ako-ne-iskash-neplaten-otpusk-news_1622608.html 

“Рига. Латвийските власти въведоха задължителна ваксинация срещу COVID-19 за своите граждани. Тези, които отказват да се съобразят с това изискване, може да бъдат освободени от длъжност от своите работодатели, считано от 1 октомври 2021 г., съобщава руският вестник „Московский комсомолец“.

Ваксинацията ще бъде задължителна за служителите в образованието, в здравната сфера и търговията, както и за всички граждани „с повишен риск от инфекция“.”

http://m.focus-news.net/?action=news&id=2886695

“Туркменистан обяви днес, че въвежда задължителна ваксинация срещу Covid-19 за всички пълнолетни граждани макар потайната централноазиатска страна да твърди, че не е регистрирала случаи на коронавирус, предаде АФП.

В. „Неутрален Туркменистан“, смятан за трибуна на правителството, написа, че всички граждани на възраст над 18 години „трябва да бъдат ваксинирани“. Изключение ще се прави за хора с медицински противопоказания към ваксинирането, посочи изданието, цитирайки здравното министерство.”

https://bnr.bg/post/101494703/turkmenistan-vavejda-zadaljitelna-vaksinacia-sreshtu-covid-19

А Европейският съд в Страсбург реши, по повод ваксинационната политика в Чехия:

“Най-същественият извод от решението е, че държавите по своя преценка могат да въвеждат задължителни ваксинации и санкции за неспазването им в интерес на общественото здраве и правата на всички хора и при спазване на пропорционалността на тези мерки. Конкретният повод са детските ваксини, но стандартът е общовалиден.

Косвено решението дава аргументи и в актуалния дебат за ваксинирането срещу ковид-19 и въвеждането на ваксиналния паспорт, доколкото не изключва възможността да се налагат санкции при отказ от ваксиниране. “

https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/pravo/2021/04/08/4195967_sudut_v_strasburg_durjavite_mogat_da_vuvejdat/

• Харесвам 8
Връзка към коментар
преди 9 часа, AlexandraKo каза:

Ами, май не му се види краят..

“Препоръчват трета доза ваксина срещу коронавирус в Испания”

https://nova.bg/news/view/2021/07/24/334613/препоръчват-трета-доза-ваксина-срещу-коронавирус-в-испания/

То и мерките вече се изчерпаха.

Трета доза и ежегодно ваксиниране или по 3 пъти на година за напред.

• Харесвам 7
Връзка към коментар
преди 8 часа, Alexander каза:

Трета доза и ежегодно ваксиниране или по 3 пъти на година за напред.

Уф, нали все се надяваме, пустият му вирОс, да вземе да слабее и да загине, както стана с брат  му SARS  преди време.

Аз лично, все очаквам, това да се случи…

Пък и на ваксините, ще им мине изпитателният срок / мисля, че е до 2023, но не споря/, ще се нятрупат опит и наблюдения, ще се елиминират страничните действия и дали ще е 2 или 3 пъти годишно, няма значение. 

Гледам си, оптимистично напред:))))

• Харесвам 5
Връзка към коментар
На 23.07.2021 г. в 10:34, Zaro каза:

И една загадка: кога църквата помилва Галилео Галилей?

Преди десетина години май беше

преди 26 минути , AlexandraKo каза:

Уф, нали все се надяваме, пустият му вирОс, да вземе да слабее и да загине, както стана с брат  му SARS  преди време.

Аз лично, все очаквам, това да се случи…

Пък и на ваксините, ще им мине изпитателният срок / мисля, че е до 2023, но не споря/, ще се нятрупат опит и наблюдения, ще се елиминират страничните действия и дали ще е 2 или 3 пъти годишно, няма значение. 

Гледам си, оптимистично напред:))))

САРС обаче не загина сам, а в Азия му приложиха мерките, които тук почти всички отричат... 

• Харесвам 6
Връзка към коментар
преди 25 минути , neuromancer каза:

Преди десетина години май беше

САРС обаче не загина сам, а в Азия му приложиха мерките, които тук почти всички отричат... 

ТОРС/САРС вилня, около 8 месеца, ноември2002/юли 2003 и сам, внезапно изчезна. Някъде бях чела, че тъкмо сколасали с ваксината  против него, изхарчили, не знам си колко милиарда за нея и останала неизползвана. Това е причината, да излезе ваксината за Ковид толкова бързо, те просто, не започнаха от кота нула. 

Но той пак беше , предимно в Китай и ХК, пак по линията- прилеп/цибетка. Ония там, нали ядат всичко, що намерят:(((На всичкото отгоре, както при тази епидемия, ККП забранила, да се дава информация за вируса и пак са криели от световната общественост.

Ама тогава и Канада беше много пострадала. Имаше история на един китайски лекар, дето отишъл в ХК и му станало лошо в хотела, дето отседнал, умрял, но изпозаразил сума ти народ. Една жена от същия хотел, се прибира в Канада, синът и я посреща на летището - и двамата, ако не се лъжа, починаха от заразяването с ТОРС. Сингапур - също. Ние в Европа, много не го усетихме.

Чела съм, видни вирусолози казваха, че просто е било въпрос на късмет - така изведнъж да изчезне.Мерките са си мерки, нали и сега правим всичко, пък няма резултат:(

И като сравняват ТОРС и Ковид - първият бил много смъртоносен, а този пък - изключително зарАзен, но по- малко смъртоносен.

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 10 минути , Lyubina каза:

Ами каквото и да ги сравняват, и двата се причиняват от коронавируси: Sars-Cov и Sars-Cov-2.

Никой не твърди друго - нали току-що казах, че това е причината , за бързото излизане на ваксините. Те са си семейство:)

• Харесвам 5
Връзка към коментар
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.