Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

преди 3 часа, bad kid каза:

Хората са предвидливи, някой ден като стане средната продължителност на живота 210 години, няма да го променят пак.

Баш тогава ще трябва да го променят, понеже са заложили до 200 сега 😄

• Смея се 2
Връзка към коментар
преди 3 часа, stanimir каза:

Програмистите се провалиха ,ама докато си траем и не ги подпукаме с камъни ще е така.

Не мога да разбера защо все искаш да подпукваш някого с камъни 😄

• Харесвам 8
  • Смея се 2
Връзка към коментар

Понеже многкратно се коментира за това чудо невиждано задължителна ваксина  по повод незадължителните ваксини срещу Covid или по повод  изискване за ваксиниране на представителите на определени професии в някои страни, само да припомня факта, че в България, например (но и не само в България, разбира се) съществуват (и то от десетилетия) наистина задължителни ваксини, а именно ваксини срещу:
- хепатит Б
- туберколуза
- дифтерия
- тетанус 
- коклюш
- полиомелит 
- хемофилус инфлуенце
- морбили
- рубеола 
- паротит

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 12 минути , Фил каза:

Понеже многкратно се коментира за това чудо невиждано задължителна ваксина  по повод незадължителните ваксини срещу Covid или по повод  изискване за ваксиниране на представителите определени професии в някои страни, само да припомня факта, че в България, например (но и не само в България, разбира се) съществуват (и то от десетилетия) наистина задължителни ваксини, а именно ваксини срещу:
- хепатит Б
- туберколуза
- дифтерия
- тетанус 
- коклюш
- полиомелит 
- хемофилус инфлуенце
- морбили
- рубеола 
- паротит

Сред тях и такива, които съдържат кравешки вируси.

Връзка към коментар
преди 14 минути , Фил каза:

Понеже многкратно се коментира за това чудо невиждано задължителна ваксина  по повод незадължителните ваксини срещу Covid или по повод  изискване за ваксиниране на представителите определени професии в някои страни, само да припомня факта, че в България, например (но и не само в България, разбира се) съществуват (и то от десетилетия) наистина задължителни ваксини, а именно ваксини срещу:
- хепатит Б
- туберколуза
- дифтерия
- тетанус 
- коклюш
- полиомелит 
- хемофилус инфлуенце
- морбили
- рубеола 
- паротит

Някъде да има задължително ваксиниране заради сезонен грип?

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 7 минути , ivan69 каза:

Някъде да има задължително ваксиниране заради сезонен грип?

Има, да... Туберкулоза... Пише го малко по-нагоре. Това е един "малко по-сериозен грип", който ти скапва белите дробове. Също като COVID-19... 

• Харесвам 7
Връзка към коментар
преди 46 минути , Фил каза:

Понеже многкратно се коментира за това чудо невиждано задължителна ваксина  по повод незадължителните ваксини срещу Covid или по повод  изискване за ваксиниране на представителите на определени професии в някои страни, само да припомня факта, че в България, например (но и не само в България, разбира се) съществуват (и то от десетилетия) наистина задължителни ваксини, а именно ваксини срещу:
- хепатит Б
- туберколуза
- дифтерия
- тетанус 
- коклюш
- полиомелит 
- хемофилус инфлуенце
- морбили
- рубеола 
- паротит

Една прелестна пролетна и слънчева сутрин ти имаше уговорка с двама ваксинирани за освежаваща разходка навън. При това такива, които си носят маските и спазват дистанция.  Един от тях обаче спомена, че май нещо киха. И ти, въпреки първата си доза и мероприятието, планирано на открито, прояви предпазливост и отложи това забавно излизане. 

Ние, тоест двамата ваксинирани, се оказахме болни. Така че ваксината не е единственото средство да се предпазиш. Трябва да се комбинира или дори замени с предпазливост и разум. И цялото насилие хората да се ваксинират няма да има смисъл, ако не бъде комбинирано с някакво съзнание и мисъл. 

П.П. Не съм против ваксинацията и съм много по-спокойна, че съм ваксинирана. Но всички медицински изделия и медикаменти имат инструкции, сертификати, тестове, противопоказания и аз очаквам едновременно със заповедта за задължителна ваксинация да бъдат изброени и изключенията. Иначе е просто немарлива самоцел. 

• Харесвам 9
Връзка към коментар
преди 53 минути , chandni каза:

Има, да... Туберкулоза... Пише го малко по-нагоре. Това е един "малко по-сериозен грип", който ти скапва белите дробове. Нещо като COVID-19... 

Виж сега, не е удачен този пример. Туберкулозата се причинява от бактерия, а Ковид - от вирус.

Има разлика - вирусите не оцеляват извън гостоприемника , докато туберкулозният бацил, в подходящо тъмно и влажно място, дори-стая, може да оцелее 2-3 години и да заразява. 
По -удачно би било, да сравняваме с ваксина против Хепатит, Грип или Спин.

Макар че, при всичките усилия, ваксина против Спин няма. Тази година стават, точно 40, откакто се изолира този вирус. Тия дни четох, че 38 милиона са болните по света, а 33 милиона -починалите.

А защо няма ваксина?

“Отговорът на този въпрос не е труден: вирусът на човешката имунна недостатъчност е като хамелеон: постоянно се променя, мутира, което обезсмисля всички опити на учените да създадат ваксина срещу него”точка:(

РНК вирусите , имат способности:(((

Когато два вируса инфектират една и съща клетка едновременно, те могат да си обменят генетичен материал и така да се получат нови, "смесени" вируси с уникални свойства. По този начин могат да се появят различни щамове .

РНК вирусите имат високи нива на мутации, което им позволява да еволюират изключително бързо. 

Пример дадох с вируса на Спин, нали и той е РНК.

Аз имам  и един друг въпрос - защо още няма лекарство, за Ковид?

Ясно  е, че с ваксините, няма да решим въпроса веднъж и завинаги. Вирусът ще мутира, ваксините ще се адаптират.  Аз поне мисля, че ще трябва да се ваксинираме, на всеки 8 месеца. Постоянно , има съобщения, че се работи върху не знам си колко лекарства, а нищо на лице.

• Харесвам 10
  • Браво 3
Връзка към коментар
преди 10 часа, Lindt каза:

Как хубаво цитираш предложението да ги попитаме хората, но започваш директно да ги обиждаш. Ти ли трябва да определиш тяхното място и професия? Ти по-добре ли си се информирал за ваксините, че да им отговориш на въпросите, преди да са ги задали? Ако да, може да си опънеш една масичка в мола и подканваш хората наоколо да се ваксинират. 

Аз никъде не съм споменавала нищо за България. Но да погледнем какво си избра за мишена - анонимен имигрант, но и сънародник, жена / за всеки случай /, описа я с презрение и сега предполагам чакаш да си скъса сама дипломата, защото тези наивни англичани не са забелязали, че ги е изментила, че е лекар.   

В какво отделение работи? Колко човека там са ваксинирани? Ако са над 10 и са стигнали заветните 90 %, трябва ли да променим точно нея? 

Може би във Франция / Гърция всъщност не могат да покрият 90% ваксинирани медици, защото голяма част са имигранти и не вярват на ваксината? И, прикривайки шовинизма със загриженост за мнозинството, ги задължават със закон да вървят по правия път? А не ги питат за причините за въздържанието им, защото тези неграмотници сигурно не знаят френски/гръцки и няма да успеят да отговорят. 

Вероятно е логично точно крайните в едната теза да имат най-краен пример за противниците си. Но.. позволете, моля, да има още  90 човека между вас, които по различни причини отказват да са крайни. И може би по-скоро от такива хора се научава нещо, отколкото от слепи защитници на убежденията си, макар и да сте доста по-шумни.

Нямаше никаква мишена. Темата се разгоря отново, защото в някои страни изискват задължителна ваксинации за медици. 

И тъй като ти си на мнение, че трябвало медиците да се питат ти дадох контра пример, че някои хора независимо от аргументите за нищо на света не биха си променили решението. 

Аз очаквам от един медик да е достатъчно образован и ако има съмнение в безопасността на ваксините да се разрови из статистики, научни журнали и да се допита до колеги и след това да заеме обосновано мнение защо не иска да преприеме тази стъпка. Вместо това маските се наричат парцали, а ваксинираните секта. Според теб имали смисъл да се дискутира с подобни хора и дискусията ще промени ли нещо? И твърдо да подчетая, че не съм против информационна кампания, но исках ясно да покажа, че подобна би имала ограничено действие и много хора биха продължили да си защитават (ирационалното) мнение.

Не знам в какво отделение работи не виждам защо това е важно. Ако пациент е стигнал до болница значи е със разклатено здраве и на дали един вирус, за който все още няма ефективно лечение, ще му помогне да излезе по-бързо оттам.

Връзка към коментар

😀😆

“ Центърът за контрол на заразните болести на САЩ (CDC) съобщи преди ден-два, че прекратява използването на PCR-тестове поради тяхната ненадеждност и невъзможност за различаване на заразените с ковид и с грип.”

https://www.lentata.com/page_22794.html?fbclid=IwAR1Zs2m5GujgUs3tuzZus17zSCNKm1mTEdRBpuboqbEetUEKq9B_BZE27C8

• Харесвам 3
  • Шок 2
  • Смея се 4
  • Замислям се 1
Връзка към коментар

Я, къде били антиваксърите! 

"Срам ме е да кажа какъв е процентът на ваксинираните срещу COVID-19 медици у нас", каза проф. Мира Кожухарова в "Тази сутрин" по bTV. По думите ѝ той е крайно недостатъчно и последно е бил около 20%.

А уточнението и "Разбира се много от тях са и преболедували и имат имунитет", важи и за останалата част от населението. 

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 1 минута , Светославов каза:

"Срам ме е да кажа какъв е процентът на ваксинираните срещу COVID-19 медици у нас", каза проф. Мира Кожухарова в "Тази сутрин" по bTV. По думите ѝ той е крайно недостатъчно и последно е бил около 20%.

А уточнението и "Разбира се много от тях са и преболедували и имат имунитет", важи и за останалата част от населението. 

И да, и не.

Лекарите има много по-голяма вероятност да са срещали вируса, отколкото някой, който си е седял вкъщи.

Но наистина числото е доста малко.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 5 минути , Светославов каза:

Предполагам не е само при нас такава картинката. Иначе нямаше да прибягват до задължителна ваксинация на медицинските лица в Европа.

• Харесвам 5
Връзка към коментар

По мое мнение голяма част сред неваксинираните лекари в България са над 55-60 годишна възраст- не владеят английски език, немски- това прави невъзможно да се информират и прочетат последните проучвания и статии  ( а някой нямат и желание да го направят) и затова започват едни кръстоносни походи против ваксините. А някой от аргументите, които си изсмукват от пръстите са меко казано абсурдни.

Не съм се интересувала какъв е процента на ваксинираните медици в Германия и Швейцария, но аз бях последната неваксинирана в нашия приятелски кръг ( 90 % от приятелите ни са лекари ). 
Абсолютно нормално е и сред медицинският персонал да ами антиваксъри, все пак и лекарите имат различни характери, морал и убеждения.

• Харесвам 11
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 53 минути , funny каза:

😀😆

“ Центърът за контрол на заразните болести на САЩ (CDC) съобщи преди ден-два, че прекратява използването на PCR-тестове поради тяхната ненадеждност и невъзможност за различаване на заразените с ковид и с грип.”

https://www.lentata.com/page_22794.html?fbclid=IwAR1Zs2m5GujgUs3tuzZus17zSCNKm1mTEdRBpuboqbEetUEKq9B_BZE27C8

а всъщност новината е тази - https://www.cdc.gov/csels/dls/locs/2021/07-21-2021-lab-alert-Changes_CDC_RT-PCR_SARS-CoV-2_Testing_1.html

лабораториите да се преориентират към тестовете, които откриват едновременно ковид или грип, което е доста смислено решение с едно тестване при подобни симптоми да си знаеш какво ти е

• Харесвам 11
Връзка към коментар
13 minutes ago, Velyana said:

По мое мнение голяма част сред неваксинираните лекари в България са над 55-60 годишна възраст- не владеят английски език, немски- това прави невъзможно да се информират и прочетат последните проучвания и статии  ( а някой нямат и желание да го направят) и затова започват едни кръстоносни походи против ваксините. А някой от аргументите, които си изсмукват от пръстите са меко казано абсурдни.

Не съм се интересувала какъв е процента на ваксинираните медици в Германия и Швейцария, но аз бях последната неваксинирана в нашия приятелски кръг ( 90 % от приятелите ни са лекари ). 
Абсолютно нормално е и сред медицинският персонал да ами антиваксъри, все пак това че някой е завършил медицина - все пак и лекарите имат различни характери, морал и убеждения.

Напълно съгласен. По мои наблюдения също най-вече не желаят да се ваксинират медици в по-напреднала възраст .Като се вземе предвид възрастовия профил на съсловието в България нещата вече не изглеждат чак толкова странни.

• Харесвам 6
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 11 минути , Velyana каза:

По мое мнение голяма част сред неваксинираните лекари в България са над 55-60 годишна възраст- не владеят английски език, немски- това прави невъзможно да се информират и прочетат последните проучвания и статии  ( а някой нямат и желание да го направят)

Доста крайно мнение, по мое мнение 🙂 

Цитираните 20% се потвърждават и от моето непредставително проучване сред познатите ми, активно практикуващи медицина, под 50г, вкладеещи поне един западен език и не от един приятелски кръг. Та от тях само 1 се е ваксинирал, другите не смятат. 

• Харесвам 6
  • Браво 1
Връзка към коментар

Аз не мисля, че докторите са антиваксъри и/или невежи, неговорещи чужди езици, пази боже. Ваксинитата си е в период на изпитване и това е факт,каквито и източници да се ползват. Отделно, и най-вече, много български лекари, сигурно е близо до 100%,са минали през вируса. Тези, които са ваксинирани, вероятно е за допълнителна защита. Другите смятат, че като са преболедували, не е нужно. Защо да ги виним? 

@funny, това достоверна информация ли е? Иначе е близко до ума, де, миналата година статистиката и у нас си беше същата, а и, до колкото помня, също лекари, и то специалисти, казваха, че пср не е надеждно средство за диагностика, такова средство са изявените симптоми. А и знаем случаи на отрицателни пср, но ковид симптоматика на 100%. Както и да е, половината лекари са невежи, неуки и не четат списания, за сметка на това пък политиците знаят всичко, защото те въвеждат задължителна и повсеместно ваксинация на 100% медицински  персонал. 

• Харесвам 13
Връзка към коментар
2 minutes ago, antea said:

а всъщност новината е тази - https://www.cdc.gov/csels/dls/locs/2021/07-21-2021-lab-alert-Changes_CDC_RT-PCR_SARS-CoV-2_Testing_1.html

лабораториите да се преориентират към тестовете, които откриват едновременно ковид или грип, което е доста смислено решение с едно тестване при подобни симптоми да си знаеш какво ти е

За измислени вируси не знам ,но у нас бъка от "измислени" медии.

1 minute ago, Светославов said:

Доста крайно мнение, по мое мнение 🙂 

Цитираните 20% се потвърждават и от моето непредставително проучване сред познатите ми, активно практикуващи медицина, под 50г, вкладеещи поне един западен език и не от един приятелски кръг. Та от тях само 1 се е ваксинирал, другите не смятат. 

А при мен точно обратното.

• Харесвам 6
Връзка към коментар
преди 40 минути , funny каза:

😀😆

@funny , това предполагам го пусна за да се посмеем :grin: на глупостите, които е написала Мира Баджева, нали? :wink:

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 32 минути , luba_rizova каза:

Аз не мисля, че докторите са антиваксъри и/или невежи, неговорещи чужди езици, пази боже. Ваксинитата си е в период на изпитване и това е факт,каквито и източници да се ползват. Отделно, и най-вече, много български лекари, сигурно е близо до 100%,са минали през вируса. Тези, които са ваксинирани, вероятно е за допълнителна защита. Другите смятат, че като са преболедували, не е нужно. Защо да ги виним? 

Изобщо не съм казала, че са невежи или че всички са антиваксъри. Но лично аз не смятам за нормално да чуя от колега, че ваксините са с извънземни ембриони,че вместо ваксина се инжектира вирус. 
В България има изключително добри специалисти, които могат да сложат много западни лекари в ‘’малкия си джоб”. 

• Харесвам 6
Връзка към коментар
преди 1 час, funny каза:

😀😆

Много моля да цитираме надеждни източници. Понеже имам навика да чета на всеки сайт информацията "кои сме ние", на тази интернет платформа намират поле за изява Костадин Костадинов, известен като Костя Копейкин, Карбовски, Иво Сиромахов, Албена Вулева, Ангел Джамбазки. Ако тези са източник на меродавна информация, аз ще емигрирам в Северна Корея.

• Харесвам 5
  • Браво 2
Връзка към коментар
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.