Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

преди 16 часа, ivan69 каза:

Аз да попитам някои от първоваксиниралите се @antea , @patilana , сигурно има и други , как е положението с антителата?

Не знам защо си останал с впечатление, че меря ежеседмично антителата си.:scratch_one-s_head:

Имам съвсем други идеи за харчене на парите си. Сигурно съм единствения човек, който е захранил индустрията на лабораториите само с 45 лева :grin:

Направих го веднъж, защото безспорните авторитети по темата - @master_of_germs и @Lyubina споделяха с нас данни от изследванията на производителите за процентите на ефективност. Исках да знам дали не съм изтеглила късата клечка да съм сред 5- те % незащитени . Споделих също така, че ще си направя нов тест в началото на септември, и не съм размислила, отново само и единствено във връзка със собственото си здраве.  Ще кача тук  новия резултат, защото смятам Магеланци за място, където си помагаме - дали за евтин самолетен билет или за доказани данни за нещо друго, няма значение. Ако и други споделят, ще имаме добро потвърждение на данните на учените. 

Тогава ще ни останат предположения само за дълготрайните последици - има , какви , няма, - за които се налага да бъдем здрави и търпеливи. 

• Харесвам 11
Връзка към коментар
преди 33 минути , luba_rizova каза:

В Гърция университет само за ваксинирани. Е, малко по малко си вървим към задължителност, за съжаление. https://news.bg/disasters/gartsiya-universitet-samo-za-vaksiniranite.html

Гръцките студенти вече приготвят коктейли Молотов. :vinsent:

Това е само предложение и съм почти сигурен, че няма да мине.

• Харесвам 5
  • Смея се 2
Връзка към коментар
преди 1 час, Zaro каза:

Гръцките студенти вече приготвят коктейли Молотов. :vinsent:

Това е само предложение и съм почти сигурен, че няма да мине.

Абе, за гърците не знам, ама, в Пловдив има 200 души англичани / иначе са индийци и пакистанци/, които учат обща и дентална медицина, с преподаване на английски.

Тях какво ще ги правят,ми е любопитно.

• Харесвам 3
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 22 часа, ivan69 каза:

@Zaro  , моля те напиши откъде да четем меродавна информация ... 

Всеки сам си преценява откъде да черпи информация, иначе на мен ми се струва, че ако прочетеш някъде (например в лентата.цом, брадва.беге, буднаера.цом, бултаймс.беге и др. подобни ) , че например NASA спира да използва ракети и минава на балони с топъл въздух, то би било логично и естествено да отидеш на сайта на NASA и да прочетеш повече подробности за тази новина.
Респективно, ако прочетеш някъде, например в лентата.цом (или някой подобен медиен парцал (мое субективно мнение :wink:) )  , че Мира Баджева съобщила във FB сензационната новина, че " в САЩ прекратяват използването на PCR-тестове поради тяхната ненадеждност" , предполагам е най-логично да отвориш сайта на CDC

image.png.5404fc21c552b0490c8fb3d1741b9e3d.png

и там от линка да хвърлиш едно око на оторизираните от FDA диагностични методи/тестове, за да си изясниш каква е "новината"  "в САЩ прекратяват използването на PCR-тестове поради тяхната ненадеждност". 

image.png.030e7fe4175934c65dfea4d2a92a0835.pngimage.png.e839864f22a753ecc8039de84f102b68.pngimage.png.cdb35bbb8ca2f1b3181c26cae106d965.png

това е само първа от общо 11 страници. 

• Харесвам 14
  • Браво 1
Връзка към коментар

Ако трябва да резюмирам случващото се в световен мащаб относно COVID-19, достигам до следните изводи:

1. PCR тест продължава да се ползва като водещо доказателство за наличие или липса на зараза - тук изненади няма, още когато се заговори за европейските сертификати изразих мнение, че тестовете няма да изчезнат и ще продължат да се приемат наред с доказателство за завършен ваксинационен цикъл. Има обаче един тънък момент и той е изцяло субективен. Имам предвид срокът на годност на въпросните тестове, който е различен за различните държави, а принципно от гледна точка на здравата логика нито един от PCR тестовете не би следвало да служи като доказателство за липса на зараза, защото са минали поне няколко часа от пробовземането, а в този период от време заразата е напълно възможна.

2. Сертификат за завършен ваксинационен цикъл - тук е пълна каша, защото сертификатът на ЕС не важи за държави извън Европа, както и обратното - техните сертификати не се приемат от ЕС. Въпреки всичко, редно е да подчертаем, че наличието на европейски сертификат улеснява значително пътуването, но не решава изцяло проблемите относно пропускателния режим между държавите.

3. Правилата за поставяне под карантина или липсата на задължителна карантина са още по-объркани и като цяло всяка държава решава за себе си без въобще да държи сметка за хаоса и тоталния нонсенс предизвикан от противоречащи или взаимно изключващи се правила. Да не говорим, че самото карантиниране е с отложено действие от определен брой часове и практически до голяма степен се обезсмисля. Лично за мен, водещ тук трябва да бъде субективния фактор, но очевидно съвременното общество не е готово на подобна отговорност и предпочита да се крие зад груповата безотговорност.

Изводът, който поне аз мога да направя за себе си е, че е време да обърнем пирамидата и един медицински проблем, който постепенно се превърна в политически, е редно отново да се върне към медицинските си корени. Осъзнавам, че страшно много бизнес интереси са впрегнати в пандемията, но очевидно все повече жители на планетата губят търпение и ако досега е имало някакъв здрав разум у тези хора сме на път съвсем да изпуснем положението.

С това цялото обаче въобще не искам да оставам впечатление, че позицията ми относно ваксинирането и пандемията се е променила. За мен постигането на колективен имунитет чрез ваксиниране е възможно най-сигурния и възможно най-бърз вариант за справяне с пандемията. Останалото е безотговорно поведение спрямо обществото... 

• Харесвам 17
  • Браво 2
Връзка към коментар
преди 13 минути , Duke каза:

Ако трябва да резюмирам случващото се в световен мащаб относно COVID-19, достигам до следните изводи:

1. PCR тест продължава да се ползва като водещо доказателство за наличие или липса на зараза - тук изненади няма, още когато се заговори за европейските сертификати изразих мнение, че тестовете няма да изчезнат и ще продължат да се приемат наред с доказателство за завършен ваксинационен цикъл. Има обаче един тънък момент и той е изцяло субективен. Имам предвид срокът на годност на въпросните тестове, който е различен за различните държави, а принципно от гледна точка на здравата логика нито един от PCR тестовете не би следвало да служи като доказателство за липса на зараза, защото са минали поне няколко часа от пробовземането, а в този период от време заразата е напълно възможна.

2. Сертификат за завършен ваксинационен цикъл - тук е пълна каша, защото сертификатът на ЕС не важи за държави извън Европа, както и обратното - техните сертификати не се приемат от ЕС. Въпреки всичко, редно е да подчертаем, че наличието на европейски сертификат улеснява значително пътуването, но не решава изцяло проблемите относно пропускателния режим между държавите.

3. Правилата за поставяне под карантина или липсата на задължителна карантина са още по-объркани и като цяло всяка държава решава за себе си без въобще да държи сметка за хаоса и тоталния нонсенс предизвикан от противоречащи или взаимно изключващи се правила. Да не говорим, че самото карантиниране е с отложено действие от определен брой часове и практически до голяма степен се обезсмисля. Лично за мен, водещ тук трябва да бъде субективния фактор, но очевидно съвременното общество не е готово на подобна отговорност и предпочита да се крие зад груповата безотговорност.

Изводът, който поне аз мога да направя за себе си е, че е време да обърнем пирамидата и един медицински проблем, който постепенно се превърна в политически, е редно отново да се върне към медицинските си корени. Осъзнавам, че страшно много бизнес интереси са впрегнати в пандемията, но очевидно все повече жители на планетата губят търпение и ако досега е имало някакъв здрав разум у тези хора сме на път съвсем да изпуснем положението.

С това цялото обаче въобще не искам да оставам впечатление, че позицията ми относно ваксинирането и пандемията се е променила. За мен постигането на колективен имунитет чрез ваксиниране е възможно най-сигурния и възможно най-бърз вариант за справяне с пандемията. Останалото е безотговорно поведение спрямо обществото... 

Леко шегувайки се, да обобщя твоето обобщение: "тук е пълна каша" 🙂

• Смея се 5
Връзка към коментар
преди 10 минути , Duke каза:

При все, че имаме различни гледни точки по някои въпроси, абсолютно подкрепям това ти мнение. И моето желание от почти самото начало (понеже съвсем в началото нищо не се знаеше за вируса) е решенията да се взимат основно на медицинска основа и да не са толкова политически. И макар и с други (знам, знам - провокаторски) думи да съм го казвал, точно това имах предвид - че, когато мерките са политически, неадекватни и най-вече не са обяснени на мнозинството, предизвикват дори обратен ефект.

• Харесвам 11
Връзка към коментар
преди 1 минута , Брани каза:

Леко шегувайки се, да обобщя твоето обобщение: "тук е пълна каша" 🙂

Или както обичам да цитирам BBC:

"Коментарът на BBC е, че не прави коментари..."

преди 2 минути , ivailo_radev каза:

При все, че имаме различни гледни точки по някои въпроси, абсолютно подкрепям това ти мнение.

Именно в това се корени част (основната) от проблема. Не би трябвало за нещо, което вълнува абсолютно всички, да имаме различни гледни точки. Въпрос на време е този факт да се осъзнае... 😉 

Връзка към коментар

Колкото и да се мъча да гледам надеждни източници и факти и да не вярвам на конспирации, Израел при над 90% ваксинирани с мерцедеса на ваксините файзер вече качиха заразените на над 2000 дневно и бройката продължава да расте. При нас при под 15% сме в зелената зона. 

• Харесвам 6
Връзка към коментар
преди 16 минути , T.E.Lawrence каза:

Колкото и да се мъча да гледам надеждни източници и факти и да не вярвам на конспирации, Израел при над 90% ваксинирани с мерцедеса на ваксините файзер вече качиха заразените на над 2000 дневно и бройката продължава да расте. При нас при под 15% сме в зелената зона. 

От къде черпите информацията за над 90% ваксинирани в Израел? Според "Our world in data 58,9%" от населението там е със завършен ваксинационен цикъл, т.е. все още има милиони хора, които не са си сложили ваксина и не са защитени. 

• Харесвам 3
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 15 минути , T.E.Lawrence каза:

Според мен това се дължи на достоверността на данните. Бях писал по-назад, че лично аз съм абсолютно сигурен, че официалните данни за България не са коректни. Лично аз преболедувах без да влизам в статистиката. По мои наблюдения и спекулативни предположения, не повече от 20% от заразените влизат в статистиката за страната. Според мен при Израел статистиката е далеч по-достоверна и оттам идват разликите. Същото е положението и в Холандия, UK, USA и други "податливи на стриктно спазване на правилата" държави... 

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Бройката определно варира доста из източниците. За Израел един познат израелец ми шерва и превежда от тяхната преса. В английските източници бройките ваксинирани ги ъпдейтват със закъснение. Като се позачетох ръста заболеваемост го отдават на доста по-ниския процент защита от делта вируса, иначе почти нямат тежки случаи вече. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Министерският съвет прие решение за удължаване срока на обявената извънредна епидемична обстановка, считано от 1 до 31 август 2021 г.

По данни на Световната здравна организация към 18 юли общият брой на случаите на COVID-19 в света е над 190 млн. души, а общият брой на починалите надхвърля 4 млн. Броят на новите случаи, докладвани през последната седмица (12 - 18 юли), е над 3,4 млн. души, като се отчита ръст с 12% в сравнение с предходната.

Очаква се, при досегашното темпо на развитие на пандемията, общият брой на случаите през следващите три седмици да надхвърли 200 млн. души.

В световен план България се нарежда на 7-о място по обща смъртност от COVID-19 и на 67-о място по 14-дневна смъртност. Във възрастовото разпределение на случаите се наблюдава спад на заболяемостта във всички групи, като от последните няколко дни се отчита нарастване на 14-дневната заболяемост при лицата до 39 г. и възрастните хора над 90 г.

До 18 юли в България с първа доза ваксина срещу COVID-19 е обхванато едва 18,1% от подлежащото население, а със завършен ваксинационен курс - 16,2%, което отрежда последно място на страната ни сред държавите в ЕС/ЕИП.

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Ех, и депутатите са подочули, че ваксините имат странични ефекти, а локдауните не се харесват на населението: 

https://offnews.bg/zdrave/debatat-za-i-protiv-vaksinite-se-prenese-v-parlamenta-756376.html

Сега чакам вълшебният заек да ни осигури живот в зелена зона, защото това е предпочитанието на българите 🙃

• Харесвам 1
  • Смея се 2
Връзка към коментар

"Холивудският ас Шон Пен заплаши, че няма да се върне на снимачната площадка на сериала Gaslit, който снима с Джулия Робъртс. В причина за това се превърна липсата на изискване всички, които работят по поредицата на терен да са ваксинирани срещу COVID-19."

Усещам как надписите след тоя сериал отиват към:

В главните роли: Шон Пен

Сценарист: Шон Пен

Режисьор: Шон Пен

Оператори: Шон Пен

Звук: Шон Пен

Текста четоха (много важно!): Шон Пен

• Смея се 5
Връзка към коментар
преди 7 минути , Брани каза:

"Холивудският ас Шон Пен заплаши, че няма да се върне на снимачната площадка на сериала Gaslit, който снима с Джулия Робъртс. В причина за това се превърна липсата на изискване всички, които работят по поредицата на терен да са ваксинирани срещу COVID-19."

Хората се побъркаха тотално. Какъв му е зора дали всички, единици,  половината или нула са ваксинирани, ако той се в ваксинирал и се е самопредпазил?

...

• Харесвам 6
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 40 минути , funny каза:

Хората се побъркаха тотално. Какъв му е зора дали всички, единици,  половината или нула са ваксинирани, ако той се в ваксинирал и се е самопредпазил?

...

Защото така работи новата "демокрация" и новата либерална доктрина в САЩ. Нещата, които чета за там и се случват, никак не са проява на здрав разум. Ковид е само една милимунда. Западната цивилизация от нямане на проблеми, тотално се срива в измислените бури в чаши вода. Но, друг разговор е. 

П. С. Той хубаво Чорбанов говори приятни неща, ама лидера им друго мисли, кандидат министърката на здравеопазването хич не е за леки мерки и тяхна липса, ами баш се очаква хард план и задължителна ваксинация. Та, всичко може да се очаква. 

• Харесвам 5
  • Браво 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, funny каза:

...

Надали го прави за себе си. По-скоро е част от ПР-стратегиите да се популяризира ваксинацията.

• Харесвам 2
  • Смея се 2
Връзка към коментар
преди 10 часа, Брани каза:

Надали го прави за себе си. По-скоро е част от ПР-стратегиите да се популяризира ваксинацията.

А може би е поредният идеалист с психическо разстройство, загрижен за обществото... 😛 

Връзка към коментар
преди 11 часа, funny каза:

...

Ами щото не е работата всеки да се спасява поединично и да мисли само за себе си. Но си давам сметка, че такова мислене не е по силите на всеки. И все пак, точно този начин е леко краен.

А ситуацията в България все повече ми наподобява на тази, когато голяма компания е на масата и идва сметката. Част от хората дават тяхното плюс бакшиш, друга дава без бакшиш, а трета дава по-малко, като се надява разликата да бъде покрита от горницата на първата група, т.е. някой друг да поеме и тяхната част. Та и тук сме така - една част от хората се ваксинираха от самото начало, други на следващ етап, а трети дебнат в засада, надявайки се другите да свършат работата за така бленувания колективен имунитет. Във форума присъстват достатъчно представители и на трите групи. Всички са ОК с авантите, ама когато обстоятелствата изискват да дадеш нещо, настава вой. :crazy:

Ако човек няма чувство за хумор, да не коментира мнението ми. Такива ги подреждам до стената и то един зад друг. Да пестя. :vinsent:

• Харесвам 14
  • Браво 4
  • Смея се 3
  • Замислям се 1
Връзка към коментар

Ама това поставя хора, които имат противопоказания за ваксинация в дискриминационна ситуация, тъй като няма или-или. Но, длъжни сме да не дискриминираме на гейска, черна, жълта, джендър причина, но на здравна - да. Ето един много хубав анализ, който дава поле за размисъл и според мен е доста точен, а дори не е и конспиративен: 

https://news.bg/columnists/sled-hibridnata-voyna-doyde-i-hibridnata-diktatura.html

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 3 минути , luba_rizova каза:

Ама това поставя хора, които имат противопоказания за ваксинация в дискриминационна ситуация, тъй като няма или-или.

Това не подлежи на коментар изобщо. Само че не тези хора реват. Напротив. Те са от най-разбиращите. Воят иде от други.

• Харесвам 8
Връзка към коментар
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.