Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

преди 35 минути , Zaro каза:

Ами щото не е работата всеки да се спасява поединично и да мисли само за себе си. Но си давам сметка, че такова мислене не е по силите на всеки. И все пак, точно този начин е леко краен.

Точно за тази крайност си говорим.

Колкото до спасяването поединично... историята и еволюцията са показали, че точно това прави всеки един от хилядолетия .

Примери много , давани са и преди : разхищения на храни и умиращи от глад, фармацевтични гиганти с колосални приходи и недостиг на медикаменти за определени части на света.... и в по-личен план  - ти, аз той, тя правим бизнес за да подобрим нашето лично качество на живот, не го правим безвъзмездно, пътуваме за удоволствие докато други ( даже и в държавата ни) едва свързват двата края .... 

Всеки може да погледне ежедневието си и да види точно това ( освен ако не иска да се самозалъгва естествено)

• Харесвам 7
Връзка към коментар
преди 18 часа, T.E.Lawrence каза:

Колкото и да се мъча да гледам надеждни източници и факти и да не вярвам на конспирации, Израел при над 90% ваксинирани с мерцедеса на ваксините файзер вече качиха заразените на над 2000 дневно и бройката продължава да расте. При нас при под 15% сме в зелената зона. 

ами просто е.

Първо в Израел са ваксинирани само около 55% от населението.

Второ, епидемичната динамика не е синхронизирана в различните държави. Много хора не могат да го осъзнаят, вкл. и такива, които доскоро бяха нонстоп по тв екраните, като Кантарджиев. У нас заради инат и тарикатлък, съчетани с попиване на всякакви конспиратвни теории от дебрите на дарк-уеба, след месец и нещо ще се завърти отново ковид-въртележката с по 2-3 хиляди новооткрити на ден.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 7 минути , funny каза:

Всеки може да погледне ежедневието си и да види точно това ( освен ако не иска да се самозалъгва естествено)

Не, не всеки. И е твърде показателно, че смяташ, че който не мисли така, се самозалъгва. Нямам повече какво да добавя.

Връзка към коментар
На 27.07.2021 г. в 19:57, boogy83 каза:

Чудя се сега, това нормално ли е?

За България - май да.

История от януари:

Приятелка, която по принцип работи от къщи, отива в офиса при HR-ката, която си кашля, но „не било ковид“ и си пиела чайчето с мед и в офиса.

После я хваща зверско главоболие, тества се светва с корона тя, след това приятелят й, както и майка й. Приятелят й се влошава и стига до болница. Пътечката е проста: „кашлящ“ -> главоболие -> болница.

преди 7 минути , Alexander каза:

Въртележка ще има с и без ваксини, справка другите европейски страни+САЩ

в Англия сега не умират по 1000 на ден от ковид като през януари или нещо крият труповете?

• Харесвам 2
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 6 минути , Alexander каза:

Нали е ясно, обаче, че въртележката е с преобладаващо неваксинирани, а ваксинираните, които имат нещастието да го пипнат, го прекарват в пъти по-леко, като изключим най-уязвимите и боледуващи хора на възраст? Така че "справката" ти е изключително сериозен аргумент...

• Харесвам 9
Връзка към коментар
преди 12 минути , Zaro каза:

Не, не всеки. И е твърде показателно, че смяташ, че който не мисли така, се самозалъгва. Нямам повече какво да добавя.

Извинявай за въпроса, личен е и ако решиш не ми отговаряй - ти като се ваксинира с цел защита на популацията ли го направи или за да се защотиш себе си от вируса ?

• Харесвам 5
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 23 минути , Alexander каза:

Дали не са умрели някаква част от по-слабите и уязвимите? 

В САЩ са  500 за вчера и са от първенците по ваксинация, а и 85 хиляди заразени.

САЩ е огромно понятие, виж първо откъде идват цифрите, покажи малко по-точна статистика, защото иначе си говорим ей така, за да има спор някакъв... Ваксинацията там изобщо не е толкова масова на някои места. Естествено, че ще умират всякакви. Но ако ще извърташ някакви две цифрички както ти дойде, е хубаво да има и нещо малко по-сериозно като аргументи и доказателства. Следя само Англия малко по-сериозно и знам, че масово се заразяват неваксинирани, а смъртните случаи все още са малко на фона на бройката позитивни, но да, сред тях има двойно ваксинирани хора, обикновено с една камара придружаващи заболявания, и на доста годинки. Така че, пак казвам, ако ще даваш "справки", ако може нали така, малко по-...

Връзка към коментар

Средната възраст на починалите си беше такава и без ваксинацията, все пак. Което си показва, че смъртността от Ковид е многократно надценена на фона на всятата паника. С което не казвам, че не си отиват и млади и здрави хора. Но си е нещо, за което да се мисли. Един човек на 88 години с придружаващи заболявания, заразЕн, ако умре, леле, колко ужасен вирус, страшен, зстваряйте света, връщайте ни към каменната ера. Същия човек, с 2 ваксини, пак ако умре - ами той щото има придружаващи заболявания. Много... странни начини за интерпретация на фактите. 

• Харесвам 10
Връзка към коментар
преди 17 минути , funny каза:

Извинявай за въпроса, личен е и ако решиш не ми отговаряй - ти като се ваксинира с цел защита на популацията ли го направи или за да се защотиш себе си от вируса ?

Няма проблем. В конкретния случай защитавайки себе си, защитавам и популацията, така че с един удар - два заека. Допускам, че този начин на мислене е чужд на много хора, които не се интересуват от абсолютно нищо извън непосредствения им личен интерес, но реват, когато не получават правата, на които биха имали право, ако си бяха изпълнявали съответните задължения (манталитет Когато цъфнат теменугите). :crazy:

Също така, когато си плащам сметката, оставям винаги горница, за разлика от други. Нерядко се е налагало да плащам повече, за да покрия скатавката на някой друг. Манталитет.

• Харесвам 9
Връзка към коментар
Преди 1 час, Zaro каза:

Ами щото не е работата всеки да се спасява поединично и да мисли само за себе си. Но си давам сметка, че такова мислене не е по силите на всеки. И все пак, точно този начин е леко краен.

......

Ако човек няма чувство за хумор, да не коментира мнението ми. Такива ги подреждам до стената и то един зад друг. Да пестя. :vinsent:

Понеже не съм съгласна и нямам чувство за хумор, споделям какво изчетох днес относно за част от причините за ниския процент ваксинирани в Румъния. Те са си вървели много европейски до ниво 20 % ваксинирани и после процесът е замръзнал: 

https://www.euronews.com/2021/06/08/why-did-romania-s-vaccination-campaign-derail-after-a-successful-start?fbclid=IwAR1gvJPNvsLWWMZHYA3nmYrr9q8ZgHJMISE3fnMht4VqP0ihNcW2k2et98Y

1/  45 % от населението им живее в селски райони - не са с идеално съвпадащ профил тези населени места, но имат затруднен достъп до здравеопазване, лоша инфраструктура и някои нямат дори течаща вода. 

Позната ли е тази картинка от нашата родина? За едни по-възрастни хора, останали без обществен транспорт, без лекар, без църква, без магазин, без сигнал на телефона? На загрижените как "всички сме заедно" хич не ни пука, че ще умрат там някъде без лекар, но се интересуваме, че не са ваксинирани от ковид. Те, между другото, живеят без никакви права на жители на европейска държава и не знам защо трябва да имат задължения. 

2/ Информационните кампании и отговори на въпроси, регистрация за ваксина са били през интернет. Предходните 45 % в селски райони + 10% в малки градчета, което е към полуселските райони, нямат интернет или особен опит с използването му. Единственият начин за достъп до тях е било през телевизора. Едно и също послание, което обаче не може да накара толкова много хора да го припознаят и разберат. 

Ако и при тях е било сходно излъчваното с нашето, по-скоро бих си хвърлила телевизора, отколкото да ходя да търся жив лекар да ме ваксинира. 

Социалните медии и фалшивите новини влияят на дезинформацията в извънградските райони повече, отколкото в градските. Над половината вярват, че вирусът е създаден в лаборатория.

3/  Политическо управление и прозрачност - 4 здравни министъра с различни идеи. 

4/ Много по-висок скептицизъм спрямо ваксините от средния за Европа. Скандалите около Астра Зенека са разколебали хора, които според социологическите проучвания са имали намерение да се ваксинират преди това. Поканите за ваксиниране са базирани на чувства "l miss together".

5/ Най-лошо оценено здравеопазване в Европа - тук между другото България ги води - имаме повече лекари на глава от населението и по-висок бюджет за здравеопазването. Интересно е да се знае, че 85 000 лекари са напуснали страната им и работят в Европа. Не наричам останалите на място по-некомпетентни, но вероятно са по-консервативни и предпазливи. 

6/ Румънското население е религиозно, а църквата не е подкрепила ваксинационната програма. Ние пък сме единствените, на които никой политик не е дал личен пример с ваксинация.

7/  За хората предимствата на ваксината не са ясни. Ей тук вече се почивствах у домановата стратегия е да занесем ваксината възможно най-близо до хората. Те могат да се ваксинират в замъка на Дракула, а ние в МОЛ-а и ни предстои смс игра с малки награди за ваксинирани.

Ако намеря нещо такова и за България, ще ми е също интересно 🤔

• Харесвам 11
  • Браво 4
Връзка към коментар
преди 7 минути , Lindt каза:

Понеже не съм съгласна и нямам чувство за хумор, споделям какво изчетох днес относно за част от причините за ниския процент ваксинирани в Румъния.

Не виждам връзка с несъгласие между това, което съм писал аз, и това, което пишеш ти.  Нещата са до голяма степен съпоставими. А за чувството за хумор - съболезнования, че го нямаш. Моля, подреди се последна на редичката на стената. :crazy::vinsent:

Ще се хвана само за едно нещо - преди време по наша телевизия се завъртя филм за румънската спешна помощ, която е на светлинни години от нашата. Мисля, че може да се намери някъде в нета.

За мен причините за скептицизма имат образователни, исторически и геполитически корени, но това е друга тема.

• Смея се 1
Връзка към коментар
преди 29 минути , funny каза:

Много хубав въпрос, на който с удоволствие ще отговоря!

Лично аз се ваксинирах защото имах неприятна близка среща с вируса и не бих искал да си го причиня отново. Това е първото и естествено най-логично обяснение за моето решение да се ваксинирам. Няма причина да заблуждавам когото и да е било, че водещ фактор при формиране на моето решение не са били лични преживявания и неприятни спомени от вируса...

Има обаче и второ, и трето, и четвърто обяснение, а едно от тях измести всички останали защото се превърна в приоритетно и пряко свързано с едно от двете най-големи удоволствия в живота ми - свободното и неорганизирано пътуване... 

За мен най-важната причина за ваксинация е постигане на колективен имунитет. Повтарям тезата си през две-три мнения, но очевидно не е достатъчно. Вирусът не може да се изпари от само себе си и тъй като за жалост все още няма лекарство срещу него, единственият ефективен начин за преодоляването му е масовата ваксинация. Това е пътят да приключим с коментари относно неадекватни политически решения и да се върнем към свободното неорганизирано пътуване...

Ще съм безкрайно благодарен ако поне този път за разнообразие опиташ да разбереш тезата без да е необходимо да влизаме в излишна полемика...

• Харесвам 5
Връзка към коментар
Преди 1 час, funny каза:

Ще ти отговоря вместо него, да не говорим, че "постоянно ме питат хора на лични":

Аз лично се ваксинирах, за да увелича величието си, дори измислих нова дума: "великсинирам се". Очевидно важи само за мен и само аз мога да я ползвам.

• Харесвам 1
  • Смея се 5
Връзка към коментар

То хубаво, но тук идва разликата - излиза, че ваксинацията не води към стаден имунитет, щом ваксинираните се и заразяват, и предават вируса (за огромно и мое съжаление, между другото), и се връщаме към тезата - кому е нужно да е задължителна тогава? Пък, и за момента - ЮК, с много ваксинирани, много малко умрели, обаче, уви, в червена зона и забрана за пътуване. 60% не са никак малко, повече от половината са си, и би следвало вълната сега да е по-малка от тези през другите 3 пика. Но, не е. 

Ако пък неваксинираните са по болниците и основно те са заразените , това означава на фона на общо многото зараза, че вируса се е отслабил и е много лек, ама в пъти по_лек от грип. И тогава няма смисъл отново от цялата паника. Което пак не е угодно. 

• Харесвам 7
  • Браво 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, Alexander каза:

Дали не са умрели някаква част от по-слабите и уязвимите? 

В САЩ са  500 за вчера и са от първенците по ваксинация, а и 85 хиляди заразени.

500 починали на 300+ милиона население. За сравнение ние имахме дни с над 200 починали.

Преди 1 час, Alexander каза:

За сега не съм видял държави с висок процент ваксинирани и  препълнени болници.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Добре, всичко е наред, има голям напредък, ама мерките са по-строги от миналото лято за голяма част от държавите. А какви ще бъдат на есен ще видим, да не съм лош пророк няма да казвам нищо повече.

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 3 минути , Alexander каза:

Добре, всичко е наред, има голям напредък, ама мерките са по-строги от миналото лято за голяма част от държавите. А какви ще бъдат на есен ще видим, да не съм лош пророк няма да казвам нищо повече.

Мерките за пътуване може и да са по-строги, но нямам впечатления, че мерките в самите държави се различават съществено от миналогодишните.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 25 минути , luba_rizova каза:

То хубаво, но тук идва разликата - излиза, че ваксинацията не води към стаден имунитет, щом ваксинираните се и заразяват, и предават вируса (за огромно и мое съжаление, между другото), и се връщаме към тезата - кому е нужно да е задължителна тогава? Пък, и за момента - ЮК, с много ваксинирани, много малко умрели, обаче, уви, в червена зона и забрана за пътуване. 60% не са никак малко, повече от половината са си, и би следвало вълната сега да е по-малка от тези през другите 3 пика. Но, не е. 

Ако пък неваксинираните са по болниците и основно те са заразените , това означава на фона на общо многото зараза, че вируса се е отслабил и е много лек, ама в пъти по_лек от грип. И тогава няма смисъл отново от цялата паника. Което пак не е угодно. 

Червена зона са, но вече без задължителни маски в градския транспорт и надявам се, с отворени училища есента. Мисля, че можем да се съгласим, че ежедневието е по-важно от пътуването за повечето хора. За теб май също 😉

П.П. Между другото някой може ли да ми обясни като на дете каква е причината да имаме толкова малко заразени, а много тестове и много смъртни случаи. Объркана съм кои резултати са опорочени и каква може да е причината. 

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Днес ли се очаква European Centre for Disease Prevention and Control да публикува нова карта на 14 дневната заболеваемост на седмична база - Weekly maps in support of the Council Recommendation - ТУК и след обед ли ще е по някое време, за да видим тенденциите, които ще следват нашите мислители от МЗ ?

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 14 часа, Брани каза:

"Холивудският ас Шон Пен заплаши, че няма да се върне на снимачната площадка на сериала Gaslit, който снима с Джулия Робъртс. В причина за това се превърна липсата на изискване всички, които работят по поредицата на терен да са ваксинирани срещу COVID-19."

Усещам как надписите след тоя сериал отиват към:

В главните роли: Шон Пен

Сценарист: Шон Пен

Режисьор: Шон Пен

Оператори: Шон Пен

Звук: Шон Пен

Текста четоха (много важно!): Шон Пен

преди 14 часа, funny каза:

Хората се побъркаха тотално. Какъв му е зора дали всички, единици,  половината или нула са ваксинирани, ако той се в ваксинирал и се е самопредпазил?

...

преди 13 часа, luba_rizova каза:

Защото така работи новата "демокрация" и новата либерална доктрина в САЩ. Нещата, които чета за там и се случват, никак не са проява на здрав разум. Ковид е само една милимунда. Западната цивилизация от нямане на проблеми, тотално се срива в измислените бури в чаши вода. Но, друг разговор е. 

П. С. Той хубаво Чорбанов говори приятни неща, ама лидера им друго мисли, кандидат министърката на здравеопазването хич не е за леки мерки и тяхна липса, ами баш се очаква хард план и задължителна ваксинация. Та, всичко може да се очаква. 

Добре де, нали все поставяха бизнеса и икономиката над вирусите и човешките животи и затова "да не се затваряме", обаче съвсем от бизнес гледна точка - той, като е ваксиниран и се е защитил, това означава ли, че като 10-15% от хората в студиото бъдат карантинирани и не могат да снимат в следващите 2 седмици, продукцията няма да фалира? Тук дните и часовете на студиа, техника, персонал и прочее са сметнати до стотинка и забавянията излизат в десетки и стотици хиляди на ден. След 10 дни, може Джулия Робъртс да е с договор за друг мултимилионен филм, и този да си остане недосниман. Съвсем елементарен пример, причини бол. Изобщо не е необходимо някой да е "ковидлуд" или както там му казвате, за да иска да знае, че може да работи в безопасна И подсигурена среда. 
Ще опитам да го преведа в магелански език, макар и не много добре - преболедувал си, ваксиниран си, имаш и ПСР, ама в самолета имало няколко заразени, а правилата в точката на прикачване изискват всички да бъдат карантинирани. Дори и ти да се освободиш, заради ваксината, теста и пр., като пилотите и екипажът увиснат .... 

• Харесвам 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 15 минути , Alexander каза:

Баш. А защо не се направи нещо като "Обществен договор"? Населението приема да се ваксинира, доброволно по възможност, и при достигане на 70%, правителствата се задължават да махнат всички мерки, тестове, дистанция и спира говоренето за вируса, вътре в държавите и реципрочно така да бъде и към държави с такъв процент ваксинирано население. И край. По този начин в скептични места като Източна Европа, проблема ще се реши, а в Западна пък ще има яснота. И няма да има аргументи, че някой лъже, че някой мами, че някой днес каже едно, утре - друго. И всяка страна на договора ще си гони задълженията. И тогава вече, с право, хората с ваксина могат да се сърдят на другите, да ги сочат с пръст, да ги принуждават, шамарят, линчуват и т. Н. . 

П. С. Специално вътре в България тази година мерките са по-леки. На Албена сме, и миналата година бяхме, тогава имаше някакъв знак, че има вирус, маски на закрито, дезинфекция. А сега... В курорта съм видяла 3 човека с маски, а дори и персонала не всички носят. (уж са ваксинирани, де). 

@Lindt за пътуванията го споменах заради Дюк и стадния имунитет и това, че иска да пътува свободно. За училищата не искам да коментирам, болна тема ми е. Не забравяй, обаче, че там нещата са свободни в момента благодарение на ината на БоДжо. Ако слушаше медицинските специалисти, голяма част от мерките трябваше да седят. 

• Харесвам 7
Връзка към коментар

В САЩ връщат маските за ваксинираните лица

"Нови непубликувани данни - показващи, че при ваксинираните хора, заразени с варианта Delta, се открива същото количество вирус, колкото и при хората, които не са ваксинирани - е основният двигател за последната промяна на насоките на CDC за носене на предпазна маска, казва пред CNN източник, ангажиран с процеса на вземане на решение. "

• Харесвам 7
Връзка към коментар
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.