Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

преди 1 минута , neuromancer каза:

Мисля, че на починалия му е все едно.

На починалия не му пука, ама на близките му наистина им е все едно дали е починал в катастрофа, от Covid, бяс и т.н.

Връзка към коментар
преди 4 минути , neuromancer каза:

Мисля, че на починалия му е все едно.

Определено, но на останалите които живеят всекидневно със страховете си в състояние на непрекъснат стрес - не.

Както и не би следвало да е все едно и на науката/медицината . 

Поне от чисто любопитство да бяха правили аутопсии да видят развитието и пораженията на/от бoлеста при човек починал с COVID

• Харесвам 4
  • Браво 1
Връзка към коментар

Аз пък лично бих предпочела да се ваксинирам. Просто изходът от ваксинация ми се струва доста по-предсказуем от изхода от вируса. За мен как ще го изкара човек е чиста генетика, нещо като дали ще припаднеш или нищо няма да ти има на 4000м надморска височина. Това не ми пречи, обаче, и не съм се спряла да пътувам тази година, даже мисля, че освен март, април и май, пропуснат месец нямам. Миналия месец се върнахме от Мексико и сега се готвим да отпрашим към Турция за НГ.

Прави ми впечатление, че хората, които не се страхуват от вируса, са само така до момента, в който не се разболеят и то от тежката форма. Защото тогава нещата изобщо не са толкова розови. "Не ме е страх, ама не бих го предпочел" е малко положението. Но да се надявам, че няма да изтегля късата клечка е прекалено в теорията на вероятностите. Нищо, че съм в групата на младите и здрави хора, които ще получавт ваксина последни.

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Изборът дали да се ваксинираш е личен и така трябва да бъде. 

Човек сам избира как да живее, но това да предпазваш уязвимите е плод на възпитание, съзнание или просто човечност - неща за които дори  не е задължително  да имаш образование. 

• Харесвам 17
  • Браво 2
Връзка към коментар
Преди 1 час, Crazy Horse каза:

И точно затова няма да се вакснирам, защото мразя подобен натиск

Пред моите две врати няма натиск! Решение взимаш сам със собствения си разум. Или с емоция, ако предпочиташ.

Няма натиск и да споделиш, през коя врата си минал. Никой не гледа!

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Ваксинирането също е И акт на алтруизъм. Мое мнение, де.

Не съм спряла да живея, ежедневието не ми се е променило чак кой знае как, спазвам си всички правила за безопастност, еднакво се притеснявам (не изпадам в крайности) и от вируса, и от ваксината. Но и аз като @feel_the_rush предпочитам премерения риск при ваксината, отколкото разказа с неочакван край при вируса.

Относно вярващите и невярващите е малко като приказката, че атеизмът бил до първата турболенция в самолета.

• Харесвам 10
Връзка към коментар

@DaBo, абсолютно си е така. Ваксинирайки се, човек пази освен себе си, и околните. При условие обаче, че достатъчно голям процент са се ваксинирали.

В случая аз егоистично се надявам да излезе, че имаме антитела /чакаме теста да излезе/, така че да имам някой друг месец за размисъл, защото да няма смисъл да се ваксинираме сега. 

Друг е въпросът, че за дългосрочните "ефекти" ще трябва години да се чака.

Връзка към коментар
преди 1 час, ivailo_radev каза:

За цитираната бройка - аз мисля, че почти навсякъде си я казват вече "починал, с доказана инфекция с Covid". Май никъде не казват вече "починал от Covid"

Само да спомена, че починалите в БГ през м. ноември 2020 са около два пъти повече от починалите през същия месец в която и да е друга година (2019,2018,...,2015).

И причината е една единствена - нивото на управление на здравната ни система.

• Харесвам 14
Връзка към коментар
преди 3 часа, funny каза:

А и отделно че цитираната бройка е ... меко казано недоказуема дали е бройка на починали само и поради коронавирус.

Така е, но сухата статистика казва, че починалите за ноември месец 2020 са двойно повече или с 8000 повече от тези през 2019. Реално всички те са преки и коствени жертви на създалата се ситуация. 

И не, и аз още не съм решил дали да се ваксинирам, но не добре да не подценяваме ситуацията.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Аз и друго не мога да си обясня - защо юни, юли, август, септември та даже и голяма част от октомври нямаше нито толкова нови случаи дневно нито толкова починали ?

- През изброените месеци нямаше локдаун, нямаше затворени бизнеси, заведения, МОЛ-ове ... Хората попътуваха насам натам - по чужбина и в БГ и въпреки това случаите плавно и пропорционално нарастваха. И изведнъж някак се отприщи вълната и няма спиране.

преди 1 минута , tch каза:

починалите за ноември месец 2020 са двойно повече или с 8000 повече от тези през 2019

Тук смятам че @ven62  е дал съвсем точно обяснение  в по-горния пост.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

нещата тръгват бавно и после скачат, навсякъде е така. Кривата на мен ми е типична както по света през март-април.

иначе предполагам, че до лятото, заради локдауна, почти или съвсем е нямало вирус в България. После си е внесен, или единичните бройки са оставени да се разпространят. Лятото и предпочитанието към откритите пространства също играе голяма роля.

Мен по-скоро ме притеснява защо при нас, след като случаите много намаляха, пак почнаха да се увеличават. А дори децата не ходят на училище, а лятото сега започва...

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 31 минути , ven62 каза:

И причината е една единствена - нивото на управление на здравната ни система.

Нивото на управление на здравната ни система е било същото и през 2019, 2018 или която и да е  година. 

Ако ще си говорим за политика друг въпрос. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар
В момента, stanimir каза:

Нивото на управление е било същото и през 2019, 2018 или която и да е предходна година. 

Ако ще си говорим за политика друг въпрос. 

Точно така, но ситуацията през 2020 е съвсем различна.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Не е за политика това говорене. Просто 2018 и 2019 е нямало нещо, както вирусът сега, от което да лъсне качеството на управлението. Същото щеше да лъсне, ако се беше случило при кое да е управление последните 20 години.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

А нивото в Холандия? 

Какво показва статистиката спрямо предходни години? 

преди 5 минути , jul каза:

Не е за политика това говорене. Просто 2018 и 2019 е нямало нещо, както вирусът сега, от което да лъсне качеството на управлението. Същото щеше да лъсне, ако се беше случило при кое да е управление последните 20 години.Кщ

И къде другаде не е така? В коя държава управлението се справи и статистиката не регистрира отклонения спрямо предходни години?  

Аз наистина не знам, ще ми е интересно да прочета. 

• Харесвам 6
Връзка към коментар

В какъв смисъл да не е така?

Крещящата липсата на достатъчно кадри и организация май само при нас ги има /и за Чехия четох/. Защото то не е само до сгради на болници и брой легла, а достатъчен брой подготвен персонал отпреди пандемията. Под подготвен персонал имам предвид медицински специалисти от всякакъв вид, а не конкретно за ковида.

Да не говорим за начините за парашутиране на безумните управленски кадри със забележителен капацитет. Пример - една болница в Пловдив, университетска, дето двама души умряха на стълбите отпред. И после 7 души си подали оставката в този недостиг на хора да работят, но не и главата, която трябваше да създаде реда и организацията.

За сравнение да напиша - майка ми беше с ковид в друга болница в Пловдив, частна. Еми впечатлена съм от организацията и грижите.

Така че трудно ще ме убеди някой, че проблемът не е управленски.

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Не съм избирал това управление, само казвам,  че което и друго да беше жервите пак щяха да са повече спрямо предходните години. 

Алтернативата му цяло лято тръбеше, че всичко е измишльотина за да бъде подчинена, та и тя нищо по-качествено няма да  роди.  

А недостиг на кадри има почти навсякъде , което се отразява още по-зле на нас. Как точно България може да им предостави равностойни условия, при които тези кадри да останат в България, вместо да отидат в Германия или Швейцария примерно? 

• Харесвам 6
Връзка към коментар

О, няма спор за това. Тук съм на 200% съгласна.

Но продължавам да твърдя, че спорът не е политически, защото обезкръвяването на здравната система систематично продължи при всички правителства след прехода. Нямаше нито едно /СДС, НВСВ, БСП....../, което да помисли конструктивно и съзидателно, с поглед мааалко извън собствения си интерес.

Връзка към коментар
преди 20 минути , stanimir каза:

А нивото в Холандия? 

Какво показва статистиката спрямо предходни години? 

И къде другаде не е така? В коя държава управлението се справи и статистиката не регистрира отклонения спрямо предходни години?  

Аз наистина не знам, ще ми е интересно да прочета. 

Едно е да се изненадаш през февруари - април, когато някакъв опит има само в затворен и изкривен Китай.  Съвсем друго е това да се случи септември-ноември, когато в предишните няколко месеца си гледал как се гърчи цяла Европа.

• Харесвам 10
Връзка към коментар

Изборите вероятно ще са в края на март. Ако съм в страната тогава ще дам гласът си за някого.  

Тук ще планирам пътуванията и ще следя актуалната вирусологична обстановка. 

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Разговорът за нещастната ни здравна система и лошото управление започва да напомня на: "Не знам какво е, но и това не е" 😉

Все едно, ще рече човек че всички други държави са цъфнали и вързали и там не умират. Само тук.

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Умират хора навсякъде, в момента много. Но твърдо вярвам, че сме в челната класация по смъртност И заради написаното по-горе.

Спирам да пиша, защото излизаме вече от темата във форума. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Моля, да изключим политическите разсъждения и доколко се справя това или онова управление. Не, че то (управлението) или начинът му на реакция (в която и да било държава) нямат значение. Имат - и то голямо! Просто не им е мястото на този тип дискусии в травъл форум.

• Харесвам 4
Връзка към коментар
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.