Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

преди 6 часа, adreno каза:

E що за ваксина е това, ако разичта на осмото чудо? 

Ваксина като всички останали ваксини. Няма ваксина осигуряваща 100% защитата ( нито ваксината срещу варицела, полиомиелит, морбили и т.н.)

И все пак това е ваксина не е светена вода 😂, разчита се на наука, а не на божията помощ.

• Харесвам 10
  • Браво 1
Връзка към коментар

За мен, ваксините бяха направени прекалено бързо и не са достатъчно ефективни в дългосрочен план. Прибързаха, с идеята да спрат бързо разпространението на пролетната вълна. Тук не коментирам имат ли компаниите печалби.

От самото начало смятам, че ваксинираните трябва да се тестват, даже и на случаен принцип. Да, аз и жена ми сме ваксинирани и така също спестихме някой лев за тестове, но е редно да се изискват тестове от всички пристигащи в страната.
А огромният брой заразени ще дойде и при нас- почакайте само емигрантите да се върнат. Просто ние имаме туристи, и изобщо пристигащи от няколко страни, а в Гърция ходят от цял свят. 
Аз нещо не виждам някакво "светло бъдеще". Идеята за масово заразяване също не работи, защото има хора, които по някаква причина се заразяват много по-късно. Справка- Слави Трифонов цяла година се е срещал с хора, без мерки, и накрая се разболя. Има много необясними неща. 

• Харесвам 5
  • Смея се 1
Връзка към коментар

Всъщност някой  има ли идея колко е точния брой на населението ?

Че ако това е вярно : " Напълно ваксинираните срещу COVID-19 в България надхвърлиха милион" ЦЪК , то тогава  са ваксинирани близо 14,5 % от общото население на БГ или над 17% от подлежащото на ваксиниране ( над 18 години) население.

Ама ако пък се има в предвид колко неточна ни е статистиката - и дъщеря ми е в бройката ( отдавна не е в БГ) и приятелите ми от САЩ ( над 18 години извън БГ) .... то тогава може да се окаже че изобщо не сме чак толкоз назад в таблицата за ваксинирано население колкото обясняват.

https://www.nsi.bg/bg/content/2977/население-по-статистически-райони-възраст-местоживеене-и-пол

1293416741_Screenshot2021-08-02at9_14_06.png.bd4af6ff42cb776f703e6da6dbca840b.png

• Харесвам 8
Връзка към коментар

Мойте наблюдения са, че ваксинирани масово не носят маска и не се пазят особено. В някои държави, които обаче са много по-ваксинирани от нас, разхлабиха мерките за ваксинирани и ние решихме, че и при нас може да е така. Колкото по-често се срещаме с неваксинирани  болни с висок вирусен товар, толкова по-вероятно е да се пропука защитата на ваксината. Затова е важно повече хора да се ваксинират. Или ще разчитаме на специфичният геном. Не го казвам с ирония и на мен ми е интересна тази научна теория. Имаше публикации по темата преди година, че хората с древен ген или пък с определена кръвна група са по-защитени. Скоро не съм срещала нищо ново по въпроса.

За съжаление, по наш си маниер ще изчакаме да настъпи пак масов мор през есента и тогава ще се юрнем към ваксинационните центрове. То си е манталитет, няма как да го избегнеш.

• Харесвам 10
Връзка към коментар

@funny, абсолютно. Най-вероятно сме към около 5 млн. Имаме и много много преболедували, лошото е, че по-голямата част от ваксинираните са преболедували, не е добавена стойност, която щеше да ни успокои. 

Фаучи :В САЩ няма да има локдауни вече: https://www.actualno.com/america/fauchi-v-sasht-njama-da-ima-otnovo-lokdaun-news_1626462.html

Същия експеримент в ЮК засега смятам, че е повече от положителен. 

П с. Ако В Северна Корея имаше ваксини, бих била сигурна, че 100% ще е ваксинационното покритие. Може би, защото нямат достъп до Интернет, надали ще е друга причината. 

@Костов, така беше и на нашето море. Даже в бензинистанциите, включително вчера в една в Пазарджик, се почувствах нелепо с маска. За отбелязване е, миналата година хората бяха по-наплашени и "мерки" се спазваха и в хотелите, и в ресторантите на морето, и на другите места. 

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Дали не е време да се замислим за окончателно решение: вместо ваксинационни центрове - заразителни. Отиваш, заразен ти киха в лицето няколко пъти и си готов. И така всички го изкарват и се приключва ...

• Харесвам 2
  • Браво 3
  • Смея се 8
Връзка към коментар

А по време на последната вълна в Испания, която май вече отшумява, въведоха ли се някакви рестрикции на местно ниво?

Вечерен час, затворени заведения, маски на открито...? 

Много се чудя дали има шанс за ранноесенна Андалусия с тези почти безплатни билети до Малага. Но миналата есен беше ужас.

@Alexander, @Crazy Horse

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Имаме много хора в чужбина, които ще се ваксинират там, но моето наблюдение е, че и много хора се върнаха от чужбина, за да се ваксинират у нас, тъй като достъпът до ваксини е доста по-лесен.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Наистина доста хора се прибраха до България заради лесния достъп до ваксини. Във Франция да се дореди млад човек преди месец беше немислимо, сега не знам как е.

Лека полека хората ще се усетят, че без ваксинация няма да си върнем предишния начин на живот. Цялата антиваксърска общност и настроенията им ще намалява, тези хора просто за дезинформирани и не разбират правилно случващото се. Да, ваксините бяха бързо направени, защото се наложи, целият свят беше въвлечен. Дали ще бъдат подобрявани, сигурно. Дали са полезни, полезни са. Резултатите вече говорят.

• Харесвам 9
Връзка към коментар
преди 44 минути , Lindt каза:

А по време на последната вълна в Испания, която май вече отшумява, въведоха ли се някакви рестрикции на местно ниво?

Много се чудя дали има шанс за ранноесенна Андалусия с тези почти безплатни билети до Малага. Но миналата есен беше ужас.

@Alexander, @Crazy Horse

Мен ме притеснява, че ние ще сме тъмночервени тогава и нищо чудно да не може да ходим там без 2х ПСР  + ваксина + карантина, иначе има почти "безплатни" схеми за любимият ми за пътуване октомври 

• Харесвам 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, iMari каза:

Имаше публикации по-темата преди година, хората с древен ген или пък с определена кръвна група са по-защитени.

Доста се зачудих какво би трябвало да означава това ... :scratch_one-s_head:
.............................
P.S. Апропо - днес на идване към работа видях по автомобилите много наплашени хора, които си бяха поставили колани. И това при положение, че са известни множество случаи на кастрафирали хора, които са загинали, въпреки че са били с колани.  Видях също и много наплашени мотористи с каски.  А неотдавна имаше репортаж за загинал моторист, който е бил с каска. 

• Харесвам 5
  • Шок 1
  • Браво 2
  • Смея се 7
Връзка към коментар
преди 6 минути , Фил каза:

.............................
P.S. Апропо - днес на идване към работа видях по автомобилите много наплашени хора, които си бяха поставили колани. И това при положение, че са известни множество случаи на кастрафирали хора, които са загинали, въпреки че са били с колани. 

Може да означава само едно: рептилите, които имат най-древен ген, са имунизирани. Сами виждате, че има нулев процент заразени гущери и змии.

• Смея се 8
Връзка към коментар
Преди 1 час, Lindt каза:

@Alexander, @Crazy Horse

Аз съм взел за края на октомри и чакам.

Кръчмите само на места бяха затвроили преди време, сега няма дертове.

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 10 минути , Фил каза:

Да де, то и аз съм го написала по такъв начин. 🤯

Ето тук има повече информация. Определена мутация на неандерталски ген може да е отговорна за по-тежкото протичане. Но имаше и теория в обратната посока, че мутациите на дадени гени при определен процент от европейците обясняват неподатливостта им към вируса. 

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 29 минути , stormbringer каза:

Мен ме притеснява, че ние ще сме тъмночервени тогава и нищо чудно да не може да ходим там без 2х ПСР  + ваксина + карантина, иначе има почти "безплатни" схеми за любимият ми за пътуване октомври 

Аз тая надежда, че докато има бунтуващи се на ваксинацията люде, ще поддържат размахан морков за ваксинираните и няма да искат тестове от нас дори да сме тъмночервени. А може магически да сме зелени и есента, нали ни казаха в парламента, че българите предпочитат да са си зелени. 

Връзка към коментар
преди 1 час, Lindt каза:

@Alexander, @Crazy Horse

Докато бях в Каталуня до средата на юли, се говореше, че почват да пускат в нощните заведения само ваксинирани или такива с отрицателен тест, после се заговори за вечерен час ...от друга страна купона по улиците беше на макс още към 8 вечерта...та според мен и да ги гонят купонясващите в полунощ, се тая...

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 46 минути , Lindt каза:

Аз тая надежда, че докато има бунтуващи се на ваксинацията люде, ще поддържат размахан морков за ваксинираните и няма да искат тестове от нас дори да сме тъмночервени. А може магически да сме зелени и есента, нали ни казаха в парламента, че българите предпочитат да са си зелени. 

Вземам го веднага този морков, ама ме глождят как ще са условията за деца. Ако кажат "под 5" с родителите - става. Ако кажат - "над 2" PCR, ще пропусна. В крайна сметка за почивка и удоволствие говорим, не за нещо неотложно 

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 1 час, lio каза:

Във Франция да се дореди млад човек преди месец беше немислимо, сега не знам как е.

Така е във Франция в момента. https://news.bg/world/otnovo-protesti-vav-frantsiya-sreshtu-po-strogite-covid-merki.html

Хората почват да се осъзнават !

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 1 час, Alexander каза:

Аз съм взел за края на октомри и чакам.

Кръчмите само на места бяха затвроили преди време, сега няма дертове.

А аз съм направила резервация за Аликанте, за края на септември,  но билети ще купя, предната седмица, като се види, кое-накъде.

• Харесвам 6
Връзка към коментар
Преди 1 час, ivan69 каза:

Така е във Франция в момента. https://news.bg/world/otnovo-protesti-vav-frantsiya-sreshtu-po-strogite-covid-merki.html

Хората почват да се осъзнават !

В момента съм в Париж и аз по-сериозно спазване на мерки не съм виждала до сега. Носят се маски правилно абсолютно навсякъде вътре, някои дори и навън. За всеки музей и забележителност се иска ваксинация или тест и пак повечето туристи са местни. 

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 11 часа, adreno каза:

E що за ваксина е това, ако разичта на осмото чудо? Ако тoва беше истина и за останлите широкоприлагани ваксини - досега да не са останли медицински специалисти в инфекциозните клиники...

И нали  Пфайзер  намаляваше шанса за сериозно протичане с 95%, а не от разболяване изобщо?

Сега остава да каже някой, че точно членовете на тези три семейства са все в петте процента дето не е хванала ваксината...

Като излязоха първите клинични проучвания никой не е твърдял, че при ваксинираните няма нито един заразен. Но мисля, че и ще се съгласиш, че има те разлика да си до болен 15 минути в обществения транспорт и да си в една компания с дни с болен и да го целуваш.

Между другото далеч не е единствената ваксина, която не осигурява 100 процента защита, но срещу другите няма такова недоволство.

https://www.immune.org.nz/vaccines/efficiency-effectiveness

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 3 часа, luba_rizova каза:

абсолютно. Най-вероятно сме към около 5 млн. Имаме и много много преболедували, лошото е, че по-голямата част от ваксинираните са преболедували, не е добавена стойност, която щеше да ни успокои. 

Няма абсолютно никакъв шанс за 10 години от последното преброяване да са изчезнали 2млн. Души, които статиката да не ги е обхванала. Но и 4 млн. Да бяхме пак щяхме да сме последни в ЕС

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Не ми направи впечатление чак да е масово носенето на маски на открито в Испания, но имаше тук таме хора с маски, включително и на плажа докато си изберат място или като си тръгват. Спасителите бяха с маски непрекъснато.

Връзка към коментар

Понеже не разбираме български, явно положението с английския е същото : 74% от заразените с корона в Масачузетс са напълно ваксинирани. Намира се при тях също толкова вирусен товар, колкото и при неваксинираните. Някой каза, че математиката казвала друго. Сега, факт е, че ако имаме голям процент от населението ваксинирани, голям процент е възможно и да са заразени. Но, ако имаше реална полза за защита на общественото, а не на личното здраве, този процент следваше да е поне по-малък, а не да е по-голям. 

https://www.cnbc.com/2021/07/30/cdc-study-shows-74percent-of-people-infected-in-massachusetts-covid-outbreak-were-fully-vaccinated.html 

П. С. И понеже човек трябва да търси логика във всичко, може ли тогава да ми кажете защо се натискат да ваксинират децата? След като ще се И заразяват, и по-лошо, разпространяват, а така и така го карат много леко, защо??? Отговора много се набива на очи. За огромно съжаление. 

• Харесвам 10
Връзка към коментар
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.