Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Преди 1 час, luba_rizova каза:

Понеже не разбираме български, явно положението с английския е същото : 74% от заразените с корона в Масачузетс са напълно ваксинирани. Намира се при тях също толкова вирусен товар, колкото и при неваксинираните. Някой каза, че математиката казвала друго. Сега, факт е, че ако имаме голям процент от населението ваксинирани, голям процент е възможно и да са заразени. Но, ако имаше реална полза за защита на общественото, а не на личното здраве, този процент следваше да е поне по-малък, а не да е по-голям. 

https://www.cnbc.com/2021/07/30/cdc-study-shows-74percent-of-people-infected-in-massachusetts-covid-outbreak-were-fully-vaccinated.html 

П. С. И понеже човек трябва да търси логика във всичко, може ли тогава да ми кажете защо се натискат да ваксинират децата? След като ще се И заразяват, и по-лошо, разпространяват, а така и така го карат много леко, защо??? Отговора много се набива на очи. За огромно съжаление. 

Малко по-надолу в същата статия, почти към края, а знам, че малко хора четем всичко докрай:

"While numerous studies have shown that the vaccines don’t work as well against the delta variant as they did against other strains, health officials say they are still highly effective, especially in protecting against severe illness and death. Roughly 97% of new hospitalizations and 99.5% of deaths in the U.S. are among unvaccinated individuals, U.S. health officials repeated this week."

• Харесвам 7
Връзка към коментар
преди 25 минути , Брани каза:

Малко по-надолу в същата статия, почти към края, а знам, че малко хора четем всичко докрай:

"While numerous studies have shown that the vaccines don’t work as well against the delta variant as they did against other strains, health officials say they are still highly effective, especially in protecting against severe illness and death. Roughly 97% of new hospitalizations and 99.5% of deaths in the U.S. are among unvaccinated individuals, U.S. health officials repeated this week."

Математиката куца нещо , така и не разбрах , как като  75% от заразените са ваксинирани , пък ваксината предпазва 97% 

Ето нещо и от моят любимец , това наистина ме втрещи , значи от 1025 до 1160  имаме 80 пъти увеличение.......... източник monitor.bg

Боже какви хора има!

- Кога може да се очаква пикът на следващата COVID вълна?

- При този спад на интереса към имунизацията пикът на следващата вълна ще бъде през октомври. Тогава ще има бурно епидемично разпространение на вируса – т. нар. зона на турболенция. Според математика проф. Витанов в края на седмицата репродуктивното число е 1029. Преди една седмица казах, че 1000 случая заразяваха 1025, сега 1000 болни заразяват 1160.Това показва едно увеличение с 80 пъти.

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 13 минути , ivan69 каза:

така и не разбрах , как като  75% от заразените са ваксинирани , пък ваксината предпазва 97% 

Think outside the box... :cool: Прочети пак какво пише... 75 % от ЗАРАЗЕНИТЕ са ваксинирани (ваксините не са толкова ефективни срещу делта варианта и ваксинираните все пак се заразяват), но 97 % от ХОСПИТАЛИЗИРАНИТЕ и 99.5% от ПОЧИНАЛИТЕ са неваксинирани. Само 3% от заразените ваксинирани стигат до болницата. Другите са от неваксинираните. Не, че някога е споменавано, но ваксините предпазват от тежко боледуване, хоспитализация и смърт и не гарантират незаразяване. При положение, че само 3% от стигналите до болница са ваксинирани, това не е ли 97% ефективност?

• Харесвам 15
Връзка към коментар
преди 10 минути , chandni каза:

Think outside the box... :cool: Прочети пак какво пише... 75 % от ЗАРАЗЕНИТЕ са ваксинирани (ваксините не са толкова ефективни срещу делта варианта и ваксинираните все пак се заразяват), но 97 % от ХОСПИТАЛИЗИРАНИТЕ и 99.5% от ПОЧИНАЛИТЕ са неваксинирани. Само 3% от заразените ваксинирани стигат до болницата. Другите са от неваксинираните. Не, че някога е споменавано, но ваксините предпазват от тежко боледуване, хоспитализация и смърт и не гарантират незаразяване. При положение, че само 3% от стигналите до болница са ваксинирани, това не е ли 97% ефективност?

Не нас тия, има тук някаква измама и това е! 😄 

• Харесвам 2
  • Смея се 5
Връзка към коментар

Никой не оспорва, че ваксината предпазва от тежко заболяване и смърт. Това, което аз оспорвам е, че се оказа за огромно съжаление, че не предпазва от заразяване И предаване на зараза, и за това не може да говорим за демонизиране на лекарите, които не са ваксинирани, че не мислят за общественото здраве. Изобщо целия спор, за който се оказа, че не разбирам български беше само по отношение на факта, че с ваксината човек предпазва единствено и само себе си. И лозунгите, че е в полза на Обществото, издишат. Защото не МОЖЕ ДА, а със сигурност предава зараза, и не едно на млн, а както и всеки един неваксиниран. И тогава защо трябва да е задължителна ваксинацията на лекари и учители, ако си в рискова група, сам трябва да поискаш да се предпазиш. 

И всичко това го споря и поне за мен има значение само заради факта, че продължават да броят колко са заразЕни, а не колко са в болницата и колко е натоварена здравната система. Ето, дори и в темата се набляга колко са зле в Гърция, след като имат единици смъртни случаи и празни болници. Същото е и във Франция, Испания, извинявайте, в Израел пък съвсем, а връщат мерки и искат 3 доза. В щатите също така. Продължавам да не разбирам логиката. Всъщност, разбирам логиката, всичко е за едни пари, но поне да се каже ясно, а не да играем по тънката струна. 

• Харесвам 18
  • Браво 1
Връзка към коментар

Да дам и моите 5ст. по темата. След 3 ( три ) месеца и половина гърч, пиене по една шепа хапове няколко пъти на ден, почти строг режим на пазене, изразяващ се в почивка и нищоправене, 7-8 ЕКГ холтера, почти толкова ехокардиографии, ЯМР на сърце, и какво ли още не ( спирам да избоявам, за да не стана банален ), снощи бях на последната контрола. Не без чувство на облекчение чух да ми бе казано, че пост ваксинационният перикардит и миокардит са зад гърба ми, и част от моето минало. Доживях да чуя от специалист, кардиолог да каже, че има достатъчно на брой случаи, за да се излезе с твърдението, че и Пфайзер, и Модерна могат да доведат до такива странични поражения. Като малко повече са случаите при мъже, отколкото при жени.  Не ми остава нищо друо, а да седна с картата и с помощта на форума да спретна едно късно авгуско и ранно септемврийско маршрутче из Родопи планина -  Девин - Смолян - Кърджали и около тях, за да наваксам поне малко от предварително планираната програма за 2021гг.      

• Харесвам 23
  • Шок 1
  • Браво 21
  • Смея се 1
Връзка към коментар

Дядо Пепи, радвам се, че си се отправил и вече може да мислиш за пътувания. Бъди все здрав.

А въпросният лекар има ли статистика за подобни странични ефекти след заболяване с Корона и Long Covid?

В цитираната статия са интересни и последните два абзаца:

The CDC also said the data has limitations. The agency noted that as population-level vaccination coverage increases, vaccinated persons are likely to represent a larger proportion of Covid cases. Additionally, asymptomatic breakthrough infections might be underrepresented because of detection bias, the agency said.

->Колкото по-голям процент ваксинирани има, толкова по-голяма част от заразените ще са ваксинирани, докато болестта циркулира аз обществото.

The CDC also said the report is “insufficient” to draw conclusions about the effectiveness of the authorized vaccines against Covid, including the delta variant, during this outbreak.

-> това е едно изследване, което не е достатъчно да се правят генерални изводи.

Някъде попаднах на примера: представете си, че на едно парти има 99 ваксинирани и един не ваксиниран. От тях от Корона се заразят четирима, трима ваксинирани и един неваксиниран. Тогава пак ще имаме 75 процента от Разболелите се да са ваксинирани. Но всъщност те са трима от 99 човека, докато при не ваксинираните е един от един възможен или стопрцента заразяемост.

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Не съм навлизал в дебрите на медицинската статистика с професора. Все пак съм на контролен преглед. Но тъй като се виждаме за пореден път той сподели, че случаите с пост ваксинационни перикардити и моикардити не са изолирано явление. Някои от пораженията се проявяват и безсимптомно. Демек ако баба на село я е боцнала  личната лекарка, тя си копае и полива без да знае и разбере, че има някакъв кардио проблем. Просто тя си се изморява от работата и толкоз. Ако не се случи някаква драстична проява ( не дай Боже никому ) на тази патология. И тук стигаме да другия извод от случаите до сега. Голяма част от фиксираните случаи на поражения след ваксина преминават доста бързо, демек поразените бързо се възстановяват. На което и аз се надявам. И за сега имам резултат.   

• Харесвам 16
Връзка към коментар

Това с миокардит и перикардит е известно от няколко месеца.

ЕМА си актуализираха информацията за ваксината на Пфайзер, ето тук:

Comirnaty, INN-COVID-19 mRNA Vaccine (nucleoside-modified) (europa.eu)

вижте на стр. 6

същото е и за тази на Модерна

Ето и пряко съобщение до медицинските специалисти, което би трябвало да се разпространява и в България 

COVID-19 mRNA Vaccines Comirnaty and Spikevax (europa.eu)

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 56 минути , Lyubina каза:

Това с миокардит и перикардит е известно от няколко месеца.

ЕМА си актуализираха информацията за ваксината на Пфайзе

О, въобще не чета такива " актуални" информации. Къде бяха тези "експерти", когато ни проглушиха ушите да се ваксинираме с непроверени ( изцяло и до край ) препарати. Действа се по най-йезуитския начин: Подпиши информирано съгласие и сядай на стола да те боцнем. Пък после........каквото сабя покаже. Последствията за кой са? За ЯМР разрешение от НОК се чака между 1,5 и 3 месеца. До тогава какво правим? Гушкаме букета и папкаме житце. Алтернативата е 400лв. Който ги има. 

• Харесвам 18
Връзка към коментар
преди 12 минути , дядо Пепи каза:

О, въобще не чета такива " актуални" информации. Къде бяха тези "експерти", когато ни проглушиха ушите да се ваксинираме с непроверени ( изцяло и до край ) препарати. Действа се по най-йезуитския начин: Подпиши информирано съгласие и сядай на стола да те боцнем. Пък после........каквото сабя покаже. Последствията за кой са? За ЯМР разрешение от НОК се чака между 1,5 и 3 месеца. До тогава какво правим? Гушкаме букета и папкаме житце. Алтернативата е 400лв. Който ги има. 

То лошото е че не само "експертите" ни проглушиха с ваксинирането.

За мен по-големия проблем е че хората се настроиха един срещу друг и се получи заклеймяване на нежелаещите да се ваксинират като "народен враг", "егоисти"  и т.н.

• Харесвам 12
Връзка към коментар

Ами информацията риск от миокардит при по-млади мъже излезе още пролетта. 

А другите нежелани реакции (или още както са известни като "странични") си я има от самото начало. 

И си го пише и в листовките, които раздават при ваксиниране. 

Сега, кой какво чете е друг въпрос.

Но тъй като за пореден път се убеждавам, че не ми е мястото в тази тема, съжалявам че се обадих, посипвам си главата се пепел и отивам да се срамувам в ъгъла. 

Всички, получили нежелани реакции от което и да е лекарство, моля да ме порицаете публично, за да знам колко съм виновна, като съм препоръчала на някого някакво лечение. Същото важи и за останалите колеги. Веднага отивайте да се срамувате в ъгъла. А може и дипломите си публично да изгорим. 

• Харесвам 4
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 25 минути , Lyubina каза:

Но тъй като за пореден път се убеждавам, че не ми е мястото в тази тема, съжалявам че се обадих, посипвам си главата се пепел и отивам да се срамувам в ъгъла. 

Всички, получили нежелани реакции от което и да е лекарство, моля да ме порицаете публично, за да знам колко съм виновна, като съм препоръчала на някого някакво лечение. Същото важи и за останалите колеги. Веднага отивайте да се срамувате в ъгъла. А може и дипломите си публично да изгорим. 

Не мисля че на някой не му е мястото в темата, както и не смятам че сарказма в случая помага.

Нали водим диалог ?

Естествено  че всички лекарства имат странични ефекти. Да не говорим, че на някои от най-използваните ако се зачетеш, може да ти се изправи косата.

Тези ваксини с нищо по-различно в това отношение не се отличават.

Разликата е единствено в това, че като лекар ти изписва определено лекарство те пита за непоносимости, алергии , други медикаменти които взимаш.

При ваксините е оставена тази част на пациента. Никой не се вълнува какво му е текущото състояние, какво друго като медикаменти приема, какви алергии или други заболявания има. Оставено е пациента сам да се информира, прецени, разгледа какво пише и да си вземе решението отново сам.

• Харесвам 9
Връзка към коментар

@Lyubina, Разбира се, че ти е тук мястото! Имаме нужда от честното мнение на хора от "кухнята", извинявай за клишето. 

Прости нас грешните и неуките, но докато за медиците рисковете и страничните ефекти са пренебрежимо малък процент, за дядо Пепи например е било 100%.

• Харесвам 9
Връзка към коментар
преди 17 минути , Lyubina каза:

Съжалявам, най-искрено съжалявам, че сте се почуствали засегната и обидена от написаното от мен!!! Извинявам се, най-искрено се извинявам!!! 40 години живея с лекарка. 40 години, а и повече обсъждаме и си говорим по професионални теми от взаимен интерес. На нея са и интересни темите за самолети, летенето като явление и т.н. Мен ме вълнуват нещата, с които тя се занимава професионално. Дълбоко уважавам най-хуманната професия! Но след преживяното ( повярвайте и от двамата, да не кажа повече от съпругата) съм много чувствителен на тема ваксини,  COVID и всичко свързано с тази експанзия. Разсъждавам единствено като потърпевш.  

• Харесвам 18
Връзка към коментар

@дядо Пепи, много се радвам, че вече си добре 😘 

Изобщо не се извинявай, че споделянето на личното ти преживяване е предизвикало некоординирани подскоци и обидено размахване на помпони в темата. 

• Харесвам 11
Връзка към коментар
преди 4 часа, дядо Пепи каза:

Да дам и моите 5ст. по темата. След 3 ( три ) месеца и половина гърч, пиене по една шепа хапове няколко пъти на ден, почти строг режим на пазене, изразяващ се в почивка и нищоправене, 7-8 ЕКГ холтера, почти толкова ехокардиографии, ЯМР на сърце, и какво ли още не ( спирам да избоявам, за да не стана банален ), снощи бях на последната контрола. Не без чувство на облекчение чух да ми бе казано, че пост ваксинационният перикардит и миокардит са зад гърба ми, и част от моето минало. Доживях да чуя от специалист, кардиолог да каже, че има достатъчно на брой случаи, за да се излезе с твърдението, че и Пфайзер, и Модерна могат да доведат до такива странични поражения. Като малко повече са случаите при мъже, отколкото при жени.  Не ми остава нищо друо, а да седна с картата и с помощта на форума да спретна едно късно авгуско и ранно септемврийско маршрутче из Родопи планина -  Девин - Смолян - Кърджали и около тях, за да наваксам поне малко от предварително планираната програма за 2021гг.      

Радвам се, че си се възстановил напълно! ❤️ Помня, когато писа, защото точно тогава след ваксина имах едни мои проблеми. Засега се старая да ползвам сертификата си на макс 🏖️, но напоследък доста мисля, как ще постъпя ако-когато трябва да слагам бустерна доза. Има полза да се говори както за дългия ефект от Ковид, така и за препятствията след ваксина.

Накъдето и да поемете сега, наслаждавайте се на всеки слънчев лъч, гъделичкаща сянка и аромат на планина, светът е голям и спасение дебне отвсякъде 🙂

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 59 минути , funny каза:

Разликата е единствено в това, че като лекар ти изписва определено лекарство те пита за непоносимости, алергии , други медикаменти които взимаш.

При другите ваксини нямам спомен да са ме питали какво пия и дали имам алергии, нито да си ми давали листовка с възможните странични реакции.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
На 29.07.2021 г. в 11:59, Lindt каза:

Между другото някой може ли да ми обясни като на дете каква е причината да имаме толкова малко заразени, а много тестове и много смъртни случаи. Объркана съм кои резултати са опорочени и каква може да е причината. 

простият отговор е, че у нас не се тества достатъчно и целенасочено.

лабораториите у нас обработват тестове на хора, които отиват на пътуване или почивка. след месец и нещо картинката ще се обърне както беше и миналата година есента.

• Харесвам 5
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 17 минути , Coo каза:

напоследък доста мисля, как ще постъпя ако-когато трябва да слагам бустерна доза.

Вчера по време на контролния преглед стана въпрос за т.н. бустерна доза. Професорът беше категоричен, че минимум 6 ( шест ) месеца трябва да са минали от втората игла, за да се мисли за бустерна доза. И то зависи от епидемичната обстановка, възможни контакти, други съпътстващи заболявания и т.н. 

• Харесвам 6
Връзка към коментар
преди 1 минута , tch каза:

При другите ваксини нямам спомен да са ме питали какво пия и дали имам алергии, нито да си ми давали листовка с възможните странични реакции.

Зависи от лекаря и медицинското заведение. Някои могат, други не. 🙂 Преди пандемията съм си слагала от "ваксините за пътуване" тип тетанус, хепатит, разпитвали са ме и са ми давали опаковките на ваксините, които са ми слагали. Пазех си ги в случай, че стане реакция - защо да помня имена и партиди. Личната лекарка на детето ми също ми казваше какво-що и ми даваше опаковките с листовките на ваксините, които му поставяше от имунизационния календар за новородени.

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Аз не се обиждам, по-скоро не мога да разбера цялостното негативно отношение към точно тези ваксини и "скритите" упреци към медицинската експертиза и хората, които се занимават с това. 

По-скоро ми е болно за отношението на обществото (огледало на което сме ние тук, във форума) към колегите като цяло. 

Никой не е застрахован от нищо, съжалявам за всички, които са получили нежелани реакции, но това е част от живота. И на мен, като пациент ми се е случвало (по време на премедикация за коремна операция направих анафилактичен шок): ами не мисля че колегите са виновни за това, че за малко не се преселих в по-добрия свят. 

Стават такива неща. И никой от нас не е Господ. 

• Харесвам 6
  • Браво 1
Връзка към коментар

преди 15 минути , tch каза:

За жълта треска помня. Беше след драмата ми с Пулс и се бях решила да не подписвам нещо невярно и да питам, ако не разбирам. Обаче процедурата им започваше с  подписване на листовка, че съм информирана за странични ефекти и противопоказания. Възможно най-възпитано попитах за този инструктаж и ми казаха, че той ще бъде проведен след като приберат това листче и преди поставянето на ваксината 🙄 И наистина го имаше този подробен 5 минутен разговор, но не беше преди моя подпис. 

• Харесвам 3
Връзка към коментар
Преди 1 час, funny каза:

Оставено е пациента сам да се информира, прецени, разгледа какво пише и да си вземе решението отново сам.

Задължително пациента трябва да си взима решението сам, иначе би било принуда. И да, налага са да чете, да пита и сам да се информира. То за всяко нещо в живота си трябва самоинициатива. Около драмите с АЗ надух главата на трима лекари(неколкократно) и получих пълното им съдействие. Четох листовки,анализи на The Lancet, гледах пресконференциите на ЕМА. Човек е отговорен към себе си и близките си и от него зависи как се отнася към собственото си здраве, не от лекарите.

Но колкото да е досаден и напорист един пациент(визирам себе си), няма гаранция, че няма да се окаже в тези 0,000...1% от изтеглилите късата клечка. Ваксините дават странични реакции, независимо от това колко си информиран и през колко изследвания преди да се боцнеш си минал. Радвам се, че дядо Пепи се е възстановил.

• Харесвам 6
Връзка към коментар
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.