Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

преди 2 часа, funny каза:

То лошото е че не само "експертите" ни проглушиха с ваксинирането.

За мен по-големия проблем е че хората се настроиха един срещу друг и се получи заклеймяване на нежелаещите да се ваксинират като "народен враг", "егоисти"  и т.н.

За мен най-големият проблем е, че много хора не ми се подчиняват, не ме слушат и не ме боготворят. Покрай тази пандемия забравихме чистите и прости отношения и добрите практики в класическите диктатури. Всеки се интересува от себе си и няма никакъв респект и страх от йерархията над него 😞 Ако това е новото нормално, ще говоря с другите от световното задкулисие да коригираме злите си планове. Какъв е смисълът да господстваш над всичко и всички, ако хората не го знаят ...

Не знам вече ...

• Харесвам 2
  • Смея се 4
Връзка към коментар
преди 43 минути , Lindt каза:

И наистина го имаше този подробен 5 минутен разговор, но не беше преди моя подпис. 

Трябвало е да отстояваш принципите си, че не подписваш нищо преди да прочетеш или преди да получиш нужната информация. Ей така стават белите и после, ох мале... 😛 

Иначе, мен друго ми е любопитно. Като малка предполагам си минала през пълният цикъл задължителни ваксини. Можеш ли да попиташ своята майка дали е давала информирано съгласие за поставяне на тези ваксини. Имам предвид, получавала ли е листовки, подписвала ли е декларации, имала ли е беседи с лекар за възможните негативни реакции и т.н.?

Връзка към коментар
преди 4 минути , Брани каза:

За мен най-големият проблем е, че много хора не ми се подчиняват, не ме слушат и не ме боготворят.

Не знам вече ...

Ох, пожал,пожал, пожалвам те!

• Браво 1
  • Смея се 3
Връзка към коментар
преди 48 минути , Coo каза:

Зависи от лекаря и медицинското заведение. Някои могат, други не. 🙂 Преди пандемията съм си слагала от "ваксините за пътуване" тип тетанус, хепатит, разпитвали са ме и са ми давали опаковките на ваксините, които са ми слагали. Пазех си ги в случай, че стане реакция - защо да помня имена и партиди. Личната лекарка на детето ми също ми казваше какво-що и ми даваше опаковките с листовките на ваксините, които му поставяше от имунизационния календар за новородени.

Ами те затова се пишат в имунизационния картон (или жълтата книжка за жълта треска) или се лепи лепенка...

Как пък да пазя 10 опаковки и после даже да помня кое какво е

Връзка към коментар
На 22.06.2021 г. в 21:06, antea каза:

единственото, което имах предвид е, че не следва ваксинираните да си мислят, че са хванали Господ за шлифера; защото има достатъчно данни, че вариантът пробива .... направили са най-доброто по човешките сили за защита в момента, нататък думата има природата

прочетох последния доклад на английските здравни власти, посветен на варианта, който е 72 страници и е пълен с всякакви статистически данни във всякакви разрези, затова споменавам какви са впечатленията ми от "новините"

съжалявам, че се самоцитирам, след като тогава бях обявена за черногледа отново, но както за обективност, така и пак искам да обърна внимание на това подчертаното, както съм казвала и преди - предпочитам да съм осведомена максимално, за да не съм фрапирана пост-фактум неприятно, съответно отдавна наблюдавам суровите данни от Израел, които идват смляни до обществото седмици по-късно, така че бях що-годе подготвена за това

синът ми е breakthrough case, класически - втората доза му (АЗ) е от средата на май, два месеца и половина по-късно цъфна положителен; прояви всички симптоми /без трудно дишане и задух/, кашлица, температура, запушен нос, но някак по-омекотено, и по-кратко - не точно болка в мускулите, главата и очите - по-скоро го описва като дискомфорт, загуби напълно обоняние, което на 4-тия ден от загубата започна да се връща лека-полека, имаше висока температура, която изчезна след 4-тия ден; лекарства освен витамини и нурофен не е взимал; все пак още го държа под око и го възпирам да си подхваща някакви домашни тренировки, защото се чувствал добре; тестовете му излизаха наситено положителни поне до 7 ден, което за мен значи много висок вирусен товар, същевременно никой от контактните му лица засега не е проявил симптоми или да се е тествал положителен, ние в семейството също държим фронта засега, надявам се с моменталната му изолация да се е прекъснала нишката на разпространение поне от негова страна... РЗИ още не са се обадили, а все още случаите на хартия в София са уж малко

• Харесвам 13
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, Lindt каза:

За жълта треска помня. Беше след драмата ми с Пулс и се бях решила да не подписвам нещо невярно и да питам, ако не разбирам. Обаче процедурата им започваше с  подписване на листовка, че съм информирана за странични ефекти и противопоказания. Възможно най-възпитано попитах за този инструктаж и ми казаха, че той ще бъде проведен след като приберат това листче и преди поставянето на ваксината 🙄 И наистина го имаше този подробен 5 минутен разговор, но не беше преди моя подпис. 

И при мен ваксинацията премина по сходен начин. Дадоха ми листовка с клиничните проучвания и изводите за ползите и рисковете, които могат да настъпят. Като бях готов и подписал отидох при лекар. Питаха ме дали имам някакви заболявания или опасения и ме боднаха.

Така че аз не виждам разлика при тая ваксина и другите.

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 51 минути , Lyubina каза:

Аз не се обиждам, по-скоро не мога да разбера цялостното негативно отношение към точно тези ваксини и "скритите" упреци към медицинската експертиза и хората, които се занимават с това. 

По-скоро ми е болно за отношението на обществото (огледало на което сме ние тук, във форума) към колегите като цяло. 

Никой не е застрахован от нищо, съжалявам за всички, които са получили нежелани реакции, но това е част от живота. И на мен, като пациент ми се е случвало (по време на премедикация за коремна операция направих анафилактичен шок): ами не мисля че колегите са виновни за това, че за малко не се преселих в по-добрия свят. 

Стават такива неща. И никой от нас не е Господ. 

Но това, че ти е болно, не трябва да се прехвърля върху хората с негативно преживяване или въпроси относно ваксините. Защото те не трябва да мислят, че са сами или виновни, или статистически безинтересна грешка в системата. 

За добро или лошо, хората със сляпо доверие за ползите от ваксината са вече ваксинирани. За останалите трябва друг подход, освен ако не желаем да си седят неваксинирани и подредени в редица, а ние да минаваме ги плюем: 

Например ето така може да пробваме: 

1/ има следните 5 най-чести странични ефекти и усложнения при .... процент от хората. Симптомите са.....  необходимият преглед е ...... и се отпускат направления приоритетно при следните симптоми... Лечението е ... и продължава ...

2/ има следните състояния ....., при които ваксинацията е противопоказна. На хора с тази диагноза се полагат безплатни .. броя теста на месечна база, защото е важно при заразяване, лечението да започне възможно най-бързо. 

От табелки и изказвания "тук не е информация", "вече ви казах, че...", "безотговорно е да..", "написано е, че...", "подписали сте, че..." "ваксината е напълно безопасна за всички"  поне аз не виждам каква полза има който и да било.

преди 12 минути , Duke каза:

Трябвало е да отстояваш принципите си, че не подписваш нищо преди да прочетеш или преди да получиш нужната информация. Ей така стават белите и после, ох мале... 😛 

Иначе, мен друго ми е любопитно. Като малка предполагам си минала през пълният цикъл задължителни ваксини. Можеш ли да попиташ своята майка дали е давала информирано съгласие за поставяне на тези ваксини. Имам предвид, получавала ли е листовки, подписвала ли е декларации, имала ли е беседи с лекар за възможните негативни реакции и т.н.?

Исках да отида в Кения и определено не исках да чакам друг дежурен лекар в друг ден, който да изневери на утвърдения процес 😄 

И на мен ми е любопитно защо ме питаш за процедурите и прозрачната информация през тъмните векове и как ще успееш да  извлечеш подходящ извод от информация за 80те и 90те години, но ще трябва да си живеем все така любопитни 😜 

• Харесвам 7
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 6 минути , Lindt каза:

За добро или лошо, хората със сляпо доверие за ползите от ваксината са вече ваксинирани. За останалите трябва друг подход, освен ако не желаем да си седят неваксинирани и подредени в редица, а ние да минаваме ги плюем: 

Може и да имаш право, но това е трябвало да се направи още края на миналата година. Когато е било ясно, че макс. една трета от българите искат да се ваксинират.

https://www.dw.com/bg/едва-30-35-от-българите-са-готови-да-се-ваксинират-защо/a-56024456

През това време бяха пускани лакърдии от най-високо държавно ниво как няма смисъл да си купуваме от скъпото кафе. И заклети противници на Ковид-ваксината като Мангъров имаха национална трибуна за лъжи. Та получаваме каквото сме си забъркали 🙂 

• Харесвам 6
Връзка към коментар
преди 34 минути , neuromancer каза:

Ами те затова се пишат в имунизационния картон (или жълтата книжка за жълта треска) или се лепи лепенка...

Как пък да пазя 10 опаковки и после даже да помня кое какво е

Да, детето си има паспорт за имунизациите, при личната му също в програмата й се пази тази информация, така че и да го загубя, данните не се губят. Тя ми даваше листовките в ръцете да си ги чета у дома "на спокойствие", понеже в първите месеци след раждането съвсем честно казвам - не знаех къде се намирам, на консултациите детето реве та се къса, от едното ухо влезе, от другото излезе каквото ми се каже, седях с телефона да записвам в бележки важните неща или пишех в чат на половинката ми, после нищо не помнех 🙂 Листовките и общите характеристики на продуктите и в интернет ги има, но от лекаря зависи отношението към пациента спрямо моментното му здравословно и емоционално състояние. За моите ваксинации - нямам имунизационен паспорт, никой не ми е искал или правил такъв, когато съм си ги правила. Вероятно някъде някога в миналия век съм имала за задължителните ваксини, но нито родителите ми знаят къде е, нито здравната система и затова пазех тези кутии с партида след ваксинациите си за пътувания известно време след боцкането🙂

Отговорът ми беше за това, че лекарите дават листовки и разясняват, ако попаднеш на точен лекар, а не дали трябва да трупаме опаковки и листовки у дома 🙂

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 10 минути , tch каза:

Може и да имаш право, но това е трябвало да се направи още края на миналата година. Когато е било ясно, че макс. една трета от българите искат да се ваксинират.

https://www.dw.com/bg/едва-30-35-от-българите-са-готови-да-се-ваксинират-защо/a-56024456

През това време бяха пускани лакърдии от най-високо държавно ниво как няма смисъл да си купуваме от скъпото кафе. И заклети противници на Ковид-ваксината като Мангъров имаха национална трибуна за лъжи. Та получаваме каквото сме си забъркали 🙂 

Вече знаем колко приятни могат да бъдат есента, зимата и пролетта за неваксинираните общества. Надявам се при по-нормални послания и добри процеси, процентът ваксинирани да се подобри. Без тази надежда ми се струва даже деградивно да се обсъжда тема ковид. 

Връзка към коментар
преди 5 минути , Lindt каза:

И на мен ми е любопитно защо ме питаш за процедурите и прозрачната информация през тъмните векове и как ще успееш да  извлечеш подходящ извод от информация за 80те и 90те години, но ще трябва да си живеем все така любопитни 😜 

Не знаех, че си живяла в тъмните векове. Мислех, че само аз и група съветски учени останахме от онези години... 😞 

Всъщност, моят въпрос беше свързан с настоящето, а не с миналото. Очевидно хората от новото време стават все по-мнителни към всички и към всичко. Не знам докъде ще стигнем по този път. Непрекъснато поставяме под съмнение професионалното мнение на доказани имена в различни сфери от обществено-политическия живот. Демонстративно оплюваме свои колеги, опитваме да бъдем пенкилери и даваме категорични мнения за всичко, като започнеш от ваксини и стигнеш до космически полети. Сигурно нещо е повредено в психиката ми, но поне аз съм възпитан да уважавам труда и образователния ценз на другите. Имам принцип според който не се наемам да свърша нещо от което не разбирам и предпочитам да платя на специалист дори за елементарни поправки, които реално бих могъл да извърша и сам. Личното ми оправдание е, че ще загубя повече време да се науча и справя сам с проблема, отколкото да платя на професионалист. Обаче покрай тази пандемия си дадох сметка, че това е огромна моя заблуда и реално съм изградил манталитет на човек, който потиска измамното чувство за самодостатъчност. Предполагам става дума за професионална деформация, което пък със сигурност ще бъде посрещнато с насмешка, тъй като професията девалвира тотално в ново време...  

• Харесвам 4
  • Браво 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 30 минути , antea каза:

съжалявам, че се самоцитирам, след като тогава бях обявена за черногледа отново, но както за обективност, така и пак искам да обърна внимание на това подчертаното, както съм казвала и преди - предпочитам да съм осведомена максимално, за да не съм фрапирана пост-фактум неприятно, съответно отдавна наблюдавам суровите данни от Израел, които идват смляни до обществото седмици по-късно, така че бях що-годе подготвена за това

синът ми е breakthrough case, класически - втората доза му (АЗ) е от средата на май, два месеца и половина по-късно цъфна положителен; прояви всички симптоми /без трудно дишане и задух/, кашлица, температура, запушен нос, но някак по-омекотено, и по-кратко - не точно болка в мускулите, главата и очите - по-скоро го описва като дискомфорт, загуби напълно обоняние, което на 4-тия ден от загубата започна да се връща лека-полека, имаше висока температура, която изчезна след 4-тия ден; лекарства освен витамини и нурофен не е взимал; все пак още го държа под око и го възпирам да си подхваща някакви домашни тренировки, защото се чувствал добре; тестовете му излизаха наситено положителни поне до 7 ден, което за мен значи много висок вирусен товар, същевременно никой от контактните му лица засега не е проявил симптоми или да се е тествал положителен, ние в семейството също държим фронта засега, надявам се с моменталната му изолация да се е прекъснала нишката на разпространение поне от негова страна... РЗИ още не са се обадили, а все още случаите на хартия в София са уж малко

Благодаря за споделената информация. Какво точно имаш предвид, че тестовете му излизали "наситено положителни"? За кои тестове имаш предвид, тези от аптеката за лично ползване ли?

Връзка към коментар

За мен въпросите относно ваксината са няколко. Като основно съм ги свела за себе си в 2 категории:

1. Ваксиниране поради лични причини - с грижа за моето лично здраве :

2. Ваксиниране за допринасяне за общественото здраве посредством колективен имунитет

Относно т. 1 :  смятам че никой няма право да ми се бърка в решението което ще взема. Моето здраве - моя отговорност. 

Относно т.2 : ( като тук изключваме въпроса от т.1 ) :  

- Ако ваксинираните могат да се заразяват след ваксинация ( дори и с леко изкарване на болестта) , то тогава могат и да предават вируса на околните - ваксинирани или не ( например данните в Израел) . Тогава  обществената полза леко се размива и приоритетно идва личната полза, което отново ни връща на т.1 .

- Ако хората които са решили в името на своето лично здраве да се ваксинират са защитени от тежко прекарване на болестта, то тогава за тях няма никакво значение околните дали са или не са ваксинирани  ( дали могат повторно да се заразят от ваксиниран или от неваксиниран, няма никакво значение)

PP. Да не говорим, че никой не изследва масово антитела и клетъчен имунитет за да се види реално колко хора имат нужда от тази ваксина а директно се препоръчва ваксинация без знаачение защитен ли си или не.

А относно темата която коментира @Duke - съм с две ръце за да се доверяваме на специалистите. Проблема идва от противоречивите мнения на самите специалисти и отделно, че едните специалисти не се доверяват на другите специалисти  ( за справка всеки може да изчете първото боднато мнение на @master_of_germs )

• Харесвам 6
  • Браво 2
Връзка към коментар
преди 13 минути , funny каза:

А относно темата която коментира @Duke - съм с две ръце за да се доверяваме на специалистите. Проблема идва от противоречивите мнения на самите специалисти и отделно, че едните специалисти не се доверяват на другите специалисти  ( за справка всеки може да изчете първото боднато мнение на @master_of_germs )

И къде е противоречието? Единствено е скептичен към това да се ваксинира след като наскоро е преболедувал, но в последствие се прие за норма да се ваксинираш поне 3-6 месеца след преболедуване.

Връзка към коментар
преди 11 минути , funny каза:

- Ако хората които са решили в името на своето лично здраве да се ваксинират са защитени от тежко прекарване на болестта, то тогава за тях няма никакво значение околните дали са или не са ваксинирани  ( дали могат повторно да се заразят от ваксиниран или от неваксиниран, няма никакво значение)

И да, и не. Като имаме малко ваксинирани и на есен/зима пак ни затворят, защото здравната ни система е в пореден колапс, а ваксинираните общества останат отворени (голямо АКО, само времето ще покаже дали ще се случи), то тогава ваксинираните могат да кажат, че стоят затворени заради неваксинираните.

• Харесвам 7
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 4 минути , Gentleman Basta каза:

И да, и не. Като имаме малко ваксинирани и на есен/зима пак ни затворят, защото здравната ни система е в пореден колапс, а ваксинираните общества останат отворени (голямо АКО, само времето ще покаже дали ще се случи), то тогава ваксинираните могат да кажат, че стоят затворени заради неваксинираните.

Аз още от сега го жаля този момент, защото искахме есента да пътуваме (място в ЕС) за РД на половинката ми, но по всичко изглежда, че България ще е червена от Ковид случаи тогава и кво от това, че сме с ваксини, когато един арменски поп знае допълнително колко дни карантина ще искат за българи или ебемнайсет теста за освобождаване от нея 💩

Връзка към коментар
преди 40 минути , Coo каза:

Да, детето си има паспорт за имунизациите, при личната му също в програмата й се пази тази информация, така че и да го загубя, данните не се губят. Тя ми даваше листовките в ръцете да си ги чета у дома "на спокойствие", понеже в първите месеци след раждането съвсем честно казвам - не знаех къде се намирам, на консултациите детето реве та се къса, от едното ухо влезе, от другото излезе каквото ми се каже, седях с телефона да записвам в бележки важните неща или пишех в чат на половинката ми, после нищо не помнех 🙂 Листовките и общите характеристики на продуктите и в интернет ги има, но от лекаря зависи отношението към пациента спрямо моментното му здравословно и емоционално състояние. За моите ваксинации - нямам имунизационен паспорт, никой не ми е искал или правил такъв, когато съм си ги правила. Вероятно някъде някога в миналия век съм имала за задължителните ваксини, но нито родителите ми знаят къде е, нито здравната система и затова пазех тези кутии с партида след ваксинациите си за пътувания известно време след боцкането🙂

Отговорът ми беше за това, че лекарите дават листовки и разясняват, ако попаднеш на точен лекар, а не дали трябва да трупаме опаковки и листовки у дома 🙂

Аз за тия работи питам жената. Не че съм под чехъл, ама това е учила и това работи. Примерно аз съм компютърен специалист, като трябва компютър, интернет или нещо подобно, решавам аз. Ако тя почне да ми противоречи, няма да съм на кеф. За ваксини и здраве тя казва. Ако каже "ваксинирай се", ваксинирам се и толкова. За други ваксини (денга) каза "не" и така.

Ако има странични ефекти, пак тя ще се оправя.

• Харесвам 6
Връзка към коментар
преди 14 минути , tch каза:

И къде е противоречието? Единствено е скептичен към това да се ваксинира след като наскоро е преболедувал, но в последствие се прие за норма да се ваксинираш поне 3-6 месеца след преболедуване.

С тази вметка, че никой не знае колко са преболедувалите без да разберат, за което трябват тези тестове, но... по-лесно е юруш на ваксините пък който боледувал-боледувал..

• Харесвам 6
Връзка към коментар
преди 17 минути , Gentleman Basta каза:

Затрарянето и отварянето са политически действия, не медицински. 

Както виждаме Израел продължават с мерки и рестрикции въпреки че здравната им система не е натоварена , а огромна част от населението е ваксинирана

• Харесвам 7
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 5 минути , funny каза:

Затрарянето и отварянето са политически действия, не медицински. 

Както виждаме Израел продължават с мерки и рестрикции въпреки че здравната им система не е натоварена , а огромна част от населението е ваксинирана

Съгласен съм, че е политическо решение и не можем да знаем какво точно ще се случи. Затова е доста рано да се коментира с някаква сигурност.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
В момента, Gentleman Basta каза:

Съгласен съм, че е политическо решение и не можем да знаем какво точно ще се случи. Затова е доста рано да се коментира с някаква сигурност.

Проблемът не е дали е политическо или медицинско решението, а какъв е практическия резултат от него. Какво значение например за мен ще има дали поради политическо или поради медицинско решение евентуално няма да мога да пътувам до Лондон в началото на октомври за концерт на любимата ми група, който чакам точно 29 години?

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 17 минути , funny каза:

С тази вметка, че никой не знае колко са преболедувалите без да разберат, за което трябват тези тестове, но... по-лесно е юруш на ваксините пък който боледувал-боледувал..

И какво е твоето конкретно предложение?

• Харесвам 1
Връзка към коментар
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.