Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

преди 2 минути , Брани каза:

Аз като един човек над всякакъв вид отбори, спорове, дори вселената и всичко останало извън нея, съм забелязал, че единственият човек, който може да ме накара да млъкна, съм аз самият. И то не всеки път - понякога дори аз не мога да се справя със себе си.

Ти се засегна ли?😄

Нека засегна още един, защото ми писна.

@luba_rizova, доколкото си спомням харесваше и дори искаше @samuraika да споделя размислите си по темата. Защо не анализираш тук нейното и на @neuromancer желание половин Земно кълбо да прекосят, за да се ваксинират, а преразказваш кой бил умрял здрав и прав от ваксина ли, от жега ли? Същото правят бабите от пейката на майка ми - върла опозиция.

• Харесвам 6
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 46 минути , Alexander каза:

От тези 30к човеци, някой каза ли колко са заминали защото месеци наред бяха спрени всички планирани операции?

А ако не бяха спрени имаше ли свободни и здрави лекари да ги извършат?

Познавам няколко човека, които в първата половина на годината излязоха с корона след операция по спешност.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 1 минута , ДиянаВ каза:

Ти се засегна ли?😄

Нека засегна още един, защото ми писна.

@luba_rizova, доколкото си спомням харесваше и дори искаше @samuraika да споделя размислите си по темата. Защо не анализираш тук нейното и на @neuromancer желание половин Земно кълбо да прекосят, за да се ваксинират, а преразказваш кой бил умрял здрав и прав от ваксина ли, от жега ли? Същото правят бабите от пейката на майка ми - върла опозиция.

Ако нарочно си искала да се засегна, няма да се засегна ей така напук! 🙂

• Харесвам 3
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, Eva eva каза:

От друга страна - факт е и че друга част от докторите си гледат единствено и само печалбата от цялата работа и изобщо не им пука за болните. Аз писах и ти веднага скочи, но пак ще ти го кажа, пък скачай колкото искаш - цената за един сертификат за "ваксиниран" е 500 лв. на човек. От три места получих тази оферта. Даже не пожелаха и да се попазарим, все пак 8 човека съм им подготвила. Какво ще кажеш за тези доктори? Как да го уважаваш такъв? Дали им дадох 4 000 лв. 🙂 

Моля те, не ми отговаряй. Това е моето мнение, нито имам желание да споря, нито да се оправдавам. А пък с трети лица съвсем не ми се влиза в спор 🙂 Особено, ако са от други планети 🙂 

500 тея са луди - ако мине. Има за по 200 с еднодозовата. Ако ти е приятел личния лекар - може и с почерпка да минеш. И който си мисли, че това е само у нас - имаше хванати случаи във Франция, и в Италия - поне за там съм попадал на новини.

Някой хора тук  упорито отказват да схванат, че колкото повече нещо става здължително или хора се притискат да правят нещо, което не желаят или не са убедени, че трябва да направят - толкова повече процъфтява черния пазар. А бялата мафия участва на черния пазар не от вчера - търгуват се зелени рецепти на зависими, издават се фалшиви телкове, неистински болнични, правят се ненужни операции, текат далавери със скъпоструващи медикаменти и т.н.

• Харесвам 9
  • Браво 2
  • Смея се 1
Връзка към коментар

Т.к. това ще е дълъг пост да започна с това, че като преболедувала тежко ковид, препоръчвам ваксинация на непреболедували, които са в рискова група - наднормено тегло и/или риск от тромбози.

Но не съм убедена за ваксинация на преболедували и скоро ще трябва да вземам решение за себе си и това ме тормози много.

Отделно смятам, че всеки има право на избор дали да се ваксинира с/у ковид или не и (на този етап) намирам за недопустима задължителната ваксинация.

По-дългата версия:

Имам всички задължителни ваксини и не съм антиваксър. Имам приятелка, която не ваксинира децата си, не го приемам, но ми е приятелка.

За 11 години в училище имам 1 ден отсъствие по болест - беше ми се възпалило ухото.

И след това до 25-тата си година не съм отсъствала от университет или работа по болест. Една зима приятелят ми, с когото живеехме заедно по това време, се разболя от пневмония и 30 дни лежа в Института по пневмология и аз му ходих на свиждане всеки ден (не знам как са ме допускали в инфекциозното отделение, но е факт) и не съм се заразила.

През 1996г, много отдавна, на 26г възраст, във фирмата ми преложиха ваксина с/у грип. Не знам защо съм се записала при условие, че не боледувам, но се записах. Когато дойдоха с ваксините, по-възрасните ми колеги-мъже се уплашиха и аз бях първата ваксинирана.

Оттогава започнах всяяка зима да боледувам от грип, отначало веднъж, после по 2 пъти, а зимата преди ковид дори 3 пъти.

Когато разработваха ваксините и тук запонаха да се обсъждат, дори и аз бях писала мнение, реших все пак да прочета за тях и бях много впечатлена от РНК-ваксините, докато начинът на разработка на старомодните ваксини определено ме отблъсна и бях решила, ако се стигне до ваксинация, моята ваксина да е Пфайзер. Сега може да е смешно или тривиално, но тогава повечето хора, струва ми се, предпочитаха старомодните ваксини.

Все пак, имах доста притеснения относно краткия срок на разработка и недостатъчното, според мен, тестване.

От опита ми в програмирането и управлението на софтуерни проекти, знам 2 неща:

- клишето, че ако на 1 жена й трябват 9 месеца, за да роди 1 бебе, то 9 жени няма да се справят с тази задача за 1 месец;

- колкото и добре, но краткосрочно да си тествал нещата, все е останал някой бъг, който ще се прояви след продължителната експлоатация на програма, понякога и след няколко години и много рядко, но все пак - необяснимо защо този странен дефект или бъг се проявява.

Все пак, преди и да имам възможност да се ваксинирам, неочаквано за мен, се разболях; неочаквано, защото бях много стриктна и единственото ми прегрешение е че ходихме до язовир Въча и там след това бяхме за около час в ресторанта, с основна цел ходене до тоалетна; за протокола тогава все още бяха отворени ресторантите, така че официални мерки не съм погазвала и изобщо аз съм от тези, които роптаят, напр. за разходките в парка и на Витоша, но чинно спазват забраните.

За боледуването вече съм разказвала.

В началото на януари ми се обади приятелка, работеща в болница в САЩ. Обади ми се с настойчив съвет да не спирам да приемам ударно витамини и минерали - тези, които ми бяха предписани докато бях болна- и след като съм се разболява. Ще кажете, че е в стил ЕЖК (една жена каза), но тя наистина ми е приятелка, която след завършено висше в Бъгария, завършва още едно в САЩ, следвайки мечтата си да работи в болница; та тя ми казва, че ваксинацията при тях е започнала, че в момента ваксинират с Пфайзер и че има починал колега-лекар след ваксинацията, 50-55г мъж, в много добро здраве, спортист и че Пфайзер отказват да регистрират и разследват случая, докладван от болницата.

Лекарите, които ме лекуваха или при които ходих на прегледи, някои от тях, работещи в ковид отделения, се изказаха отрицателно за ваксинацията. Някои от тях са млади. Все пак сме обсъждали моя случай - на преболедувала. За последния разговор също писах тук.

Също писах и обобщение на прочетената статия, споделена от АлександраКо, от която твърдението, че не се изгражда имунитет с/у корона вируси, продължава да ме смущава и тормози.

Другият неприятен момент за мен е, че официално аз не се водя преболедувала и възмутителното е, че не признаха тестовете за антитела за цифривия covid сертификат.

И за финал, т.к. имаше сръдни и призиви как да се доверяваме на специалисти, колежка ми припомни за "Опасно лекарство" на Артър Хейли, която въпреки, че стилът на писане (или пък на превода) не ми допада (това май е за другата тема), но в която се разказва thalidomide. Ако не сте го чували, може да потърсите в интернет, но предупреждавам, че историята не е приятна.

Та такива едни неща ме тормозят, знаейки, че ако се разболея отново, този път най-вероятно няма да преживея тази гадост.

(ПП Този пост няколко месеца го пиша и не се решавам да го публикувам, но днес най-накрая се реших)

• Харесвам 32
  • Браво 8
Връзка към коментар
преди 11 минути , Childish каза:

Имам всички задължителни ваксини и не съм антиваксър. Имам приятелка, която не ваксинира децата си, не го приемам, но ми е приятелка.

За 11 години в училище имам 1 ден отсъствие по болест - беше ми се възпалило ухото.

И след това до 25-тата си година не съм отсъствала от университет или работа по болест. Една зима приятелят ми, с когото живеехме заедно по това време, се разболя от пневмония и 30 дни лежа в Института по пневмология и аз му ходих на свиждане всеки ден (не знам как са ме допускали в инфекциозното отделение, но е факт) и не съм се заразила.

През 1996г, много отдавна, на 26г възраст, във фирмата ми преложиха ваксина с/у грип.

Аз също не съм антиваксър и имам всички ваксини!Подобно и на теб,след еднократно поставяне на противогрипна ваксина,аз прекарах ужасно тежък грип(никога преди,а и след това не съм карал грип или съм го карал на крак)!

Пиша това за "N"-ти път и дано този път не ми изтрият мнението(както и поста ти)...

• Харесвам 13
Връзка към коментар

Съзнателно се старая да не чета и да не пиша тук.

Не виждах какво ново мога да кажа по темата, не обичам да се повтарям. А и влизам във възрастта на "склеритата" и внимавам. Знаем, че за нея е характерна повторяемостта на изказаните мисли.

Но ще споделя нещо.

Наскоро наша колежка, която дълго се бори с рака, се зарази от ковид и почина от пневмония. Да, ракът не я уби, уби я вирусът. Ако беше успяла да се опази от вируса, вероятно щеше да е жива и да си води борбата. Такива хора трябва да бъдат опазени. 

Всеки сам решава дали при него ръскът от тежък Ковид и пост Ковид е по-голям от риска от ваксиниране или обратно. Всеки взема своето решение сам и вярва в  правотата си. Това са трудни решения. Колкото по-голяма е увереността, че е взел  правилното, толкова по-устойчив е, по-лесно му е да се справи с вируса, си мисля аз. Знаем, че физическото оздравяване  зависи от силата на психиката и готовността да се пребори.

Убеждаването на другите кой е правилният избор е безмислено. Дори вредно за психиката на колебаещите се, според мен.

• Харесвам 16
Връзка към коментар

Само времето ще покаже, кой е крив и кой е прав.Няма смисъл, да се спори.

Дано сме тук, след още няколко години, да си припомним.

• Харесвам 11
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 3 минути , crazyhorse каза:

Подобно и на теб,след еднократно поставяне на противогрипна ваксина,аз прекарах ужасно тежък грип(никога преди,а и след това не съм карал грип или съм го карал на крак)!

Как разбра,  че е точно грип при положение, че в България никой не се тества?

Връзка към коментар

Мога да кажа как е при нас и защо аз не мога да си обясня какво печелят политиците тук в Австралия от локдауните.

За.държавата средно тестове на ден се правят около 150 000- 160 000, като тук винаги са били безплатни и неограничени.

В момента от вчера сме в 6 ти локдаун в Мелбърн / за 8 случая от предния ден/, засега е обявен за седмица.

Сидни са в локдаун от почти 2 месеца /средно имат 200 на ден/ и се очаква да останат така поне още 2 месеца.

На всяко затваряне при невъзможност да ходим на работа,  защото на работа имат право да ходят само хората с професии, които са необходими, ни плащат 750 долара на седмица да стоим вкъщи /преди беше 600/ от федералното правителство, на бизнесите плаща щатското.

Та това не разбирам- каква е ползата държавата да изсипва билиони, за да си лежат хората у дома.

Ваксинацията засега е 43% първа доза, 21% с втора.  

• Харесвам 14
Връзка към коментар

Аз пък съм убеден, че текущото бразилско правителство печели от липсата на локдаун и голямата смъртност. Отклонява се вниманието от други тъмни дела, които се вършат. Ама не ми се говори за политика.

Аз много се старая да не слушам какво говорят точно политиците, затова почти всичко, написано от @Eva evaми дойде ново, както и за страха, който се е бил всявал...

• Харесвам 8
Връзка към коментар
преди 2 часа, Childish каза:

Т.к. това ще е дълъг пост да започна с това, че като преболедувала тежко ковид, препоръчвам ваксинация на непреболедували, които са в рискова група - наднормено тегло и/или риск от тромбози.

Но не съм убедена за ваксинация на преболедували и скоро ще трябва да вземам решение за себе си и това ме тормози много.

Отделно смятам, че всеки има право на избор дали да се ваксинира с/у ковид или не и (на този етап) намирам за недопустима задължителната ваксинация.

По-дългата версия:

През 1996г, много отдавна, на 26г възраст, във фирмата ми преложиха ваксина с/у грип. Не знам защо съм се записала при условие, че не боледувам, но се записах. Когато дойдоха с ваксините, по-възрасните ми колеги-мъже се уплашиха и аз бях първата ваксинирана.

Оттогава започнах всяяка зима да боледувам от грип, отначало веднъж, после по 2 пъти, а зимата преди ковид дори 3 пъти.

Когато разработваха ваксините и тук запонаха да се обсъждат, дори и аз бях писала мнение, реших все пак да прочета за тях и бях много впечатлена от РНК-ваксините, докато начинът на разработка на старомодните ваксини определено ме отблъсна и бях решила, ако се стигне до ваксинация, моята ваксина да е Пфайзер. Сега може да е смешно или тривиално, но тогава повечето хора, струва ми се, предпочитаха старомодните ваксини.

Все пак, имах доста притеснения относно краткия срок на разработка и недостатъчното, според мен, тестване.

От опита ми в програмирането и управлението на софтуерни проекти, знам 2 неща:

- клишето, че ако на 1 жена й трябват 9 месеца, за да роди 1 бебе, то 9 жени няма да се справят с тази задача за 1 месец;

- колкото и добре, но краткосрочно да си тествал нещата, все е останал някой бъг, който ще се прояви след продължителната експлоатация на програма, понякога и след няколко години и много рядко, но все пак - необяснимо защо този странен дефект или бъг се проявява.

Все пак, преди и да имам възможност да се ваксинирам, неочаквано за мен, се разболях; неочаквано, защото бях много стриктна и единственото ми прегрешение е че ходихме до язовир Въча и там след това бяхме за около час в ресторанта, с основна цел ходене до тоалетна; за протокола тогава все още бяха отворени ресторантите, така че официални мерки не съм погазвала и изобщо аз съм от тези, които роптаят, напр. за разходките в парка и на Витоша, но чинно спазват забраните.

За боледуването вече съм разказвала.

В началото на януари ми се обади приятелка, работеща в болница в САЩ. Обади ми се с настойчив съвет да не спирам да приемам ударно витамини и минерали - тези, които ми бяха предписани докато бях болна- и след като съм се разболява. Ще кажете, че е в стил ЕЖК (една жена каза), но тя наистина ми е приятелка, която след завършено висше в Бъгария, завършва още едно в САЩ, следвайки мечтата си да работи в болница; та тя ми казва, че ваксинацията при тях е започнала, че в момента ваксинират с Пфайзер и че има починал колега-лекар след ваксинацията, 50-55г мъж, в много добро здраве, спортист и че Пфайзер отказват да регистрират и разследват случая, докладван от болницата.

Лекарите, които ме лекуваха или при които ходих на прегледи, някои от тях, работещи в ковид отделения, се изказаха отрицателно за ваксинацията. Някои от тях са млади. Все пак сме обсъждали моя случай - на преболедувала. За последния разговор също писах тук.

Също писах и обобщение на прочетената статия, споделена от АлександраКо, от която твърдението, че не се изгражда имунитет с/у корона вируси, продължава да ме смущава и тормози.

Другият неприятен момент за мен е, че официално аз не се водя преболедувала и възмутителното е, че не признаха тестовете за антитела за цифривия covid сертификат.

И за финал, т.к. имаше сръдни и призиви как да се доверяваме на специалисти, колежка ми припомни за "Опасно лекарство" на Артър Хейли, която въпреки, че стилът на писане (или пък на превода) не ми допада (това май е за другата тема), но в която се разказва thalidomide. Ако не сте го чували, може да потърсите в интернет, но предупреждавам, че историята не е приятна.

Та такива едни неща ме тормозят, знаейки, че ако се разболея отново, този път най-вероятно няма да преживея тази гадост.

(ПП Този пост няколко месеца го пиша и не се решавам да го публикувам, но днес най-накрая се реших)

Поздравявам те за смелоста и откровеноста, които са ти дали сили да напишеш този пост, въпреки преживяното лично от теб! Аз се гордея с факта, че все още се намират и такива личности (има известен нюанс и разлика, ако бях написал просто участници) като теб в този сайт.

• Харесвам 12
  • Благодаря 1
  • Браво 3
Връзка към коментар
преди 6 часа, luba_rizova каза:

Трябва да е чвоек, не знам, наивник, вярващ в Дядо Коледа

Няма Дядо Коледа??????

Простете за среднощното безсмислено включване, но направих грешката да чета последните страници от темата на 4 водки 🙂

• Шок 1
  • Смея се 22
Връзка към коментар
преди 7 часа, tch каза:

А ако не бяха спрени имаше ли свободни и здрави лекари да ги извършат?

Познавам няколко човека, които в първата половина на годината излязоха с корона след операция по спешност.

Значи е нямало никакъв мерки, а аз познавам умрели защото не е направо нищо-операции.

сигурно хирурзите лекува болните от Ковид?

дори един по-сложен мъдрец не можеше да се махне.

В Англия и в други страни също има много умрели по тази причина, ама те не броят.

само и единствено се броят ковид записаните.

като минат още няколко години да си седят в къщите хората плащайки им,  после няма да има кой да работи, а за тези 17-22 год ще са напълно повредени.

може това да е целта, нали се говори за някакъв минимум, който да се дават на народа да седи, яде и с..е в тях.

• Харесвам 12
Връзка към коментар
преди 3 часа, Георги Матеев каза:

Няма Дядо Коледа??????

Простете за среднощното безсмислено включване, но направих грешката да чета последните страници от темата на 4 водки 🙂

А ти кой си мислиш ще ти донесе хапче за глава сутринта 😄

• Замислям се 1
Връзка към коментар

@Alexander, Саше, това вече е проблем в Щатите. Поне така чета от хора, живеещи там. Имало много, много работа, но никой не иска да работи. Давали допълнителни бонуси на бачкаторите, обикновено млади хора, които се набутват да работят повече, за да може да покриват проблемите. Даже, писаха, че сега искали да им спират помощите, но засегнатите щели да атакуват в съда, ако наистина ги спрели, щото не можело така. Дават им и всеки ден храни, които всеки вземал безконтролно и разхищавал безконтролно. (преди някой да скочи, не знам от 1 лице, не живея там, така чувам да се оплакват живеещи в САЩ българи). Това са плашещи неща. Защото парите за цялата работа не идва от политиците, а от работещите, все пак. И стигаме до въпроса защо тук е малко трудно да се налагат тежки мерки - няма пари. А глада е по-силен от страха. Нямаше да могат да си прокарат локдауните, ако не затваряха на хората устите с пари. Сега, че някои като нас са живели при хиперинфлация, за разлика от хората от Западна Европа и САЩ, много помага там да е по-лесно. Ние знаем какво практически се получава при безконтролно печатане, не на теория. Те не. 

• Харесвам 12
Връзка към коментар

В последните 12 часа много се изписа, много прочетох, много научих!

• Никой не се бори с пандемията. Ама НИКОЙ. 
  • Всичките ни лекари са много кадърни ... кадърните напуснаха държавата ни, но и тези са ни кадърни. Има обаче алчни нещастници (за справка - неалчен кадърен лекар трябва да продава сертификат за ваксинация за 300лв и да прави отстъпка за групи)
  • САЩ никога не са печатали досега пари. 
  • Не познаваме умрял от ковид, но такъв от ваксина - да.
  • Много хора умряха от липса на грижи. Интересното е, че тези хора не са умрели по време на първия локдаун и последвалите месеци, а решават да го направят по време на следващите 2 вълни. Справка:НСИ

image.png.c59ca345bf20ee7d0112270fb399dc78.png

• Харесвам 16
  • Браво 2
Връзка към коментар
преди 11 часа, Eva eva каза:

А знаеш ли, че от глад миналата година са починали повече хора, отколкото от коронавирус. Нещо по този въпрос да кажем?! Къде го съобщиха? А от рак колко човека починаха миналата година, броихме ли ги?! За тях какво направихме? А, че събирахме пари за дете на приятелка /150 000 евро/, защото в България не можеха да го оперират от тумор в мозъка и трябваше да ходи в чужбина...все тая. Неееее, коронавируса и новия щам и ваксините, ваксините, ваксините са най-важната тема на света. И всичко щеше да е прекрасно, ако в крайна сметка не се оказва, че тези ваксини не вършат кой знае каква работа. Не стига това, ами е възможно и да навредят. Това не се знаеше в началото, сигурно и към момента не са ясни всички негативни странични ефекти, които е възможно да има от тях. За печалбите от цялата работа ... то е ясно, че ще са огромни.

Цялото това нещо не те ли отвращава? Мен много.

От друга страна - факт е и че друга част от докторите си гледат единствено и само печалбата от цялата работа и изобщо не им пука за болните. Аз писах и ти веднага скочи, но пак ще ти го кажа, пък скачай колкото искаш - цената за един сертификат за "ваксиниран" е 500 лв. на човек. От три места получих тази оферта. Даже не пожелаха и да се попазарим, все пак 8 човека съм им подготвила. Какво ще кажеш за тези доктори? Как да го уважаваш такъв? Дали им дадох 4 000 лв. 🙂 

въпросът може би си го задала риторично, ама на мен не ми стана ясно - дали ги даде? или се ваксинира истински, ама ей така с отвращение, за да можеш да влизаш в ресторанти в чужбина, за да се храниш? или вероятно планираш да даряваш непохарчените пари за тестове на някоя организация за изхранване на гладните по света?

---

по моята си част да кажа - вчера Moderna набълваха доста новини, и за корпоративни резултати /за ужас на много хора колко са се напечелили/, и за прогреса по всичките им разработки за ваксини - за бустър доза, за трансплантирани хора, за разни други вируси, за автоимунни заболявания, за грип, за  HIV, за рак - https://investors.modernatx.com/news-releases/news-release-details/moderna-reports-second-quarter-fiscal-year-2021-financial?utm_source=social&utm_medium=twitter&utm_campaign=earnings

добре че някъде има и наука на този свят, честно!

• Харесвам 6
Връзка към коментар
преди 8 часа, tch каза:

Как разбра,  че е точно грип при положение, че в България никой не се тества?

Тогава(2007 или 2008) нямаше Ковид, а само грип! 

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Когато се появи тази тема,може и да имаше някакъв смисъл от нея ( аз лично и тогава не намирах такъв ).Доста от активните магеланци спряха да пишат и да влизат в форума от подобни теми в които се зараждат безмислени спорове и се преобразуват в нападки между тези,които пишат в тях.

В момента е една от най активните теми тук и най безсмислената.Единственото ,което правите напоследък в нея е да се "джафкате" и настройвате по между си.

Не е ли време някой модератор да вземе мерки @cck

• Харесвам 16
  • Браво 2
Връзка към коментар
преди 1 минута , Gentleman Basta каза:

@Branko имаше гласуване наскоро - хората избраха да я има. И тогава беше такова мазало, нищо не се е променило.

Да,знам че се гласува и остана.Но предполагам никой не е сляп и се вижда в какво се превръща тази тема.Нападки,обиди,квалификации....

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 10 минути , Branko каза:

Да,знам че се гласува и остана.Но предполагам никой не е сляп и се вижда в какво се превръща тази тема.Нападки,обиди,квалификации....

Не го мисли много - избирай отбор и скачай в боя!

• Браво 1
  • Смея се 19
Връзка към коментар
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.