Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

За мен изборът за или против ваксинация против коронавирус е по-скоро емоционален отклолкото логичен, защото аз не считам, че имам необходимата информация за вземане на решение (уточнение: аз не съм антиваксър; единствено съм против ваксините против грип)

- Това, което ни се набива е бройката на положителните PCR-тестове. Колко всъщност са болните от коронавирус? Аз например съм с 2 отрицателни теста - отрицателен бърз антиген тест и отрицателен PCR-тест, а съм с ковид-пневмония. Знам за още няколко приятели, приятели на приятели в тази категория. Знам и за хора, които го преболедуваха без да са им правили каквито и да е тестове.

Та колко са болните? Колко от тях са тежко болни? Колко са наистина починалите от ковид? Т.е. ние нямаме информация доколко този вирус в действителност е опасен за нас и какъв процент се разболяват тежко/почиват, за да решим дали е пренебрежимо малък шансът да се разболеем сериозно.

- Изгражда ли се имунитет след преболедуване? И съответно, ваксината каква трайност и успеваемост има - ще трябва ли всяка година да се ваксинираме както са грипните ваксини? И другото, което не може да ни кара да си замислим - това е нов тип ваксина, изработена в много кратък срок с много кратък период на тестване.

Така че всеки ще трябва сам да си вземе решение и не бих оценявала интелигентността на някого в зависимост от това дали би или не би се ваксинирал с/у коронавирус на този етап.

• Харесвам 21
  • Шок 1
Връзка към коментар
преди 51 минути , Childish каза:

Аз например съм с 2 отрицателни теста - отрицателен бърз антиген тест и отрицателен PCR-тест, а съм с ковид-пневмония. Знам за още няколко приятели, приятели на приятели в тази категория. Знам и за хора, които го преболедуваха без да са им правили каквито и да е тестове.

Абе ти да се оправяш бързо! 🙂 После само ще ни се смееш на терзанията, дилемите и пр. 🙂 

П. П. Само да не дава Господ да плачеш, смехът пак ще означава, че горе-долу сме добре... 🙂 

Връзка към коментар
преди 11 минути , FlyTraveler каза:

Абе ти да се оправяш бързо! 🙂 После само ще ни се смееш на терзанията, дилемите и пр. 🙂 

П. П. Само да не дава Господ да плачеш, смеха пак ще означава, че горе-долу сме добре... 🙂 

Да, мислех да напиша, че ако не доживея до Нова година, да се ваксинирате всички по ред на номерата 🙂 

• Харесвам 2
  • Смея се 4
Връзка към коментар
преди 24 минути , Childish каза:

Да, мислех да напиша, че ако не доживея до Нова година, да се ваксинирате всички по ред на номерата 🙂 

Стига де, какви са тия приказки?
Ето тука, всички ти желаем добро, пращаме ти положителна енергия и ще ти мине:)

Пак казвам - сигурна съм, че всички ще минем през това, дано само, да е по-поносимо.

А за ваксината -  някъде четох, че вероятно, ще е на принципа на противогрипната - периодично.

Ние в къщи, откакто ги има противогрипните, сигурно, над 10 години, си слагаме, всяка година. И ни понася много добре - не боледуваме, а сме и двамата, все с много хора около нас. 

Само че, нека отбележа и другия факт. Нищо , че си ваксиниран, пак си трябва да се пазиш. Да, вероятността да се разболееш е по-малка, но все пак.

• Харесвам 11
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 3 часа, ven62 каза:

И причината е една единствена - нивото на управление на здравната ни система.

Не! Причина за повишената смъртност е вирусът.

Здравната система, повече или по-малко ефективно, работи в полза на живота.

• Харесвам 14
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 4 часа, neuromancer каза:

нещата тръгват бавно и после скачат, навсякъде е така. Кривата на мен ми е типична както по света през март-април.

иначе предполагам, че до лятото, заради локдауна, почти или съвсем е нямало вирус в България. После си е внесен, или единичните бройки са оставени да се разпространят. Лятото и предпочитанието към откритите пространства също играе голяма роля.

Съгласна съм с теб, в България явно сега е пика.

При нас още не е дошъл, мислех, че декември ще започне, но явно ще е по-късно. Не знам дали има значение, че пак сме затворени (не напълно, но никакви срещи с приятели и роднини, и никакви пътувания, дори до съседното градче, мнозинството от хората работят от вкъщи). 
И да добавя, че тази пандемия не само социално ни изолира, но по-лошото е, че ни разедини и ни настрои един срещу друг. Това също ще е трудно да се преодолее :(.

• Харесвам 8
Връзка към коментар
преди 55 минути , AlexandraKo каза:

Така е, никоя ваксина не дава 100% гаранция,  пример - ежегодните противогрипни. Радвам се че при теб действат, но има доста обратни примери.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 20 минути , stanimir каза:

Така е, никоя ваксина не дава 100% гаранция,  пример - ежегодните противогрипни. Радвам се че при теб действат, но има доста обратни примери.

Действат, ами!:)))

Ваксината+плацебо ефектът, че сме си я турИли+пазенето:)))

И след толкова години работа, все едно съм се родила с маска.

Нещо смешно по тоя повод. Едно време, като работех в поликлиника, всички ми се смееха, че все съм с маска. Що майтапи съм отнесла. Тогава бяха марлени - переш/гладиш. Ама, не можех да си представя, че ще сме с пациента, уста до уста, без нищо помежду ни:(((

А то, какви времена дойдоха...

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 14 минути , AlexandraKo каза:

не можех да си представя, че ще сме с пациента, уста до уста, без нищо помежду ни:(((

А то, какви времена дойдоха...

Вече има нещо помежду ви? 

А, то и стъклени спринцовки се изваряваха някога ... само съм гледал де. 

• Харесвам 1
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 29 минути , stanimir каза:

Не бе, тия, дето ме юркаха на млади години и са ми набори, сега само дето, не спят с маски от страх:))))

Па на мен си ми е лесно:))))

И стъклените спринцовки съм ги хванала, и многократните игли, и отпечатъците с гипс...

Какво знаеш ти:)))Аз съм много древна:)))))

• Харесвам 2
  • Смея се 4
Връзка към коментар
преди 7 минути , AlexandraKo каза:

Не бе, тия, дето ме юркаха на млади години и са ми набори, сега само дето, не спят с маски от страх:))))

Па на мен си ми е лесно:))))

Еййй, това като го прочетох и се сетих за една от другите мерки: Дистанция.

Преди години (не много) бях чел някъде едно проучване, на някой от тия Университетите с гръмките имена, дето уж всички трябва да ги знаем, ама аз за първи път ги чувам, та проучването показваше, как може да се познае един човек в какво населено място е роден и израстнал. Хората от големите, гъстонаселени градове държали по-малка дистанция помежду си. Тези от малките градчета и селата предпочитали да стоят на по-далечно разстояние от околните, когато се налагало да се редят на опашки, да пътуват на автобус и т.н. Колкото по малко било населеното място в което са родени и израстнали, толкова по-голяма дистанция предпочитали да спазват, когато са с непознати.

По принцип не помня такива глупости, но тогава си спомням, че си направих собствено проучване с хора, които познавам и стигнах до извода, че в голяма степен отговаря на истината. Аз като роден в по-малък град не обичам прекалената близост с непознати хора. Това е и една от причините да не ме кефят част от азиатските държави. Там като си ходиш по улиците в центъра се случва да ходиш опрян рамо в рамо с някое китайче :lol: Малко в повече ми идва.

Та на мен сега като на AlexandraKo пък ми е лесна другата мярка, с дистанцията 🙂 

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 47 минути , stanimir каза:

През 1989 в Москва трябваше да ми бият против тетанус познайте с каква спринцовка? Стъклена.

Бях в потрес! Носех си от България еднократни, но ми отказаха да ползват моя  и ползваха стъклената. Много дълго се притеснявах за този риск.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 25 минути , boogy83 каза:

Тези от малките градчета и селата предпочитали да стоят на по-далечно разстояние от околните

Аз пък се сещам за нещо друго, споделено от монголец.
Бяхме в Германия, Фридрихсхафен 1996 г - едно кафене.
Вика - виж как все идват нови хора и всеки сяда на маса, която е празна.
При нас, пътуваш с дни до където и да било - но всички сядат на една маса.
Свободно ли е - да, заповядайте - и така докато се запълни. 
Следващия идва - взема стол от съседната маса - пита - Свободно ли е? Да, заповяйдате - и пак се присламчва.
Голямо впечатление ми направи. 

• Харесвам 11
Връзка към коментар

Повечето от лекарствата също имат странични реакции, включително и тези които добиха популярност покрай ковид-19 и даже свършиха по аптеките,  къде с доказано, къде с недоказано действие. Обаче като гледам това не пречи на хората да си ги самоизписват  и пият. 

• Харесвам 7
  • Браво 1
Връзка към коментар

Всички лекарства имат т.нар.нежелани реакции. И всичко е въпрос на съотношение полза/риск. А българинът обича да чете листовките и да казва "Тези (този, тази) иска да ме умори с това лекарство, ама аз няма да го пия", или подобно. И не е като да си ги съчинявам тези изречения. 

Но ако сам си назначи терапия, нежеланите реакции са, защото лекарството е фалшиво и пак искат да го тровят. 

Я, на съседа/съседката, колежката.... как хубаво действа. 

След това се започва едно звънене по телефоните, жалби, псувни,... 

Извинете ме за емоционални пост, но всеки ден си говоря с такива. И други, които видели по телевизия, вестник (Трета възраст) реклама на нещо, платили един вагон пари за нещо и накрая това нещо не действа.... Държавата е виновна.... 

За ваксината поне хората си казват, че има тепърва да се събират данни. 

• Харесвам 10
  • Браво 1
Връзка към коментар

Понякога не те разбирам

преди 5 часа, домосед каза:

Не! Причина за повишената смъртност е вирусът.

Здравната система, повече или по-малко ефективно, работи в полза на живота.

Игра на думи. Има си хас здравната ни система да убива - буквално.

Имаме живот и смърт. Когато здравната система е по-малко ефективна ползите за живота са по-малко, нали така?!

А кои са причините една система да е по-малко ефективна?

Причина 1 - Когато не се управлява или се управлява зле...

А сега мога да почна за системите - устойчивост, адаптивност, управляемост, степени на свобода...За системотехника ли ще си говорим?

Темата за ваксините ми е по-интересна

• Харесвам 8
Връзка към коментар
преди 2 часа, Deskar каза:

Интересно интервю с хематолог по Нова тв, също интересно как отговори на въпроса коя ваксина ще си избере. 

https://www.facebook.com/oleg.dimitrov.50/videos/3865662543446312

Oт това интервю да разбирам ли, че не ме лекуват правилно...

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 7 часа, Childish каза:

Този лекар винаги казва, че изкашлянето с наклон надолу и лежането по корем е много основно. Явно и кортикостероидите, след като вирусната инфекция вече се е трансформирала. При мен симптомите в определен период бяха точно, както при височинна болест - леко замайване, световъртеж и главоболие. Аз затова пиех аспирин, а определено след като започнах да взимам Se i Zn / в моя случай имаше и витан D i C, защото това намерих/ ми се оправи световъртежа.

Пожелавам ти скорошно оздравяване! 

• Харесвам 8
Връзка към коментар
преди 8 часа, Childish каза:

Не, не мислИ така. Имай доверие на лекаря си. 

Ще ти дам банален пример, с познатия експеримент на Авицена:

9752A512-6E76-433F-B6C8-99C45D05C491.jpeg.9532880bd1a6f444c60ab5b3a0a442e0.jpeg

http://bg.swewe.net/word_show.htm/?379191_1&Авицена

• Харесвам 11
Връзка към коментар

@Childish, разбира се, че те лекуват правилно за ТВОЯ случай. Всички, които са били болни около мен, на домашно или болнично лечение, оздравяхме с различна комбинация от лекарства и за различно време, разбира се. Лекарите вече имат доста опит. Така че горе главата, а ние ти стискаме палци да е по-бързо 👌

• Харесвам 8
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Не знам колко според случая лекуват,за съжаление. Майка ми я водих 2 пъти на пулмолог, първия път не я преслуша, не й измери сатурацията, още нямаше тест, само й чу оплакванията, прати я на снимка, и й изписа една шепа лекарства ПРЕДИ снимката. После й занесох снимката, дори не я погледна. Втория път вече я преслуша, отново не й погледна снимката и й изписа друга шепа лекарства. Това НЕ Е лекуване според случая, а по протокол. Изобщо даже и не пита з а придружаващите заболявания и дали Не пие антикоагуланти по принцип (майка ми пие, защото изкара инфаркт преди 1 година). Та, каквото и да говорим, здравната ни система е трагична (с изключение на тук_таме някои положителни неща), за да очакваме нещо различно от тази тъпа пандемия. 

Иначе, за бройката, срещнали се с вируса - само ние сме 5 човека семейство, плюс майка, които не влизат в системата, отделно е на брат ми жена му и децата, за които също съм сигурна, че минаха, та това са вече  10 броя. Изобщо, бройката трябва да е откритите поне по 20. И ако не е изкуственото натискане, което при нас е слаба ракия, щеше тази зима да минат достатъчно хора, та така и така щеше да отмине до другата есен. Испанския грип е минал за 2 години, скоро имаше статия в НГ за пандемии те в историята на човечеството. За какво ваксина тогава(говоря за нашата страна) ? Но, парА се е давала, ще трябва да плащаме на фармацевтичните компании за усилието. Разбира се, имунитета може и да не е много траен, но това е друга работа. А и из света като се натиска кривата изкуствено, нещата се нуждаят от доста повече време. Та, приветствам ваксините, и така и така докато ми дойде времето ще има повече яснота и повече избор. Майка ми обаче не бих посъветвала да се ваксинира на този етап. 

• Харесвам 9
Връзка към коментар
преди 2 часа, gini каза:

Този лекар винаги казва, че изкашлянето с наклон надолу и лежането по корем е много основно. Явно и кортикостероидите, след като вирусната инфекция вече се е трансформирала. При мен симптомите в определен период бяха точно, както при височинна болест - леко замайване, световъртеж и главоболие. Аз затова пиех аспирин, а определено след като започнах да взимам Se i Zn / в моя случай имаше и витан D i C, защото това намерих/ ми се оправи световъртежа.

Пожелавам ти скорошно оздравяване! 

От няколко години открих, че световъртежа през есента ми е от липса на витамини.Веднага щом усетя и започвам да пия някакви мултивитамини.

• Харесвам 4
Връзка към коментар
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.