Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

преди 9 минути , Георги Матеев каза:

@bad kid акцентът предполагам пада върху все още?

Да, няма да посмеят може би  да направят задължителна ваксинацията, но ще има извиване на ръце с ограничаване на права до краен предел.

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 17 минути , bad kid каза:

Да, няма да посмеят може би  да направят задължителна ваксинацията, но ще има извиване на ръце с ограничаване на права до краен предел.

Може би... За съжаление това с извиването на ръце в общия случай води до практически същия краен резултат. Пътуващите хора, които ще устискат докрай без ваксинация, ще са рядкост. Видно е, че се натиска все повече и повече в тази посока и (дано не бъда лош пророк) очаквам тази тенденция дори да се засили още. Пък ти дето се казва си имай "свободния" избор...

Честно, на моменти ми се повръща.

• Харесвам 14
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 12 минути , Георги Матеев каза:

Хората, които ще устискат без ваксинация докрай, ще са рядкост

Не мисля. По -скоро  ще се развихрят с фалшивите сертификати и на теория всички ще са ваксинирани в даден момент.

• Харесвам 6
  • Браво 1
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 1 минута , bobole4e каза:

Не мисля. По -скоро  ще се развихрят с фалшивите сертификати и на теория всички ще са ваксинирани в даден момент.

Каквото повикало... такова се обадило 🙂

• Харесвам 8
  • Браво 1
Връзка към коментар

честно, последните мнения адски напомнят на мантрата псевдо-партизанска - те не ме търсят, ама аз си се крия, и накрая даже си извадих и тапия (за активен борец) :grin:

• Харесвам 6
Връзка към коментар
преди 12 минути , bobole4e каза:

И после ще наливаме в мелницата на "Ама и ваксинираните се разболяват" 

• Харесвам 2
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 15 минути , antea каза:

честно, последните мнения адски напомнят на мантрата псевдо-партизанска - те не ме търсят, ама аз си се крия, и накрая даже си извадих и тапия (за активен борец) :grin:

Много остроумно, уви и точно толкова далеч от реалността. Когато "те" спрат да търсят останалите - драсни пак в темата :crazy:

преди 14 минути , stormbringer каза:

И после ще наливаме в мелницата на "Ама и ваксинираните се разболяват" 

Ваксинираните СЕ разболяват. Имам двама ваксинирани приятели, които пипнаха Ковид за втори път.

• Харесвам 15
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

кои са "те" и кои останалите, наистина не ми стана ясно, а така, като не знам, ме ограничаваш пак да драсна в темата 🙂 в смисъл нещо такова имах предвид - кой къде и как точно ви търси/принуждава.... защото, съвсем сериозно, наистина звучи сякаш се търси "оправдание", че финално някой ще се ваксинира, щото бил принуден

доколкото живеем в България, това не съществува, а ако под принуда се разбира по-лесния достъп до заведения в чужбина като турист... е, за това вече си казах мнението десетина страници назад

Връзка към коментар
преди 34 минути , antea каза:

кои са "те" и кои останалите, наистина не ми стана ясно, а така, като не знам, ме ограничаваш пак да драсна в темата 🙂

Аа не знам, ти първа спомена за "те" 🙂 Ок, махаме ограниченията, че май и двамата не си схванахме дълбоко-ироничния хумор :biggrin:

преди 34 минути , antea каза:

кой къде и как точно ви търси/принуждава.... защото, съвсем сериозно, наистина звучи сякаш се търси "оправдание", че финално някой ще се ваксинира, щото бил принуден

доколкото живеем в България, това не съществува, а ако под принуда се разбира по-лесния достъп до заведения в чужбина като турист... е, за това вече си казах мнението десетина страници назад

Ама ти сериозно ли? Какво оправдание, какви 5 лева. Например, неваксинираните ми приятели в Монако не могат дори в някои супермаркети да ходят. Това за нормално ли го намираш? Освен ако не си крайно асоциален онлайн тип и искаш да живееш що-годе нормален живот в дадено общество - ваксинацията на практика все повече отива към задължителна. Не знаех, че да ходиш на заведение или да пътуваш се счита за някакъв лукс. И да, това си е вид принуда, макар и в доста по-тънка форма и трудно някой ще ме убеди в обратното.

И всички прекрасно знаем, че е въпрос на време и в България да изкопираме ценния европейски опит и да въведем изискване за сертификати по заведения и не само. Да се обзаложим ли, че до края на годината ще има опити за прокарване на това у нас?

• Харесвам 15
  • Браво 1
Връзка към коментар

Аз не намирам логична причина за голямата смъртност ( от Ковид) у нас. В началото на годината редовно следях няколко европейски държави ( Гърция, Италия, Румъния и Кипър) като следях брой заразени и брой починали, както и заразени на 1млн. и смъртността на 1млн.  Защо точн отези страни - защото там имам познати и приятели с информация от 1-2-3-4 ръка. 

За източник ползвах  COVID Live Update: 209,413,871 Cases and 4,395,176 Deaths from the Coronavirus - Worldometer (worldometers.info)

За да няма доскусия доколко надежден източник е това, то ще спомена че съм разгледал различни сценарии ( вкл. такива с манипулация на данните на държавно, европейско и галактическо ниво).

Останах с впечатлението, че тези страни не разполагат с някакво нано-космическо здравеопазване, предвид че част от лекарите им завършват нашите университети и пак не ми е ясно защо смъртността у нас е доста по-висока. 

След това  спрях да следя статистики и си говорим за по-хубавите неща в живота. Такива определено има много 😉

• Харесвам 6
  • Браво 1
Връзка към коментар

Споко де. Ясно е, че всеки си прави каквото е решил.

Политиците “мислят за нас”, “спасяват ни” ама и “пазят демокрацията”.

Ние от своя страна им вярваме или не и си решаваме проблемите поединично, кой както може и е решил.

• Харесвам 6
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 5 минути , funny каза:

Споко де. Ясно е, че всеки си прави каквото е решил.

Политиците “мислят за нас”, “спасяват ни” ама и “пазят демокрацията”.

Ние от своя страна им вярваме или не и си решаваме проблемите поединично, кой както може и е решил.

Аз от край време ви разправям, че тази вашата "демокрация" за нищо не става!

Дайте ми определен брой дни абсолютна и неограничена власт и ще оправя всичко. Примерно 790 ...

🙂

• Браво 1
  • Смея се 6
Връзка към коментар

Не виждам нещо да сте си решили , освен да се озъртате като мармоти  дали лелята от РЗИ ще се вгледа в датата на теста . Да сме в първи клас разбирам , ама възрастни хора ...

• Браво 1
  • Смея се 2
Връзка към коментар
преди 1 минута , Брани каза:

Аз от край време ви разправям, че тази вашата "демокрация" за нищо не става!

Дайте ми определен брой дни абсолютна и неограничена власт и ще оправя всичко. Примерно 790 ...

🙂

Ааа, ти ще ни ваксинираш... 😉

• Смея се 2
Връзка към коментар
преди 18 минути , Георги Матеев каза:

Ама ти сериозно ли? Освен ако не си крайно асоциален тип и искаш да живееш що-годе нормален живот в дадено общество - ваксинацията на практика все повече отива към задължителна. Не знаех, че да ходиш на заведение или да пътуваш се счита за някакъв лукс. И да, това си е вид принуда, макар и в доста по-тънка форма и трудно някой ще ме убеди в обратното.

просто не съм съгласна с термина "принуда" в частния случай на туризъм и бонвиванство

стимул, мотивация - ок, ще ти излиза по-евтино и безпроблемно; принуда = нямаш никаква друга алтернатива, а всъщност имаш такава

Връзка към коментар
преди 8 минути , antea каза:

просто не съм съгласна с термина "принуда" в частния случай на туризъм и бонвиванство

стимул, мотивация - ок, ще ти излиза по-евтино и безпроблемно; принуда = нямаш никаква друга алтернатива, а всъщност имаш такава

Тук си права - не е принуда в смисъл на това, че някой ти е опрял пистолет в челото и те кара да направиш нещо насила.

Но представи си, че до края на годината България приеме задължителни сертификати за заведения, кина, молове и т.н. - както е във Франция и Белгия в момента, например. Което наистина смятам, че е много реалистично да се случи.

Сега би ли си представила каква точно е алтернативата, особено през предстоящата зима? Да седиш вкъщи, да не ходиш никъде и най-голямото ти развлечение да е веднъж седмично пазаруването в супермаркета, ако и там те пуснат.

Това ще е една мноооооооооого силна ваксинационна мотивация. Дотолкова силна, че значително излиза от рамките на нормалното, според мен. Просто защото алтернативата не е социално приемлива.

• Харесвам 11
  • Браво 2
Връзка към коментар
В момента, Георги Матеев каза:

Може би за това си права - не е принуда в смисъл на това, че някой ти е опрял пистолет в челото и те кара да направиш нещо насила.

Но представи си, че до края на годината България приеме задължителни сертификати за заведения, кина, молове и т.н. - както е във Франция и Белгия в момента, например. Което наистина смятам, че е много реалистично да се случи.

Та би ли си представила каква точно е алтернативата? Да седиш вкъщи, да не ходиш никъде и най-голямото ти развлечение е веднъж седмично да ходиш в супермаркета, ако и там те пуснат.

Това ще е една мноооооооооого силна ваксинационна мотивация. Дотолкова силна, че значително излиза от рамките на нормалното, според мен.

наистина не мога да си представя нищо подобно в държава като България с най-жалкия процент ваксинирани хора; алтернативата, дори и в най-фантастичния сценарий това да се случи, е на определен период да се тестваш, за да е сигурно и за заобикалящия те свят, че всички заедно сте си взаимно-безопасни, докато се забавлявате

• Харесвам 2
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 14 минути , stanimir каза:

Не виждам нещо да сте си решили , освен да се озъртате като мармоти  дали лелята от РЗИ ще се вгледа в датата на теста . Да сме в първи клас разбирам , ама възрастни хора ...

Аа решили сме си ги не ни мисли 😉

• Харесвам 1
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 4 минути , antea каза:

наистина не мога да си представя нищо подобно в държава като България с най-жалкия процент ваксинирани хора; алтернативата, дори и в най-фантастичния сценарий това да се случи, е на определен период да се тестваш, за да е сигурно и за заобикалящия те свят, че всички заедно сте си взаимно-безопасни, докато се забавлявате

Ще поживеем и ще видим. Искрено се надявам да се окажеш права. Макар практиката досега да е показвала, че у нас са се взимали и значително по-безумни решения...

Прости ми, че с годините се научих да не вярвам в безупречно-безкористната мисъл на управляващите ни. Особено пък в контекста на настоящата политическа криза. Последното изречение не съм го писал, моля модераторите да се смилят 🙂

• Харесвам 10
  • Браво 1
Връзка към коментар

За мен правото и свободата да си купя билет за някъде и да се кача на самолета е нещо много ценно и към днешна дата като неваксиниран ми е отказано това право. Освен това цената която можеш да платиш при един положителен тест ден преди отпътуване ще е много по-голяма от 40-80 лв. за тест. 

Докато един ваксиниран, който може също да е заразен и също толкова 'опасен', има абсолютна свобода.

Странно ми е че точно в тоя форум се налага това да се обяснява.

• Харесвам 13
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 3 минути , bad kid каза:

За мен правото и свободата да си купя билет за някъде и да се кача на самолета е нещо много ценно и към днешна дата като неваксиниран ми е отказано това право. Освен това цената която можеш да платиш при един положителен тест ден преди отпътуване ще е много по-голяма от 40-80 лв. за тест. 

Докато един ваксиниран, който може също да е заразен и също толкова 'опасен', има абсолютна свобода.

Странно ми е че точно в тоя форум се налага това да се обяснява.

Абсолютно. От гледна точка “мисъл за обществото” , ами … няма такава при положение че ваксинирани и се разболяват и предават на останалите -ваксинирани или не ( па макар и за тях си лично да е по-леко изкарването на болестта).
Та … до тук с мисълта за общото благо и демокрацията . 

• Харесвам 9
Връзка към коментар

Ха, ето обобщено становището на 50% от лекарите в това интервю: https://www.facebook.com/Novini.bg/videos/2339994326136345/

Извинявам се за веселяци, обаче когато на всяка дума почват да се правят генерални изводи и завоалирани обиди, за да нЕ бъдат трити, така ми идва да напиша. И знам, че някой ще модерира, избирателно, та никой да не се чувства оскърбен. 

Що се отнася до смъртността у нас, аз говорех за пряката, че не се променя с пълни и празни болници. Другата няма как да я измерим. 

И понеже ми е на дневен ред, в момента имаме римейк на говоренето от март по отношение на децата и заболяването, защото идва началото на учебната година, а да се затворят децата е най-леко. Всички медии говорят едно и също, копи - пейст, като машина на времето, само че сега вместо британски, се вмъква Делта, докторите тоже. Би било смешно, но е адски тъжно... 

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 7 минути , antea каза:

А дали е така? Ако бях седнала до сина ти в самолета, ден преди да се разболее, дали нямаше да се заразя? Защото той е ваксиниран, а аз с тест. На всички стана ясно, дори и на теб, че ваксинираните и заразяват и се разболяват, с какво сте по-безопасни? А да си плащаш принудително за правото на избор, как го наричаш? Сега правим точно това, плащаме си. И не е само в заведения в чужбина, и в хотели, и в замъци, навсякъде вече искат тест или ваксина. В Европа де, в Африка не искат.

• Харесвам 12
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 13 минути , Георги Матеев каза:

задължителни сертификати за заведения, кина, молове и т.н. - както е във Франция и Белгия в момента,

А не, в Белгия е само за масови събития, като концерти и кина, театри. За ресторанти, кафенета, шопинг центрове е свободен достъп. Белгийското Федерално Правителство е против въвеждането на сертификати за ресторантите и кафенетата, и удържа засега на силния натиск да се въвеждат пасове. Най вече откъм Валония искат въвеждане на санитарните пасове за достъп до ресторанти и кафенета. Те гледат от Франция и каквото въведат там, веднага го искат и във Валония най малко, или направо за цяла Белгия. 

• Харесвам 5
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 4 минути , zon каза:

А не, в Белгия е само за масови събития, като концерти и кина, театри. За ресторанти, кафенета, шопинг центрове е свободен достъп. Белгийското Федерално Правителство е против въвеждането на сертификати за ресторантите и кафенетата, и удържа засега на силния натиск да се въвеждат пасове. Най вече откъм Валония искат въвеждане на санитарните пасове за достъп до ресторанти и кафенета. Те гледат от Франция и каквото въведат там, веднага го искат и във Валония най малко, или направо за цяла Белгия. 

Явно за Белгия не съм се информирал достатъчно, благодаря за пояснението. Такъв междинен вариант е някак по-приемлив по принцип.

А всъщност от кого идва силния натиск за въвеждане на пасове? От правителството на Валония?

• Харесвам 4
Връзка към коментар
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.