Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 5 часа, funny каза:

Който иска да се ваксинира да го направи, който иска да пречели от тях да го направи, изобщо да се удовлетворят исканията и да минем към що-годе нормализиране на ситуацията (пак да повторя че не съм оптимист че някой някога ще остави новото нормално да бъде като старото)

Мен това повече ме плаши от самия вирус 😞

Който иска да се ваксинира, който иска да се карантинира, но който иска нека да може да си живее по старото нормално.

Някак си насилственото не ми харесва. Това е като да свалиш човек ходещ по въже, защото може да падне и да се убие....да може, но това си е неговия избор и риск.

• Харесвам 6
  • Браво 1
Публикувано:
преди 10 минути , Carrie каза:

Малко спам по темата, за феновете на Saturday Night Live - "интервю" с д-р Антъни Фаучи:

Бъзикат се, но и идея нямат какво за нас е... Дайнърс!  

• Смея се 1
Публикувано:
преди 6 минути , boogy83 каза:

Това е като да свалиш човек ходещ по въже, защото може да падне и да се убие....да може, но това си е неговия избор и риск.

Ей този тип "грижа" от институциите към мен най ме вбесява . Не пуши че е вредно за теб, не разрешаваме евтаназията защото искаме да опазим човешкия живот, сложи си колана в колата защото ние така те опазваме от теб самия.... и куп подобни. ( Отварям скоба че говоря за забрани и ограничения касаещи лично , не такива, които пряко могат да засегнат околните  )

Е мерси ама аз мога да мисля сама за себе си ( дори само заради факта че съм от поколението което не беше осакатено от към мислене още в училищата ).

На времето, при първото ми ходене в САЩ ( 1998) бях в шок как цялата им система произвежда осакатено от към мислене население. Инструкции от сорта    "Ако не ви работи рутера първо проверете дали имате електричество ",  "Преди да надуете надуваемия дюшек първо прочетете инструкциите за употреба иначе няма да ви важи гаранцията" и ред подобни ме караха да се смея с глас . Даже се бъзиках с познатите ми там че им дават 30 дни за връщане на всяка една стока след покупката без обяснения  защото като гледам как не могат да си съставят мнение сами, им трябват 30 дни за да може аджеба да се сетят трябва ли им тази стока или не.

След това, ми се върна тъпкано това че се смях на американците. Та то и тук стана същото ( както и на много места по света де). Та даже и се опитваме да ги задминаваме в глупостта им.

Та , след като години наред се произвежда население без наченки на мислене, логичното продължение е да ни се налага и някой да мисли вместо нас.

• Харесвам 8
Публикувано:

Ако падането ти от въжето може да доведе до смъртта на някой, минаващ отдолу в този момент, не е само твоя работа. Ако тровейки себе си докато пушиш, тровиш и още 180 души на борда, също не е само твоя работа. Ако при катастрофа се превърнеш в проектил, понеже си решила, че "твоята сигурност си е твоя работа" и вземеш, че убиеш друг участник в събитието, който съвестно си е поставил колана и принципно е преживял първоначалния удар, също не е само твоя работа. 

Ако това, че не са конфискували течностите или остриетата на секюрити скрийнинга доведе до свалянето на самолета, тогава ще са виновни, че не са взели необходимите мерки. Тoва че тази грижа може да не съвпада с твоите желания и разбирания, не означава, че не е в полза на обществото. Винаги интересите на обществото са с по-голяма тежест от желанията на отделния индивид.

• Харесвам 16
  • Браво 6
Публикувано:
преди 19 минути , chandni каза:

Ако падането ти от въжето може да доведе до смъртта на някой, минаващ отдолу в този момент, не е само твоя работа. Ако тровейки себе си докато пушиш, тровиш и още 180 души на борда, също не е само твоя работа. Ако при катастрофа се превърнеш в проектил, понеже си решила, че "твоята сигурност си е твоя работа" и вземеш, че убиеш друг участник в събитието, който съвестно си е поставил колана и принципно е преживял първоначалния удар, също не е само твоя работа. 

Ако това, че не са конфискували течностите или остриетата на секюрити скрийнинга доведе до свалянето на самолета, тогава ще са виновни, че не са взели необходимите мерки.

Хахаха, е не, няма да задълбавам темата защото ще стане така, че ако случайно хълцам в автобуса и стресна с хълцането шофьора, който се блъсне в мантинелата и така допринеса за смъртта/ наранявания на 20-30-40 пътника ......ще вземат да ме обесят при следващото хълцане.

• Харесвам 7
Публикувано:

Темата почна да прелива от пусто в празно...

Драмата определено идва в повече, @funny@luba_rizova - върнете се назад и прочетете последните 2-3 страници и пак елате и питайте кой, кой, КОЙ направи истерията???

• Харесвам 10
  • Браво 1
  • Смея се 1
Публикувано:

То е ясно кой направи истерията, ама явно се смята, че свободата на словото е по-висша ценност от свободата на отделния индивид, щом това е единственото място, на което не му се сложи някакъв приличен филтър. Е, Тръмп го цензурират (не съм му фен) , но явно не може да говорим за някаква хигиена на писането, когато става въпрос за модерната болест. Не е ли странно? С какво информирането ми 24/7 с колко човека са болни, колко са умряли, колко са заразени, колко зле са го изкарали, колко млади и здрави и стари хора си отишли и по какъв начин  и непрекъснатото набиване на канчето, помага, та се вихри денонощно? А, да, помага, за свършване на лекарствата по Аптеките и за психически сривове, тревожност, паника и депресия. Това защо да е маловажно? Знам, че в Япония престават нещата доста по-различно, но за съжаление не живеем там. Аз съм убедена, че нарочно черните новини са превзели ефира, защото да седи човек в страх си е изгодно. Между другото миналата седмица най--накрая една доцентка пряко обвини журналята за начина на поднасяне на новините, като каза, че положителните новини са в пъти повече, но никой не ги споменава, и те й се разсърдиха.

Темата за Ко вид в бг мама я четях от началото на пандемията, за да се информирам. За съжаление тя, както и цялото общество, с времето стана тема на панирани безумни жени, които викат в един глас "да ни заключват, да ни затварят и да хвърлят ключа", "децата да заключват", да забраняват всичко, и това, паралелно с "да не съм Луда да се ваксинирам" (което за мен означава, че нещата няма да станат нормални, щом хората хем искат да умрат от глад заключени, хем пък не искат да си помогнат това да свърши, тя болестта няма да изчезне, че да чакаме да мине бурята дОма) , та спрях да я чета много отдавна. Но, вече знам, че се движа в общество на доста нелогични същества. 

П. С. И темата прелива от пусто в празно, защото животът ни от март месец е така. И моркова потърпете още малко, ще свърши, поне на мен не ми действа вече. Маските не ми пречат изобщо. Мога да не пътувам в чужбина до края на живота си, без да е проблем. Но не ми харесват грозните злобни хиени, в които се превърнаха хората. Не ми харесва и изключителната асоциалност, която сложи ръка на децата ми. Не ми харесва и Това, че малките ще си останат с огромни дупки в знанията, но за сметка на това с развалено зрение и безкрайно безмислено дълга учебна година. Ако вие след 2-3 години в бункер, страх и забрани, можете да натиснете копчето и да си станете същите, браво. 

• Харесвам 13
  • Браво 6
Публикувано:
преди 7 часа, samuraika каза:

Темата почна да прелива от пусто в празно...

Драмата определено идва в повече, @funny@luba_rizova - върнете се назад и прочетете последните 2-3 страници и пак елате и питайте кой, кой, КОЙ направи истерията???

Хубаво де, ама , нали за това я има тази тема, без цензура, за да сподели всеки, своето мнение. Не виждам драма.

Всеки от нас си има своите тревоги, своите съображения,своите страхове. Не може всички, че и по всяко време, да сме оптимисти. А то и не трябва.

Ако срещу нас е злото, пък ние замижим, то пак ще си е там.

• Харесвам 12
Публикувано:
преди 47 минути , luba_rizova каза:

Маските не ми пречат изобщо. Мога да не пътувам в чужбина до края на живота си, без да е проблем. Но не ми харесват грозните злобни хиени, в които се превърнаха хората. 

Това е много точно казано. Разединиха ни и ни настроиха един срещу друг, както писах и преди. Паниката и истерията в социалните мрежи през февруари/март се предизвика от самите хора, които със споделяне на фалшиви новини и измислици изнервяха не само себе си, а и всичките им “ФБ приятели” и въобще по всички ФБ групи, където тези глупости се споделяха. 

В този форум като цяло хората разсъждават трезво и логично и мисля, че не се стигна до крайности. 

• Харесвам 6
Публикувано:

Според мен просто хората си показаха лицата ... отвъд маските. Трябвало ни е "стрес тест" за да се получи. 

В крайна сметка се оказа полезна година. 

Нямаше как вечно да сме умни и убави от сутрин до здрач. 

• Харесвам 15
  • Браво 2
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 30 минути , stanimir каза:

Нямаше как вечно да сме умни и убави от сутрин до здрач. 

Всъщност има как - вижте ме мен. Но не искам да се самоизтъквам! ... :)

• Харесвам 4
  • Смея се 13
Публикувано:
преди 12 минути , Брани каза:

Всъщност има как - вижте ме мен. Но не искам да се самоизтъквам! ... 🙂

Е да, ама ВИП-ът е един. 

Моля останалите да не се бутат! 

• Харесвам 1
  • Смея се 2
Публикувано:
преди 1 час, luba_rizova каза:

малките ще си останат с огромни дупки в знанията, но за сметка на това с развалено зрение

Със или без присъствени занятия, ако детето има желание да учи, то ще учи. Никой не може да ги научи на всичко в училище - там само се посява зрънцето, а от там нататък детето само сяда и учи (ако има  желание). Ако няма, даже да го оковеш за чина, все тая... А това с разваленото зрение е факт от много години и не е причината в онлайн обучението. Децата сега са с телефоните и таблетите от люлката, но преди това родителите не казаха "няма да купя таблет или телефон на моето дете, за да не си увреди зрението и да не си отвлича вниманието от уроците", ами купуваха да има, 'щото и другите деца имали и щяло да се чувста подтиснато. Ние никога не сме имали телефони, таблети, лаптопи и т.н. когато сме били малки. Играехме навън с другите деца. Сега по цял ден са вкъщи, зомбирани на електронните устройства, седнали едно до друго, но зяпнали в екраните и вместо да си говорят, си чатят...нищо, че са седнали на един диван... Пък изведнъж онлайн обучението ги направи асоциални и им развали зрението.

• Харесвам 17
Публикувано:

Сега остава да започнем да се убеждаваме,  че сегашното нормално е най хубавото,  което е могло да ни се случи в този живот.

• Харесвам 4
  • Смея се 2
Публикувано:

Аз не мисля, че тука сме различни.

Както се вижда,  и тук има опити да се "надвиква".

За училищата изобщо не съм съгласна. Доста години вече и присъственото образование не е особено на ниво /Като родител знам, че основната вина за това е наша/. Даваме на децата всичко и после искаме да били учели повече...да бе, те си имат по-интересни неща, с учене ще занимават.

За жалост обаче от как се помня ние сме си известни с това-" е как па някой на мене ще казва". За мен лично това не е признак на по-мислещи и свободни хора, по- скоро на безхаберие и липса на усещането за общност.

И изрично подчертавам, че пиша всичко това принципно, който се припознае, проблемът си е негов.

• Харесвам 12
Публикувано:
преди 4 минути , slujitel каза:

Сега остава да започнем да се убеждаваме,  че сегашното нормално е най хубавото,  което е могло да ни се случи в този живот.

Явно. 

Чанди, децата да ми малки. Едното беше 1 клас миналата година, а сега е 2,другото беше 3. Баткото няма да коментирам, той е голям  макар че учи в езикова гимназия изцяло труден нов език, изобщо не мога да сравнявам колко учеше като беше на училище, и колко сега. Хайде, той бил не заинтересован заедно с 90% от децата,но малките какво "който си учи, ще учи", като говорим за деца 1 и 2 клас, без формирани още навици, като говорим да часове от 20 минути после със задачи до небето, а пролетта изобщо не им се преподаваше! Хвърляше се материала и оправяйте се. Децата ви били виновни. Да не говорим, че големите са вече 2 месеца вкъщи, и намаляване на случаите йок. Ама хайде, достатъчно я слушам тъпата мантра "учрнолюбивите си учат", за да ми е ясно, че има хора, които си вярват. И, да, ДО за 1-2 седмици не е проблем, но то продължава с месеци и всеки се отпуска. Даже и невероятнитедецакоитопопринципсиучат. Аз такива не познавам, е, във фейса на всеки децата са вундеркинди, то си е ясно. 

• Харесвам 14
Публикувано:
преди 12 часа, Emil Chakalov каза:

Гледам да не влизам в тази полемика с ваксините,но ме предизвиквате.Като махнем няколко лекаря,които могат да вземат решние дали да се ваксинират сега,не мога да разбера какво сте го зарешавали сега.

Първата евентуална доставка в Бг ще е 125000 ваксини,т.е. за 62500 човека.Следващата може би ще е февруари.Колко са лекарите,медицинския персонал,полицаи,учители и т.н. групи с приоритет не знам,но пенсионерите са над два милиона,следват по-млади хора от рисковите групи.Това според мен прави над шест милиона ваксини.Половината да искат,това са три милиона.Кога мислите,че ще бъдат доставени,та да дойде вашия ред.Според мен ще имате година да мислите,да сравнявате,да четете резултати върху голяма група хора и прочие.Според мен,ако желаещите в световен мащаб са много,системата за производство няма да се справи.Преди дни четох,че най-големият производител в Индия (Индия произвежда 60% от ваксините в света) ще увеличи производството си до един милиард ваксини през 2021.Та само Индия е милиард и триста.Има проблем с производството на флакони.За логистиката да не говорим (дано това помогне на авиопазара).

Така че време за размисъл ще имате достатъчно.Говоря във второ лице,защото ние нашият избор сме го направили.

+1

Повечето от нас вероятно ще го мислим след лятото, ама аз може и да съм милиционер и реда да ми дойде по-рано.:wink::grin:

• Харесвам 4
  • Смея се 2
Публикувано:
преди 28 минути , chandni каза:

Със или без присъствени занятия, ако детето има желание да учи, то ще учи. Никой не може да ги научи на всичко в училище - там само се посява зрънцето, а от там нататък детето само сяда и учи (ако има  желание). Ако няма, даже да го оковеш за чина, все тая... А това с разваленото зрение е факт от много години и не е причината в онлайн обучението. Децата сега са с телефоните и таблетите от люлката, но преди това родителите не казаха "няма да купя таблет или телефон на моето дете, за да не си увреди зрението и да не си отвлича вниманието от уроците", ами купуваха да има, 'щото и другите деца имали и щяло да се чувста подтиснато. Ние никога не сме имали телефони, таблети, лаптопи и т.н. когато сме били малки. Играехме навън с другите деца. Сега по цял ден са вкъщи, зомбирани на електронните устройства, седнали едно до друго, но зяпнали в екраните и вместо да си говорят, си чатят...нищо, че са седнали на един диван... Пък изведнъж онлайн обучението ги направи асоциални и им развали зрението.

Леко няма да се съглася.

Зарежи това за желанието и учението. Учениците не са студенти, че да са толкова осъзнати, а осъзнатите сред тях, които сядат сами, са единици и често в обичайна среда са от типа деца, които не се вписват в класа. Що се отнася до зрънцето, ролята на учителя е фундаментална - един ще го посее, друг ще го метне на повърхността и няма да хване.

И тук стигаме до съществения минус на нашето образование - че е предимно теоретично, а не залага на практиката и затова масово се смята, че може и онлайн. Ами не, не може. Един опит по физика или химия няма как да стане в домашна среда. И не трябва.

За да ме разбереш по-добре каква е разликата между дистанционното и присъственото обучение, ти кое предпочиташ - да отидеш до желана от теб дестинация или да я гледаш по нета?

Едно време нямахме телефон и бяхме на улицата, факт, ама като се появеше някоя електронна игра у някой, цялата махала се изсипваше у тях. Просто детето е така устроено, че в детската възраст се влияе от такива неща.

• Харесвам 14
  • Браво 2
Публикувано:
преди 2 часа, AlexandraKo каза:

Хубаво де, ама , нали за това я има тази тема, без цензура, за да сподели всеки, своето мнение. Не виждам драма.

Всеки от нас си има своите тревоги, своите съображения,своите страхове. Не може всички, че и по всяко време, да сме оптимисти. А то и не трябва.

Ако срещу нас е злото, пък ние замижим, то пак ще си е там.

Абсолютно съм съгласна.

Обаче едно не мога да разбера,а именно,защо някои хора непрекъснато се оправдават с ковид?Направят някоя грешка,кажат някоя глупост и после ковид виновен.Според мен точно в такива ситуации,можеш да разбереш кой си остава готин човек и кой се срива от злоба и недоброжелателност.Мисля,че хората не се променяме,а просто се показваме с времето.

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 15 минути , luba_rizova каза:

Явно. 

Чанди, децата да ми малки. Едното беше 1 клас миналата година, а сега е 2,другото беше 3. Баткото няма да коментирам, той е голям  макар че учи в езикова гимназия изцяло труден нов език, изобщо не мога да сравнявам колко учеше като беше на училище, и колко сега. Хайде, той бил не заинтересован заедно с 90% от децата,но малките какво "който си учи, ще учи", като говорим за деца 1 и 2 клас, без формирани още навици, като говорим да часове от 20 минути после със задачи до небето, а пролетта изобщо не им се преподаваше! Хвърляше се материала и оправяйте се. Децата ви били виновни. Да не говорим, че големите са вече 2 месеца вкъщи, и намаляване на случаите йок. Ама хайде, достатъчно я слушам тъпата мантра "учрнолюбивите си учат", за да ми е ясно, че има хора, които си вярват. И, да, ДО за 1-2 седмици не е проблем, но то продължава с месеци и всеки се отпуска. Даже и невероятнитедецакоитопопринципсиучат. Аз такива не познавам, е, във фейса на всеки децата са вундеркинди, то си е ясно. 

Люба, май се връщаме на темата за поредната система в БГ - образователната.

Очевидно с най-голямото си дете си попаднала в някакво невероятно изключение - 7-ца от Тотото (в смисъл, че системата е била решаваща за неговото образование до момента).

Колкото по-бързо разбереш, че това щастие няма да ти се случи отново ( Вероятност, клоняща към 0.0, не че не ти го пожелавам ) толкова по-добре за всичките ти деца.

Успех.

• Харесвам 2
Публикувано:

И на мен не ми се учеше до последния клас. Даже веднъж имах фалшива бележка и само и само, за да не съм на училище, обикалях улиците от ранни зори в един кучи студ. Още го помня, а сега се чудя как не съм се разболяла наистина 😆

• Харесвам 2
  • Смея се 4
Публикувано:

Те и студентите по медицина учат он-лайн в момента. Да се надяваме, че са супер осъзнати и една-две години он-лайн не е голяма драма за цялостното им образование

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 51 минути , ДиянаВ каза:

И на мен не ми се учеше до последния клас. Даже веднъж имах фалшива бележка и само и само, за да не съм на училище

Т.е. въпреки присъственото обучение, ти пак си намери начин да не си там и да учиш... 

Аз приключвам участието си в дискусията, защото наистина се прелива от пусто в празно и като надраскна грамофонна плоча въртим едно и също.

• Харесвам 5
Публикувано:

@luba_rizova Рабирам, че много ти се е събрало. И съм напълно съгласна с нуждата от хигиена на информацията и цивилизованост в общуването.

Не приемам "новото нормално" за нормално. Гледам на него като на временно. И това ще мине, и по-лошо е било. Сигурно и в бъдеще и по-големи изпитания ще има. Обществото и живота са вечно в динамика, вечно се променят. Понякога по-плавно, понякога по-рязко, но никога не са статични. "Не можеш да се изкъпеш два пъти в една и съща река" е казал Херакъл.

• Харесвам 11
  • Браво 1
Публикувано:
преди 37 минути , samuraika каза:

Понякога по-плавно, понякога по-рязко, но никога не са статични. "Не можеш да се изкъпеш два пъти в една и съща река" е казал Херакъл.

Нека да сме точни.Не го е рекъл Херакъл / Херкулес/, а Хераклит.

• Харесвам 4
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.