Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Това, че някой живее от 30 години в Германия не значи, че нещата, които говори са верни, по-скоро спекулации и всяване на паника. Иначе сред групата на първи, които могат да се ваксинират освен лекари, е и персоналът в домовете за възрастни. 

Девер ми е лекар в САЩ и вече се ваксинира. Няма странични реакции, сега остава и ваксината да го пази от заразяване. 

• Харесвам 12
Връзка към коментар
Преди 1 час, Velyana каза:

Аз макара и да живея в Швейцария, работя като анестезиолог в Германия в Баден Вюртемберг. 

Първо ваксинацията в Германия трябваше за започне на 15 декември, след това казаха 15 януари, а кога в действителност ще стане, ще поживеем и ще видим. Първата евентуална доставка на ваксини в Германия ще е около 400 000 бройки, които ще бъдат изчерпани доста бързо за медицински персонал. В болницата в която работя около 60% от персонала е изявил желание да се ваксинира, около 10% не могат да се ваксинират по една или друга причина и разбира се останалите не желаят да се ваксинират.  В други болници може да има и повече които не желаят да се ваксинират. 
Ваксината не е и няма да стане задължителна и в това съм 100% убедена. А да не говорим за това, че ще се отказва спешна помощ на неваксинирани, това е просто несериозно и популистко изказване ( незнам кой го е казал по телевизията).

Това което според мен мога да направят е да поставят хората под карантина, ако не са ваксинирани и са били на почивка в даден регион. 
Ще поживеем и ще видим.

Според мен най важното е човек да вземе информирано решение, без начение дали то е да се ваксинира или не.

A предвидено ли е да се ваксинират и лекари, които вече са изкарали ковид веднъж? 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
7 minutes ago, Lindt said:

A предвидено ли е да се ваксинират и лекари, които вече са изкарали ковид веднъж? 

В Англия със сигурност. Познат вече е ваксиниран, въпреки че го преболедува. Първата доза е била без странични реакции. 
За БГ не знам. 

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

По повод горещата тема с новия щам, който изолира УК от днес, здравният ни министър казал бодро вчера, че и за него действат ваксините (които формално дори не са одобрени още в ЕС).  ... Та защо хората не вярвали и имали съмнения после...

• Харесвам 4
  • Смея се 2
Връзка към коментар
1 hour ago, Lindt said:

Честно казано още не е много ясно. На първо място е и дали вече преболедували лекари или мед. персонал ще  искат да се ваксинират, все пак ваксината не е задължителна.  
От болницата получаваме два пъти седмично бюлетин с най-актуалната информация, а от лекарския съюз един път седмично и за сега поне нямаше нищо по темата за ваксиниране на вече преболедували. Но ако имам някакво инфо веднага ще споделя.

Аз лично в следващите 8-9 месеца не подлежа на ваксина и затова не се напрягам много на тази тема. Разбира се информирам се, за да мога да взема решение когато му дойде времето. 

• Харесвам 5
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

https://www.dnevnik.bg/sviat/2020/12/21/4155430_evrosujuzut_odobri_purvata_vaksina_sreshtu_covid-19/

Айде, одобриха я 🙂

Ваксинациите щели да започнат на 27ми в Германия, Франция, Италия, Испания, Унгария. Холандците "нямало да бързат" и чак на 8ми януари. И в нечленуващата в ЕС Швейцария ваксината също е одобрена и ваксинацията на уязвими групи ще започне тази седмица.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Цял ден слушам по радиото някаква доцентка ли, професорка ли беше, и името и не запомних. Та, тя разправя, че щама бил познат още от септември и не бил нов, а сега 3 месеца по късно Европа отново полудя

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 20 минути , slujitel каза:

Цял ден слушам по радиото някаква доцентка ли, професорка ли беше, и името и не запомних. Та, тя разправя, че щама бил познат още от септември и не бил нов, а сега 3 месеца по късно Европа отново полудя

Най ми е забавно, че и в Нидерландия го има този щам отдавна, а те бяха едни от първите да хлопнат кепенците...

• Харесвам 3
Връзка към коментар
3 hours ago, slujitel said:

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/prof-radka-argirova-tova-ne-e-nov-shtam-ima-go-oshte-ot-mart

Вече тотално нищо не разбирам. Само искам да свърши тая лудост! 

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 2 часа, Eva eva каза:

Вече тотално нищо не разбирам. Само искам да свърши тая лудост! 

Ох, медийното пространство е дотолкова изкривено и изтерясало, че нищо не може да се разбере. Вече почти година стана с тая пандемия, не се ли научиха разните му институции, правителства и организации, че информацията и начина на поднасянето й са ключови в борбата с тая гняс. Не можеш да третираш хората като добитък, а после да се чудиш защо процъфтяват какви ли не конспиративни теории...

Имаше една свястна и добре обясняваща статия на ВВС по темата, но моментално потъна в блатото на алармистки заглавия, едвам я открих.

Ето я. В кратце :

Мутации има много и се следят. Не всяка мутация води до промяна на поведението на вируса, повечето са незначителни. Тази конкретна мутация е в шипчето на "короната", което отговаря за "отключването" на клетката и проникването на вируса в нея - реалното разболяване. Учените са я засекли отдавна, но не са имали данни за това реално какво ще се случи и как ще промени поведението на вируса. Това, което ги стряска, е че тази мутация за кратко време става доминиращата в Лондон и региона. Ето графика на засечените случаи през октомври, в жълто е новия вид - вижда се как нараства и почти подменя всички други :

https://pbs.twimg.com/media/Epnf2CLXUAIJoF4?format=png&name=900x900

А ето картинка на всички засечени мутации. Най-разпространена е европейската мутация на вируса, "оригиналната" уханска версия е почти изчезнала.

https://pbs.twimg.com/media/Epnmrw8W4AAvTn0?format=png&name=small

Паниката идва, когато математиците анализират данните и изчисляват, че новата мутация е потенциално 70% по-заразна от досегашните. Доктор Ертик Волц презентира тези данни в петък и ето ти лудница.

Не трябва да имаме нереалистични очаквания, ясно е че няма как с появата на всяка нова мутация а) да ни информират надлежно б) да знаят с точност как тя ще промени поведението на вируса и до какво ще доведе. Биолозите си чопкат и докладват, математиците си смятат и докладват, политиците се чешат дето не ги сърби и от време на време събират щабове да коват мерки. В тия мерки колко наука влиза, колко политика и колко "плява" никой не знае. И те така - островът си осъмна брекзитирал набързо преди Коледа. Не защото няма открити случаи от мутиралия вирус на други места - има чак и в Австралия, дето корона има много малко. Но в Англия мутиралия вид е успял да се наложи като доминантен за много кратко време и това е стреснало политиците.

При нас по новините казаха, че трябва да се подготвим за това, че рано или късно и тук ще дойде, неизбежно е. Колкото и да са затворени границите. Туйто.

"Ние научихме много за вируса от началото на пандемията, но и той научи доста за нас"- така започна репортаж на ВВС по темата.

@Eva eva точно като теб се чувствам. И съм редуцирала плановете си до едно едничко нещо за 2021 - да мога да се прибера в България лятото и да имам физически контакт с близките си. Нищо друго няма в бъкет листа ми, нищо друго не искам от дядо Коледа, никакви други амбиции нямам. Ама като гледам - и това е прекалено май...

• Харесвам 31
  • Браво 2
Връзка към коментар

По отношение на новия щам - гледната точка на доц.Мангъров, която, честно казано, е интересна, и за мен има някакъв резон https://trafficnews.bg/komentari/dots-mangarov-pred-trafficnews-sigurno-boris-dzhonsan-e-197866/

А иначе, за ваксинирането на боледувалите - точно там вече започвам да подозирам не точно конспирации, а по-скоро политика. Вчера дадоха първия човек ваксинира с ваксината на Модерна ли беше компанията - е, вече преболедувала мед. Сестра. Все си мисля, че най-малко защото са недостатъчни и второ, защото от скоро е вируса на масата, първи трябваше да бъдат всички неболедували, а после от боледувалите по ред. Не знам. Все по-грозно става. И все по-далеч от медицината. 

• Харесвам 12
  • Браво 1
Връзка към коментар

Това с щамовете наистина се знаеше отдавна и не разбирам защо сега настъпи тази суматоха. Днес гледах по EURONEWS интервю с професор по Биохимия от университета в Дъблин, който потвърди, че не вижда причина да се притесняваме от този щам. 1) Ваксината при всички положения ще действа и срещу него 2) Ще е необходимо много време на вируса за да може да мутира до такава степен, че да е необходима друга ваксина. Дори тогава, новата ваксина ще бъде създадена доста лесно и бързо.

И нещо от мен, обикновеният грип мутира всяка година, никога не е същия като този от предходната година. Затова и всяка година има различна ваксина, която се създава след като старата се преразглежда и обновява (това без да минава всичките необходими тестове и етапи от нормалното одобрение на една нова ваксина).  Къде е проблемът това да се случва и с Коронавируса? 

• Харесвам 8
Връзка към коментар
преди 15 часа, samuraika каза:

Имаше една свястна и добре обясняваща статия на ВВС по темата, но моментално потъна в блатото на алармистки заглавия, едвам я открих.

Ето я. В кратце :

Мутации има много и се следят. Не всяка мутация води до промяна на поведението на вируса, повечето са незначителни. Тази конкретна мутация е в шипчето на "короната", което отговаря за "отключването" на клетката и проникването на вируса в нея - реалното разболяване. Учените са я засекли отдавна, но не са имали данни за това реално какво ще се случи и как ще промени поведението на вируса. Това, което ги стряска, е че тази мутация за кратко време става доминиращата в Лондон и региона. Ето графика на засечените случаи през октомври, в жълто е новия вид - вижда се как нараства и почти подменя всички други :

https://pbs.twimg.com/media/Epnf2CLXUAIJoF4?format=png&name=900x900

А ето картинка на всички засечени мутации. Най-разпространена е европейската мутация на вируса, "оригиналната" уханска версия е почти изчезнала.

https://pbs.twimg.com/media/Epnmrw8W4AAvTn0?format=png&name=small

Благодаря за истински полезната статия и илюстриращите графики!

• Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 4 часа, neuromancer каза:

страх лозе пази

ако бяха реагирали така бързо и дружно януари, може би тоя цирк нямаше да се случи

В момента гледам филма Totally under control - обясняват как са действали някои държави в началото (декември 2019 и януари 2020). Администрацията на Тръмп не е предприела никакви мерки, направили са много грешки, а междувременно са повтаряли на хората “всичко е под контрол, при нас няма вирус”. 

Връзка към коментар

Преди малко приравниха ПСР и антигенните тестове.Излезе заповед, де:)

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/okonchatelno-antigennite-testove-veche-se-priravniavat-kym-pcr-testovete-318565/

Заповедта:

https://news.bg/health/barzite-antigenni-testove-se-priravnyavat-kam-pcr-testovete.html

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Демонизирането на Тръмп продължава, но неговата администрация стартира  Warp Speed програмата,  благодарение на която вече имаме две ваксини. 

ЕС тромавата администрация, както обичайно само се ослушваше и попипваше.

• Харесвам 8
Връзка към коментар
преди 15 минути , stanimir каза:

Демонизирането на Тръмп продължава, но неговата администрация стартира  Warp Speed програмата,  благодарение на която вече имаме две ваксини. 

Ти не гледаш,че с  тая заповед, достъп до регистъра има кой ли не.

Само ние нямаме, сякаш не съществуваме. Остави го Тръмп, той ще се оправи.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
1 hour ago, AlexandraKo said:

Преди малко приравниха ПСР и антигенните тестове.Излезе заповед, де:)

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/okonchatelno-antigennite-testove-veche-se-priravniavat-kym-pcr-testovete-318565/

Заповедта:

https://news.bg/health/barzite-antigenni-testove-se-priravnyavat-kam-pcr-testovete.html

Аз от доста време се чудя за тези бързи тестове: Доколкото знам бързи тестове и от аптека могат да се купуват. Сега... дали има кой да ти бръкне толкова дълбоко в носа или да те набоде да вземе кръв е друга работа, но по принцип - аз не виждам в заповедта, нито пък изобщо има има как някой да контрлира домашните антиген тестове. Аз примерно работя с едни хора, малък екип, които всяка седмица си правят бързи тестове в офиса без някой да ги кара насила.

За пътуване е интересно как са го дефинирали (от Приложение 1) - само самолети, все едно хора не пътуват с автобуси вкл. по екскурзии в страната и чужбина:

пътник в самолет в същата секция/класа, съобразно разположението на местата, с потвърден случай на COVID-19, придружител при пътуване или лица, полагащи грижи, членове на екипажа, обслужващи дадения сектор, където седи случая (ако тежестта на симптомите при заболелия или негово преместване/движение сочи за по-голяма експозиция, за близък контакт може да се определят и други или всички пътници в самолета).

Заповедта е и тук:

Заповед № РД-01-724/22.12.2020 г.

Заповед № РД-01-724/22.12.2020 г.
PDF файл, 631,1 KB, качен на 22.12.2020

pdf document

Мотиви
PDF файл, 396,6 KB, качен на 22.12.2020

pdf document

Приложение 1 към Заповед № РД-01-724/22.12.2020 г.
PDF файл, 206,1 KB, качен на 22.12.2020

pdf document

Приложение 2 към Заповед № РД-01-724/22.12.2020 г.
PDF файл, 192,3 KB, качен на 22.12.2020

pdf document

Приложение 3 към Заповед № РД-01-724/22.12.2020 г.
PDF файл, 214,3 KB, качен на 22.12.2020

pdf document

Приложение 4 към Заповед № РД-01-724/22.12.2020 г.
PDF файл, 751,9 KB, качен на 22.12.2020

Връзка към коментар
преди 8 часа, П.Кръстев каза:

И нещо от мен, обикновеният грип мутира всяка година, никога не е същия като този от предходната година. Затова и всяка година има различна ваксина, която се създава след като старата се преразглежда и обновява (това без да минава всичките необходими тестове и етапи от нормалното одобрение на една нова ваксина).  Къде е проблемът това да се случва и с Коронавируса? 

Проблемът е, че коронавируса (по думите на власите) е ново, непознато заболяване. Освен това ваксините са нови и различни от досегашните. Ваксините за грип биват леко променяни, докато тези за коронавирус според информацията която се дава, са съвсем нови. Не знам ваксините за грип да се съхраняват на -70 градуса?

Не че и за грип си бия де, но това е друг въпрос.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

От години си слагам противогрипна ваксина и изкарвам безпроблемно зимата. Малкото пъти, когато съм пропускала, съм боледувала сериозно. 

Нямам нищо против ваксинирането, ако това ще ме предпази от коронясване, а и ще даде сигурност на хората около мен. Нали не живеем само за себе си! 

Алергична съм към парацетамол и други медикаменти, но ще сложа ваксина в спешен кабинет, където има урбазон или нещо подобно. Мисля, че и 4-5 дни подготовка с противоалергични, също е вариант.

Ако това е решението, докато открият лекарство против гадината, която умори не малко хора, значи трябва да го приема с разум. А иначе съм доста емоционален човек, но сега съм си го забранила.

• Харесвам 6
Връзка към коментар
преди 4 часа, stanimir каза:

Съгласна.

Но и на него му е проблем комуникацията и обяснението. Факт - огромна част от неговите последователи не искат да се ваксинират. Дори бих казала - парадокс - повечето от симпатизантите му не искат да се ваксинират, а недолюбващите го са по-прагматични в това отношение.

И - за да сме докрай честни - и ЕС отнася не малка доза демонизиране и упреци (за съжаление, в голямата си част основателни). Но благодарение на ЕС и в България има план за дистрибуция.

А епидемията от SARS 2002-2003 изчезна точно благодарение на мерките, които Мангъров отрича (драстична изолация на болни и контактни, проследяване, карантиниране), ама той бърка 70% и 7 пъти, аз за какви дребни неща съм седнала да му придирям...

• Харесвам 7
Връзка към коментар
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.