Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:

Хората които ще ги поставят вероятно са поставили  хиляди и хиляди инжекционни разтвори. 

Със сигурност не са се учили от форумите.  

П. П. Флакон БЦЖ  ваксина съдържа 10 дози, но никой не прави драми от това. 

Дано само журналистите не се усетят, че съвсем ще отървем и туберкулозата. 

• Харесвам 13
Публикувано:
преди 5 часа, stanimir каза:

Нищо де,  важното е хейта върви с пълна сила. 

Не, не, той хейта си върви и в двете посоки.

Ама няма как да е иначе, след като министърчето на здравето го питат кога ще имаме достатъчно бройки ваксини, за да достигнем тия 70% ваксинирани, за които говори, а той отговаря: вие не бройте ваксините и сменя темата?!?! (за справка предаването 120 минути от тази вечер)

Нали се сещаме всички, че ако беше отговорил на този въпрос, щеше да последва: а ваксините за колко време поддържат тази имунизация? и от там нататък всичко вече е математика.

За жалост с такива интервюта и с бусове за салами някак си не ми печелят доверието за ваксина, а напротив.

• Харесвам 11
Публикувано: (редактирано)

Все тая.

Лошо няма, но пак прочетете написаното от Дани Магелани. 

Редактирано от stanimir
  • Харесвам 3
Публикувано:
Аз да споделя интересна информация от Дубай - първо там се ваксинират вече 2 седмици. И си говорихме с една девойка, ваксинира с китайската ваксина. Та тя каза следното: "Аз вече си сложих първата инжекция на китайската ваксина и всичко е наред, нямам никакви странични ефекти. Няма никакви проблеми с китайската. Обаче имам една приятелка, която ще си слага на Пфайзер и се притеснявам да не и стане нещо"
Малко е голямо лиричното отклонение от темата, ама ми беше много интересно мнението им там - не се притесняват от китайската изобщо, ама от тази на Пфайзер ги е страх.
  • Харесвам 9
  • Смея се 1
Публикувано:

@ivailo_radev, кажи им на тези дубайци да не се притесняват, щом първият ваксиниран човек в Германия е жена на 101 години. Имат ли такъв индивид там 🙂 Преди малко прочетох за тази германска “странност” и на мен това ми стана интересно. Защо ваксинират 101-годишен човек 🙂 

• Харесвам 1
  • Замислям се 1
Публикувано:

@ДиянаВ, честно казано и аз се опулих, не съм циник, но тази жена, с или без Ковид не се очаква да живее 1000 години още. Изобщо ужасно е тъпо. То че човек винаги му се живее, така е, но... Абе всичко с този вирус е ужасно смахнато.

А за математиката и аз не искам да я смятам, защото ако ваксината държи 6 месеца, а те им трябват 2 години да ваксинират за достигане някакъв процент защита, то... сбогом, Гергино, е... м ти панаира. Но, нека не смятаме, а живеем с вяра, че ваксината дава доживотен имунитет. За разлика от преболедуването. Ъхъм. Все пак, министър Ангелов това не го знае, както и никой всъщност. Всички просто се надяват. 

• Харесвам 6
Публикувано:

Напълно нормално 100 годишни , деветдесетгодишни и т.н да се сред първите ваксинирани . Ако някой не разбира причината , поради която те имат приоритет , да пише - доста от нас ще му я обяснят подробно . За неразбралите и за чудещите , първа фаза включва болничният сектор , най-възрастните и домовете за тях.

За неразбралите отново за трайността на ваксината , специалистите , повтарям специалистите , а не разни анонимници из световните медицински среди , говорят за минимум една година , а се надяват на две години и повече. Шестте месеци , цитирани от Люба Ризова , само мога да гадая кой анонимник ги е изплюл из медийно пространство , или още по-лошо в БГ мама/ ФБ и т.н.

• Харесвам 17
  • Браво 1
Публикувано:
Преди 1 час, stanislavpp каза:

За неразбралите отново за трайността на ваксината , специалистите , повтарям специалистите , а не разни анонимници из световните медицински среди , говорят за минимум една година , а се надяват на две години и повече. 

Виж, то няма лошо да се слушат специалистите, но по-скоро хората се интересуват от срока на действие за да направят избора си повече отколкото от това "специалисти или  анонимници из световните медицински среди" го казват тоз срок. 

И когато и специалистите се "се надяват" нормално и хората са си казват " а дано ама надали"

• Харесвам 6
Публикувано:

Т.е. Какво предлагате? 

Светът да изчака още две години в lockdown, докато стане по-ясен периодът на протекция? И тогава няма да е ясен, дали е две години или повече, пак ще чакаме? 

Да не се ваксинираме? Ами недейте, ваксината е доброволна. 

Да не ваксинираме възрастните хора? А ако са ваши родители, баби, дядовци? А дискриминация на възрастов принцип? 

Мога да продължа още вариации по теми от тази тема. Прави ми впечатление, че вече всички само си чешат клавиатурите. 

Но да, имаме свобода на словото. 

Имам предложение обаче. Когато нещо се критикува, да се даде работещо решение, идея. 

• Харесвам 22
  • Браво 1
Публикувано:

О ако репликата е към мен, аз определено не предлагам бойкот на ваксините. Напротив - колкото повече, толкова по-бързо приключване на тази идиотия.

Идеята ми е , че освен хората които са твърдо ЗА и тези твърдо ПРОТИВ ваксините, най-голямата група ( поне според мен) са тези които се колебаят . И това , че и медиците ( специалисти или не) също се колебаят , не допринася за вземането на положително решение. ( Както и превоз брандиран с кренвирши, показна ваксинация на министъра в присъствието на свещенник и тем подобни , напоследък ежедневни, безумия)

• Харесвам 9
Публикувано:
преди 2 часа, ДиянаВ каза:

🙂 Преди малко прочетох за тази германска “странност” и на мен това ми стана интересно. Защо ваксинират 101-годишен човек 🙂 

преди 2 часа, luba_rizova каза:

@ДиянаВ, честно казано и аз се опулих, не съм циник, но тази жена, с или без Ковид не се очаква да живее 1000 години още. Изобщо ужасно е тъпо. То че човек винаги му се живее, така е, но… 

Наистина ли сте написали това, което чета.

...

Рядко ми се случва да … занемея.

• Харесвам 17
Публикувано:

Питам се кога здравомислещите българи, а те са много, са се ръководили в действията си от безумията на едни или други политици през годините?

Българинът е здраво стъпил на земята и не е допуснал да изчезне неговият род, а през вековете е преминал през какво ли не.  Не се е вайкал, не е чакал друг да му подсказва кое е отговорното поведение.

И през това чудо ще премине!

• Харесвам 3
  • Замислям се 1
Публикувано:

Какво ви става и защо издребнявате за всяка дума, точка, запетая? Постът ми беше към Ивайло Радев и дубайците. Има ли в Дубай 101-годишен човек, имат ли 101-годишна история като държава, че са тръгнали да се притесняват за ваксината на Пфайзер? Това ми беше смисълът, ама ... от мухата, слон. Да не пишем нищо, най-добре😛

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 1 час, ven62 каза:

Наистина ли сте написали това, което чета.

...

Рядко ми се случва да … занемея.

"За едно общество се съди от начина, по който се отнася към най-слабите си членове."

Папа Йоан Павел II

А защо се чудите на дубайците, че предпочитат китайската ваксина пред тази на Пфайзър? Китайската е от "класическия" тип ваксини. Ако искате да се чудите на някой с по-дълга от 100 години история - чудете се на българите, почитатели на д-р Мангъров, който предпочита руската ваксина пред тази на "Пфайзър".

• Харесвам 10
Публикувано:

За 6 месеца специалистите казаха, че са поне толкова, а се НАДЯВАТ на повече. В България приоритетни са лекарите и смятам, че така трябва да е. За 101 годишната жена, ваксината има все пак понякога странични ефекти и в нейния случай полза/риск до колко е оправдан? И стига с това западно лицемерие-те са оставили жената в дом за възрастни хора (знам, че не са като тук), но иначе, о, каква грижа, какво благородство. Ми да бяха ваксинриали хората, които се грижат за нея, щеше по-голяма полза да има. Тя вирус от другаде не може да хване, нито може да разпространява. 

Но, дано ваксинационната кампания върви бързо, гладко и успешно, и дано повече хора се ваксинират доброволно или доброзорно, за да му се види края. Надявам се до средата на другата година да се появят и други ваксини, най-малкото, за да са достатъчни. В края на краищата, каквото и да си говорим, всички все пак си чакаме живота обратно. 1 година мина вече, с което по- дългият път е извървян. 

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 6 часа, samuraika каза:

Ако искате да се чудите на някой с по-дълга от 100 години история - чудете се на българите, почитатели на д-р Мангъров, който предпочита руската ваксина пред тази на "Пфайзър".

Тоест, искаш да кажеш,  че руската ваксина е по лоша от тази на Пфайзер? Започвам да се чудя и на унгарския народ.

Мен ме интересува с какъв срок се издава сертификата,  че си ваксиниран и можеш да пътуваш спокойно,  другото не ми е важно.

• Харесвам 5
Публикувано:

Спорът за ваксините започва да преминава в политически. Всяка ваксина е добра, щом си върши работата, ако ще и на Марс да са я създали. На мен ваксината на Пфайзер ми се вижда по-тежка за приемане, но не заради РНК тефнологията, а защато някое от стабилизиращите вещества явно предизвиква алергии и по-остра реакция. Не знам защо хора, докоснали си до химията като наука само в училище, се чувстват достатъчно компетентни да дават съвети и да изказват мнение по въпроса. Като коментарите по медиите за медицинската сестра в Англия, която припадна 20 мин след като и сложиха ваксината. Ама, за 20 мин РНК-то дори не е проникнало в клетката още.  Ама кой да ти знае подобни неща. 

• Харесвам 5
Публикувано:

Надявам се коментарите за възрастните хора да са изпускане на пара, а не сериозно писани. 

На страницата на Robert Koch Institut  има обяснение защо се започва именно с хората над 80 (Горна граница няма):

https://www.rki.de/SharedDocs/FAQ/COVID-Impfen/gesamt.html

От една страна с нарастващата възраст се увеличава вероятността от тежко боледуване и смърт, от друга са направили различни математически модели и според тях като се започне по този начин ваксиниранено (възрастни над 80, хора в домове за възрастни и персонала там) ще има най-голям положителен ефект върху броя хоспитализирани и починали. А това е целта, нали? 

И да, явно страничните ефекти са по-малко опасни за 101 годишна жена от колкото да се зарази с Корона. 

А дискусията за домовете за възрастни е съвсем отделна тема. Но разбирам, че някои трябва да изпуснат събралия стрес. 

Warum werden in der STIKO-Empfehlung ältere und hochaltrige Personen vor vielen anderen vulnerablen Gruppen priorisiert?

Ein wichtiges Impfziel der STIKO-Empfehlung ist es, schwere COVID-19-Erkrankungen und -Todesfälle zu verhindern. Der wesentlichste Risikofaktor für eine schwere COVID-19-Erkrankung ist das zunehmende Alter. Im Vergleich dazu ist die Risikoerhöhung durch Vorerkrankungen nur gering ausgeprägt. Eine Ausnahme bildet die Trisomie 21. Hinzu kommt, dass die meisten Vorerkrankungen mit zunehmendem Alter häufiger werden. Daher werden viele betroffene Personen bereits durch die Altersindikation erfasst. Für jüngere Menschen (<60 Jahre) ist auch bei Vorliegen einer Vorerkrankung die Wahrscheinlichkeit, an COVID-19 schwer zu erkranken oder zu sterben, deutlich niedriger als bei älteren Menschen, unabhängig von Vorerkrankungen. Es wurden verschiedene Impfstrategien mathematisch modelliert, um herauszufinden wie die größte Anzahl an COVID-19-Hospitalisierungen und -Todesfällen verhindert werden können. Dies ist der Fall, wenn zunächst Menschen im Alter ≥ 80 Jahre und BewohnerInnen von Alten- und Pflegeheimen die Impfung angeboten wird.

• Харесвам 13
Публикувано:
преди 7 часа, samuraika каза:

"За едно общество се съди от начина, по който се отнася към най-слабите си членове."

Папа Йоан Павел II

А защо се чудите на дубайците, че предпочитат китайската ваксина пред тази на Пфайзър? Китайската е от "класическия" тип ваксини. Ако искате да се чудите на някой с по-дълга от 100 години история - чудете се на българите, почитатели на д-р Мангъров, който предпочита руската ваксина пред тази на "Пфайзър".

Аз по-скоро се чудих, че тук е тотално пренебрегвана, а там ги има и двете ваксини и хората имат очевидно доста информация, за да направят сами избора на ваксина за себе си. То цялостното отношение беше по-друго там - няма всеки ден данни на умрели и т.н., но пък от много места с една голяма усмивка ти казват по екраните да спазваш мерките, за да пазиш себе си и другите. И в комбинация със сериозни глоби и здрава ръка всичко изглеждаше много по-спокойно и подредено и всичките индийци и филипинци спазваха дистанция, носеха маски и т.н. (Това за здравата ръка е моя интерпретация, понеже не мога да повярвам, че индийците спазват така стриктно мерките заради едната усмихната кака с абая от видеото).

• Харесвам 6
Публикувано:
2 minutes ago, ivailo_radev said:

Аз по-скоро се чудих, че тук е тотално пренебрегвана, а там ги има и двете ваксини и хората имат очевидно доста информация, за да направят сами избора на ваксина за себе си. То цялостното отношение беше по-друго там - няма всеки ден данни на умрели и т.н., но пък от много места с една голяма усмивка ти казват по екраните да спазваш мерките, за да пазиш себе си и другите. И в комбинация със сериозни глоби и здрава ръка всичко изглеждаше много по-спокойно и подредено и всичките индийци и филипинци спазваха дистанция, носеха маски и т.н. (Това за здравата ръка е моя интерпретация, понеже не мога да повярвам, че индийците спазват така стриктно мерките заради едната усмихната кака с абая от видеото).

Може да ги е страх, че ще ги изгонят от страната, а вероятно изхранват многодетно семейство със заплатата. Страх лозе пази са казали старите хора, а в страните като емирствата страха от управляващите и техните апарати го има и не може да се сравнява със свободата, която имаме на Запад. 

• Харесвам 6
Публикувано:
Преди 1 час, slujitel каза:

Тоест, искаш да кажеш,  че руската ваксина е по лоша от тази на Пфайзер?

Ами не, нищо такова не съм казала. Просто отбелязах, че ние вече няколко страници обсъждаме различните видове ваксини и кой тип какви предимства има, не виждам нищо странно дубайците да правят същото. Т.е. само отбелязах, че тяхното не е по-различно от нашето. Може би лошо съм се изразила, извинявам се за което.

Иначе напълно споделям мнението на @feel_the_rush - не е важно къде е направена една ваксина, а дали работи.

Сигурно с времето едни ваксини ще се наложат пред други, за един тип хора ще са подходящи едни, за друг - други. В едни райони ще предпочетат едни - в други, други...Важното е да си свършат работата и да започнем да си връщаме живота обратно.

• Харесвам 9
  • Благодаря 1
Публикувано:
2 hours ago, ivailo_radev said:

Аз по-скоро се чудих, че тук е тотално пренебрегвана, а там ги има и двете ваксини и хората имат очевидно доста информация, за да направят сами избора на ваксина за себе си.

Какво означава да тотално пренебрегвана? Ако китайските производители не са подали документи за одобрение в ЕАЛ, как може да се прилага тяхната ваксина в ЕС? Емирствата си имат отделни агенции от ЕС (ако изобщо имат).

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 2 часа, pr284 каза:

Какво означава да тотално пренебрегвана? Ако китайските производители не са подали документи за одобрение в ЕАЛ, как може да се прилага тяхната ваксина в ЕС? Емирствата си имат отделни агенции от ЕС (ако изобщо имат).

преди 2 часа, pr284 каза:

Аз не говоря за приложението на ваксината. Още преди подаването на документите се говореше по медиите само за Астра Зенека, Модерна, Пфайзър и като опонент чат-пат за руската.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 32 минути , ivailo_radev каза:

Аз не говоря за приложението на ваксината. Още преди подаването на документите се говореше по медиите само за Астра Зенека, Модерна, Пфайзър и като опонент чат-пат за руската

От друга страна, когато ваксината против короната се подлагаше под съмнение заради предполагаемо краткия срок на разработване, това се отнасяше само до тази на Пфайзер, но не и до съвеЦката, с която планът за петилетката беше преизпълнен.

Без да подлагам под съмнение висшата медицина на Русия, мисля, че при тях битката за първо място беше от немедицинско естество, а и те са доказали, че са по-силни в други "препарати". :biggrin:

• Харесвам 2
  • Шок 1
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.