Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
7 hours ago, luba_rizova said:

За 101 годишната жена, ваксината има все пак понякога странични ефекти и в нейния случай полза/риск до колко е оправдан? И стига с това западно лицемерие-те са оставили жената в дом за възрастни хора (знам, че не са като тук), но иначе, о, каква грижа, какво благородство. Ми да бяха ваксинриали хората, които се грижат за нея, щеше по-голяма полза да има. Тя вирус от другаде не може да хване, нито може да разпространява. 

Има и 100  годишни 'неоставени' в 'дом' за които ежеденевно идва да се грижи също персонал, здравен и за домакинството. Тези домове не знам как си ги представяте, но в тях има постоянно медицински персонал, защото тези хора там 'оставени' имат непрекъсната нужда от медицински грижи и наблюдение, иначе много бързо ще си приключат и 'няма да натоварват системата и обществото'.

В Белгия средната възраст на хората в домовете е 85+ години и хората настанени в домовете за грижи за възрастни за 5% от населението над 80, останалите си живеят по къщите с помощ или без, ако все още могат да водят самостоятелен живот.

В момента ваксинират първо всички възрастни и персонал в домовете до края на февруари, след това медицински персонал и всички 65+, след това тези с придружаващи заболявания на 45+, и такя надолу по възраст планът е лятото да започнат с младежите.

• Харесвам 12
Публикувано:
преди 1 час, Zaro каза:

Без да подлагам под съмнение висшата медицина на Русия, мисля, че при тях битката за първо място беше от немедицинско естество, а и те са доказали, че са по-силни в други "препарати". :biggrin:

Точно масовото тиражиране от западните медии (и нашите в това число - де сите турци, там и гол Хасан) на "използване на такива препарати" от руснаците в два знакови случая, грубо обижда моята интелигентност. Като се има предвид, че същите тези медии меко казано "промотират" продуктите на Пфайзер, Модерна и Астра-Зенека, без да подценявам научния потенциал на работещите в тези компании, за мен шанса това също като първото да е манипулация на общественото мнение никак не е малък. Не защото разбирам от ваксини, а поради липса на вяра в достоверноста на информацията в тези медии. Ама знае ли човек, добрата пропаганда винаги е смесица от умело забъркан микс от точно премерени според случая дози лъжи, полулъжи, полуистини, та даже и някои истини. В кампаниите за трите фарма-концерни може пък да преобладават истините... 

• Харесвам 9
  • Браво 1
  • Замислям се 2
Публикувано:

Сага в края на годината са популярни разни класации от сорта "коя е думата на 2020" и, естествено, най-често на първо място определят да е "ковид-19" , но, по мое мнение, думата на 2020-та би трябвало да е "мрънкане" или "вайкане". :wink:
Мрънкане дали има вирус и дали няма; мрънкане защо няма достатъчно информация, мрънкане защо постоянно ни заливат с информация; мрънкане че броят на заразените се занижава изкуствено, мрънкане че броят на заразените се завишава изкуствено; мрънкане защо има мерки, мрънкане защо няма мерки; мрънкане защо са толкова строги мерките, мрънкане защо не са достатъчно строги; мрънкане защо се избърза с някакви мерки, мрънкане защо се забавиха някакви мерки; мрънкане защо не пускат хората да се шматкат по широкия свят, мрънкане защо пускат хората да се шматкат където им щукне и така да разнасят заразата; мрънкане "не искаме ваксини" и мрънкане "ама защо няма достатъчно ваксини"; мрънкане дали ваксината е достатъчно тествана и дали е надлежно проверена и одобрена и мрънкане защо не доставят една друга ваксина (която е още по-малко тествана и не надлежно проверена и одобрена); мрънкане защо определени хора се ваксинират първи и така пререждат други и мрънкане защо определени хора не дадат пример като се ваксинират първи, мрънкане каква точно картинка да има на хладилните камиони - дали кренвирш, дали сладолед, дали спринцовка, дали пеперудка, или смеещо се човече ...:smile3:

• Харесвам 12
  • Браво 9
  • Смея се 5
Публикувано:
преди 8 минути , Фил каза:

Сага в края на годината са популярни разни класации от сорта "коя е думата на 2020" и, естествено, най-често на първо място определят да е "ковид-19" , но, по мое мнение, думата на 2020-та би трябвало да е "мрънкане" или "вайкане". :wink:
Мрънкане дали има вирус и дали няма; мрънкане защо няма достатъчно информация, мрънкане защо постоянно ни заливат с информация; мрънкане че броят на заразените се занижава изкуствено, мрънкане че броят на заразените се завишава изкуствено; мрънкане защо има мерки, мрънкане защо няма мерки; мрънкане защо са толкова строги мерките, мрънкане защо не са достатъчно строги; мрънкане защо се избърза с някакви мерки, мрънкане защо се забавиха някакви мерки; мрънкане защо не пускат хората да се шматкат по широкия свят, мрънкане защо пускат хората да се шматкат където им щукне и така да разнасят заразата; мрънкане "не искаме ваксини" и мрънкане "ама защо няма достатъчно ваксини"; мрънкане дали ваксината е достатъчно тествана и дали е надлежно проверена и одобрена и мрънкане защо не доставят една друга ваксина (която е още по-малко тествана и не надлежно проверена и одобрена); мрънкане защо определени хора се ваксинират първи и така пререждат други и мрънкане защо определени хора не дадат пример като се ваксинират първи, мрънкане каква точно картинка да има на хладилните камиони - дали кренвирш, дали сладолед, дали спринцовка, дали пеперудка, или смеещо се човече ...:smile3:

Нормално. Като ни отнемат човешките права и не можем да направим нищо освен да мрънкаме...

• Харесвам 5
  • Браво 1
Публикувано:
преди 11 минути , Фил каза:

Забравил си най-важното: мрънкане, че много се мрънка 🤣

• Харесвам 8
  • Смея се 10
Публикувано:
В момента, slujitel каза:

Като ни отнемат човешките права

Очаквам в скоро време бунтове срещу забраната да се преминава кръстовище на червен светофар - все пак, това си е грубо нарушаване на изконното човешко право на свободно придвижване! :wink:

• Харесвам 5
  • Браво 6
  • Смея се 5
Публикувано:
преди 1 минута , slujitel каза:

Нормално. Като ни отнемат човешките права и не можем да направим нищо освен да мрънкаме...

Явно си младичка и не си живяла в соца, не си била спирана за чужбина, не си вадила изходящи визи и т.н. Тогава щеше да видиш борба за права.  Сегашното е лигавене на свободни и презадоволени хора, не визирам лично за теб. Май преядохме със свобода и демокрация. Азиатците, на които се възхищаваме, могат да мечтаят за нашата демокрация и свобода.

• Харесвам 11
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 15 минути , Фил каза:

Сага в края на годината са популярни разни класации от сорта "коя е думата на 2020" и, естествено, на първо място определят да е "ковид-19" , но по мое мнение, думата на 2020-та би трябвало да е "мрънкане" или "вайкане". :wink:
Мрънкане дали има вирус и дали няма; мрънкане защо няма достатъчно информация, мрънкане защо постоянно ни заливат с информация; мрънкане защо има мерки, мрънкане защо няма мерки; мрънкане защо са толкова строги мерките, мрънкане защо не са достатъчно строги; мрънкане защо се избърза с някакви мерки, мрънкане защо се забавиха някакви мерки; мрънкане защо не пускат хората да се шматкат по широкия свят, мрънкане защо пускат хората да се шматкат където им щукне и така да разнасят заразата; мрънкане "не искаме ваксини" и мрънкане "ама защо няма достатъчно ваксини"; мрънкане дали ваксината е достатъчно тествана и дали е надлежно проверена и одобрена и мрънкане защо не доставят една друга ваксина (която е още по-малко тествана и не надлежно проверена и одобрена); мрънкане защо определени хора се ваксинират първи и така пререждат други и мрънкане защо определени хора не дадат пример като се ваксинират първи, мрънкане каква точно картинка да има на хладилните камиони - дали кренвирш, дали сладолед, дали спринцовка, дали пеперудка, или смеещо се човече ...:smile3:

b.jpg.1aa03892183fc188464b6d2dd9778645.jpg

• Харесвам 11
Публикувано:
преди 8 минути , Фил каза:

Очаквам в скоро време бунтове срещу забраната да се преминава кръстовище на червен светофар - все пак, това си е грубо нарушаване на изконното човешко право на свободно придвижване! :wink:

Не мисля, че има място за сравнение.

преди 5 минути , Дани Магелани каза:

Явно си младичка и не си живяла в соца, не си била спирана за чужбина, не си вадила изходящи визи и т.н. Тогава щеше да видиш борба за права.  Сегашното е лигавене на свободни и презадоволени хора, не визирам лично за теб. Май преядохме със свобода и демокрация. Азиатците, на които се възхищаваме, могат да мечтаят за нашата демокрация и свобода.

Не съм, живяла в соца и знам какво беше. И тогава мрънкахме по същата причина.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 3 минути , slujitel каза:

Не съм, живяла в соца и знам какво беше. И тогава мрънкахме по същата причина.

Е щом е така, прекрасно знаеш, че с мрънкане  до сега никой нищо не е постигнал! Не вярвам да се случи и  в бъдеще!

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 1 минута , Дани Магелани каза:

Е щом е така, прекрасно знаеш, че с мрънкане  до сега никой нищо не е постигнал! Не вярвам да се случи и  в бъдеще!

Знам, но така по-лесно се преживяват забраните. Като не може друго, поне да си мрънкаме на воля. Сега това поне не е забранено.

• Харесвам 1
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 1 минута , slujitel каза:

Знам, но така по-лесно се преживяват забраните. Като не може друго, поне да си мрънкаме на воля. Сега това поне не е забранено.

Щом така го разбираш живота...

Мисля, че житейската философия на повечето магеланци е различна.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 1 минута , Дани Магелани каза:

Щом така го разбираш живота...

Мисля, че житейската философия на повечето магеланци е различна.

По тази тема не си личи. Мисля, че дори аз съм писала тук много малко.

• Харесвам 1
Публикувано:

Кои точно човешки права ни отнеха? Свобода, достойнство, равенство, толерантност, уважение, дискриминация....

Някои аспекти са поограничени, ама баш отнети не са.

И да не забравяме, че "Моите права свършват там , където започват правата на другите" (Волтер). Уважението към правата на другите е свързано с отговорност към нашите собствени действия.

• Харесвам 17
  • Браво 5
Публикувано:
преди 3 минути , DaBo каза:

Кои точно човешки права ни отнеха? Свобода, достойнство, равенство, толерантност, уважение, дискриминация....

Някои аспекти са поограничени, ама баш отнети не са.

И да не забравяме, че "Моите права свършват там , където започват правата на другите" (Волтер). Уважението към правата на другите е свързано с отговорност към нашите собствени действия.

Попитай някой останал без работа дали мисли така? Не мисля да обяснявам.

• Харесвам 2
Публикувано:
1 minute ago, slujitel said:

Попитай някой останал без работа дали мисли така? Не мисля да обяснявам.

И това е отнето човешко право? А някой останал без живот? Него, за съжаление, не можем да го попитаме.... И аз не мисля да обяснявам повче.

• Харесвам 15
Публикувано:
преди 1 минута , DaBo каза:

И това е отнето човешко право? А някой останал без живот? Него, за съжаление, не можем да го попитаме.... И аз не мисля да обяснявам повче.

Всеки може сам да избере дали да се затвори в къщи гладен или да рискува и да работи. Няма нужда да се налага насилствено. Същото важи и за учението онлайн и за пътуването и маските и т.н. 

• Харесвам 3
  • Замислям се 1
Публикувано:

Най-изконното човешко право е правото на живот. Намираме се в условия на пандемия и всички усилия са насочени първо към неговото опазване с цената на непопулистични мерки като ДО, маски, социална дистанция и т.н. Общественият интерес е над личния, колкото и да не се харесва на самия индивид. В общи линии от всички злини се избира най-малката. Защото, ако в условия на пандемия оставиш живота да си тече нормално, няма как да осигуриш достъп до медицински услуги на всеки нуждаещ се и тогава вече може да се говори за отнети човешки права. А това, че от управницте в БГ идва всепомитащ непрофесионализъм в условия на пандемия е съвсем друга тема и не е за този форум.

• Харесвам 13
  • Браво 4
Публикувано:
преди 23 минути , DaBo каза:

А това, че от управницте в БГ идва всепомитащ непрофесионализъм в условия на пандемия е съвсем друга тема и не е за този форум.

Ситият на гладния не вярва - това по темата за безработните. 

Не виждам какво им е непрофесионалното на управниците. В болниците се справят добре с коронавируса, разкриват се своевременно нови отделения, личните лекари също се справят. 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 12 минути , DaBo каза:

Най-изконното човешко право е правото на живот. Намираме се в условия на пандемия и всички усилия са насочени първо към неговото опазване с цената на непопулистични мерки като ДО, маски, социална дистанция и т.н. Общественият интерес е над личния, колкото и да не се харесва на самия индивид. В общи линии от всички злини се избира най-малката. Защото, ако в условия на пандемия оставиш живота да си тече нормално, няма как да осигуриш достъп до медицински услуги на всеки нуждаещ се и тогава вече може да се говори за отнети човешки права. А това, че от управницте в БГ идва всепомитащ непрофесионализъм в условия на пандемия е съвсем друга тема и не е за този форум.

И  ти ли мислиш така? Вече си мислех, че съм с безкрайно остарели разбирания -  да поставям Ние пред Аз. Защото ако няма Ние, какво тогава става с Аз? 

И тъкмо мислех да се карам на майка ми, че ме е възпитавала погрешно. 

• Харесвам 5
Публикувано:
9 minutes ago, но нейм said:

Ситият на гладния не вярва - това по темата за безработните. 

Не виждам какво им е непрофесионалното на управниците. В болниците се справят добре с коронавируса, разкриват се своевременно нови отделения, личните лекари също се справят. 

Точно защото в момента сравнявам с друга държава от Източна Европа, която дори не е в ЕС, мога да кажа, че не се справят добре. А и проблемът не е само в сферата на здравеопазването. 

@Дани Магелани - и аз, и аз... 🤗

• Харесвам 5
Публикувано:

Гледам, много да не пиша в тази тема. Не че няма какво да кажа, но на мен, отдавна ми се изясни, че е просто: търпеливо, с много повишено внимание, ще минем и през това. Аз не се страхувам и нито за момент , не съм се паникьосала.

Но от много време се изкушавам, да ви припомня, статията на Григор Лилов, която копнах и сложих тук, на 8 февруари 2020. Всички реагирахте бурно, остро, че това са глупости и пр. Но човек, трябва да обръща внимание не само, на това, което му е удобно. Работата ми , ме е научила, че много често, пациентът чува само това, което иска да чуе. Много от неприятните неща, някак си, минават покрай него. 

Аз обаче, си светнах червената лампичка и учетворих вниманието - работата ми е много рискова,  така че , трябва да пазя и пациентите, и себе си, и семейството си.

Препоръчвам, пак да си припомните статията. И след 10 месеца, да видите, за колко неща е бил прав. А аз, недоумявам, от къде ги е знаел тези неща:)) Явно, си има хора, които са по-умни от другите, по-информирани или, знам ли какво:(( И, ако тогава повече хора, бяха повярвали, че иде пандемия, нямаше да сме на този хал.

Ето, пример: сега се прибирам, по Главната е гмеж. И за какво преяждане, си говорим ние тука, тези дни? Народът е умрял от глад- пред дюнерджийниците, кафенетата, сладките, са се извили едни опашки, ни маски, ни дистанция.Ще кажеш, не са яли и пили отнезнамкога:))))

Има една максима, много подходяща: “ На човек му се случват само неща, каквито позволява да му се случат”.

Гледам, че и тука стана нервно:((
Недейте така, много е важно, да не се даваме на лошите мисли. Защото те се материализират. 
И да направя една оптимистична прогноза - личното ми мнение е, че около Великден, истерията ще свърши.

Хайде сега, пожелайте ми, да позная!

• Харесвам 35
  • Браво 1
Публикувано:
В момента, DaBo каза:

Точно защото в момента сравнявам с друга държава от Източна Европа, която дори не е в ЕС, мога да кажа, че не се справят добре. А и проблемът не е само в сферата на здравеопазването. 

@Дани Магелани - и аз, и аз... 🤗

Управниците са си много добре, мога само да се радвам, че не съм затворена между 4 стени да полудявам бавно. Че отидох по празниците и се видях с родителите ми, които са възрастни и може да не доживеят края на пандемията и прекарахме едни прекрасни дни заедно. Че утре ще отида на работа между хората и ще оползотворя деня си, и ще си получа заплатата, и няма да прекарам безсънни нощи в чуденка от какво да икономисам за да изкарам месеца. 

• Харесвам 4
Публикувано:
10 minutes ago, slujitel said:

Управниците са си много добре, мога само да се радвам, че не съм затворена между 4 стени да полудявам бавно. Че отидох по празниците и се видях с родителите ми, които са възрастни и може да не доживеят края на пандемията и прекарахме едни прекрасни дни заедно. Че утре ще отида на работа между хората и ще оползотворя деня си, и ще си получа заплатата, и няма да прекарам безсънни нощи в чуденка от какво да икономисам за да изкарам месеца. 

Което е чудесно, но моят личен опит, наблюдения и определени познанства сочат нещо напълно друго. 
Просто няма да продължа разговора в тази посока, защото не е по правилата и не ми се иска да си изпрося бан. 👍

• Харесвам 7
Публикувано:

За 101 годишната жена последното, което ще коментирам е - на колко хора над 100 години е изпробвана не само тази, коя да е ваксина? По какъв начин, ако тази жена, не дай си боже, си отиде, след няколко месеца, ние ще сме спокойни, че не е заради компрометиран имунитет от слагането на ваксина, при тези хора и най-обикновеното вдигане на температура (при тази ваксина този ефект казаха, че се наблюдава при повече от 1 на 10 души), може да е смъртоносен. Както и да е, решили, направили го, показали го. Така или иначе, имат си хората достатъчно ваксини. 

За това как нашето правителство води кризата, е наистина смехотворно, и от едни дълбоки джобове се налива в едни други още по-дълбоки, ама на, политика. 

@AlexandraKo, от твоята уста в божиите уши!

Ние днес бяхме в планината, и там имаше хора, не знам наяли ли са се, напили ли са се, но имаше и беше доста приятно. Лифта е открит, ние бяхме на седалки с мъжа ми и въпреки всичко ни помолиха да сложим маски. Та, мерки ИМА и се спазват. Дори на открито, каквото и да повтарят едни и същи хора. И, честно казано, ако времето не беше подходящо за планина, смятам, че да иде човек на центъра не е зле, не може да се седи само вкъщи, нормално е да си има нужда от нещо различно. Не смятам, че трябва да съдим хората, че излезли и се поразходили по празници. Нито, че са пили едно кафе на крак. То вече да не смееш да си покажеш носа навън, веднага те обвиняват в безотговорност. 

• Харесвам 3
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.