Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:

@antea,радвам се, че се включи, тези дни си мислех за теб! Дано бързо се изчистиш от тази гад! Много здрава и щастлива нова година пожелавам! 🙂

Извинявайте, но за различни мирогледи, налагане на мнение и цветове в света може да говорим, когато избираме плочки за баня. Когато става дума за човешки живот е по-добре да сме единни. За какво ограничаване на свободата и робство става въпрос, като ние сами сме станали роби на консуматорското си поведение. Нещото, което в максимална степен допринесе тази епидемия да се превърне в пандемия, то е точно страха на световните лидери навреме да ограничат нашата вездесъща свобода и така удължиха агонията.

Въобще не отричам икономическата драма - загубата на доходи, работни места, фалирането на бизнеси, те са ежедневно пред очите ми, но ми се струва, че пак губим фокуса. Не взетите мерки са причината за всичко това, а пандемията, която има достатъчно голям потенциал да остави доста отрасли без работници, ако бъде оставена да се развива "свободно". Локдауна е като демокрацията - има много недостатъци, но по-добро решение все още не сме измислили.

Както и да си чешем езиците резултатите у нас са налице. В рамките на седмица заразените на 100 000 паднаха наполовина,заетите легла в интензивните отделения с една трета, София от огнище, вече връща стойностите от преди началото на втората вълна.

Все пак, много по-важно е да оцелеем, отколкото да ни е комфортно.

• Харесвам 21
  • Браво 1
Публикувано:
преди 2 минути , Мари Николова каза:

@antea,радвам се, че се включи, тези дни си мислех за теб! Дано бързо се изчистиш от тази гад! Много здрава и щастлива Нова година пожелавам! 🙂

Извинявайте, но за различни мирогледи, налагане на мнение и цветове в света може да говорим, когато избираме плочки за баня. Когато става дума за човешки живот е по-добре да сме единни. За какво ограничаване на свободата и робство става въпрос, като ние сами сме станали роби на консуматорското си поведение. Нещото, което в максимална степен допринесе тази епидемия да се превърне в пандемия, то е точно страха на световните лидери навреме да ограничат нашата вездесъща свобода и така да удължат агонията.

Въобще не отричам икономическата драма - загубата на доходи, работни места, фалирането на бизнеси, те са ежедневно пред очите ми, но ми се струва, че пак губим фокуса. Не взетите мерки са причината за всичко това, а пандемията, която има достатъчно голям потенциал да остави доста отрасли без работници, ако бъде оставена да се развива "свободно". Локдауна е като демокрация - има много недостатъци, но по-добро решение все още не сме измислили.

Както и да си чешем езиците резултатите у нас са налице. В рамките на седмица заразените на 100 000 паднаха наполовина,заетите леглата в интензивните отделения с една трета, София от огнище, вече връща стойностите от преди началото на втората вълна.

Все пак, много по-важно е да оцелеем, отколкото да ни е комфортно.

Изобщо не вярвам в тези данни. Мерките не се спазват, всички го знаем. Заведения работят от задния вход, хората се събират по един или друг начин,  маските не се носят и т.н. и т.н. Освен това се разбра,  че и места по болниците се намират, но зависи за кого. И бройките не се отчитат вярно,  много хора изобщо не си правят тестове,  преди правиха антигенни, защото не се отчитаха, сега и такива няма да правят.

• Харесвам 10
Публикувано:

Тъкмо щях да пиша, че е много наивно така лековерно да се предлагат пари на държавен служител. 

Винаги ми е било странно, как всички те , особено в силовите структури са се набълбукали с ипотечни и всякакви банкови кредити, или поне хората които лично познавам. Вероятно причина е и лекотата с която банките ги одобряват, заради стабилните и гарантирани доходи. 

Доста странен избор за един толкова свободолюбив човек да е зает на подобно  професионално поприще. Някак хич не се връзват нещата. 

За мен те отдавна са продали свободата си срещу определена финансова сигурност,  била тя по-малка или по-голяма. 

• Харесвам 7
  • Шок 2
  • Браво 1
Публикувано:

Антена, надявам се вече си по-добре и бързо да оздравееш. 

А дискусията започната от теб ми напомни за изказване на един немски професор по етика, че тези, които са против мерките за справяне с  пандемията и най-вече против ваксинирането, трябва да се замислят дали биха били съгласни да носят със себе си декларация, че се отказват от медицинско лечение и обдишване в интензивното отделение при тежко протичане на Корона. 

https://www.deutschlandfunk.de/coronaleugner-und-impfgegner-kampagne-gegen-ignoranz.720.de.html?dram:article_id=489629

Не искам да предизвиквам или засягам никой в темата, но ми е любопитно колко от тези, които са против мерките, маските, "ограниченията на свободите им"  биха потърсили медицинска помощ и разчитали на съвременната медицина при усложнения, свързани с Корона. 

Защото една причините да има мерки е именно да се намали брояброят на тежко болните едновременно и по този начин да може да се осигури достъп до нужното лечение на всеки от нас. 

• Харесвам 12
Публикувано:
преди 6 минути , stanimir каза:

Тъкмо щях да пиша, че е много наивно така лековерно да се предлагат пари на държавен служител. 

Винаги ми е било странно, как всички те , особено в силовите структури са се набълбукали с ипотечни и всякакви банкови кредити, или поне хората които лично познавам. Вероятно причина е и лекотата с която банките ги одобряват, заради стабилните и гарантирани доходи. 

Доста странен избор за един толкова свободолюбив човек да е зает на подобно  професионално поприще. Някак хич не се връзват нещата. 

Ела да се запознаем,  да познаваш и от другия вид. Тези без кредити. 

преди 4 минути , Masmiya каза:

Антена, надявам се вече си по-добре и бързо да оздравееш. 

А дискусията започната от теб ми напомни за изказване на един немски професор по етика, че тези, които са против мерките за справяне с  пандемията и най-вече против ваксинирането, трябва да се замислят дали биха били съгласни да носят със себе си декларация, че се отказват от медицинско лечение и обдишване в интензивното отделение при тежко протичане на Корона. 

https://www.deutschlandfunk.de/coronaleugner-und-impfgegner-kampagne-gegen-ignoranz.720.de.html?dram:article_id=489629

Не искам да предизвиквам или засягам никой в темата, но ми е любопитно колко от тези, които са против мерките, маските, "ограниченията на свободите им"  биха потърсили медицинска помощ и разчитали на съвременната медицина при усложнения, свързани с Корона. 

Защото една причините да има мерки е именно да се намали броя на тежко болните едновременно и по този начин да може да се осигури достъп до нужното лечение на всеки от нас. 

Изобщо не мисля да се отказвам от лекарска помощ, все пак от много години си внасям здравни осигуровки.  Време е да ги използвам.

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 9 часа, funny каза:

Не мисля , че има смисъл да се настройваме един срещу друг.

За мен това е най-големия социален проблем. Като насъскани кучета сме едни срещу други. Изобщо не визирам този форум, а обществото ни, макар този форум да е една проекция на същото това общество. Нямам идея докъде това ще доведе...  А хората просто имат различна опитност, различни мотиви за живот, различни характери, различен словесен език. Обобщението е брутално несправедливо. Точно както за лекарите и тяхното отношение.

Само преди няколко дни една лекарка ме изхвърли като мръсно коте от ВМА, докато си чаках чинно и учтиво пред кабинета й, без дори да пожелае да ме изслуша и да ми помогне, а друга - осигурена от @master_of_germs - направи всичко възможно, за да ме прегледа, и то директно в болницата, без оглед дали имам право да влизам или не. Какви изводи да направя за лекарите - добри или зли?

@antea Желая ти здраве! И на всички го желая. Човек като го изгуби, само тогава реално го ценява. Личен опит. 

Проблемът лично за мен от последната една година е, да не жертваме самия живот в името на живота.

Публикувано:
преди 20 минути , Masmiya каза:

на един немски професор по етика, че тези, които са против мерките за справяне с  пандемията и най-вече против ваксинирането, трябва да се замислят дали биха били съгласни да носят със себе си декларация, че се отказват от медицинско лечение и обдишване в интензивното отделение при тежко протичане на Корона. 

Мисля, че в тази цялата бъркотия хората започват да губят почва под краката си. Немски професор по етика за мен не е авторитет, нито Волтер, нито Буда, които биваха цитирани по-горе. Други хора са ги приели за авторитети. И как професор по етика ще накара някого да носи декларация?

Към днешна дата всички тези мераци за сертификати и доказване на ваксинации по самолети и други обществени места ще паднат в съдилищата. Има достатъчно опитни юристи, които биха се заели с такива дела. За да не се случи това, ще трябва да се променят закони и закончета и да се отнемат човешки права. Защото правото на свободно предвижване не може да бъде обвързвано с медицински паспорти и ваксини, сякаш си криминален контингент и трябва да си ходиш със свидетелството за съдимост в джоба - поне към днешна дата.

И как ще принуждаваш някого чрез декларация да се отказва от евентуална бъдеща медицинска помощ? Ами ако е алергичен, или астматик. или онкоболен, неподлежащ на ваксинация? И още ако има.

• Харесвам 11
  • Браво 1
Публикувано:

разбирам, че slujitel си има собствена философия, коренно различна от моята, затова ще е наистина безсмислено да споря с нея; но само като факт ще кажа, че седемте ми дена минаха в компания с жена, по-млада с 4 години от мен, преживяла преди 10 години тумор в главата, преди 2 - лимфом, сега в ремисия, и която вече месец е в болница заради ковид-а, в ужасно нестабилно състояние, което всеки момент може да стане критично и по-зле, и тя ми каза, че нищо от преди не може да се сравни с това, което преживява сега; на третия ден от престоя ми там ме уведомиха, че съученик от класа ми в гимназията, седмица след като статистиката го води вече "оздравял" е починал внезапно в дома си, за 20 минути, деен и активен човек, основател на спортен клуб... успях само да пратя пари за венец, вместо да се сбогувам подобаващо.... ей такива неща от живота - този, който някои от нас, близките ни или познати, ще загубят; неравностойно ми се вижда спрямо жалейките за личните ограничения, които всички са принудени да търпят - не е честно просто

• Харесвам 24
Публикувано:

@antea стискам палци вече да си добре и възможно най- бързо да сте възстановиш напълно.

наистина е жалко, че хората се настройват едни срещу други и не уважават позицията и мнението на другите. Лично мнение е, че не става изобщо въпрос за страх , а да се уважава мнението на другит3  , без значение какво е то. Страха идва чак когато човек се разболее и той е не е нещо което може да бъде контролирано, а по скоро е свързано с инстинкта за самосъхранение. Малко лирично отклонение, но никога няма да забравя  когато преди няколко години за пръв път ми се наложи да интубирам една дама с дихателна недостатъчно и страха, който видях в очите и . Е беше доста неприятно и този поглед няма да го забравя никога.

В наши дни е наистина важно да сме по-толерантни и добри и да уважаваме дори и страховете на другите, колкото и да звучи клиширано.

• Харесвам 11
Публикувано:

Отпуснете се, съберете витамин Д и усмивки. Ако е облачно, хапнете шоколад. Разговорът по-горе ми напомни, че не трябва да вадиш нож в престрелка. Хубаво говори за живота на някои от нас, че смятаме ковид за най-лошото и различни болести не съществуват. Други хора обаче минават през доста по-голям ужас, незаслужено, самотно и без да им връчват медал.  

Свършва 2020. Познаваме началото и средата на това изпитание, дано скоро разберем и края му.  Пожелавам ви да са здрави, да си поставите интересни нови цели и да работите с удоволствие по осъществяването им. 

• Харесвам 24
  • Браво 7
Публикувано:

Много неща се промениха и още повече ще се променят занапред, колкото и да не ни харесва. Включително правото да имаме права от всякакъв вид.

Ако има нещо, по което двама души интелигентни, образовани, възпитани и т.н. да могат да са непримирими врагове и нищо да не може да сближи позициите им - това е ценностната им система. И тя няма да се промени. А към нея добавяме натрупания опит, който, разбира се, също няма как да е еднакъв нито дори подобен. 

• Харесвам 14
Публикувано:
преди 4 минути , antea каза:

разбирам, че slujitel си има собствена философия, коренно различна от моята, затова ще е наистина безсмислено да споря с нея; но само като факт ще кажа, че седемте ми дена минаха в компания с жена, по-млада с 4 години от мен, преживяла преди 10 години тумор в главата, преди 2 - лимфом, сега в ремисия, и която вече месец е в болница заради ковид-а, в ужасно нестабилно състояние, което всеки момент може да стане критично и по-зле, и тя ми каза, че нищо от преди не може да се сравни с това, което преживява сега; на третия ден от престоя ми там ме уведомиха, че съученик от класа ми в гимназията, седмица след като статистиката го води вече "оздравял" е починал внезапно в дома си, за 20 минути, деен и активен човек, основател на спортен клуб... успях само да пратя пари за венец, вместо да се сбогувам подобаващо.... ей такива неща от живота - този, който някои от нас, близките ни или познати, ще загубят; неравностойно ми се вижда спрямо жалейките за личните ограничения, които всички са принудени да търпят - не е честно просто

Да, излишно е да спорим.  Едно е да преминеш лично през нещо и съвсем друго някой да ти каже. И моя мъж изкара ковида с бронхопневмония. И аз видях колко е страшно и бях постоянно до него и не съм се пазила. Не се заразих. Ти си чула от някой, минал през химиотерапия и лъчева терапия,  а аз бях до болен от ковид, но никой няма лични впечатления от двете болести за да каже коя е по страшната. Пък и защо да сравняваме? Нека всеки си живее както намери за добре.  Който го е страх да се затвори, който иска да работи и пътува. Само дето пътуването сега е невъзможно. 

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 17 минути , antea каза:

че съученик от класа ми в гимназията, седмица след като статистиката го води вече "оздравял" е починал внезапно в дома си, за 20 минути, деен и активен човек, основател на спортен клуб... успях само да пратя пари за венец, вместо да се сбогувам подобаващо.... ей такива неща от живота - този, който някои от нас, близките ни или познати, ще загубят; неравностойно ми се вижда спрямо жалейките за личните ограничения, които всички са принудени да търпят - не е честно просто

Аз разбирам твоята болка. Честно ти го казвам. Но мога само да ти съчувствам. А ти можеш ли да приемеш, че твоята болка не е моя болка, твоите сериозни проблеми не правят моите проблеми по-малки. Макар за теб да са нищо. Тази ситуация важи в общия случай. А кое е честно или нечестно, и кой кога умира, не зависи нито от теб, нито от мен. Всеки, обаче, ще умре, и това ще е само веднъж. 

Темата за смъртта е голямо табу, особено за нас, разлигавените и презадоволени европейци. 

• Харесвам 5
Публикувано:
19 minutes ago, но нейм said:

Мисля, че в тази цялата бъркотия хората започват да губят почва под краката си. Немски професор по етика за мен не е авторитет, нито Волтер, нито Буда, които биваха цитирани по-горе. Други хора са ги приели за авторитети. И как професор по етика ще накара някого да носи декларация?

Към днешна дата всички тези мераци за сертификати и доказване на ваксинации по самолети и други обществени места ще паднат в съдилищата. Има достатъчно опитни юристи, които биха се заели с такива дела. За да не се случи това, ще трябва да се променят закони и закончета и да се отнемат човешки права. Защото правото на свободно предвижване не може да бъде обвързвано с медицински паспорти и ваксини, сякаш си криминален контингент и трябва да си ходиш със свидетелството за съдимост в джоба - поне към днешна дата.

И как ще принуждаваш някого чрез декларация да се отказва от евентуална бъдеща медицинска помощ? Ами ако е алергичен, или астматик. или онкоболен, неподлежащ на ваксинация? И още ако има.

Само споделих мнението му и зададох въпрос. Аз също не мисля, че въвеждането на такава декларация е приложимо, доколкото разбрах и той самият най-вече иска да провокира противниците на мерките срещу корона да променят за момент перспективата си, да се замислят.  Щом смятат, че това е само грип, че корона е конспирация, че няма опасност, защо тогава да не се откажат от медицински грижи при заразяване с Корона в бъдеще срещу свободата сега да правят каквото си искат и да се възползват от всичките си свободи. 

Ок, не ми отговаряйте на мен, но се замислете защо мерките ги има и че всъщност предпазват и вас, и цялата система да не се разпадне. Защото с експоненциално увеличаващ се брой на заразени и нужда от лечение, а препълнени болници, дори тези с връзки и възможност за подкупи няма да могат да получат лечение. 

• Харесвам 3
Публикувано:

И какво като те приемат в болница???Какво лечение получаваш???Не разбирате ли,че НЯМА ЛЕЧЕНИЕ!Само,който е загубил близък знае за какво става въпрос.

В болниците мъчат хората,не ги лекуват.Не можеш да говориш,да се сбогуваш с близкия си.Прибират им телефоните,интубация и след това идва краят...

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 7 минути , Olianata каза:

И какво като те приемат в болница???Какво лечение получаваш???Не разбирате ли,че НЯМА ЛЕЧЕНИЕ!Само,който е загубил близък знае за какво става въпрос.

В болниците мъчат хората,не ги лекуват.Не можеш да говориш,да се сбогуваш с близкия си.Прибират им телефоните,интубация и след това идва краят...

Аз пък имам друг косвен опит - близък познат с хронични белодробни проблеми от дете, сега на 46 години, интубиран, на когото му даваха седмица живот, след почти 40 дена с маркучи, лекарите го спасиха.

Плюенето по лекарите и медицинския персонал под общ знаменател е ........... 

• Харесвам 6
  • Браво 1
Публикувано:

Това е първата болест, при която  целенасочено се обвиняват здравите, че някой се е заразил, първата при която ежедневно за всеки смъртен случай се държат пряко отговорни останалите, първата, при която ако някой човек се оплаче, че няма работа, няма пари, крещи, че отнемането на всичките права не му харесва, веднага се затапва, че хора умират. Без правата, за които са умирали хора(навремето хира са умирали, за да защитят правата на обществото, а сега е точно обратното, каква ирония ...) , за да ги имаме, ни остава само да ядем и да дишаме, оставаме си просто едни животни. В тази ситуация изведнъж се пробуди будното гражданско общество (говоря за България) - не се обаждаш, ако съседа бие жена си, подминаваш, ако видиш някой да се бие на улицата, затваряш си очите, ако дете е малтретирано пред теб, но се обаждаш на всички телевизии и възможни полицаи, ако видиш 5 млади хора да са заедно и да се забавляват... 

Ако се забрани Интернет, няма да се манипулират по-лесно хората, а по-трудно ще бъде. С Интернет всеки откачен и неук има трибуна и няма филтър, който да го ограничи. Мечтая си аз, ама няма как да стане вече без Глобалната мрежа. 

И мрънкахте вие за 101 годишната баба, която  била си взела сама??? решение да я ваксинират пред хората, обаче вчера един дядо на 90 в Швейцария починал 5 дни след ваксината. Няма общо, 100%, само дето забравили да питат лекаря му, който щял да предупреди, че човека реагира тежко на ваксини. Може и да е фалшива новина, знае ли се, ама човека си умрял, макар и напълно здрав. 

Стискам палци на израелците да се справят, бат Бойко от тях гледаше в началото на годината, дай боже и сега да вземе челен пример. 

Живи и здрави, болните да оздравяват, здравите да не се разболяват, и весело посрещане на празниците! 

• Харесвам 8
  • Браво 3
Публикувано:
преди 1 час, slujitel каза:

Изобщо не вярвам в тези данни. Мерките не се спазват, всички го знаем. Заведения работят от задния вход, хората се събират по един или друг начин,  маските не се носят и т.н. и т.н. Освен това се разбра,  че и места по болниците се намират, но зависи за кого. И бройките не се отчитат вярно,  много хора изобщо не си правят тестове,  преди правиха антигенни, защото не се отчитаха, сега и такива няма да правят.

И аз не вярвам на тези числа, които ги пускат в България в момента. В Германия вече втори месец са с доста по-строги мерки и дори не са и стабилизирали числата, а какво остава за намаляване наполовина и т.н.

• Харесвам 10
Публикувано:

Числата няма и как да са верни, защото голяма част от лабораториите не работят или работят с намален капацитет. И според мен доста хора в България предпочитат да си купят сами тест от аптеката и да се тестват, като те също не влизат в бройката. Слушах днес интервю мисля, че беше с доц.  Кунчев , който каза , че реалните бройки ще се видят чак след първата работна седмица на януари, когато заработят всички лаборатории.

А за разлика от България, в Германия не може така лесно да се сдобиеш с тест за в къщи.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 12 минути , ivailo_radev каза:

И аз не вярвам на тези числа, които ги пускат в България в момента. В Германия вече втори месец са с доста по-строги мерки и дори не са и стабилизирали числата, а какво остава за намаляване наполовина и т.н.

И пак се връщаме в началото. 

В Германия вече втори месец са с доста по-строги мерки и дори не са и стабилизирали числата, а какво остава за намаляване наполовина и т.н.

За какво тогава са тези мерки? 

• Харесвам 4
Публикувано:

Нашите мнения и отношение към кризата с коронавируса се дължат на различните мнения на самите учени и лекари. Ако сред последните нямаше такова разделение, нямаше да има подобен сблъсък на мнения сред обикновените хора. 

Ясно е, че хората винаги ще отдават предпочитание на авторитета, който "защитава" (от тяхна гледна точка) някакви техни права. Но когато този авторитет е и експерт в съответната сфера, става много сложно. 

Но това е начинът, по който действа науката. Истинските учени трябва да се конфронтират и да търсят истината. Проблемът е, че и двете страни не се опитват да анализират новата информация, новите факти, а си стоят на старите позиции. Няма никакъв опит за преосмисляне на собствените думи и мнения, изказани в началото на кризата. 
  Тук обръщам внимание и на начина, по който се използват определени термини. Много е важно да отделяме ценностните съждения от тези за факти. Понятия като "свобода", "права", "радост", "болка", "страх" са ценностни съждения. Те не бива да влияят на съжденията за факти. В момента, това масово се бърка. Вместо да говорят за самия вирус, корона скептиците сред учените говорят против мерките срещу неговото разпространение.   Аз не мисля, че прилагането на дадени политики (например икономически) е в тяхната сфера на експертиза. Да, някои изявления на Щаба също се отнасят към ценностните съждения, вместо към тези за факти. 

За мен най-страшни са 2 неща: 1. Хората продължават да се делят и да се противопоставят- и това не е само в България, а в цяла Европа. 2. Тази криза отприщи огромен брой конспиративни теории. Хората масово се хващат и изобщо не им прави впечатление. Това се дължи на ненормалната ни ситуация. Но вероятно и в бъдеще ще живеем така, което може да има страшни последици. Представете си какво ще стане, ако мнозинството хора откажат да ходят на лекар и започнат да се лекуват с билки или медитация? Какво ще стане, ако започнат да нападат летища, защото вярват в кемтрейлс?

• Харесвам 7
Публикувано:
В момента, Velyana каза:

Числата няма и как да са верни, защото голяма част от лабораториите не работят или работят с намален капацитет. И според мен доста хора в България предпочитат да си купят сами тест от аптеката и да се тестват, като те също не влизат в бройката. Слушах днес интервю мисля, че беше с доц.  Кунчев , който каза , че реалните бройки ще се видят чак след първата работна седмица на януари, когато заработят всички лаборатории.

А за разлика от България, в Германия не може така лесно да се сдобиеш с тест за в къщи.

Хората не искат да се тестват, бягат от тестовете като дявол от тамян. Отиват, когато вече стане неизбежно. И стотици лаборатории да има все тая. 

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 58 минути , Masmiya каза:

Само споделих мнението му и зададох въпрос. Аз също не мисля, че въвеждането на такава декларация е приложимо, доколкото разбрах и той самият най-вече иска да провокира противниците на мерките срещу корона да променят за момент перспективата си, да се замислят.  Щом смятат, че това е само грип, че корона е конспирация, че няма опасност, защо тогава да не се откажат от медицински грижи при заразяване с Корона в бъдеще срещу свободата сега да правят каквото си искат и да се възползват от всичките си свободи. 

Ок, не ми отговаряйте на мен, но се замислете защо мерките ги има и че всъщност предпазват и вас, и цялата система да не се разпадне. Защото с експоненциално увеличаващ се брой на заразени и нужда от лечение, а препълнени болници, дори тези с връзки и възможност за подкупи няма да могат да получат лечение. 

Такава декларация няма как да се въведе в Германия - до 24 часа ще е отменена в съда. Първо здравните каси ще са срещу нея, защото всеки ще има право да си поиска парите за здравните осигуровки обратно (няколкостотин евро на месец), понеже не му предоставят услугата, за която плаща. И става точно за 1 ден. Обаче това, което на мен не ми харесва, е че дори в твоето изречение хората, които са против мерките се слагат в едно с хората, които мислят, че е грип или че е конспирация ковида. Аз примерно съм против доста мерки, които са въведени в Германия и мисля, че трябваше да бъдат въведение други, които не са въведени. Обаче не мисля, че е грип, знам си точно, че е коронавирус.

Пример за мярка, която на мен ми липсва - Днес чета, че до 86% от починалите от вируса през декември са възрастни хора в старчески домове. През лятото (или пролетта май) беше забранено посещението в старчески домове и проблемите бяха по-малки там. За какъв (съжалявам за израза) го разрешиха посред зима? Щели да са сами на празниците и т.н.? Еми по-добре сами, ама другата Коледа с внуците. За мен от самото начало трябваше да ги изолират по-добре в тези домове и щяха да са други цифрите. Починали винаги ще има, ама щяха да са много по-малко

• Харесвам 9
  • Браво 1
Публикувано:

В такъв случай трябва да изолират и персоналът, който работи там. А това вече ми се струва невъзможно. 

И аз не съм съгласна с всички мерки, например пролетта бяха затворили детските площадки, а сега покрай пазаруването около първи и втори Адвент магазините и моловете бяха препълнени и това според мене доведе до увеличаване на броя на ново заразени въпреки частичния локдаун. Ако бяха затворили по-рано търговските центрове и магазините контролираха по-добре броя пазаруване в другите магазини, можеше да го няма увеличаването на новите заразени.

Едно е да имаш свое мнение и конструктивна критика, друго е да отричаш всичко и търсиш под вола теле. 

• Харесвам 2
Публикувано:
31 minutes ago, slujitel said:

Хората не искат да се тестват, бягат от тестовете като дявол от тамян. Отиват, когато вече стане неизбежно. И стотици лаборатории да има все тая. 

Явно контактуваме с много различни хора. В моето обкръжение никой не се страхува и не бяга от тест , ако има симптоми или му се налага да си направи.
Но за пореден път всичко е въпрос на гледна точка. Според теб пътуването е невъзможно , но ние и както още много други не сме спряли да пътуваме, да има определени изисквания и условия, но има ли желание има и начин. 
Живота е такъв какъвто си го направиш. Има независещи от нас обстоятелства, но всичко останало е плод на нашите усилия, желание и мисли.

и нека бъдем по-толерантни и по-малко агресивни 😊

• Харесвам 12
  • Замислям се 1
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.