Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:

в ситуацията с този вирус хората, които се интересуват повече за него и са чели разнообразни научни източници, са по-уплашени, защото са наясно с повечето възможни усложнения

на практика игнорантите са щастливци, защото дори и не подозират какво може да им причини

• Харесвам 11
Публикувано:
преди 8 минути , antea каза:

в ситуацията с този вирус хората които се интересуват повече за него и са чели разнообразни научни източници, са по-уплашени защото са наясно с повечето възможни усложнения

на практика игнорантите са щастливци, защото дори и не подозират какво може да им причини

Това с уплахата си е винаги до конкретния човек. Аз съм хипохондрик, ама има хора, които се заразяват с много по-страшни болести (и изходът е ясен) и пак не ги е страх. Няма толкова общо с игноранти или образовани/необразовани. Не мисля, че е коректно да наричаме тези, които не се страхуват, игноранти. И това го казвам от гледната точка на страхливите по принцип.

В последно време само това се чува навсякъде - как едните били игноранти, а другите пък били овце. А просто трябва да приемем, че всеки има свое виждане. Дори специалистите не са единодушни, а какво остава за останалите.

• Харесвам 14
Публикувано:

@antea Абсолютно си права, че тези , които не знаят що е болест, увреждане, случки, в които търсиш неволята , са истински щастливите хора ! 

Направи си пилешка супа, погледай цветята у дома си, прочети нещо от Уудхаус, прегърни хората покрай себе си и оздравявай ! :give_heart:

• Харесвам 14
Публикувано:
В момента, patilana каза:

@antea Абсолютно си права, че тези , които не знаят що е болест, увреждане, случки, в които търсиш неволята , са истински щастливите хора ! 

Направи си пилешка супа, погледай цветята у дома си, прочети нещо от Уудхаус, прегърни хората покрай себе си и оздравявай ! :give_heart:

Горното го подписвам с две ръце, без да се замисля 🙂

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 34 минути , antea каза:

в ситуацията с този вирус хората, които се интересуват повече за него и са чели разнообразни научни източници, са по-уплашени, защото са наясно с повечето възможни усложнения

Весели празници и … виж му хубавата страна на случилото се:

В началото на лятото - в Гърция без да се притесняваш за гръцката баба дето ти е мешала салатата.

:biggrin:

• Харесвам 1
Публикувано:
2 hours ago, но нейм said:

Защото правото на свободно предвижване не може да бъде обвързвано с медицински паспорти и ваксини, сякаш си криминален контингент и трябва да си ходиш със свидетелството за съдимост в джоба - поне към днешна дата.

Изглежда нямаш ваксина за жълта треска и не си ходила в някоя от държавите, които я изискват при пристигане :))

В Аржентина на паспортен контрол на летището ти правят снимка на ириса на окото и на лицето, и на влизане и излизане. Първият път наистина се чувстваш като криминален елемент :)) В Уругвай вземат само пръстов отпечатък, пак на влизане и излизане.

• Харесвам 6
Публикувано:

Всичко пак се свежда до опитите да се влияе на чуждото мнение и начин на мислене.

Няма правилно или грешно мислене в създалата се ситуация. Всеки има собствено такова базирано на лични разбирания , житейски опит..

Всеки има лична преценка с кое иска/може да се раздели и с кое не и на каква цена. И да се осъжда едно или друго мнение е не само нетолерантно но и супер неправилно. Никой не може "да влезе в обувките" на другия.

Ако аз съм ок с мисълта че искам да живея кратко но качествено и това е моята философия и ако нещо ми пречи на моето "качество" на живот то ме дразни и се противям с всички сили, то друг иска да живее дълголетно, спокойно, макар и с ограничения и по същия начин защитава това си мислене. И какво лошо от това.

Всеки един е индивидуалност която не бива да се променя.

С това не казвам че не трябва да изразяваме аргументите си в полза на мнението ни- напротив, трябва и е полезно да видим отсрещната гледна точка.

Само казвам да уважаваме мисленето на другия.

ПП. Аз съм с ХОББ и 8 прекарани пневмонии. Пуша. Но това е моя начин на мислене . Искам да живея сега , на момента , по начина който ме прави щастлива. И да ок съм, че това може да допринесе до съкращаване на живота ми , но това е моя избор.

А колкото до тези които ще кажат, че никой в този вариант не ми е длъжен да ме лекува "безплатно" от болестите породени от моите вредни навици ще кажа че до ден днешен не познавам личния си лекар, нямам и един безплатен преглед при лекар , не съм ползвала майчинство и болничен ( платен от държавата) никога и не очаквам и помощи за безработица. Което не означава че не си плащам като поп всички вноски към тази държава за да се ползва обществото от тях

• Харесвам 16
Публикувано:

Не знам вече да се смея ли, да плача ли....

Репортерката от ПИК, заяви, че било ПРЕСТЪПНО лекари да излизат по медиите и да твърдят, че мерките на щаба не били правилни.

Ангел Кунчев пък отвърна и обвини медиите, че дават думата на такива лекари.....

И го казва с назидателен тон, горд от измислената нелепица, която говори.

Но явно се е учил от Сталин: Има човек - има проблем, няма човек.....

• Харесвам 7
Публикувано:

Моят приятел,преди да си дойде от Америка си беше направил 3 вида-PCR,антигенен и бърз(може и да бъркам,но ще го попитам точно кои)!Когато го попитах защо си е правил и трите,ми отвърна-защото са безплатни!Та,и тук ако са безплатни-всеки ще се тества,но уви-цената е непосилна за болшинството от хората!

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 34 минути , boogy83 каза:

Репортерката от ПИК, заяви, че било ПРЕСТЪПНО лекари да излизат по медиите и да твърдят, че мерките на щаба не били правилни.

Неправилно са ти преразказали, вероятно - никаква репортерка, нито на ПИК, нито на МИК, нито на ТИК, не е е заявявала, че е престъпно лекари са твърдят, че мерките на щаба не са правилни...:wink: 

• Харесвам 1
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 17 минути , crazyhorse каза:

Моят приятел,преди да си дойде от Америка си беше направил 3 вида-PCR,антигенен и бърз(може и да бъркам,но ще го попитам точно кои)!Когато го попитах защо си е правил и трите,ми отвърна-защото са безплатни!Та,и тук ако са безплатни-всеки ще се тества,но уви-цената е непосилна за болшинството от хората!

Аз си направих тестовете по моя воля, за да предпазя близки хора (евентуално, независимо че имах нула симптоми). И не, 25-30 лева за бърз тест не са непосилна сума за когото и да е. Айде холан... 

П.П. Хората се страхуват от последиците, а не от цената. Според мен. 

Публикувано:
преди 16 минути , crazyhorse каза:

безплатно, вика... дотук последния месец и половина ни струва на семейството колкото три от обичайните ни кратки пътувания из Европа, за прегледи, изследвания, скенери, лекарства

• Харесвам 3
  • Шок 1
Публикувано:

Само да докладвам:

В Кауфланд не се спазват противоепидемичните мерки и има струпвания. 🙂

Хората пазаруват все едно идва края на света.. Луда работа...

• Харесвам 1
  • Шок 1
Публикувано:
преди 2 часа, Velyana каза:

Явно контактуваме с много различни хора. В моето обкръжение никой не се страхува и не бяга от тест , ако има симптоми или му се налага да си направи.
Но за пореден път всичко е въпрос на гледна точка. Според теб пътуването е невъзможно , но ние и както още много други не сме спряли да пътуваме, да има определени изисквания и условия, но има ли желание има и начин. 
Живота е такъв какъвто си го направиш. Има независещи от нас обстоятелства, но всичко останало е плод на нашите усилия, желание и мисли.

и нека бъдем по-толерантни и по-малко агресивни 😊

Ако имаш предвид, че сте пътували между Германия и Швейцария и сте си дошли в България,  не такова пътуване имам впредвид. 

преди 2 часа, Velyana каза:

Публикувано:

И какво, хората да не ядат ли трябва. А който видял в Лидъл, Кауфланд, Джамбо и снимал, каква работа е имал там, всъщност? Или нека другите да не излизат, за да пазарувам аз спокойно. 

Болестта е толкова заразна, че Специалистите, не аз, казаха, че ВСЕКИ знае кой го е заразил. Толкова за великата зарза, тръгваща от магазините, хотелите, кината, театъра. 

• Харесвам 5
Публикувано:
16 minutes ago, slujitel said:

Ако имаш предвид, че сте пътували между Германия и Швейцария и сте си дошли в България,  не такова пътуване имам впредвид. 

А то за нас в Германия изобщо не се брой за пътуване, предвид факта, че границата е на 20 метра от нас и всеки ден сме на разходка там. 
Наистина последните 2 месеца сме ограничили пътуването, но не заради ограничения, но по здравословни причини аз не можех да пътувам. 

• Харесвам 2
Публикувано:

Не се ли изморихте от тази безкрайна и безсмислена размяна на реплики.

Реалностите са такива в цял свят. Дори и да са утежнени, безмислени или каквито и да ги наречете, мерките са приложими и прилагани навсякъде почти. Дори в Русия. Точка.

На който не му харесва да отиде в Африка (нали там някъде твърдяха, че няма коронавирусна инфекция).  Или в Китай.

Идва Нова година, нов късмет, нова надежда, нови реалности... Дори звездите се подредиха по различно. 😉 

• Харесвам 15
  • Браво 2
Публикувано:
преди 2 минути , Lyubina каза:

Не се ли изморихте от тази безкрайна и безсмислена размяна на реплики.

Идва Нова година, нов късмет, нова надежда, нови реалности... 

Точно пишех същото, когато се появи нотификация за новото ти мнение... Опресних и изтрих моето.

• Харесвам 4
Публикувано:

Нямам нищо против хората, които пазаруват. Всеки има право да прави каквото иска. 

В последна сметка е Нова година, и хората са длъжни да отбележат края на годината. 

Не съм ходил в джъмбо и не знам как е положението там, в кауфланд съм отишъл да си купя по разнообразна храна от тази, която е в магазина до нас. И не съм пазарувал като за края на света. 

Парадоксът е, че голяма част от хората, четат всеки ден за тоя уж страшен вирус, гледат щаба, когато го дават по тв, четат всички новини за вируса, бройки, пишат милиони коментари под статии във фб, купуват като луди антибиотици или други лекарства, тъй като са прочели някъде някоя статия и какво ли още не. Та, част от тези хора после отиват и се бутат сред други. 

Не искам да омаловажавам нещата и ситуацията, и разбира се  хората, преживели вируса (имам колеги такива, така че знам за какво става дума) и как на някои им е трудно доста, на други не. 

Както и да е, живота продължава, радвайте се на малките неща и бъдете щастливи.

• Харесвам 9
Публикувано:

Това, което си мисля напоследък е как вирусът намери чудесен съюзник в егоизма на западния човек. Гледам успехите, които имаха на изток в преборването на заразата в началото и си ги обяснявам с колективистичния дух на японците примерно (за Китай няма какво да говорим, там скоро ще пишат продължение на 1984та).

Но тук при нас, всеки опит за някаква емпатия и симпатия са абсурд. Никакви противоепидемични мерки не могат да ни диктуват на нас как да си живеем животите и да ни "отнемат свободата" и да "правото на избор". Или да ни пречат на консумеризма - и през тези тежки условия за много от нас беше изключително важно да ходят свободно до магазините когато си искат, да идат няколко пъти "на гърцията", да се виждат с когото си искат и както си искат. Много хора останаха с усещането, че вирусът е нещо, което се случва на другите. Хилядите хора, които си отидоха, са другите. Средства, от векове използвани да ограничават епидемии, бяха пренебрежително осмивани - "нямам време да си слагам маска", "не мога да си огранича ходенията до магазина, защото така", "ще си напиша фалшива декларация, за да мина". Има хора, чиито професии не позволяват хоумофис глезотии. Точно затова е добре тези, които можем да си го позволим, да сме още по-внимателни и заради тях и заради техните работни места. Обвиняваме "мерките", че са съсипали бизнеси, но продължаваме да пазаруваме там, където ни е по-евтино и да гледаме собствения си джоб. Сега същото е и с ваксините - седим и чакаме "другите" да си сложат ваксини, "за да се свърши накрая тая глупост". "Свободата" не е абсолютна, тя свършва там, където започва свободата на другия, който доста често е беззащитен. Вашето свободно пазаруване и пътуване не са по-важни от нечий човешки живот. Би било чудесно тази пандемия да ни научи, че светът не се върти около нас.

• Харесвам 16
  • Браво 7
Публикувано:

Май трябва модераторите да затворят временно темата. Нека духовете да се успокоят!

Хора, иде Нова година, с нови надежди! Часове останаха. Мислете за софрата! 

Нека оставим всичко негативно в старата! Да останат само негативни тестовете на всички вас, магеланци, и на близките ви!

Да посрещнете с отворени сърца хубавото, което ви чака!  Да бъде!

• Харесвам 9
Публикувано:

Човекът е устроен така, че с най-голяма ярост да защитава разбиранията на ценностната си система и няма сила, която да може да повлияе на това. Всеки опит да убедиш другия в своята теза или собствената си правота е обречен на неуспех, докато се изповядват различни ценности. И е редно да бъде така, за да се поддържа баланса в природата и обществото. 

Обаче защо се опитваме да скрием своите ценности, зад лицемерни оправдания или тези, които звучат ужасно фалшиво и хич не са убедителни. Да не би болните от други смъртоносни болести и бедните, безработните и лишените от права да са възникнали с налагането на мерките на Ковид 19?  Тях и преди си ги имаше. И преди хората страдаха от липса на качествено здравеопазване, липса на човешко отношение, ограничени права или поради принципите на  самото общество и икономика. Защо не ни изнасяше да се сещаме за тях, а се грижехме за нашия си малък свят и кеф. Защо започнахме да говорим за тях, когато засегнаха собствените ни права и вместо да кажем ясно нашата си истина:

"Не ми пука, че другите измират, на мен ми е важно аз да съм добре и да правя само нещата, които на мен ми харесват! Другите не ме интересуват, защото ....................еди какво си! ". 

"Аз съм си център на вселената, другите  да вървят по дяволите, те не ме интересуват!."

Не бих харесала такова разбиране, но пък ще го приема, защото е истинско и разкрива нуждите на човека. Не бих правила опит да разубеждавам такъв човек. Има причина той да мисли така, може да не разбирам тази причина, но я уважавам.

Много ми е фалшиво, обаче, когато някой говори за ограничените му права, защото имало хора, които измират от други болести или хора, които оставали без пари и работа заради ситуацията сега или защото някакво негово право било ограничено временно. Преди онзи стария свят, когато пътувахме, нямаше ли хора, които да умират от такива болести и не фалираха ли фирми, нямаше ли безработица, нямаше ли несправедливост и онеправдани?  Тогава какво правехме по този въпрос? Или тогава това не беше наша тема? А сега някак си изведнъж стана. Сега ни било ограничено видите ли "изконното" право на пътуване. Че това право не го ли е създало същото това общество, което сега създава и реда за справяне с пандемията? Да не би животът ни да е зависел от свободата на придвижване? Не, но пък това право ни е дадено, за да живеем по-добре. Е, точно за живота става дума. Животът, който би бил отнет на още толкова много хора, ако не ни се налагаше сега да преживеем неудобството. Защо сега когато ни се наложи да съобразим собствения си живот с някои несгоди, макар и временно, надянахме фалшиви маски и станахме такива борци за свобода?

Ситуацията сега ни накара да проумеем ето такива неща, пред които преди си затваряхме очите. Защо т. нар. борци за свобода си мислят, че хората които уважават мерките, не осъзнават, че някои от тях са тъпи и безмислени? Осъзнават го, но е важно да бъдем единни като общество, за да намалим негативите от ситуацията. Може би, ако не си играехме на криеница и спазвахме стриктно макар и някои тъпи мерки, щеше да оставим пространство и време на авторитетите и властимащите да осъзнаят по-трезво кое е добро и кое не, и да защитят както болните от вируса, така и другите болни. Че кой действа с целия си разум, когато е притиснат до стената.Не вярвам да има такъв човек, защото тогава работи инстинкта. На една арогантност и сила винаги се противодейства с още по-голяма арогантност и сила. Ако не бяхме толкова против глупавите и ограничаващите ни мерки, а бяхме за бързото справяне със ситуацията, вероятно отдавна да сме забравили, че пандемията е истински и реален, стоящ пред вратите ни проблем. Врагът е пандемията, а не мерките срещу нея.

На никой не можело да се вярва, защото преди се казвало едно, а сега пък друго? Ами всичко е в процес на развитие. Преди са се познавали едни факти, а сега се познават други факти. Колко от нас мислят все още като 5-годишни? С възрастта и опознаването на заобикалящата ни среда, действията ни е естествено да бъдат различни. На мен пък този процес ми се струва толкова естествен.

Статистиката не била вярна. Нямало спад на заразените, защото хората не си правили тест. Ами и когато бяха по 4900 човека на ден или над 40% заразени, хората пак са действали по същия начин. Не са важни отделните цифри, а принципа. Истината е, че колкото и да са тъпи тези мерки, дават глътка въздух, за да продължим с нови сили. И това се усеща не само от статистиката.

Не можело да влезеш в болница, ако нямаш връзки! Наистина ли го мислите? Не отричам, че има и такива отделни случаи, но едва ли това е принципът. Истината е, че не можеш да влезеш в болница, защото случаите на заразени станаха толкова много, че системата не можеше да ги обхване. И поради тази причина се наложи да се въвеждат мерки, а не с оглед световната конспирация и кефа на този или онзи.

Ваксините били причинили смъртта на 90 год. старец? Не, че е доказано, ама нека го приемем за факт. Ами ваксините срещу полиомелит и едра шарка, дали не са дали невинни жертви? Защо не се разтърсите в интернет, може би ще намерите инфо и по този въпрос? Не случайно в развитите страни има създадени нарочни фондове, които да обезщетяват именно жертвите на такива ваксинации. Обаче това трябва ли да ни прави антиваксъри?  Трябва ли да отричаме огромните ползи за човечеството от откриването на ваксините. Според мен, не! За пострадалия човек увреждащия ефект от ваксините е 100% и е прав са себе си, защото това е неговата болка, и е разбираема. Но пък за всички онези, които са избегнали последствията от едрата шарка, полиемелита и т.н. ползите са огромни. Те също са прави.

Отговорността за собственото ни здраве е изцяло наша, да не забравяме това. Понякога се правят грешни избори, друг път верни и тези избори ни карат да се развиваме. Обаче сме се развили до гражданско общество, а не живеем в първобитния строй, когато изборът е принадлежал на по-силния. Слабите и уязвимите членове на обществото са също толкова важни, както и останалите, безстрашните и безсмъртни.

Едва ли има човек, който да отрече негативите на тази пандемия, защото тя има такива и те хич не са малко. Единствено се надявам това да отвори очите ни и да ни накара да направим нещо и по тези въпроси. Хич не ми се иска да спрем до тук с промяната и час по скоро да се върнем в стария свят.  Той хич не беше добър, просто ние станахме перфектните лицемери. Времето за промяна дойде!

Всеки един може да избира постъпките си, но не може да избира последиците от тях. Истински свободни са тези, които са готови да платят цената на избора си. Така че, който не иска да спазва мерките да не го прави, но да бъде така добър да си плаща глобите, а не да мрънка, че ще му вземат пари заради това. Смятам, че това е честно пък и дава възможност да осъзнаем точно за какво е цялата тази врява......до сега аз осъзнах, че или става дума за пари, или за осъзнат вътрешен страх или за грешно разбиране за лична свобода.

Личният ми извод от случилото се е да избера ролята на отговорния човек, а не ролята на вечно мрънкащата жертва. Част от тази роля трябва да бъде да подбирам много добре обкръжението си, за да огранича целия разпиляващ енергията ми шум, който идва от вън и навлиза в личното ми пространство, за собственото ми спокойствие и добруване.

Рано или късно и това ще отмине и ще дойде нещо много по-добро, за да запълни освободеното място. Просто малко търпение.

Весели празници на всички!

Магеланци, пак ще се пътува, малко търпение!

Бъдете здрави, мир и спокойствие в душите ви и повече вяра в бъдещето!

• Харесвам 14
  • Браво 5
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 13 минути , Дани Магелани каза:

Май трябва модераторите да затворят временно темата. Нека духовете да се успокоят!

И това ми мина през главата...поне за ден-два, докато минат празниците и страстите се поуталожат, но ще бъда обвинена, че съм поредния "диктатор", който ограничава нечии права. Ако обаче положението продължи да ескалира, ще се наложи.

Форумът е за пътешествия, за споделяне на преживявания, впечатления от далечни дестинации, а в последно време се превърна в поредното място онлайн за размяна на хейт! Всичко си има мярка! Всеки малко или много е изразил позицията си и не мисля, че е нужно да продължаваме да "наваляме" едно и също през 5 минути. 

Моля всеки да се успокои и да даде своята лепта за нормализирането на обстановката поне в този форум.

• Харесвам 6
  • Шок 1
Публикувано:
В момента, chandni каза:

И това ми мина през главата...поне за ден-два, докато минат празниците, но ще бъда обвинена, че съм поредния "диктатор", който ограничава нечии права. Ако обаче положението продължи да ескалира, ще се наложи.

Какво и е лошото на диктатурата. В нашата галактика така построихме изключително успешна Империя!

🙂

• Харесвам 1
  • Смея се 10
Публикувано:
Преди 1 час, Фил каза:

Неправилно са ти преразказали, вероятно - никаква репортерка, нито на ПИК, нито на МИК, нито на ТИК, не е е заявявала, че е престъпно лекари са твърдят, че мерките на щаба не са правилни...:wink: 

Ми доколкото я познах по гласа ми се стори че е една смахната бабошкера от ПИК, може и да се лъжа, но със сигурност е журналист, щом е там и задава въпроси.

Неправилно преразказах да, точният въпрос беше: Няма ли проф. Мутафчийски и щаба да предприемат нещо срещу колегите си, които внушават НИХИЛИЗЪМ към ваксините и цялото заболяване. - тя допълва - Когато аз го правя, аз съм никоя, но когато медици го правят, това е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ.

След като Мутафчийски си отговаря на въпроса, оня другия допълва нещата, които съм описал по-горе. Случва се в 23:55 от клипчето което пускам долу. Може би си го пропуснал да го чуеш, защото тя задава три въпроса и на този се отговаря последно...което размива цялата ситуация.

За справка:

• Харесвам 1
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.