Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:

На всички от най-страхотни форум желая здрава, мирна, слънчева година, осеяна с желани дестинации! 

IMG_20201231_111300.jpg

• Харесвам 29
  • Благодаря 8
  • Браво 4
Публикувано:
преди 16 часа, Георги Матеев каза:

Ще пътуваме. Обещаха ми от най-висша инстанция, че закриват ковид-а, свалят маските и пускат всички полети 🙂 Тъмната сила около @Брани също е намесена, но нека не издавам повече тайни от кухнята...

Честита 2021! Обаче няма да пожелавам за трети път наздраве, че и уискито почти ми свърши вече :grin:

Да, "имам човек" (не е Императора, и по-добре, той хич не обича хората ...) и е "говорено"!

🙂

• Харесвам 3
  • Смея се 5
Публикувано:
♡Ковид, бягай надалеч,
че не щем те тука веч!
♡С негативен ПИ СИ АР-
от момче до дядо стар!
♡Сурва, весела година,
догодина-със ваксина!
♡На училище върви,
че се вкъщи подлуди!
♡Да пътуваш дето щеш!
В ресторанти да ядеш!
♡Сурва, весела година!
Сбогом, гадна карантина!
  • Харесвам 15
  • Браво 3
  • Смея се 14
Публикувано:

През 2020 г. в БГ са починали между 14000 и 17000  човека повече в сравнение с коя и да е друга година в периода 2015-2019.

Починалите от/с Ковид-19 са около 7000 т.е. останалите 7-10 хиляди са по други причини. 

Аз се сещам за една такава  ... косвена .

Ще ми е любопитно да видя тези данни за другите европейски държави и да си ги съпоставя, че да се ориентирам кой как се справя.

За 7000-те починали от ковид, съотнесени към броя на населението нещата са ясни.

Когато числата говорят и боговете мълчат.

т.е. всичко друго ми е "бля-бля-..."

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 4 минути , ven62 каза:

През 2020 г. в БГ са починали между 14000 и 17000  човека повече в сравнение с коя и да е друга година в периода 2015-2019.

Починалите от/с Ковид-19 са около 7000 т.е. останалите 7-10 хиляди са по други причини. 

Аз се сещам за една такава  ... косвена .

Ще ми е любопитно да видя тези данни за другите европейски държави и да си ги съпоставя, че да се ориентирам кой как се справя.

За 7000-те починали от ковид, съотнесени към броя на населението нещата са ясни.

Когато числата говорят и боговете мълчат.

т.е. всичко друго ми е "бля-бля-..."

На немците им липсват още последните 5 седмици. Когато излезнат, ще ги пусна тук.

• Харесвам 3
Публикувано:

Между другото (дано не го пиша за втори път), се получава една разлика от няколко хиляди на година, ако се сравнят данните от различни места в сайта на НСИ. Или аз бъркам нещо?

Давам пример с 2019:

Ако гледаме тук:

Умирания в България по седмици | Национален статистически институт (nsi.bg)

починалите са 105958

Ако гледаме тук и на още 2-3 места (например справка в Инфостат)

Умирания по области, общини и пол | Национален статистически институт (nsi.bg)

са 108083

Което са си 2000 човека на година. Или аз някъде бъркам просто. Между другото, ако се ползва Инфостат, може да се видят и до 2000 година данните (2000 са били 115 000 човека)

• Харесвам 1
Публикувано:

@ivailo_radev НСИ - умирания-в-българия-по-седмици линк:

https://www.nsi.bg/bg/content/18121/basic-page/умирания-в-българия-по-седмици

От НСИ най-най-долу като скролнеш пише:

> Данните за 2020 г. са предварителни. При ползването им моля да имате предвид, че има закъснение в регистрирането/обработването на някои съобщения за смърт или броят на смъртните случаи през седмиците на 2020 г. ще се увеличава при всяко следващо генериране на тази справка.
> Данните включват всички български и чужди граждани с настоящ адрес в страната, умрели на територията на страната. (<-- ТОВА)
> В данните не са включени българските граждани, умрели в чужбина. (<-- ТОВА)
> Данните са разпределени по седмици според датата на смъртта.

Мисля, че разминаването идва от това, че Инфостат отчита хората с българско гражданство, а данните на НСИ са само за хората, които са починали "на територията на страната" в дадения период. А може и да греша, все пак Инфостат е система на НСИ...

Тук са описали методологията си, линк е взет от страницата на Инфостат:

https://www.nsi.bg/sites/default/files/files/metadata/Pop_2_Metodologia_mortality.pdf

При статистическата обработканаданните за смъртността, умрелите лица са разпределени в регионален аспект според административно-териториалното деление на страната към 31.12. на съответната година (населени места, общини,области и статистически райони ) по „настоящ адрес”. Това е адресът, който отговаря на документално заявеното местоживеене на лицето.

Пример: Братята на дядо ми и техните съпруги починаха в чужбина. Бяха български граждани до последно, но през 90те децата им се изнесоха от тук и после при първа възможност взеха родителите си. Тези починали в чужбина хора не са влезли в статистиката за починали на територията на страната, но от друга страна са влезли в някоя статистика за починали български граждани, най-малкото защото получаването на пенсиите им е било прекъснато.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 9 минути , bulpa каза:

Криейтив отдела е във вихъра си 🤔

Да, чакам Озон, които са ми другите любимци с попадения 🙂

• Харесвам 1
Публикувано:

Днес говорих с едни клиенти от Абу Даби. Ваксинацията е започнала и при тях, на с китайската ваксина. Всички могат да се ваксинират безплатно, но не е задължително. Ако не се ваксинираш обаче, на всеки 14 дни трябва за предоставяш отрицателен ПСР тест. На собствени разноски. Ето това е мотивация 🙂

• Харесвам 5
  • Шок 5
  • Браво 1
  • Смея се 3
  • Замислям се 4
Публикувано:

Аз  вчера си говорих, с един приятел, който от 7 години работи в Рияд, той ми каза, че се е ваксинирал, с ваксината на Пфайзер. Разказа ми, че организацията  им , по изпълнението, била впечатляваща.То, по начало, там си е - строй се-преброй се.

Мислех да питам @flafi, дали има  други видове или е само тази.

Но явно, всяка държава си решава, от коя ще купи.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 9 часа, feel_the_rush каза:

Днес говорих с едни клиенти от Абу Даби. Ваксинацията е започнала и при тях, на с китайската ваксина. Всички могат да се ваксинират безплатно, но не е задължително. Ако не се ваксинираш обаче, на всеки 14 дни трябва за предоставяш отрицателен ПСР тест. На собствени разноски. Ето това е мотивация 🙂

Само да уточня, понеже аз лично първоначално се подведох, че явно това е локално за фирмата правило, не е за цялото Абу Даби.

Също така псрите там били по 40лв де.

• Харесвам 5
Публикувано:

Гледам по медиите, че е излезнал някакъв разчет, кой месец по колко ваксини ще получим в България. Според това до Август (или Септември) сме щели да получим 1,5 милиона ваксини от две фирми (това са за 750 000 души).

Твърди се, че това е според поръчаните в Европейския съюз и те са разпределени пропорционално между държавите членки. От което съдя, че в никоя държава в европейския няма да има възможност да се ваксинират всички желаещи. За България това са ваксините, които ще бъдат недостатъчни дори само за пенсионерите, а те са с приоритет пред всички останали.

Това ме навява на мисълта, че това лято може би все още няма да има масово изискване за ваксниране при пътуване, понеже няма осигурени ваксини за желаещите. Може би ще си попътуваме с PCR тест?

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 15 минути , boogy83 каза:

Гледам по медиите, че е излезнал някакъв разчет, кой месец по колко ваксини ще получим в България. Според това до Август (или Септември) сме щели да получим 1,5 милиона ваксини от две фирми (това са за 750 000 души).

Това вероятно се отнася само за двете вече одобрени ваксини. Предполагам съвсем скоро ще бъде одобрена (поне) още една.

• Харесвам 1
Публикувано:

Това е стратегията за ваксиниране в Швейцария - може би на някой ще му е интересно. На немски е, аз ползвам Google Translate 😁

Интересна също е и статистиката, обхващаща периода до средата на Ноември. 

Специално рових да проверя кога ще ми дойде реда да се ваксинирам. Водя се извън рисковите групи, така че ще почакам колкото е нужно 🙂 

image.png.ff865d2903c7c948bfee77b4ec13b08d.png

COVID-19_Impfstrategie_BAG-EKIF_Stand 16.12.20.pdf

Публикувано:
преди 58 минути , boogy83 каза:

Твърди се, че това е според поръчаните в Европейския съюз и те са разпределени пропорционално между държавите членки. От което съдя, че в никоя държава в европейския няма да има възможност да се ваксинират всички желаещи. За България това са ваксините, които ще бъдат недостатъчни дори само за пенсионерите, а те са с приоритет пред всички останали.

Това ме навява на мисълта, че това лято може би все още няма да има масово изискване за ваксниране при пътуване, понеже няма осигурени ваксини за желаещите. Може би ще си попътуваме с PCR тест?

И аз такива неща четох. Интересно дали ще смогнем с организацията да ги "усвоим" навреме. Аз явно ще си седя заземен, че два пъти ми бъркаха вече в носа, май не ми се иска трети път, ама да не се заричам де.

Публикувано:

Не се ли очаква в някакъв момент ваксините да могат да се дистрибутират до частни медицински заведения и който не иска да чака, да си плати за ваксината? Това доста би улеснило и ускорило нещата. В другите страни как е? Не съм попадал на такава информация.

Публикувано:
В момента, zhivko7 каза:

Не се ли очаква в някакъв момент ваксините да могат да се дистрибутират до частни медицински заведения и който не иска да чака, да си плати за ваксината? Това доста би улеснило и ускорило нещата. В другите страни как е? Не съм попадал на такава информация.

Ами то, поне в момента, чакането е предизвикано от невъзможността на производителя да произвежда повече, а не от това, че не могат да ваксинират достатъчно бързо (и такъв момент ще дойде сигурно де). Така че в момента поне няма какво да дистрибутират към частни мед.заведения.

• Харесвам 3
Публикувано:

Разпределението на ваксините в ЕС за мен е пълна мъгла.Уж щяха да ги разпределят пропорционално на населението.Преди нова година четох,че Гърция очаква след празниците 430 000 дози Файзер.Сега чета,че са ваксинирали до момента малко над 15000 човека,което е пропорционално с ваксинирането в БГ.Но ще ускорят до 8000 човека на ден,като в момента имат налични 165000 ваксини.При население 11млн. не мога да схвана пропорцията.

В същото време ЕС забрани на членовете си да се договарят самостоятелно за доставка на ваксини.

• Харесвам 4
Публикувано:
Преди 1 час, Emil Chakalov каза:

Разпределението на ваксините в ЕС за мен е пълна мъгла.Уж щяха да ги разпределят пропорционално на населението.Преди нова година четох,че Гърция очаква след празниците 430 000 дози Файзер.Сега чета,че са ваксинирали до момента малко над 15000 човека,което е пропорционално с ваксинирането в БГ.Но ще ускорят до 8000 човека на ден,като в момента имат налични 165000 ваксини.При население 11млн. не мога да схвана пропорцията.

В същото време ЕС забрани на членовете си да се договарят самостоятелно за доставка на ваксини.

Всички европейци уж сме равни, но някои са по-"равни" от другите ... както обикновено 🙂

• Харесвам 5
Публикувано:

Ама вие страдате ли, че у нас ваксините са по малко? 

Не съм  се интересувала от подробности, но по едно време ми се мерна заглавие, че ще даряваме част от ваксините на Северна Македония. 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 9 минути , Lyubina каза:

Не съм  се интересувала от подробности, но по едно време ми се мерна заглавие, че ще даряваме част от ваксините на Северна Македония. 

Аз лично да защото това май ще е единственият бърз начин за връщане към нормализацията. Но подкрепям дарението - човек като има непослушни деца, колкото и да го дразнят, пак си ги обича и гледа да им помогне 🙂

• Харесвам 3
  • Смея се 3
Публикувано:
преди 4 часа, Lyubina каза:

Макетата дано в замяна отворят границата на пролет без ваксини и тестове да може да ходим, че много съм навит да ходя там на кръчма, пък и Охридското езеро не съм посещавал досега 🙂

• Замислям се 1
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.