Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:

То и аз не съм го посещавала, но все го отлага с идеята, че е близо и винаги може да се отиде до там. Пък виж какво стана.... 

И пак си мисля за малко по далечни дестинации. 

• Харесвам 1
Публикувано:

Хора, абе дайте нещо позитивно, аз много съм се сдухала, вместо да падат ограничения, те валят като из ведро. Възможно ли е според вас всички тези изисквания - па кодове, па отрицателни тестове, па карантини, па повторни тестове, да ги има НАКУП и лятото? Миналото лято бяха по-нормални, сякаш. Наистина човек тенденции не може да хване. То, ясно, че сега заради уж новия щам, за да не си компрометират ваксинацията, ама... Прекалено ми се вижда. Кажете какво мислите по въпроса. Аз вече виждам тенденция И с ваксини всичко си е затворено. Четох днес някакви ваксинации срещу рубеола в средата на 20 век, ами успяли са милиони хора да ваксинират в рамките на две седмици до месец. В един момент ваксини ще има достатъчно, ама длаи организацията ще е таква, че да се стигне до бързо поставяне. Оставам настрана въпроса за това кой ще или не ще да се ваксинира. 

• Харесвам 2
Публикувано:

Ваксината за рубеола няма такива строги изисквания за съхранение. Тук логистиката е по сложна. Това първо. И второ, докато я произведат в достатъчно количества е необходимо време. 

Аз все се надявам, че до лятото нещата ще се нормализират, поне малко. 

Но аз съм си оптимист по природа. 

• Харесвам 5
Публикувано:

Според мен от март месец страните ще започнат да се отварят. Най-вероятно за ваксинираните няма да има рестрикции, а за останалите ще зависи в коя зона се намира страната, от която пътуват, така че дано в България заболеваемостта продължи да пада и да бъдем зелена зона, но до поставяне под карантина едва ли ще се стигне.

Надявам се това да е достатъчно оптимистично! 😋 Така или иначе и при мен има само оптимизъм!

• Харесвам 5
Публикувано:

Aз пък прочетох някъде, че турците щели да се ваксинират с китайската ваксина, ама се спазарили, ако се окаже, че не е достатъчно добра да не им я плащат. Ашколсун, бе!   🙂

• Харесвам 3
  • Браво 1
  • Смея се 1
Публикувано:

Аз някак до оптимизъм не мога да го докарам. Моето усещане е че нещата плавно ще преминат към "нормален живот с ограничения" и няма да се върнат към познатото нормално от преди "това" :angry:

На приятелка живееща във САЩ  им казаха че вероятността да се върнат изобщо някога към работа в офиса е почти нулева. На друга работеща в голяма световна корпорация казаха че със сигурност до края на 2021 (като минимум) ще са хоум офис.... 

Абе както се казва " свиквайте " !

• Харесвам 3
  • Шок 1
Публикувано:

Ако ще е за избор, аз не бих предпочела ваксина с аденовирусен вектор. Но всеки си има мнение. 

Моите предпочитания клонят към тази на Санофи (ако изобщо я до разработят). 

• Харесвам 10
Публикувано:

Добро утро!

Това, което най-много ми липсва, е планирането. Да отворя личния си календар с отбелязани дни за отпуск; да избирам дестинация и да примирам от удоволствие, че ще отида на едно мечтано място; да ровя в детайли, да чета материали, да ми полети душата до мястото, където искам, да обсъждам какви ще ги вършим на място със спътничата си, да си представям вечерите с местна храна...

Окапах се :grin:  Липсва ми усещането за свобода.

Сега календарът с обелязани дни и празни дестинации - с изключение на една - ме гледа и ми се смее 🙂 Вчера искрено завидях на @master_of_germs с неговата Португалия - някак красиво-безгрижно ми прозвуча "ще занеса знамето там". Не ми е проблем да купя билет до Лисабон (както предполагам на почти всички тук). Проблем ми е свободата на планиране. Затова и не го правя. 

Обрисувам чувства. И не, не са мрачни. Просто чувства към дадения момент 🙂 

Стремя се да нямам очаквания, защото наистина ме боли, когато се разочаровам. Иначе без оптимизъм реално не можем да живеем. 

Публикувано:

В Украйна чакат одобрението на СЗО за китайската ваксина, защото имат сключен договор за 2 мил. броя от нея. Те като количество са заникъде, де. Отделно по някаква програма на СЗО за справедливо разпределение на ваксините очакват 16 мил., но какъв вид ще са, не казват. Но естествено са намерили канал и на черно дозата на Пфайзер струва между 1 и 3 хил.евро. в една частна болница. Вкарвал ги някакъв приближен на силните на деня от Израел. Не било уж вярно, разследвали, но вече няколко дни гърми страшен скандал тук. Дори МП им си бил платил и сложил първата доза.

Относно рестрикциите - аз си мисля, че ще дойде момент, в който за ваксинираните няма да има ограничения за пътувания, но няма да е тази година. За останалите ще има поне тестове, а нищо чудно и карантина. Но едва ли ще е още от тази година. Най-вероятно от следващата обаче. 

@Rainy, ние си взехме билети за Португалия за началото на м.май, но все още нищо никъде не съм запазила. Ще изчакам и чак към април ще видя според ситуацията. 
Отделно съм резервирала апартаменти за две седмици на Крит, ама пък билети не сме купили. Пак ще изчакаме възможно най-дълго и ще преценим откъде и как ще може да се лети най-лесно.

• Харесвам 6
Публикувано:

Аз съм си съвсем позитивна от самото начало по отношение на пътувания. 

Пътуваш според решенията на съответните правителства и си ОК. Те пък надават едно ухо към специалистите и ги прилагат някак си, защото бизнеса им е по - важен от здравето. Проявявам разбиране, в края на краищата данъците от един човек са по - малко от данъците на един бизнес. В този ред на мисли сложих и изявленията , че имало "сухи пръчки " ... това са тези, които не плащат  данъци. Нямам предвид твърденията на новоизгрели местни звезди, по - грозно беше. Слава богу - беше.

Лекарите са на мнение, че единствено ваксините са всеобщо спасение, изобщо, от вирусите свързани с белите дробове. Не случайно фармацевтите се хвърлиха да мислят ваксина, а не лекарство. За толкова години не им хрумна идея за лекарство за "грип ",  та сега ! Виж, за ваксина, имаха идея и се справиха срещу съответните цифри.

Авиокомпаниите отдавна мислят варианти за себе си. Към момента са измислили и внедрили - спазване на политиката на съответното правителство. Иначе не те качват на борда. След изминалия месец на полузатворени врати в България и с невъоръжено око се вижда, че намаляването на сбирките, без значение на повода, намалява лошите числа. Та никак не очаквам, че ще се позволи щъкане както преди, преди да се ваксинира 70 % от населението. Това в ЕС. Пък и по света мислят така. Преболедуването няма да се взема под внимание, поради несериозността на "документ от личния лекар ". Практиката го доказва. Тия дни четох , че до края на 2022 ще бъдат ваксинирани всички мераклии у нас. С тази или онази ваксина. После ще минат година - две докато се поизчисти вируса, пример - Австралия - след щест месеца решиха проблема във Виктория и пламнаха Златния бряг и  Куинсланд. 

Та най - позитивно, заявявам мнение, че след 2024 година ще си пътуваме както и до преди март 2020 г. С едно изискване - носене на документ за ваксинация и застраховка за лечение на ковид. Точно както е в момента с ваксината за жълта треска, без специална застраховка, де. 

Това лято ще ида там където ме пуснат.  Това е. На мен ми се ходи навсякъде, та нямам никаква лична драма.  Имам си и билет, и планове, и надежди. 

• Харесвам 14
Публикувано:
преди 35 минути , funny каза:

Аз някак до оптимизъм не мога да го докарам. Моето усещане е че нещата плавно ще преминат към "нормален живот с ограничения" и няма да се върнат към познатото нормално от преди "това" :angry:

На приятелка живееща във САЩ  им казаха че вероятността да се върнат изобщо някога към работа в офиса е почти нулева. На друга работеща в голяма световна корпорация казаха че със сигурност до края на 2021 (като минимум) ще са хоум офис.... 

Абе както се казва " свиквайте " !

Това не значи, че всички фирми ще са така. Има много, които не са спирали да си ходят на работа, аз съм от тях. Жена ми също ходи от над месец в офис, има и много други.

Някой може да реши никога да не върне хората си в офис и без да има вирус, просто ще си спести пари от офис и т.н., ако работата върви и аз бих направил така със служителите си.

• Харесвам 9
Публикувано:
преди 17 минути , Lyubina каза:

Ако ще е за избор, аз не бих предпочела ваксина с аденовирусен вектор. Но всеки си има мнение. 

Не съм специалист и аз, но от това, което попрочетох, и аз смятам, че РНК-базираните са по-добрата идея от векторните и протеин-базираните. Най-малкото са по-модерната разработка, при която процесът е много по-изчистен и се прескачат няколко стъпки при размотаването на разни много дребни неща из клетките 🙂 И теоретично би трябвало и да са с много по-малко странични ефекти, докато самите те са по-ефективни. Като всяка криза, и тази пандемия ще доведе до скокове в развитие в някои области - в случая медицината и един нов клас ваксини, който беше разработен доста по-бързо от обикновено.

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 9 часа, boogy83 каза:

Макетата дано в замяна отворят границата на пролет без ваксини и тестове да може да ходим, че много съм навит да ходя там на кръчма, пък и Охридското езеро не съм посещавал досега 🙂

Македония си е отворена. Беше една от първите страни, които се отвориха (заради изборите юни месец) и оттогава не е поставяла никакви ограничения за влизане в страната. Иначе вътре в страната много затегнаха мерките.

@Rainy, Португалия също е отворена и още другия месец бих отишъл, ако имаше директни полети, но няма. А билетите за Великден са ми купени още през юли. Нямам намерение да се отказвам. Мъка ми беше да си зачеркна Непал, който от години бях планирал точно за великден'21. Каквото - такова. Но предпочитам да планирам за тая година някакви дестинации, дето не са ми на топа на желанията, за да не се разочаровам, ако пропаднат 🙂. Пък, ако се получат нещата, удоволствието е огромно. Миналата година тази стратегия си проработи много добре при мене 🙂

@DaBo, миналия Великден не можахме да ти донесем Знамето на крак в Киев, сега ни се отваря втори шанс да се срещнем по адашки в Португалия 🙂

• Харесвам 11
Публикувано:
преди 6 минути , master_of_germs каза:

@DaBo, миналия Великден не можахме да ти донесем Знамето на крак в Киев, сега ни се отваря втори шанс да се срещнем по адашки в Португалия 🙂

Точно за Великден сме купили билети. Отсега си определяме среща там! 🤗

Нашите билети са с Луфти и право на смяна, че ако нещо се промени, да не си губим парите.

• Харесвам 4
  • Браво 1
Публикувано:

Иначе другарите от Дневник са направили добро обобщение на "Въпроси отговори, свързани с ваксините"

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2021/01/08/4160241_nai-chesto_zadavanite_vuprosi_za_covid_vaksinite_i/

Иначе и на мен много ми се пътува, ама ако се отложи свободното отваряне на света, ще го приема с тъмно спокойствие. Ще използвам времето да работя над себе си. Макар че май няма накъде повече в тази област!

Но, сериозно, може би някакви балкански пътешествия ако станат тази година, ще съм доволен. А и България не е малка за опознаване. Ще оставим засега самолетите на хората, за които летенето не е чак толкова удоволствие, колкото просто транспорт - командированите, сезонните работници и тези с неотложната работа. Ние туристите можем да почакаме 🙂

• Харесвам 6
Публикувано:

Я по-ведро и без мрачни мисли 🙂 И аз не харесвам да гледам календара си празен и опитвам да планирам максимално много.

От 2 месеца съм букнал едни Канарски Острови (Фуертевентура / Ланзароте) за 15-24 Януари, като междувременно полетите се отменяха и променяха 7 ПЪТИ (последно и надявам се вече финално - онзи ден). Даже единия хотел затвори и ни преместиха в друг от същата верига. След всяка поредна отмяна или прецакана връзка или нова рестрикция (в най-първоначалния вариант се летеше през Лондон) просто се изсмивах над ситуацията и спокойно намирах нов безпроблемен маршрут. И към момента сме твърдо уверени, че цялата ни компания от 12 човека не само ще цъфне на Канарските другия петък, ами и ще си прекара страхотно.

С известна упоритост (и щипка мазохизъм) човек може да изкара приятно тук-там дори и в момента. А след зимата желязната хватка на ограниченията постепенно и неминуемо ще започне да се отпуска.

Казано от един непоправим оптимист... Трудно ще стане по-зле, а нещата могат само да се подобряват 🙂

• Харесвам 14
  • Браво 6
Публикувано:
Преди 1 час, Lyubina каза:

Това ми прозвуча като да предпочиташ нещо, което го няма.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 37 минути , master_of_germs каза:

Македония си е отворена. Беше една от първите страни, които се отвориха (заради изборите юни месец) и оттогава не е поставяла никакви ограничения за влизане в страната. Иначе вътре в страната много затегнаха мерките.

Точно така. Северна Македония е от единиците държави в света, които нямат никакви ограничения за туристи от произволна точка в света - тестове или карантини. За вътрешните мерки не съм проверявала. Обаче след две посещения преди години - и традиционно туристическо с Охрид, и нетрадиционно - по местата на забравените български войнишки гробове на Дойран и Каймакчалан (ей, имам пътепис, ама кой знае къде е, барабар със снимките...) си признавам, че ми е една от най-скучните държави в света за посещение - не ме овъргалвайте в катран и пера :grin:

преди 37 минути , master_of_germs каза:

@Rainy, Португалия също е отворена и още другия месец бих отишъл, ако имаше директни полети, но няма. А

Оказваш се прав. Мислех, че задължават маските навсякъде - това е big no-no за мен (за теб знам, че не е), но е само за закрито - засега. Жалко, че островите им са с ПСР тест. Благодаря!

Публикувано:
преди 46 минути , master_of_germs каза:

Хмм септември имаше някакви изисквания за тест или карантина след завръщане от Македония. Сега си спомних и реално то не идва от Македонците, ама аз на есен им го приписах на тях подсъзнателно и заради това ходих до Румъния 🙂

• Харесвам 2
Публикувано:

И аз на това разчитам, за Балкани през пролетта и лятото. Иначе, сериозно, кой вярва, че до 2024 година хората ще помнят как са живели преди? Тя жабата се свари вече, ако тази година не се отвори спокойно за ваксинираните поне, не съм Оптимист. И не забравяйте, че ние сме някакви си туристи, ама за твърде много хора туристите осигуряват прехраната. И в Италия и в Испания и в Португалия. Не е чак толкова просто. Парите, които хвърлят да затворят устите на хората, ще свършат. А после идва инфлацията. А аз помня една инфлация, честно казано, не желая да я преживея пак. Особено заради глупостта на политиците. Иначе, оказа се, че туризма е маловажен сектор за държавите, явно няма лоби,  малките хора, тях никой не ги брои, същото се отнася и за културата, забавленията, че дори и за (част от) спорта. Да забелязвате нещо общо? Това са отраслите, които радват човека, които носят наслада и удовлетворение, които ни отличават от животните и робите, точно те са забранени. Оставени са само задълженията и работата и правото да си седиш дОма, за да се облъчваш денонощно от цифри за умрели и заболели. Антиутопия от роботи. Па дори и не вярвам в конспирации, да му се не види. 

Матеев, ти си ми пътеводна звезда! 

Португалия си е ок и според мен, аз съм абонирана за един ресторант в Мадейра, и всеки ден им гледам дневното меню(6.50,беее,6.50 за първо и второ), хората си щъкат, явно си работят. И мен много ме е яд, че искат тест, то само един да беше, ми на Азорите на ден 6, ако не си тръгваш, втори тест правят. Не вярвам това да отпадне за лятото. В мейнланд обаче, става,там и в най-големите ограничения нямаха маски на плажа. Да ме извиняват италианци и испанци, ама по_голямо безумие няма. И то поне да имаше ефект. 

• Харесвам 7
  • Благодаря 1
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 43 минути , Rainy каза:

Оказваш се прав. Мислех, че задължават маските навсякъде - това е big no-no за мен (за теб знам, че не е), но е само за закрито - засега. Жалко, че островите им са с ПСР тест. Благодаря!

От континентална Португалия имам лични впечатления отпреди 2 седмици, а от Азорите отпреди 2 месеца.

Извън задължителния ПСР тест за островите, то Португалия засега е едно много приятно изключение от всеобщите тенденции. На открито маски не се носят никъде, а на закрито са задължителни на теория, но на практика са по-скоро препоръчителни (не видях на някого да му се прави забележка, както и околните не гледаха странно и укорително хората без маски). Освен това ресторанти и заведения си работят почти нормално цял ден и затварят чак в 22:00 часа, а ниските цени дори не коментирам. След няколкото ходения в Португалия последната година погледнах с по-различно око и мога да кажа, че в момента това е любимата ми държава в Европа и то далеч не само заради настоящата "свободия".

Мисля през март да скоча до Мадейра за седмица. @Rainy идваш ли? 🙂

• Харесвам 8
  • Браво 1
Публикувано:
преди 9 минути , Георги Матеев каза:

Мисля през март да скоча до Мадейра за седмица. @Rainy идваш ли? 🙂

И да ми бъркат в носа? :blush: Няма как да стане! :grin: 

А каква Нова Година - 2019/2020 - изкарах там. Мадейра е прелест! 

Благодаря, слънчев! :wub:

Публикувано:
преди 13 минути , Rainy каза:

И да ми бъркат в носа? :blush: Няма как да стане! :grin: 

А каква Нова Година - 2019/2020 - изкарах там. Мадейра е прелест! 

Благодаря, слънчев! :wub:

След толкова години, чак сега разбрах коя е Rainy. Добре, че беше темата за тестове и маски, че да навържа нещата и да направя връзката магеланци-фейсбук 😄 😄 😄

Като Rainy ми беше много високо в йерархията на пътешественици, ама сега вече като ти знам и фамилията си next level 😄 😄 😄 Много се извинявам на всички за отклонението от темата, ама ми дойде просветление 🙂

• Браво 1
  • Смея се 3
Публикувано:
преди 2 минути , ivailo_radev каза:

След толкова години, чак сега разбрах коя е Rainy.

Това е много тъжно - че чак сега.

Но още по-тъжното е, че всъщност не си познал. В заблуда си. @Rainy не е тази, която си мислиш, че е. Друга е.

• Смея се 6
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.