Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:

Може да е пореден епизод на "всяко зло за добро" - Райънеър как успяват да предвидят, че след последната криза във въздухоплаването след 11 септември ще има възстановяване и поръчват самолети по-евтино - нищо чудно и сега да се появи "ново нещо".

• Харесвам 6
  • Замислям се 1
Публикувано:

По темата за Ковид паспортизацията - една случка, която ми напомни, че понякога новото е добре забравено старо. 

Ровейки си вкъщи намерих това:

IMG_20201224_170229_1.jpg.17e339e3842c4f8ba240627200bfa142.jpg

Да, роден съм по "байтошововреме", съответно малко след раждането съм се сдобил с този документ (срещу 7 стотинки). Вътре пише, че съм "дупчен" десетки пъти, за съжаление част от събитията не мога да разчета (писани са или на линеарно писмо или на докторски). Слава богу не мога да се оплача от странични ефекти. 🙂

Та, паспортчето вече го имам, сега остава Ковид ваксината. В тази връзка ако някой отглежда норки моля да даде назаем, току виж ме включили в приоритетните групи. 😉

За да завърша мога единствено да кажа "Еееххх, навремето какви паспорти имаше! Съсипаха я тая държава..." 🚕

• Харесвам 7
  • Смея се 7
Публикувано:

Цитат

Та, паспортчето вече го имам, сега остава Ковид ваксината. В тази връзка ако някой отглежда норки моля да даде назаем, току виж ме включили в приоритетните групи. 😉

Може и някой пилешки месар, да те препоръча...

Норките са техни.

• Харесвам 1
Публикувано:

преди 6 часа, luba_rizova каза:

Иначе, сериозно, кой вярва, че до 2024 година хората ще помнят как са живели преди?

Аз!  :smile3:
А и не мисля, че 2024 ще е чак пък нещо кой знае колко по-различно от 2019, освен че може би вече ще започнат по-редовни полети за туристи в космоса (отначало доста скъпички :grin: ) 

Цитат

Иначе, оказа се, че туризма е маловажен сектор за държавите, явно няма лоби,  малките хора, тях никой не ги брои

Хммм, интересно, аз пък съм чувал/чел много често да се говори, че голяма част от хотелите и заведенията по курортите са на политици, олигарси, мафиоти ... 

Цитат

същото се отнася и за културата, забавленията, че дори и за (част от) спорта. Да забелязвате нещо общо?

Да, забелязвам - тези дейности са свързани с масово събиране на хора под формата на публика. 
Колкото до спорта - повечето първенства, турнири и състезани си вървят.  Да, за момента без публика на живо, но публиката може да ги наблюдава от екрана, както вероятно е правила в 95% от случаите преди (аз като се замисля - сигурно едно 95% от спорта го гледам на екран - тенис турнирите, алпийски ски, биатлон, снукър, големи първенства (европейски, световни) по атлетика, волейбол, футбол, олимпиади и т.н., та не виждам чак някаква много голяма драма в това отношение ) предполагам също, че приходите в професианолния спорт, за да може да функционира, идват много повече от телевизионни права/реклами, отколкото от продажба на билети... 

Цитат

Оставени са само задълженията и работата и правото да си седиш дОма, за да се облъчваш денонощно от цифри за умрели и заболели.

А защо трябва да се облъчваш денонощно с тия цифри, вместо да си общуваш повече с близките от семейството - да си поговорите, попеете, посвирите, потанцувате, порисувате, поиграете на бридж, санатсе, табла, шах, монополи, "не се сърди човече", да си пошиете гоблени, поплетете или на когото кавито са му там хобитата, да се поразходите навън по драскалото, да потичате в парка ... 
Също така, в България има и достаъчно интересни и красиви места с хубава природа.  Да не говорим, че даже и в момента, или в последните месеци, има(ше) магеланци на разходка в Швейцария, Португалия,  Мексико, Малдивите ...

Цитат

Обаче, ние сме си трети свят

Не, не сме.  Всъщност сме в най-богатия и с най-уреден живот милиард от всичките 7.5 милиарда жители на планетата.

Цитат

аз съм абонирана за един ресторант в Мадейра, и всеки ден им гледам дневното меню(6.50,беее,6.50 за първо и второ), хората си щъкат

Би ли сподела кой е ресторантът, че си правя списък, понеже, живот и здраве да е, ни предстои разходка до Мадейра? 

преди 5 часа, luba_rizova каза:

билети от 10 евро ще са мираж.

Не, няма да са мираж.  Пак ще има билети по 10€  (обзалагам се на бутилка карибски ром) , а даже и в момента има и за по-малко от 10€. 

Цитат

... западната  Цивилизация върви към саморазрушение ...

Това го слушам откак се помня, родителите ми са ми казвали, че и те са го слушали същото от малки в училище. 
Поживём, увидим - както казват в североизточната цивилизация.

• Харесвам 21
  • Браво 6
Публикувано:
преди 5 часа, Мари Николова каза:

Учудвам се, че масово се налага идеята, че света няма да бъде същият.

Е, това сега е модерната мантра, която шества по медии и социални мрежи.  :grin:
А и не съм сигурен какво точно искат да кажат с това "светът няма да бъде същият" ... ми то откакто свят светува, всеки ден светът не е същият,  какъвто е бил предния ден! :yes: Какво остава за предната година, или предното десетилетие, или столетие. 

Цитат

Човечеството е минало през далеч по-тежки периоди на войни, болести, режими и психози и пак са се възцарявали мира и благоденствието. По-неестественото в исторически план може би е, че благоденствието продължи по-дълго от обичайното и това заблуди няколко поколения, че ни чакат само "празнични дни".

Точно така!  Изглежда голямо разглезване се получи ...

• Харесвам 9
Публикувано:
преди 52 минути , tonik каза:

Слава богу не мога да се оплача от странични ефекти

Така, докато тече усилена дискусия за или против ваксинацията във всички сфери на социалния живот, аз изведнъж се сетих, че преди няколко години личната лекарка ми прасна една ваксина без много обяснения. Бях отишла за съвсем друго нещо, видя ми ЕГНто и каза, че към момента се реваксинират всички с моята година на раждане. Случката не е оставила траен и значим спомен в мен, защото съм я приела като нещо естествено. А косата може да ти се изправи, като четеш за страничните реакции при конкретно тази ваксина против тетанус, дифтерит и т.н. В редица страни отричат реимунизация с нея. Като гледам задължителните ваксинации и реваксинации през които сме минали през годините, тази срещу Ковид може да се окаже най-малкия ни проблем. Дано поне има полезни странични ефекти - например траен имунитет към нахалните китайски туристи, готови на всичко да те прередят на опашка или седнат на местата ви в ресторанта.

• Харесвам 10
Публикувано:
Преди 1 час, tonik каза:

По темата за Ковид паспортизацията - една случка, която ми напомни, че понякога новото е добре забравено старо. 

Да, роден съм по "байтошововреме", съответно малко след раждането съм се сдобил с този документ (срещу 7 стотинки).

А облъчвали ли са те с кварцова лампа като малък 🙂

• Харесвам 4
  • Смея се 3
Публикувано:
преди 2 часа, Брани каза:

Може да е пореден епизод на "всяко зло за добро" - Райънеър как успяват да предвидят, че след последната криза във въздухоплаването след 11 септември ще има възстановяване и поръчват самолети по-евтино - нищо чудно и сега да се появи "ново нещо".

Ами те Ryanair вече са поръчали:

Спойлер

Xyston-classStarDestroyer.png.5db813e31998907abb599f95f3e85580.png

Оръдията са, за да се защитават от подобните такива ВПС на розово-лилавата конкуренция.

Преди 1 час, tonik каза:

Да, роден съм по "байтошововреме", съответно малко след раждането съм се сдобил с този документ (срещу 7 стотинки). Вътре пише, че съм "дупчен" десетки пъти, за съжаление част от събитията не мога да разчета (писани са или на линеарно писмо или на докторски). Слава богу не мога да се оплача от странични ефекти. 🙂

За да завърша мога единствено да кажа "Еееххх, навремето какви паспорти имаше! Съсипаха я тая държава..." 🚕

Имунизационни паспорти си има и сега, макар и не под формата на такива книжки. Всъщност никога не е преставало да ги има, така както не са спирани имунизациите. В сините здравноосигурителни книжки на децата се вписват всички имунизации и реимунизации и копия от тези страници се представят например при записване в детско заведение (ясла/градина/училище).

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 19 минути , Брани каза:

А облъчвали ли са те с кварцова лампа като малък 🙂

Да! Разбира се тогава не знаех какво е кварцова лампа и защо трябва да слагам странни очила и да ме светкат в една тъмна стая.

преди 14 минути , Goal & Boss каза:

Имунизационни паспорти си има и сега, макар и не под формата на такива книжки. Всъщност никога не е преставало да ги има, така както не са спирани имунизациите. В сините здравноосигурителни книжки на децата се вписват всички имунизации и реимунизации и копия от тези страници се представят например при записване в детско заведение (ясла/градина/училище).

Със сигурност има, просто отбелязвам интересния факт, че в миналото личната ваксинационна история се е отбелязвала в нещо кръстено "паспорт" и приличащо на паспорт.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 6 минути , tonik каза:

Да! Разбира се тогава не знаех какво е кварцова лампа и защо трябва да слагам странни очила и да ме светкат в една тъмна стая.

Със сигурност има, просто отбелязвам интересния факт, че в миналото личната ваксинационна история се е отбелязвала в нещо кръстено "паспорт" и приличащо на паспорт.

https://www.legaltechnique.org/img/images_27/uvlekatelnoe-puteshestvie-v-istoriyu-sssr_6.jpg

Аз имам бегъл спомен от точно такава сценка, само че ни бяха пратили в мазето, в началното училище ЕСПУ "Христо Кърпачев" 🙂

Интересно кога са спрели да го правят ...

Тия сега с 5G ще ни плашат 🙂

• Смея се 11
Публикувано:
преди 1 минута , Мари Николова каза:

А защо са правили това с бедните дечица?

За здраве. Смятало се е, че така ще боледуваме по-малко. 

• Благодаря 1
Публикувано:

И аз съм облъчвана така последната или предпоследната група в детската градина. До сега си мислех, че е заради Чернобил, а не за здраве. Само веднъж ми е правено.

Публикувано:
преди 24 минути , Мари Николова каза:

А защо са правили това с бедните дечица?

Ееее, образовайте се малко , дееее:

“Употребата на кварцова лампа способства за повишаване на защитните сили на организма и устойчивостта му към грипни, вирусни, инфекциозни, простудни и други заболявания. Ултравиолетовите лъчи са важен фактор за образуване на основния за превенция при грип витамин “Д”, образуван през кожата. Те действат и антирахитично.

Кварцът, инсталиран в устройството, генерира голямо количество озон в околната среда – обогатяването на въздуха с такъв елемент става особено важно по време на сезона на настинка.”

https://prorocheskiglas.org/kvarcovata-lampa/

Излиза, че кифлите са по-умни, дето висят по солариумите:(((

Нали и сега, основното ни оръжие, срещу Ковид, са подобни лампи. В кабинета, между пациентите, работят непрекъснато.

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 6 минути , AlexandraKo каза:

Ееее, образовайте се малко , дееее:

“Употребата на кварцова лампа способства за повишаване на защитните сили на организма и устойчивостта му към грипни, вирусни, инфекциозни, простудни и други заболявания. Ултравиолетовите лъчи са важен фактор за образуване на основния за превенция при грип витамин “Д”, образуван през кожата. Те действат и антирахитично.

Кварцът, инсталиран в устройството, генерира голямо количество озон в околната среда – обогатяването на въздуха с такъв елемент става особено важно по време на сезона на настинка.”

https://prorocheskiglas.org/kvarcovata-lampa/

Излиза, че кифлите са по-умни, дето висят по солариумите:(((

Нали и сега, основното ни оръжие, срещу Ковид, са подобни лампи. В кабинета, между пациентите, работят непрекъснато.

То хубаво, ама спомени за мазета и голички дечица, наредени в кръг, като за сектантски ритуал звучат стресиращо. Нямам спомен за такива преживявания, затова и попитах.

• Харесвам 1
Публикувано:
Тема за размисъл....

“ПРЕДСТАВИ СИ, ЧЕ СИ РОДЕН ПРЕЗ 1900 г.

Когато си на 14, започва Първата световна война и завършва когато си на 18  с 22 милиона мъртви.
Малко след това започва глобална пандемия - грип, наречен ′′ Испански ", който убива 50 милиона души.
Излизаш жив и свободен. Ти си на 20 години.
На 29 години оцеляваш след световната икономическа криза, започнала с краха на Нюйоркската фондова борса - инфлация, безработица и глад.
Когато си на 33 години нацистите идват на власт.
Ставаш на 39 когато Втората световна война започва и свършва когато си на 45. Общо във войната умират над 60 милиона.
Когато си на 52 започва Корейската война.
Когато си на 64 години войната във Виетнам започва и завършва когато си на 75 години.
Момче, родено през 1985 г. смята, че баба му и дядо му нямат представа колко труден е животът.
Момче, родено през 1995 г., смята, че е краят на света, когато пакетът му от Amazon отнема повече от три дни...

През 2021 г. много от нас живеят удобно, имат достъп до различни източници на домашно забавление и често имат повече от необходимото. Но хората се оплакват от всичко. Обаче имат ток, телефон, храна, топла вода и покрив над главите си.
Нищо от това не е съществувало преди. Но човечеството е оцеляло при далеч по-пагубни обстоятелства и не е загубило радостта да живее."
  • Харесвам 20
  • Браво 7
Публикувано:
преди 9 минути , Мари Николова каза:

То хубаво, ама спомени за мазета и голички дечица, наредени в кръг, като за сектантски ритуал звучат стресиращо. Нямам спомен за такива преживявания, затова и попитах.

Зависи, как ще се интерпретира. Първо, за да има ефект, трябва да  си гол. Второ - облъчването трябваше да е в изолирани помещения, само за тази цел, а не-където играят/спят дечицата. Озонът е вреден  при  вдишване.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 7 часа, ivailo_radev каза:

А няма лошо - то е като разопаковане на коледни подаръци. Ама по-дълго 😄

Да, случва се от време на време и аз да попадна на магеланец, или някой мен и да ме добави. За теб направих връзката, когато пита и тук, и във ФБ, за шивач в азиатска държава :). А и при теб е лесно, защото си с истинското си име и тук 🙂

И на Рейни и на Служител съм попадала случайно, и сигурно има и други, но не си спомням :). Но аз като цяло гледам да не добавям хора, които не познавам лично (има и изключения разбира се 🙂 ).

Аз от три седмици съм в почивка от ФБ и се чувствам чудесно :).

• Харесвам 6
  • Браво 1
Публикувано:
преди 36 минути , chandni каза:
Тема за размисъл....

Когато си на 14, започва Първата световна война и завършва когато си на 18  с 22 милиона мъртви.
Малко след това започва глобална пандемия - грип, наречен ′′ Испански ", който убива 50 милиона души.
На 29 години оцеляваш след световната икономическа криза, започнала с краха на Нюйоркската фондова борса - инфлация, безработица и глад.
Ставаш на 39 когато Втората световна война започва и свършва когато си на 45.
Общо във войната умират над 60 милиона.
Когато си на 64 години, войната във Виетнам започва и завършва когато си на 75 години.
Момче, родено през 1985 г. смята, че баба му и дядо му нямат представа колко труден е животът.
Момче, родено през 1995 г., смята, че е краят на света, когато пакетът му от Amazon отнема повече от три дни...

През 2021 г. много от нас живеят удобно, имат достъп до различни източници на домашно забавление и често имат повече от необходимото. Но хората се оплакват от всичко. Обаче имат ток, телефон, храна, топла вода и покрив над главите си.
Нищо от това не е съществувало преди. Но човечеството е оцеляло при далеч по-пагубни обстоятелства и не е загубило радостта да живее."

Да, имаше няколко статии, в които статистически доказваха как светът става все по-сигурно и уредено място, макар и постепенно. Не знам дали включваха войната в Сирия, защото там жертвите са доста повече отколкото в локалните конфликти. Но като цяло на планетарно ниво жертвите от войни, бедствия и лоши условия са все по-малко всяка година, а все повече хора имат достъп до чиста вода и ток. Да, това не е особено успокоително ако си някой/някоя жертвите, но тенденцията е такава. Но на нас ни се струва, че светът става по-несигурен заради все по-подробните новинарски емисии и научаването ни за всяко бедствие или инцидент на всяка точка на планетата в реално време. Е, сега покрай Ковид кризата може би светът наистина става малко по-несигурен, но мисля, че до година-две пак ще тръгнем нагоре.

• Харесвам 9
Публикувано:
На 8.01.2021 г. в 20:52, Lyubina каза:

Ще има за всички, сигурна съм. Само търпение 😉

Това ми звучи като "Ще ти купя колело, ама друг път"

Ето малко инфо за Нидерландия:

https://nltimes.nl/2021/01/05/living-netherlands-find-can-get-vaccinated-covid-19

Над 60 милиона ваксини до края на годината. Над 30 милиона души могат да се ваксинират (една от ваксините се бие еднократно).

17-18 милиона население.

Хмм, май ще накарам синовете ми да ме регистрират в Нидерландия.

Публикувано:
преди 4 часа, chandni каза:
Тема за размисъл....

Ставаш на 39 когато Втората световна война започва и свършва когато си на 45. Общо във войната умират над 60 милиона.
Когато си на 64 години войната във Виетнам започва и завършва когато си на 75 години.

Това го е писал само някой невежа, който си е мислил, че преди 50-100 години новините са се разпространявали със същата скорост, както и днес.  А и фактите са дооооста избирателно и едностранно подбрани. На незасегнатите им е било все тая какво се случва на другия край на света и обикновено са разбирали нещата постфактум.

Но да, всичко това се е случило в рамките на един човешки живот. 

От нашата камбанария, катаклизмите започват още 1912 г. Фойерверките пък са през 1986 г. 

Дано съм разбран.

• Харесвам 6
  • Браво 1
Публикувано:
преди 36 минути , ven62 каза:

Това ми звучи като "Ще ти купя колело, ама друг път"

Ето малко инфо за Нидерландия:

https://nltimes.nl/2021/01/05/living-netherlands-find-can-get-vaccinated-covid-19

Над 60 милиона ваксини до края на годината. Над 30 милиона души могат да се ваксинират (една от ваксините се бие еднократно).

17-18 милиона население.

Хмм, май ще накарам синовете ми да ме регистрират в Нидерландия.

Доколкото бях чула, и у нас ще е нещо такова.

Общо-взето поръчките за ЕС трябва да са еднакви (пропорционално на населението и съответно и у нас общият брой на дозите ще бъде повече от населението, АКО одобрят всички ваксини). Нашите обявиха оня ден очакваните количества доставки по месеци само от одобрените вяксини на Пфайзер и на Модерна... Та не влизат Астра Зенека, за които ваксините щели да са над 4 млн. (Т.е. за над 2 млн души), както и на другите потенциални ваксини...

Вече къде ккаво ще е изпълнението на ваксинационния план е друга работа.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 11 часа, neuromancer каза:

Светът никога не е бил същия както преди 30 години, обаче на нас си ни харесва както сме свикнали.

Светът никога не е бил статичен, така че няма драма за това. Виж, че моментните промени не ни устройват, това е друг въпрос. Ама когато не беше същия като преди с ежедневните нови дестинации и сайтове за намаления, не чух някой да се оплаква. :beach:

• Харесвам 2
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.