Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 3 минути , stanimir каза:

А може да се направи и електронен регистър, където който трябва ще има достъп. 

Можеш ли  примерно да фалшифицираш информация относно здравния статус в сайта на НАП? 

Едва ли е много сложно нещо подобно да се разработи и по отношение на ваксинираните лица. 

Проблема обикновено ( не и в БГ де) не е с електронните регистри. Проблема обичайно, откакто свят светува е в субектите вписващи данни в тоз регистър.

• Харесвам 5
Публикувано:
2 minutes ago, funny said:

Проблема обикновено ( не и в БГ де) не е с електронните регистри. Проблема обичайно, откакто свят светува е в субектите вписващи данни в тоз регистър.

Дадох пример със сайта на НАП, където също има доста заинтересовани лица информацията да бъде фалшифицирана и тази информация също се вписва от хора, всеки със своите слабости и изкушения. 

Публикувано:
преди 4 минути , stanimir каза:

Можеш ли  примерно да фалшифицираш информация относно здравния статус в сайта на НАП? 

Първо в сайта на НАП, не трябва да има инфо за здравния статус на който и да било.

Второ, точно НАП доказаха, че не могат да съхраняват данни 😎

• Харесвам 5
  • Браво 1
Публикувано:
5 minutes ago, bulpa said:

Първо в сайта на НАП, не трябва да има инфо за здравния статус на който и да било.

Второ, точно НАП доказаха, че не могат да съхраняват данни 😎

Имах предвид здравноосигурителния статус,  права си. Има за всеки един български гражданин,  а пропуски в съхранението и фалшива информация са съвсем различни неща. 

Не една банка и институция са се дънили с източване данни на милиони клиенти включително кредитни карти,  но това не ги прави фалшиви.  

Публикувано:
преди 27 минути , stanimir каза:

Едва ли е много сложно нещо подобно да се разработи и по отношение на ваксинираните лица. 

При тая отчетност с точен брой дози във флакон, сериен номер и т. н.  ще е доста сложно да впишеш фиктивна ваксина или няма да си заслужава дребната сума, която ще изкараш. 

Черни овце разбира се има, както ги има и във всяка друга професия. 

Ама ти къде живееш?
Те, източиха базата данни на НАП, МАП и пр. държавни институции. Те и бандеролите са уж, като парите  и имат номера и квооооо? Да не би, да не знаеш за случаи на фалшифициране.

И как , точно , ще се направи справка, от флакон 356 345 190 287, кой е ваксиниран?
И мислиш ли, че някого го интересува?
И да ти кажа, знам няколко случая, когато и здравен статус беше подправян. 

Ганьо всичко може и не, изобщо не иде реч за колеги или медицински лица. 

• Харесвам 5
Публикувано:

То на тоя свят почти всичко може при определен стимул.

Въпросът е дали ще е толкова  лесно достъпно за да е проблем,  и дали леля Сийка ще си го позволи за да иде лятото  до Тасос. 

Публикувано:
преди 47 минути , stanimir каза:

Имах предвид здравноосигурителния статус,  права си.

Здравният статус и здравноосигурителния са различни неща, за това съм съгласна.

преди 47 минути , stanimir каза:

пропуски в съхранението и фалшива информация са съвсем различни неща. 

Според мен, няма голяма разлика - и пропуските в съхранението, и фалшивата информация  са вследствие на корупция или некомпетентност.

Относно електронния регистър за ваксинирани, проблема е кой точно ще има достъп до него. Има ли такъв регистър за  HIV позитивни, примерно?

Само до преди година, говорихме за защита на личните данни (GDPR). Как от защита на мейла, стигнахме до това, дали си ваксиниран ще има достъп служителя на гейта.

• Харесвам 2
Публикувано:
Преди 1 час, luba_rizova каза:

@Rainy, аз с всеки изминат ден все повече се възхищавам на Швейцария. Направо ми скриват шапката с поведение и отношение. Ми така е, грижа на индивида си е. Шоколадче, за съжаление мисля, че дори и цялото население да е ваксинирано, пак ще се изисква минус ПСР или ваксина,просто тук в тази пандемия логика няма, води се от паниката. 

И, може на някой младеж ние дъртите да се виждаме припряни, щото има време, то нашата гледна точка е друга. Ми нямаме време. На някой му остават 30-40 години активни, пътувания, на такива като нас, за които всяка година е открадната и е важна, не искаме да чакаме да се нормализират нещата. 1 година от живота си дадохме. По всичко изглежда, още една ще има. На мен ми е много пък. Време няма, хора, животът си е един и си тече и не чака някой политик да се почеше сутринта и да се сети, че освен Ковид има още около 100 000 заболявания, също опасни, също искащи лечение, също искащи финанси, или, че е ваксинирал много хора и ще е спокойно. Ми няма да го каже никой политик, а още по-малко лекар, щот сегашната ситуация си им е дюшеш. 

Вчера в Чехия протести срещу мерките. Браво на тях. 

А, ще дават на лекарите по 10 кинта за поставена ваксина, супер, ще станем шампиони по ваксинация, па и Израел ще минем, ще видите вие. Аз приветствам. 

За почти цяла година минах през всички фази на отричане, яд, социална дистанция, срещи с хора, страх, пренебрежение, самосъжаление и пак така, докато не ми омръзна да хабя енергия. Политиците по света май правеха същото. Не се получи в нито една страна всички едновременно да са удовлетворени. 

Но исках да ти кажа, че трябва да минеш на някаква по-средна позиция. И не само ти, всички хора по полюсите. Време е да спрете да се вглеждате критично в някакви тъпи подробности. И преди е имало константни неща в ежедневието, които те дразнят. Научаваш се да не ги правиш център на съществуването си, да не ги обсъждаш постоянно, да не мислиш за тях. 

Ние, хората, трябва да започнем да се държим нормално, за да може светът ни да стане нормален. Да, различно трудно е за всеки, на нас отново ни е сипана по-малка лъжица гадост от средната. Но трябва да се махне с ръка и да се спре с драмата. Твоят живот може да продължи по-дълго и по-щастливо от този на младите, които споменаваш. 

На бас, че @Rainy до март ще се е научила как да мечтае по новите правила. Защото иска. 

• Харесвам 12
Публикувано:
преди 4 минути , Lindt каза:

На бас, че @Rainy до март ще се е научила как да мечтае по новите правила.

Правила за мечтите?!  А може би stanimir ще предложи и електронен регистър на мечтателите и мечтите им ?!  🙂 

" Той се смее, а сърцето му ридае" както се пееше в песента. 

• Харесвам 1
  • Шок 1
  • Смея се 4
Публикувано:
преди 12 минути , bulpa каза:

Относно електронния регистър за ваксинирани, проблема е кой точно ще има достъп до него.

Ами би трябвало хората, които правят ваксините да имат достъп до него...

Тоест, те един път ще вземат 10 кинта, че са ваксинирали някого (това не съм сигурен, ама нещо такова май се говори вече), освен това оня дето не иска ваксина може да им даде едни 20-50 кинта и ваксината отива в коша, "ваксинирания" си получава документчето, а ваксинатора отива да пие 12-годишно уиски за успокоение на съвестта 🙂

В България може да подкупиш полицай, че си без колан, защо да не може да подкупиш ваксинатор, за да си без ваксина ...

• Харесвам 4
  • Шок 2
  • Браво 2
Публикувано:
преди 7 часа, Lindt каза:

Защото въпреки че не следя тази драма с производството на ваксини, едва ли има много държави, които не са в списъка с 25-те най-богати, които да успеят да си ваксинират масово населението до края на тази година или изобщо някога. Така че това да си ваксиниран не би следвало да е единствено условие, за да ги посетиш. Можеш да го направиш и с отрицателен тест.

Ако пък там, където ти се ходи, вече са ваксинирали рисковите групи и непренебрежим процент от населението, могат да  разхлабят мерките за влизане в страната, защото нямат повод за безпокойство или претоварване на здравната система. 

Аз гледам от гледна точка на това да посетиш ваксинирани държави, а не ваксиниран да посетиш държави. Масовата ваксинация у нас според мен надали ще се случи преди лятото (и надали ще боцнат всички, които желаят до края на годината), може би доста държави, които успеят да го направят, ще се отворят както преди (или за ваксинирани или за отрицателни). Та ще почнем да посещаваме (besuchen) държавите, които са се отворили. Т.е. явно не си ме разбрала защото пиша същото нещо като теб във втория ти параграф. Ама аз лично предпочитам да ме ваксинират отколкото да ми бъркат в носа отново, та аз ще почакам.

(Думите на чужд език са част от новото ми поведение да изглеждам по-начетен и така още по-велик).

• Харесвам 5
Публикувано:

А, мечтаем си бе, просто обяснявам защо сме припряни. 

Иначе, права си. Просто... Яд ме е. Защото пазим уязвимите хора. Децата са затворени, за да не "убиват" учителите. А уязвимите не искат да се ваксинират. Учителите, които всеки ден реват, също. Ние, без да ние страх и да сме ревали, па даже и с антитела, ще Се ваксинираме за общото благо и за пътуванията, когато стане възможно. Ама паникьорите не. И ще страдаме ние. Редно ли е? Аз за това не мога да се примиря, защото се избра позиция, която е патова. Говоря за България аз. 

• Харесвам 12
Публикувано:
преди 1 минута , Светославов каза:

Правила за мечтите?!  А може би stanimir ще предложи и електронен регистър на мечтателите и мечтите им ?!  🙂 

" Той се смее, а сърцето му ридае" както се пееше в песента. 

За малко да ми стане тъпо, ама така е, като си нямам доброволен редактор преди публикациите 🙃

Хей, докато си тук така и така, може ли да ми кажеш как да помогнем на котарака да свикне по-лесно с прахосмукачката-робот? Вече няколко дни трепери от ужас, спи в другата стая и се крие в банята, ако я пуснем. И по принцип дали може да го препрограмираме с някакви спрейове с валериан или не е редно? 

• Харесвам 1
  • Шок 1
Публикувано:
преди 1 минута , Lindt каза:

На бас, че @Rainy до март ще се е научила как да мечтае по новите правила. Защото иска. 

Разбира се, че искам. Само където всеки е различен, а аз дълбоко вярвам в правото на свободния избор.

Така, както отказвам да посещавам държави с постоянно носене на маски - искрено ги мразя и не вярвам в тяхната ефикасност (по начина, по който ги носим), но ги нося по задължение. По желание, и да обикалям света - няма да стане. 

Също така да кажа, че ще се ваксинирам с ентуасиазъм - ще излъжа. Нормален човек съм, с нормални съмнения. Не си слагам ваксини за грип. Намирам ги (намирала съм ги) ненужни за мен. 

Истината е, че вярвам в медицината и не вярвам в дълбоките конспирации. Намирам ги за меко казано странни. Както и не може да тичам(е) при болка към същата тази медицина, която иска(ла) да ни унищожи. Толкова е нелепо, че няма накъде повече. За мен е нелепо, разбира се. 

Но както казах - дълбоко вярвам в правото на свободния избор и няма да упрекна всеки с различен от моя избор. Стига и той да не го прави. 

Публикувано:

Със сигурност може да подкупиш и IT за да ти осигури достъп да неща до които не би трябвало да имаш достъп, или да подправи нещо, но върху това ли трябва да се фокусираме? 

Всичко което е създадено от човек може да бъде манипулирано от човек. 

Кратка справка само за последните 2-3 г.  показва мащабни кражби на данни за кредитни карти на клиентите на British ,  easyJet,  милиони кредитни карти от клиенти на Cathay Pacific  и т. н.  

И какво да не летим с тях ли? 

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 6 минути , Lindt каза:

За малко да ми стане тъпо, ама така е, като си нямам доброволен редактор преди публикациите 🙃

Хей, докато си тук така и така, може ли да ми кажеш как да помогнем на котарака да свикне по-лесно с прахосмукачката-робот? Вече няколко дни трепери от ужас, спи в другата стая и се крие в банята, ако я пуснем. И по принцип дали може да го препрограмираме с някакви спрейове с валериан или не е редно? 

Мога да ПОМОГНА!

Покрай офиса ни се появиха две бездомни кученца. Цял ден се опитват да препрограмират една от котките като и джафкат на главата от двете страни. Тя все още се държи. Може да ви ги дадем за малко за вашия котарак. За да му стане най-малкият проблем прахосмукачката 🙂

• Харесвам 1
  • Смея се 8
Публикувано:

И аз не вярвам, че до една година ще съм ваксинирана. Още по-малко вярвам, че някой ще тръгне да иска ваксина на всички пътуващи в следващите две. Не за друго, а защото доколкото съм чела съм момента ваксините одобрени в ЕС не са тествани на деца и са за 18+. Мен въпросът ме вълнува, защото тук нямаме никакви роднини, на които да оставим детето и съответно миньона хремав, кашлящ и с температура сме го влачили навсякъде преди ковида. От друга страна доста държави (например Гърция, ОАЕ) отмениха задължението за pcr тест за малки деца, просто защото процедурата е гадна и щяха да изпуснат парите за туризъм на много родители като мен. НО: може да съм в някаква грешка, наистина не знам и целенасочено, за да не се психарам, не съм чела това със заразяването как работи и се разпространява с децата под 6г примерно.

ПС: Този вирус официално става на година тези дни, а? 🙂

• Харесвам 1
Публикувано:

@Coo, за децата изобщо не се разбира, че са заразени в огромна част от случаите. И, въпреки, че говорят друго, възрастните ги заразяват, а не обратно. Моето момиче на 8г. го изкара с хрема за 1 ден, момичето на 9 с температура 37.2 за два дни, момчето на 14 с температура 39.8 - 3 дни. Не се притеснявай.

На мен друго ми дойде на ума, защо, като приравниха пср с антигенните тестове, не се правят вторите за международните пътувания? Много би улеснило ситуацията, а може и на самото летище да ги направят много бързо и сигурно. До сега трябваше да се ползват вече те. И са по - евтини, и са по-бързи. Много по-лесно и сигурно ще се отпушат пътуванията по този начин. В началото на пандемията казаха, че такива бързи тестове като се разработят, ще подпомогнат много,ще се ползват масово и ще бъдат много важни, за да си живеем нормално. А вече година се иска само и само пср. 

И понеже ме наричате неоправдано черноглед а- доклад на Оон - след пандемията хората ще пътуват по рядко и ще правят екскурзии веднъж в живота. https://www.24chasa.bg/novini/article/9396553

• Харесвам 6
  • Шок 1
Публикувано:
преди 4 часа, Coo каза:

ПС: Този вирус официално става на година тези дни, а? 🙂

Тъкмо четох за случай в Милано от ноември 2019....

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 12 часа, stanimir каза:

При тая отчетност с точен брой дози във флакон, сериен номер и т. н.  ще е доста сложно да впишеш фиктивна ваксина или няма да си заслужава дребната сума, която ще изкараш. 

Черни овце разбира се има, както ги има и във всяка друга професия. 

По-скоро е друга идеята или който го е страх или не иска ваксина, да отиде когато му дойде реда да го ваксинират, да напишат, че е ваксиниран, а ваксината да отиде в мивката. Всичко ще е легално и във всички системи.

@luba_rizova и досега много хора правеха екскурзия - веднъж в живота, включително от европейците.

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 2 часа, luba_rizova каза:

Моето момиче на 8г. го изкара с хрема за 1 ден, момичето на 9 с температура 37.2 за два дни, момчето на 14 с температура 39.8 - 3 дни. 

А как разбрахте, че е ковид? Правихте ли тестове, и ако да, какви?

• Харесвам 1
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 1 час, bad kid каза:

Тъкмо четох за случай в Милано от ноември 2019....

Те косвено предполагат че в Ухан е от октомври 2019,съдейки по броя на търсенията в търсачките за заболяване с тези симптоми и по сателитните снимки, с броя на колите по рампите към болниците през 2019, сравнени с други години.

На мен ми звучи убедително и в този ред на мисли че логично да е достигнал в Италия през ноември 2019.

• Харесвам 3
Публикувано:
1 hour ago, Alexander said:

По-скоро е друга идеята или който го е страх или не иска ваксина, да отиде когато му дойде реда да го ваксинират, да напишат, че е ваксиниран, а ваксината да отиде в мивката. Всичко ще е легално и във всички системи.

@luba_rizova и досега много хора правеха екскурзия - веднъж в живота, включително от европейците.

Е да, както се казва - глупостта ходи по хората. 

Публикувано:

@Травеолани, на тях не, но по същото време майка ми беше с доказана корона с антигенен тест, аз с липса на обоняние (още нямам), мъжа ми с лека температура, те бяха отдавна на он лайн обучение, де факто сина ми не беше излизал от къщи 20 дни, малките от седмица. Няма какво друго да е било, аз с ковид, те с... Какво. Племенницата ми се зарази от дядо си (той си почина от болестта човека, изобщо не беше възрастен), та тя го изкара с 37.2 и мускулни болки един ден (от нея се заразихме и ние, ама това е друга тема вече). На децата нямам намерение да правя тестове за антитела, просто е излишно, нищо няма да се промени. За тях никога не съм се притеснявала, макар че едната ми дъщеря е с неврологично заболяване. От класовете им, половината деца бяха под карантини с болни родители, никое дете така и не показа симптоми, сигурна съм, че все едно е било заразено. 

Пандемията май почти доказаха, че се е разпространила точно от октомври, на тези военни игри в Ухан и от там е започнала нашествие по света. Просто явно военните са били по-млади момчета и не е направило впечатление всички да се тръшнат, за да се забележи. Някое и друго е било с пневмония, ама като не се е знаело, че е друг вид... 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 3 минути , stanimir каза:

Е да, както се казва - глупостта ходи по хората. 

Аз не бих използвала толкова силни думи.

Никой не иска да хвърля лекарства/васкини на вятъра но ако се наложи ваксинация като условие да си върши работата, да пътува ( дали служебно, по лични причини  или за удоволствие) ,а това не отговаря на личните му разбирания как да се грижи за здравето си  ?

В този случай какво правим ?

• Харесвам 7
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.