Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:

Индонезия започва масова ваксинация, като обаче ще използва различна тактика. След медицинските работници смятат да започнат с ваксинацията на младите хора, за да достигнат по-бързо стаден имунитет сред по-мобилните групи.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 1 час, moli84 каза:

Март месец се тръшнахме тримата болни,от грип,както никога до сега.Треска ,температура 5 дни т.н.,мислихме че сме карали ковид ,но нямахме антитела. Аз в крайна сметка го изкарах ноември ,вече официално съм с антитела.

Подобен случай - февруари 2019 бях с болки в гърлото и загуба на обоняние докато близък човек беше болен като куче. После обявиха загубата на обоняние като симптом на ковид и аз си мислих, че съм го изкарала този вирус докато не се разболях през ноември. Затова много ме вълнува въпросът колко дълго има човек антитела и мисля периодично да си правя тест.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 4 часа, AlexandraKo каза:

МОДЕРНА“: ВАКСИНАТА НИ СРЕЩУ COVID-19 ВЕРОЯТНО ЩЕ ПРЕДПАЗВА ДО ДВЕ ГОДИНИ“

https://www.dentalworldbg.com/модерна-ваксината-ни-срещу-covid-19-вероятно/

После със следващия уиндоус ъпдейт ще предпазва още две без да си биеш нова 🙂

Шегата настрана, ама тия на мен най-много ми допадат май като информация. А и от самото начало ги следих на сайта им като ъпдейтваха как вървят с прогреса в отделните етапи на разработка и някакси близки ги чувствам вече 🙂

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 24 минути , Childish каза:

Затова много ме вълнува въпросът колко дълго има човек антитела и мисля периодично да си правя тест.

Да не се разочароваш, но по принцип май не можеш да разбереш така за имунитета. Антителата изчезват след 1-2 месеца, но лимфоцитите си помнят и могат да ги произведат при нужда и после, доколкото съм чел.

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 11 минути , Брани каза:

... някакси близки ги чувствам вече 🙂

То, след няколко итерации/ваксинации всички ще си станем роднини т.е. с почти еднакви геноми.

Това си има и положителна страна - всички ставаме извънземни ... като теб.

• Смея се 3
Публикувано:
преди 26 минути , ven62 каза:

То, след няколко итерации/ваксинации всички ще си станем роднини т.е. с почти еднакви геноми.

Това си има и положителна страна - всички ставаме извънземни ... като теб.

Няма такава опасност. Постоянно проверявам на определени периоди, но няма други като мен, уникален съм 🙂

• Харесвам 1
  • Смея се 2
Публикувано:
преди 1 час, AlexandraKo каза:

Очаква се одобрение и на още две ваксини, друго е, като има избор.

Не само избор, но и възможност по-бързо да се доставят достатъчно бройки за желаещите да се ваксинират.

• Харесвам 3
Публикувано:

Аз да си излея душата по леко различен въпрос. През април, май, юни аз бях от хората, които хвалеха политиката на Германия и действията срещу пандемията. 

За съжаление в момента съм на противоположния полюс вече (ама тя и политиката им тотално се обърна). Германия просто се провали. Тотално. От началото на ноември сме в локдаун, в същото време няма почти никакви адекватни мерки за опазване на здравето на възрастните хора. В някои провинции над 80% от починалите са хора от домове за възрастни. Вчера баба Меркел призна, че на теория са им били добри мерките за домовете, ама на практика не са можели да ги изпълнят.

Още октомври няколко вирусолога (между които и Щреек), заедно със съюза на лекарите работещи с касите, бяха изработили план, при който не се спира тотално икономиката и хората, а просто се съсредоточават усилията върху опазването на здравето и живота на рисковите групи (сред които и възрастните). Отговорът от политиците е, че не могат да затворят една трета от населението вкъщи. И вместо това затварят всички.

В момента се получава така, че са затворени млади и здрави хора вкъщи, в същото време в старческите домове и домовете за хора с увреждания вирусът си върлува и ги убива наред. В различните провинции числата са различни, но варират между над 50% и 89% от починалите да са от такива домове.

Реална случка на един политик от Бавария: "Имаше план да се тестват посетителите в такива домове с антигенни тестове, обаче се оказа, че няма достатъчно доброволци, които да тестват. В същото време вчера отивам с децата си да се пързаляме с шейни и по пътя виждаме 4 полицейски патрула, контролиращи уж нарушения срещу правилата. В гората!"

Човекът правилно се интересува защо вместо да контролират в гората, не извършват антигенни тестове на посетители в старчески домове. То е ясно, че не им е това работата, ама като няма друг ресурс? 

Преди 5 дни здравният министър каза, че до лятото ще бъдат имунизирани всички, които желаят. Вчера излиза Меркел и каза, че няма да има достатъчно ваксини през първото и второ тримесечие, ама през третото и четвъртото щели да дават дори на други държави.

И в мен излиза въпросът - защо, аджеба, не се слушат специалистите (тук не говорим за един хахо, ами за цял един съюз), ами се взимат политически решения без никаква научна обосновка? И знам, че повечето от вас им е все тая какво се случва в Германия, ама в България едва ли е по-добре.

Айде, излях си душата 😄

• Харесвам 15
  • Браво 1
Публикувано:
преди 2 минути , ivailo_radev каза:

Айде, излях си душата 😄

Вчера или онзи ден имаше статия в немската преса, че в една от провинциите започват разговори с етичната комисия по повод ваксинацията на определени групи хора да я направят задължителна - едната група беше точно работещите в социалните домове и подобни структури. Казваше се, че там персоналът масово отказва ваксинация, а смъртността сред възрастните хора в тези места е най-голяма. Като е започнала една провинция, ще започнат и другите. 
Иначе съм съгласна за политическия оттенък при управление на пандемията. Сега при ваксините доста си личи.
Съвсем се влошиха нещата и с тези нови мутации - вече официално са 5 на брой - английска, южноамериканска, бразилска, датска и малайзийска. Поне засега са тези. Били само по-заразни уж. А следващите мутации какви ли ще са?...

Този вирус е като операционна програма - непрекъснато се ъпгрейдва. И навсякъде се опитват да се справят краткосрочно, за дългосрочна стратегия никой не говори. То може би и не може да се направи такава, не знам. Не искам да съм на мястото на нито един управляващ по света сега. 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 46 минути , ivailo_radev каза:

...През април, май, юни аз бях от хората, които хвалеха политиката на Германия и действията срещу пандемията. 

За съжаление в момента съм на противоположния полюс вече (ама тя и политиката им тотално се обърна). Германия просто се провали. ...

+1

Имам познати гермнаци и от тях разбирам почти същото.

За съжаление и холандците преписват. Те от край време си имат лек комплекс и в много случаи се равняват по по-големия брат.

Сега си удължават локдауна, който трябваше да приключи до 19-ти с уговорката, че специално ще преразгледат отварянето на детските заведения до 12 години от 25-ти. Но за целта започват изследване как новата (английската) модификация на вируса влияе на децата и ако се окаже, че дребните не се заразяват повече/не го пренасят повече ще ги пуснат да си ходят по детските градини и училищата.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 22 минути , ivailo_radev каза:

Аз да си излея душата по леко различен въпрос. През април, май, юни аз бях от хората, които хвалеха политиката на Германия и действията срещу пандемията. 

За съжаление в момента съм на противоположния полюс вече (ама тя и политиката им тотално се обърна). Германия просто се провали. Тотално. От началото на ноември сме в локдаун, в същото време няма почти никакви адекватни мерки за опазване на здравето на възрастните хора. В някои провинции над 80% от починалите са хора от домове за възрастни. Вчера баба Меркел призна, че на теория са им били добри мерките за домовете, ама на практика не са можели да ги изпълнят.

Още октомври няколко вирусолога (между които и Щреек), заедно със съюза на лекарите работещи с касите, бяха изработили план, при който не се спира тотално икономиката и хората, а просто се съсредоточават усилията върху опазването на здравето и живота на рисковите групи (сред които и възрастните). Отговорът от политиците е, че не могат да затворят една трета от населението вкъщи. И вместо това затварят всички.

В момента се получава така, че са затворени млади и здрави хора вкъщи, в същото време в старческите домове и домовете за хора с увреждания вирусът си върлува и ги убива наред. В различните провинции числата са различни, но варират между над 50% и 89% от починалите да са от такива домове.

Реална случка на един политик от Бавария: "Имаше план да се тестват посетителите в такива домове с антигенни тестове, обаче се оказа, че няма достатъчно доброволци, които да тестват. В същото време вчера отивам с децата си да се пързаляме с шейни и по пътя виждаме 4 полицейски патрула, контролиращи уж нарушения срещу правилата. В гората!"

Човекът правилно се интересува защо вместо да контролират в гората, не извършват антигенни тестове на посетители в старчески домове. То е ясно, че не им е това работата, ама като няма друг ресурс? 

Преди 5 дни здравният министър каза, че до лятото ще бъдат имунизирани всички, които желаят. Вчера излиза Меркел и каза, че няма да има достатъчно ваксини през първото и второ тримесечие, ама през третото и четвъртото щели да дават дори на други държави.

И в мен излиза въпросът - защо, аджеба, не се слушат специалистите (тук не говорим за един хахо, ами за цял един съюз), ами се взимат политически решения без никаква научна обосновка? И знам, че повечето от вас им е все тая какво се случва в Германия, ама в България едва ли е по-добре.

Айде, излях си душата 😄

Ами хубаво е човек като си излее душата😂 нали знаеш не всичко което блести е злато, Та и немчетата не са перфектни, а тоз път забъркаха такава каша 😬😬

В областа където е работя ( с население около 300 хил.) има ваксиниран само един старчески дом и тази седмица щях уж да ваксинират още един, но дали се е случило нямам инфо. А в болницата все още не са и помирисали ваксина и не знаят кога и коя ваксина изобщо ще дойде. И за пореден път отложиха старта на ваксинацията( първоначално планувано беше 15 декември, след това 15 януари , сега е 22, ама ще поживеем и ще видим). 
Колегите на мъжа ми в Швейцария, вече получават втората доза на ваксината. Но въпрос на приоритет и организация, а този път Германия не сред най- добрите😕

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 10 минути , DaBo каза:

Съвсем се влошиха нещата и с тези нови мутации - вече официално са 5 на брой - английска, южноамериканска, бразилска, датска и малайзийска.

Да... Вчера по руската телевизия съобщиха и за руски щам. Открит при онкоболна пациентка.

• Шок 1
Публикувано:
В момента, marycap каза:

Да... Вчера по руската телевизия съобщиха и за руски щам. Открит при онкоболна пациентка.

Е-е-е, как без руски.

Всъщност това е най-големия и най-стария нов щам на вируса.

• Харесвам 2
  • Смея се 5
Публикувано:
преди 28 минути , DaBo каза:

Не искам да съм на мястото на нито един управляващ по света сега. 

Абсолютно. В шахмата има един термин: цугцванг. Всеки следващ ход е губещ. 

По повод ваксинирането - силно деликатен момент. Както немалко магеланци споделиха, когато критичните групи отказват ваксинация, цугцвангът става закон, както и поляризирането на социалните групи става съвсем крайно.

В Шейцария вчера Законът за Ковид е вкаран в графика за национален референдум - заедно със Закона за климатичните промени. Двата закона нямат връзка, просто обществото ги атакува и иска да бъдат валидирани с референдум, като една от причините е опасение за задължителна ваксинация - което милион пъти е отричано. Стига обаче да бъдат поставени социални ограничения за отказващите ваксиниране, тогава де факто ограничанията ще станат факт, макар и де юре да не са.

https://www.swissinfo.ch/eng/climate-and-covid-laws-set-to-come-to-public-vote/46280546

Публикувано:
преди 8 минути , Velyana каза:

Ами хубаво е човек като си излее душата😂 нали знаеш не всичко което блести е злато, Та и немчетата не са перфектни, а тоз път забъркаха такава каша 😬😬

В областа където е работя ( с население около 300 хил.) има ваксиниран само един старчески дом и тази седмица щях уж да ваксинират още един, но дали се е случило нямам инфо. А в болницата все още не са и помирисали ваксина и не знаят кога и коя ваксина изобщо ще дойде. И за пореден път отложиха старта на ваксинацията( първоначално планувано беше 15 декември, след това 15 януари , сега е 22, ама ще поживеем и ще видим). 
Колегите на мъжа ми в Швейцария, вече получават втората доза на ваксината. Но въпрос на приоритет и организация, а този път Германия не сред най- добрите😕

О чакай, за ваксинирането да добавя, че както съм набрал скорост. Напълно в реда на нещата (от моя гледна точка де) си имат план, понеже ваксини няма за всички за момента. И пак напълно в реда на нещата почваме с персонала и тези над 90, после тези над 80, после над 70 и т.н. Има си категории. Ако не си в дом (щото там някой ще дойде да ти я сложи, като ти дойде редът), трябва сам да се погрижиш за час за слагане на ваксина. Това обаче не става през личен лекар, социален патронаж или нещо подобно. Не, в Бавария примерно пускат сайт, на който да си направиш термин. И който му е дошла тази невероятна идея, сигурно си е мислел за индонезийския подход, където почват с младите първо. Как да си направят хората над 90 години термин в онлайн платформа. Без да ги подценявам, ама това е буквално най-лесният начин да ги изключиш от ваксинацията тях. В други провинции имало специален телефон за часове. Естествено на телефонът никой не отговарял, пък и сървърът се бил претоварил и една седмица хората не могат да си уредят час. 

С две думи, хакер бабичките са свалили сървъра 😄 (това за разведряване на обстановката)

• Харесвам 5
  • Смея се 3
Публикувано:
преди 3 минути , ivailo_radev каза:

О чакай, за ваксинирането да добавя, че както съм набрал скорост. Напълно в реда на нещата (от моя гледна точка де) си имат план, понеже ваксини няма за всички за момента. И пак напълно в реда на нещата почваме с персонала и тези над 90, после тези над 80, после над 70 и т.н. Има си категории. Ако не си в дом (щото там някой ще дойде да ти я сложи, като ти дойде редът), трябва сам да се погрижиш за час за слагане на ваксина. Това обаче не става през личен лекар, социален патронаж или нещо подобно. Не, в Бавария примерно пускат сайт, на който да си направиш термин. И който му е дошла тази невероятна идея, сигурно си е мислел за индонезийския подход, където почват с младите първо. Как да си направят хората над 90 години термин в онлайн платформа. Без да ги подценявам, ама това е буквално най-лесният начин да ги изключиш от ваксинацията тях. В други провинции имало специален телефон за часове. Естествено на телефонът никой не отговарял, пък и сървърът се бил претоварил и една седмица хората не могат да си уредят час. 

С две думи, хакер бабичките са свалили сървъра 😄 (това за разведряване на обстановката)

Започвам да се плаша когато дори държава, считана за световен пример за организираност, не успява да се организира добре 🙂 Но там поне се учат от грешките си.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 45 минути , ivailo_radev каза:

Айде, излях си душата 😄

Това което се случва в Германия е трагично.Сестра ми живее в Мюнхен и от понеделник в градския транспорт, магазини може да се влиза само с маска Ffp2,това важи за Bayern.Чета вчера, че Меркел мислила локдауна да се удължи до Великден, и вече нервите ми не издържат от цялата простотия!!!Същевременно много наши колеги(немци)  смятат мерките за правилни.Дори една колежка се изказа ,че с тези мерки правителството ни спасявало живота....да ама не..няма никакъв ефект от скапаните им мерки!

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 3 минути , Брани каза:

Започвам да се плаша когато дори държава, считана за световен пример за организираност, не успява да се организира добре 🙂 Но там поне се учат от грешките си.

Брани, страхотно се учат. Понеже не им падат числата, въпреки над 2 месеца локдаун, баба Меркел има предложение. Нови два месеца локдаун. 😄 Все едно да ти свърши бензинът на колата и да не върви вече и ти понеже нямаш никакъв опит с коли, да смениш гумите. Тя естествено няма да тръгне, но ти вече знаеш какво да правиш. И сменяш пак гумите 😄 Тук вече знам, че доста хиперболизирам де, ама то не може само сълзи 🙂

• Харесвам 5
  • Шок 2
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 36 минути , DaBo каза:

Вчера или онзи ден имаше статия в немската преса, че в една от провинциите започват разговори с етичната комисия по повод ваксинацията на определени групи хора да я направят задължителна - едната група беше точно работещите в социалните домове и подобни структури. Казваше се, че там персоналът масово отказва ваксинация, а смъртността сред възрастните хора в тези места е най-голяма. Като е започнала една провинция, ще започнат и другите. 
Иначе съм съгласна за политическия оттенък при управление на пандемията. Сега при ваксините доста си личи.
Съвсем се влошиха нещата и с тези нови мутации - вече официално са 5 на брой - английска, южноамериканска, бразилска, датска и малайзийска. Поне засега са тези. Били само по-заразни уж. А следващите мутации какви ли ще са?...

Този вирус е като операционна програма - непрекъснато се ъпгрейдва. И навсякъде се опитват да се справят краткосрочно, за дългосрочна стратегия никой не говори. То може би и не може да се направи такава, не знам. Не искам да съм на мястото на нито един управляващ по света сега. 

Имам приятелка която работи в старчески дом във Фюсен, абсолютно целия персонал е отказал да се ваксинира. 

• Харесвам 2
Публикувано:

Не знам колко ще си вземат поука от грешките си, но според мен всяко следващо решение е отражение на безпомощност и отчаяние. 
Аз съм привърженик на  мерките, като носене на маска, миене на ръце, намаляване на соц. контакти, но те започнаха да си измислят какви ли не правила и изобщо никой не контролира какво се спазва. 

Не знам как е в Баден Вюртемберг със запзването за час за ваксиниране, но имам доста познати които искат да се ваксинират и някой са в рискови групи, но още не могат да си запазят час. 
В нас не се гледа телевизия от години, но сега си пускаме когато има изказвания на някой политици , просто ей така да се забавляваме и развеселяване 😂

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 32 минути , ven62 каза:

Е-е-е, как без руски.

Всъщност това е най-големия и най-стария нов щам на вируса.

Ще извиняваш, ама тук вече яко сбърка.

Най-голям и (особено) най-стар щам съвсем очевидно е македонският. Дори и децата го знаят.

• Харесвам 5
  • Браво 2
  • Смея се 17
Публикувано:
Преди 1 час, DaBo каза:

Още миналата година февруари-март се говореше,

че този вирус е като всички останали....

че мутацията му ще протече, като при всички познати отпреди подобни вирусни инфекции...

че вируса ще мутира и ще стане по-заразен, но ще стане по-малко смъртоносен, защото вируса не цели да убива приемника си, а цели да може да се размножава....

че ако вируса убива, той ще се самоограничи, от друга страна, ако мутира и стане по-заразен, той ще стане по-безвреден и т.н и т.н.

Интересно защо това нещо, като го казват вирусулози никой не ги чува, но пък всички се плашат сега, като им се каже, че вируса е по-заразен и че има нови мутации?

Голяма част от тия мутации (често неправилно наричани щамове) са познати доста месеци преди да бъдат "обявени официално" и не са изненада.

• Харесвам 13
Публикувано:
преди 1 час, ivailo_radev каза:

Не се е провалила Германия, това са 'особеностите на вируса. Пролетта вируса не се беше разпространил достатъчно добре и навсякъде в Германия.

Той рано или късно си намира път до домовете за възрастни и там прави най големите поражения.

В Белгия я играем тази игра от февруари, март. В момента ваксинират първо жителите и персонала на домовете за възрастни и след това е наред медицинския персонал в болниците, лекарските практики, обсужващ персонал в социалната сфера, 65+ и хора с рискови заболявания.

Главно възрастните от домовете и тези на 65+ пълнят болниците и интензивните.

Персоналът на домовете не отказва ваксинация, сигурно защото го преживява този кошмар вече почти година и е изтощен. От възрастните в домовете рядко се случва някой да откаже ваксинация, един на 100. В домовете вирусът прониква гравно чрез безсимтомен парсонал и чрез болниците. Роднините, които посещават близките си в домовете са много ограничени и се спазват строги правила. Ако има случаи на корана в съответния дом, спират посещенията за да не се изнасе евентуално вируса навън. 

Публикувано:
преди 6 минути , zon каза:

Не се е провалила Германия, това са 'особеностите на вируса. Пролетта вируса не се беше разпространил достатъчно добре и навсякъде в Германия.

Той рано или късно си намира път до домовете за възрастни и там прави най големите поражения.

В Белгия я играем тази игра от февруари, март. В момента ваксинират първо жителите и персонала на домовете за възрастни и след това е наред медицинския персонал в болниците, лекарските практики, обсужващ персонал в социалната сфера, 65+ и хора с рискови заболявания.

Главно възрастните от домовете и тези на 65+ пълнят болниците и интензивните.

Персоналът на домовете не отказва ваксинация, сигурно защото го преживява този кошмар вече почти година и е изтощен. От възрастните в домовете рядко се случва някой да откаже ваксинация, един на 100. В домовете вирусът прониква гравно чрез безсимтомен парсонал и чрез болниците. Роднините, които посещават близките си в домовете са много ограничени и се спазват строги правила. Ако има случаи на корана в съответния дом, спират посещенията за да не се изнасе евентуално вируса навън. 

Еми за мен това е провалът - че тези неща се знаят и не са тайна. Безсимптомните от персонала се хващат с антигенни тестове. Не всички, ама една голяма част щяха да бъдат хванати. Ама няма ресурс, понеже ловим нарушители в гората. Маникюристката на жена ми даде 1800 евро за плексигласови паравани, специални ръкави и не знам си какво. Кабинетът и стана като секретна лаборатория. Обаче в началото на ноември ги затвориха, въпреки, че от RKI пуснаха статистика, в която показват, че от маникюристи, фризьори и т.н. почти няма заразявания. Тя жена ми и сама ще си изреже ноктите, ама това момиче друг доход няма. И вече е отчаяна.  А грешка - преди да ги затворят им обещаха, че ще им дадат помощи (75% от миналогодишния оборот или нещо подобно) за периода на локдаун. До момента тя не е получила още нищо, но пък вече са изплатени на 7% от заявилите помощи. Ама за ноември само, понеже ноември системата им се скапа, декември дойдоха празници и сега през януари май почват да изплащат помощите. Та това е провала. Аз не говоря само за един аспект, а за цялостно грешни приоритети при мерките. И то пак казвам - това им беше казвано многократно от лекарски и всякакви други съюзи, а не от интернет професори като мен 🙂

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 26 минути , boogy83 каза:

Още миналата година февруари-март се говореше,

че този вирус е като всички останали....

че мутацията му ще протече, като при всички познати отпреди подобни вирусни инфекции...

че вируса ще мутира и ще стане по-заразен, но ще стане по-малко смъртоносен, защото вируса не цели да убива приемника си, а цели да може да се размножава....

че ако вируса убива, той ще се самоограничи, от друга страна, ако мутира и стане по-заразен, той ще стане по-безвреден и т.н и т.н.

Интересно защо това нещо, като го казват вирусулози никой не ги чува, но пък всички се плашат сега, като им се каже, че вируса е по-заразен и че има нови мутации?

Голяма част от тия мутации (често неправилно наричани щамове) са познати доста месеци преди да бъдат "обявени официално" и не са изненада.

Абе, дано не съм права, ама, имам чувството, че някой се грижи за тоя вирус...

• Харесвам 12
  • Браво 1
  • Смея се 1
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.