Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:

Абе и моето детство мина без молове, круизи , море в Гърция и т.н. ама все пак я се сетете какво се случи след 11.09 - скенери, проверки, течности, ножички, нокторезачки.... та и до сега си останаха. А и до днес хората като видят мюсюлманин в самолета и го оглеждат като потенциален член на Ал Кайда.

Та... не мисля че @slujitel е много далече от това какво ще се случи за в бъдеще . Ще си пътуваме години наред ( към то десетки години) с маски, ще си имаме имунизационни паспорти които ще станат част от пътуванията ( с ваксини я за Ковид 19 , я за 20, я за 35) а и не дай си боже някой да се разкашля на публично ... място.... 

• Харесвам 9
Публикувано:
преди 40 минути , Emil Chakalov каза:

Явно виждате светлобъдеще.Аз пък не.Като бях малък-преди 40-на години все в мола си седях.Не мога да си представя как бих си изкарал детството без карибски круиз,сафари в Африка и няколко морета в Гърция.Пък да не мога и на фитнес да отида.Добре,че театър в Троян имаше веднъж месечно и то на местните самодейци,та не ми е липсвал много.Пък сега всичките свободи им отнеха.

Е, на теб явно не ти липсват пътуванията,  но не всички сме така. Аз пък си искам Африка,  Карибите и не ми се живее без пътуванията.  Само на работа и в къщи.

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 6 минути , funny каза:

Абе и моето детство мина без молове, круизи , море в Гърция и т.н. ама все пак я се сетете какво се случи след 11.09 - скенери, проверки, течности, ножички, нокторезачки.... та и до сега си останаха. А и до днес хората като видят мюсюлманин в самолета и го оглеждат като потенциален член на Ал Кайда.

Та... не мисля че @slujitel е много далече от това какво ще се случи за в бъдеще . Ще си пътуваме години наред ( към то десетки години) с маски, ще си имаме имунизационни паспорти които ще станат част от пътуванията ( с ваксини я за Ковид 19 , я за 20, я за 35) а и не дай си боже някой да се разкашля на публично ... място.... 

Между двете неща има доста съществени разлики. Човечеството се е преборило с доста по-опасни болести, въпрос на време е, и то не много дълго да се приключи и с ковид. Било то чрез масова имунизация, било то чрез лекарства. Икономическите последици вероятно ще са по-неприятни и по-дългосрочни. Не сме първите в тази ситуация, в Азия от доста време си носят маски когато се налага (дори само заради мръсния въздух), пък оцеляват и не се десоциализират.

Сигурността по летищата е съвсем друга тема и там риска си е перманентен и на практика не може да се елиминира, не и на нивото на човешкото съзнание на което сме. Та затова и мерките ще са си перманентни. И засега се оказва, че мерките вършат добра работа. Явно достатъчно затрудняват тези, вършещи глупости та се пренасочиха към метро, публични места и т.н. Предполагам всеки би изтърпял неудобствата от проверките срещу много по-малкия риск да му взривят самолета да речем.

• Харесвам 9
  • Браво 1
Публикувано:
преди 16 минути , logist13 каза:

И засега се оказва, че мерките вършат добра работа.

И с това не съм съгласна много ама е извън правилата на форума да се обоснова. Иначе по-сериозните мерки не действат ни в Гемания ни в Англия , Испания, Италия , но тук по мистериозни причини действат ( в предвид и че почти не се спазват и пак действат). Ама това е .... който си го може си го може :grin:

• Харесвам 9
  • Браво 1
Публикувано:

Според мен нещата ще се нормализират. 

Без да намесвам политика (тъй като е против правилата на форума) - вече се вижда и става ясно, че правителствата едва удържат нещата с т.нар пандемия, и се появяват най-различни нови супер-дупер-заразни щамове. Рано или късно, хората ще се усетят, че това не може да продължава така, че огромно перо в приходите им е туризма. А като няма туристи няма и пари.

Мерките не дават никакъв резултат, има един куп изследвания за ефектите от лодкауните като цяло, и те са посока, че локдауните водят до много по-сериозни проблеми, от опасността да се заразиш.

Тъй като непрекъснато ни се спуска частична информация по отношение на заразата, и хората почват да стават все по-ошашавени. Всъщност нормално е хората да са стреснати, тъй като ако денонощно в продължение на 1г те облъчват, рано или късно поддаваш.

Та, нещата ще се оправят и всичко ще бъде относително по старому, аз съм оптимист. 🙂

пс. вчера в Италия 50 хил ресторанта са отворили, въпреки мерките.  

• Харесвам 9
  • Благодаря 1
Публикувано:

Мангъров каза нещо по повод мерките и тяхното действие, ама хайде. 

Емо, ако за теб това, което сме изгубили е само мол и Кариби, съжалявам да го чуя. Много повече е. Иначе, са разлика от вашите деца, моите спазват мерките и не се срещат с другите. Щото, аз не съм съгласна с мерките, ама ги спазвам, и съм възпитала децата да са отговорни. Големия син пък никога не е ходил в мол без мен, а с мен ходи на кино. И аз посещавам само за това моловете. И съжалявам, че принизихте децата и какво са изгубили като социални контакти до невъзможността да се ходи на мол. 

• Харесвам 7
Публикувано:

Хубаво де, като имаме предвид ограниченията на форума и не говорим за политика, какво предлагате всички ние да направим? Практически имам предвид

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 43 минути , luba_rizova каза:

Мангъров каза нещо по повод мерките и тяхното действие, ама хайде. 

Емо, ако за теб това, което сме изгубили е само мол и Кариби, съжалявам да го чуя. Много повече е. Иначе, са разлика от вашите деца, моите спазват мерките и не се срещат с другите. Щото, аз не съм съгласна с мерките, ама ги спазвам, и съм възпитала децата да са отговорни. Големия син пък никога не е ходил в мол без мен, а с мен ходи на кино. И аз посещавам само за това моловете. И съжалявам, че принизихте децата и какво са изгубили като социални контакти до невъзможността да се ходи на мол. 

В мерките няма забрана на децата да се срещат с други деца. Нито има забрана да ходят да играят навън, нито има забрана да си ходят на гости. Та проблема явно не е в децата, а в родителите. Ако родителите приемат спокойно ситуацията, така ще я приемат и децата. Ако родителите са ошашавени, такива ще са и децата, личния пример е много важен. Отговорното спазване на мерките не означава да си стоиш заключен в къщи и да не се срещаш с други хора. И не върви никак да се оплакваме докато има места на които наистина не можеш да излезеш от къщи освен да отидеш до хранителния магазин или аптеката. А онези хора, с доста по-сериозните ограничения, също имат деца.

• Харесвам 16
  • Браво 3
Публикувано:
преди 12 минути , neuromancer каза:

Хубаво де, като имаме предвид ограниченията на форума и не говорим за политика, какво предлагате всички ние да направим? Практически имам предвид

Ти си приливигирован. В Бразилия е лято 🙂

Кайпириня и плаж. Другото ще се нареди 🙂

• Харесвам 2
Публикувано:

Можеш да излезеш от къщи, излизаш, можеш да правиш каквото си искаш, но за мен ограничаване на контакти значи ограничаване на контакти. След като не може да ходят на училище, за да не се заразят, защо някой си мисли, че е много ок да се събират на тумби? Това е повече от лицемерно. И е хубаво да правиш нравствени поучения, ама като погледнеш в собствения си двор да се окаже, че правилата са супер, ама за други хора. 

В къщи изобщо никой не е паникьосан и не говори за вируса. Но, не се събираме с приятели, защото сме отговорни. Мен не ме е страх, аз изкарах вируса. Заради тях е. Същото е и за децата, никой не им забранява, но те просто смятат, че в тази ситуация не е ок да се събират. Независимо дали смятат, че е правилно или не. Та, отдавна съм забелязала, че само се сочи с пръст как всички други хора били недисциплинирани или недоволни без причина, когато самите ние не сме. 

П. С. Нищо не можем да направим, но аз лично, ако големите не се върнат на училище, ще организирам бунт. Дори и от тук е видно, че неходенето на училище е безмислено. 

• Харесвам 10
Публикувано:
преди 20 минути , neuromancer каза:

Ами да я затворим тази тема. Въпреки че в началото вярвах, че има смисъл от нея. 

И хората от скука да вземат да попишат за планираните или даже осъществени пътувания. Може даже да си направим някакъв атлас, на който да се тагваме, че сме ходили през 2020-2021 и ако някой има бърз въпрос, да има бегла представа към кой да го запрати.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 6 минути , Lindt каза:

Ами да я затворим тази тема. Въпреки че в началото вярвах, че има смисъл от нея. 

И хората от скука да вземат да попишат за планираните или даже осъществени пътувания. Може даже да си направим някакъв атлас, на който да се тагваме, че сме ходили през 2020-2021 и ако някой има бърз въпрос, да има бегла представа към кой да го запрати.

E как така ще я затваряме! Аз къде ще се самоизтъквам!

• Харесвам 2
  • Смея се 9
Публикувано:
преди 12 минути , luba_rizova каза:

Можеш да излезеш от къщи, излизаш, можеш да правиш каквото си искаш, но за мен ограничаване на контакти значи ограничаване на контакти. След като не може да ходят на училище, за да не се заразят, защо някой си мисли, че е много ок да се събират на тумби? Това е повече от лицемерно. И е хубаво да правиш нравствени поучения, ама като погледнеш в собствения си двор да се окаже, че правилата са супер, ама за други хора. 

В къщи изобщо никой не е паникьосан и не говори за вируса. Но, не се събираме с приятели, защото сме отговорни. Мен не ме е страх, аз изкарах вируса. Заради тях е. Същото е и за децата, никой не им забранява, но те просто смятат, че в тази ситуация не е ок да се събират. Независимо дали смятат, че е правилно или не. Та, отдавна съм забелязала, че само се сочи с пръст как всички други хора били недисциплинирани или недоволни без причина, когато самите ние не сме. 

П. С. Нищо не можем да направим, но аз лично, ако големите не се върнат на училище, ще организирам бунт. Дори и от тук е видно, че неходенето на училище е безмислено. 

Никак не е трудно да схванеш каква е разликата между това, да затвориш 25-30 деца в тясна, задушлива и непроветрива стая и това да се съберат 10-на деца да играят на площадката навън. И това децата отиващи на училище да се тъпчат из градския транспорт и това децата отиващи на площадката да се разходят пеша за 5 минутки. И защо едното е проблемно в сегашната ситуация, а другото не е. Стига ми по темата, който разбрал, разбрал.

• Харесвам 15
Публикувано:
преди 4 минути , Lindt каза:

Ами в темата за гладене 🙂

Там вече блесна, чак ни скри шапките. 

И аз искам теми за пътувания, но Малдиви и други континенти не са ми във възможностите и съответно плановете. Всеки от нас нещо си поглежда и човърка като планче, но не се вглъбява и си трае ... каквото стане. Малко като риби на сухо сме. Февруари-март обаче ще ви питам как да стигна от Варна някъде във Франция с един полет, че преди няколко дни и аз като Ивайло Радев теглих една м...йна на Меркел и затворих всички прозорци на идеята си🙂

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 18 минути , logist13 каза:

Никак не е трудно да схванеш каква е разликата между това, да затвориш 25-30 деца в тясна, задушлива и непроветрива стая и това да се съберат 10-на деца да играят на площадката навън. И това децата отиващи на училище да се тъпчат из градския транспорт и това децата отиващи на площадката да се разходят пеша за 5 минутки. И защо едното е проблемно в сегашната ситуация, а другото не е. Стига ми по темата, който разбрал, разбрал.

Не участвам в разговора, но си мисля че твърде много си личат работните обвързаности на участващите. Извинете, но при вас мисля, че работите в образованието, най-вероятно сте университетски преподавател или друга професия, работеща с деца. При всяко положение учителите и университетските преподаватели постоянно настояват децата да не ходят на присъствени занятия, а честно казано те са заинтерисована страна и не би трябвало тяхното мнение да е определящо. Ще се изненадам, ако сте с друга професия, защото просто от дълго време не съм видяла някой, който да не е пряко заинтересован и да иска децата да са си в къщи. За протокола - аз нямам малки деца и съм без предпочитания.

• Харесвам 10
Публикувано:
преди 20 минути , logist13 каза:

да затвориш 25-30 деца в тясна, задушлива и непроветрива стая

Айде сега , ние като сме учили по 35 деца в стая на времето да не би да сме пострадали от "задушливите и непроветриви стаи".

То хубаво всеки си има мнение по ковид "ситуацията" ама айде да не прихващаме стокхолмския синдром и да твърдим колко ни е хубаво сега че децата стоят на проветрено в къщи, не ходят по "гадните молове" , не  се тъпчат в градския транспорт и подобни. 

• Харесвам 11
Публикувано:
преди 19 минути , ДиянаВ каза:

Там вече блесна, чак ни скри шапките. 

И аз искам теми за пътувания, но Малдиви и други континенти не са ми във възможностите и съответно плановете. Всеки от нас нещо си поглежда и човърка като планче, но не се вглъбява и си трае ... каквото стане. Малко като риби на сухо сме. Февруари-март обаче ще ви питам как да стигна от Варна някъде във Франция с един полет, че преди няколко дни и аз като Ивайло Радев теглих една м...йна на Меркел и затворих всички прозорци на идеята си🙂

Предполагам, че зависи от интересите. За нас пролет - лято ще е по-лесно от сега, защото така или иначе предпочитанията ни са занимания на открито и събуждащата се природа е чудесен фон. Така че на този или друг континент все ще ми е ок. Само че малко ми писна от всичките мерки  и обсъждането им, та наистина ми се иска просто да видя как живеят хората извън ЕС. Иначе културният и дори кулинарният туризъм са под сериозен въпрос и не бих залагала много на тях. 

Не вярвам, че всеки си човърка нещо и точно това ме тревожи. Защото проблемът не е, че нямаме право да общуваме, а че вече не знаем за какво да си говорим и сме си загърбили обичайните вълнения. И планирането на пътуване, обсъждането и разпитването е оставено за последния момент и смотано набързо, за само ако потрябва. Поне моите впечатления са, че по някаква причина от всички магеланци, с които се виждаме, с никой не сме обсъдили и едно от осъществените пътувания. Все едно е станало неудобна и деликатна тема да си отишъл някъде или още по-лошо - скучна за останалите. 

• Харесвам 2
Публикувано:

На мен пък ми омръзна да си стоя в къщи. От 13.03.2020 съм хоум офис и леко започнах да си намразвам къщата 🙂 от едната стая в другата, това вече на нищо не прилича... накрая съвсем ще ми писне, ще взема едно въже, ще го метна на липата в двора и ще си направя люлка. Ако пак не мога да отида април до Мон Сен Мишел, ако отново трябва да стоя в къщи 17 дни отпуск, ако отново похарча парите за пътуването за глупости и трябва да ги спестявам на нова сметка... към люлката ще добавя и автомобилна гума за разкош 😄

Не ми харесва, че не мога да пътувам и да се събирам с приятели, това е.

• Харесвам 10
Публикувано: (редактирано)
преди 8 минути , Lindt каза:

Предполагам, че зависи от интересите. За нас пролет - лято ще е по-лесно от сега, защото така или иначе предпочитанията ни са занимания на открито и събуждащата се природа е чудесен фон. Така че на този или друг континент ми все ще ми е ок. Само че малко ми писна от всичките мерки  и обсъждането им, та наистина ми се иска просто да видя как живеят хората извън ЕС. Иначе културният и дори кулинарният туризъм са под сериозен въпрос и не бих залагала много на тях. 

Не вярвам, че всеки си човърка нещо и точно това ме тревожи. Защото проблемът не е, че нямаме право да общуваме, а че вече не знаем за какво да си говорим и сме си загърбили обичайните вълнения. И планирането на пътуване, обсъждането и разпитването е оставено за последния момент и смотано набързо, за само ако потрябва. Поне моите впечатления са, че по някаква причина от всички магеланци, с които се виждаме, с никой не сме обсъдили и едно от осъществените пътувания. Все едно е станало неудобна и деликатна тема да си отишъл някъде или още по-лошо - скучна за останалите. 

Че почти не си говори човек за пътувания извън тук, да, ама кой пък ни е забранил да общуваме.   (оф, грешно те прочетох.)

А относно това как живеят хората извън ЕС - сестра ти не може ли да ти разкаже за Великобритания!  🙂

Редактирано от Брани
  • Харесвам 1
  • Смея се 4
Публикувано:

Да ви кажа аз съм с дете 5 клас и искам да ходи присъствено на училище. В момента обаче, колкото и нерви да ми струва, предпочитам още месец да са вкъщи. Причината е, че от днес премахват забраната за плановия прием в болниците. Според мен те са голям източник на заразяване и искам да видя какво ще е отражението й върху заболеваемостта при махането на тази мярка, без децата да са на училище. Пристрастна съм за децата, но не мога ей така да кажа, че спирането им от училище не влияе.

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 22 минути , Роми каза:

Не участвам в разговора, но си мисля че твърде много си личат работните обвързаности на участващите. Извинете, но при вас мисля, че работите в образованието, най-вероятно сте университетски преподавател или друга професия, работеща с деца. При всяко положение учителите и университетските преподаватели постоянно настояват децата да не ходят на присъствени занятия, а честно казано те са заинтерисована страна и не би трябвало тяхното мнение да е определящо. Ще се изненадам, ако сте с друга професия, защото просто от дълго време не съм видяла някой, който да не е пряко заинтересован и да иска децата да са си в къщи. За протокола - аз нямам малки деца и съм без предпочитания.

Слава богу нямам нищо общо с образователната система, освен децата. И не забелязвам да имат някакви големи драми с онлайн обучението или пък социалните контакти.

преди 19 минути , funny каза:

Айде сега , ние като сме учили по 35 деца в стая на времето да не би да сме пострадали от "задушливите и непроветриви стаи".

То хубаво всеки си има мнение по ковид "ситуацията" ама айде да не прихващаме стокхолмския синдром и да твърдим колко ни е хубаво сега че децата стоят на проветрено в къщи, не ходят по "гадните молове" , не  се тъпчат в градския транспорт и подобни. 

Всяка година има грипни ваканции, т.е. когато се наложи децата трябва да си постоят в къщи. Нищо по-различно не се случва, само престоят в къщи е малко по-дълъг. И никой не твърди, че е хубаво, налага се да е така. Защото хората умиращи пред болниците бяха още по-грозна и неприятна ситуация. Достатъчно научни изследвания излязоха доказващи сериозния принос на училищата за разпространение на заразата. Нещо повече, май се оказва, че и за децата не е толкова безобидно. Снощи в централните новини наши доктори коментираха, че у нас има вече към 20-30 сериозно засегнати от короната деца. Може и да ви се виждат малко, ама за родителите на засегнатите деца едва ли е така.

• Харесвам 14
Публикувано:
преди 2 минути , Брани каза:

Че почти не си говори човек за пътувания извън тук, да, ама кой пък ни е забранил да общуваме.

А относно това как живеят хората извън ЕС - сестра ти не може ли да ти разкаже за Великобритания!  🙂

Ами Лора не може да ми разкаже 🤣 Тя се върна миналия октомври и макар че периодично прави много амбициозни планове да отиде до UK и да си оправи разни административни казуси, за 1 година така и не успя да го постигне. По-веселите случаи бяха опитите да изкара две седмици на Канарите, за да влезе в Англия без карантина, което бе прекъснато от пълен локдаун из Европа и аварийно прибиране. А следващия опит след изкаран ковид да отиде и да си направи спокойно тест на място, последван от невероятния нов щам и отмяна на всичките й полети + липса на прием във всички места, но които трябва да отиде физически. 

• Шок 3
Публикувано:

Е, то на кой му харесва ситуацията, но "и това ще мине". На всички ни е писнало поради една или друга причина, но пък казват, че най-тъмно е преди да се съмне, нали?

При нас има директни полети до Малдиви, Занзибар, Египет, Доминикана, Дубай, Тайланд, сега пускат Индия..., но на нито едно от тези места не ни се ходи, ако искате вярвайте.

Иначе си подготвям програма за Ирландия, после ще се прехвърля за Исландия, след това Норвегия. Имам доста добра програма за Япония, но ми се иска лекичко да я променя. Та така! Но пък имаме билети за Португалия, а все още си нямам никаква идея какво ще правим 10 дена, ако вземем пък, че отидем. 😂

• Харесвам 12
  • Браво 1
Публикувано:
преди 1 час, logist13 каза:

И не върви никак да се оплакваме докато има места на които наистина не можеш да излезеш от къщи освен да отидеш до хранителния магазин или аптеката. А онези хора, с доста по-сериозните ограничения, също имат деца.

Не ми звучи добре тоя аргумент. Това, че има места по света където нещо се приема и се прави (къде насила къде пожелание) не означава, че ние тук трябва да ги приемем ей така....

В училище едно време това поне научих:

-Ми мятах камъни по прозорците, щото и Пешо мяташе...-казва ученикът.

-Ами Пешо, ако скочи от 8-мия етаж ти ще скочиш ли? Нямаш ли глава на раменете си? Защо се оправдаваш с Пешо?-хока го учителят.

Относно ходенето на училище и събирането в градинките...не мисля, че може и трябва да се сравнява. В училище щеш не щеш се събираш и с лоши и добри съученици, това те учи за нещата, които да очакваш в живота. В градинката се събират децата с еднакво мислене и които са си приятелчета...това не е истинския живот. В училище се учиш да работиш в екип със всички, с лоши и добри, другото те учи на разделение между хората...нещо като събирането на агитки на левски и цска....те като се срещнат няма да работят заедно, а ще се ступат едни други.

• Харесвам 8
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.