Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:

Последните страници затвърдиха абсолютната ми любов към @Георги, нищо че той винаги е прав, а аз  примерно много рядко 😉

Няма нищо забавно в мрънкането. 

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 17 минути , Брани каза:

И аз смятам, че няма нищо лошо в това човек да отиде на психолог.

А много хора така и не правят разлика между психолог и психиатър.

Моят приятел Кърт Вонегът веднъж каза:

“Господи, дари ме със спокойствието да приема нещата, които не мога да променя, със смелостта да променя нещата, които мога и с мъдростта винаги да мога да направя разликата между тях.”

Не е хубаво, човек да стои толкова време вкъщи, ама що не прочетете по една книга, вместо да рисувате бъдещето в черни краски? Отрицателните мисли водят до отделянето на кортизол, а това влошава имунитета. Та ... отворете книга. Сега съм подхванал една на руския дисидент Владимир Буковски. В родината си тоя човек е прекарал повече време в затвора, отколкото на свобода. Даже е написал книга с "колега" психиатър от затвора в помощ на други колеги. Не се е пречупил. 

Нова книга ухае хубаво. Прочетената - дваж по-хубаво. Тя разказва и историята на читателя си. Като има криза в пътуванията, да не е дошъл краят на света?

• Харесвам 22
Публикувано:
преди 8 минути , neuromancer каза:

В тази връзка, в България като стигнат до ваксиниране на обикновени хора, не здравни работници, на средна възраст, пишете едно съобщение да ходя на ваксинационен туризъм.

Че тука от много скандали още не е ясно кога ще почнат даже

Имаш ли си любим модел ваксина че не е ясно дали ще имаме от всички 🙂

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 5 минути , neuromancer каза:

В тази връзка, в България като стигнат до ваксиниране на обикновени хора

Аз ще ти кажа кога - седмица след изчезването на короната ще започне.

• Харесвам 2
  • Смея се 7
Публикувано:
преди 9 минути , neuromancer каза:

В тази връзка, в България като стигнат до ваксиниране на обикновени хора, не здравни работници, на средна възраст, пишете едно съобщение да ходя на ваксинационен туризъм.

Че тука от много скандали още не е ясно кога ще почнат даже

Хората научно отчитат кой докъде е с ваксините тук:

https://ourworldindata.org/covid-vaccinations

Иначе нашенски зевзеци бяха изчислили, че с темпото на ваксиниране у нас ще ни трябват неколкостотин години 🙂 Може и да не са далеч от истината - май искат да стоварят тежестта за ваксинирането на личните лекари. Пък в страните, които се справят добре си оформят ваксинационни центрове, и то по много, тук нищо такова не се случва.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 часа, Emil Chakalov каза:

Лесно ти е,че не живееш в БГ.Тук е срамно и недопустимо да се ходи на психолог.Мисля,че племеника ми се нуждае,но не мога да убедя брат ми.В същото време знае,че и сина ми,и жена ми и аз ходим.Не заради Ковид,а за други проблеми.И да-помагат.

Къде-къде по-лесно е да се мрънка и да се чертаят апокалиптични прогнози.

Знам, че има стигма около психологичното здраве на хората, но в последните години и в България това се променя. Хората започнаха да ходят да психолог, без да си слагат етикети и без да се срамуват и ти си пример за това! И не, на мен не ми е лесно, защото не живея в България. Напротив, и аз разсъждавах така и ми трябваха доста години тук, за да си промеря гледната точка. 

@slujitel - мнението ми по-горе не беше насочено към НИКОЙ конкретно и беше добронамерено предложение и не разбирам защо реши, че е за теб при положение, че ти и аз много рядко комуникираме във форума 🙂, Ясно е, че някои хора по-трудно се справят със случващото се и това е един начин даден човек да се почувства по-добре и да се пребори със страховете си. Ако дори и един човек реши да пробва значи има смисъл от това, което казах. Ако това не е начинът за теб - добре, игнорираш мнението. Аз също игнорирам и не чета негативните мнения (принципно говоря, нямам предвид никой потребител конкрентно), просто защото и аз съм човек и тази черногледщина ми влияе. 

@Rainy Да, ползвала съм много пъти психологични услуги - Cognitive behavior therapy лично на мен много ми помогна пред 5-6 години и тотално ми промени гледната точка, и начина по-който гледам и се справям с проблемите и стреса. Жалко е да чуя, че в UK e така, в Канада и САЩ не и голяма част от хората ходят на терапия, за да се справят с всякакви проблеми. В нашата фирма например имаме на година огромна сума пари само и единствено за mental health терапия за мен и за цялото ми семейство, защото индустрията, в която работя може да те смачка и да те убие. 

Дадох съвет, защото знам,че това помага, но докато човек не го осъзнае за себе си, не може никой друг да му помогне. Не съм слагала етикети на никой и не е конкретно към никой мнението ми . Ако някой реше да отиде, не е нужно да го споделя с приятели, роднини и т.н.. Консултациите може да се осъществяват по скайп сега по-време на пандемията. Жалко е, че хората нямат информация как точно могат да им помогнат тези услуги и някакси всичко се слага под една шапка и му се слага етикет и се обиждаме. 

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 58 минути , slujitel каза:

На всеки 4 години попълвам въпроснлк за разрешение за класифицирана информация,  където един от въпросите е дали съм имала психични проблеми.  Какво според теб да напиша, ако съм посещавала психолог/психиатър? А какво ще се случи, ако имам такива,  ще ми откажат достъп и ще ме уволнят.

Ами все пак това е въпросник, в който ти решаваш какво да попълниш, не някой друг...

В тази връзка си спомних, че в казармата попълвахме въпросници за определяне на психическото състояние. Един от въпросите беше нещо от рода "напоследък излизате ли често от къщи". Голямо мислене му ударих какво да пиша. защото от една страна от един месец въобще не съм стъпвал вкъщи, от друга, ако приемем, че сега живея в казармата, значи, че никога не съм излизал от вкъщи... Та другите въпроси бяха по-ясни, като "Напоследък мислили ли сте за самоубийство", и един колега решил да си направи експеримент и попълнил тенденциозно, после имаше големи разправии могат ли да го пратят караул и чия отговорност ще бъде ако той всъщност не се е майтапил....

Това малко за разведряваме на обстановката, да не се приема сериозно.

• Харесвам 3
  • Смея се 3
Публикувано:
Преди 1 час, AlexandraKo каза:

Ми , да ви кажа, можете да ми се обаждате, спокойно:) Поне, от 30 години съм и психотерапевт, покрай другото. ...

3E5EE549-5214-4453-9B84-0EB6948BF0DD.jpeg

@AlexandraKo, може ли да ми пратиш телефона си на лични, че след снимката на @Георги Матеев от Канарите и последните 3-4 страници на темата ... съвсем откачих.

• Харесвам 2
  • Смея се 16
Публикувано:
преди 2 минути , neuromancer каза:

Ами все пак това е въпросник, в който ти решаваш какво да попълниш, не някой друг...

В тази връзка си спомних, че в казармата попълвахме въпросници за определяне на психическото състояние. Един от въпросите беше нещо от рода "напоследък излизате ли често от къщи". Голямо мислене му ударих какво да пиша. защото от една страна от един месец въобще не съм стъпвал вкъщи, от друга, ако приемем, че сега живея в казармата, значи, че никога не съм излизал от вкъщи... Та другите въпроси бяха по-ясни, като "Напоследък мислили ли сте за самоубийство", и един колега решил да си направи експеримент и попълнил тенденциозно, после имаше големи разправии могат ли да го пратят караул и чия отговорност ще бъде ако той всъщност не се е майтапил....

Това малко за разведряваме на обстановката, да не се приема сериозно.

Това, което пишеш няма нищо общо с това, за което аз говоря.  Не е така, но не мога да обяснявам тук. Аз не мисля,  че  имам неразрешими психични проблеми и нямам нужда от никаква помощ. В момента е това, което е, а какво ще е бъдещето времето ще покаже.  Дали ще се пътува и при какви условия никой не може да каже, а всеки е свободен да вярва в каквото иска.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 6 минути , slujitel каза:

Това, което пишеш няма нищо общо с това, за което аз говоря.  Не е така, но не мога да обяснявам тук. Аз не мисля,  че  имам неразрешими психични проблеми и нямам нужда от никаква помощ. В момента е това, което е, а какво ще е бъдещето времето ще покаже.  Дали ще се пътува и при какви условия никой не може да каже, а всеки е свободен да вярва в каквото иска.

ами аз казах, че е за разведряване и да не се приема сериозно

от друга страна, това, че някой посещава психоаналитик не значи, че има психични проблеми, може да го посещава, за да няма психични проблеми, така че отговор НЕ си е съвсем на място

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 11 минути , slujitel каза:

Ама ти наистина си песимист :wink:

Кой ти е казал, че са неразрешими. Напротив, доколкото прочетох тука хората вярват, че може да ги разрешиш. Даже и конкретни съвети ти дават. :wink:

---

Хора, я по-ведро.

😀

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 1 минута , ven62 каза:

Ама ти наистина си песимист :wink:

Кой ти е казал, че са неразрешими. Напротив, доколкото прочетох тука хората вярват, че може да ги разрешиш. Даже и конкретни съвети ти дават. :wink:

Майтапиш се. Аз по принцип нося на майтап,  но сега съм набрала и не ми е смешно.  Както вече казах,  нека темата остане за мрънкащите за неспазване на мерките и нежелаещите да се ваксинират. Аз наистина няма да пиша повече в тази тема. 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 7 минути , slujitel каза:

Майтапиш се. Аз по принцип нося на майтап,  но сега съм набрала и не ми е смешно.  Както вече казах,  нека темата остане за мрънкащите за неспазване на мерките и нежелаещите да се ваксинират. Аз наистина няма да пиша повече в тази тема. 

Разбира се, че се майтапя, а доколкото има нещичко в шегата - то не е срещу теб.

• Харесвам 2
Публикувано:

Ситуацията в тази тема стана нещо подобно на партийна мантра :  " Който не е с нас е против нас " .

Еми няма как всички да са еднакви . 

И никак, ама никак не е ок някой да определя кой е "специализирана помощ" и кой не е . 

Както преди 2-3 страници казах - темата е "Обща дискусия за COVID-19", а за да има дискусия трябва да се изслушат различни мнения. Иначе ... прекръстете темата на Общо позитивномислие за COVID-19  и преоблема ще е разрешен.

• Харесвам 1
  • Браво 1
Публикувано:

На мен са ми интересни различните гледни точки, и дори поздравявам @Травеолани, че фокусира на нещо,на което се обръща твърде малко внимание. Аз смятам, че пандемията промени живота на почти всички, и терапията може да повлияе позитивно на много хора, дори и оптимисти. Това няма нищо общо с психични проблеми, в много от случаите дори е въпрос на липса на информация и недостатъчно споделяне. Не мисля, че има нужда да се прекратява тема, а ако на някой не му е интересно - просто чете останалите теми и не е нужно специално да акцентира. Мрънкането,че се мрънка, е пак мрънкане 🙂 А всички сме хора и всички го правим, не само по повод ковид. Иначе аз днес си разсъждавах над някакви по-прозаични неща. Хора, с които се виждах един път в месеца, тази година съм видяла веднъж. Тези, които виждах всяка седмица, продължавам да виждам дори по-често. И не говорим за хора, които специално са се пазили или се страхуват. Сякаш се смениха приоритетите, и някак хората си позволиха да не бъдат толкова социални и да прекратят контакти,които не са им били пълноценни до преди това. За някои от тях съжалявам, за други- и аз се чувствам по-добре, и времето ми показа,че не са ми носили нищо. Отделно имам усещането,че пандемията се използва като оправдание в много от случаите за това дали ти се ходи някъде, дали ти се прави нещо, дори дали ти се работи. Наблюдавах стряскащи случаи на хора, които обвиняват други, че са си позволили да пътуват, а след седмица-две повлечени от вълната, заминават на море в Гърция...При други мои познати пък сякаш виждам някакъв подсъзнателен страх това да свърши - вече до такава степен в зоната си на комфорт да работиш от вкъщи, да не си социален, че не искаш да излезеш от удобната позиция. Другото, на което много се забавлявам е някой като ми каже, че като пътувам по-малко, съм спестила сега много пари 😄 Ами не, не успях, пак си заминаха по други пера. От малкото пътувания, които направих миналата година се убедих в едно - всичко изглежда много страшно преди да тръгнеш,а като стигнеш емоцията пак я има, красотата пак е там, било то и с маска на лицето. За съжаление все още не съм свикнала с това да се случват в последния момент, да не знаеш, утре ще можеш ли да заминеш, и това започна да ме уморява. Плануването много ми липсва, и много ми допадат тези от вас, които са си подготвили предварително планове и информация за мечтаните дестинации, трябва да си възвърна мотивацията и да се захвана и аз.

• Харесвам 15
  • Браво 1
Публикувано:
преди 2 часа, funny каза:

Ситуацията в тази тема стана нещо подобно на партийна мантра :  " Който не е с нас е против нас " .

Добре, защо го приемаш така?

Има хора на противоположно мнение, а не "против вас". На мен пък ми е интересно да си говоря с хора на различно от моето мнение. Така мога да науча нещо, а и получавам поглед от друг ъгъл. Не е казано, че ще се съглася с това мнение, но ми е ценно да видя как различните хора гледат на света. То затова и пътешествията са ни интересни - ако е само за картинки и гледки - ей ти го Дискавъри. Ама аромати, табиети, вкусове, акценти, диалекти, моди, форми ехехееей! Съвсем друго си е.

Аз и новини като гледам си пускам различни източници - че истината е по средата.

С най-велико удоволствие бих си пила питието в компанията на всички участници в темата, дори и тези, не, ами най-вече с тези, с които сме били на различно мение. Всички менния са добре дошли и моля не се отказвайте да пишете. Да, така ще е - ще се нажежават страстите понякога, ще се поуспокояват друг път, но при всички случаи темата е ценна.

Разбирам @Lindt че намеква, че може би щеше да е по-добре да я нямаше тая тема, но я има. И се следи. И явно помага на хората по различен начин.

Честно, има мнения тук, в тази тема, които ми връщат вярата в човешката раса.

• Харесвам 13
  • Браво 1
Публикувано:
преди 6 часа, ven62 каза:

@AlexandraKo, може ли да ми пратиш телефона си на лични, че след снимката на @Георги Матеев от Канарите и последните 3-4 страници на темата ... съвсем откачих.

А тебе пък, нали си ми любимец, ще те успокоявам денонощно:))))):curtsey:

И хора, не го вземайте, толкова насериозно, този разговор тук. Това е само един форум , където анонимността / пълна или частична/, освобождава някои задръжки, които ги има, в живото общуване.

@slujitel, с най-добри чувства към теб, ама недей да го приемаш лично. Говорим си по принцип. И аз съвсем отговорно, мога да кажа, че хората много се промениха, покрай тази истерия. Не знаят на какво да вярват, объркани са, страхуват се. Обяснявам им, че имайки тези страхове, нищо няма да променят. По- добре е да се освободят от тях, да не мислят в тази посока. Песимистът, трудно ще стане оптимист, но поне, да не се оставя на страховете си.

• Харесвам 8
  • Браво 1
Публикувано:
На 17.01.2021 г. в 2:58, FlyTraveler каза:

В началото на ноември една от учителките в класа на дъщеря ми била дала положителен тест един ден след като им е преподавала. Никой не ни уведоми и децата ходиха на училище още два дни след това. Две деца са се заразили и предадоха вируса и на родителите си, които прекараха болеста не особено леко, било то и в домашни условия.

Извинявай, ама това е неубедително. Искаш да кажеш, че тази учителка не се вижда с хора, няма семейство, членовете на което също могат да я заразят, и изобщо живее в някаква стерилна капсула. Когато две събития настъпват едно след друго, не е задължително да има причинно-следствена връзка между тях.

• Харесвам 3
  • Браво 1
Публикувано:
преди 6 часа, samuraika каза:

Добре, защо го приемаш така?

Ооо аз определено не го приемам лично ( макар и целта на някои от последните мнения беше с такава тенденция към несъгласните) иначе бих отговорила на предложението за специализирана помощ лично.

С този си пост се опитах да напомня само че който иска да чете или участва в дискусия, трябва да е готов да чете/получава и различни мнения, защото това е същността на дискусията. 

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 2 часа, Zaro каза:

Извинявай, ама това е неубедително. Искаш да кажеш, че тази учителка не се вижда с хора, няма семейство, членовете на което също могат да я заразят, и изобщо живее в някаква стерилна капсула. Когато две събития настъпват едно след друго, не е задължително да има причинно-следствена връзка между тях.

Да, много неща в представянето на ковид кризата са дразнещи. За училището например защо спряха да съобщават има ли заболели учители и ученици след преустановяване на присъственото обучение какъв процент и т.н. Защо още от 15 септември медиите изтипосваха “карта на случаите” с червени, оранжеви и незнам си какви точки /точно, както през март-април/. Може би, ако бях учител и на моята психика щеше да влияе това. Не казвам, че училището не е източник на заразяване, но нека потокът от информация да не е избираем. Да чуваме данни, както какви са били преди, така и какви са след това, за да можем да сравняваме и съответно убеждаваме в правилността на мерките и ограниченията ни. Също така си мисля, че има и учители, които искат да вършат професията си в клас, но пак така се получава, че чуваме само най-кряскащите индивиди от застарелия им синдикат.

Сега ми е чудно защо от февруари ще се преминава към присъствено обучение на  някои класове /общо 7 от 12 класа/, като точно тогава уж ще почва ваксинирането на учителите и би трябвало да се пазят, докато подейства ваксината.

• Харесвам 3
Публикувано:

И тук постепенно почва да се получава това поляризиране, което го има и в обществото. Ама то ние сме си част от обществото. Трябва да приемаме мненията на другите и да не ги пращаме веднага на психолог, само защото им е писнало да са в локдаун вече. Еми и на мен ми писна и не виждам как тази година ще е по-добре от миналата. Което изобщо не ми попречи миналата да си попътувам. Нека се постараем тук да сме по-различни, понеже определено една голяма част от нас са попътували доста и са отворени към други култури, мнения и характери. Мен примерно в този форум и с пътуванията ме направихте много по-спокоен човек. Преди бях доста по-емоционален и избухлив. Само, да си призная, на @AlexandraKo един път бях запалил, когато въведоха онзи код за влизане в Турция. Бях се запънал тогава като магаре на мост 😄 Ама след тежък работен ден, винаги ми е било като тайно място тук, на което да се разтоваря четейки или правейки планове за пътувания. 

А иначе пратих и аз сестра ми на психолог вчера, ама то нямаше как. Цялата 2020 година ме критикуваше, че сме пътували с жена ми (за наша радост добре си попътувахме), как заради такива като нас умирали хора и т.н. Това като го чуя и откачам, понеже аз навсякъде спазвам всичко, по 1000 теста си правя на мои разноски и съм от март 2020 в хоум офис (писнало ми е). И вчера си говорим, че съм видял в dir.bg, че са хванали в някакви заведения празнуващи. И тя ми съобщава най-тържествено "То ние миналата събота бяхме в един ресторант, че на колега му се роди дете и се събрахме 30-тина човека". След това сподели, че и на нова година е било подобно и още няколко рождени дни е имало така през миналата година. И и казвам: "Добре де, защо ме критикуваше за пътуванията мен миналата година? То вие сте правили по-опасни неща" и ми отговори "Е то само няколко пъти, пък и само колеги и приятели бяхме" ... Та я пратих на психолог и аз. И на на работа я пратих, ама не да я върши, ами да си я гледа. 😄

• Харесвам 11
  • Браво 2
  • Смея се 3
Публикувано:
преди 3 часа, Zaro каза:

Три деца (сега се сетих за още едно) показват меки симптоми 2-3 дни след като са имали два часа подред със заразена учителка, след още 3-4 дни се разболяват родителите им, двама от тях доста сериозно. И няма причинно-следствена връзка? Учителката откъде се е заразила в случая не е важно, важното е, че е предала вируса в клас на ученици, които после са го предали на родителите си. 

Аз не лобирам за масово продължаване на дистанционното обучение. Не харесвам масовите мероприятия, включително и груповия секс. 🙂 🙂 🙂 

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 21 минути , ivailo_radev каза:

Само, да си призная, на @AlexandraKo един път бях запалил, когато въведоха онзи код за влизане в Турция. Бях се запънал тогава като магаре на мост 😄 Ама след тежък работен ден, винаги ми е било като тайно място тук, на което да се разтоваря четейки или правейки планове за пътувания. 

Ааа, или съм го пропуснала, или съм забравила, какво си казал, така че, недей се кОси:))))

Може би, аз тогава, първа се срещнах с този проблем, за това.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 5 минути , AlexandraKo каза:

Ааа, или съм го пропуснала, или съм забравила, какво си казал, така че, недей се кОси:))))

Може би, аз тогава, първа се срещнах с този проблем, за това.

А, аз нищо лошо не съм казал. Аз за мен си паля, ама не обиждам никого 🙂 То са вътрешни експлозии 😄

• Харесвам 1
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.