Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:

Включвам се по въпроса за списъците. Вчера се обадих на личния лекар, за да питам дали е вярно, че личните лекари правят списъци с желаещи да се ваксинират. Отговорът беше: "Никой не ни е казал да правим списъци, ама пациентите започнаха да се обаждат и аз започнах да правя списък, Не че някой знае кога ще се случи."

• Смея се 2
Публикувано:
33 minutes ago, slujitel said:

Аз те разбрах,  но ти не ме разбра.  Никой не говори за ваксиниране на сила. Исках да ти кажа, че само се правят списъци, самото ваксиниране не се знае кога ще е. Един списък нищо не означава като време. 

Странно как се съмняваш във всичко,  което напиша? Освен това не си запознат,  за втори път го казвам.  Нищо лично.

Защото колкото и да сте секретни едва ли сте преди лекарите,  а помня добре кога започнаха да съставят списъците с тях. 

Нищо лично,  просто обичам нещата да се представят коректно.  

• Харесвам 3
Публикувано:

Според мен, ще се случи много по-скоро отколкото някои очакваха-остават дози от отворените флакони( доста хора от предварителните, първи списъци се отказват в последния момент) и гледат да ги използват , вместо да ги изхвърлят.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 5 минути , stanimir каза:

Защото колкото и да сте секретни едва ли сте преди лекарите,  а помня добре кога започнаха да съставят списъците с тях. 

Нищо лично,  просто обичам нещата да се представят коректно.  

За да сме коректни факса за желаещите да се ваксинират е получен при нас на 17.11. А ние сме последна инстанция.  

• Харесвам 1
Публикувано:

На мен ми се вижда съвсем логично да се правят списъци в държавните структури, така държавата добива представа за нагласите и оттам за организацията по ваксиниране в следващите месеци. Един вид социологическо проучване, но без да дава пари за него 🙂

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 49 минути , stotan каза:

Включвам се по въпроса за списъците. Вчера се обадих на личния лекар, за да питам дали е вярно, че личните лекари правят списъци с желаещи да се ваксинират. Отговорът беше: "Никой не ни е казал да правим списъци, ама пациентите започнаха да се обаждат и аз започнах да правя списък, Не че някой знае кога ще се случи."

То самото включване на списъка е индикативно и не те задължава по никакъв начин, нито ти определя дата за задължителна ваксинация.

Успокой топката малко. Не всичко, написано в нета трябва да се приема за чиста монета.

преди 3 часа, ivailo_radev каза:

Споделям още нещо, може да е интересно за някого. Преди няколко дни в Бавария въведоха задължително носене на FFP2 маски на разни места (като градски транспорт примерно). Днес ще видим дали баба Меркел няма да съобщи, че ще важи за цяла Германия. Та в тази връзка един кратък (10-минутен) материал на разследващи журналисти от ARD/ZDF (т.е. държавните телевизии). Оказва се, че март министерството на здравеопазването казва на всички, които могат, да доставят маски за резерв. За да е по-атрактивно, правят изкупната цена на FFP2 маската 4,50 евро. Тъй като обаче им доставят прекалено много (не са го очаквали), те отказват да ги вземат, въпреки че са били поръчани. И сега доставчиците ги съдят да ги откупят и сигурно ще спечелят делото де. Става дума за момента за доста милиони евро, а се очаква да станат над 1 милиард, когато всички си заведат делата. 

Да не ме прати сега някой на психолог, само споделям видеото 😄

(1) Plus Minus – Zum Thema FFP 2 Masken BG - YouTube

Това е феноменална издънка! Но ... за съжаление Западна Европа се напълни с канцеларски плъхове, които могат само да цитират регламенти, ама за практическа работа не ги бива.

Ако имаше местно производство, което богатите държави по цял свят "аристократично" изнесоха в Китай, за което сега ближат рани, нещата щяха да са много по-контролируеми.

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 10 минути , Zaro каза:

То самото включване на списъка е индикативно и не те задължава по никакъв начин, нито ти определя дата за задължителна ваксинация.

Успокой топката малко. Не всичко, написано в нета трябва да се приема за чиста монета.

Не го разбрах това с успокояването на топката. 😀 Аз искам да се ваксинирам, особено ако това е условие за пътуване. В списъка записват само по желание. Аз го споделих, защото ми стана смешно, че се правят списъци, без да се знае има ли нужда в момента от тях.

Публикувано:
В момента, stotan каза:

Не го разбрах това с успокояването на топката. 😀 Аз искам да се ваксинирам, особено ако това е условие за пътуване. В списъка записват само по желание.

И аз не разбрах как съм отговорил на теб. За друг беше :crazy:

Публикувано:
преди 3 часа, Jane* каза:

Работя в голяма (разбирай с няколко хиляден персонал) държавна фирма. Правят списъци с желаещи да се ваксинират?!!?! СПЕШНО. Странно ми е. Нали според Националния план ваксините за по-широк кръг граждани са предвидени след първите три фази, през които ще се ваксинират медици, педагози, социални работници.....и т.н. Изведнъж се оказва, че спешно трябват желаещи да се ваксинират от "широкия кръг" 🧐

Исканата сега от Министерство на здравеопзването информация е за служители в държавната администрация, "които участват в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности, и които желаят да бъдат ваксинирани" и представлява подготовка на фаза 3 от имунизацията. Най-вече се отнася за НАП, Митници и т.н.

• Харесвам 2
Публикувано:

Всеки ваксиниран срещу COVID-19 вече може да получи е-сертификат

https://offnews.bg/zdrave/vseki-vaksiniran-sreshtu-covid-19-veche-mozhe-da-poluchi-e-sertifikat-744255.html?fbclid=IwAR0OUMgjheL2m-2wF76t3ZK7b9SuWF6PkKBGU_GRTSz1wTeyYnUSCujhfL8

И тъй като са малко поръчаните ваксини в  ЕС, само някакви си 2.3.млрд бройки:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/bg/ip_21_51

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 2 минути , Радо каза:

https://offnews.bg/zdrave/vseki-vaksiniran-sreshtu-covid-19-veche-mozhe-da-poluchi-e-sertifikat-744255.html?fbclid=IwAR0OUMgjheL2m-2wF76t3ZK7b9SuWF6PkKBGU_GRTSz1wTeyYnUSCujhfL8

Да де, ама си влизаш в досието, само с КЕП. Ми който няма?

Извадка от горния линк:

"Той подчерта, че достъпът до електронното здравно досие е с електронен подпис, защото това е най-високото ниво на защита. Оттук нататък ще надграждаме системата", посочи той, като допълни, че ще бъдат интегрирани и направленията от лекарите-специалисти от извънболничната помощ."

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 1 минута , AlexandraKo каза:

Извадка от горния линк:

"Той подчерта, че достъпът до електронното здравно досие е с електронен подпис, защото това е най-високото ниво на защита. Оттук нататък ще надграждаме системата", посочи той, като допълни, че ще бъдат интегрирани и направленията от лекарите-специалисти от извънболничната помощ."

Купуваш 🙂

Публикувано:
преди 7 минути , Радо каза:

Не ги разбирам тия хора, вместо да сложат по един чип и да е ясно, пак с бумащини ще се разправяме. :mail1:

Значи все пак чип няма.

А за артисалите ваксини да не стане както @ivailo_radev каза за маските - слагайте си, че сме ги поръчали и платили, да не отиват зян. Ми то короната при вида на тая армия ваксини ще се поболее от ужас.

• Харесвам 1
  • Смея се 2
Публикувано:

в здравното досие може да си влезеш и с ПИК от НАП, правих го наскоро, за да си регистрирам данни за контакти на членове от семейството, както и си активирах разни нотификации

полезно е всеки да си разгледа какво има вътре, че понякога се откриват и доста странни неща

• Харесвам 5
  • Замислям се 2
Публикувано:
преди 9 минути , Zaro каза:

Не ги разбирам тия хора, вместо да сложат по един чип и да е ясно, пак с бумащини ще се разправяме. :mail1:

Значи все пак чип няма.

А за артисалите ваксини да не стане както @ivailo_radev каза за маските - слагайте си, че сме ги поръчали и платили, да не отиват зян. Ми то короната при вида на тая армия ваксини ще се поболее от ужас.

Аз не твърдя, че има директна връзка между евентуалното въвеждане на задължителни точно такива маски и прекалено голямата поръчка. Може да е просто съвпадение. Клоня, че има някаква връзка все пак де.

• Харесвам 4
Публикувано:

след като написах горното, проверих днес и въпреки че продължава да седи опцията за още два начина на вход в Здравното досие /ПИК от НАП и код от НЗОК/, дава грешки с тях, така че май нещата вървят само към електронен подпис - с него си работи и се виждат всички регистрирани медицински дейности, свързани с ЕГН-то, като прегледи от личен лекар, хоспитализации, изписани лекарства по специалните рецепти, стоматологични процедури, изследвания и тн.

• Харесвам 2
Публикувано:

И аз не успях да вляза с ПИК на НАП.

Може да е нещо временно, защото на практика ПИК-а е елекронен подпис, само че обикновен. Ако искат КЕП /квалифициран/, вече ще е друга бира. Само дето няма логика да се иска КЕП при положение, че влизам във всякакви регистри точно с цифрови сертификати последните месеци.

Публикувано:

Чета тук, че вече има мнения за терстовете за антитела.

Бихте ли препоръчали най-добрия в БГ. 

В петък, по друг повод, ще ходя до Рамус и съм решил да си направя един тест. Все се надявам, че съм го искарал този Ковид.

1. Още февруари - дано ми е останало някое и друго антителце.

2. Аз по принцип съм си безсмъртен, втория след @Брани, та ако не съм го изкрал симтомно  зимата, може да съм имал късмет да го изкарам без симтомно.

Май този трябва да искам:

преди 5 минути , jul каза:

И аз не успях да вляза с ПИК на НАП.

Може да е нещо временно, защото на практика ПИК-а е елекронен подпис, само че обикновен. Ако искат КЕП /квалифициран/, вече ще е друга бира. Само дето няма логика да се иска КЕП при положение, че влизам във всякакви регистри точно с цифрови сертификати последните месеци.

Това, къде се влиза и с какво е въпрос на законодателство. И имайки предвид, че здравните лични данни са едни от най-чувствителните, нищо чудно някъде (в закон или наредба)  МЗ да са си забили, че достъпа е само при наличие на КЕП.

Публикувано:
преди 1 час, stotan каза:

В списъка записват само по желание.

A има ли (и къде) списъци, в които може да се запише всеки, който не е от първите три групи, но иска да бъде в резервите, ако някой от групите се откаже и трябва да влязат резервите, за да не бъде загубен мача (изхвърлени ваксините).

Преди 1 час, AlexandraKo каза:

Спокойно. Нищо полезно не пише. Мъжът ми има КЕП и влязохме да видим какво има в досието:

image.png

На имунизации няма нищо, личния лекар си го знаем кой е. В е-направления и е-рецепти също все още няма нищо. От цялата работа се виждат профилактичните прегледи при ЛЛ и кръводаряванията.

• Харесвам 3
Публикувано:

преди 5 минути , bad kid каза:

Evrotrust даваха безплатна регистрация за облачен КЕП миналата година с 5 подписвания....може още да е валидно.

То въпросът е какво работи в крайна сметка.... Имам 5-6 сертификата + КЕП, но борбата с достъпа до разните институции е безмилостно жестока.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 1 минута , chandni каза:

A има ли (и къде) списъци, в които може да се запише всеки, който не е от първите три групи, но иска да бъде в резервите, ако някой от групите се откаже и трябва да влязат резервите, за да не бъде загубен мача (изхвърлени ваксините).

Спокойно. Нищо полезно не пише. Мъжът ми има КЕП и влязохме да видим какво има в досието:

image.png

На имунизации няма нищо, личния лекар си го знаем кой е. В е-направления и е-рецепти също все още няма нищо. От цялата работа се виждат профилактичните прегледи при ЛЛ и кръводаряванията.

А, не съм се притеснила, хич. Имам ги всичките начини на достъп, нали съм от системата.  Ама ако ще е само с КЕП, как хората, дето нямат, ще свалят сертификат за ваксинация?

Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.