Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
Преди 1 час, Радо каза:

Хех. 🙂

Много странни неща се случват по света.

Напр. в Германия са уволнили седем мед. сестри защото не са искали да се ваксинират клик

Но това е по-интересно; на о. Бали карат туристите без маски да правят лицеви опори :клик

Хахаха

Е тя едната дама от Бали сутиен няма, те маска искат да слага 😄

• Харесвам 2
  • Смея се 13
Публикувано:
преди 1 час, Радо каза:

Много странни неща се случват по света.

Напр. в Германия са уволнили седем мед. сестри защото не са искали да се ваксинир

Странни  ? Дали това е точната дума...?

преди 8 часа, Crazy Horse каза:

...Дай на простака малко власт и гледай сеир.

Както добре знаеш, не са редки случаите, когато е лесно да му я дадеш, но  много по-трудно е да му я отнемеш. 

• Харесвам 6
Публикувано:

Следя темата с интерес (както здрав, така и нездрав, но така сме ние от висшето партийно ръководство 😛 ) още от самото начало и все се въздържам да взема отношение, защото по стар форумски обичай, отношението задължително те квалифицира като поддръжник на едната група от спорещи и яростен противник на другата група от спорещи...

Вместо да взимам страна, ще си позволя да разкажа нещо лично. Когато през март миналата година беше обявено извънредно положение в страната, заедно със собственикът на компанията в която работя проведохме много интересен разговор:

Аз: Не се отчайвай, ще намерим начин да преминем и през това...

Той: Да се отчайвам?! Напротив, аз мисля как да извлечем полза от ситуацията и да излезем още по-силни от нея!

Така и стана. Благодарение на хора като този човек, успяхме да превърнем дефекта в ефект и реално увеличихме оборотите с около 10-15% 

Със сигурност не сме единствената компания с подобни резултати, както в страната, така и в чужбина.

Защо пиша всичко това? Пиша го, за да обърна внимание на факта, че слънцето всеки ден изгрява и залязва, а когато имаме късмет можем да се насладим и на изгрева и залеза на луната. Не си спомням някой да се е оплакал от тези явления, въпреки, че реално погледнато е доста досадно всеки път да се случва едно и също нещо и със сигурност ще се намерят хора, които няма да харесат тази цикличност, а други ще я обявят за еманация на световната конспирация. Че откъде накъде слънцето и луната ще си правят каквото искат без да се интересуват от нашето мнение по въпроса?!

Опитвам се да кажа, че не всичко зависи от нас и нашия свободолюбив дух! Ситуацията е безпрецедентна в цял свят, не само в България. Грешни политически решения се вземат в цял свят, не само в България. Има хора подкрепящи епидемичните мерки и такива, които не ги подкрепят в цял свят, не само в България. В крайна сметка не бива да забравяме, че живеем в общества достигнали определена точка на своето еволюционно развитие, а това предполага превес на общността над индивида. Затова е добре да приемем случващото се спокойно, без излишна истерия и в името на общото благо за сметка на личното удобство. 

Затова, дайте да направим от дефекта ефект, вместо да тъпчем на едно и също място... 😉 

• Харесвам 20
  • Браво 9
  • Замислям се 1
Публикувано:
Преди 1 час, ivailo_radev каза:

Е тя едната дама от Бали сутиен няма, те маска искат да слага 😄

Ако знаеш какви недоразумения стават ... 
Това лято в Созопол една вечер на крайбрежната алея увещавам една мадама да ходим другата сутрин заедно на плаж, на "Градина". И тя се нави, обаче казва: "Може, обаче само с маски!"
И аз, нали съм си стар нудяга, веднага приемам: "Никакъв проблем, само с маски!"  На другия отивам на плажа, според уговорката - само с маска. И тя след малко пристига, ама освен маската,  сложила и бански, при това цял бански, че и шапка, с широка периферия  ... Еми малко неловко се получи. :scratch_one-s_head:

• Харесвам 1
  • Смея се 21
Публикувано:
преди 57 минути , Duke каза:

...Затова, дайте да направим от дефекта ефект,..

Дуко, ами аз поне за себе си го правя още от началото на  истерията. Някое и друго ремонтче, отлагано заради уж по-важни пътувания, акцент върху един език, скитания из България, отлагани за "като се пенсионираме", увеличих позициите в малко фармация...такива ми ти работи 🙂 

Преди 1 час, Duke каза:

...вместо да тъпчем на едно и също място...

Както пееше Бардът:

- Бег на месте общепримиряющий :)))

Публикувано:
преди 59 минути , Фил каза:

Ако знаеш какви недоразумения стават ... 
Това лято в Созопол една вечер на крайбрежната алея увещавам една мадама да ходим другата сутрин заедно на плаж, на "Градина". И тя се нави, обаче казва: "Може, обаче само с маски!"
И аз, нали съм си стар нудяга, веднага приемам: "Никакъв проблем, само с маски!"  На другия отивам на плажа, според уговорката - само с маска. И тя след малко пристига, ама освен маската,  сложила и бански, при това цял бански, че и шапка, с широка периферия  ... Еми малко неловко се получи. :scratch_one-s_head:

"Това лято ...крайбрежна алея ... мадама ..." ... Ейй, фукльо!

Какво неловко се е получило - не е искала да си махне шапката и те/ти е засенчвала... ?:wink:

преди 3 минути , Светославов каза:

Дуко, ...

Защо "Дуко", направо "Доко, Доко..." :haha:

• Харесвам 1
  • Смея се 4
Публикувано:

Ускоряване на ваксинирането в целия ЕС

До март 2021 г. следва да бъдат ваксинирани във всяка държава членка най-малко 80 % от хората на възраст над 80 години и 80 % от работещите в областта на здравеопазването и социалните грижи.
До лятото на 2021 г. следва да бъдат ваксинирани 70 % от цялото възрастно население в отделните държави членки.
Комисията, държавите членки и EMA ще сътрудничат с дружествата, за да се използва напълно потенциалът на ЕС за увеличаване на капацитета за производство на ваксини.
Комисията работи с държавите членки по сертификати за ваксинация, които могат да подкрепят непрекъснатостта на здравните грижи при пълно спазване на законодателството на ЕС за защита на данните. До края на януари 2021 г. следва да се договори общ подход, за да може сертификатите на държавите членки бързо да се използват в здравните системи в целия ЕС и извън него.
Тестване и геномно секвениране

Държавите членки следва да актуализират своите стратегии за тестване, за да се съобразят с новите варианти, и да разширят използването на бързите тестове за антигени.
Държавите членки следва спешно да увеличат геномното секвениране до поне 5 %, но за предпочитане 10 % от положителните резултати от тестовете. В момента в много държави членки се извършват изследвания на по-малко от 1 % от пробите, което не е достатъчно, за да се наблюдава разпространението на вариантите и да се открият евентуални нови мутации.
Опазване на единния пазар и свободното движение при едновременно увеличаване на мерките за смекчаване на риска

Следва да се прилагат мерки за допълнително намаляване на риска от заразяване, свързан със средствата за пътуване, като например хигиенни мерки и социално дистанциране в превозните средства и на крайните спирки.
Следва категорично да се препоръчва да се избягват всички неналожителните пътувания, докато епидемичната обстановка не се подобри значително.
По отношение на пътуващите от области, в които опасните варианти са по-разпространени, следва да се запазят пропорционални ограничения за пътуване, включително тестване на пътниците.

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/bg/ip_21_143

• Харесвам 1
  • Шок 1
Публикувано:
преди 4 минути , DaBo каза:

Разгеле! 👏 Тези от ЕК най-накрая излязоха с накакъв единен и конкретен план за ЕС.

Сега остава и да бъде приложен при спазване на заложените срокове, което лично мен ме съмнява поради елементарните ми познания по математика...

Иначе е добре да погледнем на плана от положителна страна, като първа реална стъпка в посока единомислие в рамките на ЕС...

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 8 минути , Duke каза:

Иначе е добре да погледнем на плана от положителна страна, като първа реална стъпка в посока единомислие в рамките на ЕС...

То точно така го виждам и аз, че досега нищо подобно не се видя. ✌️

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 2 часа, Duke каза:

Така и стана. Благодарение на хора като този човек, успяхме да превърнем дефекта в ефект и реално увеличихме оборотите с около 10-15% 

Със сигурност не сме единствената компания с подобни резултати, както в страната, така и в чужбина.

Мани, такъв масов икономически подем се получава вследствие на ковид кризата... Иначе винаги се намират печаливши от всяка една ситуация, от погребения примерно, от войни колко пък се печели. 😉  🙂 

• Харесвам 7
Публикувано:
Преди 1 час, DaBo каза:

То точно така го виждам и аз, че досега нищо подобно не се видя.

Дано не останат само с това, че в първа дивизия не търпят слаби играчи. 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 35 минути , FlyTraveler каза:

Мани, такъв масов икономически подем се получава вследствие на ковид кризата... Иначе винаги се намират печаливши от всяка една ситуация, от погребения примерно, от войни колко пък се печели. 😉  🙂 

Аз пък да си призная не очаквах от теб подобен песимизъм. Погледни го от хубавата страна. Вече дадох пример с Турция, която посетихме през септември и в Ефес бяхме буквално сами сред руините. Какво по-хубаво време за посещение на различни дестинации, пък било то и с цената на спазване на епидемични мерки? 😉 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 30 минути , Duke каза:

Аз пък да си призная не очаквах от теб подобен песимизъм. Погледни го от хубавата страна. Вече дадох пример с Турция, която посетихме през септември и в Ефес бяхме буквално сами сред руините. Какво по-хубаво време за посещение на различни дестинации, пък било то и с цената на спазване на епидемични мерки? 😉 

E, не става въпрос за песимизъм. Просто наблюдавам какво се случва. Ти си интелигентен човек и знаеш, че фактите са важни, свързването на отделни факти е още по-важно, а най-важно е да се усетят тенденциите, защото тези неща не са просто разхвърлени случайни факти тук и там.

Иначе аз винаги имам един куп интересни неща, с които да се занимавам, развивам и пр. и не изпитвам и грам скука. Да не се заричам, че човек никога не знае, ама сигурно и в затвор бих си намерил някакво интересно занимание. 🙂🙂 

Въпросът все пак е като цяло какво е положението, то иначе е ясно, че е много важно да се нагласяме към каквото и да било, но още по-важно е да разберем дали наистина трябва да правим това заради непроменими природни обстоятелства или просто сме принудени от чисто човешки планове и решения.

• Харесвам 10
Публикувано:
преди 3 часа, Радо каза:

Следва категорично да се препоръчва да се избягват всички неналожителните пътувания, докато епидемичната обстановка не се подобри значително.
По отношение на пътуващите от области, в които опасните варианти са по-разпространени, следва да се запазят пропорционални ограничения за пътуване, включително тестване на пътниците.

Да им имам и мерките....

• Харесвам 2
Публикувано:

@samuraika, моля, саму, да кажеш как върви ваксинацията при вас? Важно ми е.

За мен от чисто психологическа гледна точка изключително важно ще бъде да има Олимпиада. Ако има, ще го приема за добър знак. Ако я отменят, ще се докажат всички мои опасения, че ще се върне света в развитието си с 300 години назад. Изобщо не мога да разбера този страх у японците, и то, като гледах клип, споделен от @Guinness за Киото. Много ме беше обнадеждил. Та, за това ми е интересно за ваксинацията. Формално погледнато, повечето спортисти изкараха Ковида, другите евентуално ще се ваксинират до юли... Олимпиада се е отменяла веднъж. Щом пък се смята, че ситуацията е същата... 

• Харесвам 3
Публикувано:

@DaBo, да аз там прочетох и за това се сетих да питам, но питам тук, защото въпроса ми е общо взето клюкарски, не е свързан с пътуванията и реших, че му е мястото тук. 

• Харесвам 1
Публикувано:

Какво значение има как върви ваксинацията в Япония относно възможността да има или да няма Олимпиада?

Докато ваксинацията не приключи в световен мащаб на някакво относително високо ниво, какво се случва в рамките на една или друга държава е абсолютно безсмислено да се коментира. И именно в това е сложността на проблема, защото тук вече се преплитат медицина с политика и икономика...

Аз повече страдам за европейското по футбол, но предполагам ще се проведе без публика, както вървят и големите клубни шампионати вече втори сезон. А най-много страдам за пълния локдаун относно концертите. Тъкмо любимата ми група се реформира и успях да се снабдя с билети в първите 3 минути от старта на продажбата, и всичко се обърна с краката нагоре... 😞 

Обаче, няма как, ще преживеем и цялата тази истерия и както няколко пъти споменавам, лично аз се опитвам да извлека ползи от нея, включително и от гледна точка на пътуванията. Какво по-хубаво от това тълпите от организирани туристи да бъдат ограничени и постепенно пътуването да се превърне в самостоятелно приключение. Нали ние тук в този форум проповядваме именно тази религия? 😉 

• Харесвам 10
Публикувано:

Ето тук си проверявам аз през няколко дни как вървят ваксинациите по света.

https://ourworldindata.org/covid-vaccinations

Освен израелците, които скоро ще я приключат тая пандемия, темповете на другите не са много бързи, макар и в САЩ и Китай да са боцнали вече по към 15на милиона дози.

Публикувано:
преди 7 минути , Duke каза:

...

Нали ние тук в този форум проповядваме именно тази религия? 😉 

Твоята гледна точка винаги е била малко ексцентрична. Човек може и да не се съгласи, но още едно ъгълче, от което се оглежда проблема никога не е излишно.

В този смисъл и аз съм религиозен, но не съм фанатик и ... да речем - не постя.

Искам да кажа, че предимствата на сегашната ситуация ( да няма тълпи и т.н.) са далеч по-малко от ограниченията и аз, лично, не съм ОК да се подлагам на тях. 

• Харесвам 7
Публикувано:

Е, както вече казах веднъж - "защо хората са недоволни, важното е, че аз мога да пътувам, па съседа квп ме интересува", не ми е ок. Както и не ми е ок пътуването да е с ексклузивитет на избрани и/или богати хора. Ясно е, че богатите хора се чудят защо обикновените недовослтват, те нали си продължават живота, както досега, даже изчистен от сблъсъка с плебса. Считам се за турист и другите като мен не ми пречат. И има значение ваксинацията, защото ако предпазва, какво ги интересува дали някой е дошъл с Ковид. Нали това е смисъла? Или греша? Нали е ясно, че ако чакаме целия свят да се измунизира, няма да дочакаме. И ако заразата е на ниски нива  какво ще ни е проблема изобщо? Мерките са уж, за да не се препълва системата, нали? Като хората не се разболяват, логично няма да се препълва. Не виждам мен какво ме грее, ако срещна някой болен, ако съм защитена. Логика липсва. 

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 4 минути , Брани каза:

Освен израелците, които скоро ще я приключат тая пандемия, 

За съжаление няма да е приключат и най-лошото е, че ваксините не дават желания резултат. Израелския главен епидемиолог  Nachman Ash се е изразил доста културно  "less effective than we had thought".

Но истината е 33 % ефективност само, на Pfizer/BioNtech ваксината...при над 2 млн. с първа доза и близо 500 000 с втората.  Да не говорим, че от началото на годината имат 800 жертви...въпреки мащабната ваксинация са спаднали от 10000 заразени на 24 часа на 8000 ... 

https://www.wionews.com/world/israel-over-12000-people-test-positive-for-covid-19-after-receiving-pfizer-vaccine-358242

https://www.timesofisrael.com/israels-virus-czar-says-1st-dose-less-effective-than-pfizer-indicated-report/

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 6 минути , ven62 каза:

Твоята гледна точка винаги е била малко ексцентрична. Човек може и да не се съгласи, но още едно ъгълче, от което се оглежда проблема никога не е излишно.

В този смисъл и аз съм религиозен, но не съм фанатик и ... да речем - не постя.

Искам да кажа, че предимствата на сегашната ситуация ( да няма тълпи и т.н.) са далеч по-малко от ограниченията и аз, лично, не съм ОК да се подлагам на тях. 

Като всеки юрист, често ме обвиняват в прекален песимизъм. Такава ми е професията. Винаги разглеждам всеки нов казус на първо място като вероятен проблем и едва след това като реална възможност. В този смисъл, може би наистина звучи ексцентрично прекомерната доза оптимизъм демонстрирана от моя страна по отношение на пандемията. Лично аз обаче се уморих от песимизъм и търся оптимистичното всеки ден във всяка една ситуация, включително и в подобни дискусии с инакомислещи. Защото ми липсват традиционните 10-12 пътувания годишно на фона на само 1 през 2020 г.  И вместо да се отчайвам, обвинявам или каквото там е останало, предпочитам да мисля в посока как да превърна дефекта в ефект.

А ти какво предлагаш? 

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 23 минути , luba_rizova каза:

Е, както вече казах веднъж - "защо хората са недоволни, важното е, че аз мога да пътувам, па съседа квп ме интересува", не ми е ок. Както и не ми е ок пътуването да е с ексклузивитет на избрани и/или богати хора. Ясно е, че богатите хора се чудят защо обикновените недовослтват, те нали си продължават живота, както досега, даже изчистен от сблъсъка с плебса. Считам се за турист и другите като мен не ми пречат. И има значение ваксинацията, защото ако предпазва, какво ги интересува дали някой е дошъл с Ковид. Нали това е смисъла? Или греша? Нали е ясно, че ако чакаме целия свят да се измунизира, няма да дочакаме. И ако заразата е на ниски нива  какво ще ни е проблема изобщо? Мерките са уж, за да не се препълва системата, нали? Като хората не се разболяват, логично няма да се препълва. Не виждам мен какво ме грее, ако срещна някой болен, ако съм защитена. Логика липсва. 

Може би не съм се изразил ясно. Имам предвид, че реален край на пандемията от медицинска гледна точка е възможно да настъпи едва ако значителна част от цялото човечество се ваксинира. И в този смисъл нивото на ваксиниране в страна, която организира форум и посреща участници от цял свят е ирелевантен въпрос относно вероятността събитието да се състои. Защото какво от това, че в Япония всички са ваксинирани и разпространението на заразата е приключило, при положение, че в страната ще влязат спортисти от целия останал свят... 😉 

Аз обаче считам, че подобен момент никога няма да настъпи и в един момент медицинската гледна точка ще бъде изместена от политическата, защото е очевидно за всички, че няма как световната печатница за пари да продължи да работи до безкрай. Тоест, прогнозирам край на кризата в обозримо бъдеще, но все пак има още за доизстискване с което навлизаме в противоречие с правилата на форума и мисля да спра дотук... 😮 ...колкото и нетипично да звучи, изречено от моята уста... 😄 

• Харесвам 4
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.