Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 12 минути , Duke каза:

Като всеки юрист, често ме обвиняват в прекален песимизъм. Такава ми е професията. Винаги разглеждам всеки нов казус на първо място като вероятен проблем и едва след това като реална възможност. В този смисъл, може би наистина звучи ексцентрично прекомерната доза оптимизъм демонстрирана от моя страна по отношение на пандемията. Лично аз обаче се уморих от песимизъм и търся оптимистичното всеки ден във всяка една ситуация, включително и в подобни дискусии с инакомислещи. Защото ми липсват традиционните 10-12 пътувания годишно на фона на само 1 през 2020 г.  И вместо да се отчайвам, обвинявам или каквото там е останало, предпочитам да мисля в посока как да превърна дефекта в ефект.

А ти какво предлагаш? 

Знам, че си юрист и повярвай ми, това не е "+" в моите очи. :wink:

А и от написаното си личи, че си юрист - не ми вменявай нищо:

Не съм песимист, не съм и "блейка оптимист", не съм отчаян. Да, имам доста забележки т.е. мога да обвинявам, относно управлението на ситуацията от март насам, особено в БГ и какво от това. ...Освен да отидем към политика...

И на мен ми липсват някои пътувания. Но не искам да ги заменя с подобни, защото не искам да направя компромис с начина си на пътуване и прекарването/насладата от ново място.

И хобито ми да организирам една екскурзия за мен и жена ми - цялата тази предварителна подготовка, която е не по-малък кеф от самото изживяване съм ги заменил с други занимания. 

Съвсем просто е - не ми е кеф в тази ситуация. А аз винаги се стремя да правя това, което ми е кеф. 

Трябва ли задължително да предложа нещо!

• Харесвам 10
Публикувано:
преди 3 часа, luba_rizova каза:

@samuraika, моля, саму, да кажеш как върви ваксинацията при вас? Важно ми е.

Не е започнала още...

А за останалото, което те интересува, за да не спекулирам и преразказвам - ето в сбит вид.

Може би и да има Олимпиада, но няма да е това, което сме свикнали. Все пак обмислят строг план как да се проведе по безопасен начин, казаха че ваксинацията не е изрично условие, така че ако няма някаква драстична промяна, олимпиадата може би ще се проведе, дори и без публика.

Но правителството не е силно, премиерът не е особенно популярен, винаги може да се пръкне някоя мутация....не знам бе Любе. Вече се уморих и от двете - и да се отчайвам и да се надявам. Квото - такова.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 13 минути , Duke каза:

Може би не съм се изразил ясно. Имам предвид, че реален край на пандемията от медицинска гледна точка е възможно да настъпи едва ако значителна част от цялото човечество се ваксинира.

Епидемията от "Испански грип" в началото на 20-ти век как е приключила? С ваксиниране ли? Колко време е продължила тази епидемия (пандемия)?

С ваксините няма да приключат нещата, отсега ни подгряват, че другите мерки ще си останат. Има си план, който трябва да се изпълнява no matter what. Ако могат междувременно да изкарат някой и друг трилион от ваксини, берекет версин...

• Харесвам 10
Публикувано:
преди 54 минути , Брани каза:

Ето тук си проверявам аз през няколко дни как вървят ваксинациите по света.

https://ourworldindata.org/covid-vaccinations

Освен израелците, които скоро ще я приключат тая пандемия, темповете на другите не са много бързи, макар и в САЩ и Китай да са боцнали вече по към 15на милиона дози.

Какво нещо е времето? Дълго ме нямаше и явно совите вече не са това, което са... 😞 Бях останал с впечатление, че на нас двамата ни докладват, а не губим ценното си време в разни проверки! 😡 Защото ако ние губим ценно време, вместо ежедневно да работим за народа и в името на народа, какво въобще правим на тази земя, др. Брани или в контекста на планетата, скъпи Dart? 😮 

• Смея се 1
Публикувано:
преди 19 минути , Duke каза:

Аз обаче считам, че подобен момент никога няма да настъпи и в един момент медицинската гледна точка ще бъде изместена от политическата, защото е очевидно за всички, че няма как световната печатница за пари да продължи да работи до безкрай. 

Медицинската гледна точка отдавна е изместена от политическата и може би целта е точно печатницата да работи докрай, до тотално срутване на системата. В един такъв момент каквато и диктатура да се предложи, ще бъде приета като спасение от масите.

• Харесвам 7
Публикувано:

Две години, от медицинска гледна точка, то си има един и същ механизъм на движение на всеки вирус. Както и да е. Всъщност, в Нейшънъл географик имаше пандемиите в историите на човечеството, с графики. Та, си мисля, ако се беше появила чумата при сегашното мислене на хората, вероятно сигурно човечеството нямаше да има нито Ренесанс, нито технологичен възход, нито прогрес, нито Възраждане, нито нищо. Щяхме да си седим в Средните векове. 

Саму, благодаря. Това все пак обяснява нещо. 

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 11 минути , FlyTraveler каза:

Има си план, който трябва да се изпълнява

Ще го споделиш ли, да го прочетем, или е тайна и е само за посветените, които го знаете и изпълнявате? :wink:

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 16 минути , FlyTraveler каза:

Епидемията от "Испански грип" в началото на 20-ти век как е приключила? С ваксиниране ли? Колко време е продължила тази епидемия (пандемия)?

Това вече един път го кометирах, но пак ще кажа, че няма кой знае каква база сравнение сега и тогава - нито като световна популация, нито като гъстота на населението, нито като технологии, нито като свободи, права и задължения, нито като информираност, нито като възможности за пътувания.... и т.н., и т.н.

Испански грип - 1.5 млрд. население, 2 години, 4 вълни, около 500 мил.заболели, м/у 17-100 мил.починали - причина H1N1 influenza A virus

Ковид - 7.6 млд. население, за една цяла година в момента сме на прага на третата вълна, досега 97 мил.заболели, 2 мил.починали - причина Coronaviridae

• Харесвам 9
Публикувано:
преди 1 минута , Фил каза:

Ще го споделиш ли, да го прочетем, или е тайна и е само за посветените, които го знаете и изпълнявате? :wink:

Разбирам ти напълно мотива да ме изкараш конспиратор. 🙂 Отиваш на Амазон и си купуваш една книга, издадена това лято от домакина на Световния икономически форум. Прочиташ я и сравняваш случващото се с описаното в книгата. Правиш си сметка и аджеба кои са участниците в този форум. Няма и грам консипрация, абсолютно легитимно и достъпно е всичко.

• Харесвам 2
Публикувано:
В момента, FlyTraveler каза:

Разбирам ти напълно мотива да ме изкараш конспиратор. 🙂 

А, никъде не съм казвал, че си конспиратор :wink:, но явно си посветен в плановете ИМ, за които аз не знам!  :smile3:

• Харесвам 1
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 2 минути , DaBo каза:

Това вече един път го кометирах, но пак ще кажа, че няма кой знае каква база сравнение сега и тогава - нито като световна популация, нито като гъстота на населението, нито като технологии, нито като свободи, права и задължения, нито като информираност, нито като възможности за пътувания.... и т.н., и т.н.

Световна война с едновременно преместване на огромни човешки маси, като много голяма част от тях гният с месеци по окопи. То не е да са пътували при сегашните условия.

А, никъде не съм казвал, че си конспиратор :wink:, но явно си посветен в плановете ИМ, за които аз не знам!  :smile3:

Амазон - купуваш, четеш, следиш, мислиш, знаеш. 🙂 

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 2 минути , FlyTraveler каза:

Световна война с едновременно преместване на огромни човешки маси, като много голяма част от тях гният с месеци по окопи. То не е да са пътували при сегашните условия.

Извинявай, но не разбирам какво искаш да ми кажеш? Не се заяждам...

Публикувано:
преди 6 минути , FlyTraveler каза:

Амазон - купуваш, четеш, следиш, мислиш, знаеш. 🙂 

Последен въпрос, че може да не ми остане време да прочета всичко, а и да се възползвам, че ти си прочел вече и си наясно - според Плана им,  кога ще свърши пандемията, да знам как да си направя моята организация за едни пътувания? 

• Харесвам 1
  • Смея се 2
Публикувано:
преди 1 минута , FlyTraveler каза:

Разбирам ти напълно мотива да ме изкараш конспиратор. 🙂 Отиваш на Амазон и си купуваш една книга, издадена това лято от домакина на Световния икономически форум. Прочиташ я и сравняваш случващото се с описаното в книгата. Правиш си сметка и аджеба кои са участниците в този форум. Няма и грам консипрация, абсолютно легитимно и достъпно е всичко.

Аз продължавам да не разбирам, какво значение има дали пандемията от медицинска е превърната в политическа или пък обратното или там каквито и да е било различни комбинации между двете? С какво това ще промени обстоятелствата на микро ниво, което реално нас най-вече ни интересува? Тангото е красив танц, но тези постоянни стъпки назад макар и романтични, рано или късно започват да омръзват... 😉

Публикувано:

Последен въпрос, че може да не ми остане да прочета всичко, а и да се възползвам, че си наясно - според Плана им,  кога ще свърши пандемията, да знам как да си направя моята организация за едни пътувания? 

E, чак гадател не съм, нито съм съвсем наясно, така, че не мога да поема отговорност  да ти дам компетентен съвет за планиране на пътувания. 🙂 

Публикувано:
В момента, FlyTraveler каза:

E, чак гадател не съм

А, не, аз нямам предвид да гадаеш, а просто да ми кажеш как е според Плана, който се изпълнява. 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 13 минути , FlyTraveler каза:

А ще може ли поне името на книгата или автора или е тайна? Порових се, но не успях да разбера за коя книга става въпрос, а нямам нищо против да я прочета.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 4 минути , Duke каза:

Аз продължавам да не разбирам, какво значение има дали пандемията от медицинска е превърната в политическа или пък обратното или там каквито и да е било различни комбинации между двете? С какво това ще промени обстоятелствата на микро ниво, което реално нас най-вече ни интересува? Тангото е красив танц, но тези постоянни стъпки назад макар и романтични, рано или късно започват да омръзват... 😉

Ами обстоятествата меко казано са променени за всеки от нас. Иначе си прав, че на микро ниво абсолютно нищо не можем да променим, освен да се нагласяме, доколкото можем. В това последното съм напълно съгласен с теб. 

П. П. Можем и евентуално да коментираме, докато все още имаме тази възможност (не визирам сайта Магеланци, ами социалните мрежи като цяло).

преди 2 минути , DaBo каза:

А ще може ли поне името на книгата или автора или е тайна? Порових се, но не успях да разбера за коя книга става въпрос, а нямам нищо против да я прочета.

Авторът е Клаус Шваб, другите, които се продават са коментари и тълкования на неговата. Предполагам, че няма да ме питаш кой е той и на какво е домакин. 🙂 

преди 7 минути , Фил каза:

А, не, аз нямам предвид да гадаеш, а просто да ми кажеш как е според Плана, който се изпълнява. 

В предния ти цитат беше написал "Последен въпрос". 🙂 

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 9 минути , FlyTraveler каза:

В предния ти цитат беше написал "Последен въпрос". 🙂 

Е той е същият, нямам други! :biggrin:

• Смея се 1
Публикувано:
преди 23 минути , DaBo каза:

Извинявай, но не разбирам какво искаш да ми кажеш? Не се заяждам...

Не съм си и помислил, че се заяждаш. Имах предвид, че е имало огромно движение на човешки маси на големи разстояния поради "Великата война" и хигиената на фронта е била последното нещо, за което се е мислело т. е. имало е идеални условия за разпространение на вируса.

Публикувано:
преди 26 минути , DaBo каза:

Не, няма да те питам. 😉 Благодаря! Сега ще я потърся да си я купя. 

аз лично не бих 🙂 преглеждайки коментарите в Goodreads, най-много да направиш с още 10 долара по-богат въпросния автор, прочитайки собствените му мисли и идеи по проблем, който в същността си е повече медицински, отколкото каквото и да било друго; не знам обаче защо някой би го счел за последна инстанция /може би защото е твърде много богат от продажба на идеите си?/ и би си внушил за наличието на някакъв глобален план, от който няма мърдане, но ето - явно има и такива читатели 🙂 все пак ако я прочетеш, сподели после, впечатленията ми са, че си доста обективна личност

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 2 часа, Брани каза:

Ето тук си проверявам аз през няколко дни как вървят ваксинациите по света.

https://ourworldindata.org/covid-vaccinations

Освен израелците, които скоро ще я приключат тая пандемия, темповете на другите не са много бързи, макар и в САЩ и Китай да са боцнали вече по към 15на милиона дози.

Снощи джипито е казала на родителите ми (65+), че ги записва в списък на чакащи за ваксинация, но не очаква това да стане преди октомври. с обяснение "Нали знаете дистрибуторската мафия". Очаквам в съвсем скоро време в България да тръгне черен пазар на ваксини...

Публикувано:
преди 27 минути , pr284 каза:

Снощи джипито е казала на родителите ми (65+), че ги записва в списък на чакащи за ваксинация, но не очаква това да стане преди октомври. с обяснение "Нали знаете дистрибуторската мафия". Очаквам в съвсем скоро време в България да тръгне черен пазар на ваксини...

В Германия са направили един калкулатор, който ти пресмята кога ще бъдеш ваксиниран, като за база служи планът на правителството. Залагат около 680 000 ваксинирани на седмица, както и готовност в 54% от населението да се ваксинира. Слагаш възраст, професия, предистория и т.н. И по тоя калкулатор се пада, ако искам да се ваксинирам, да ми дойде редът между 29.08.2021 и 14.03.2022. 

Смятат също, че ако се изпълнява плана на бабата (или за Илиян тантето :D) и има 100% желание за ваксинация, ваксинирането на всички в Германия ще отнеме 4,15 години. Естествено не взимат под внимание, че ще бъдат одобрени и нови ваксини и производителите ще почнат да произвеждат повече.

Corona-Impfterminrechner (omnicalculator.com)

Сега, друг е естествено въпросът, че този план няма как да бъде изпълнен, понеже в Германия спряха ваксинирането 😄 Нещо пак са объркали поръчката на ваксини. Отделно никой не знае към кого да се обърне, за да му кажат кога му е редът. На която и служба да се обадиш, тя те препраща на друга. Личният не знае нищо. Числата почнаха да падат, затова удължихме локдауна. Бабата каза, че докато не паднат до 50 заразени на 100 000 за седмица. Това във вторник де. Ама те взеха да падат много, та днес гледам е казала, че и да паднат на 50 ще трябва да се помисли пак. И така. Заредил съм с пуканки вкъщи и преглеждам офертите в kayak-a, че да последвам примера на Матеев. 

• Харесвам 6
  • Смея се 2
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.