Прескочи до съдържание

Практическа информация за пътуване из Мексико (Юкатан) към януари-март 2020

Цвета

Препоръчани мнения

Когато тръгвахме в тази посока, ми липсвашетакъв тип информация, та затова реших да я оставя тук за ползване. Ако не е уместно, моля модераторите да се намесят.

Ние вероятно сме едни от последните, които са  скитали из региона преди ограничаването на пътуванията във връзка с covid-19 – последно летяхме от Канкун за Лондон на 11.03. Има голяма вероятност нещата да са силно променени, когато отново пуснат масовия поток. Въпреки това реших, че тази информация може да е от полза за някой при организиране на следващо пътуване (когато и да е то). Посочените цени в лева сса приблизително изчислени по курса към онзи момент. Маршрутът ни е малко оплетен, заради няколко прекъсвания за ходене до съседни държави, но мисля, че все пак всеки може да се ориентира. Търсили сме икономични варианти.

И така, сбита информация:

Транспорт Аерогара Канкун – Автогара Канкун
Автобус на
ADO – приблизително на всеки 30 мин.; първокласен; след терминалите не спира никъде
94 песос (9.5 лв.) на човек
На автогарите на
ADO има Free WiFi

Транспорт  Канкун – Валядолид
Автобус на Oriente – води се втора класа, но е приличен и климатизиран; минава през градчетата по пътя, не по магистралата и е по-бавен от
ADO; билети и тръгване – от автогарата на ADO
130 песос (13 лв.) на човек

Валядолид – Сеноте Zaci –вход  30 песос (3 лв.)

Транспорт Валядолид – Чичен Ица
Колективо – тръгва, когато се напълни (приблизително на 30 мин.), от спирка на главната улица на около 300 м в посока Чичен Ица
35 песос (3.5 лв.) на човек

Вход Чичен Ица - 486 песос (48.6 лв.) на човек

Вход Сеноте Ик-кил – 80 песос (8 лв.) на човек

Транспорт Чичен Ица – Мерида
Автобус на Oriente – води се втора класа, но е приличен и климатизиран; минава през градчетата по пътя, не по магистралата и е по-бавен от
ADO; спиране с махане на шосето, билети – от шофьора
109 песос (11 лв.) на човек

Транспорт Мерида – Канкун
ADO; билети и тръгване – от автогарата на ADO
298 песос (30 лв.) на човек

Транспорт Канкун – Тулум
Автобус на Mayab – води се втора класа, като Oriente, но е една идея по-зле; спира в градчетата по пътя; билети и тръгване – от автогарата на
ADO
122 песос (12.5 лв.) на човек

Вход Тулум
90 песос (9 лв.) през деня, 240 песос (24 лв.) на залез

Транспорт Тулум –Бакалар
Автобус на
ADO (няма от по-евтините компании)
294 песос (29.5 лв.) на човек

Транспорт Бакалар – Четумал
Колективо – от спирката на автобусите на централния път
45 песос (4.5 лв.) на човек

Транспорт Четумал (Мексико) – Флорес (Гватемала)
Минибус на
Marlin Espadas – имат офис близо до старата автогара на ADO в Четумал; бусът тръгва от офиса, в Белиз сити се сменя с друг бус, с гватемалски шофьор
40
US$ на човек

Транспорт Панахачел (Гватемала) – Сан Кристобал де Лас Касас (Мексико)
минибус – чрез агенция в Панахачел, на границата (
La Mesilla, Ла Месия) се сменя с друг бус с мексикански шофьор
165 кецала (41 лв.) на човек

Транспорт Сан Кристобал де лас Касас – Кампече
Автобус на ОСС – втора класа, климатизиран; билети се купуват от бюро на ADO в центъра, терминалът е на около 1 км на юг от центъра; нощно пътуване – 14 ч., обикаля през Villahermosa и Паленке
758 песос (76 лв.) на човек

Транспорт Кампече – Канкун
А
втобус на ATS до Мерида – втора класа, климатизиран
270 песос (27 лв.) на човек
А
втобус на Oriemte от Мерида до Канкун – втора класа, климатизиран
320 песос (32 лв.) на човек

ВАЖНО!!!
Излизането от Мексико предполага плащане на Изходяща такса 575 песос (57.5 лв.) или еквивалента в долари по произволен курс, който си изберат на границата.
Как може да се избегне?
- с показването на разпечатка на самолетния билет, в която фигурира ред,че цената на билета включва и изходящата такса. Обаче имайте предвид, че важи еднократно – ние бяхме ходили до Куба и не ни признаха таксата в самолетния билет за излизане в Гватемала, вече сме го били използвали за Куба (гледат листчето с датата на актуалното влизане в страната, което задължително попълваш при всяко влизане и пазиш до излизането)
- ако сте прекарали в Мексико по-малко от 6 денонощия от влизането – за това изрично ни предупредиха при излизане към Гватемала и после наистина, като се върнахме в Мексико за 6 дни преди отпътуването ни за Европа, на излизане не ни искаха такса.

Ако такъв тип информация ви се вижда полезна, мога да направя и за Куба и Гватемала.

• Харесвам 16
  • Благодаря 2
  • Браво 3
Връзка към коментар
  • 8 месеца по-късно ...

Странно! Много пъти съм бил в Мексико, но за изходяща такса за пръв път чувам. Излизал съм до Куба, Щатите и пак през Мексико към Европа но не съм чул за подобна такса. 

Връзка към коментар
  • 3 месеца по-късно ...

Предполагам тази такса е включена във всички билети и е нещо стандартно. Въпреки това искат да им показваш разпечатка ли? Защото не е много лесно да си откриеш разбивка на тарифата, зависи си от авиокомпанията, да не говорим за съкращенията и после да спориш тези 3 букви дали са съкращение на тоно тази такса...

На практика как се справихте?

Връзка към коментар
Преди 1 час, Oshko каза:

Предполагам тази такса е включена във всички билети и е нещо стандартно. Въпреки това искат да им показваш разпечатка ли? Защото не е много лесно да си откриеш разбивка на тарифата, зависи си от авиокомпанията, да не говорим за съкращенията и после да спориш тези 3 букви дали са съкращение на тоно тази такса...

Туристическата такса (DNI - Derecho No Inmigrante) е включена в билета, както казва колегата. Но може да се види при поискване от авиокомпанията. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 1 час, Oshko каза:

В билетите на нормалните авиокомпании таксата е включена в цената. В билетите на нискотарифните компании, таксата не е включена в цената. Що се отнася до чартърите там трябва да се провери, тъй като при някои я включват в цената, а други я обявяват като допълнително плащане, което ще бъде изискано.

Ако билета е със стоп през Мексико сити обикновено тази такса е включена в цената. Но все пак трябва да се провери, ако е нискотарифна или чартърна компания. тези такси често ги искат само при директен полет от Канкун.

Не искат разпечатки, а разбират по билета на самата авиокомпания, предполагам че знаят кои авиокомпании не го включват в цената си.

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Да, това ми беше мисълта, дали се заяждат и се опитват да я вземат допълнително въпреки че я има в билета или нещата са културни, изглежда е ок. Благодаря.

Връзка към коментар

Избодах си очите да се пуля, но никъде не виждам да пише, че таксата е включена в самолетния билет. Летим с турските. Дали да им пиша да ги питам 🧐

Oshko май ще бъдем по едно и също време 🙂

Връзка към коментар

Два пъти сме били в Мексико. С чартър от Испания - Evelop Мадрид - Канкун плащахме изходна такса, с Аеромексико - Мюнхен - Мексико сити - не.

Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...
преди 17 часа, sava каза:

Благодаря.  Интересно.  То реално са два отделни полета и излизаш от терминал 1, а разстоянието до Т4 е голямо, нали?

Но явно разчитат на това ,че имаш Бордна карта и няма да влизаш в страната.

Иначе в как беше в Мексико- обстановка, ограничения, тестове?

И аз се учудих - минавайки проверките нищо, ама нищо не ме спираше да вляза в Испания - един вид пуснаха ме на честна дума и един бегло погледната бордна карта!

От Т1 аз си хванах безплатния автобус, който обикаля терминалите, но ако не се лъжа има и влак между тях. Отделно полета до Мексико беше от терминал 4S, който се води сателитен терминал и до него се стига с влак от Т4 (влакът е само между Т4 и Т4S).

За Мексико - в различните щати е различно, като около столицата почти всички носят маски дори навън, но по на юг (особено в Чиапас) се изискват само про влизане в някои магазини и учреждения. Улиците са пълни с хора. Аз си правех антиген тест в Сан Кристобал де лас Касас - изискват го за влизане в Гватемала, и сега съм в Антигуа, след сва дни на езерото Атитлан - тук пък едва се срещат хора с маски, аз лично не се сещам за моята (но преди малко ми трябваше за супермаркета). Антиген теста в Сан Кристобал струваше 346 песос, става за 10 минути и това е - по-скоро формалност.

Сега мисля варианти за на връщане, още нямам билети и така като гледам ще остана седмица в Испания... но много се изкушавам просто да си остана тук(:

• Харесвам 1
Връзка към коментар
На 14.04.2021 г. в 2:47, Янко Велков каза:

И аз се учудих - минавайки проверките нищо, ама нищо не ме спираше да вляза в Испания - един вид пуснаха ме на честна дума и един бегло погледната бордна карта!

От Т1 аз си хванах безплатния автобус, който обикаля терминалите, но ако не се лъжа има и влак между тях. Отделно полета до Мексико беше от терминал 4S, който се води сателитен терминал и до него се стига с влак от Т4 (влакът е само между Т4 и Т4S).

За Мексико - в различните щати е различно, като около столицата почти всички носят маски дори навън, но по на юг (особено в Чиапас) се изискват само про влизане в някои магазини и учреждения. Улиците са пълни с хора. Аз си правех антиген тест в Сан Кристобал де лас Касас - изискват го за влизане в Гватемала, и сега съм в Антигуа, след сва дни на езерото Атитлан - тук пък едва се срещат хора с маски, аз лично не се сещам за моята (но преди малко ми трябваше за супермаркета). Антиген теста в Сан Кристобал струваше 346 песос, става за 10 минути и това е - по-скоро формалност.

Сега мисля варианти за на връщане, още нямам билети и така като гледам ще остана седмица в Испания... но много се изкушавам просто да си остана тук(:

Супер...голямо пътешествие си правиш . Как се разхождаш из градовете- с рента кар или обществен транспорт?

Къде отсядаш, хапване?

Не е ли опасно?

Връзка към коментар

С турските нямаше изходна такса.

Неорганизирано ползвахме един ден кола от Аламо, дойдоха направо в хотела и платихме в крайна сметка 100долара за наема с пълна застраховка и изразходваното гориво. Много държах да отидем до Cenote Calavera - вход 17долара. Жилетките също се доплащат.

С ферибот от Playa Tortuga до Isla Muheres е 22долара двупосочен билет. Имаше доста магазинчета на сравнително по-ниски цени от Канкун. Ползвахме голф количка за 2 часа за 500песо.

Автобусите в Канкун - 12песо билетчето, и са на много много често.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
На 15.04.2021 г. в 0:38, sava каза:

Супер...голямо пътешествие си правиш . Как се разхождаш из градовете- с рента кар или обществен транспорт?

Къде отсядаш, хапване?

Не е ли опасно?

Ще ми се карат модераторите вече, но отговарям набързо:)

Големите разстояния взимаме с големи (и луксозни) автобуси или shuttles, а тук в Гватемала се придвижваме основно с т.нар. chicken buses - стари американски автобуси, цените са символични, шофьорите карат като луди, но са за малки разстояния; така за да стигнем от езерото Атитлан до Антигуа сменихме 1 лодка и 4 такива автобуса за ок. 3 часа. 

Отсядаме в евтини, но приличи хотели - нощувката ми в Антигуа струва 150 кецала или около 30 лв, за просторна двойна стая с баня и всичко необходимо в идеалния център. Храната - изобилие от ресторанти, за всеки джоб - аз лично хапвам чудесно за около 5-6 лева на сядане, но има и доста по-скъпи места.

По-принцип се води доста опасно, случват се обири с насочен пистолет през нощта, а в миналото - даже са спирали автобуси по пътя и са ограбвали пътниците - за сега нищо лошо не съм видял и се надявам така да си остане:)

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.