aleksandrina Публикувано: 6 април, 2020 Сподели Публикувано: 6 април, 2020 19 hours ago, jungfraujoch said: Религиозна съм,без да изпадам в крайности.Навръх Великден отдавна не ходя на църква.Не ми харесва блъсканицата и фалшивото почитане на празника. Празничната литургия започва след блъсканицата и е до 3- 4 ч. сутринта. Сега поне ще има доста онлайн излъчвания, та който желае може и от вкъщи да "присъства". Въпреки обстановката- Светли празници на всички! 5 Връзка към коментар
jungfraujoch Публикувано: 6 април, 2020 Сподели Публикувано: 6 април, 2020 преди 51 минути , aleksandrina каза: Въпреки обстановката- Светли празници на всички! Светли празници!Да сме здрави!Нека във всеки дом да има разбирателство и любов! Пъстри яйчица и дъхави козунаци,агнешко и сладост за душата! Надежда винаги има! 3 Връзка към коментар
aleksandrina Публикувано: 6 април, 2020 Сподели Публикувано: 6 април, 2020 Just now, jungfraujoch said: Светли празници!Да сме здрави!Нека във всеки дом да има разбирателство и любов! Пъстри яйчица и дъхави козунаци,агнешко и сладост за душата! И да изпъстрим темата на @AlexandraKo с това, което сме приготвили! 🥰 4 Връзка към коментар
Happy_Traveler Публикувано: 6 април, 2020 Сподели Публикувано: 6 април, 2020 За мен няма разлика. Великден все си го празнувам у дома в Пловдив с родителите. 6 Връзка към коментар
Crazy Horse Публикувано: 7 април, 2020 Сподели Публикувано: 7 април, 2020 В тази пета карантинна седмица за мен, най-хубавото е, че поне идват празници! То Великден си е семеен празник, така че ще си бъдем вкъщи както винаги. Само жалко, че няма да можем да се помотаем, както всяка година преди самия празник до някой близък град, да гледаме традиционните великденски шествия. На мен лично не ми пука за тази коронна истерия и с удовлствие бих се загубил в една огромна тълпа от весели хора, но уви, такива няма сега. Ние празнуваме Великден два пъти, освен ако католическия празник не съвпада с ортодоксалния. Аз съм католик, без да залитам във фанатизъм, и тази седмица ще боядисваме яйца и ядем козунаци. А, следващата седмица ще отбележим и ортодоксалния/православния Великден. И пак ще боядисваме яйца и ще правим козунак или по-скоро кулич тогава. Все пак трябва да уважа празника и на жена ми. Миналата година, едното ни близначе беше в болницата с майка си на Великден точно, така че тази година ще празнуваме в пълен семеен комплект. Остава само да ги покръстим малките по някое време тази година, че още не съм се договрил с кварталния католически свещеник. 8 Връзка към коментар
Травеолани Публикувано: 7 април, 2020 Сподели Публикувано: 7 април, 2020 @AlexandraKo - благодаря за темата. С тази карантина започнахме да се опознаваме магеланците по-добре виртуално, извън пътуванията :). Ние празнуваме сами или с 1-2 приятелски семейства, защото роднини нямаме тук. Понякога правим и голям български Великден в парка, ако го позволява времето. Празнуваме на датата на православния Великден, не на католическия, който е на 12-ти. На църква на Великден аз никога не съм ходила, така че това не ми липсва. Цветница за съжаление е една от традициите, която спряхме да спазваме. Само първата година ходихме в Сръбската църква, но не раздават върбички, а и ни е далеч. Тази година ще е като всяка друга - ще боядисвам яйцата с естествени бои и ще правя козунаци. Ето снимки от миналата година: Яйцата са боядисани с цвекло, лилаво зеле, боровинки, куркума и магданоз. 18 7 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 7 април, 2020 Автор Сподели Публикувано: 7 април, 2020 преди 6 минути , Травеолани каза: @AlexandraKo - благодаря за темата. С тази карантина започнахме да се опознаваме магеланците по-добре виртуално, извън пътуванията :). Ние празнуваме сами или с 1-2 приятелски семейства, защото роднини нямаме тук. Понякога правим и голям български Великден в парка, ако го позволява времето. Празнуваме на датата на православния Великден, не на католическия, който е на 12-ти. На църква на Великден аз никога не съм ходила, така че това не ми липсва. Цветница за съжаление е една от традициите, която спряхме да спазваме. Само първата година ходихме в Сръбската църква, но не раздават върбички, а и ни е далеч. Тази година ще е като всяка друга - ще боядисвам яйцата с естествени бои и ще правя козунаци. Ето снимки от миналата година: Яйцата са боядисани с цвекло, лилаво зеле, боровинки, къркума и магданоз. @Травеолани, много са ти наситени цветовете на яйчицата, браво! Може ли да обясниш, как става с тези продукти, моля! Човек се учи цял живот:))) 5 Връзка към коментар
Травеолани Публикувано: 7 април, 2020 Сподели Публикувано: 7 април, 2020 преди 3 часа, AlexandraKo каза: @Травеолани, много са ти наситени цветовете на яйчицата, браво! Може ли да обясниш, как става с тези продукти, моля! Човек се учи цял живот:))) Благодаря! Всичко се сварява в отделни съдове (цвеклото обелено и нарязано, зелето също нарязано на едро). Пропорциите са на око, колкото имах толкова съм сложила. Варих ги около 30 минути. След това течността се прецежда в буркани, слагат се 2-3 супени лъжици оцет. Яйцата (бели за по-хубави цветове) се слагат в бурканите и стоят цяла нощ в хладилника (това май е най-важното). Тази година мисля да смеся жълто и синьо, за да направя зелено, с магданоза се получи оранжево :). Трудоемко е и помня, че цялата ми кухня беше оцапана, но си заслужава! 8 1 Връзка към коментар
Роца Публикувано: 7 април, 2020 Сподели Публикувано: 7 април, 2020 @Травеолани, страхотни са ти станали яйцата! Аз пробвах една година с натурални бои, но станаха много пастелни (ама и така ми харесаха, де!). Аз за католическия Великден в неделя съм се заредила с малко шоколад и сигурно ще направя едни hot cross buns, а козунаците и яйцата ще са седмица по-късно. 9 2 Връзка към коментар
ZORI Публикувано: 7 април, 2020 Сподели Публикувано: 7 април, 2020 Ето Ви едно козуначе и мойте яйчица от миналата година с естествени бой, куркума, люспи от лук, червено цветло и червено зеле. Тази година още не съм ги боядисала. Явно ще празнувам два пъти , сега в неделя е на католиците и после нашия Великден. 12 3 Връзка към коментар
Травеолани Публикувано: 8 април, 2020 Сподели Публикувано: 8 април, 2020 Благодаря, @Роца! И аз така четох, че трябва да станат пастелни цветовете, но моите сигурно защото ги държах цяла нощ се получиха наситени. И твоите са с много приятни цветове, какво използва? 2 Връзка към коментар
DenitsaS Публикувано: 8 април, 2020 Сподели Публикувано: 8 април, 2020 И аз благодаря за темата 🙂 Щяхме да се прибираме в БГ за Великден, но нищо - сега ще имаме два Великдена в два поредни уикенда. За католическия ще оставя моя приятел да измисли менюто, до момента е взел две огромни шоколадови яйца 😂 Аз имам повече време да се подготвя, т.е. да намеря яйца с по-светли черупки (бои имам останали от миналата година) и заместител на козунак (най-вероятно panettone). Не ми се експериментира с домашен козунак или курабийки, защото брашно по магазините няма и не искам да изхабя малкото запаси, които имаме в момента. За великденския обяд си мисля да има печено агнешко с картофки и зелена салата. Снимка от миналата година, пак от Англия: Относно ходенето на църква - с баща ми обикновено ходим следобеда на самия Великден да запалим свещички, когато няма почти никой. На литургия съм била само два пъти и то когато живеех във Виена - веднъж в българската и веднъж в гръцката църква. Не смятам, че има разлика ако наистина вярваш 🙂 11 Връзка към коментар
Kalina Ivanova Публикувано: 8 април, 2020 Сподели Публикувано: 8 април, 2020 Да видим тази година дали ще ни споходи вдъхновение за цветен Великден. Няколко шарени яйчица от предишни празници. 10 5 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 9 април, 2020 Автор Сподели Публикувано: 9 април, 2020 преди 4 часа, Kalina Ivanova каза: Да видим тази година дали ще ни споходи вдъхновение за цветен Великден. Няколко шарени яйчица от предишни празници. Лелеее,твоите са много красиви! Нарисувани ли са,или е купаж? 3 Връзка към коментар
DaBo Публикувано: 9 април, 2020 Сподели Публикувано: 9 април, 2020 Сетих се, че имам малко цветна украса и вчера я извадих. Навън и дърветата се раззеленяват и наистина замирисва на пролет. 13 1 Връзка към коментар
aleksandrina Публикувано: 9 април, 2020 Сподели Публикувано: 9 април, 2020 @ZORI, нищо не си споменала за последната снимка, а предполагам е нещо сладичко. 🙂 Може ли да ни разкриеш какво е? 🙂 3 Връзка към коментар
Kalina Ivanova Публикувано: 9 април, 2020 Сподели Публикувано: 9 април, 2020 преди 4 часа, AlexandraKo каза: Лелеее,твоите са много красиви! Нарисувани ли са,или е купаж? Благодаря, Александра! Декупаж е. Благодаря ти, че намираш сили и време да оцветиш еднообразните ни напоследък дни с позитивни нагласи! Ето и едни великденско-черешово-пролетни яйца намерих🍒 . 9 2 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 9 април, 2020 Автор Сподели Публикувано: 9 април, 2020 преди 58 минути , Kalina Ivanova каза: Благодаря, Александра! Декупаж е. Благодаря ти, че намираш сили и време да оцветиш еднообразните ни напоследък дни с позитивни нагласи! Ето и едни великденско-черешово-пролетни яйца намерих🍒 . Събираме сили, че тия дни, трябва да си мерим яйцата. Аз съм в триумение, как да ги оцветя тази година. Вие много вдигнахте летвата... Връзка към коментар
aleksandrina Публикувано: 9 април, 2020 Сподели Публикувано: 9 април, 2020 11 minutes ago, AlexandraKo said: Събираме сили, че тия дни, трябва да си мерим яйцата. Аз съм в триумение, как да ги оцветя тази година. Вие много вдигнахте летвата... Веднага ти давам идея: 5 13 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 9 април, 2020 Автор Сподели Публикувано: 9 април, 2020 преди 1 минута , aleksandrina каза: Веднага ти давам идея: Ама, това, наистина, само габровец може да го измисли😉 За тука не става, ама, ще си направя шегичка в къщи със Съра:)))))) Че той, много държи, традицията да се спазва. Ще си боядисам отделно, но първо ще предложа тези.После ще кажа, каква е била реакцията.😯 1 5 Връзка към коментар
neuromancer Публикувано: 9 април, 2020 Сподели Публикувано: 9 април, 2020 Уфф, я кажете как се варят яйцата, че да не се пукат много? Че все повече от половината отиват... 3 Връзка към коментар
Kalina Ivanova Публикувано: 9 април, 2020 Сподели Публикувано: 9 април, 2020 преди 12 минути , neuromancer каза: Уфф, я кажете как се варят яйцата, че да не се пукат много? Че все повече от половината отиват... Слагат се задължително в студена вода и се варят без да завират силно...едвам да клокат...една хубава българска дума. Вадиш яйце...завърташ в часовникова посока, ако се върти като пумпал...воала готово е! Яйцеварката е добър помощник, ако си имаш и друга работа междувременно, наглася се на необходимите минутки...дзън и пак готово. Ааа, забравих...яйцата за варене на стайна t... и това е важно. 4 Връзка към коментар
jul Публикувано: 9 април, 2020 Сподели Публикувано: 9 април, 2020 Като сме тръгнали да загряваме на тема яйца, да покажа наши аматьорски писани яйца с различни техники на майсторките в Етнографския музей в Пловдив. За съжаление няма как да се иде на работилничка тази година, но инициативата беше чудесна - 12 4 Връзка към коментар
jungfraujoch Публикувано: 9 април, 2020 Сподели Публикувано: 9 април, 2020 Пролетта е тук и се задават Светли Празници. Бъдете здрави и пазете хората,които обичате. Да бъдем отговорни. Вярата е в сърцето,а то е храмът на човешката душа. Цветята оцеляха на снега. Хубавото предстои. 19 1 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 9 април, 2020 Автор Сподели Публикувано: 9 април, 2020 Преди 1 час, jungfraujoch каза: Пролетта е тук и се задават Светли Празници. Бъдете здрави и пазете хората,които обичате. Да бъдем отговорни. Вярата е в сърцето,а то е храмът на човешката душа. Цветята оцеляха на снега. Хубавото предстои. @jungfraujoch, цветенцата от твоята градинка ли са? И аз имах желание, днес, прибирайки се, да снимам едни много красиво нацъфтяли дървта. Ама и двете ми ръце бяха заети с торби, та оставих за утре. Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега