Прескочи до съдържание

Air Baltic [airBaltic] - новини и въпроси

Препоръчани мнения

Публикувано:

Като цяло съм забелязал че чекина отрано (48 часа отварят) дава по- добри места. пътували сме 2ма с познат на една резервация - слагаше ни заедно и дватта пъти.

пътуваме често с децата -100% всички заедно, в комбинация 3 места + 1 на същия ред през коридора ( повечето пъти), понякога 2+2 един ред след друг.

никога не плащах за място.

Даже имах куриоз по едно време летях сам и ме сложи средна седалка. доидох и се оказах посредата на съпруги магеланци...

Те си платили за местата да седят заедно А+С ( А220 няма B), сма самолета го смениха с някьв wet lease A319 ( някаква БГ авиокомпания беше ввзрта,заради недостиг  на самолети,) и на тях им запазиха купените места, а мен системата ме сложи в появилото се B место. 

Та успешно си раменикме малко и цял полет си лафихме 🙂

Поздрави !

• Харесвам 5
Публикувано:

Важно предупреждение! В понеделник 17 Август ще има среща между airBaltic и кредиторите им, с предложение да сложат процентите за две тримесечия към главницата на кредита, че нямат с какво да платят. Отделно правителството ще изка парламента да подкрепи удължаването на 30 милионвн кредит за гориво който трява airBaltic да върнат до 31 август - да го направят до 31 декември.

първата среща на 3 август с кредиторите се. провали поради липса на кворум.

Сега нещата са много сериозни, че ако не се договорят- airBaltic много вероятно е да фалират.

Наскоро пресдтавиха бизнес плана си, където от 51 самолета до края на деквмври ще се свият до 36. изкат допълнително финансиране да намерят за 225 милиона и да се концентрират върху печелившите маршрути.

Рвкомендации за магеланци: ако мислите да купувате билети - много е рисково в момента, изчакайте няколко дни, да се проясни ситуацията с кредиторите.

Ако имате вече билети- имайте си едно на ум, може да фалира ако не се договорят с кредиторите и не намерят спешно пресни пари - та застраховка туристическа мисля че ще е задължителна, да не стане прекалено скьпо преживяването при евентуашен фалит. много от застраховките не включват фалит на авиокомпания, та за билетите поне хората съветват да се плаща с кредитна карта, да може да се опита да се върнат парите през Chargeback за платена но недоставена услуга.

Даже и да св договорят с кредиторите, смаляванв на флота с 15на самолета ще има голямо отменяне на дестинации ( то вече анонсираха една порция, засега София не я пипнаха), но според мен може да намалят най-малко честотата на полетите. 

Та ако планирате да летите с airBaltic, имайте това напредвид, че вашите планове е много вероятно да се променят заради промените с авиокомпанията.

Поздрави!

• Харесвам 11
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 7 часа, phasma каза:

...Даже имах куриоз по едно време летях сам и ме сложи средна седалка. доидох и се оказах по средата на съпрузи магеланци (магеланец и жена му, б.а.)...

Те си платили за местата да седят заедно А+С ( А220 няма B), сма самолета го смениха с някьв wet lease A319 ( някаква БГ авиокомпания беше ввзрта,заради недостиг  на самолети,) и на тях им запазиха купените места, а мен системата ме сложи в появилото се B място

Та успешно си разменихме малко инфо и цял полет си лафихме 🙂

Да, искам да кажа, че не си спомням друг случай, при който вместо да негодувам и да пустосвам заради платена, но неполучена екстра, бях благодарен на случая и... на авиокомпанията (ти да видиш!). :thank_you:

Получи се неочаквана чудесна магеланска среща във въздуха! Часовете на полета RIX - SOF BT467 минаха неусетно с @phasma в разкази и споделяне на пътувания, та чак не стигнаха даже! 

IMG_20240822_110152.jpg.9fcc763729080918ff5dfdcadad8dd02.jpg

Screenshot_2024-08-22-10-43-59-095_com.flightradar24free.jpg.11a341e2833ca79b4e22b9269094d369.jpg

IMG_20240822_134404.jpg.68439e9637b3d0c51269482b868d3108.jpg

• Харесвам 12
Публикувано:

Днеска кредиторите решиха да позволят airbaltic да капитализира лихвите, които трябвашв да плащат на 14 август и 14 ноември, та това е добра новина, засега все още ще летят. Но все пак да сте нащрек.

• Харесвам 11
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 16 часа, phasma каза:

засега все още ще летят.

Е, те винаги ще летят. Въпросът е  в кой момент ще бъдат придобити от Lufthansa Group и как ще бъдат трансформирани.  Въпрос на месеци или години, но със сигурност ще се случи. 

• Харесвам 2
Публикувано:
Преди 1 час, epetkov каза:

Е, те винаги ще летят. Въпросът е  в кой момент ще бъдат придобити от Lufthansa Group и как ще бъдат трансформирани.  Въпрос на месеци или години, но със сигурност ще се случи. 

Искренно се надявам да си прав.  Никъде обаче не ми е попадало инфо за това. Само слухове, че може да ги купят или тях или самолетите, защото  и сега ги ползват. 

• Харесвам 2
  • 4 седмици по-късно ...
Публикувано:
На 18.08.2026 г. в 10:17, epetkov каза:

Adria, Malev, Air Berlin и прочие въобще не са на това мнение. Никой не е too big to fail, особено когато е на постоянна загуба.

Искрено се надявам да успеят с преструктурирането и Lufthansa да не ги купи защото иначе жалко за добрата авиокомпания. Ще ги разпарчетоса и смали до регионален фийдър за собствената си мрежа. Далеч по-вероятно ми звучи просто да им купи по-голяма част от самолетите, които ползва и в момента така или иначе.

• Харесвам 3
  • Замислям се 1
Публикувано:

Засега chapter 11 се вижда като по-добро решение от ужасния допылнителен кредит от 257 милиона с 25% лихва, които уж се съгласиха да дават някви иизраелци и британци. с тоя кредит точно щяха да я потопят.

сега уж пишат че ще получат 350 милиона с 12% лихва от много американски банки: ( статия на рруски, ама гугл транслейт ще помогне)

https://rus.delfi.lv/biznes/37448553/biznes/120134223/k-airbaltic-budet-primenen-rezhim-chapter-11-restrukturizaciya-obyazatelstv-pod-nadzorom-suda-ssha/comments

• Харесвам 7
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 12 часа, phasma каза:

Засега chapter 11 се вижда като по-добро решение от ужасния допылнителен кредит от 257 милиона с 25% лихва, които уж се съгласиха да дават някви иизраелци и британци. с тоя кредит точно щяха да я потопят.

сега уж пишат че ще получат 350 милиона с 12% лихва от много американски банки: ( статия на рруски, ама гугл транслейт ще помогне)

https://rus.delfi.lv/biznes/37448553/biznes/120134223/k-airbaltic-budet-primenen-rezhim-chapter-11-restrukturizaciya-obyazatelstv-pod-nadzorom-suda-ssha/comments

Ройтерс казва по 11ти, но съм уверена, че медиите около теб на място вече са го съобщили, анализирали и т.н. 

Хубаво е, че не спират да летят. 

AirBaltic files for Chapter 11 bankruptcy as Iran war costs bite

Sept 14 (Reuters) - Latvia's airBaltic voluntarily filed for protection under Chapter 11 of the U.S. Bankruptcy Code in New York, it said on Monday, as it seeks to restructure its debt pile and survive a deepening sector-wide crisis brought on by the Iran war.

AirBaltic said flights would operate as scheduled during the court-supervised process which it expects ⁠to finish by June next year.

https://www.reuters.com/world/airbaltic-files-chapter-11-bankruptcy-new-york-2026-09-14/

• Харесвам 3
Публикувано:

Да не забравяме че CEO на airBaltic е този, който беше CFO на SAS по време на техния chapter 11. На SAS им трябваха 2 години да излезнат от chapter 11.

Едно е сигурно, собствеността на airBaltic ще се промени драстично, и всичките пари хвърлени от Латвийското правителство досега ще са изконсумирани, та ще пият студена вода.

Поздрави от Рига.

• Харесвам 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.